„V-am pierdut terenul, vă rugam să veniți cu bani la dumneavoastră”

So, ca să fie unii oameni fericiți, trebuie ca eu să nu mai scriu pe aici. Nicio diferență cu ăia care revendică chestii prin curțile altor oameni. „Onorată instanță, două corcodușe căzute din copacul vecinului mi-au stricat zen-ul. Vă rog să aprobați tăierea copacului și pușcărie cu suspendare pentru vecinu'”. Altfel să știți că nu mai calc pe aici, prin sala de judecată.

O poveste în care nu sunt actorul principal, dar aș putea fi regizorul. Sau cel puțin scenaristul.

Domnu’ Fluture, bună ziua, ce mai faceți, nu ne-am mai auzit de ceva vreme, blablabla. V-am sunat să vă spun că au dispărut 5 parcele de teren din baza de date a OCPI.

Cum adică „au dispărut”? Adică ultima oara – acum vreo 2 ani – erau acolo, cu numele firmei dvs. pe ele, acum nu mai sunt. Știu că aveți cadastru si intabulare la ele, știu că avem extrase de carte funciară mai vechi, știu că nu le-ați înstrăinat pentru că ar fi apărut numele noului proprietar. Așa, și?

Ce trebuie să fac eu?

Nimic. Eu o sa fac 5 dosare, câte un referat la fiecare și o să le depun la OCPI pentru îndreptarea erorii materiale. E posibil ca un referent de acolo să fi făcut o greșeală, nu pare nimic intenționat. Trebuie să-mi furnizați: cadastrele originale de când au fost introduse în baza de date, extrasele de carte funciară de atunci și 1.500 lei/dosar (TVA inclus).

What? Cine a făcut eroarea asta? Păi, cineva de la OCPI. Și de ce trebuie să mă scarpin eu de 7.500 lei pentru asta? Well, pentru că îndreptările de erori materiale trebuie depuse cu dosar cu șină.

Achiesez, căci nu e prima oară când mă fură cineva și nu interesează pe niciun cititor, vecin sau trecător. Trec și peste faptul că 1.500 lei/dosar pe care-l faci fără să te deplasezi undeva în mai puțin de 30 minute. Repet, am antrenament să fiu stors de bani pentru orice respirație. Mă deranjează, sigur că mă deranjează, cum ar fi să vă oprească poliția și să vă spună că trebuie să plătiți amenda celui din fața voastră, că el a greșit și a trecut pe roșu.

Credeți că s-a terminat? Nu. Cine naiba mai știe pe unde sunt cadastrele originale și extrase de carte funciară de acum 15 ani? Alți bani, pentru recuperarea lor din arhivă. În speranța că cineva nu a făcut o eroare materială și în arhivă și o să fim nevoiți să facem petiție la SRI, SIE etc. să caute în arhivele lor.

S-a terminat? Nu. Trebuie cereri completate de administratorul firmei. OK. Mail înapoi. Trebuie ștampilate. Normal, n-au trecut decât vreo 10 ani de când nu mai e nevoie de ștampile la firme. Da, dar la OCPI trebuie ștampilate.

Acum explicați-mi voi, așa, cu mânuțe sau fără, fiecare după cum știe să se exprime mai bine, cam cum să stau eu cuminte și să-mi plătesc fără să clipesc taxele și impozitele către instituțiile abilitate? De ce n-aș sparge 7.500 lei într-o juma de oră la Chief Experience by the Lake – de exemplu – pe niște șampanie la suprapreț? Pentru că eu sunt statul și impozitele mele e importante pentru spitalele ipohondrilor României. Sau pentru autostrăzile fierților pe infrastructură.

PS. OCPI/ANCPI a luat zeci de milioane de euro din fonduri UE – dacă nu sute de milioane – pentru a cadastra toată România fără să mai aștepte ca cetățenii să plătească bani pentru asta. Și totuși, cetățenii îmbogățesc zilnic și cadastriștii țării și angajații ANCPI.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

30 comentarii

  1. acum mai mult de 15 ani bunicii mei au făcut cadastru și au întabulat proprietatea ”să lăsăm toate lucrurile în ordine pentru N (tata, singurul lor copil)”. acum vreo 13-14 ani a murit bunicul și recent bunică-mea.
    tata a constatat că acel cadastru nu e bun, că a fost întocmit de parcă terenul e plat ca o clătită, deși terenul e mai vălurit ca un preș de cârpe în timpul scuturării. și trebuie cadastru nou, dacă vrea să construiască sau să orice.

    ce mai face pisi? :)

    00
    • Tot acum vreo 12 ani am facut un cadastru la Moieciu. Am si curbele de nivel in el. Acum 2 luni, primaria m-a obligat sa refac cadastrul „in noul sistem de masuratori” ca sa-mi elibereze un certificat de urbanism. Nu s-a schimbat nimic nici la teren si nici in jurul lui si nici PUG-ul nu a fost modificat in acesti ani. Dar asa a vrut doamna, „ca sa vad mai exact unde e terenul si in ce tip se incadreaza”. Certificatul de urbanism de acum 12 ani tot la gunoi, desi, repet, nu s-a schimbat PUG-ul de atunci.

      Pisica e… ma cearta ca pe ultimul om când mai plec câteva zile de pe aici. Apoi ii trece si e atât de linistit incât se tolaneste instantaneu oriunde ma asez in curte. Sub scaun, sub hamac… Se aseaza si pe suruburi daca n-are unde:) Chiar acum doarme la picioarele mele pe o canapea de exterior.

      Il duc luni la veterinar, ca nu stiu pe unde umbla si am vazut ca are mai multe capuse. Daca era doar una il lasam sa se descurce, dar mi-a zis o prietena c-ar fi bine sa-l duc la veterinar. Sper sa nu ma par ciudat când ma duc cu el intr-o cutie de carton:”Nu e al meu, dar va rog sa-l reparati”:)

    • doar te ceartă? zi merci si pup-o, că e fată bună (fată parcă ai zis cândva că e) sau băiat bun.
      dacă exagerez cu muncitul peste program al meu e fiară.
      dacă nu-s atentă să prind semnalele la timp, sare la mine și mă mușcă, picioare, mâini, de toate, ce prinde, arăt de parcă m-am bătut cu ursul.
      dacă prind semnalele, mai întâi facem un pic de wresling, să-l prind cum trebuie (să-l iau în brațe, cu capul imobilizat, dar fără să-i rup gâtul; n-aș avea încredere în nimeni altcineva să facă asta), timp în care tot reușește să înfigă un colț pe undeva sau să tragă o gheară. după ce-l închid pe undeva 15-30 de mine să se calmeze, se tolănește lângă mine în pat și toarce. :)

      nu-ți face griji, n-o să fii nici primul, nici ultimul, care ajunge la veterinarul ăla cu un animăluț într-o cutie și cu textul ”nu e al meu, vă rog să-l reparați”.

      ca chestie, să-ți intre în cap, nu e al tău/a ta, tu ești al lui/ei. forever. :)

      00
  2. E bine că la tarlaua asta încă ai datele (de acces)

    00
  3. eroarea materiala este altceva decat lasi tu sa se inteleaga aici.

    extrasul cf e valabil fix la momentul in care a fost eliberat, nu 2 zile dupa, cu atat mai putin 15 ani. scrie si pe el de altfel.

    00
    • exprima-te, ce e eroarea materiala?

      si de ce trebuie sa iau EU extras de CF sau alte documente daca TU ai gresit ceva?

      ps. Extrasul CF e valabil mai multe zile. La urbanism ti se cere „extras CF mai recent de 30 zile”. In unele locuri sunt si 60 zile. Si chiar si asta, de ce trebuie sa produc eu dovada proprietatii de fiecare data când solicit un document, din moment ce proprietatea e inscrisa aici la primarie si imi iei impozit pe ea?

    • Extrasul de carte funciară pentru de autentificare.
      În vechea reglementare, înaintea intrării în vigoare a Legii 71/2011pentru punerea în aplicare a noului cod civil, extrasul de autentificare avea doar o perioadă de valabilitate de 5 zile. Legea mai sus menţionată a modificat însă art. 54 din Legea nr.7/1996 în sensul că acest termen este în prezent de 10 zile lucrătoare. Termenul se calculează începând cu ziua şi ora înregistrării cererii în registrul special de intrare şi terminând cu sfârşitul celei de-a zecea zile. În acest interval de timp, legea interzice efectuarea înscrierilor în cartea funciară respectivă. De altfel, sistemul informatic ANCPI blochează cartea funciară.
      Extrasul de carte funciară pentru informare.
      Acest extras se eliberează la solicitarea oricărei persoane fizice sau juridice de drept public şi privat interesate de situaţia juridică a imobilului, are o formă similară extrasului de autentificare şi poate fi folosit în alte scopuri decât pentru încheierea actelor notariale.

      00
    • Astea de informare se cer acum de primarii pentru orice rahat. Vrei un certificat de urbanism pentru informare, pac, trebuie si extras de CF de informare. Cum scrie si in textul tau, Paco, la cel de informare nu scrie c-ar avea o valabilitate, e doar de informare. Acum primariile (si OCPI) il cer ca pe o adeverinta. Unii spun ca „nu trebuie sa fie mai vechi de 30 zile”, altii 60 zile. Unii, ca sa fie ei profesionisti pâna in maduva spagii, te pun sa vii cu alt extras CF daca n-ai depus toate actele si completarea lor a durat mai mult de 30 zile.

      Explicatia este: „s-au facut smecherii si unii au vândut bunurile altora…”. Da, 1% smecherii, hai sa-i punem pe fraieri sa ne ingroape in hârtii. Smecherii, bineinteles, isi continua treaba. Poti lua online extras CF pentru informare, dar notarul poate lua si el (tot online) pentru alte acte (vânzare, donatie, mosteniri etc). Tu poti foarte bine sa vii la primarie cu un extras CF de acum 20 zile – deci inca valabil in ochii lor – dar imobilul sa nu-ti mai apartina la acel moment. Deci, da, au rezolvat fraudele /s

    • fluture, m-ai jignit gratuit de prea multe ori ca sa am vreun chef sa te ajut in aceasta privinta. ce o sa fac totusi, si asta doar pentru colegii mei (unii mai buni, unii mai putin, eu sunt cel mult undeva pe la mijloc) este sa iti spun ca cel care ti-a explicat chestiile astea in felul in care le povestesti tu ori e prost ori e ticalos (aka iti vrea raul). cauta pe altcineva. eventual du-te in alt judet si ia o firma de acolo pentru a evita increngaturile si cumetriile prezente inclusiv in acest domeniu mult mai mult decat ne place sa credem.

      00
  4. Nu trebuie sa faci nimic. Parcela are numar cadastral (vechi) si de la o anumita versiune eterra (facuta pe bani de dl. Ghita) s-a trecut la alta numerotare si la existenta unei figuri geometrice pe extras. Cu 20 lei, online, iti afli si numarul nou de CF. Abia daca nu se elibereaza certificatul solicitat inseamna ca “au disparut”! Indreptare de eroare nu e ce zici tu acolo si operatiunea de indreptare nu se taxeaza oricum. Se aplica daca undeva e trecut ceva eronat (5 in loc de 2) sau o eroare de calcul. Pretul cerut e corect pentru efectuarea unei operatiuni cadastrale de catre un autorizat dar in aceasta situatie nu se impune.

    00
    • Posibil sa fie ce zici tu. Doar ca mie mi-a fost prezentata in alt fel. Sunt mai multe terenuri acolo, toate cu aceeasi data de inscriere la OCPI si cartea funciara (acum vreo 15 ani). Nu s-a operat nicio tranzactie pe ele de atunci. Nici mosteniri, nimic. Unele terenuri sunt marcate corespunzator, adica suprafata GALBENA, dar 5 loturi nu mai sunt marcate. Nu apar ca fiind ale altcuiva, pur si simplu a disparut culoarea galbena de pe ele. Cadastristul a zis ca doar asa se repara eroarea, cu dosare pentru fiecare in parte, cu referat in care sa explice ca acum X ani erau si aveau coordonatele X, Y, Z, conform documentelor anexate la dosar etc. Cel putin eu asa am inteles.

    • Fluture, ia de bun sfatul lui Alex. Mai adaug eu ceva: caută un notar care să deslușească situația. Sau, dacă ai timp, du-te în audiență tu la OCPI. În niciun caz nu da banii ăia cadastristului. Îmi pare fără dubii că nu știe ce vorbește. Și când zic că îmi pare, zic după câteva zeci de tranzacții cu terenuri

      00
  5. o mențiune: terenul pierdut e de vreo 20 ori mai mare decât lotul meu de casă, și eu am lot mare, și pentru Brașov, și pentru ăia care își construiesc la porumb. NE TREBUIE MITRALIERE!!!!!!!!!!!!!!

  6. Un extras de informare – introduci datele cadastrale pe care le ai si 20 lei.
    Trebuie doar un mail si Acrobat reader 😀

    00
  7. El iti propune o operatiune de “actualizare” dar eu vin si intreb de ce te intereseaza? Ai titlu, ai extras recent? Da. Fiind o lucrare veche cel mai prb nu s-a translatat – nu o vezi galbena si nici constructia rosie dar, in fond, culoarea de pe un site de internet influenteaza existenta sau inexistenta dr. de prop.? Si daca maine actualizeaza iar programul vietii si nu vei avea culoarea noua – probabil mai cacanie ca cea prezenta, mai bagi o fisa ? 😀 Repet tu ai titlu, ai incheierea de cand ai dobandit si un extras recent…

    00
    • Eu fac ce zice expertul, altfel, vorba lui Vali, luam mitraliera si ne ducem direct la OCPI sa rezolvam „altfel”.

      Am zis si mai sus: au fost mai multe lucrari facute in acelasi timp, toate au fost tratate in acelasi timp si inscrise la OCPI si CF in acelasi timp. Unele apar azi galbene, dar nu toate. De ce alea s-au translatat si astea 5 nu, n-am nicio idee.

      Pâna in acest moment, nimeni nu-si pune problema inexistentei dreptului de proprietate. Cadastristul a zis ca n-a fost „un act deliberat” ci „o eroare materiala”. Inexistenta dreptului de proprietate cred ca ar avea o alta procedura, incepând cu plângere la cartea funciara.

  8. Ori nu este eroare materială, ori e cadastristul fripturist și și-a găsit fraiera

    Îndreptările sunt gratuite
    https://epay.ancpi.ro/epay/SelectProd.action?prodId=404

    00
  9. Deci ai incredere in cel care te taxeaza cu un onorariu pentru o operatiune ce nu numai ca nu este necesara ci si survine ca urmare a unei simple erori informatice intr-un program al unei agentii a statului.👍🏻 Ce sa zic… unii oameni sunt darnici.

    00
  10. Am auzit ca se fac multe manevre cu terenuri semi-parasite(modifica cadastru, inventeaza mostenitori, etc). Poate descoperi vreun cartier nou pe terenuri si cumparatori de buna credinta. Apoi urmeaza un proces de 20 de ani si despagubiri. :D

    00
  11. hehe, ce bucurie e cu cadastele astea…

    Acum se doreste musai „cadastru digital” in coordonate oficiale „Stero 70”. Alt tip de cadastru e hartie igienica.
    Nu stiu de ce PLM folosim noi Stereo 70, cand exista GPS si latitudine/longitudine de iti trimit americanii racheta la mm, dar noi trebuie sa fim mai cu mot.

    Pana la GPS se foloseau coordonatele locale, adica se lua reper ceva care se schimba greu, precum turla bisericii sau unele piramide geozezice.

    Faza frumoasa este ca in acte avem teren cat dublu suprafata tarii, ceea ce creaza probleme practice, de genul: lot cu suprafata scriptica 800mp, suprafata masurata 480mp (asa scrie pe cadastrul digital).

    Apoi vine frumusetea in care treptat apar cadastrele digitale, iar ultimul se trezeste ca el de fapt nu mai are loc pe harta.
    In topometrie 10cm sunt eroare acceptabila, dar 10cm la N loturi si uite asa dispare un lot la capat.

    De aia nu se inghesoaie nicio primarie sa faca cadastrele digitale gratuit, ca iese cu sange! Eu am mostenit si niste paduri, dar nici dracu nu stie unde sunt exact (bunicii sunt oale si ulcele), iar in zona respectiva fizic e acum un lastaris, nici urma de padure.

    La mine in Tunari, au reusit performanta neegalata, sa plaseze un intreg cartier de case in camp cu 10m mai incolo decat trebuie, ceea ce a dus la procese dupa niste ani, intre cumparatorii de buna credinta al caselor cu loturi si proaspetii vecini de langa cartier.

    Ca sa verificati situatia cadasterelor digitale, vedeti :
    https://geoportal.ancpi.ro/geoportal/imobile/Harta.html

    Pe scurt, acum nu mai poti vinde/cumpara/construi, daca nu ai cadastru digital.

    00
    • „De aia nu se inghesuie nicio primarie sa faca cadastrele digitale gratuit, ca iese cu sange!”
      Din acest motiv cand ai nevoie de un certificat de urbanism, Primaria te pune pe tine ca proprietar sa faci lucrarea. Si se spala pe maini.

      00
    • Nu sunt topograf/geodez, dar…

      Noi avem Stereo 70 la fel cum elvetienii au LV3 si LV95 mai nou, americanii SPCS cu peste 120 de variante, englezii OSNC si irlandezii ITM
      Aia nimeresc cu racheta la mm folosind trupe la sol pentru marcarea tintei, in cazul nuclear 50 m nu mai conteaza.
      Ca sa calculezi aria unui poligon in m2 definit in grade, min, secunde de catre gps si sa obtii o suprafata (cadastrala sa zicem) tre’ e cam complicat ca suprafata aia nu are muchii drepte. Poti folosi calcul integral, metoda planimetrica sau alte metode Ba mai mult trebuie sa alegi si elipsoidul corect. Asa ca se „indreapta” lucrurile folosind Stereo70, sa zicem. Nu e atat de tragic si e ok un sistem local, e folosit peste tot.

      Vraistea a fost facuta acu 35 de ani si continuata de OCPI-uri sub atenta indrumare a ANCPI. Au fost acceptate si masuratori cadastrale in sistem „local” de referinta. Ele au conservat dimensiunea si forma unei proprietati, dar nu si pozitia ei/orientarea ei, deorece aveau un sistem de coordonate cu origine arbitrarara.

      In continuare se accepta cadastre suprapuse in ideea ca „le vom rezolva”. Prin orase sunt niste situatii de sta pisica in coada. Mai multa ordine in sensul asta e la APIA unde e chiar imposibil sa suprapui doua parcele pe care iei bani pentru agicultura.

      Caz concret, prin 97-98 cumparand o casa si un teren am vrut masuratoarea si inregistrarea acesteia, niste amici din buc au masurat terenul si casa si au intocmit un dosar. La inregistrarea dosarului aia m-au rugat politicos sa schimb din Stereo 70 in coordonate locale, ca asa fac toti la ei, ca e mult de munca sa-ti aduci puncte de sprijin. Daca stiam din timp le spuneam amicilor sa nu se mai catare pe 3 dealuri ca sa aduca un punct Stereo70 in curte. Comoditatea topografilor impreuna cu indiferenta OCPI-urilor a dus la o groaza de cadastre care nu sunt referentiate corect in teritoriu.

      De aici nenorocirea si sunt de acord ca OCPI-urile si ANCPI-ul ar trebui arse din temeli, sau macar reformate cumva cu profesionisti. Iar „pierderea” vechilor masuratori din Transilvania e un fapt concret – alta poveste cu alte terenuri si case. Dar, intr-o nota de optimism, am vazut comune cu cadastre boboc pe intreg teritoriul UAT-ului pe bani publici. Cred ca o abordare sistematica, UAT cu UAT va duce la rezolvarea „nenorocirii” curente.

      Cat despre padure – aici e alt balamuc, daca bunicii o aveau la obste e greu de dezmembrat/localizat. Din pacate toate aceste lucruri trebuia legiferate si aduse in proceduri tehnice de catre specialistii aia care nu exista.

      00
    • coordonatele gps (WGS84, world geodetic system) si latitudine/longitudine sunt coordonate sferice.
      cadastrul este o chestie esential planimetrica (mi-a venit sa rad cand a zis cineva mia sus ca pe cadastrul vechi avea curbe de nivel. cel mult pe un plan de incadrare in zona avea, nu pe planul cadastral propriuzis).

      si pentru ca niste baieti care mancau integrale la micul dejun au ajuns la concluzia ca o sfera nu poate fi desfasurata in plan, pentru reprezentarea grafica a suprafetei terestre au inventat niste chestii numite generic proiectii. una dintre aceste proiectii se numeste „stereografica”, iar versiunea ei folosita in romania este nnumita „stereo ’70”, 70 venind de la anul in care a fost adoptata oficial. acestei proiectii, care are exclusiv coordonate carteziene (x,y sau E(st),N(ord); desi romanii inca folosesc varianta imbecila sovietica N,E) ii pot fi adaugate cote cunoscute ca „sistem de cote” care in romania este MN74 (marea neagra 1974).

      formulele de transofrmare de la wgs84 la stereo70 sunt un mic cosmar matematic. nu m-ar mira sa mai fie cativa care sa le poata face pe loc, pe hartie, dar 99.99% dintre noi lasam asta la mana calculatoarelor.

      revenind, cadastrul fiind o chestie exclusiv planimetrica, masuratorile nu pot fi facute cu ruleta. pe un teren in panta vei obtine suprafete gresite. totul, distante, suprafete, impozite si orice altceva se calculeaza la proiectia suprafetei reale pe planul de referinta „stereo70”.

      10
  12. Platit taxa de urgenta 300 ron la OCPI pentru actializare CF,actualizare scrisa gresit, pune mana si scrie cerere de indreptare eroare materiala. Unde mai e taxa de urgenta. OCPI e dumnezeul terenurilor si imobilelor din Ro

    00
  13. Off-topic, nice pussy

    00
  14. Numai in Romania organul afministrativ are tupeul jegos și nesimțirea crasă necesare pentru a te face bun de plata pentru greșelile sale. Tuzguramatii, inca o confirmare ca nu am gresit cand am emigrat.

    00
  15. Nu stii sa citesti nu-i asa?

    00
  16. Ah. Imi aduc aminte de niste vremuri cand scria un baiat pe zoso.ro ca lui nu ii pasa de sistem, ca totul este interior si ca trebuie sa gandesti pozitiv si ca oricum nu conteaza chestiile de pe langa.

    Sunt curios ce ar zice baiatu ala daca i s-ar propunea un deal super cool „noi facem o greseala, tu dai 10000lei”. Sper ca sta zen

    Altfel, sper sa rezolvi cacatu asta. Ca radem glumim, dar in incinta.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile