blogAutor:
validuminică, 11 august 2024, 07:55 53881 93
Să decidă cineva cine moare și cine nu sau să aflăm că, pusă în balanță, medical, viața noastră valorează mai puțin și avem mai puține șanse decât cel din patul de lângă noi?
Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$
93 comentarii
NOU
#1
Nobody
Să decidă cineva cine moare și cine nu
Comentariu apreciat.6625
NOU
#2
Mihai
Normal și corect ar fi să vină rudele pacienților și să liciteze pe loc pt patul respectiv, cine nu are bani, moare. A, deja se întâmplă asta doar ca nu se numește licitație ci șpagă iar șpaga e bună, tradițională, bio. Au furat dar au și făcut, absolut nici o legătură cu partidul care a fost la guvernare în ultimele decenii, s-a întâmplat pur și simplu, a fost voia lui dzeu, nu au mai avut zile, au furat dar au și făcut.
Comentariu apreciat.7412
NOU
#3
Cappuccino
Asta cu norandrenalina hai ca am mai inteles-o in sensul ca daca un om nu raspunde la doza soc cateva zile nu prea are sanse.
Ce e si mai naspa pentru mine este ce a iesit la iveala pe margini, povesti de la pacienti de ex un american a postat pe reddit, ca fusese internat la Pantelimon si, fiind constient ca se sufoca si nu mai rezista se ruga de asustenta sa cheme un doctor,si aia n-a facut nimic. Mai era un batran roman acolo care urina sange, si se ruga si el sa fie chemat un doctor ca nu mai poate. Asistenta le-ar fi inchis usa sa nu se auda zgomotul sa ii deranjeze pe medici si asistenti.
A avut bafta americanul, si a trait pana la vizita doctorului de dimineata, si cand l-a vazut aia a sarit si a bagat in el 4 injectii de andrenalina sa il stabilizeze.
Daca nu apuca vizita de dimineata, ghinionul lui.
Asta e, a avut zile.
Dar ce vroiam sa zic. Luati-o usor, cu problemele pe care stiti ca le aveti, dureri etc, investigatii la privat usor usor inclusiv imagistice, sa stiti ce aveti si sa tratati din timp.
Ca daca ajungeti la mana unor nesimtiti in stare grava sau doamne fereste pe timpul noptii, sau in weekend O MIERLITI.
Hai la urgenta mai e cum mai e, dar daca va transfera la un alt departament in stare grava pe cateva zile si isi bat aia joc de voi? Pentru o chestie pe care o puteati trata din timp?
Comentariu apreciat.1238
NOU
#4
Florin
Asta a patit tatal meu saptamanile trecute…
L am inmormantat acum 5 zile.
In weekend nu exista medic neurolog de garda intr un spital judetean TR-Alexandria.
Te duci cu ceva mori de altceva luat de acolo.
Comentariu apreciat.432
NOU
#5
Cappuccino
Condoleante :(((
232
NOU
#6
Egoas
Trist dar adevarat. Bunicul meu a murit cu zile datorita unui personal medical slab pregatit si neinteresat. Sper ca la momentul oportun sa li se intoarca si lor si sa fie si ei tratati cu dispret si lipsa de empatie.
213
NOU
#7
florin
plin de Dzei pe la spitalele astea.
Te lasa sa astepti pe holuri si nu te baga in seama, nu iti ofera informatii, lipsa personal, treaba facuta in scarba si nici nu te lasa sa il tranferi in alta parte(trebuie sa cauti tu un dr care sa vrea sa l ia si sa iti asiguri transport, toate astea intr o ora cat mai are de stat dr pana iese din tura, desi sunt obligati prin lege).Ca sa nu mai spun ca nu fac RMN, CT la timp si stai cu sangerare in creier si astepti sa treaca wk sa vina careva sa l vada.
Toate astea sunt realitatile din Romania de care se va lovi oricare dintr noi candva.
Si tot dansul pe langa ei sa le poti da ceva sa fie mai binevoitori, te umilesc in ultimul hal, tu fiind stresat si ingrijorat de starea pacientului. Practic gandul tau e cum sa reusesti sa gasesti pe careva sa l ia la alt spital unde sunt dr de garda sau specialitatile care nu se gasesc acolo. Si in acest timp pacientului i se agraveaza boala si ia si altceva.
101
NOU
#8
Herr H
Aș prefera să aflu că (probabil) am mai puține șanse. Șansele înseamnă probabilitate. Decizia înseamnă certitudine.
Comentariu apreciat.6918
NOU
#9
Ariel
În România noastră profund coruptă, cu legi/norme de aplicare neclare și/sau care lasă voit portițe de interpretare, jucând cartea absolută a nației profund creștine – se nasc monștrii:
– Politicieni care decid cine trăiește (ce business are precedență)
– Doctori care decid cine (și cât de repede) trebuie sa moară
– funcționari care uitându-se un pic pe lângă, ca să „nu deranjeze”, devin ei însuși corupți/prostuți intelectual și în felul acesta pierdem toți pe termen lung.
Eu zic ca cei 2 medici acuzați, ce țin știrile în priză zilele astea – merita cel puțin sa devina pensionari speciali, sa nu-și mai bata capul cu existența.
Comentariu apreciat.8912
NOU
#10
Marcel
Societatea romaneasca e defecta.
In mod clasic ti se dadea acasa pacientul sa moara, iar fiind caz terminal, adesea o doza mai mare de morfina ii curma suferinta.
Fiind caz terminal, nu se mai face autopsie.
Acum sta la ATI pana crapa, iar unii crapa foarte greu si locurile de la ATI sunt limitate si scumpe. La ATI nu are nimeni grija de ei. E foarte mult de munca si e greu.
Medicilor li se spune sa faca minuni, iar unii se abrutizeaza si iau problema in propriile lor maini, asa cum considera ei, mai ales cand nu exista control.
Poti sa ii spui eficientizare, depinde de cum o vezi, dar e si asta o rezolvare.
Nu avem centre paliative, nu avem eutanasie la cerere, pentru ca nu e „etic”.
E etic insa sa putrezesti pana mori. Dupa cateva zile de sat pe spate apar echimozele, ai nevoie de masaj zilnic etc.
Imi povestea cineva ca pe afara centrele paliative sunt controlate exclusiv de biserica si personalul e din mediul bisericesc/maicute.
Du-te bă și ia-ți medicamentele. Faci o ciorba și le învârți după cum iti convine ție. Pune-te tu în locul bolnavilor ălora și vezi cum te-ai simți.
Comentariu nasol. 80137
NOU
#12
DS
Eu știu de un centru făcut de bor pt bolnavii de cancer in stadiu terminal care oferă tratament paliativ, Sfântul nectarie, in Cluj. O colega și a dus acolo mama. Nu avea bani, nu o putea îngriji (stătea la cămin, era încă la facultate) și cei de la centrul respectiv le a ajutat mult, i-au ținut mama internată pe tratament paliativ pâna când a murit (câteva săptămâni mai târziu).
Comentariu apreciat.1677
NOU
#13
sidryane
Din momentul in care a început ancheta au scăzut semnificativ decesele la secția aia.
Asta înseamnă că niște oameni trebuiau de fapt să trăiască. Atât de simplu.
Comentariu apreciat.24220
NOU
#14
Ficat_Ficat
Doar intr-o luna a scazut, apoi a revenit in media ultimelor 6 luni.
Indecis. Tu ce zici?3541
NOU
#15
Danyzus
@Marcel: orice decizie trebuie luata impreuna cu familia bolnavului, nu arbitrar de catre doctor. Apoi, nu ascunzi faptele, adica bagi ceva in aparat si pe foaie scrii altceva.
@Danyzus ba faci, că nu există procese și proceduri pentru a face altfel. Nu există „ai voie să îi reduci medicamentația și să îl omori cu acordul familiei. Cum definim familia legal, cine s-a obosit să fie la spital în după amiaza aia? Un ppt cu rezumatul medical și de ce ar fi justificat să îl mutăm la morgă? Alocăm 1 oră sau ne ducem spre 3 in sala de conferințe să aibă timp toată familia să pună toate întrebările? Lăsăm cu Google și ChatGPT în sală pentru soluții „alternative”?
Exact trebuie procese și proceduri stabilite „de sistemul medical inclusiv cel de educație” reevaluate la x ani.
Comentariu nasol. 1763
NOU
#17
N
Pentru societatea din România e mai importanta viața omului indiferent de calitatea vieții de după ieșirea de la ați, despe asta e vorba. Zic asta pentru că mulți nu înțeleg că medicamentul ăla noradrenalina duce la necrozarea extremităților daca e folosit pe termen lung ceea ce duce la amputări. Dar ne face pe noi să ne mințim că suntem buni creștini. Mă întreb câți dintre ăștia ultragiați au avut grijă de cineva paralizat pe perioade lungi de timp. Aia nu e viață nici pt tine că îngrijitor nici pt pacient care devine o povară pt familie.
Comentariu apreciat.6827
NOU
#18
Alina I
BOR? BOR încasează. Construiește, renovează biserici, primește subvenții, de-astea.
Indecis. Tu ce zici?4545
NOU
#19
George.
Fără să fiu vreun fan al BOR sau al religiei organizate de orice fel. Cu familie pusă în cap că nu m-am căsătorit religios sau nu mi-am botezat copilul.
@Alina, BOR a făcut mai multe pentru subiectul ăsta decât a făcut vreodată statul român pentru pacienții care au nevoie de îngrijiri paliative.
Există câteva ONG-uri dar au capacitate mică (și vă încurajez să donați chiar daca nu ați rude care nu au avut nevoie – Hospice Casa Speranței face o treabă excelentă).
Dar în afară de aceste ONG-uri și câteva inițiative private unde prețul este prohibitiv, centrele unde adulți fără bani sunt primiți la ingrijiri de acest gen sub gestionate de BOR.
Vreți BOR să nu mai aibă putere? Haide să ne declarăm toți nepracticanții drept atei la recensământ. Haide să nu mai mergem să luăm lumină o dată pe an. Haide să nu mai interacționăm nimic. Că mulți se căsătoresc religios doar pentru a mulțumi diverși.
Comentariu apreciat.7513
NOU
#20
Nickatnight
Exact ce zice si Ge{rge.
Centre paliative ale bor exista trebuie doar sa intrebi
Tata a murit intr un astfel de centru si nu,nu sunt vreun dus la biserica.
112
NOU
#21
Costy
Numără banii .
Indecis. Tu ce zici?239
NOU
#22
oviwan
Trebuie sa RĂSPUNDĂ fiecare pt. faptele lui ! Că așa ,știind că nu pățesti nimic indiferent de ce faci , ți se cam rupe ! Și.n plus , noi pulimea trăim intr.o României ,ei clasa trăiesc intr.o alta Românie !
Comentariu apreciat.5511
NOU
#23
Nimeni
La noi „reforma” trebuie sa inceapa de la politie si justitie. Cand vor incepe sa aplice legile si sa se dea verdicte corecte, atunci o sa stim ca suntem pe drumul cel bun. Din pacate asa incep sa ajunga extremistii la putere, cand poporul se satura de lipsa de justitie si de jaful organizat de cei de la putere.
Comentariu apreciat.796
NOU
#24
N
@Nimeni foarte bine punctat. E aiurea rău când justiția din România ia decizia cine e arestat și cine nu in funcție de cat de ultragiata e societatea civilă pe persoana x sau y. Pe ăla îl urăște nația la zdup cu el, pe ăstălalt nu, îl lăsăm în libertate doar pentru că nu s-a concentrat presa la fel demult pe el. In stilul asta propun sa reintroducem tribunalele poporului și luam niste gigei aleator de pe strada sa dea sentințe după cum le dictează lor emoțiile generate de presă disperata după clickuri.
Eu nu zic că femeile alea sunt nevinovate, zic că prea am ajuns sa ne dam cu părerea pe un subiect delicat.
Indecis. Tu ce zici?3318
NOU
#25
Baliverne
Cine te votează dacă , tu ai mai făcut 2 locuri la ATI și le finanțezi cu banii necesari construirii a unei biserici noi în fiecare an? Sau în loc de 10 drumuri asfaltatepe an , sau în loc de 1000 de parcări pe an, etc. ?
Propun să scădem locurile la ATI cu 20% în fiecare an. Nu e ca și cum nu vor fi destule. După cum s-a văzut, se rezolvă, se face loc. Niciodată nu va fi nevoie de mai multe. Nu e ca și cum se înghesuia cineva să facă mai multe.
Indecis. Tu ce zici?1231
NOU
#26
Mihai
E unul din subiectele pe care voiam să le discut de mult.
Nu exista protocoale clare. Totul incepe de la trial and error apoi apar îndrumări,sugestii, ghiduri, protocoale OBLIGATORII.
Nu degeaba se resuscitează un pacient 45 de minute după care se declara decesul. Dar la noi a citit X că a inviat după 3 zile (cred că era ceva carte bisericească nu medicala insa) așa că am vrea sa ii resuscităm pe toți 3 zile. Iar ceilalți care mor pe lângă că nu au loc? Pai…voia lui Barbosu’
E o prostie. Iar de aici o să curgă multă multă medicina defensiva pe viitor și atunci o sa fie foarte nasol.
Din toată povestea asta un lucru e clar, a fost o greșeală să lăsăm privații să facă spitale și centre medicale în România, tot domeniul ăsta trebuie controlat de stat! La fel și pt scoli sau grădinițe.
Comentariu nasol. 1785
NOU
#28
Andrei
nu ai prins ideea de ce nu poate statul să le conducă bine și alea pe care le are. Nu sunt bani! E prea mică contribuția pentru sănătate ca să îți asigure niște servicii medicale de calitate. Toți loserii care nu își îngrijesc sănătatea și sunt obezi de pe la prima căsnicie au păreri decisive despre cât de strict ar trebui tratați medicii, dar dacă ar fi fost așa de spartani și la prevenția unor situații care duc sigur la boală, nu ar fi ajuns la mâna medicilor de multe ori.
Indecis. Tu ce zici?2649
NOU
#29
N
Andrei nu e doar asta. Medicamentele importate sunt după mine acționate la prețuri prohibitive. Am zis și pe blogul tătarului isteric, legea e făcută zic eu special ca sa te oblige pe tine ca medic sa consumi cat mai multe medicamente chiar și când știi sigur că pacientul e in viață doar datorită medicamentelor injectate, scopul fiind să facă importatorii cat mai mulți bani. Dau un exemplu fara legătură cu asta, o fiola de sulfactant care ajuta pacientul sa respire mai bine costa 1000 de lei. 1k o injecție. Poți să bagi și 3 injecții la un pacient in decurs de o oră. Și asta e un exemplu unde medicamentul e ieftin.
Indecis. Tu ce zici?4025
NOU
#30
Mihai
Corect, grașii și săracii sunt de vină, după ce naționalizam tot sectorul medical privat ar trebui toți ăștia strânși și ținuți în tabere speciale. Pt tabăra de grași propun pe Buhnici manager și pt săraci pe grindeanu.
sa-i sugi pula si tu, si ma-ta, tatarului isteric. tks
Comentariu nasol. 17156
NOU
#32
thebblack
si uite cum cetin o da de gard din nou.
daca chiar ai un deficit la capitolul asta nu mai bine discuti cu luna intre 4 ochi si o rezolvati civilizat, legal si departe de gura lumii? ce ai cu diversi cetateni si mai ales cu mamele lor?
ca mai erau 2 pe aici la fel de isterici si cu reactii identice… pe care ai afirmat nu doar o data ca nu ii suporti ca sunt departe de standardul tau…. and yet….
Comentariu apreciat.816
NOU
#33
Ina
@Andrei, contribuția nu mi se pare mica deloc pentru unii cetateni, eu și soțul unii dintre ei.
Merg la privat, cumpăr pastile cu banii mei, am avut o cezariana și câteva concedii medicale decontate de stat.
Sunt bani. Problema este ca se pierd în buzunare, vacante, amante, piscine și mașini ale căror sume în lei nu le pot rosti decât cu dificultate…si aici putem vorbi de orice bani ce vin de la cetăteni la stat.
Comentariu apreciat.343
NOU
#34
costicămusulmanu
@Mihai, nu știu dacă ai fost malițios la comentariul inițial, dar la cel de-al doilea nu ai dreptate, sigur! ești fumător (ca mine), pac plătești 30% din notă! ești băutor profesionist și ai chemat ambulanța, pac, 80% din costurile deplasării la tine! te-ai dus a treia oară de-a-n pulea la UPU doar că ești ipohondru sau ai vrut analize moca, pac, 200% din costuri!
816
NOU
#35
N
@Tataru isteric, Bravo, asta îți e caracterul mersi pentru reminder hahaha. scrii după cum crezi tu că îți aduce trafic. Ori asta ori ai cel puțin două personalități și scrii după cum se activează una sau alta.
In alte dați o dădeai că de ce sunt cheltuiți zeci de mii de lei din contribuțiile tale pe etnici care trăiesc din venituri nefiscalizate, acum o dai cu „daca ni se întâmplă nouă”, sărind direct la concluzii și contribuind cot la cot cu Romania tv, Gâdea și Badea la împroșcarea cu kkt a unei meserii foarte grele.
Amuzant totuși cum in funcție de cum suntem ațâțați de presă, azi avem mai multă încredere în justiție decât în medici mâine plm după cum se nimerește.
Comentariu apreciat.4310
NOU
#36
costicămusulmanu
@N, nu sunt de acord cu tătarul, isteric sau nu, 100%! da’ de aici pînă să-l acuzi că scrie pentru trafic… dă-te-n plm!
oricum, situația de aici ilustrează foarte bine nivelul societății românești: unu’ a vrut să fie glumeț și a scris „tătar isteric”, ălălaltu’ s-a enervat și a pretins imediat două felații…,; pe pariu că amîndurora vă pare rău, da’ asta e! vorba lu’ nea gigi, „el m-a (scuze pentru cratimă!) făcut oligofren, eu l-am (again) făcut zdereanță! dar nu ne-am (third time?!) jignit!”
Indecis. Tu ce zici?930
NOU
#37
Ficat_Ficat
Nu Costica, nu scrie pentru trafic, leasingul la GLE si chiria din Gibraltar sunt platite din cersit in fata la Mega, asa-i ?
E o non-problema oricum.
Indecis. Tu ce zici?329
NOU
#38
Andrei
Scrie zilnic câteva articole (glumesc, postări), acoperă cele mai discutate subiecte, fie că sunt internaționale sau din țară. E doar o coincidență, nici nu se uită la cuvintele cele mai populare din google. Cu alte cuvinte face fix ca jurnaliștii pe care îi spurcă de multe ori. Dar fix.
Comentariu apreciat.272
NOU
#39
Stf
@Andrei: cine ii obliga sa se faca medici? Am avut posibilitatea sa ma fac medic, am considerat ca nu as putea sa fac asta, inclusiv din perspectiva asta e bugetelor asa zis reduse ( ca daca ma intrebi pe mine cati bani am cotizat in ultimii 10 ani, s-ar putea sa fie o discrepanta intre bugetele reduse si sumele care pleaca de la cetateni ). Da, nu e cinica deloc intrebarea mea. Toti stiu in ce urmeaza sa intre, cum am stiut si eu la 18 ani si am decis sa fac alta facultate. Dac atotusi stii in ce intri si nu incerci sa faci ceva sa schimbi sistemul si metehnele lui, ci de abrutizezi, asta nu mai e nici de la sistem nici de la pacienti, e de la tine, ca om si apoi ca medic.
68
NOU
#40
Mihai
Desigur…după atâția ani de școală să ai un câștig fix indiferent cate operații faci sau pacienți tratezi…cam in ce direcție crezi că o ia? Mai rău decât a luat-o.
Desigur dacă ești neam cu Arsinel îți convine, dai un telefon și tzac pac.
24
NOU
#41
punKreas
@costicămusulmanu: iar retardismul asta ca fumatorii sa plateasca o taxa speciala pentru ca sunt vulnerabili la cancer? Tu ai idee cate taxe si accize sunt incluse in pretul unui pachet de tigari?
Si nu, nu sunt fumator.
161
NOU
#42
costicămusulmanu
dap, am; de aia și fentez statu’ român cumpărîndu-mi tutun de rulat din bulgaria; grecesc!
A aparut scandalul cu medicii ATI la fix dupa cel de hartuire sexuala (ati mai vazut vre-un comentariu in media?). Suna a manipulare facuta dupa manual? Zoso ai legatura, ca esti din bransa media.
Cred ca o sa bat recordul la manute rosii!!!
Comentariu nasol. 3181
NOU
#44
car
Ai mânuțe roșii pt că asta ai preluat-o de la Pătraru 😀
Comentariu apreciat.4611
NOU
#45
Vlad
Problema cea mai mare e ca alegerea asta cine tb sa moara si cine sa traiasca e f subiectiva deci ori nu intervii de loc ori ii omori pe toti!
198
NOU
#46
Mihai
normal și corect ar fi să vină rudele pacienților și să liciteze pe loc pt patul respectiv, cine nu are bani, moare
Indecis. Tu ce zici?1729
NOU
#47
Ficat_Ficat
Daca ala e putred de boli, cu zeci de comorbiditati, chiar nu vad un motiv valid pentru care trebuie pompat cu medicamente acumpe din bani publici, ca sa moara oricum dupa o saptamana.
Indecis. Tu ce zici?1728
NOU
#48
m
e o diferenta intre ‘trebuie sa moara’, ‘lasat sa moara’ si ‘fortat sa fie tinut in viata fara nici o perspectiva’
50
NOU
#49
ion
Cine trăiește și cine moare nu ar trebui sa fie alegerea cuiva.
Când moare cineva despre care știm 100% sigur că va muri în următoarele 2-3 zile, e altă discuție.
35
NOU
#50
gicu
@car
„mintile mari gandesc la fel” ! /s
Nu mai urmaresc emisiunile lui Dragos Patraru de mult (era la Prima?). Un link spre emisiune? Sau era pe blogul lui?
421
NOU
#51
Ion
Hint: scrie pe google numele lui urmat de cuvântul „emisiune” și fac pariu ca in primele 3 link-uri găsești ceea ce cauți
152
NOU
#52
Caranthir
As prefera, cu tehnologia de acum de permite unui om sa isi altereze geneticul pt. longevitate cu doar o injectie si alte asemenea SF-uri de care lumea te-ar fi crezut pe alte meleaguri mentale acum 10 ani daca pomeneai de asa ceva, sa se poata salva oamenii astfel incat sa nu se ajunga la o alegere sau dezbatere de genul asta.
Asta as prefera, sa nu ne mai dezbracam de umanitate.
1514
NOU
#53
CristX
Mi-ar plăcea o combinație între A și B:
A. Nu vreau sa trăiesc ca o leguma. Vreau sa am dreptul legal la demnitate și posibilitatea legala de a ieși din scenă dacă sansele la o viață rezonabila sunt minimale.
B. Nu vreau sa fiu eutanasiat la primul strănut.
Cum le împăcăm?
Comentariu apreciat.606
NOU
#54
gicu
Pentru A – inainte sa patesti ceva nasol te duci la notar, cu certificat de la psihiatru ca esti „OK la cap” si scrii ce vrei sa se intample „daca patasti”. Sa te reanimeze/resusciteze sau nu, sa dai un rinichi, ficat, inima si alte piese de schimb, dupa cate zile sa te decupleze de la „aparate” daca nu mai ai sanse.
Din grupul larg de cunostinte nimeni nu a facut asta (inclusiv eu).
Pentru B – te intelegi bine cu sotul/sotia :))
Indecis. Tu ce zici?1714
NOU
#55
Nicu
Hai bai ca se rezolva cumva sa cada bine toata lumea, avocatul apararii va cere o comisie medicala psihiatrica sa le evalueze pe cele 2,3 doamne. Si comisia va declara ca la data comiterii faptelor erau sub un stres imens, epuizate psihic si fizic de ore garzi si urgente asadar nu raspund pentru faptele lor. Se recomanda internarea 1 an de zile intr-o clinica de specialitate.
Indecis. Tu ce zici?2510
NOU
#56
gigi22
Nu e cea mai coerenta întrebare care se putea pune pe acest subiect. Si am citit-o de mai multe ori 😉
Nu e bine niciodată sa decida un singur om daca trăiește sau moare altul, oricât de fara speranța ar părea situația. Ca poate are draci ca l-a lovit unul in trafic, îi e rau, îi e foarte foame, e deprimat, etc…
Nici intr-o tara alta civilizata, exclus Romania, nimeni nu se mai intoarce acasa de la ATI, acolo esti primit mori. Parerea mea usor cinica este ca ne lipseste legislatia si regulile desi suntem o tara saraca si nu ne permitem sa tinem in viata prea mult un muribund, sperand ca se va cobori Iisus sa-l invie ca pe Lazar. Pe Shumacher il tine ca pe leguma familia acasa si nu la spital pe banii contribuabililor, in Romania toti calicii vor sa profite la maxim de sistemul de sanatate fara sa contribuie mai deloc. Sistemul privat american e mai just, nu muncesti si nu contribui, nu primesti servicii si mori.
Comentariu nasol. 3783
NOU
#58
Alex
Prietene, ATI inseamna Anestezie si Terapie Intensiva. Orice pacient care abia s-a trezit din operatie trece pe acolo pana isi revine. Deci nu e ca si cum ar muri toti care ajung acolo. E adevarat ca unele cazuri mai grave raman acolo pe termen lung si mortalitatea e mare printre aceste cazuri. Dar de aici si pana la a spune ca nimeni nu se intoarce acasa de la ATI e cale lunga.
Comentariu apreciat.642
NOU
#59
m
@alex
stii, dar nu cunosti. saloanele nu sunt de ati, ci sunt de ti. exista 2 specialitati, anestezia si terapia intensiva. in unele tari sunt separate si medicii sunt fie de o specialitate, fie de alta.
la noi sunt comasate, pt ca pana la urma cine il primeste in terapie e bine sa stie si ce s-a facut la sala de operatie. dar ca idee specialitatile pot fi separate.
in sectia de terapie intensiva se duc pacientii doar daca au criterii sau risc, altfel dupa operatie esti tinut in zona de trezire si apoi dus la patul din sectia normala.
35
NOU
#60
costicămusulmanu
a doua variantă nu place mai mult, noi uitînd că cimitirele îs pline de oameni indispensabili…
cît despre cum se decide cine moare… e la ghici, deocamdată;
acum vreo 12-14 ani pe socru-miu l-a luat salvarea cu borșu’ dîndu-i pe gură; de la uaslui siti a plecat cu SMURD-ul către Iași, cu diagnosticul de „ruptură arteră mezenterică”; mda, orice student de anul I înțelege că dacă ți s-a rupt o arteră… ai cam kkt bățu’…
mă rog, ajuns la Iași, cu endoscopie s-a constatat o sîngerare masivă în stomac și cele 6 specialități întrunite trebuiau să stabilească conduita terapeutică; 5 dintre doctori au votat pentru operație, 1 a fost împotrivă: „cu tensiunea asta, moare din faza de anestezie!”; exact chirurgul a fost împotriva intervenției, salvîndu-i astfel viața; a fost o luptă pe multe ore, inițial în UPU, apoi în ATI: picurat adrenalină (or so) în stomac, pe plagă, combinat cu coagulante intravenos; numa’ că el fiind cu tromboze și cu venele ca pînza de păianjen, vezi cum îi dai, să stopezi sîngerarea, da’ nici să nu înfunzi circuitu’; beleaua dracu’!
a mai trăit vreo cîțiva ani, supraviețuind unei operații de bypass pe cord (4 de fapt) și înlocuirea a vreo 2 metri de vene (la picioare); l-a omorît apoi sedentarismul și mîncatul…
mă rog, ce vreau să zic este că experiența mea cu ATI-ul este una pozitivă; asta înainte să devină ATI-stă o persoană din familia extinsă și să aflu ce fel de viață duc doctorii ăștia; care, btw, chiar știu carte! mulți dintre ei, foarte mulți!
Comentariu apreciat.325
NOU
#61
Johnny
Nu ne place nimic. Nici să cheltuim triplu cu sănătatea ca să facem cu adevărat orice, nici să fie definite niște criterii după care să fie încadrate cazurile la cu șanse/fără șanse și să se întrerupă tratamente altele decât cele pentru confortul pacientului lăsând boala să își urmeze cursul. Așa că avem mult arbitrariu – în legătură cu ce se face de la un spital la altul, de la un doctor la altul, la un pacient sau altul, la un procuror sau altul. Suntem ca societate capabili doar să ne indignam isteric – nu se poate așa ceva! – și atât. Nu să ne hotărâm la o acțiune – într-un sens sau altul, cu costurile aferente.
Comentariu apreciat.348
NOU
#62
Vlad
Jonny, la gente esta muy loca!
24
NOU
#63
gicu
Nici daca vom cheltui triplu cum zici nu vor fi oamenii multumiti (pentru ca e posibil sa se schimbe foarte putin spre nimic).
52
NOU
#64
Joanna Doe
Tertium datur: să nu se mai fure și să nu se mai facă atâtea cheltuieli fără cap în sistemul național de Sănătate și să avem infrastructură spitalicească similară cu a statelor europene, proporțional cu numărul de beneficiari. Să se regândească și să se restructureze sistemul, astfel încât să existe trepte clare de acces la serviciile medicale: medici de familie, medici specialiști, nivel intermediar între UPU și cei menționați înainte, servicii de urgențe. Să se facă și campanii de prevenție. Pentru că, la nivel de stat, acestea costă mai puțin decât tratarea bolnavilor cronici.
Și, complementar, să se aplice legile! Dacă legislația nu e cuprinzătoare, să fie revizuită, adusă la zi.
Nu e rolul nostru, în 2024, să reinventăm apa caldă! Dilemele de genul „cine moare/cine trăiește, cine hotărăște” ar trebui reduse la minimum prin existența unei legislații cât mai cuprinzătoare și prin funcționarea protocoalelor și procedurilor intraspitalicești care sunt deja în vigoare în țările civilizate.
Nu merge cu Google Translate? Se plătește un tarif unic la un serviciu AI și îți face, la Minister, o traducere din limba engleză de stă Irina-Margareta Nistor în coadă! „La naiba!”, cum ar spune distinsa doamna traducătoare…
Comentariu apreciat.385
NOU
#65
Cristina
Dincolo de banii sifonati din sistem care face ca medicii sa simta nevoia sa faca economie sau sa poata sa isi justifice mendrele asa, dincolo de dilema etica daca este sau nu ok sa prelungim suferinta cuiva cu sanse inexistente la viata, tot circul asta dambovitean se reduce la doua chestiuni care stau la baza tuturor interactiunilor noastre cu sistemul medical din Romania. Toti anii astia care au trecut ne-au invatat ca in medici si in sistemul medical nu putem avea incredere. Spaga, tratamentul preferential, impunitatea, sila si desconsiderarea cu care sunt tratati pacientii de medici stapani pe tarla. Asta e rezultatul. In plus se adauga o lipsa crasa de proceduri. Nu e posibil sa nu existe un protocol pentru asa ceva. Totul se face dupa ureche, dupa cum prefere domnu doctor, dupa gusturile si fandacsiile fiecaruia. Am nimerit la spital bun, am nimerit la doctor bun. In lipsa procedurilor si a regulilor unitare actul medical este un fel de pacanele. Cum ti-o fi norocu. Si bomboana pe coliva desconsiderarea absoluta a corpului medical pentru tot ce inseamna comunicare cu pacientul si apartinatorii. Chiar si in conditiile in care medical vorbind era justificata oprirea medicamentatiei care prelungea artificial functiile vitale ale unui pacient fara sanse la supravietuire, faptul ca nici macar nu le-a trecut prin cap sa vorbeasca cu familia, nu sa decida impreuna, sa le vorbeasca, omeneste, sa aiba destula consideratie cat sa incerce sa le explice asa ca la prosti cum ii crede oricum de pe pozitia lui de Dzeu. Oamenii inteleg, nimeni nu vrea sa isi chinuie oamenii dragi. Lasa-i sa inteleaga sa accepte si apoi aplica-ti protocolul. Dar pentru asta ai nevoie de umanitate si bun simt si astea nu se gasesc prea des in spitalele noastre. Chiar si in lipsa familiei sau presupunand ca nu vrei sa te cobori sa discuti cu plebea care nu stie medicina ca tine oh wise and great one, o asemenea decizie ar trebui validata de departamentul de ATI si comisia de etica a spitalului. Nu poate fi o decizie de moment a lu doamna dr Maricica ca marti asa i s-a parut ei ca e cazu sa moara ala de la salonu 3. Nu eutanasiezi o matza, opresti sustinerea vietii unui om. Scarba asta pentru orice inseamna proceduri, comunicare, reguli vine din impunitatea lor. Why not daca oricum nu patim nimic nu ne ia nimeni la intrebari noi nu trebuia sa ne justificam sau sa explicam nimanui nimic. Tu trebuie sa ai incredere ca eu stiu ce fac si fac totul cu buna credinta. Ca asa trebuie. Cec in blank. Pe banii mei. Plebea.
Comentariu apreciat.624
NOU
#66
Ficat_Ficat
Inteleg un cacat oamenii. Vezi reactia isterica de aici si din media.
Indecis. Tu ce zici?1932
NOU
#67
Cristina
Pentru ca li s-a explicat un cacat. Cacat bagi cacat primesti. Tratezi oamenii ca pe caini raiosi te vor marai si musca. Si daca nu inteleg, ai un spital de medici in spate cu care discuti, validezi si iti oficializezi decizia. Nu te apuci sa apesi pe neve pe butoane ca asa vrei tu si nu vor oamenii sa inteleaga deci de ce sa ne mai obosim.
Comentariu apreciat.535
NOU
#68
Ficat_Ficat
Cred ca e o problema de perceptie, ai o tabara care priveste medicii si spitalele in ansamblu ca pe o industrie profesionista in care pacientii devin depersonalizati.
Si ai alta tabara care ii priveste profund umanist, aproape ideatic, romantic.
Eu fac parte din prima tabara si nu pot accepta ca din banii pe care ii platesc lunar timp de zeci de ani sa se faca risipa, pe langa ce fura politrucii.
Indecis. Tu ce zici?822
NOU
#69
Cristina
Corect, si eu sunt de acord partial cu tine. Nici mie nu imi place risipa si oamenii care confunda UPU cu medicul de familie (aici e alta discutie, de ce nu isi fac medicii de familie treaba). DAAAR grosu care se pierde nu vine de la boboru suferind care suge bujetu. Grosu se fura inainte sa ajunga macar o aspirina in magazia spitalului. Hai sa rezolvam mai intai asta si apoi coruptia din spitale si haosul procedural si apoi biciu pe micutzi oameni buni. Dar cand se dau tunuri de miliarde, se fura ca in codru iar eu un spital sunt tratat cu indiferenta, lipsa de respect si lista cu necesarul de medicamente de adus de acasa si in plus lipsa de proceduri in loc sa faca medicii sa zbiere si sa urle si sa faca ca trenul sa se reglementeze meseria lor cum trebuie (asa cum pe buna dreptate au facut cand munceau pe seminte) ei prefera sa trateze meseria ca in bazar la Istanbul cu creativitate si alura de vataf atunci o sa ma scuzi, dar cred ca nu facem nici o treaba daca in loc sa ne uitam la ce arata degetul ala ne uitam la deget.
Comentariu apreciat.261
NOU
#70
Asdad2005
@Cristina
In esenta cea mai mare problema a sistemului medical este ca nu toti isi fac treaba pana la capat, respectiv marile centre universitare sunt sufocate cu numarul de pacienti pe care ii vad. Asta pleaca fix din povestea ca medicul de familie nu-si face treaba si faptul ca multi considera UPU ca o plimbare la mall. Toate judetele din sudul Romaniei la orice caz mai grav il trimit spre Bucuresti. Asta in timp ce un medic de aceeasi specialitate din Ialomita poate castiga la fel de bine ca unul din Bucuresti, dar cu o viata extrem de linistita.
Insa pana sa ajungem in situatia in care unii sau altii se cred mici dumnezei este o cale lunga si in general periculoasa. In tot acest scandal nu am vazut pe nimeni sa spuna, ok avem niste deficiente in zona paliativa si totul este foarte interpretabil hai sa facem un protocol clar ca sa nu mai avem rahaturi. Tot ce vad este ca procurorii nu stiu medicina si ca noi stim mai bine, fix aroganta pe care orice roman o simte cand are interactiune cu unu ca ei.
Este fix ca la celelalte tragedii unde ne isterizam, dar nu invatam nimic si nu cautam sa imbunatatim situatia.
150
NOU
#71
Cristina
Fix dar fix asa @Asdad. Ne punem fustele in cap ne burzuluim dar in final sa nu se schimbe nimic. Pana data viitoare cand o luam de la capat si ne uimeste ca se repeta problemele.
@Asdad2005 de fapt am vazut un ATIst care a zis ca ar cam fi cazul de protocoale scrise, clar.
Nu a zis de paleativa. O alta problema e lipsa conceptului de DNR
00
NOU
#73
smecherie_cu_ghivent
Vad ca nimeni nu prea ridica principala problema: ok, dupa 2-3 zile de „nora” apar efecte negative si e necesar sa se reduca drastic doza. Dar DE CE nu consemnau asta in fisele medicale? Pentru ca dupa mine asta inseamna cinismul lor si premeditarea.
premeditarea: pai, de cand au zis sa se dea mai putin era premeditat. Sau crezi ca au luat decizia aia pe baza datului in boabe?
„de ce nu fisa”. Poate ca sa le vina mai multa, parand ca s-a terminat, in scripte? Sau poate ca sa o vanda pe piata neagra.
00
NOU
#75
Dan
Ambele variante sunt niste tampenii.
43
NOU
#76
Incomod
Problema in cazul de fata e foarte simpla sau chiar non-problema. E irelevant daca pacientul ala era in stare terminala sau nu. Singura chestie care trebuie lamurita e daca persoanele respective care au redus doza erau constiente sau nu ca asta va determina decesul pacientului. Daca erau constiente – si se pare ca erau, conform declaratiilor martorilor, vezi faza cu „asta-i de lasat” – atunci se incadreaza clar la omor calificat. Am impresia ca se adauga si circumstante agravante, pentru faptul ca au incercat sa stearga urmele, un dozaj era in fisa, altul in realitate. Si cam toti care cunosteau situatia – si se pare ca erau destui, dupa inversunarea cu care incearca sa le acopere – se incadreaza lejer la complicitate. De altfel, dupa cruciada pe care o vad pornita in apararea specimenelor, impresia e ca multi sunt cu musca pe caciula si ca asta e o practica curenta la ATI. Putregaiul a cupris tot sistemul si solutia e raschetarea cu spaclul. Proceduri clare si transparenta in luarea deciziilor. Erori se pot produce, dar procesul de luare a unei decizii trebuie sa poata fi explicat si asumat clar: „Am hotarat asta, pentru ca din date rezulta asta sau ailalta..” etc. In momentul in care iei o decizie, nu ti-o asumi si mai mult incerci s-o maschezi prin acte in care apare altceva, nu prea mai e nimic de discutat. Doar cuantumul pedepsei, eventual.
183
NOU
#77
Iulian
Ce nu ne place este ca se minte. Protocoalele trebuire respectate. Daca nu sunt bune, trebuie pus presiune ca sa fie schimbate. Dar daca se administreaza 1 iar pe fisa se scrie 15, atunci nu e in regula si trebuie pedepsit. Iar in urma acestor intamplari trebuie discutii si schimbari. Dar politicienii sunt ocupati.
140
NOU
#78
m
scriu la modul general intai, apoi despre cazul care e acum in atentia oamenilor.
general: toti spun ca de ce un medic poate alege cine sa traiasca si cine nu, dar de fapt medicii nu isi doresc asta, ci sunt obligati de situatia de la fata locului.
ca exemplu exista 8 paturi de terapie, tu ai 6 ocupate, dar mai ai 5 cazuri in urgenta, din care 4 cu sanse mari. oricum trebuie sa alegi pt cine lupti sa traiasca.
din aia 6 deja internati in terapie ai 4 fara nici o sansa(dar legal esti obligat sa le prelungesti suferinta).
toata lumea isi pune problema ca de ce sa fie lasat sa moara omul lor, dar doar din perspectiva ca omul lor e deja internat. nimeni nu se gandeste cum e sa aiba pe cineva drag care moare in upu pt ca terapia e plina cu cazuri fara sperante si medicul de terapie nu il poate prelua.
oamenii propun solutii pe termen lung la situatii acute. sa faca medicii petitii, sa semnaleze, sa schimbe. dar ei sunt prinsi intr-un sistem mafiot in care tot ce pot face real e sa incerce sa lupte pt viata pacientilor si sa tina capul jos ca sa aiba un serviciu in continuare. majoritatea medicilor asta fac, iar o mica parte sunt indiferenti, dar aceia tot timpul vor atrage atentia prin nepasarea lor si vor crea impresia ca asta e situatia generala.
cazul specific de acum: oricum nu cunoastem toate detaliile, ci doar ce a aparut in presa, ceea ce de obicei nu e decat parte din adevar. faptul ca nu au modificat si in acte decizia medicala e o problema. dar cum sa fie asta omor cu premeditare? nu e nici macar eutanasie, e strict paliatie pt oameni fara sanse. dar oricum eu nu sunt medic, deci parerea mea valoreaza cat o ceapa stricata. insa daca as avea o boala din care nu mai pot scapa nu mi-as dori sa imi fie prelungit chinul, doar pt ca altfel medicul ar fi acuzat de crima.
Indecis. Tu ce zici?1022
NOU
#79
Incomod
„cum sa fie asta omor cu premeditare?” In momentul in care iei constient o decizie despre care stii ca va avea ca rezultat moartea unui om, e omor calificat, conform legii. E irelevant in ce stare e omul ala. Nu este treaba medicului sa aprecieze cine merita sau nu sa traiasca. Nu cred ca tu si cei care gandesc ca tine realizati ce consecinte poate avea chestia asta. Nu ma mira, e evident ca relatiile cauza-efect sunt o enigma pentru multi.
194
NOU
#80
m
medici sunt fortati sa aleaga cine traieste, doar ca sunt fortati sa aleaga cine traieste dintre oameni care au sanse(adica restul care au sanse vor muri) si sunt la fel de fortati sa tina in viata oameni care nu au sanse.
27
NOU
#81
Incomod
„medici sunt fortati sa aleaga cine traieste”… Ireal cat de greu e de inteles un lucru atat de simplu: medicii sunt fortati sa trateze pacientii pe care-i au. NU E TREABA LOR sa aleaga pe cine trateaza. Daca considera ca un pacient nu are sanse de supravietuire, cheama familia, explica situatia si eventual familia decide sa-l ia acasa. Sau poate fi externat cu instiintarea familiei, pe raspunderea medicului si explicarea tuturor consecintelor. Imagineaza-ti un pacient grav bolnav dar perfect vindecabil, care are nevoie sa stea la ATI. Vine un doctoras destept care apreciaza ca nu mai are sanse si-l decupleaza, ca sa bage pe altul, pe care desteptaciunea lui il considera mai grav si care intamplator e si o relatie apropiata. Cum se numeste asta? Iti spun eu: CRIMA. Daca tu crezi ca asa ceva nu e posibil, ai rabdare. Daca ai o viata suficient de lunga sigur ti se va intampla tie su cuiva apropiat. Si atunci poate o sa reusesti sa intelegi cateva notiuni elementare.
52
NOU
#82
m
@incomod: cred ca nu reusesti sa citesti ce scriu, ci doar ce vrei tu sa intelegi.
medicii nu isi doresc sa fie in situatia in care sa trebuiasca sa aleaga, ci sunt fortati de situatie, pentru ca le vin mai multi pacienti decat au ei paturi.
asa ca din pacientii care vin ei oricum trebuie sa aleaga. nu pot alege din cei deja internati, ci sunt fortati sa aleaga din cei care au nevoie de internare. plus ca ei nu sunt medici de familie cu timp la dispozitie. la terapie intensiva timpul e mult mai scurt, e ca intr-un tsunami: nu ai timp sa analizezi prea mult cat de mare a fost valul ce a trecut, ca esti deja in valul urmator in care te chinui sa respiri.
pacientii care sunt internati nu asteapta ca tu sa te hotarasti ce vrei sa faci cu cei care vin, la fel cum cei care au nevoie de internare nu pot sa astepte sa hotarasti tu ce faci cu cei deja internati(ii trimiti pe sectie sperand ca rezista etc.).
e o jonglare cu viata altora, jonglare pe care medicii in nici nu caz nu si-o doresc. ei vor sa aiba resurse si timp destul ca sa poata trata pacientii, dar nu le au si nici nu au timp sa le spuna altii sa faca petitii. cine are dubii poate incerca sa faca voluntariat la terapie intensiva, dar as pune pariu ca nu va rezista prea mult, poate nici macar sa faca primii 10m in interior. au mai lesinat oameni dupa cativa metri de mers pe culoar.
incearca sa citesti un pic rational, nu emotional bazat pe stirile din zilele astea, ca nu la asta ma refeream.
35
NOU
#83
Incomod
@m: Tocmai, ca nu e nimic emotional, e perfect rational, dar se pare ca tu nu reusesti sa intelegi un lucru simplu, elementar si inspaimantator e ca mai exista o gramada de indivizi ca tine. Hai sa incercam o explicatie pe litere ca pentru… Ai un pacient la ATI, Iti intra un alt pacient pe sectie. Esti constient ca daca il scoti pe ala de la ATI, moare. Faptul ca nu mai ai locuri in ATI pentru alti pacienti nu justifica IN NICI UN FEL intreruperea tratamentului pentru cel internat la ATI din initiativa medicului. Trebuie sa existe un protocol clar care sa fie urmat si care sa fie comunicat si pacientului sau apartinatorilor in momentul internarii. In lipsa acestui protocol, se cheama apartinatorii, se explica situatia si decid ei. Daca spitalul nu mai are locuri in ATI pentru pacienti noi, ii redirectioneaza spre alte spitale, in ordinea sosirii. Nu omori un pacient existent pentru ca ti-a intrat un nou pacient despre care tu crezi ca are sanse mai multe sa supravietuiasca. Un pacient paraseste ATI fie pentru ca i s-a ameliorat situatia, fie ca a decedat – fara contributia medicilor ca in cazul curent – fie ca accepta apartinatorii sa-l externeze, presupunand ca el nu mai poate decide.
40
NOU
#84
Cristina
@m: stai asa putin sa inteleg si eu. Medicii sunt cei care in cadrul meseriei lor vad ca nu au protocoale, resurse, cadrul legal potrivit sa isi desfasoare activitatea cum trebuie DAR NU AU TIMP SA FACA PETITII???? Si tu crezi ca ar trebui sa faca cine mai exact ordine in activitatea lor??? tanti vasilica de la mega??? De ce au sindicate? Ca sa ceara doar mariri de salariu? Deci ei care sunt directi afectati de lipsurile din activitatea lor nu au timp de imbunatatit propriile procese, e mai usor sa faca ce vor ei chiar daca nu e in nici un fel legiferat? Tu la tine la munca daca ceva nu e eficientizat in proces sau nu poti sa iti faci treaba cum trebuie astepti sa se sesizeze si sa faca presiune pe management cine? Tanti care face curat la firma? Si pana atunci faci si tu cum te taie capul si ascunzi dovezile? Asa functioneaza lumea voastra?
00
NOU
#85
m
unde am scris eu ca sa fie omorat cel existent in ati? am zis doar ca asta e situatia reala si de venit nu vine doar unul, vin 4. si 3 vor muri probabil in cautarea altui loc in alt spital.
da, trebuie un protocol pt cei care nu au sanse.
@incomod: asa ca ii dai in continuare medicamentu care il tine in viata inca o zi, dar ii fute organele interne. ca apartinatorii sa poata sa se planga „aha, l-a omorat ca i-a dat adrenalina mai mult decat trebuia”.
Acum 2 saptamani am trecut printr-o experienta oarecum similara, la „infectioase” Suceava. Am vazut, pe propria-mi piele, ce inseamna incompetenta si durerea in cot: aveam febra de aproape 10 zile, tuse seaca pronuntata, tot ce trebuia, doctorita de „plamani” voia sa ma trimita acasa cu Tavanic (antibiotic) si diagnostic de infectie urinara. Pentru ca asa faci cand ai probleme, ca barbat, cu ovarele: tusesti si faci febra.
Am stat 3 zile internat, am prins 37 de grade in camera. Eu avand 39 Celsius temperatura. Nu exista sistem de ventilatie la sectia de infectioase a spitalului din Suceava. Sunt niste geamuri care doar se rabateaza putin in sus si… atat. Erau mame cu copii cu meningita care lesinau de caldura, nu a adus nimeni macar 1-2 AC-uri portabile ca sa le lase pe coridor si sa ne vina racoare de acolo. Dar schimbau geamuri prin spital a doua oara in cativa ani.
Am ramas fara vedere, mai aveam 25% acuitate vizuala, am iesit pe semnatura. Externat cu „pneumonie”, intrat cu „infectie urinara”. Si mai eram si suspect de diabet. Asta era vineri. Am avut un weekend de groaza, nu vedeam, mancare numai de diabetic primeam, vai de ea de viata.
Luni aflu ca nu am diabet, marti merg la Iasi, la mare profesor de ochi, revin cum am plecat, miercuri ma repara in 12 ore o doctorita foarte tanara, care are grija de vederea celei mici de la o clinica Optik Tataru (pentru cunoscatori).
Scuze pentru povestea lunga insa am avut o perioada in care serios ca ma gandeam la faptul ca poate asta este si, mai ales cat am fost internat, am vazut ce inseamna durerea in cot, ba chiar abuzul din partea celor care ar trebui sa te ingrijeaza (doua vene mi-a spart o idioata de asistenta care ne baga antibioticul pe branule dar injecta ca la vaci, fara nicio empatie, rabdare, ea pierdea somnul de la miezul noptii).
Mai oameni, daca va imbolnaviti: mergeti la un privat sau luati primul avion si va opriti in sectia de primiri urgente de la un spital dintr-o tara mai cu apa calda. Nu conteaza cat e biletul, sanatatea si viata va sunt mai importante.
213
NOU
#88
ion
Nu vreau să decidă cineva pentru mine dacă trăiesc sau daca mor.
Să decidă cineva daca mor peste 2 ore sau peste 12 ore, singura certitudine fiind că voi muri? Pentru mine oricum nu ar mai conta, finalul fiind cert, deci egal cu zero ce se decide.
Cred că asta e iar un subiect bun: nu exista minuni, oricât sperăm ca pentru cei dragi, minuni nu există.
614
NOU
#89
S N
Ei s-au sesizat acu, dupa decesele din aprilie – insa este o practica destul de veche – credeti ca „doamna cu coasa” e prima? sau ca ei i-a trecut prin cap fara sa fi vazut/invatat de la altcineva?
Acum 9 ani T. s-a dus pe picioarele lui la Pantelimon, miercuri la ora 22:00, cu stari de greata si dureri abdominale. Joi la ora 10:00 in urma unei greseli a unui medic a fost transferat pe TI si intubat. Nici la ora 11:00, nici la ora 17:00, cand era program de vizite, T nu a putut fi vizitat de membrii familiei.
Vineri la ora 11:00 din nou membrii familiei nu au fost lasati sa viziteze pacientul, dar li s-a spus ca e bine, raspunde la tratamet. La ora 17:00 din nou nu s-a putut vizita, dar s-a transmis ca fusese detubat si sigur luni il luam acasa. Ce-i drept, l-am luat luni acasa, intre 4 scanduri, pentru ca vineri la ora 18:00 am fost anuntati de deces. Cauza mortii – stop cardiac.
T. era bolnav de cancer, avea 3 stenturi coronarierne, ultima sa vizita la medic si ultimele analize (care iesisera foarte bune pentru starea sa) fusesera facute cu doar 1 saptamana inainte de a merge la Pantelimon.
Mie nu imi vine sa cred cum vorbesc doctorii din spitale despre vietile oamenilor, cat de putin inseamna pentru ei. Nici despre viata unui animal nu ai vorbi asa, tu ca om normal, daramite despre viata unei fiinte umane.
Eu inteleg ca nu toata lumea poate fi salvata dar cu totii avem nevoie de o sansa reala la viata. Macar incearca, nu ma lasa sa mor fara sa faci ceva, ba dimpotriva, te mai si superi ca nu am dat coltul asa cum ai vrut. Ireal.
96
NOU
#92
Mag
Aașarnarea medicala e o tortura, cu singuranta multi oameni si-ar dori un sfârsit mai demn.
Să decidă cineva cine moare și cine nu
Normal și corect ar fi să vină rudele pacienților și să liciteze pe loc pt patul respectiv, cine nu are bani, moare. A, deja se întâmplă asta doar ca nu se numește licitație ci șpagă iar șpaga e bună, tradițională, bio. Au furat dar au și făcut, absolut nici o legătură cu partidul care a fost la guvernare în ultimele decenii, s-a întâmplat pur și simplu, a fost voia lui dzeu, nu au mai avut zile, au furat dar au și făcut.
Asta cu norandrenalina hai ca am mai inteles-o in sensul ca daca un om nu raspunde la doza soc cateva zile nu prea are sanse.
Ce e si mai naspa pentru mine este ce a iesit la iveala pe margini, povesti de la pacienti de ex un american a postat pe reddit, ca fusese internat la Pantelimon si, fiind constient ca se sufoca si nu mai rezista se ruga de asustenta sa cheme un doctor,si aia n-a facut nimic. Mai era un batran roman acolo care urina sange, si se ruga si el sa fie chemat un doctor ca nu mai poate. Asistenta le-ar fi inchis usa sa nu se auda zgomotul sa ii deranjeze pe medici si asistenti.
A avut bafta americanul, si a trait pana la vizita doctorului de dimineata, si cand l-a vazut aia a sarit si a bagat in el 4 injectii de andrenalina sa il stabilizeze.
Daca nu apuca vizita de dimineata, ghinionul lui.
Asta e, a avut zile.
Dar ce vroiam sa zic. Luati-o usor, cu problemele pe care stiti ca le aveti, dureri etc, investigatii la privat usor usor inclusiv imagistice, sa stiti ce aveti si sa tratati din timp.
Ca daca ajungeti la mana unor nesimtiti in stare grava sau doamne fereste pe timpul noptii, sau in weekend O MIERLITI.
Hai la urgenta mai e cum mai e, dar daca va transfera la un alt departament in stare grava pe cateva zile si isi bat aia joc de voi? Pentru o chestie pe care o puteati trata din timp?
Asta a patit tatal meu saptamanile trecute…
L am inmormantat acum 5 zile.
In weekend nu exista medic neurolog de garda intr un spital judetean TR-Alexandria.
Te duci cu ceva mori de altceva luat de acolo.
Condoleante :(((
Trist dar adevarat. Bunicul meu a murit cu zile datorita unui personal medical slab pregatit si neinteresat. Sper ca la momentul oportun sa li se intoarca si lor si sa fie si ei tratati cu dispret si lipsa de empatie.
plin de Dzei pe la spitalele astea.
Te lasa sa astepti pe holuri si nu te baga in seama, nu iti ofera informatii, lipsa personal, treaba facuta in scarba si nici nu te lasa sa il tranferi in alta parte(trebuie sa cauti tu un dr care sa vrea sa l ia si sa iti asiguri transport, toate astea intr o ora cat mai are de stat dr pana iese din tura, desi sunt obligati prin lege).Ca sa nu mai spun ca nu fac RMN, CT la timp si stai cu sangerare in creier si astepti sa treaca wk sa vina careva sa l vada.
Toate astea sunt realitatile din Romania de care se va lovi oricare dintr noi candva.
Si tot dansul pe langa ei sa le poti da ceva sa fie mai binevoitori, te umilesc in ultimul hal, tu fiind stresat si ingrijorat de starea pacientului. Practic gandul tau e cum sa reusesti sa gasesti pe careva sa l ia la alt spital unde sunt dr de garda sau specialitatile care nu se gasesc acolo. Si in acest timp pacientului i se agraveaza boala si ia si altceva.
Aș prefera să aflu că (probabil) am mai puține șanse. Șansele înseamnă probabilitate. Decizia înseamnă certitudine.
În România noastră profund coruptă, cu legi/norme de aplicare neclare și/sau care lasă voit portițe de interpretare, jucând cartea absolută a nației profund creștine – se nasc monștrii:
– Politicieni care decid cine trăiește (ce business are precedență)
– Doctori care decid cine (și cât de repede) trebuie sa moară
– funcționari care uitându-se un pic pe lângă, ca să „nu deranjeze”, devin ei însuși corupți/prostuți intelectual și în felul acesta pierdem toți pe termen lung.
Eu zic ca cei 2 medici acuzați, ce țin știrile în priză zilele astea – merita cel puțin sa devina pensionari speciali, sa nu-și mai bata capul cu existența.
Societatea romaneasca e defecta.
In mod clasic ti se dadea acasa pacientul sa moara, iar fiind caz terminal, adesea o doza mai mare de morfina ii curma suferinta.
Fiind caz terminal, nu se mai face autopsie.
Acum sta la ATI pana crapa, iar unii crapa foarte greu si locurile de la ATI sunt limitate si scumpe. La ATI nu are nimeni grija de ei. E foarte mult de munca si e greu.
Medicilor li se spune sa faca minuni, iar unii se abrutizeaza si iau problema in propriile lor maini, asa cum considera ei, mai ales cand nu exista control.
Poti sa ii spui eficientizare, depinde de cum o vezi, dar e si asta o rezolvare.
Nu avem centre paliative, nu avem eutanasie la cerere, pentru ca nu e „etic”.
E etic insa sa putrezesti pana mori. Dupa cateva zile de sat pe spate apar echimozele, ai nevoie de masaj zilnic etc.
Imi povestea cineva ca pe afara centrele paliative sunt controlate exclusiv de biserica si personalul e din mediul bisericesc/maicute.
Cu ce ocupa BOR? Inca nu m-am prins. Stie cineva?
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Eu știu de un centru făcut de bor pt bolnavii de cancer in stadiu terminal care oferă tratament paliativ, Sfântul nectarie, in Cluj. O colega și a dus acolo mama. Nu avea bani, nu o putea îngriji (stătea la cămin, era încă la facultate) și cei de la centrul respectiv le a ajutat mult, i-au ținut mama internată pe tratament paliativ pâna când a murit (câteva săptămâni mai târziu).
Din momentul in care a început ancheta au scăzut semnificativ decesele la secția aia.
Asta înseamnă că niște oameni trebuiau de fapt să trăiască. Atât de simplu.
Doar intr-o luna a scazut, apoi a revenit in media ultimelor 6 luni.
@Marcel: orice decizie trebuie luata impreuna cu familia bolnavului, nu arbitrar de catre doctor. Apoi, nu ascunzi faptele, adica bagi ceva in aparat si pe foaie scrii altceva.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Pentru societatea din România e mai importanta viața omului indiferent de calitatea vieții de după ieșirea de la ați, despe asta e vorba. Zic asta pentru că mulți nu înțeleg că medicamentul ăla noradrenalina duce la necrozarea extremităților daca e folosit pe termen lung ceea ce duce la amputări. Dar ne face pe noi să ne mințim că suntem buni creștini. Mă întreb câți dintre ăștia ultragiați au avut grijă de cineva paralizat pe perioade lungi de timp. Aia nu e viață nici pt tine că îngrijitor nici pt pacient care devine o povară pt familie.
BOR? BOR încasează. Construiește, renovează biserici, primește subvenții, de-astea.
Fără să fiu vreun fan al BOR sau al religiei organizate de orice fel. Cu familie pusă în cap că nu m-am căsătorit religios sau nu mi-am botezat copilul.
@Alina, BOR a făcut mai multe pentru subiectul ăsta decât a făcut vreodată statul român pentru pacienții care au nevoie de îngrijiri paliative.
Există câteva ONG-uri dar au capacitate mică (și vă încurajez să donați chiar daca nu ați rude care nu au avut nevoie – Hospice Casa Speranței face o treabă excelentă).
Dar în afară de aceste ONG-uri și câteva inițiative private unde prețul este prohibitiv, centrele unde adulți fără bani sunt primiți la ingrijiri de acest gen sub gestionate de BOR.
Vreți BOR să nu mai aibă putere? Haide să ne declarăm toți nepracticanții drept atei la recensământ. Haide să nu mai mergem să luăm lumină o dată pe an. Haide să nu mai interacționăm nimic. Că mulți se căsătoresc religios doar pentru a mulțumi diverși.
Exact ce zice si Ge{rge.
Centre paliative ale bor exista trebuie doar sa intrebi
Tata a murit intr un astfel de centru si nu,nu sunt vreun dus la biserica.
Numără banii .
Trebuie sa RĂSPUNDĂ fiecare pt. faptele lui ! Că așa ,știind că nu pățesti nimic indiferent de ce faci , ți se cam rupe ! Și.n plus , noi pulimea trăim intr.o României ,ei clasa trăiesc intr.o alta Românie !
La noi „reforma” trebuie sa inceapa de la politie si justitie. Cand vor incepe sa aplice legile si sa se dea verdicte corecte, atunci o sa stim ca suntem pe drumul cel bun. Din pacate asa incep sa ajunga extremistii la putere, cand poporul se satura de lipsa de justitie si de jaful organizat de cei de la putere.
@Nimeni foarte bine punctat. E aiurea rău când justiția din România ia decizia cine e arestat și cine nu in funcție de cat de ultragiata e societatea civilă pe persoana x sau y. Pe ăla îl urăște nația la zdup cu el, pe ăstălalt nu, îl lăsăm în libertate doar pentru că nu s-a concentrat presa la fel demult pe el. In stilul asta propun sa reintroducem tribunalele poporului și luam niste gigei aleator de pe strada sa dea sentințe după cum le dictează lor emoțiile generate de presă disperata după clickuri.
Eu nu zic că femeile alea sunt nevinovate, zic că prea am ajuns sa ne dam cu părerea pe un subiect delicat.
Cine te votează dacă , tu ai mai făcut 2 locuri la ATI și le finanțezi cu banii necesari construirii a unei biserici noi în fiecare an? Sau în loc de 10 drumuri asfaltatepe an , sau în loc de 1000 de parcări pe an, etc. ?
Propun să scădem locurile la ATI cu 20% în fiecare an. Nu e ca și cum nu vor fi destule. După cum s-a văzut, se rezolvă, se face loc. Niciodată nu va fi nevoie de mai multe. Nu e ca și cum se înghesuia cineva să facă mai multe.
E unul din subiectele pe care voiam să le discut de mult.
Nu exista protocoale clare. Totul incepe de la trial and error apoi apar îndrumări,sugestii, ghiduri, protocoale OBLIGATORII.
Nu degeaba se resuscitează un pacient 45 de minute după care se declara decesul. Dar la noi a citit X că a inviat după 3 zile (cred că era ceva carte bisericească nu medicala insa) așa că am vrea sa ii resuscităm pe toți 3 zile. Iar ceilalți care mor pe lângă că nu au loc? Pai…voia lui Barbosu’
E o prostie. Iar de aici o să curgă multă multă medicina defensiva pe viitor și atunci o sa fie foarte nasol.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
nu ai prins ideea de ce nu poate statul să le conducă bine și alea pe care le are. Nu sunt bani! E prea mică contribuția pentru sănătate ca să îți asigure niște servicii medicale de calitate. Toți loserii care nu își îngrijesc sănătatea și sunt obezi de pe la prima căsnicie au păreri decisive despre cât de strict ar trebui tratați medicii, dar dacă ar fi fost așa de spartani și la prevenția unor situații care duc sigur la boală, nu ar fi ajuns la mâna medicilor de multe ori.
Andrei nu e doar asta. Medicamentele importate sunt după mine acționate la prețuri prohibitive. Am zis și pe blogul tătarului isteric, legea e făcută zic eu special ca sa te oblige pe tine ca medic sa consumi cat mai multe medicamente chiar și când știi sigur că pacientul e in viață doar datorită medicamentelor injectate, scopul fiind să facă importatorii cat mai mulți bani. Dau un exemplu fara legătură cu asta, o fiola de sulfactant care ajuta pacientul sa respire mai bine costa 1000 de lei. 1k o injecție. Poți să bagi și 3 injecții la un pacient in decurs de o oră. Și asta e un exemplu unde medicamentul e ieftin.
Corect, grașii și săracii sunt de vină, după ce naționalizam tot sectorul medical privat ar trebui toți ăștia strânși și ținuți în tabere speciale. Pt tabăra de grași propun pe Buhnici manager și pt săraci pe grindeanu.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
si uite cum cetin o da de gard din nou.
daca chiar ai un deficit la capitolul asta nu mai bine discuti cu luna intre 4 ochi si o rezolvati civilizat, legal si departe de gura lumii? ce ai cu diversi cetateni si mai ales cu mamele lor?
ca mai erau 2 pe aici la fel de isterici si cu reactii identice… pe care ai afirmat nu doar o data ca nu ii suporti ca sunt departe de standardul tau…. and yet….
@Andrei, contribuția nu mi se pare mica deloc pentru unii cetateni, eu și soțul unii dintre ei.
Merg la privat, cumpăr pastile cu banii mei, am avut o cezariana și câteva concedii medicale decontate de stat.
Sunt bani. Problema este ca se pierd în buzunare, vacante, amante, piscine și mașini ale căror sume în lei nu le pot rosti decât cu dificultate…si aici putem vorbi de orice bani ce vin de la cetăteni la stat.
@Mihai, nu știu dacă ai fost malițios la comentariul inițial, dar la cel de-al doilea nu ai dreptate, sigur! ești fumător (ca mine), pac plătești 30% din notă! ești băutor profesionist și ai chemat ambulanța, pac, 80% din costurile deplasării la tine! te-ai dus a treia oară de-a-n pulea la UPU doar că ești ipohondru sau ai vrut analize moca, pac, 200% din costuri!
@Tataru isteric, Bravo, asta îți e caracterul mersi pentru reminder hahaha. scrii după cum crezi tu că îți aduce trafic. Ori asta ori ai cel puțin două personalități și scrii după cum se activează una sau alta.
In alte dați o dădeai că de ce sunt cheltuiți zeci de mii de lei din contribuțiile tale pe etnici care trăiesc din venituri nefiscalizate, acum o dai cu „daca ni se întâmplă nouă”, sărind direct la concluzii și contribuind cot la cot cu Romania tv, Gâdea și Badea la împroșcarea cu kkt a unei meserii foarte grele.
Amuzant totuși cum in funcție de cum suntem ațâțați de presă, azi avem mai multă încredere în justiție decât în medici mâine plm după cum se nimerește.
@N, nu sunt de acord cu tătarul, isteric sau nu, 100%! da’ de aici pînă să-l acuzi că scrie pentru trafic… dă-te-n plm!
oricum, situația de aici ilustrează foarte bine nivelul societății românești: unu’ a vrut să fie glumeț și a scris „tătar isteric”, ălălaltu’ s-a enervat și a pretins imediat două felații…,; pe pariu că amîndurora vă pare rău, da’ asta e! vorba lu’ nea gigi, „el m-a (scuze pentru cratimă!) făcut oligofren, eu l-am (again) făcut zdereanță! dar nu ne-am (third time?!) jignit!”
Nu Costica, nu scrie pentru trafic, leasingul la GLE si chiria din Gibraltar sunt platite din cersit in fata la Mega, asa-i ?
E o non-problema oricum.
Scrie zilnic câteva articole (glumesc, postări), acoperă cele mai discutate subiecte, fie că sunt internaționale sau din țară. E doar o coincidență, nici nu se uită la cuvintele cele mai populare din google. Cu alte cuvinte face fix ca jurnaliștii pe care îi spurcă de multe ori. Dar fix.
@Andrei: cine ii obliga sa se faca medici? Am avut posibilitatea sa ma fac medic, am considerat ca nu as putea sa fac asta, inclusiv din perspectiva asta e bugetelor asa zis reduse ( ca daca ma intrebi pe mine cati bani am cotizat in ultimii 10 ani, s-ar putea sa fie o discrepanta intre bugetele reduse si sumele care pleaca de la cetateni ). Da, nu e cinica deloc intrebarea mea. Toti stiu in ce urmeaza sa intre, cum am stiut si eu la 18 ani si am decis sa fac alta facultate. Dac atotusi stii in ce intri si nu incerci sa faci ceva sa schimbi sistemul si metehnele lui, ci de abrutizezi, asta nu mai e nici de la sistem nici de la pacienti, e de la tine, ca om si apoi ca medic.
Desigur…după atâția ani de școală să ai un câștig fix indiferent cate operații faci sau pacienți tratezi…cam in ce direcție crezi că o ia? Mai rău decât a luat-o.
Desigur dacă ești neam cu Arsinel îți convine, dai un telefon și tzac pac.
@costicămusulmanu: iar retardismul asta ca fumatorii sa plateasca o taxa speciala pentru ca sunt vulnerabili la cancer? Tu ai idee cate taxe si accize sunt incluse in pretul unui pachet de tigari?
Si nu, nu sunt fumator.
dap, am; de aia și fentez statu’ român cumpărîndu-mi tutun de rulat din bulgaria; grecesc!
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Ai mânuțe roșii pt că asta ai preluat-o de la Pătraru 😀
Problema cea mai mare e ca alegerea asta cine tb sa moara si cine sa traiasca e f subiectiva deci ori nu intervii de loc ori ii omori pe toti!
normal și corect ar fi să vină rudele pacienților și să liciteze pe loc pt patul respectiv, cine nu are bani, moare
Daca ala e putred de boli, cu zeci de comorbiditati, chiar nu vad un motiv valid pentru care trebuie pompat cu medicamente acumpe din bani publici, ca sa moara oricum dupa o saptamana.
e o diferenta intre ‘trebuie sa moara’, ‘lasat sa moara’ si ‘fortat sa fie tinut in viata fara nici o perspectiva’
Cine trăiește și cine moare nu ar trebui sa fie alegerea cuiva.
Când moare cineva despre care știm 100% sigur că va muri în următoarele 2-3 zile, e altă discuție.
@car
„mintile mari gandesc la fel” ! /s
Nu mai urmaresc emisiunile lui Dragos Patraru de mult (era la Prima?). Un link spre emisiune? Sau era pe blogul lui?
Hint: scrie pe google numele lui urmat de cuvântul „emisiune” și fac pariu ca in primele 3 link-uri găsești ceea ce cauți
As prefera, cu tehnologia de acum de permite unui om sa isi altereze geneticul pt. longevitate cu doar o injectie si alte asemenea SF-uri de care lumea te-ar fi crezut pe alte meleaguri mentale acum 10 ani daca pomeneai de asa ceva, sa se poata salva oamenii astfel incat sa nu se ajunga la o alegere sau dezbatere de genul asta.
Asta as prefera, sa nu ne mai dezbracam de umanitate.
Mi-ar plăcea o combinație între A și B:
A. Nu vreau sa trăiesc ca o leguma. Vreau sa am dreptul legal la demnitate și posibilitatea legala de a ieși din scenă dacă sansele la o viață rezonabila sunt minimale.
B. Nu vreau sa fiu eutanasiat la primul strănut.
Cum le împăcăm?
Pentru A – inainte sa patesti ceva nasol te duci la notar, cu certificat de la psihiatru ca esti „OK la cap” si scrii ce vrei sa se intample „daca patasti”. Sa te reanimeze/resusciteze sau nu, sa dai un rinichi, ficat, inima si alte piese de schimb, dupa cate zile sa te decupleze de la „aparate” daca nu mai ai sanse.
Din grupul larg de cunostinte nimeni nu a facut asta (inclusiv eu).
Pentru B – te intelegi bine cu sotul/sotia :))
Hai bai ca se rezolva cumva sa cada bine toata lumea, avocatul apararii va cere o comisie medicala psihiatrica sa le evalueze pe cele 2,3 doamne. Si comisia va declara ca la data comiterii faptelor erau sub un stres imens, epuizate psihic si fizic de ore garzi si urgente asadar nu raspund pentru faptele lor. Se recomanda internarea 1 an de zile intr-o clinica de specialitate.
Nu e cea mai coerenta întrebare care se putea pune pe acest subiect. Si am citit-o de mai multe ori 😉
Nu e bine niciodată sa decida un singur om daca trăiește sau moare altul, oricât de fara speranța ar părea situația. Ca poate are draci ca l-a lovit unul in trafic, îi e rau, îi e foarte foame, e deprimat, etc…
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Prietene, ATI inseamna Anestezie si Terapie Intensiva. Orice pacient care abia s-a trezit din operatie trece pe acolo pana isi revine. Deci nu e ca si cum ar muri toti care ajung acolo. E adevarat ca unele cazuri mai grave raman acolo pe termen lung si mortalitatea e mare printre aceste cazuri. Dar de aici si pana la a spune ca nimeni nu se intoarce acasa de la ATI e cale lunga.
@alex
stii, dar nu cunosti. saloanele nu sunt de ati, ci sunt de ti. exista 2 specialitati, anestezia si terapia intensiva. in unele tari sunt separate si medicii sunt fie de o specialitate, fie de alta.
la noi sunt comasate, pt ca pana la urma cine il primeste in terapie e bine sa stie si ce s-a facut la sala de operatie. dar ca idee specialitatile pot fi separate.
in sectia de terapie intensiva se duc pacientii doar daca au criterii sau risc, altfel dupa operatie esti tinut in zona de trezire si apoi dus la patul din sectia normala.
a doua variantă nu place mai mult, noi uitînd că cimitirele îs pline de oameni indispensabili…
cît despre cum se decide cine moare… e la ghici, deocamdată;
acum vreo 12-14 ani pe socru-miu l-a luat salvarea cu borșu’ dîndu-i pe gură; de la uaslui siti a plecat cu SMURD-ul către Iași, cu diagnosticul de „ruptură arteră mezenterică”; mda, orice student de anul I înțelege că dacă ți s-a rupt o arteră… ai cam kkt bățu’…
mă rog, ajuns la Iași, cu endoscopie s-a constatat o sîngerare masivă în stomac și cele 6 specialități întrunite trebuiau să stabilească conduita terapeutică; 5 dintre doctori au votat pentru operație, 1 a fost împotrivă: „cu tensiunea asta, moare din faza de anestezie!”; exact chirurgul a fost împotriva intervenției, salvîndu-i astfel viața; a fost o luptă pe multe ore, inițial în UPU, apoi în ATI: picurat adrenalină (or so) în stomac, pe plagă, combinat cu coagulante intravenos; numa’ că el fiind cu tromboze și cu venele ca pînza de păianjen, vezi cum îi dai, să stopezi sîngerarea, da’ nici să nu înfunzi circuitu’; beleaua dracu’!
a mai trăit vreo cîțiva ani, supraviețuind unei operații de bypass pe cord (4 de fapt) și înlocuirea a vreo 2 metri de vene (la picioare); l-a omorît apoi sedentarismul și mîncatul…
mă rog, ce vreau să zic este că experiența mea cu ATI-ul este una pozitivă; asta înainte să devină ATI-stă o persoană din familia extinsă și să aflu ce fel de viață duc doctorii ăștia; care, btw, chiar știu carte! mulți dintre ei, foarte mulți!
Nu ne place nimic. Nici să cheltuim triplu cu sănătatea ca să facem cu adevărat orice, nici să fie definite niște criterii după care să fie încadrate cazurile la cu șanse/fără șanse și să se întrerupă tratamente altele decât cele pentru confortul pacientului lăsând boala să își urmeze cursul. Așa că avem mult arbitrariu – în legătură cu ce se face de la un spital la altul, de la un doctor la altul, la un pacient sau altul, la un procuror sau altul. Suntem ca societate capabili doar să ne indignam isteric – nu se poate așa ceva! – și atât. Nu să ne hotărâm la o acțiune – într-un sens sau altul, cu costurile aferente.
Jonny, la gente esta muy loca!
Nici daca vom cheltui triplu cum zici nu vor fi oamenii multumiti (pentru ca e posibil sa se schimbe foarte putin spre nimic).
Tertium datur: să nu se mai fure și să nu se mai facă atâtea cheltuieli fără cap în sistemul național de Sănătate și să avem infrastructură spitalicească similară cu a statelor europene, proporțional cu numărul de beneficiari. Să se regândească și să se restructureze sistemul, astfel încât să existe trepte clare de acces la serviciile medicale: medici de familie, medici specialiști, nivel intermediar între UPU și cei menționați înainte, servicii de urgențe. Să se facă și campanii de prevenție. Pentru că, la nivel de stat, acestea costă mai puțin decât tratarea bolnavilor cronici.
Și, complementar, să se aplice legile! Dacă legislația nu e cuprinzătoare, să fie revizuită, adusă la zi.
Nu e rolul nostru, în 2024, să reinventăm apa caldă! Dilemele de genul „cine moare/cine trăiește, cine hotărăște” ar trebui reduse la minimum prin existența unei legislații cât mai cuprinzătoare și prin funcționarea protocoalelor și procedurilor intraspitalicești care sunt deja în vigoare în țările civilizate.
Nu merge cu Google Translate? Se plătește un tarif unic la un serviciu AI și îți face, la Minister, o traducere din limba engleză de stă Irina-Margareta Nistor în coadă! „La naiba!”, cum ar spune distinsa doamna traducătoare…
Dincolo de banii sifonati din sistem care face ca medicii sa simta nevoia sa faca economie sau sa poata sa isi justifice mendrele asa, dincolo de dilema etica daca este sau nu ok sa prelungim suferinta cuiva cu sanse inexistente la viata, tot circul asta dambovitean se reduce la doua chestiuni care stau la baza tuturor interactiunilor noastre cu sistemul medical din Romania. Toti anii astia care au trecut ne-au invatat ca in medici si in sistemul medical nu putem avea incredere. Spaga, tratamentul preferential, impunitatea, sila si desconsiderarea cu care sunt tratati pacientii de medici stapani pe tarla. Asta e rezultatul. In plus se adauga o lipsa crasa de proceduri. Nu e posibil sa nu existe un protocol pentru asa ceva. Totul se face dupa ureche, dupa cum prefere domnu doctor, dupa gusturile si fandacsiile fiecaruia. Am nimerit la spital bun, am nimerit la doctor bun. In lipsa procedurilor si a regulilor unitare actul medical este un fel de pacanele. Cum ti-o fi norocu. Si bomboana pe coliva desconsiderarea absoluta a corpului medical pentru tot ce inseamna comunicare cu pacientul si apartinatorii. Chiar si in conditiile in care medical vorbind era justificata oprirea medicamentatiei care prelungea artificial functiile vitale ale unui pacient fara sanse la supravietuire, faptul ca nici macar nu le-a trecut prin cap sa vorbeasca cu familia, nu sa decida impreuna, sa le vorbeasca, omeneste, sa aiba destula consideratie cat sa incerce sa le explice asa ca la prosti cum ii crede oricum de pe pozitia lui de Dzeu. Oamenii inteleg, nimeni nu vrea sa isi chinuie oamenii dragi. Lasa-i sa inteleaga sa accepte si apoi aplica-ti protocolul. Dar pentru asta ai nevoie de umanitate si bun simt si astea nu se gasesc prea des in spitalele noastre. Chiar si in lipsa familiei sau presupunand ca nu vrei sa te cobori sa discuti cu plebea care nu stie medicina ca tine oh wise and great one, o asemenea decizie ar trebui validata de departamentul de ATI si comisia de etica a spitalului. Nu poate fi o decizie de moment a lu doamna dr Maricica ca marti asa i s-a parut ei ca e cazu sa moara ala de la salonu 3. Nu eutanasiezi o matza, opresti sustinerea vietii unui om. Scarba asta pentru orice inseamna proceduri, comunicare, reguli vine din impunitatea lor. Why not daca oricum nu patim nimic nu ne ia nimeni la intrebari noi nu trebuia sa ne justificam sau sa explicam nimanui nimic. Tu trebuie sa ai incredere ca eu stiu ce fac si fac totul cu buna credinta. Ca asa trebuie. Cec in blank. Pe banii mei. Plebea.
Inteleg un cacat oamenii. Vezi reactia isterica de aici si din media.
Pentru ca li s-a explicat un cacat. Cacat bagi cacat primesti. Tratezi oamenii ca pe caini raiosi te vor marai si musca. Si daca nu inteleg, ai un spital de medici in spate cu care discuti, validezi si iti oficializezi decizia. Nu te apuci sa apesi pe neve pe butoane ca asa vrei tu si nu vor oamenii sa inteleaga deci de ce sa ne mai obosim.
Cred ca e o problema de perceptie, ai o tabara care priveste medicii si spitalele in ansamblu ca pe o industrie profesionista in care pacientii devin depersonalizati.
Si ai alta tabara care ii priveste profund umanist, aproape ideatic, romantic.
Eu fac parte din prima tabara si nu pot accepta ca din banii pe care ii platesc lunar timp de zeci de ani sa se faca risipa, pe langa ce fura politrucii.
Corect, si eu sunt de acord partial cu tine. Nici mie nu imi place risipa si oamenii care confunda UPU cu medicul de familie (aici e alta discutie, de ce nu isi fac medicii de familie treaba). DAAAR grosu care se pierde nu vine de la boboru suferind care suge bujetu. Grosu se fura inainte sa ajunga macar o aspirina in magazia spitalului. Hai sa rezolvam mai intai asta si apoi coruptia din spitale si haosul procedural si apoi biciu pe micutzi oameni buni. Dar cand se dau tunuri de miliarde, se fura ca in codru iar eu un spital sunt tratat cu indiferenta, lipsa de respect si lista cu necesarul de medicamente de adus de acasa si in plus lipsa de proceduri in loc sa faca medicii sa zbiere si sa urle si sa faca ca trenul sa se reglementeze meseria lor cum trebuie (asa cum pe buna dreptate au facut cand munceau pe seminte) ei prefera sa trateze meseria ca in bazar la Istanbul cu creativitate si alura de vataf atunci o sa ma scuzi, dar cred ca nu facem nici o treaba daca in loc sa ne uitam la ce arata degetul ala ne uitam la deget.
@Cristina
In esenta cea mai mare problema a sistemului medical este ca nu toti isi fac treaba pana la capat, respectiv marile centre universitare sunt sufocate cu numarul de pacienti pe care ii vad. Asta pleaca fix din povestea ca medicul de familie nu-si face treaba si faptul ca multi considera UPU ca o plimbare la mall. Toate judetele din sudul Romaniei la orice caz mai grav il trimit spre Bucuresti. Asta in timp ce un medic de aceeasi specialitate din Ialomita poate castiga la fel de bine ca unul din Bucuresti, dar cu o viata extrem de linistita.
Insa pana sa ajungem in situatia in care unii sau altii se cred mici dumnezei este o cale lunga si in general periculoasa. In tot acest scandal nu am vazut pe nimeni sa spuna, ok avem niste deficiente in zona paliativa si totul este foarte interpretabil hai sa facem un protocol clar ca sa nu mai avem rahaturi. Tot ce vad este ca procurorii nu stiu medicina si ca noi stim mai bine, fix aroganta pe care orice roman o simte cand are interactiune cu unu ca ei.
Este fix ca la celelalte tragedii unde ne isterizam, dar nu invatam nimic si nu cautam sa imbunatatim situatia.
Fix dar fix asa @Asdad. Ne punem fustele in cap ne burzuluim dar in final sa nu se schimbe nimic. Pana data viitoare cand o luam de la capat si ne uimeste ca se repeta problemele.
@Asdad2005 de fapt am vazut un ATIst care a zis ca ar cam fi cazul de protocoale scrise, clar.
Nu a zis de paleativa. O alta problema e lipsa conceptului de DNR
Vad ca nimeni nu prea ridica principala problema: ok, dupa 2-3 zile de „nora” apar efecte negative si e necesar sa se reduca drastic doza. Dar DE CE nu consemnau asta in fisele medicale? Pentru ca dupa mine asta inseamna cinismul lor si premeditarea.
premeditarea: pai, de cand au zis sa se dea mai putin era premeditat. Sau crezi ca au luat decizia aia pe baza datului in boabe?
„de ce nu fisa”. Poate ca sa le vina mai multa, parand ca s-a terminat, in scripte? Sau poate ca sa o vanda pe piata neagra.
Ambele variante sunt niste tampenii.
Problema in cazul de fata e foarte simpla sau chiar non-problema. E irelevant daca pacientul ala era in stare terminala sau nu. Singura chestie care trebuie lamurita e daca persoanele respective care au redus doza erau constiente sau nu ca asta va determina decesul pacientului. Daca erau constiente – si se pare ca erau, conform declaratiilor martorilor, vezi faza cu „asta-i de lasat” – atunci se incadreaza clar la omor calificat. Am impresia ca se adauga si circumstante agravante, pentru faptul ca au incercat sa stearga urmele, un dozaj era in fisa, altul in realitate. Si cam toti care cunosteau situatia – si se pare ca erau destui, dupa inversunarea cu care incearca sa le acopere – se incadreaza lejer la complicitate. De altfel, dupa cruciada pe care o vad pornita in apararea specimenelor, impresia e ca multi sunt cu musca pe caciula si ca asta e o practica curenta la ATI. Putregaiul a cupris tot sistemul si solutia e raschetarea cu spaclul. Proceduri clare si transparenta in luarea deciziilor. Erori se pot produce, dar procesul de luare a unei decizii trebuie sa poata fi explicat si asumat clar: „Am hotarat asta, pentru ca din date rezulta asta sau ailalta..” etc. In momentul in care iei o decizie, nu ti-o asumi si mai mult incerci s-o maschezi prin acte in care apare altceva, nu prea mai e nimic de discutat. Doar cuantumul pedepsei, eventual.
Ce nu ne place este ca se minte. Protocoalele trebuire respectate. Daca nu sunt bune, trebuie pus presiune ca sa fie schimbate. Dar daca se administreaza 1 iar pe fisa se scrie 15, atunci nu e in regula si trebuie pedepsit. Iar in urma acestor intamplari trebuie discutii si schimbari. Dar politicienii sunt ocupati.
scriu la modul general intai, apoi despre cazul care e acum in atentia oamenilor.
general: toti spun ca de ce un medic poate alege cine sa traiasca si cine nu, dar de fapt medicii nu isi doresc asta, ci sunt obligati de situatia de la fata locului.
ca exemplu exista 8 paturi de terapie, tu ai 6 ocupate, dar mai ai 5 cazuri in urgenta, din care 4 cu sanse mari. oricum trebuie sa alegi pt cine lupti sa traiasca.
din aia 6 deja internati in terapie ai 4 fara nici o sansa(dar legal esti obligat sa le prelungesti suferinta).
toata lumea isi pune problema ca de ce sa fie lasat sa moara omul lor, dar doar din perspectiva ca omul lor e deja internat. nimeni nu se gandeste cum e sa aiba pe cineva drag care moare in upu pt ca terapia e plina cu cazuri fara sperante si medicul de terapie nu il poate prelua.
oamenii propun solutii pe termen lung la situatii acute. sa faca medicii petitii, sa semnaleze, sa schimbe. dar ei sunt prinsi intr-un sistem mafiot in care tot ce pot face real e sa incerce sa lupte pt viata pacientilor si sa tina capul jos ca sa aiba un serviciu in continuare. majoritatea medicilor asta fac, iar o mica parte sunt indiferenti, dar aceia tot timpul vor atrage atentia prin nepasarea lor si vor crea impresia ca asta e situatia generala.
cazul specific de acum: oricum nu cunoastem toate detaliile, ci doar ce a aparut in presa, ceea ce de obicei nu e decat parte din adevar. faptul ca nu au modificat si in acte decizia medicala e o problema. dar cum sa fie asta omor cu premeditare? nu e nici macar eutanasie, e strict paliatie pt oameni fara sanse. dar oricum eu nu sunt medic, deci parerea mea valoreaza cat o ceapa stricata. insa daca as avea o boala din care nu mai pot scapa nu mi-as dori sa imi fie prelungit chinul, doar pt ca altfel medicul ar fi acuzat de crima.
„cum sa fie asta omor cu premeditare?” In momentul in care iei constient o decizie despre care stii ca va avea ca rezultat moartea unui om, e omor calificat, conform legii. E irelevant in ce stare e omul ala. Nu este treaba medicului sa aprecieze cine merita sau nu sa traiasca. Nu cred ca tu si cei care gandesc ca tine realizati ce consecinte poate avea chestia asta. Nu ma mira, e evident ca relatiile cauza-efect sunt o enigma pentru multi.
medici sunt fortati sa aleaga cine traieste, doar ca sunt fortati sa aleaga cine traieste dintre oameni care au sanse(adica restul care au sanse vor muri) si sunt la fel de fortati sa tina in viata oameni care nu au sanse.
„medici sunt fortati sa aleaga cine traieste”… Ireal cat de greu e de inteles un lucru atat de simplu: medicii sunt fortati sa trateze pacientii pe care-i au. NU E TREABA LOR sa aleaga pe cine trateaza. Daca considera ca un pacient nu are sanse de supravietuire, cheama familia, explica situatia si eventual familia decide sa-l ia acasa. Sau poate fi externat cu instiintarea familiei, pe raspunderea medicului si explicarea tuturor consecintelor. Imagineaza-ti un pacient grav bolnav dar perfect vindecabil, care are nevoie sa stea la ATI. Vine un doctoras destept care apreciaza ca nu mai are sanse si-l decupleaza, ca sa bage pe altul, pe care desteptaciunea lui il considera mai grav si care intamplator e si o relatie apropiata. Cum se numeste asta? Iti spun eu: CRIMA. Daca tu crezi ca asa ceva nu e posibil, ai rabdare. Daca ai o viata suficient de lunga sigur ti se va intampla tie su cuiva apropiat. Si atunci poate o sa reusesti sa intelegi cateva notiuni elementare.
@incomod: cred ca nu reusesti sa citesti ce scriu, ci doar ce vrei tu sa intelegi.
medicii nu isi doresc sa fie in situatia in care sa trebuiasca sa aleaga, ci sunt fortati de situatie, pentru ca le vin mai multi pacienti decat au ei paturi.
asa ca din pacientii care vin ei oricum trebuie sa aleaga. nu pot alege din cei deja internati, ci sunt fortati sa aleaga din cei care au nevoie de internare. plus ca ei nu sunt medici de familie cu timp la dispozitie. la terapie intensiva timpul e mult mai scurt, e ca intr-un tsunami: nu ai timp sa analizezi prea mult cat de mare a fost valul ce a trecut, ca esti deja in valul urmator in care te chinui sa respiri.
pacientii care sunt internati nu asteapta ca tu sa te hotarasti ce vrei sa faci cu cei care vin, la fel cum cei care au nevoie de internare nu pot sa astepte sa hotarasti tu ce faci cu cei deja internati(ii trimiti pe sectie sperand ca rezista etc.).
e o jonglare cu viata altora, jonglare pe care medicii in nici nu caz nu si-o doresc. ei vor sa aiba resurse si timp destul ca sa poata trata pacientii, dar nu le au si nici nu au timp sa le spuna altii sa faca petitii. cine are dubii poate incerca sa faca voluntariat la terapie intensiva, dar as pune pariu ca nu va rezista prea mult, poate nici macar sa faca primii 10m in interior. au mai lesinat oameni dupa cativa metri de mers pe culoar.
incearca sa citesti un pic rational, nu emotional bazat pe stirile din zilele astea, ca nu la asta ma refeream.
@m: Tocmai, ca nu e nimic emotional, e perfect rational, dar se pare ca tu nu reusesti sa intelegi un lucru simplu, elementar si inspaimantator e ca mai exista o gramada de indivizi ca tine. Hai sa incercam o explicatie pe litere ca pentru… Ai un pacient la ATI, Iti intra un alt pacient pe sectie. Esti constient ca daca il scoti pe ala de la ATI, moare. Faptul ca nu mai ai locuri in ATI pentru alti pacienti nu justifica IN NICI UN FEL intreruperea tratamentului pentru cel internat la ATI din initiativa medicului. Trebuie sa existe un protocol clar care sa fie urmat si care sa fie comunicat si pacientului sau apartinatorilor in momentul internarii. In lipsa acestui protocol, se cheama apartinatorii, se explica situatia si decid ei. Daca spitalul nu mai are locuri in ATI pentru pacienti noi, ii redirectioneaza spre alte spitale, in ordinea sosirii. Nu omori un pacient existent pentru ca ti-a intrat un nou pacient despre care tu crezi ca are sanse mai multe sa supravietuiasca. Un pacient paraseste ATI fie pentru ca i s-a ameliorat situatia, fie ca a decedat – fara contributia medicilor ca in cazul curent – fie ca accepta apartinatorii sa-l externeze, presupunand ca el nu mai poate decide.
@m: stai asa putin sa inteleg si eu. Medicii sunt cei care in cadrul meseriei lor vad ca nu au protocoale, resurse, cadrul legal potrivit sa isi desfasoare activitatea cum trebuie DAR NU AU TIMP SA FACA PETITII???? Si tu crezi ca ar trebui sa faca cine mai exact ordine in activitatea lor??? tanti vasilica de la mega??? De ce au sindicate? Ca sa ceara doar mariri de salariu? Deci ei care sunt directi afectati de lipsurile din activitatea lor nu au timp de imbunatatit propriile procese, e mai usor sa faca ce vor ei chiar daca nu e in nici un fel legiferat? Tu la tine la munca daca ceva nu e eficientizat in proces sau nu poti sa iti faci treaba cum trebuie astepti sa se sesizeze si sa faca presiune pe management cine? Tanti care face curat la firma? Si pana atunci faci si tu cum te taie capul si ascunzi dovezile? Asa functioneaza lumea voastra?
unde am scris eu ca sa fie omorat cel existent in ati? am zis doar ca asta e situatia reala si de venit nu vine doar unul, vin 4. si 3 vor muri probabil in cautarea altui loc in alt spital.
da, trebuie un protocol pt cei care nu au sanse.
@incomod: asa ca ii dai in continuare medicamentu care il tine in viata inca o zi, dar ii fute organele interne. ca apartinatorii sa poata sa se planga „aha, l-a omorat ca i-a dat adrenalina mai mult decat trebuia”.
Acum 2 saptamani am trecut printr-o experienta oarecum similara, la „infectioase” Suceava. Am vazut, pe propria-mi piele, ce inseamna incompetenta si durerea in cot: aveam febra de aproape 10 zile, tuse seaca pronuntata, tot ce trebuia, doctorita de „plamani” voia sa ma trimita acasa cu Tavanic (antibiotic) si diagnostic de infectie urinara. Pentru ca asa faci cand ai probleme, ca barbat, cu ovarele: tusesti si faci febra.
Am stat 3 zile internat, am prins 37 de grade in camera. Eu avand 39 Celsius temperatura. Nu exista sistem de ventilatie la sectia de infectioase a spitalului din Suceava. Sunt niste geamuri care doar se rabateaza putin in sus si… atat. Erau mame cu copii cu meningita care lesinau de caldura, nu a adus nimeni macar 1-2 AC-uri portabile ca sa le lase pe coridor si sa ne vina racoare de acolo. Dar schimbau geamuri prin spital a doua oara in cativa ani.
Am ramas fara vedere, mai aveam 25% acuitate vizuala, am iesit pe semnatura. Externat cu „pneumonie”, intrat cu „infectie urinara”. Si mai eram si suspect de diabet. Asta era vineri. Am avut un weekend de groaza, nu vedeam, mancare numai de diabetic primeam, vai de ea de viata.
Luni aflu ca nu am diabet, marti merg la Iasi, la mare profesor de ochi, revin cum am plecat, miercuri ma repara in 12 ore o doctorita foarte tanara, care are grija de vederea celei mici de la o clinica Optik Tataru (pentru cunoscatori).
Scuze pentru povestea lunga insa am avut o perioada in care serios ca ma gandeam la faptul ca poate asta este si, mai ales cat am fost internat, am vazut ce inseamna durerea in cot, ba chiar abuzul din partea celor care ar trebui sa te ingrijeaza (doua vene mi-a spart o idioata de asistenta care ne baga antibioticul pe branule dar injecta ca la vaci, fara nicio empatie, rabdare, ea pierdea somnul de la miezul noptii).
Mai oameni, daca va imbolnaviti: mergeti la un privat sau luati primul avion si va opriti in sectia de primiri urgente de la un spital dintr-o tara mai cu apa calda. Nu conteaza cat e biletul, sanatatea si viata va sunt mai importante.
Nu vreau să decidă cineva pentru mine dacă trăiesc sau daca mor.
Să decidă cineva daca mor peste 2 ore sau peste 12 ore, singura certitudine fiind că voi muri? Pentru mine oricum nu ar mai conta, finalul fiind cert, deci egal cu zero ce se decide.
Cred că asta e iar un subiect bun: nu exista minuni, oricât sperăm ca pentru cei dragi, minuni nu există.
Ei s-au sesizat acu, dupa decesele din aprilie – insa este o practica destul de veche – credeti ca „doamna cu coasa” e prima? sau ca ei i-a trecut prin cap fara sa fi vazut/invatat de la altcineva?
Acum 9 ani T. s-a dus pe picioarele lui la Pantelimon, miercuri la ora 22:00, cu stari de greata si dureri abdominale. Joi la ora 10:00 in urma unei greseli a unui medic a fost transferat pe TI si intubat. Nici la ora 11:00, nici la ora 17:00, cand era program de vizite, T nu a putut fi vizitat de membrii familiei.
Vineri la ora 11:00 din nou membrii familiei nu au fost lasati sa viziteze pacientul, dar li s-a spus ca e bine, raspunde la tratamet. La ora 17:00 din nou nu s-a putut vizita, dar s-a transmis ca fusese detubat si sigur luni il luam acasa. Ce-i drept, l-am luat luni acasa, intre 4 scanduri, pentru ca vineri la ora 18:00 am fost anuntati de deces. Cauza mortii – stop cardiac.
T. era bolnav de cancer, avea 3 stenturi coronarierne, ultima sa vizita la medic si ultimele analize (care iesisera foarte bune pentru starea sa) fusesera facute cu doar 1 saptamana inainte de a merge la Pantelimon.
suna misto „doamna cu coasa” nu? Misto, asa senzational, din presa
Sa nu imi zici ca aia era porecla ei pe sectie. Nu de alta, dar aia din sectie nu prea stiu asta.
Mie nu imi vine sa cred cum vorbesc doctorii din spitale despre vietile oamenilor, cat de putin inseamna pentru ei. Nici despre viata unui animal nu ai vorbi asa, tu ca om normal, daramite despre viata unei fiinte umane.
Eu inteleg ca nu toata lumea poate fi salvata dar cu totii avem nevoie de o sansa reala la viata. Macar incearca, nu ma lasa sa mor fara sa faci ceva, ba dimpotriva, te mai si superi ca nu am dat coltul asa cum ai vrut. Ireal.
Aașarnarea medicala e o tortura, cu singuranta multi oameni si-ar dori un sfârsit mai demn.
Lasa bossilor ca acum va fac medicamentatia asistentele. Cum vor ele. Or sa decida ele cine ce primeste. Deja se intampla la TI la Pantelimon.