Piața IT din România la cotitură…

202407053105093939

Am citit doar titlul, nu e nevoie să citesc și textul, că știu unde se duce. Am însă niște idei pentru piața IT din România.

Pasul 1 este încetarea adulării tuturor scammerilor, țeparilor și coțcarilor care au reușit să facă ceva, de obicei un agregator sau o copie după ceva.

Pasul 2 este ăsta, oprit din făcut clone și agregatoare.

Eu sunt nimeni în drum și tot îmi apar în fața ochilor zeci de proiecte de genul ăsta. Am făcut o clonă după siteul X, dar pe mov. Am făcut o clonă după OLX, dar pe albastru. Am făcut un agregator de agregatoare de site-uri imobiliare. Am făcut un agregator de agregatoare de reduceri. Am făcut o clonă de Facebook cu 2 oameni, pe un hosting shared.

Folosesc un tool la o treabă, la un moment dat probabil cineva a plecat de acolo, că am primit mail că s-a lansat un nou tool, care era copiat 100%, doar alt logo și alte culori. M-am uitat pe ce oferea, erau aceleași funcționalități. De ce să mă mut la tine? Tu ai gândit când ai făcut asta?

Și asta e problema, că nu sunt destui care să oprească și să înăbușe “ideile” astea din fașă. De ce faci o clonă după OLX? De ce? Că cer bani? Nu e evident că și tu o să ajungi să ceri bani la un moment dat, că ăsta e modelul de business? De ce să faci clonă după SmartBill? Nu e evident că va trebui să lupți pentru fiecare client al lor, și e o luptă grea și complicată? De ce să faci o clonă de Facebook? Știe tac-tu 3 oameni care îți pot da 10 milioane de euro în prima rundă de seeding? Ah, nu? Site de joburi. Asta e no brainer, te uiți la ce venituri au eJobs și bestjobs și gata, aia e. Ăia au un business de 20 de ani, tu le poți fura pâinea cu un script făcut în 3 săptămâni, că pe tine te duce capul.

Alte idei stupide:

  • am văzut cred 3 platforme online de vândute produse agricole. Noi am făcut-o, să se înghesuie oamenii. Am dat un comunicat de presă, de ce nu se înghesuie oamenii?
  • ceva în legătură cu BACul. ok. bacul se dă o dată pe an, nu ai repeat business, o să ai clienți cu 3 luni înainte și apoi oamenii nu mai intră niciodată.
  • chestii care necesită foarte multă informație introdusă de altcineva care nu e dispus să introducă acea informație. nu el a fel cu platforma de legume, dar e o variație. să fotografieze X 2.000 produse, să le urce pe site, să le facă descriere, noi doar facem legătura intre el și cumpărător. aha. ați întrebat 5 vânzători dacă ar fi dispuși să facă asta și cât timp ar consuma? ah, nu? bun așa.

Și toată adulația asta pentru asemenea “idei” și altele de tipul ăsta, pe care presa le prezintă, creatorii lor se bucură și apoi mor câteva luni mai târziu, că nu au bani de marketing.

De asemenea, e important de menționat tot timpul că 99% din ideile astea vin de la oameni care nu cunosc piața respectivă și nici nu au lucrat în domeniu. Să zicem că lucrezi 2 ani la Bestjobs, înveți businessul și apoi te decizi să faci un site de joburi absolut original, numit bestjobsss.ro. Fie sunt copii, fie sunt programatori cu o urmă de spirit antreprenorial. Nu prea mult.

Și totul pe fondul lipsei de informații în limba română despre ce înseamnă un start-up de succes. Nu găsiți nicăieri informația că Dineș a rămas cu 16% din UiPath, ăsta a fost prețul investițiilor și ajungerii la valoarea aia. Că nu e frumos să scriem din astea. Nu găsiți informații despre cât se investește în marketing pentru ca un produs să aibă succes. Am discuții pe mail, oameni care voiau să facă clone de OLX cu 100€ buget lunar de marketing. Oameni care nu înțeleg de ce OLX, eMAG sau eJOBS încă au reclame pe TV. Sau Coca Cola. Cum, nu știe toată lumea de Coca Cola, ce nevoie mai ai de marketing? Nu explică nimeni de ce cimitirele sunt pline de produse foarte bune de care nu a auzit nimeni.

Și tot așa. Acum 10 ani mă înjurau ITiștii când le spuneam că nu se poate să dai un mail către TechCrunch și ăia să se înghesuie să scrie. Trebuia să sari și cu ceva la zar. Cum trebuie să sari și acum ca să apari în revistele de business, pe la conferințele IT și prin podcasturi periante (btw, e surprinzător de ieftin să apari la Morar, sub 5K).

Are cineva vreo idee de produs românesc IT cunoscut peste hotare, în afară de 16% UiPath? Eventual 2-3, cât pentru un studiu de caz? Dar avem pe cineva capabil să scrie studiul ăla de caz? Cineva care să nu se dea după cireș ca Biriș?

Unii veți spune că exagerez. Se poate. Dar sunt traumatizat de ce mailuri primesc cu ideile și produsele ITului românesc.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

111 comentarii

  1. BitDefender? Ăsta e unul, dar cred că am epuizat lista.

    Comentariu apreciat.1510
    • Au mai fost, dar la nivel mai mic. de exemplu Vector Watch cumparat de Fit Bit, cumparat apoi de Google.
      Allview, nu sunt fan, dar pot fi mentionati
      Adobe a venit in Romania prin achizitia unei companii locale, dar imi scapa numele.

      Eu lucrez la o companie romaneasca mica dar care vine produs properitar si avem clienti in zeci de tari.

      Comentariu apreciat.855
    • vinde produs proprietar*

      poate gasesti un dev somer sa adauge un edit

      Comentariu apreciat.5310
    • PayU – procesează plățile pe sute de sites românești (Cărturești îmi vine în minte acum, și parca și emag). Este business pornit în România de Radu Georgescu (știu echipa de când erau 4 oameni într-o cameră) și cumpărat de ceva corpo la un moment dat.

      Comentariu apreciat.712
    • Adobe a venit in Romania prin achizitia unei companii locale, dar imi scapa numele.

      Interact (cred), făceau plugins de Macromedia.
      Asta nu e neapărat un indicator, multe firme mari vin în România prin achiziția unei firme mai mici ca să-și asigure deja un colectiv.

      Comentariu apreciat.460
    • A fost si RAV in „antichitate” pentru astia mai batrani….

      Comentariu apreciat.970
    • RAV nu e făcut de toyota?

    • Jollyca – cum e PayU cunoscut peste hotare daca ei proceseaza platile pentru sute de site-uri romanesti?

      518
    • @George
      A mai fost si RAV, ala cumparat de Microsoft de l-au bagat in Windows drept Windows Defender.

      Comentariu apreciat.500
    • @Clipper
      Mai usor pe scari cu semi-scam-ul Vector Watch. Inclusiv Radu Georgescu se abtine sa vorbeasca despre prostia aia spunand doar ca e fericit ca a iesit.
      Fitbit i-au cumparat doar ca sa se umfle si sa poata lua mai mult de la Google.
      Dupa achizitie TOTUL legat de Vector a fost ingropat deci era un succes clar.

      Indecis. Tu ce zici?219
    • adică liverail a fost închis la 5 ani după ce a fost cumpărat și nu valora de fapt 500 miliarde?!?!? NU POT SA CRED!

    • Jollyca, Jollyca…

      PayU nu e business Romanesc.

      PayU a cumpărat GeCAD Payments în 2011…

      https://en.m.wikipedia.org/wiki/PayU

    • Mi-ati adus aminte de AspVirin (https://aspvirin.sumi.ro/) oh, good old times

      50
    • znuff, asa incepe… întâi o firma de plati apoi portul constanta.

      130
    • @andreid

      După ce am văzut din interior ceva achiziții omorâte de o corporație aș spune că lucrurile sunt mult mai nuanțate.
      De multe ori corporațiile mari cumpără și omoară companii mici care amenință o nișă pe care corporația face bani.

      50
  2. Tot ce s-a putut face ca soft s-a facut deja. Restul proceselor (cum ar fi Declaratia Unica – ar putea fi un in HTML) nu se pot face ca lumea nu vrea/nu stie/nu o intereseaza asa ceva.

    Indecis. Tu ce zici?1633
    • Așa e s-au cam făcut softuri pentru orice sub soare, dar poți veni cu un UX mai bun.

      Problema e alta: e greu să poți concura cu un soft vechi de X zeci de ani.

      Prin 2008 mai aveai o șansă de a concura cu unele softuri începute în 1995.
      Mai ales că în afara SUA, și poate Japonia, internetul nu prea avea mare acoperire.

      Dar încearcă acum să concurezi, când softul ăla are comunitate, tutoriale, knowledge base, developer network, evangheliști și blog-uri dedicate.
      Pentru business-urile din afară, mai ales din vest, un discount de $100 la prețul unei alternative software nu contează așa de mult, mai ales dacă vine cu suport tehnic mult redus.

      Poate dacă face compania care-l produce o mișcare extrem de stângace, așa cum a făcut anul trecut Unity Technologies cu game engine-ul lor.

      Sau cum s-a întâmplat cu Adobe Flash, unde problemele de securitate au fost cele care l-au detronat până la urmă. Adobe Animate e la genunchiul broaștei prin comparație.

      20
  3. Vali, nu mi-o lua in nume de rau, dar in ce calitate primesti tu mailuri cu ideile si produsele IT-ului romanesc? Adica, daca as avea eu o super-idee sau un super-produs IT, de ce ti-as scrie tie despre asta? Ca nu cred ca esti vreun Bill Gates sa ai bani de investit in start-up-uri, cel mult poti sa scrii pe blog despre produsul meu si sa-i faci ceva reclama, dar pentru asta sunt alte canale media mult mai potrivite. Am senzatia ca cei care-ti trimit idei de „produse IT” sunt la nivelul la care marketingul pentru ei inseamna „trimit un mail la zoso.ro, scrie ala despre mine si incep sa curga comenzile”. Deci nu e de mirare ca si ideile lor de produse IT sunt la fel de bune.

    Comentariu apreciat.15115
    • Blogul este „loss lead”. Nu pentru blog vin la el. Citește „despre mine”.

      Indecis. Tu ce zici?1123
    • none, fair question. pentru că, de-a lungul timpului, pe lângă a fi prost pe blog, am ajutat diverse businessuri aflate la început de drum ba cu o idee, ba cu un contact, ba cu o reclamă, ba cu o validare. plus, pe blog am făcut niște scheme mișto pentru câte un antreprenor. unii au auzit de mine, alții nu.

    • @vali: pe mine mă sperie ca none are 106 mânuțe verzi, deci destul de mulți oameni care intra aici, habar nu au cu ce te ocupi, pe lângă blog…

      513
    • daniel, e și vina mea, că dacă nu pot să dau detalii prefer să nu scriu. ar suna aiurea „am ajutat o firmă, nu pot să spun care, să își îmbunătățească prezența online, nu pot să spun exact ce, și au fost mulțumiți, nu pot să spun cât mi-au dat”. tu ai citi așa ceva?

    • NOU
      #23

      @Vali: trebuie admiti ca probabil aia cu idei foarte bune nu ti’or scrie chiar tie, ca aia cu idei bune si infipti bine in piata IT stiu si ei unde sa se duca cu ideile lor. Uite, de exemplu Dines nu ti’a scris tocmai tie. Cred ca si ala care a facut eMAG nu ti’a scris tocmai tie la inceput despre ideea lui proasta de a face un magazin online in supraaglomerata piata de magazine online care existau deja.

      Si ca sa glumim la final, Cristian Dascalu nu ti’a scris tocmai tie sa iti ceara parerea despre ideea lui de business de a duce softistii romani la alt nivel financiar. 😂
      Daca era asa, asta ramanea fara bani si tu nu mai aveai despre cine sa scrii. Deci a fost win win.

      60
    • 1. am o poză care susține contrariul cu emag :)
      2. posibil șarlatanii au tendința să nu-mi scrie, deci îl înțeleg pe dascălu.

      dar da, normal că nu-mi scrie toată lumea mea. dar 1% o fac.

  4. Eu am găsit ceva mai inteligent: site de rețete, cu content generat pe chatgpt. Căutam o rețetă de ceva non Sanda Marin și google afișa primele 10 site-uri numai domenii .md și .ru, cu rețetele scrise în română, dar pe la jumătatea textului te prindeai că nu ar fi comestibil așa ceva, și dând click pe alte linkuri pe site te pierdeai mai rău decât pe geocities.

    Indecis. Tu ce zici?289
    • Măcar tu te-ai prins că nu e comestibil, ce te faci cu ăia care se pun pe gătit și pe urmă mănâncă? 😄

      Comentariu apreciat.420
    • Chat GPT ala care recomanda sa mananci zilnic o piatra pentru o dieta sanatoasa?

      Comentariu apreciat.304
    • @balivernu, tu cred că ai căutat rețetă de bombă sexy sau dinamită artinazală, producție home made. De aia te-au trimis mai spre est la. .md și .tu.
      Din pură curiozitate, ce rețetă căutai? Poate te ajut.

      132
    • @Paco – era un fel de tocanita de ardei iute verde, cu capetele cu zgarciuri de oase, mancata la cantina unei firme chinezesti din Bucuresti. Ceva asemanator, fara carne, am mai mancat in Varsovia la un restaurant Thailandez.

      151
    • @balivernu, e o rețetă de tocăniță basică.
      Ardei gras, ceapă, morcovi, ciuperci, castraveți murați, pulpă de roșii, sare, piper.
      Dacă o vrei cu carne, câteva bucăți de cârnați și niște bucăți de cotlet de porc.
      Ardeiul iute la final, că bulește rețeta de la temperatură. Iasă toată capsaicina din el și se strică toată opera gastronomică.

      72
  5. Celor care au inventat trei aplicații (android și Windows) pentru trimiterea declarațiilor de avere la ANI le urez faliment abrupt!

    Comentariu apreciat.521
  6. Stii de ce exista piata IT in Ro? Outsourcing si ce o mai fi?

    Pt ca:

    1) Suntem mai ieftin decat polonezii.
    2) Spre deosebire de indieni, romanii stiu sa zica cand nu se poate.
    3) Spre deosebire de chinezi, nu gasesti codul tau de firma vestica in echipamentele Huawei 2 luni mai tarziu.
    4) Spre deosebire de ucraineni, e mai usor de ajuns in Ro si in special de transferat hardware, cu mult mult mai putina coruptie la vama.

    Asa ca IT-istii din Ro ar trebui sa se roage sa intarzie cat mai mult masurile fiscale planuite de guvernare si ca razboiul din Ucraina sa tina cat mai mult.

    Ca daca in 2025 se si incheie razboiul si intra si masurile fiscale, piata IT din Ro nu va mai fi competitiva.

    Comentariu apreciat.10611
    • Ucraina asteapta ca un lup hamesit in cusca sa preia tot ce facem acum in Ro. Cu costuri de dumping, cum era Ro in 2005-2010. Dupa ce se termina razboiul, ii baga si in UE…ales bules.

      Comentariu apreciat.987
    • Cu „mai ieftini decat polonezii” nu stiu ce sa zic.

      Comentariu apreciat.347
    • @Theo, o să țină cont că le-am dat patriotul. 1mld. Și alte ajutoare. Plus posibilitatea de a tranzita Romania cu cerealele și alte produse. :)

      217
    • @theo – Ucraina nu intra in UE pana cand nu iesim majoritatea la pensie, relax. Nu sunt europenii asa de iubitori de gena ruseasca.

      Indecis. Tu ce zici?308
    • @Theo

      Nu știu ce să zic, am vrut anul trecut să iau 2 programatori din ucraina, fix pe ideea ta, dar cereau 9k USD pe lună pentru full time. Facturat ce-i drept, nu salariu.

      Și avea 25 de ani, dar nu era seniorul seniorilor.

      Comentariu apreciat.321
    • Uimitor inca sunt oameni pe aici care au halit galusca aia de PR cu „bagam Ucraina, Georgia si Moldova in UE si NATO” uitand ca au probleme teritoriale. O sa ii bage cand Rusia o sa se farame in nu stiu cate state independente. Pana atunci o sa ii tina la usa UE mult si bine. Aia a fost asa sa arate lumii ca #le_pasa

      Comentariu apreciat.316
  7. Se dezvolta mult, insa local sau custom. Pentru hr, payroll, contabilitate, vanzari, horeca, agricultura, industrie.

    In general solutii strict legate de mediul legislativ romanesc, unde fie marii producatori de solutii (SAP, Workday, Scala, Exact) nu au ceva echivalent, fie implementarea costa milioane de parai.

    Ca sa dau un exemplu al carui succes mi se pare foarte ciudat: Saga. Tehnologie veche, practic gratuit, face de toate, cvasi-utilizat de contabili mai mari sau mai mici.

    Comentariu apreciat.441
    • Dacă folosești Saga, nu ți se pare deloc ciudat ca au crescut. Eu folosesc programul, și ma bucur ca au ajuns la nivel mare, pentru ca programul e bun, e stabil, și suportul e super ok. Cel mai important e ca fac update-uri de câte ori e nevoie. Și la viteza cu care se schimba legislația, crede-ma, e multa nevoie

      31
  8. CharismaERP de la Total Soft si Cyberghost VPN?

    Tare articolul.
    Eu stiu start-up-uri de consultanta dar e riscant sa lucrezi acolo, mult haos. Au clienti din afara dar nu prea gasesc oameni pe aici profi. Sau subcontractori (nu cei de HR gen Adecco) pt giganti telecom, care de regula dau faliment.

    139
    • Cyberghost VPN e facut de un neamt venit in Ro, a inceput cu o echipa de 3 oameni. Dar tot el a avut conexiunile si banii sa faca sa mearga businessul. Deci nu.

      Comentariu apreciat.292
  9. Ești naiv cu „script făcut în trei săptămâni”, 90% din „proiecte” folosesc WordPress și teme de maximum 70$ de pe ThemeForest, schimbă 1-2 culori și gata.

    Comentariu apreciat.451
  10. Ai partial dreptate. De ce e nevoie de clone? Pentru concurenta. Uita-te la OLX (ca tot ai adus vorba de el), un site care sa se miste mai incet ca ala eu nu am vazut. Si nu e vorba ca nu fac bani, dar se pare ca nu ii intereseaza. De asta e nevoie de concurenta (publi24 e inca departe pentru a putea fi numit concurenta pentru olx).

    Comentariu apreciat.322
    • Daa publi24 e departe de OLX imagineaza-ti cat de si mai departe ar fi un site nou lansat de anunturi.

      50
  11. Nu știu dacă exemplul se potrivește 100%.
    Rohde Schwarz a cumpărat Topex SRL (firmă de centrale telefonice). Acum Rohde Schwarz Topex produce în București soluții Air Trafic Control (apeși pe touch screen Topex și vorbești prin radiouri Rohde Schwarz cu avioanele Airbus/Boeing). Softul de VoIP este pornit de la 0 de Topex și dezvoltat 100% in București.

    Comentariu apreciat.422
  12. Ar merge un agregator care sa genereze articolele „Stirile zilei” :)

    Comentariu apreciat.414
  13. 1. E foarte greu sa fii original, nu e musai sa fii original, cateodata e destul sa faci ceva mai bun.
    2. Costurile cu forta de munca au luat-o razna total, deci orice startup are nevoie de foarte multi bani, foarte multi bani.
    3. Piata locala e foarte mica, deci clientii trebuie sa fie externi.
    4. Monetizarea e o problema, vezi pct 3.
    Daca e sa vorbim se reclama/Adsense, stii ca nu merge in Romania, cu romani.

    S-au dus vremurile cand deschideai IMM si luptai cu laptopul tau din dormitorul fara AC la 2 camere comuniste.

    PS vorbeai candva de productie fizica.
    E jale dpdv legal daca vrei sa produci ceva.

    Comentariu apreciat.452
    • Nu e chiar Figma, pare mai mult clonă de Trello / Mural. Dar au în articol o poză cu 2 fete cât de cât zâmbitoare, care nu-s obeze. Cu asta, gata, ia-i luat fața investitorului gooner vestic. Se pare că tot pe „sex sells” mergem și în 2024.

      51
  14. Esueaza 90% din startup-urile din Silicon Valley si aia cu milioane bune bagate in curul lor, cu oameni cu experienta vasta si programatori beton alesi si culesi din toate colturile lumii. Si voi vreti sa facem noi aici in India Europei nu stiu ce avioane. :D
    E ok man si sa faci outsourcing. Faci bani peste medie ca si angajat, ca si manager, etc fara riscuri si fara sa-ti bati capul prea mult. IT-ul este una din putinele chestii care merg binisor in Romania.

    Ma uit acum ce s-au repezit toti la AI ca ratza la muci. Ne uitam ieri peste niste use case-uri si ne-am dat seama ca la momentul actual nu e gasca de aur pt ca aplicabilitatea este limitata. Cati boti pentru banci, magazine si call center-uri poti sa faci ? Cine a avut nevoie si-a cam facut. Cati boti ce iti scriu cod generic contra o poveste si convertoare de cod e nevoie ? Si la astea trebuie sa stii bine ce sa ceri si sa intelegi bine ce iti da inapoi. Tu ca sa vinzi AI-ul trebuie sa convingi clientul ca o sa-i optmizeze niste costuri altfel nu ti-l cumpara nimeni. Greu de convins.

    Comentariu apreciat.493
    • Hey ChatGPT fă-mi o aplicație care sa ma facă miliardar.

      Comentariu apreciat.403
    • Stai să vezi faza din spate de care nu vorbește nimeni încă: care e prețul real per token al acestor gpt-uri și generatoare.

      Mă refer strict cost/kw + amortizare cost server. S-ar putea să nu fie chiar așa de rentabil.

      Deocamdată se merge pe rupere, ca Uber, să domine piața cu orice preț. La nVidia i se rupe, profită maxim de climatul ăsta.

      Dar la un moment tot vor fi niște oameni care să zică bun: ca să fie rentabil mă costă câteva mii de usd pe lună de fapt botul ăla de pe site? Bun, angajăm indieni ca până acum și dă-o-ncolo de treabă.

      Comentariu apreciat.292
    • Stiu ceva cei de la Chatgpt. /s
      @Manu posibil sa ai dreptate. Nu stiu cum se face ca dupa ora 4 dupa amiaza cand in State e dimineata, nu mai merge promptul de nicio culoare. Si asta cu abonament platit. faza recurenta in ultima luna. Nu mai zic ca mi se pare ca Bard neplatit e mai bun decat ultima versiune de Chatgpt, ceea dupa minee stupid din pdv al businessului dar fie la ei :)))

      90
    • „cu oameni cu experienta vasta si programatori beton alesi si culesi din toate colturile lumii.” – n-as zice ca toate startupurile sunt asa, multe sunt doar hype, adica sunt niste oameni foarte buni la mintit si marketing care promit marea cu sarea, pacalesc niste bogati care oricum pentru ei e maruntis ce dau si apoi cand e sa faca ceva practic, esueaza. mi-e lene sa caut pe tipa aia care la 20 de ani era viitorul Steve Jobs cu proiectul ala cu analize facute pe loc care a dat o gramada de tepe, sau unul din fratii Paul (mi-e lene sa caut care, ala care nu face box) cu Crypto Zoo, crezi ca ala avea nu stiu ce programatori?

      142
    • llama3 sau phi rulate local sincer nu consumă așa de mult timp (deși sunt un pic mai lente/slabe față de Gemini sau ChatGPT) și nici așa de mult curent. Boacăna e alta și ține de scalarea pe orizontală. Că oamenii ăia nu au 3 plăci video într-un server care deservește 10 de oameni.

      30
  15. statul trebuie sa plateasca niste salarii de cateva sute de mii / milion de euro pe an, per ins, unor baieti cu PHD in Computer Science si experienta prin California. sa vina sa predea la universitati de la noi. Altfel nu creste nimic.

    1410
    • Palatul fostei Societăți de asigurări Dacia – România
      Palatul Auschnit, deținut în prezent de Gigi Becali
      Palatul Academiei Comerciale (sediul ASE)
      Palatul Arhiepiscopal (Nunțiatura Apostolică)
      Palatul Băncii Marmorosch Blank
      Palatul Bragadiru
      Palatul Brătianu
      Palatul BNR
      Palatul Bursei (în prezent sediul Bibliotecii Naționale)
      Palatul Camerei Deputaților (în prezent Palatul Patriarhiei)
      Palatul Cantacuzino (Muzeul George Enescu)
      Palatul C.E.C.
      Palatul Cercului Militar
      Palatul CFR
      Palatul Monopolurilor de Stat
      Palatul Cotroceni (sediul Președinției României)
      Palatul Creditului Industrial
      Palatul Crețulescu
      Palatul Dacia
      Palatul Elisabeta
      Palatul Facultății de Drept
      Palatul Facultății de Medicină
      Palatul Fundației Universitare Carol I (o parte a palatului găzduiește BCU)
      Palatul Ghika Tei
      Palatul H. Spayer (găzduiește Asociația 21 decembrie 1989”)
      Palatul Institutului de Arhitectură
      Palatul de Justiție din București
      Palatul Ligii Culturale (Teatrul Bulandra)
      Palatul Ministerului Agriculturii
      Palatul Mogoșoaia
      Palatul Național al Copiilor
      Palatul Nifon [5]
      Palatul Parlamentului (Casa Poporului)
      Palatul Patriarhal
      Palatul Poștelor (Muzeul Național de Istorie)
      Palatul Primăriei Capitalei (fostul Palat al Ministerului Lucrărilor Publice)
      Palatul Radiodifuziunii (Studioul de concerte Mihail Jora)
      Palatul Regal (Muzeul Național de Artă)
      Palatul Romanit
      Palatul Senatului (fostul CC al PCR)
      Palatul Societății Funcționarilor Publici (ARCUB)
      Palatul Societății de gaz și electricitate
      Palatul Sporturilor
      Palatul Șuțu (Muzeul Municipiului București)
      Palatul Telefoanelor
      Palatul Societății Tinerimea Română
      Palatul Universității (sediul Universității București)
      Palatul Medicilor Veterinari (Ministerul de Justiție)
      Palatul Vama Poștei (Ministerul Administrației și Internelor)
      Palatul Victoria (sediul Guvernului României)
      Palatul voievodal (Muzeul „Curtea Veche”)
      Palatul Suter

      Indecis. Tu ce zici?427
    • Nu avem Palatul IT!

      da avem palatul Gigi Becali

      de aia nu merge piata!

      Eliberezi cateva palate si cazezi doctorii aia in ele, in altele faci institute de studiu in computing!

      96
    • Claudiu, imi aduc aminte si eu cand am bagat primul joint…

      Comentariu apreciat.320
    • ce am spus ba rau

      Computer Science e cea mai tare calificare din IT si dureaza 6 ani licenta

      Cauti cativa din aia cu cate 10 ani de studiu si 10 de activitate, le propui sa vina macar pe o perioada la noi.

      genul ala de baieti sunt platiti si cu jumate de milion pe an.

      Ii angajezi ca profesori, consultanti, ce vrei tu.

      Aia nu lasa stilul de viata din California, cu droguri si secte sexuale, fara sa-i platesti peste piata si cu locuinte bune.

      Eliberezi cateva palate undei cazezi, altele unde sa practice activitatea. Gen Cotroceniul, oricum nu ai mare beneficiu si te costa chiar mai mult.

      Sa fie platiti de stat pentru consultare, predare, coordonare de doctorate etc…

      Cat platesti, atata face.

      515
  16. Idee originală, să mai așteptăm niște ani până se calmează piața și dispar angajații cu 2-4 ani de experiență de împins pixuri care cer 5000 de euro net, pt ca așa au auzit ca se plătește în Germania.

    Exemplu de discuție reală:

    Păi stai, ai oferte concrete, vorbești germană?

    A, nu, dar așa se plătește în Germania.

    Ai și o sursă?

    Uite, așa zice pe Google când cauți, și vreau să economisesc 2000 euro pe lună ca să mă apuc de imobiliare.

    Păi și te descurci să lucrezi la proiectul ăsta ca să aia sens salariul pe care îl ceri?

    Pai nu știu, dar așa sunt salariile în Germania.

    Concret, ai aplicat la vreun job acolo?

    Ah, nu, nu vreau să plec pt ca se supără părinții dacă nu stau să am grijă de ei.

    Efectiv asta este nivelul.

    Comentariu apreciat.5112
    • Cred că ca cel puțin 1 milion de români au emigrat în Germania numai în ultimii 15 ani și tu încă ai discuții imaginare in cap.

      810
  17. Pe acolo cu uipath si mai vechi: Databricks

    123
    • Aia au legatura cu Romania cum are Adeyemi.

      151
    • Databricks a fost fondat in SUA de doi romani cu cetatenie americana si canadiana, nici nu au birou in Romania dar Databricks = pamant romanesc, sa ne mandrim cu ei! :)

      213
    • @ev21

      Pai nu ne mandrim noi cu Emma Raducanu si Bianca Andreescu?

      Era chiar o gluma cu Emma: cand castiga – „Bravo, romanca noastra”. Cand pierde – „Ce chinezoaica slaba”. Ceva de genul :-)

      171
  18. Sa inteleg ca nu s-au schimbat deloc lucrurile fata de cum erau in aproximativ 2000-2010? Toata lumea voia sa scoata o clona de mobile.de sau imobiliare.ro. Puteai face bani buni vanzand aceeasi aplicatie la toti Calin Fusii ce credeau ca vor da lovitura cu urmatorul site de anunturi auto sau imobiliare.

    161
  19. Bine, nu ma bag la IT si specialisti ca sunt analfabet in domeniul asta..
    Dar am citit acolo ca dai 5k sa mergi la morar? Adica la ala in podcast?
    Deci pierzi si o gramada de bani si timp din viata ca sa stai de vorba cu lingaul ala? Geez!

    Comentariu apreciat.291
    • Nu se duce nimeni ca ii e drag de morar. Se duc pentru ca asa ajung la câteva sute de mii de oameni.

      Daca vinzi ‘cursul primul milion’, sau candidezi la președinție… 5.000 de € sunt un return foarte bun pentru cât primești de acolo.

      175
  20. Sunt destule solutii IT pur romanesti pe nise extrem de inguste si high tech, rezonabil de bine platite de care nu aude orice pseudospecialist IT, mentinute deobicei in companii de 15 25 persoane care nu si-au dorit musai balamucul unui startup/achizitie/infuzie de capital. Au ales sa munceasca 3 4 ore pe zi, concedii lungi si s-au multumit cu Mazda in loc de Bentley. Fara reclama, fara marketing si cu un site-uri generice.

    Comentariu apreciat.473
    • Si deobicei au cei mai toxici patroni. Am auzit eu de 2-3 firme de genul, la unul te obliga nevasta CEO-ului sa umbli in papucei de casa prin birou.

      244
    • @Tudor pai daca „sutem ca o familie” trebuie sa asculti ce zice nevasta patronului si sa mai duci si tu gunoiul din cand in cand :)

      Comentariu apreciat.250
    • @Tudor da! Aoleu! Nevasta patronului.
      Cea mai proasta fiinta care exista. perect portrivita pentru zicala „scoafa-n copac”.
      Cred ca nu e om din lume sa nu se fi lovit de un exemplar din asta….

      200
  21. Eșecurile sunt o parte esențială a procesului de învățare pentru orice programator. Chiar dacă un produs web iese slab și nu are succes, asta nu înseamnă că nu merită făcut.

    Doar prin greșeli înveți ce să nu mai faci data viitoare.
    Orice proiect, bun sau rău, te ajută să îți îmbunătățești cunoștințele tehnice. Confruntarea cu probleme reale îți dezvoltă abilitatea de a găsi soluții (care nu țin neapărat de programare).

    Dacă te ferești de eșecuri, te ferești de învățare și progres. Deci, merită să încerci și să greșești.

    Indecis. Tu ce zici?3010
    • Sper ca v-a placut la Ted-talkul lui Ciprian. Like share si subscribe!

      Boss alte sfaturi generice mai ai :D ? Uite am eu unul: invata din greselile altora ca sa nu mai pierzi si tu timp ajungand la aceleasi concluzii. Si ma refer strict la istetii clonatori de siteuri.

      Comentariu apreciat.336
    • Asta suna ca bancul ala cu investitorul care se duce la consultantul de idei de afaceri si dupa 2 esecuri se mai duce o data iar consultatul ii spune: eu sa stii ca idei mai am dar tu bani mai ai?

      70
  22. Cand nu intelegi nimic din nimic n-ai de unde sa stii ca 16% din 10 Billions e un pic mai bine decat 100% din ceva firma obsucura din Romania dar te simti patron adevarat, e afacerea ta d’omnle.

    Comentariu apreciat.302
    • yeap. țin minte și acum o ediție din Arena Leilor, când ăia cereau 100K parcă de la un investitor să facă o pensiune la munte, că aveau un teren bun/mare. investitorul a intrebat „are vreunul experiență în așa ceva”. ăia nu. ok, va dau banii, dar va conduce un om de-al meu afacerea câțiva ani până învățați. n-au vrut.

    • @vali Ei vezi, aici e problema de fapt.

      Ce zici tu aici de IT se poate aplica în toate domeniile, dar realitatea cruntă e că de fapt nu avem oameni care să știe business, nu avem nici capital, nu avem nici la cine să ne uităm.

      Dacă scoți conceptul de outsourcing din toate domeniile, nu doar IT, gen orice înseamnă că altcineva vine aici să producă pentru export, ce businessuri mature avem în România? Avem comerț de 2 lei, ia de-aici vinde dincolo pune adaos, utilitățile (gaz, electricitate, comunicații, etc) construcțiile și cam atât.

      Ce idei de business ai auzit dacă ieși din sfera de IT? Pizzerie, cafenea, burgerie, cârciumă. La astea visează toți că sunt low barrier, înțeleg ideea. Magazinele de haine din turcia nu mai merg că au venit brandurile în malluri.

      Comentariu apreciat.350
    • @Manu adaug si eu pe lista: salon de manichiura-pedichiura, cabinet veterinar, barbershop, spalatorie auto.
      la cate primiti bon fiscal ? Exact :)))

      251
    • N, la cabinetele veterinare am primit mereu fara sa trebuiască sa cer.

      la celelalte nu stiu ca nu frecventez.

      80
  23. E bun asta cu dezvoltat produse „Made in Romania” …trebuie sa fii minim idiot sa crezi ca lansatul asta de produse functioneaza asa, mergand pe genunchi… sa crezi ca ai loc pe piata cu chestii pe care le-ai putea dezvolta pe aici si apuci sa scoti capul e cu alta poveste.

    In primul rand la prima adiere de vant mai buna automat te-au cumparat cu tot cu afacere, angajati, idei… ca primesti oferte de genul „Stim ca valorati 100lei, noi ne-am propus sa va preluam cu orice pret asa ca ne-am gandit la pretul de 400 de lei, ce parere aveti…” n-apuca sa termine propozitia si deja e draftul de contract facut.

    Dar cand ai parte de papagali dinastia care pe langa gargara, tepe si visuri nu sunt capabili sa faca nimic…

    UIPath a fost o idee buna, atat s-a putut. Felicitari lui Dines, sper sa scape cat mai repede de afacere… spre binele lui.

    191
  24. Ochelarii Lumen – ochelarii care ajută nevăzătorii să se deplaseze – brevet al tânărului antreprenor român Cornel Amariei
    https://www.dotlumen.com/

    203
    • Mișto idee, dar se poate și mai lejer. Deja au Meta + RayBan ochelari cu camere pe ei, care au și căști pentru a da indicații. Mai lipsește doar aplicația.

      11
    • Trebuia să intru un pic în detalii. Hardware-ul în general este scump, cel medical este foarte scump, sunt tot felul de certificări care trebuie obținute. E drum lung de la idee până la produs. Producătorul își vrea partea. Și intermediarii vor partea lor, atât distribuitorul cât și medicul/rețeaua medicală ce prescrie acel hardware.

      Sunt destule aparate medicale, mai ales implantabile, pentru care nu prea a coborât costul în ultimii 10 ani în ciuda faptului că sunt standardizate și practic produse pe bandă rulantă.

      30
  25. Multiverse X – egold – made in Romania, Mincu, Sibiu, Transilvania etc . Luați repede că se dă!!!

    163
  26. am niste colegi de facultate care au facut NestorUp / Nestor, ceva tool de HR, au prins niste finantari de startup-uri, am impresia ca si Orange le folosea produsul la un moment dat, pare sa fie ceva de succes, nu o sa fie unicorn, dar mi se pare ceva facut bine si original

    111
    • Asa au inceput toate softurile in Romania.

      In baza de date de la Charisma inca mai gasesti campuri prin tabele vechi si obscure numite BRD_Prima_Vechime sau ceva de genul fiindca a fost facuta initial pentru BRD.

      150
    • Nestor e folosit in continuare in Orange. E pt obiective/ evaluari & co. Bun tool-ul.
      Dar nu stiu daca e folosit de Orange worldwide.
      Parca Vali intrebase de produs it romanesc cunoscut/ folosit si in afara.

      40
  27. Moqups. Nu am informatii de insider, dar am inteles ca merge bine business-ul si sunt apreciati de clienti.

    51
  28. Mai e Softvision care a fost preluat de Cognizant acum ceva ani. Au ramas o perioada Cognizant Softvision, acum sunt doar Cognizant Romania.

    34
    • Discutia era despre firme cu un produs de vanzare (fizic sau digital). Softvision face outsourcing aka samsareala/intermediere cu forta de munca.

      160
  29. Vitals – app de Shoppify

    At Vitals (vitals.co) we are on a mission to transform the way online merchants across the world enhance the performance of their stores. Our software suite already empowers thousands of online stores from 190+ countries and influences the shopping experience for 100+ million consumers every month.

    23
  30. Românilor n-ai ce să le vinzi, că nu cumpără (persoanele fizice nu cumpără mai nimic, firmele mici mai cumpără câte ceva, dar costul de achiziție al clientului e mare, firmele mari cumpără ce zice compania mamă din străinătate).

    Să faci soft pentru străini? Soft generic nu merge, că deja sunt 50 de aplicații de backup/etc. Soft specializat nu merge, pentru că trebuie să știi problemele ălora de-acolo și cum se vinde soluția, și, ca român, nu le știi. Dacă n-ai ideea, n-ai ce executa. Așa am ajuns aici: executat ideile altora.

    Ce să discutăm de lipsa investitorilor și lipsa suportului economic pentru startups – funcționează în USA pentru că toate fondurile sunt disperate după găsit noua mină de aur, și pentru că dacă firma are cea mai mică problemă, mâine poți să dai afară oamenii. La noi cu ce să faci investiții? Banii de pensii sunt la stat, banii de asigurări de sănătate sunt la stat, banii oamenilor sunt la ciorap, saltea sau în perete, în funcție de surse.

    Mai apare câte un mic program de ajutat întreprinzătorii în diverse forme, dar mai mult măsuri sociale și te îngropi în hârtii și inspecții. Adică degeaba deschizi firmă de soft la cucuieții din deal (că așa dă banii UE, să sprijine zonele defavorizate), că-s 2 oameni care au auzit de calculator acolo și unul dintre ei deja lucrează pentru alții.

    182
  31. Salut

    http://www.whatfontis.com

    100% romanesc cu 3 mil vizitatori pe luna.

    Alex

    Comentariu apreciat.320
  32. OK. Deci:

    1. nu mai adulam

    2. nu mai facem agregatoare.

    Cum anume implementam ideile astea? Cerem guvernului sa dea o lege „de la data X gata, nu mai aveti voie sa faceti agregatoare?” sau ne intalnim cu toti x% din cei 10 milioane de adulti din Romania capabili sa construiasca unul si ne intelegem intre noi sa nu mai facem agregatoare?

    La fel si asta cu adulatul? Le pui interdictie sa se mai scrie despre ei la ziare? Le blochezi canalul de iutub sau tictoc pe teritorul Romanicii? Sau o facem tot asa, la mica intelegere?

    De ce am face asta? Sug adulatul si agregatoarele toate resursele umane, toata finantarea si capacitatile de marketing de pe piata locala si asta face imposibil sa apara in produs nou si original? Daca tot suntem la chestii inutile si fara efect, eu zic sa ne vopsim toti un coi verde intru propasirea aitiului romanesc neaos.

    BTW, stii ca IT inseamna mai mult decat site-uri, nu? Intreb si eu, nu dau cu paru’

    74
    • BTW, stii ca IT inseamna mai mult decat site-uri, nu? Intreb si eu, nu dau cu paru’

      prima oară când aud. prost eu, conform ideilor tale.

    • si eu am inteles oarecum din articol ca web designul romanesc e la cotitura :)))

      50
    • Ai raspuns si pentru celelalte intrebari sau esti doar asa de „hai sa ne vaicarim si sa propunem chestii care nu au relevanta”?

      31
    • nu am răspuns la restul pentru că vorbeai ca să aerisești gura, nu pentru că voiai răspunsuri.

  33. Da’ pe gaming nimeni nimic? Toate țările din UE au cel puțin o firmă măricică pe domeniu, in Ro bate vântu’.

    41

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Euro2024



Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la de la Aceeași Mărie.