Pieței muncii i-a trecut glonțul pe la ureche

Ia fiți atenți la faza asta:

Curtea Constituţională a României a decis marţi, cu unanimitate de voturi, că Legea pentru stabilirea coeficienţilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului la nivel naţional este neconstituţională, transmite Agerpres. Potrivit unui amendament care aparţine preşedintelui Comisiei pentru muncă, Adrian Solomon, legea garantează dreptul tuturor salariaţilor la plata unui salariu brut lunar, diferenţiat pe criteriul nivelului de studii, în cadrul unui program normal de lucru. (sursa)

Ar fi fost plin de anunțuri în geam la McD și shaormării că nu angajează absolvenți de facultate sau masteranzi. Că n-ar avea cum să îi plătească. Ar fi fost amuzant și real în același timp, o parte din ăia care ar fi trebuit să ajungă în câmpul muncii și se ascundeau încă 4 ani prin facultăți ar fi realizat că poate e mai bine să își găsească de muncă, că poți să conduci pentru UBER și cu liceul, n-ai nevoie de facultate.

credit-aprobat

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

48 comentarii

  1. Daca ai facut facultate, dar lucrezi pe salariul minim, se poate numi facultate?

    00
    • Facultate poate sa faca orice ametit azi. Problema e ce faci in timpul facultatii. Inveti? Rupi „cartile” sau doar faci act de prezenta (daca si asta).

      00
    • Da, oare cine o fi de vina pentru ca cei cu facultate castiga putin?
      Patronul sau angajatul?

      00
    • @IonutO Adevarat, cu mentiunea ca daca termini o facultate apreciata, chiar daca nu inveti nimic, nu dau nume, tot ai ceva sanse sa castigi un salariu mediu, sau pe aproape.

      00
    • Se numeste ca nu ai invatat nimic in facultate de nu esti in stare sa iti gasesti o slujba care nu e platita cu minim pe economie.

      00
    • @Dex cred ca facultatea e mai mult pentru a-ti dezvolta o anumita gandire si pentru a te dezvolta pe tine personal, evident daca e una pe bune.
      Daca ai facut o facultate gen spiru sau biotera atunci poti sa lucrezi linistit pe salariul minim, pentru ca ala e nivelul.

      00
    • @Adrian – da coa’ patronu e de vina ca aia cu facultate castiga putin. Dar ma intreb de ce nu gasesc ceva mai bine platit sau nu isi deschid propriul business? Oare pentru ca 90% din ei doar atat pot?

      00
    • @Adrian raspuns final angajatul. Nu-ti convine te duci in alta parte. Pe bani mai multi. Daca esti bun o sa gasesti. Daca nu ramai pe bani putini.

      Nu te opreste nimeni din invatat.

      “Omul cat traieste invata” <——

      00
    • @Dex: Nu exista o corelatie directa intre studii si remuneratie pentru munca prestata.

      00
    • Problema e intre volan si pedale, la purtatorul de diplomă!

      Intr-un articol anterior, o fufa facuse o facultate, ceva pe bani mulți, doar ca sa ii creasca valoarea in fata viitorului șoț.

      De ce ar face/absolvi cineva o facultate daca in mod real nu-i aduce un avantaj pe piata muncii? Pentru ca guguci sau adibas?!

      00
    • Faptul ca ai terminat o facultate nu mai inseamna mare lucru in ultima vreme. Dar faptul ca cineva lucreaza pe salariul minim spune cate ceva despre persoana respectiva.

      00
  2. Cred că nu ai înțeles legea. Coeficienții aceia se aplicau DOAR dacă erai încadrat într-o poziție care necesită studiile respective. Dacă ești Lead Washer la spălătorie poți să ai și doctorat, tot salariu de necalificat.
    Ochiometric vorbind, undeva la 10-15% din pozițiile din COR sunt pentru studii superioare.

    00
    • Nu poti impune angajatorului privat cum sa faca incadrarile salariale, si nu poti face disicriminari de niciun fel. Pachetele salariale le stabileste piata muncii in mod liber conform cu principiul cerere-oferta. Alternativ, este complet irelevant cum este declarata pozitia ta in COR, cand tu ca angajat ai negociat un salariu si o fisa de post. Astfel de reglementari tampite exista doar la stat, unde competenta si productivitatea sunt irelevante, si este imposibil sa fii concediat.

      Ne declaram pro-capitalism, dar la temelie, multi romani sunt criptocomunisti si prefera o lefsoara sigura conforma cu studiile si pozitia in stil fix comunist, si in niciun caz conform cu piata si competentele si realizarile profesionale demonstrate. Daca am facut management, sa fiu angajat ca manager, tovarasi.

      00
    • @Ioan „Nu poti impune angajatorului privat cum sa faca incadrarile salariale,…”
      De ce?

      00
    • Ai sa razi: poti fi pe pozitia denumita de societate CEO, dar din cauza controalelor de la ITM si de frica amenzilor, HR-ul te pune tot analist ajutor ca pozitie COR, daca nu ai diploma de facultate.E cu dus si intors asta cu:”nu poti forta la privat”. Iar fisa postului o ai in functie de pozitia denumita de firma, nu de pozitia COR.

      00
    • @Ioan
      Ce politician ai auzit tu că se declară „pro-capitalism” ??

      00
    • E cea mai mare tâmpenie impunerea de salarii minime pentru studii. Piața se reglează singură, oricum.
      Asta ar însemna că nu poți negocia și ar duce la o scădere de salarii pe toate domeniile.
      Oricum oamenii capabili își negociază salariile și sunt plătiți pentru munca depusă.
      De aia există piață liberă, în limitele legii.

      00
    • @dex

      Daca citeai sau înțelegeai ce citesti, aveai și răspunsul.

      00
    • @ Ionut M
      Nu e chiar o tampenie, o au si alte tari, Germania de exemplu are pe ramuri salarii minime, pe mult echestii, elvetienii au alta educatie si au respins salariul minim la referendum – am impresia ca era undeva pe la 3 -4 mii de euro/echivalent CHF. Ca la ei nu prea se dau salarii asea mici, lumea zicea c ale da idei la patroni.

      La noi se merge pe ideea angajatorului: mai daca vrei bani, nu mai fa nazuri, inseamna ca nu vei sa muncesti. Sau varianta 2: pai de unde sa mai dau mai bani, c anu am si si nu-mi ramane nimic [ dar vacantele sunt prin inslulele alea de nu stiu nici macar cum se sciu.

      Adevarata arta nu e sa ai facultate, sau sa fii cel mai tare din parcare, ci sa stii unde sa-ti cauti de munca ca sa primesti cat meriti. Iar noi ne plangem ca nu da statul de munca, fix in locatia ta, la 2 pasi de casa. Nu prea vad lumea pornind afaceri pe cont propriu, sa rabde 10 ani pana ajunge in TOP, sa-l caute clientii de sa nu-si vada capul de munca.

      00
    • @Ioan Usor cu agresivitatea pasiva pe scari. Era o intrebare simpla. Incalca constitutia? Sau de ce nu poti? Ca stat ma refer. Nu zic ca ar trebui, zic daca se poate sau nu.

      00
    • Socialismul nu moare, socialismul se transforma.

      Sunt curios daca astia de au idei din astea au muncit vreodata in viata lor.

      00
  3. Eu sunt mare fan educatie… desi peste tot in timpul studiilor am fost mediocru sau submediocru.

    Pe de alta parte examenele importante le-am luat cu note mari, facultatea de medicina am facut-o 6 ani la buget… la doctorat am intrat la buget cu bursa.

    dar scoala si educatia sunt muci/praf si nu te pregatesc pentru viata reala. peste tot pe unde am angajat am cautat oameni inteligenti, cu ceva cultura generala si orientati.

    Nu ma uit la note niciodata… ma intereseaza realizarile extracuriculare si skillurile dobandite de oriunde care mi-ar putea aduce plus valoare in echipa (chiar si la stat ca acolo lucrez temporar).

    aaa si mai este o chestie… ma intereseaza liceul terminat. deobicei daca e un liceu bun absolvit …. sansele sunt mari sa fie un om ok intelectual. formalitatile in sistemul public nu pot fi evitate asa ca ma intereseaza si diploma de facultate.

    pe de alta parte foarte rar am lucrat ca pozitie in domeniul studiilor per se desi lucrez in domeniul medical… sper ca pe viitor sa se mai aseze lucrurile :P

    ma opun oricarei initiative de a reglementa veniturile inclusiv legii 153/2017 a salarizarii unice in sistemul public. dar din pacate intr-un stat de socialisti asta e ce le place si vor oamenii… fiind complet contraproductiv si antiprogres.

    00
  4. ” Ar fi fost plin de anunțuri în geam la McD și shaormării că nu angajează absolvenți de facultate sau masteranzi. Că n-ar avea cum să îi plătească.”

    Nu e chiar asa, e vorba de posturile unde se cer studii superioare si tu le ai. Daca postul e de maturator, poti sa ai permis de condus racheta si doctorat la Sorbona, tot minimul pe economie primesti. Au fost cazuri in justitie pentru astia care credeau ca merita salariu mai mare la postul de casier market … au pierdut.

    00
    • Da, dar nu ai nevoie de o lege ca sa primesti un anumit salariu! Pur si simplu eviti acel angajator!
      Chiar nu inteleg, este o ambitie a cuiva cu facultate de a ocupa un post platit prost, pentru ce? E procesoman?

      00
    • @Adrian: e plina lumea de gigei care cred ca ar trebui platiti mai mult decat merita doar pentru ca sunt ‘telectuali :))

      00
  5. In Romania, conform COR – codul pentru postul de Director “cere” nivel de studii nedefinit – pe cand postul Asistent Director cere studii superioare – si asta e tot ce trebuie stiut despre incadrarea in campul muncii din aceasta tara.

    00
    • Ca sa poti pune ca sefi tot felul de secretare si tehnicieni agricoli, de-aia ce se gasesc prin partide, si sa se simta bine ca le spun ce sa faca la subalternii aia cu scoala multa.

      00
    • Mda.
      Pe la fel de fel de instituții sunt numiți politic o grămadă de foști îngrijitori de clădiri, chelneri și copii de mingii.
      Totuși sub politrucu numit există o ierarhie și niște oameni capabili, care țin entitățile alea in picioare, altfel ar cădea în cap. S-ar surpa șandramaua.

      00
  6. Atat doar ca legea nu facea referire la salariul minim in functie de studiile individului ci la salariul minim brut in functie de studiile superioare necesare postului a fi ocupat, ceea ce e cam altceva fata de interpretarea unora.

    00
    • Si de ce ar trebui sa aiba salariul minim brut mai mare unul cu facultate decat unul fara?

      Mie mi se pare ca „am facultate” si „salariul minim” nu prea au ce cauta in aceeasi propozitie sau fraza.

      00
    • Câtă vreme și cu facultate ești incapabil să trăiești mai bine, apoi nu e vina nimănui, decât a ta.
      Pentru că nu trebuie să te ia nimeni de mână și să te angajezi.
      E buna un pic de competiție pentru că te ține treaz și îți păstrezi nervul.

      00
  7. NOU
    #32

    Pentru postul de conversatie video pe internet trebuie facultate?

    00
  8. Apropo de cover image de la articol, azi am semnat creditul care a fost aprobat ieri. 6200 de lei pe luna pe urmatorii 15 ani pt un apartament din provincie. Aportul nostru 25%.

    Not gonna lie, clenched butt, feeling the carrot.

    00
    • Poate 620 pe lună.. ca 6200..parca da cu virgulă :)

      00
    • @michael – Sunt curios, de ce ai facut asa? Nu are mai bine sa faci credit pe 25 de ani si sa il platesti in 15, daca poti? Sa spunem ca rata pt 25 de ani este 4 mii de lei si la 15 ani e 6 mii. Daca totul e roz platesti lunar 6 mii si termini in 15 ani insa daca sunt probleme in univers platesti doar 4 mii si mergi mai departe.

      00
    • omul asta isi toceste degeaba degetele pe taste?

      00
    • V-ati luat penthouse cu heliport?🤣

      00
    • geez. succes.

    • 230k Euro pentru 75% dintr-un „apartament in provincie”. Probabil 3 camere in Cluj, mai la periferie.
      Ce sa zic, bafta!

      00
    • Bogdan, clenched butt pt 620 de lei pe luna? Come on…

      BigBear, da exact asa ne-am gandit si noi. Vrem sa il platim in 2 ani si am luat creditul pe 15 ca sa fim acoperiti in caz de probleme.

      Nix, nu are heliport, nici nu e penthouse, doar un apartament obisnuit de 4 cam cu un pic peste 100mp.

      00
    • F#ck, deci e pe bune 6200 lei… Ai nervi tari, eu n-aş putea dormi noaptea. Poate ai o sursă de venit extrem de stabilă, dar totuşi…15 ani!

      00
    • Ce e așa mișto la Cluj?

      Cum dracului evaluează ăștia imobilele pe baza legii 15 de costă atât de mult?

      00
  9. Daca te-ai chinuit sa termini o facultate , ne referim la una buna , si nu ai un job macar mediu platit , esti o lepra si nu-ti place sa muncesti ! Romanii sunt renumiti pentru lenea crasa . Am avut noroc de data asta , cu toate ca CCR sunt niste imbecili notorii (o demonstreaaza tot mai mult in ultima vreme
    Din pacate, orice munca , necesita eforturi din partea noastra , indiferent ca scrii , gandesti , monitorizezi , analizezi , dai idei , sau faci nave spatiale .

    00
    • Liviu ar trebui să mă iau de tine și să te înjur.
      Eu îți spun că am muncit cu români și in România și în afară. Crede-mă că un om plătit corect muncește și își vede de treabă, orice mi-ai spune.
      Eu am numai cuvinte de bine despre români, când vine vorba de pompat.
      Show the money boss.
      Plătește omul pentru munca depusă și rezultatele se văd. Pentru că altfel îl trage inima pe om să muncească, când la final de lună vede că a avut pentru ce să se zbată. Păi muncă de savanți, tras cu spinarea ca la mină și salarii de paznic la Mega Image?
      Nu prea se pupă lucrurile. Eu sunt de acord că firma trebuie să facă profit, că patronul vrea bani, că nu e casă de binefacere, dar trebuie să și plătească pentru salarii, că oamenii ăia acolo muncesc. Nu sunt ținuți din milă, nu sunt acolo la ajutoare sociale. Ăia in timpul programului bagă, nu se joacă.
      Dacă nu ar da randament ar fi trași pe dreapta instant. Nimeni nu pierde timpul cu putori.
      Așa că ușor cu capitalismul feroce. Toți trebuie să trăim.

      00
  10. BigBear
    re: Nu are mai bine sa faci credit pe 25 de ani si sa il platesti in 15, daca poti? Sa spunem ca rata pt 25 de ani este 4 mii de lei si la 15 ani e 6 mii.

    Daca creditul e stabilit pe 25 de ani si tu achiti in 15 ani, nu este deloc egal cu creditul luat pe 15 ani si achitat tot in 15 ani. Ba din contra, o sa dai cateva mii de lei bune in plus (la rata data exemplu – 6200 lei). Sa zicem ca optezi pentru 25 de ani si platesti 4000 de lei in loc de 6200 lei cat era pt 15 ani. Prima rata – 4000 de lei contine si dobanda pe cei 25 de ani impartita la numarul de luni ramase. Daca luam rata de 6200 lei la un credit pe 15 ani, rata contine dobanda pe 15 ani (nu 25) impartita la numarul de luni ramase…. NU E ACELASI LUCRU

    00
  11. NOU
    #47

    Decat credit pe 30 de ani parca iesea socoteala ca mai bine stai in chirie 30 de ani, apoi iei acelasi apartamentsi raman si multi bani. Ideea e sa aduni nu sa te bagi in ei.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)