Milioane de retarzi de pe tot globul şi-au printat caricatura de mai jos şi o folosesc când doresc să argumenteze că ei nu fac rău nimănui, producătorii au bani destui deja, iar pirateria nu e nocivă.
Şi discuţia alunecă foarte rar în zona “băi, noi vrem să plătim pentru legalitate, muie Hulu, muie NetFlix”, preferându-se varianta mai simplă “noi suntem săraci, să ni se dea, e îndeajuns că plătesc internetul”.
Şi pentru că am cinci minute libere şi IQul mai mare decât numărul de la pantof, aş vrea să îi lămuresc cu două chestiuni:
- Retorica din caricatura de mai jos e tâmpă. Nici în timpul violului nu i se ia nimănui nimic, dar este pedepsit pentru că, mare atenţie, se face fără acordul unuia dintre participanţi. La fel şi la piraterie. Atâta timp cât eu nu mi-am dat acordul ca opera mea să fie distribuită de toată lumea, e ilegal să îi faci o copie.
- A plăti, atunci când nu ai 12 ani şi poţi, e un semn de normalitate şi civilizaţie. E un semn de intrare în cercul civilizaţiei, în care ne dorim să fim. Nu putem fura la nesfârşit pâine, pentru că nu avem ce mânca şi oricum brutarul mai are destulă.
Este extrem de agasant. Toţi am piratat, dar parcă nu ne plângeam şi nu ne lăudam în gura mare cu asta. Şi când am avut bani, am dat fuga să dăm bani pe Windows 7, Adobe Photoshop, Sony Vegas şi alte asemenea, că aşa e normal.
Nu te poţi aştepta ca alţii să vrea să cumpere munca ta şi tu să furi munca altora.
Disputa asta nu o sa se termine niciodată ! Si, da, uneori piratez pentru ca nu am acces la multe servicii din state …
Tu cum faci sa vezi filme si seriale? Le cumperi pe toate pe DVD sau daca e ai cum, le vezi la cinema? Sau, din an in paste, mai prinzi un film bun la TV?
@adele: mă uit foarte rar la tv şi de cele mai multe ori la documentare.
in caz de viol, ambele parti stiu foarte bine ce se petrece,
in caz ca o sa copiez un joc/soft/whatever, firma respectiva habar nu are.
de ce invinovateste pirateria pentru presupusi bani pierduti ?
pirateaza oamenii care oricum nu aveau de gand sa bage banii in asa ceva, deci firma respectiva nu pierde mare lucru.
mai pirateaza oamenii care vor sa stie in ce baga banii.
ce sens are sa te uiti la un trailer de film, apoi sa cumperi filmul si sa iti dai seama ca alea 2 minute de trailer sunt cele mai tari din tot filmul ?
industrial jocuri/soft/filme trebuie regandita de la 0 daca vor sa ajunga la o intelegere cu piratii. in primul rand sa nu mai scoata tampenii si rebuturi.
un punct de vedere ingust, dar care vine din perspectiva unui om care are aproximativ 100+ jocuri originale pe steam cel putin. + altele boxed + altele pe alte formate digitale.
Ma enerveaza ratatii astia care se lauda ca ei pirateaza si sunt smecheri. Sunt exact ca ratatii care ieseau de la bac si strigau in gura mare ca au copiat de au rupt. Strica treaba…
Hmm..Dar parca tu zoso aveai trecut in CV ( about ) in care ziceai ca ai administrat un site warez..
Daca s-ar pirata hrana, McDonalds / KFC / SubWay ar da faliment, dar nu ar mai exista foametea in nici un colt al lumii..
Ideea e simpla: daca nu platesti pentru un soft/film… trebuie sa te gandesti ca daca tie iti place acel soft/film trebuie sa ii ajuti pe cei care l-au creat; daca nu faci acest lucru „gogii” aceea la un moment dat vor renunta sa mai faca softul/filmul.
Aceasta este ideea care trebuie implementata si romanilor.
Poate noi romanii nu avem prea multi bani, dar exista solutii – vezi promotiile de la cinematografe, vezi site-urile de filme legale (nu mi se pare mult 3E sa platesti pe voyo si ai acces la ceva filme)
Asta cu „site-ul de warez” nu le iese unora din cap asa de usor
@adele: la magazinul din coltul blocului nu au paine, in Unirea nu ma lasa sa intru, asa ca fur io direct din camionul de aprovizionare.
@user – am inteles, ideea e ca furi, da’ furi pe furis. Inteleg ca, daca nu ai putea pirata, nu ti-ai cumpara un sistem de operare (alea gratis sunt gratis strict pentru ca exista piraterie si stiu ca singura lor sansa de supravietuire e sa fie gratis) si ai tine PC-ul drept mobilier? Inteleg ca ti s-ar parea normal ca producatorii de soft/ filme/ jocuri sa te intrebe pe tine ce e rebut si ce nu, ca doar parerea lor e ca nu e rebut, altfel nu se mai oboseau.
Cum ar fi sa simplificam? Nu lua ceva ce nu-ti permiti sa cumperi sau, daca totusi iei, taci dracului din gura si intelege ca faci ceva gresit.
@ K. – cine mama naibii ar mai produce mancarea in exemplul tau genial gandit? Daca toti producatorii ar da faliment, cine ar mai produce continutul original care sa poata fi piratat?
Amazon Deal of the Day: 6 jocuri la 15 dolari, dar numai pentru americani. Ei sunt saraci. Restul isi pot permite sa dea 50+ dolari. Vezi aici de ce unii inca prefera sa mearga pe torente:
Pe ITunes am dat de animatii faine pentru care as fi platit. Nu primesc carudri de .ro. Deh, nu existam.
Sa zicem ca mi-am cumparat un soft cu licenta (ipotetic vorbind) si am un prieten care il vrea si el dar nu si-l permite. Daca ii fac o copie si i-o dau GRATIS se cheama piraterie?
Notiunea de piraterie la inceput se referea la furt. Mai nou se refera la furt intelectual, la insusirea unui ceva anume.
Singura mea nelamurire e ca daca am o paine si un aparat care face pentru uzul meu şi al prietenilor mei, paine, mai sunt hoţ? Dacă am un aparat care imi permite sa reproduc o carte cumparata sau luata in mod gratuit de la altcineva sau de la biblioteca si eu ii fac o copie, si fac in mod gratuit o copie si prietenilor mei, mai e furt? De ce dorinta de cunoasterea, adica creearea unei copii a unui produs aflat undeva, pentru a-l vizualiza, e considerata furt?
Nu pun in discutie cazurile in care acea transmitere a unei copii spre reproducere e insotita de reclame si taxe.
Eu n-am nimic impotriva sa platesc pentru a vedea un film, in loc de a-l trage de pe torrents, de exemplu.
Asta, bineinteles, cu conditia sa-l pot vedea pe net, pe ce site vrei tu, LEGAL, in ziua in care apare la cinematograf.
E OK sa platesc pentru asta cat plateste cineva pe biletul de la cinematograf, nu ma deranjeaza. Echivalentul a 50 de lei (parca) pentru a vedea un film online? Da, e-n regula.
Daca devine chestia asta posibila, va rog sa ma anuntati si pe mine, sa-mi fac abonament.
Deocamdata, toti legalii pe care-i stiu, de la netflix la muvix (doar un exemplu, scuzati publicitatea) imi ofera legal doar filme de-acum doi-trei ani. Ce tine acum „capul de afis” pe muvix? Machete din 2010?
Oamenii nu pirateaza (doar) pentru ca sunt fomisti. Pirateaza pentru ca nu au alta optiune daca vor sa vada un film acum, in liniste, nu printre molfaituri de popcorn „la cinema”.
„Nici în timpul violului nu i se ia nimănui nimic, dar este pedepsit pentru că, mare atenţie, se face fără acordul unuia dintre participanţi.” – da, corect, dar omul ala spune ca PIRATERIA NU E FURT, iar strict din acest punt de vedere logica nu e timpa. e corecta. nu inteleg de ce introduci in ecuatie, strict LOGIC, exemplul cu violul. omul NU zice ca pirateria e legala sau morala. sustin corectitudinea caricaturii.
@K. „Daca s-ar pirata hrana, McDonalds / KFC / SubWay ar da faliment, dar nu ar mai exista foametea in nici un colt al lumii..” misto paralela.
iar acum strict on topic: asa cum s-a spus de milioane de ori, creatorii de continut artistic/media/intelectual etc in final au parte si de PROFIT de pe urma piratarii, prin mecanisme economice si sociale subtile, care ar lua mult prea mult pt a fi detaliate. un exemplu scurt: multi tineri elevi / studenti folosesc software-ul „X” piratat, „X” devine industry-standard prin poplaritate, peste citiva ani companiile cumpara „X” in draci pt ca toti noii lor angajati (fostii studenti „pirati”) spun ca vor sa lucreze strict in „X”.
Voi merge putin inainte si voi spune ce ar trebui sa se faca.
La ora actuala pretul filmelor, muzicii, cartilor, programelor este nejustificat de mare.
Produsele in format electronic au o particularitate aparte fata de celelate produse:costul de productie in
serie este aproape 0.E adevarat, costul de productie al prototipului poate fi urias.Dar aprope de fiecare data
se porneste de la ceva existent.Deci costul nu este urias, este mare.s
Nu se poate ca o carte in format electronic sa coste cu 10% mai putin ca una in format tiparit.Nu se poate ca o licenta adobe sa coste
4000E etc.
Ar trebui sa se faca siteuri gen vplay pe diferite niste:muzica, filme, jocuri etc.Un procent destul de mare
din pretul produsului sa merga direct producatorului/distribuitorului acelui produs.
Pretul exagerat al produselor ii face pe oameni sa pirateze.Ar trebui sa se gaseasca o solutie in acest caz,
astfel pirateria nu va putea fi stopata niciodata.
la dracu, da cand munciti si nu va primiti banii sariti ca muscati de cur.
E foarte mare dreptate in titlu si o mai zic odata. Trebuie legislatie mai buna pentru pedepsirea pirateriei si nu aberatii americane gen ai descarcat o melodie si ne datorezi 30k verzisori.
Oh, God, not again…
hai sa fim un pic seriosi.
Toti piratam intr-o masura mai mare sau mai mica.
Toti stim ca este furt.
Ti se pare normal sa POSEZI, sa VIZUALIZEZI ceva cu care tu nu ai contribuit cu nimic ?
Ca-s scumpe si nu ti le permiti ? Asta nu-i problema producatorului, ci strict problema ta. De ce nu ai invatat mai mult, sa ai un salar mai mare ca sa-ti permiti sa vezi X film sau sa joci y titlu.
Pirateria are limitele ei, si exista pentru ca i se permite sa existe.
Sa facem o mica analogie cu…. mersul pe autobuz fara bilet.
Cand eram mici , toti mergeam fara bilet, mai scapam, mai nu scapam.
Acum, ca suntem integrati in societate, fiecare plateste bilet, pentru ca-si permite.
Si acuma sa privim asta dpdv al unei tari ca .ro , neintegrate in societate, care inca merge cu nashu…
Fiecare producator isi asuma riscul ca opera lui sa fie piratata, fie ea audio/video, game, etc. Si riscurile respective sunt incluse in pret.
Mai e si imaginea aia cu porcusoru, tot asa, despre piracy. Pare ca prinde enorm de bine la capetele seci. Ii face sa se simta cu constiinta impacata.
Eu piratez pentru ca am salariu de 800 ron/luna si orice nu imi permit sa dau jumatate din salariu pe un joc si un program.
zicea cineva mai sus. cine ia de pe torente oricum n-ar cumpara.
producatorii nu pierd nimic.
si mai sint si nesatui. initial copy-right-ul era gindit sa dureze citiva ani. acum l-au facut sa dureze cu secolele.
daca piratez pentru ca eu unul consider ca banii castigati la hollywood nu sunt justificati? ma refer la volumul de bani in suma absoluta vs munca depusa pentru banii ai
@Razvan: lol. bună asta. salariul tău e justificat?
bineinteles ca e justificat :)) ma gandeam sa arunc o perspectiva proaspata asupra lucrurilor. de piratat, tot de zgarcit piratez si eu oricum :))
@Razvan: uite, tocmai am vorbit cu bruce willis şi a zis că eşti plătit cam prea mult pentru cât munceşti.
@Brodhart invata si poate iei bacu’ la anu’..
Brodhart, la 800ron pe luna poate-mi explici si mie de ce-ai avea nevoie de un soft de 100e? jocurile le inteleg totusi.
@semeketh: are nevoie să se destindă. şi pot pune pariu că programele piratate nu le invaţă pentru a putea lucra apoi pe ele pentru un salariu mai mare.
Pirateria e furt. Piratand un film/joc/soft, furi banii din buzunarul celor care vand produsul respectiv. Piratand, beneficiezi in mod gratuit de un serviciu pe care ar trebui sa dai bani. Deci e furt, end of story. Acum, discutia daca e moral sa existe case de discuri ori case de productie ori edituri care sa paraziteze arta si cultura este cu totul si cu totul diferita. Faptul ca nu esti de acord cu un mod de functionare nu it da dreptul de a incalca legea. Asa nici eu nu sunt de acord cu sistemul bancar, dar nu ma duc sa dau spargeri doar pentru ca aia sunt niste nenorociti.
1 la mana:
scapa ceva in logica asta a daunelor aduse prin piraterie:
– 1000 de oameni pirateaza un film pentru care biletul este 10 euro. dauna de 10000
– 1000 de oameni nu pirateaza un film pentru care biletul este 10 euro. nu se duc la cinema. castig 0
diferenta intre cei 1000 de oameni care pirateaza filmul si aceeasi 1000 de oameni care nu pirateaza filmul este ca producatorul se vaita intr-unul din cazuri ca a pierdut 10000.
2 la mana:
Drepturile de autor au fost initial gandite sa asigure autorului un avantaj pe termen scurt. Pentru ca omul este produsul societatii care a investit in el. Ca apoi inventia autorului sa devina bun public. Inventia, adica ideea.
La tara roata de la caruta nu se face pe patent si drepuri de autor. Nici scaunul, nici masa, nici soba, nici gardul, nici sapa, nici coasa, nici butoiul.
Orice vrea poate sa invete sa le faca si sa le foloseasca sau sa le dea mai departe.
De ce sa vii tu si sa-mi spui ca ai fost cel care a inventat 2 linii de cod si ca eu nu am voie sa le folosesc ever ever fara sa iti platesc tie pana la a doua venire a barbosului pe pamant?
O societate care e numai pah drepturi de autor nu are loc sa avanseze, sa inventeze. Ce sunt inventiile, ce sunt operele de arta daca nu evolutii firesti a ideilor si operelor inaintasilor?
Ca exemplu concret cum ar arata un film daca nu ar fi rezultatul rumegat,piratat, al tuturor filmelor dinaintea lui?
Daca mimetismul e un lucru firesc al evolutiei, de ce nu si accesul liber la informatie sau, mai exact, pirateria?
De ce totul devine o cursa spre cine scoate primul cea mai noua mireasma de basina care sa fie inregistrata la OSIM?
@Alex: sunt de acord cu ce ai spus despre drepturile de autor şi cum ajută ele societatea să progreseze, însă teoria ta are o singură gaură. dacă eu cheltuiesc 6.000 lei pe un aparat foto pentru a face nişte poze meseriaşe şi nimeni nu îmi cumpără munca pentru că o poate descărca gratis de pe net eu mor de foame. şi nu numai, realizez că nu mai are rost să fac poze, pentru că nu câştig nimic din asta. de aceea s-au inventat drepturile de autor.
problemele in cazul din articol e două: modelul de distribuţie şi lamentarea celor care nu mai pot accesa produsele piratate.
@zoso: mai conteaza si speranta de viata….o fi platit prea mult razvan dar daca sicaneaza in trafic un x5 cu compatrioti de culoare inchisa sigur pateste ceva naspa….pe cand nenea bruce scapa dintr-o gramada de cacaturi doar cu cateva zgarieturi. plm….mare cacat sa omori cativa zeci de teroristi prin nu stiu ce aeroporturi sau d’astea…sa vina sa stea in ferentari 2-3 zile sa vedem daca scapa
@Attilla: cum zicea cineva mai sus, nici eu nu sunt de acord cu băncile, asta nu inseamnă că iau bani de la ele cu forţa.
@zoso&disneyland: daca tot ati adus in discutie bancile…ok, nu dati spargeri dar ma indoiesc ca daca ar fi situatia din Islanda ati mai plati creditele.
nu sunt impotriva pirateriei dar nici nu o sustin…pur si simplu ma folosesc din cand in cand de ea…daca nu voi mai putea sa-mi descarc cele 3-4 jocuri anuale…voi trece pe table in fata portii cu vecinii
recunosc ca nu fac continut original in acceptiunea online…dar nici cand scriu ceva tehnic nu cer bani celor care, pe langa mine, vor mai folosi respectivul document
Offtopic but not so much. In orice alta industrie daca ai cumparat un produs stricat/care nu este functional 100% este reparat/inlocuit. In software marketing din cate stiu nu e nicio lege care sa protejeze cumparatorul. Si da, se intampla destul de des ca in loc de patch-uri care sa repare bug-urile sa apara DLC-uri sau pur si simplu sa se concentreze pe alt titlu. Si cu toate astea, inca n-am vazut niciun articol pe tema asta nicaieri. Ciudat.
imi plac nespus tembelii care zic „io piratez filmul si, daca imi place, ma duc sa cumpar dvd-ul”. siiiigur ca da!
viata nu e gratis, vrei ceva? platesti. n-ai bani? daca iti trebuie neaparat te dai peste cap si faci rost. daca nu, treci mai departe. e foarte simplu.
Și ce e inexact în caricatura aia de zici că „retorica din caricatură e tâmpă”? Caricatura zice doar că există o diferență între a fura și a pirata, nu zice că a pirata este în regulă.
Sunt multe fapte ce se fac „fără acordul unuia din participanți” care diferă ca gravitate. Și exemplul tău, violul, este considerat mai grav decât furtul. Dacă zici că piraterie = furt sau că furt = viol sau că viol = omor cu premeditare încerci să aduci o faptă la nivelul de gravitate al celeilalte fapte, ceea ce nu mi se pare tocmai în regulă. Există totuși o diferență.
@bogdan (37): sunt convins ca sunt multi care ar gasi motive pentru care te-ar considera si pe tine tembel…asta nu inseamna automat ca lumea devine mai buna cum nici nu devine daca cei pe care ii gasesti tu tembeli s-ar schimba
@Manuel(11): Schimba adresa de livrare pentru Amazon ( nu e nimic de livrat ca le iei digital de la ei oricum ) cu una din SUA, te ajuta google sau revin eu cu un alt comentariu, si gata, si da, merge si pentru cele activabile pe Steam. Eu dau cu ochiu pe primul post de aici: https://www.cheapassgamer.com/topic/283259-amazon-pcdd-15-walking-dead-10-tera-15-ce-bogo/ o data pe saptamana.
Si cand te gandesti ce simplu ar fi pentru companii sa introduca niste sisteme de securitate online ca sa nu le mai pirateze nimeni produsele(unii au inceput).Si sa nu inceapa cineva cu „vai nu functioneaza fara net” in timpurile astea cand exista modem si pe frigidere si alte electrocasnice.
Intra-adevar sunt de acord cu Zoso la chestia cu piratarea:pirateaza da ciocul mic.A disparut un site de torrente, apar 5 in scurt timp.S-a inchis kazza, dc++ , etc, au aparut torrentele si tot asa.Metode de piratare au fost cu mult inainte de toate jocurile si softurile actuale…Cine a piratat casete audio cu casu cu beculete si boxe detasabile?Dar benzi de magnetofon….Ca mai nou s-a trezit putin lumea si mai sunt si niste legi care apara companiile de software…Pirateria nu va fi exterminata atata timp cat ea exista in toate domeniile si e „incurajata” din umbra chiar de companiile care fac produsul original.
Ca un mic exemplu vazusem cu ceva timp in urma ca WIN7 ajunsese la nu stiu cate sute de milioane de licente vandute…Pai cum asa nu se pirateaza sau cum?Pai simplu te lasa Microsoftu sa piratezi ceva timp, te obisnuiesti cu el si dupa aia incep campaniile de awarnesss(a se citi bagat frica in poplatie) ca e bine sa ai licenta, pe la firme mai vine ceva ORDA sau BSA si iti „recomanda” frumos sa iei licente la tot ce tine de Microsoft , mai baga Microsoftu un update magic KB971033 si tot asa…..
Si sa mai zica cineva ca tu ca si companie nu vrei sa te folosesti de cea mai ieftina metoda publicitate care ti-o ofera internetul: Pirateria….
as vea sa ma adaug ceva ca vad ca nu s-a pomenit.
nu ai dreptul moral sa et plangi de piraterie cand iti futi proprii clienti.
acu 1 an ubisoft :
hai sa iau un joc de la ei.
download. regiune romania, viteza de download de 300 de k. schimb pe uk comform unui sfat de pe reditt , 5-9 megs.
activare.
servere in maintanance, try again later.
o las pe a doua zi.
activare de la munca ok
hai sa jucam sa vedem daca merita.
joc 1 ora, conection with server failed. verific internetul totul merge.
incerc sa ma reloghez, dupa 15 minute reusesc. bineinteles ca am pierdut vreo 20 de minute de progres.
merge ok vreo 3 zile, apoi incepe sa imi dea conection refuse. dupa multe sapari si nervi, am jocul, registrii, ubilauncher, tot ce era prin documents and settings, am redownloadat si facut totul de la 0, merge. asta asteptand un raspuns de la suport, raspuns care a sunat dupa vreo saptamana ceva de genul „verificati conectarea la internet”
intre timp, prietenii mei jucau bine mersi o varianta crackuita. fara acces la conflux sau ce naiba era, dar mergea brici si cand aveau ei chef.
ce sa mai zic de tages/securom si maxim 3 activari ?
am acces la 4 calculatoare (acasa desktop, la tara desktop, munca desktop, laptop nevasta) nu pot joc dracia decat de pe 3, si daca activare/dezactivare un calculator, ma trezesc cu keyul banat pentru abuz. nu vreau sa ma joc simultan de pe ele, vreau sa ma joc cand am chef de pe ce am chef. din nou varianta cracked, no issues.
Zoso, generatia fara bac va intelege mai greu ce inseamna sa furi munca altora. Pentru ca ei nu vor produce nimic de valoare multa vreme.
Toti piratam. Dar cu timpul invatam sa o facem mai discret si mai putin. Si sa cumparam licente in masura in care ne permitem. Sau sa folosim alternative.
Am inceput sa cumpar licente la mi-ar trebui mie neaparat. Sau daca vad vreo oferta buna, prefer sa dau banul. Uite asa am licenta de Office 2010 luata la bani de un suc. La propriu. Licenta de windows xp, 7.
Si multe softuri free care inlocuiesc cu succes variantele pe bani.
Recent m-am uitat sa vad ce mai am instalat pe calculator. Am ramas suprins ca in afara de 2-3 filme si ceva muzica ( cu o parte pe bune ) nu am mare lucru piratat.
Si celor care comenteaza ca produsele sint prea scumpe, gen filme, muzica, programe. Simplu, nu le mai folositi. Nu mai cumparati si gata. Dar cita vreme exista cerere pentru Photosop la 4000 euro, da e ok. Nu-ti permiti ? Simplu, foloseste altceva. Am mari indoieli ca vei folosi cu adevarat toata puterea photoshopului.
@jules (43): nu are rost sa dai vina pe existenta sau nu a unei diplome de BAC…n-are nici o legatura. la fel cum nu e normal sa fi furat la un moment dat ceva si apoi sa-i blamezi pe cei care fac acelasi lucru acum doar pentru ca la un moment dat tu (nu musai tu…toti care sunt in aceeasi situatie) ai facut destui bani incat sa nu simti una, doua….taspe licente. photoshopul a costat la fel si in ’90 si in ’00 si in ’10…si ma indoiesc ca cineva avea ceva strangeri de inima la piratat ceva pe vremea cand internetul venea pe 56k de la romtelecom
Piraterie in niciun caz nu se poate numi in caz ca nu pretinzi ca esti creatorul sau incerci sa obtii foloase comerciale. E doar o copie, si in ce masura poate fi interzisa o copie, e discutabil. Daca eu stiu sa fac acasa la mine un hamburger exact ca la McDonalds, incalc vreo lege, daca il fac pentru mine? Trebuie sa le cer acordul? Daca ma inregistrez in timp ce cant o melodie de-a lui Madonna, exact cu vocea ei, e ilegal? Normal, nu pot sa o imit la perfectie, dar PC-ul poate sa o faca. dar tot o copie e, si tot nu e originalul, doar ca urechile noastre nu sesizeaza diferenta. Dar si copia „originala” e diferita. N-ar fi corect ca fiecare piesa de pe un suport sa fie inregistrata separat? Nu aia ar fi originalul? Valabil si pt softuri, etc.
Traim in consumerism. Plateste -> Consuma -> Inlocuieste.
pana la urma treaba e simpla: iti place, iti permiti, atunci plateste.
cat de ghetto e sa ai iphone4s cu jailbreak ca sa iei aplicatii pe gratis. ai sute de euro de dat pe telefon dar te zgarcesti la 79 eurocenti pentru un app.
@Jordan(10): Sistemele de operare gratis supravietuiesc tocmai fiindca is gratis? Ce bei?
@Oarecare(13): Daca cumperi tu faina si apa poti face cate vrei. Ai cumparat O carte NU si dreptul de a o multiplica.
@mihai dascalu(16): produsul meu = pretul meu. deal.with.it
@user(42): Ai dreptul sa nu cumperi si ai dreptul sa nu piratezi jocurile Ubisoft sau ale altei firme care foloseste solutii DRM tampite sau DRM in general si chiar te rog sa nu o faci ca sa invete pe pielea lor cat mai scump ca DRM-ul NU E SOLUTIA. Unii gen CDProjekt tocmai anuntara ca ultimul lor joc ( fara DRM oficial de la primul patch ) a fost vandut in 4000000 de exemplare ( marog cu tot cu Xbox ) si au anuntat ca renunta la solutiile DRM acu’ vreun an apropo.
@John Doe(36): Du jocul inapoi la magazin cand ai citit EULA daca nu esti de acord cu conditiile in care nu se specifica ca nu ar avea buguri sau ca il vor suporta X perioada de timp. Ah, zici ca nu poti sa il duci inapoi la magazin odata desfacut? Pai si de ce ai fost de acord cu conditiile magazinului?
@bogdan(37): De asta exista(u) DEMO-urile, dar s-au prins multi producatori ca oamenii testeaza si is dau seama ca jocul lor e de kkt asa ca au bagat-o p’aia cu „jocul prea complex sa facem demo” si nu cred ca vrea cineva sa ia țepe de 150ron, nu? Eu is unul care a facut si asa, dar in general astept recenziile siteurilor de incredere, e mai bine.
@Luci(46): Tu nu prea esti cu toate acasa.
Daca e prea scump: AI DREPTUL SA munceste mai mult, AI DREPTUL sa asteptai reducerile si AI DREPTUL sa folosesti un produs mai ieftin sau unul OpenSource/FreeSoftware cat de cat echivalent.
Daca nu e disponibil la tine la țară: AI DREPTUL sa mergi acolo unde e disponibil si AI DREPTUL sa astepti sa apara si la tine in sat.
cine s-a gasit sa vorbeasca de piraterie :))…noi 2 ne cunoastem de peste 7-8 ani…stii foarte bine ca atunci era altceva…si aprobai pirateria la greu (dc,torrents)…acum te-ai schimbat? sa stii ca in ultimii 8 ani nu prea s-au facut cinema-uri noi in colturile indepartate ale tarii….respectivii ce sa faca? unde sa plateasca? abea daca au un carrefour….atunci care e solutia? sa plateasca online? trebuie sa fi nebun.
Daca unul cu situatie care isi permite, pirateaza e de puscarie…dar sunt persoane (si cunosc destule) care inca au un p4/pentium d, cu 80gb hdd….ca altceva nu isi permit…si atunci, daca ei nu isi permit un pc calumea, isi permit filme, softuri, muzica? wtf?
La noi sunt copii care si-au luat pc cu ajutorul statului si stau cu bunicii si se chinuie DOAR ca sa isi plateasca internetul luna de luna…atunci ei ar trebuii sa ramana idioti sa nu aiba nici windows nici nimic.
Sunt pro piraterie cand situatia nu iti permite altceva, sunt anti-piraterie cand iti permiti, si sunt pro-piraterie cand esti destul de destept sa nu te arzi si cand vrei sa o faci doar pentru ca poti, adica nu imi trebuie programu asta…dar pot sa il piratez pt ca ma pricep (aka criptografie pe 3 nivele cu chei de acces la distanta, vpn-uri…dastea, atunci o poti face frumos in adevaratul sens….asta e piraterie adevarata, sute de tb de date piratate) nu georgel din barlad care pirateaza un film
@Maddy: vrei sa iti arat cum am dat peste 20 euro pe aplicatii care promit ceva, fac altceva sau nimic ? si iTunes tace si inghite? vrei ?
Din păcate, la noi problema pirateriei nici nu este bine reglementată. De exemplu, de pe site-urile germane nu poți descărca muzică sau filme gratis, trebuie să le plătești. În România este foarte greu să nu piratezi, când fișierele sunt foarte la îndemână,
Tot ce se face prin muncă trebuie remunerat.
@Licaon_Kter (48) Troll much? Ai citit ce am scris? Nu intrebam cum ma pot proteja eu, constatam doar ca 1. nu exista legislatie (cel putin din cate stiu eu) care sa protejeze clientul pe piata de software si 2. mi se pare curios faptul ca nimanui nu i se pare ca ar fi un subiect interesant. To humour you, daca stii vreun magazin care primeste inapoi produsul pe motiv ca are bugs, lemme know; din modul la care te-ai exprimat inteleg ca eu am gresit magazinul, ca cel de la care cumpar eu nu accepta, spre deosebire de cele de unde cumperi tu.
Vai de capu’ meu. Vad oameni care chiar incearca sa convinga pe altii sa nu (mai) pirateze. Voi chiar n-aveti ce face cu vremea voastra?
De ce in traficul de droguri nu sunt vanati consumatorii simpli ci se incearca demontarea retelelor de distributie?
E la fel si aici. Incearca, of-of, cate unul sa-mi explice mie cat de imoral si ilegal sunt eu ca „o ard” pe vplay la seriale sau trag muzica de pe torrent. Cat de bou sa fii sa gandesti asa, sa crezi ca piratul casnic e problema pirateriei? Ce utopii aveti voi in cap de le cereti altora sa nu faca ceva atat de usor de facut, ceva atat de banal precum ridicarea unei bancnote de pe jos intr-o gara pustie?
Esti o corporatie, un colos media si vreti sa-ti protejezi marfa? Pai pune mana in p*la mea si protejeaza-le, pentru ca asa cum tu exploatezi pe altii cum apuci si eu te voi fura daca imi dai ocazia. Te protejezi si imi oferi posibilitatea de a consuma decent produsul tau pe o suma decenta? O voi face. N-o vei face? Vei fi piratat: de mine si alte milioane.
Vin frate unii pe-aici cu niste texte de parca piratu casnic fura din cutia milei.
Comparatia de mai sus, cea cu violul, este cel putin imbecila. Cum sa compari cateva click-uri pe net in urma carora ai pe desktop un film cu un act de viol? :))
Ideea este simpla, dupa parerea mea. Ai curtea plina de valori si creatii valoroase? Protejeaza-ti-le. Mai devreme sau mai tarziu, un numar mai mic sau mai mare de vulpoi va da iama-n gainile tale, caci lumea in care traim… asta e. Nu aia a domnisoarelor moraliste de mai sus.
@Licaon_Kter- dar să scriu eu cu manuța mea cartea pe foi A4 și apoi să o imprumut vecinului de la 7 am voie?
În altă ordine de idei- eu am bani dar n-am cui să îi dau, că unora nu le place cum miros banii mei.
Rezultat- până nu tăiați fibra și cablul electric( a dracu` lux, sunt bogat nenică) din SATUL meu vă piratez până căcați cuie.
Sau imi acceptați banii. Că euroii mei sunt la fel ca ăia
din ” țările civilizate” și dolarii mei sunt cel puțin la fel de buni ca ăia din State.
cu distinctia intre soft/work/productie/manuale tehnice
si cultura, adica muzica/film/carte
faci bani de pe urma softului? plateste!
filmul lui Bruce Willis il platesc daca imi place, daca nu ia mai du-te-n pana mea de mos botoxizat supererou overpriced Hollywood actor cu vila in Hamptons si 17 masini de lux
FUCK COMMERCE!
@zoso, pornul il platesti?
Ca tot e vorba de piraterie si Vplay: ma cac de trei ori pe zi fisicuri de cate 10.000 de euro. Duminica seara (sau cand naiba o fi) n-am timp sa ma uit la Games of Thrones pe HBO ca dau la buci.
Vreau sa ma duc ca Gigi ciobanu’ cu valiza cu bani sa-i platesc cuiva sa vad a doua zi cand am pauza episodul ala imputit. Ba nu! Doua valize cu oiro, numai sa fie legal !
Vreau maine sa cumpar un film care s-a lansat saptamana asta in SUA. Nu, n-am timp de plimbat in mall, n-am timp de downloadat, vreau sa dau doua valize cu oiro, sa dau click si sa ruleze filmul.
Vreau sa downloadez niste melodii ale unor trupe dar nu ma intereseaza mp3-uri ca sunt un pretentios si suna de cacat. Nu vreau sa cumpar CD-ul si sa il extrag eu, nu-mi place decat o piesa si nu am timp.
Ii cumpar tot parcul auto al lui Tiriac si-l dau cu titlul de donatie unui site unde pot viziona LEGAL ultimele episoade din serialele mele favorite.
Pai sa vezi, canci, nu pot si ma enervez. Pai cand ma enervez imi bag picioarele in ea de constiinta si piratez fara nici o jena. Pentru ca pot.
La software altfel se pune problema …
@Alex (30) – uite o analogie. Tu ai un salon de masaj si ceri x euro pe ora. Dupa logica ta, diferenta dintre 10 ore in care nu ai clienti si 10 ore in care clientii te obliga sa ii masezi gratis este aproape inexistenta, fiindca in ambele cazuri castigul tau e zero…
Apoi, din nou o paralela, legata de drepturile de autor. Ai dreptate, se exagereaza, cum zici si tu, nu e normal sa ceri drepturi de autor pe o idee (gen roata). Dar daca tu vezi ca vecinul are o roata si vrei si tu una, pui mana si ti-o faci singur. De ce ti se pare normal in cazul asta sa imi furi mie cele 2 linii de cod? Pune mana si scrie-le tu, nu folosi munca mea, e suficient ca ti-am aratat ideea… In concluzie, sunt de acord in mare cu ideea ta, situatia actuala cu drepturile de autor nu e tocmai normala, nu e ok sa ai monopol pe o idee. Dar nu trebuie cazut nici in extrema cealalta in care poti folosi munca oricarei persoane gratuit.
@John Doe(53): 1. Protectia o faci tu cu mintea ta cand citesti EULA, nu iti convine ce scrie acolo nu cumperi, protectia statului merge pana la un punct limitat din ratiuni ce’s peste discutia asta. 2. Discutia e interesanta, dar cum toate programele de pe lumea asta au si vor avea buguri de aceea exista si trebuie sa accepti ( daca vrei ) acel EULA in care se stipuleaza ca programul poate nu merge cum crezi/speri tu, aia e protectia lor. 3. Legat de magazin nu m-ai inteles, ziceam de pachete desfacute ca sa citesti EULA si conditiile lor, nu de buguri.
@ASdfix(55): Poti sa scrii ce vrei tu cu manuta ta, mai putin textele din cartile altora ( nici sa le povestesti tu cu cuvintele tale nu ai voie ). Dar cartea ( cea fizica insa, cea digitala e alta poveste cu DRM etc ) poti sa io dai fara grija, asta e ideea ca atunci cand tu DAI copia ta tu NU te mai poti folosi de ea. Imprumuta DVDuri originale, imprumuta jocuri sau muzica DAR atunci cand e imprumutata COPIA TA legal cumparata tu sa NU te poti bucura de ea. Ai dat-o n-o mai ai. Legat de „disponibilitate” nici asta nu iti legitimeaza nimic, produsul meu il vede cine si cum vreau eu. Apropo nici in ‘tarile civilizate’ nu e altfel: https://theoatmeal.com/comics/game_of_thrones
@Flat(56): Pr0n-ul e gratis, sau esti mai nou pe internet? Iar Bruce Willis nu ai de unde sa stii cat de bine joaca daca nu ii piratezi filmele, nu?
Bre Zoso.
1: Argumentul celor care zic „pirateria nu e furt” nu este ca „pirateria e legala”, ci doar ca „nu e furt”. Ca sa preiau parabola ta… o fata violata nu acuza violatorul ca i-a furat virginitatea – il acuza de viol. E mult mai grav. E suficient sa acuzi de viol, nu tre’ sa adaugi „si a propos, violul e ilegal, mi-a furat increderea in mine si in oamenii din jur”. Daca proprietarii drepturilor de autor s-ar referi la piraterie ca ceea ce este, ar face tuturor o favoare.
2: De acord. Pana la faza cu „nu putem fura la nesfarsit panie”… vezi punctu’ de mai sus.
si
3. Citeste https://www.wsj.com/articles/SB10001424052702303552104577438212250619458 . O sa intelegi ce zic multi pe aici: daca vrei sa cumpar, asigura-te dracului ca POT. E absurd ca daca vreau sa cumpar un film, tre’ sa ma duc sa caut DVD-ul prin magazine dupa care sa urmaresc 15min de avertismente ca e ilegal sa-l piratez – in conditiile in care in alea 15min puteam sa-l downloadez de pe torente si sa incep sa-l vad direct, fara avertismente redundante.
Cat de ipocrit sa fii sa scrii pe aici „pirateaza, da’ ciocu’ mic”? E ca si cum ai zice, da-i in cap aluia, da’ fa-o noaptea in parc, sa nu vada nimeni.
Eu piratez 99% din ce am. Si n-am niciun regret. Stii de ce? Pentru ca eu n-am ales sa fiu aliat american si sa imi moara conationali in Iraq si Afghanistan. Mi s-a bagat pe gat. Asa cum mi s-a bagat pe gat sa coste un joc original cat 1/2 din salariul minim pe economie. Sau cu banii de 3 jocuri originale sa-ti poti lua consola pe care le joci. Idioti sunt ei; nimeni nu vrea sa se complice cu patchuri, crackuri si altele, oamenii vor tinde mereu spre solutia mai simpla, nu vrea nimeni sa pirateze din principiu, si sunt convins ca daca raportul salariu/cost soft ar fi mai ca-n vest, ar fi totul in regula.
Dar sa se mentina nivelul de piratare intr-o tara constant la peste 60% (si cred ca e subestimata grav cifra) si sa nu faci nimic ca sa iti scoti parleala mi se pare o idiotenie.
In orasul in care stau n-am avut un cinema decent ani de zile. S-au deschis 2 3d simultan, unul e multiplex. Sunt pline tot timpul. Pentru ca raportul calitate/pret e justificat. Nu se zgarceste nimeni la 20 de lei, chiar daca poate vedea acelasi film HD acasa peste 2 saptamani.
Si pun pariu ca 90% din atarnatorii care au sarit instant sa se laude ca nu pirateaza au tera intregi de softuri si filme piratate la activ.
Eu lucrez intr-o firma cu 100% softuri licentiate. In schimb toate cunostintele despre respectivele softuri de mii de euro le-am acumulat acasa, pe variante date jos de pe torenti. Si ca mine sunt mii. E unul din motivele pentru care rulam bine pe IT, grafica, etc. Mai cititi o data comentariul lui Franco cu atentie.
asa e…tre platit
da’ cand castigi 7-800 lei pe luna, iar windows7 costa de la 800 in sus…iti vine rau
sa fim seriosi un „chioschetar” vanzator de ziare in Paris castiga vreo 1000-1500 euro pe luna plus beneficii. (adica asig medicala, contributii la pensii, etc)
un tugulan roman lucrator la privat ia minim pe economie pe cartea de munca si ceva bani la negru si are programul de sclav, plus ca daca vrea patronul iti da banii sau nu…poate nu ii mai place mutra ta si nu-ti plateste nici asigurarile sociale.
te trezesti ca ai muncit vreo doi trei ani degeaba
si on top of all these, iti vine sa dai 800 de lei pe win7, vreo 500 de lei pe office (ala student), vreo 200 de lei antivirusu’ pe an, basca alte softuri si softulete de care ai mai avea nevoie…in total sari de vreo 1000 de euroi…
probabil traiti intr-o lume paralela, realitatea e mult mai cruda.
in caz ca nu ati observat in Romania se moare de gripa si inanitie, iar dvs vorbiti de piraterie care de fapt e furt..who gives a rat’s ass?
Petru: sunt si aplicatii tampite, nu zic, dar poti sa minimizezi riscul daca te uiti la rating, citesti comentariile sau incerci inainte versiunea free. eu asa fac si nu am dat banii degeaba pe nimic pana acuma.
@kla2005(62): Daca nivelul tau e de 800ron pe luna ce drq faci acasa de iti trebuie neaparat Win7+MSOffice+Antivirus+Photoshop? Daca te pricepi la astea oricum e clar ca nu esti angajat unde trebuie. Roaga un „vecin” ca pentru 2 beri sa iti puna Ubuntu+LibreOffice+GIMP(fara Antivirus) si dezvolta-te profesional ca sa te poti angaja pe mai multi bani si sa iti indeplinesti visele de a avea Win7+MSOffice+Antivirus. Apropo, presupun ca partea hardware nu o furi din vreun depozit, nu? Ah, cumperi la SH piese mai vechi, deci o sa mearga fain Ubuntu&Co.
@Licaon_Kter
Se cumpara partea de hard pentru ca inca oamenii nu isi permit niste roboti cum au chinezii pe vapoare care sa le faca hardul; cand o sa isi permita, o sa-si fac si hardul pentru uz propriu, care n-o sa fie furat, ci o imitatie, asa cum de fapt e si softul.
Comparatia cu violul e cea mai buna si nu am vazut pana acum una la fel de bine fondata. La fel de bine ai zis si partea cu piratatul atunci cand chiar nu ai cum sa-ti permiti ceva. Si eu am piratat mult cand nu aveam nici un venit, dar intre timp am cumparat tot ce imi era util si am renuntat la restul. Altele le-am inlocuit cu open source.
De cand nu mai piratez, PC-ul merge mult mai bine, pentru ca nu mai am mii de softuri instalate. Am invatat sa instalez doar ce imi e cu adevarat util.
Pe de alta parte, piratez Windowsul, dar nu ma simt vinovat si uite de ce: Am doua laptopuri cu Windows 7 preinstalat. La foarte scurt timp le-am formatat si am instalat un Windows 7 piratat pentru ca originalul era plin de bloatware care crea multe probleme. Nu cred ca ma poate condamna cineva, considerand ca laptopurile au licente de Windows.
Cand o sa inteleaga producatorii de filme ca lumea in ziua de azi nu poate sa „petreca” (a se citi pierde) 3 ore la cinema ca sa vada ultimul blockbuster impreuna cu vreo 100+ oameni care molfaie popcorn.
Eu as vrea sa platesc 2e, prin sms, sa vad in HD acel film (pe un monitor de 15inch si cu 2 boxe amarate de desktop) si toata lumea e multumita.
Imaginea aia e raspuns la retorica „nu te-ai duce in magazin sa furi o paine, deci de ce piratezi muzica?”, care mie mi se pare tampita.
in Belgia au oprit accesul la PirateBay. noroc sa sunt foarte multe alternative
Eu propun sa intemeiati un fel de support group, gen 12 steps din aia, in care va strangeti in cerc si povestiti cum ati ajuns la n zile de cand n-ati mai piratat ceva. Desigur, stima voastra de sine se va regenera treptat, pe masura ce simtiti ca va recapatati demnitatea si poate chiar veti fi strabatuti de un fior placut la constatari de genul ” de cand nu mai piratez, PC-ul merge mult mai bine „. Just sayin’ yo…
Super articol – vreau si eu vreao 20 de titluri software din 1996. Stai – nu se mai vand. Companiile detinatoare de drepturi de autor nu le mai vand. Nu le ofera nimeni. Dar le pot pirata.
Drepturile de autor sunt un lucru bun – dar e dus la exces in ziua de azi. Artistii trebuie sa traiasca dar … sa fim seriosi – cat primesc artistii si cat primesc casele de discuri, editurile, etc … . Nu stiu in muzica, dar daca incerci sa publici o carte pe canalele clasice primesti vreo 20%. Daca o faci pe cont proprie nu ai publicitate pentru ca editurile au contracte care le garanteaza prioritate in fata autorilor. E un pic dubios subiectul.