OK, sunt PETuri în râuri. Și?

Periodic apar imagini din astea. Vai, se aruncă plastic în râuri, ce nasol, ce trist, ce poluare, ce nesimțiți, ce needucați bla bla bla.

(sursă foto)

OK. Am identificat problema. Ne revoltăm pe tema ei. Dăm share și like. Ne dăm cu fundul de pământ. Dar, uimitor, nu s-a rezolvat cu like și share. Nu știu, punem niște întrebări la Ministerul Apelor și Pădurilor? La primării? La ONGurile alea care fac ecologie?

Câți bani ar fura primăria sau ministerul la o adunare din asta? Cu filmări corespunzătoare, sa vadă poporul, să aplaude, să se simtă bine.

Și bonus: bă, cum ar da la public ca niște companii să facă ele igienizarea asta? În loc de bullshituri de PR? Cum ar fi să închirieze ele două excavatoare și să adune, amuzant fiind eu de obicei și acum în special, PETurile pe care tot ele le produc? Da, ar fi murdărie, dar la final…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

81 comentarii

  1. Companiile deja platesc la ministerul mediului pentru orice ambalaj produs sau importat. Si ambalaje primare si secundare. Separat de toate celallate taxe

    00
    • Si noi platim deja taxe la stat, dar tot mai donam ca sa construim un spital.

      00
    • @Shack
      Noi, fraierii

      00
    • @Andrei – Companiile nu platesc la minister sau la stat in general – platesc la anumite organizatii care trebuie sa colecteze si sa recicleze acele ambalaje in numele lor. Doar daca nu-si ating anumite tinte platesc penalitati la stat.

      00
    • @Shack, noi donăm dacă vrem; dacă nu vrem, nu donăm.
      Dacă e cum zice @Andrei, companiile plătesc taxele alea obligat forțat.

      00
    • NOU
      #6

      De ce nu se face ca in Germania?
      50 de bani sticla de pet
      Vă garantez că în două luni nu mai există urmă de Pet sau doze băuturi aruncate aiurea

      00
    • Pentru reciclarea PET urilor se aplica motivarea materiala: La cumparare se percepe 50 centi/sticla. Pentru rambursarea PET ului primesti 25 centi. Gradul de colectare este de 80% . Profitul de 25 centi ramas la magazin este folosit pentru logistica reciclarii. Asa functioneaza in Olanda. Caz real: au descoperit TIR incarcat cu PET uri goale venit din Bulgaria si rambursate PET urile in Supermarket urile din Olanda. De atunci nu se mai ramburseaza cash. Colectarea se face de o masina unde introduci PET ul si se elibereaza un bon care poate fi folosit doar la cumparaturi in acelasi magazin. La 25 centi va garantez ca Bucurestiul, Mumbai etc se curata „singure” in 2-3 luni. De ce nu se implementeaza aceeasi metoda in Romania? Pareri, opinii ?

      10
    • @Florea: a fost o tentativa acum vreo doi ani. Legea din ce stiu inca exista.

      Executie tipic romaneasca insa si nu s-a intamplat nimic

      00
  2. Ce zici de soluția simplă? Interzici sau taxezi enorm PET-urile. Practic soluția se uita la noi prin pozele alea.

    • O taxa de 10 lei/pet, recuperabila la magazinul de la care l-ai achizitionat.

      00
    • nu, tati. că taxarea nu elimină peturile. ele rămân în râu.

    • De ce sa platim toti mai mult pentru ca unii arunca pet-uri aiurea ?

      10
    • De ce nu? Nu le elimina din rau le elimina din magazin. Astfel se produc noi peturi.

      Vrei cola? Ia la sticla de sticla si aduci inapoi sticlele. Nu le aduci in apoi pierzi valoarea sticlei….

      Ca tot vorbim noi de tarile cu apa calda un tovaras a fost nevoit sa-si cumpere navete cu sticle goale ca sa poata sa-si cumpere bere. Spargi sticlele pierzi bani :P

      00
    • Astfel nu se mai produc noi peturi* scuzati

      00
    • Interceptorul asta ar putea fi o solutie rapida, cate unul pe fiecare rau mai mare:
      https://theoceancleanup.com/rivers/

      00
    • @Vali, in Olanda nu exista peturi de 2L, cel mai mare 1.5 si fiecare pet are o „taxa” de 25 centi. Il aduci inapoi la magazin, ai un tonomat, il bagi acolo si primesti 25 de centi pentru fiecare pet. Drept urmare majoritatea cumpara la sticla sau la doza… produsele la pet sunt foarte putine… bine la noi probabil s-ar umple raurile de sticle si doze… mda, e usor sa vedem problema, cam greu sa gasim o solutie.

      PS: cine vrea sa se bage la niste afaceri cu statul https://stormwatersystems.com/stormx-netting-trash-trap/

      00
    • Sticla nu poluează. Se degradează destul de repede într-un râu.

      00
    • @ionut pentru ca o taxa de 10 lei este aberant de mare, o taxa de 10 bani s-au putea sa nu rezolve nimic. am vazut ca politia poate sa dea 200000 amenzi/luna, ar fi o idee buna ca 10% sa fie pentru astia de arunca pet-uri/tigari/guma de mestecat aiurea si 5% pentru aia care nu strang rahatul de caine. vezi si ce zice @corcodusul mai jos, marea poluarea vine din alta parte.

      00
    • de unde vine ? :)

      00
    • @ubercool. Da, da, spune-i asta lui fiu-meu. Când avea 5-6 ani am mers să campăm la cort in zona Valea Neagră lângă stațiunea Cheia de Prahova. În timp ce descărcam cortul și celelalte angarale s-a dus să se bălăcească in pârâul din apropiere. Acolo s-a întâlnit cu un fund de sticlă care i-a făcut ferfeniță talpa piciorului drept. Au urmat 10 zile de navetă de două ori pe zi la doctorul taberei de copii din Cheia pentru pansare/repansare/injecții. Un concediu de „vis” urât.

      00
    • @Dan Andrei asta pățeai și dacă călcai pe un cui/tablă/scoică sau ceva de genul. Eu am zis că nu poluează, nu că nu te poate răni.

      00
    • @rv asta cu marea poluare vine din alta parte e o scuza cacanara ca sa nu faci nimic.

      00
    • @Ubercool, se degradează pe naiba sticla rapid, cică s-ar degrada în 1-2 milioane de ani. 👌👌

      00
    • Înseamnă că toate cioburile alea mici, șlefuite de mare, pe care le găsesc pe plajă, au vreo 500000 de ani.

      00
    • NOU
      #25

      Tonomatul e pt. muzica. Atat am avut de zis pe subiect.

      00
    • Ubercool, amice, da o căutare pe google, nu mai face pe istețul cu ironii de 2 bani. Cioburile alea mici sunt sticle care s-au spart din diverse motive, dar te asigur ca 90% din deșeurile de sticla nu au aceeași soarta, un borcan pe fundul unui lac, sub limita de îngheț, îl găsești la fel și peste 5000 de ani.

      00
    • @damiane așa o fi, însă eu am zis că se degradează repede pe marginea unui râu. Sub acțiunea forței apei și a frecării cu nisip, pietre și altele, acea sticlă se va degrada rapid. Pe de altă parte, un PET rezistă mai mult.

      00
  3. Vine Sanziana si le da foc.

    00
  4. Cartela: reciclezi 5kg plastic, primesti 5 puncte, ai voie sa cumperi 5 peturi noi.

    00
    • Prea greu. Dar mai simplu ar fi: aduci un pet pentru a cumpăra un pet.
      Mi se pare o idee excelenta. La case sa fue niste „gropi” in care vanzatorii sa bave peturile. Nu ai pet la schimb, nu poti cumpara din supermarket.
      Macar la supermarketuri sa facă asta…

      00
  5. Daca in loc de 5 bani (parca atata dau ăștia pe pet la reciclare) ar fi 0.5-1 leu per pet (băgat în pretul produsului) într-un an ar fi curat. Suedezii noștri (aia cu fiare vechi … ) s-ar reprofila instant. Win-win!

    00
    • @ciuly s-au reprofilat de mult.

      00
    • Suedezii noștri străngeau reciclabile… Dacă voiai să fii sigur că peturile tale ajung la reciclat le lăsai într-o pungă dimineața agățate de tomberon și dispăreau repede (cutiile de reciclare selectivă ale primăriei se umplu de gunoi menajer și ajung tot la groapa mare). Într-o dimineață un colecționar prin zonă și l-am întrebat dacă vrea sticlă și hârtie iar răspunsul lui a fost el adună doar peturi dar vine puțin mai tărziu și cel care adună alte materiale.
      Din păcate pentru cei ei acum vreo doi ani s-au schimbat prin lege condițiile care trebuie îndeplinite de firmele care cumpărau materiale pentru reciclat iar multe au dispărut. Neavând unde să vândă marfa colecționarii din cartier s-au lăsat de meserie.

      00
  6. ‘cum ar da la public ca niște companii să facă ele igienizarea asta? În loc de bullshituri de PR? Cum ar fi să închirieze ele două excavatoare și să adune’

    Ar fi fain, dar agentia ar spune: ok ,dar cine afla de tine pe urma? trebuie sa facem o campanie.

    00
    • O sa fie ca și la colectarea selectiva a deșeurilor, pentru o simpla chestie trebuie 7 firme, una cu analiza , una cu informarea, una cu utilajele, una cu mana de lucru, una cu containere, una cu achiziții, una cu procesarea, una cu boși gen direcție.. pana sa ajungă sa mai selecteze ceva se aduna și mai multe deșeuri și toți o sa dea vina unul pe celalalt :P

      00
  7. NOU
    #39

    In loc sa fiti multumiti ca ploaia vi le aduna intr-un singur loc si nu mai trebuie sa le cautati de nebuni pe versanti, mai faceti si nazuri.

    00
  8. camere video cu stream public in locurile sensibile.
    cine e prins ca arunca taiat degetele de la o mână, a doua abatere cealaltă mână, si tot așa

    00
  9. In urma cu 2 weekenduri am dat o tura prin Bucegi, traseul al mai simplu, de la piatra arsa la caraiman. E incredibil cate gunoaie lasa oamenii in urma, peturi, doze, bancnote, lazi de bere ascuse sub puturi, sticle, masti chirurgicale, toate aruncate la intamplare; la intoarcere am umplut rucsacul cu gunoaie si cred ca am coborat cu el mai plin decat am urcat

    00
  10. Pana mea, cand merg cu cortul tre sa igienizez inainte zona, nu inteleg cum poti sa fi asa animal si sa lasi gunoaie dupa tine prin natura. Dar noi vrem o tara ca afara… Astia suntem, ne meritam soarta.

    00
    • Sunt tot ca aia care arunca pachetul gol de tigari pe geam cand a fumat-o pe ultima, sau care curata cartofi pe geam si cojile cad direct langa bloc. (Am vazut cu ochii mei)
      Sunt aia care la ei in casa nu au nici o scama pe covor, in rest „nu-i la ei acasa”

      00
  11. Ce tare ar fi daca la intrarea in magazinele care vand bauturi ar exista un aparat in care sa bagi sticlele goale si sa iti dea un bon cu contravaloarea a, nu stiu, 0,35 lei sticla „de sticla”, 1,25 lei PET-ul si 16,5 lei naveta de sticle. Ma intreb oare de ce nu s-a gandit nimeni la asa ceva. :D :D Cat de complicat ar fi?

    00
    • nu s-a gândit nimeni pentru că obții prea puțini bani.

    • Vezi ca au norvegienii ce vrei tu. Pentru pet si aluminiu.

      00
    • Asa ceva era pe la unele magazine Carrefour. In Brasov am avut asa ceva, dar firma respectiva si-a desfiintat punctul de colectare.

      00
    • Intr-un timp (pe vremea Billa) era un aparat similar la intrarea in magazin. S-a intamplat de 3 ori sa merg cu doi saci plin de peturi si aparatul sa nu fie functional.

      In parcare la Kaufland exista un aparat care preia sticle si peturi si ofera reduceri la cumparaturi, problema cea mai mare insa este cu oamenii care au impresia ca „pe jos” este un fel de cos de gunoi si abia apoi cu cei care nu selecteaza gunoiul.

      00
    • Pentru că mașinăriile alea gigantice costă bani, oamenii care se ocupă de ele costă bani, transportul lor costă bani. Patronii vor ultimul iphone

      00
    • Alea de reciclat de la Carrefour îți dau bani și poți să-i bagi fie pe card fie să-i donezi

      00
    • NOU
      #56

      20% la inghetata Napoca pentru 5 pet-uri. For some reason nu accepta pet-uri „pliate”.
      Ok, daca ai masina sau stai langa.

      00
    • Era si o organizatie in parteneriat cu Auchan, obisnuiam sa ma duc la mine in oras si erau foarte utile acele containere. Banii obtinuiti in urma reciclarii ii puteai dona unor cauze sau ii puteai primi ca si reducere la Auchan. Din nu stiu ce motiv s-au inchis, fara sa lase un argument in urma.

      00
    • eu stiu sigur de existenta a 2…. kaufland barbu vacarescu si auchan pallady. dar era ceva de genul 0.5 bani doza DOAR daca era intreaga si nedeformata. ceva de genul daca ai baut o noate intreaga cu prietenii si ai o basculanta sa le duci intregi si vreo 2 3 ore sa le incarci una cate una in automat la final iti dadea vreo 50 de bani.

      eu am rezovat mai simplu. le-am strivit, am umplut portbagajul la logan si la rrr mi-a dat 15 lei.

      00
  12. A fost zilele astea la Stirile ProTV un reportaj cu Alex Dima. Prezentau situatia de la Comana, unde gunoiul e adus de masinile de gunoi si aruncat pe marginea raului, iar din cand in cand se mai impinge cu buldozerul malul de pamant peste gunoaie, ca sa le acopere. Uitati-va la atitudinea primarului. Acolo nu se va schimba nimic intr-o suta de ani de acuma incolo. Si astea sunt autoritatile. Ce sa mai vorbim de cetateanul de rand…

    00
  13. Soluția pentru nesimțite este super simplă. Amenzi extrem de mari care să se dea și să se colecteze. O să te gândești de 2 ori când atunci ceva pe jos dacă amenda la prima abatere e 2-3000lei. Bine, mai rămân suedejii, da’ ăia oricum o s-o taie la loc în occident imediat ce trece corona, deci suntem ok.

    00
  14. In 2017 am fost la Bicaz. Mizerie groaznică.
    Am facut sesizare la Ministerul Apelor. aesizare înregistrată cu număr de ordine, care a primit raspuns oficial.
    L-am postat si aici, cred ca am trimis material si s-a publicat un „guest post” aici. (daca nu, sa le trimit azi?)
    Concluzia, pe scurt, cu documente stampilate si semnate de Minister: ultima igienizare de pe Bicaz adunase 60 de tone de plastic. Cat cântărește un pet? 50 de grame. Au adunat saizeci de tone!!!
    Pariez ca azi, la Bicaz, e la fel ca in 2017.
    Românul e un cacat de om, un jeg ordinar, care nu merită țara în care trăiește.
    Nu ma credeți? Cum aratau parcurile in pandemie, si cum arata acum? Sa trimit o colecție de fotografii din București?

    (vali, iti dau mail cu scanurile de la Minister, are sens?)

    00
    • NOU
      #65

      Mai incepem si cu „Suntem Gradina Maicii Domnului” din cand in cand! Dar ce inseamna asta?

      1. Rauri de munte distruse de microcentrale facute de smecheri.
      2. Constructii alandala, in „intravilane” rezultate din formula „extravilan + spaga”, fara alta unitate estetica decat ca-s niste magaoaie de neam prost, decorate „rustic” (aka, fara gust)
      3. Gunoi aruncat te miri unde.
      4. Gunoi ars te miri unde.
      5. Materiale de constructii duse pe sest la marginea drumului (ca bena de gunoi costa!)
      6. Deversari de poluanti in rauri.
      7. Materii fecale care infesteaza acviferele superioare („wc in fundul curtii” – primii din Europa! suntem si noi primii la ceva!)

      Ministrii Mediului la noi au fost niste mafioti ordinari, care ar merita rotulele zdrobite cu barosul. Dar nici cu gunoaiele noastre de concetateni nu mi-e rusine, de la cel mai prost taran pana la ministru.

      Meritam ce avem.

      00
  15. Băi, ideea aia cu excavatoare este bună, dar unde găsim excavatoare influencere?

    00
  16. până acum vreun an, în parcarea de la era park iași era centru de colectare selectivă. nu mai e. acum pun pet-urile în tomberonul pentru plastic. mașina de gunoi vine și răstoarnă tomberonul peste celelalte gunoie.

    00
    • Din păcate înainte să îl scoată era mai mult nefuncțional containerul respectiv.
      În anumite zonele se face selectiv, într-o zi vine o mașină pentru a lua cartoane/plastice/sticlă, apoi în altă zi vine una pentru menajer. Din păcate sunt puțini care sortează gunoiul.
      Eu problema peturilor de apă am rezolvat-o cu un filtru de apă, am scăpat lejer de 12-18 peturi pe săptămână.

      00
  17. Nemtii au gasit solutia la pet-uri si sticle in general, ce-i drept, dupa un proces care a inceput in 2003.
    Statul ar putea sa se uite in ograda lor sa vada care e procesul si impreuna cu marile lanturi de retail(in top3 retail alimentar doua companii sunt nemtesti) sa discute implementarea circuitului de reciclare, la nivel de lege, pentru ca noi chiar avem o problema uriasa legata de consumul de PET-uri.

    Concret, in Germania, pentru(aproape) fiecare sticla platesti o garantie/un depozit(Pfand) la cumparare:
    – PET de unica folosinta – 25 centi
    – PET(sau care o fi materialul) de utilizare multipla: 15 centi
    – sticla din sticla: 8 centi(sau 15 centi pentru sticlele numai bune de pus bulion, cu capac :) )
    Se exclud sucurile naturale necarbogazoase, cele de lapte si cele de spumant, vin, etc(care se recicleaza dupa culoare in containere dedicate pe care le gasesti de obicei in curtea unui supermarket si nu numai…si banuiesc ca e si din cauza formei pe care o au, ceea ce le face greu de reciclat si retrimis spre imbuteliator)
    Se aplica pentru toate bauturile produse in tara sau importate.

    Sunt oameni mai necajiti care fac un ban din reciclarea sticlelor lasate de multe ori langa cosurile de gunoi sau la intamplare de catre cei care nu recicleaza, deci circuitul in „natura” se regleaza.

    Astfel ne-am asigura ca cel putin incepand de acum nu vom mai polua cu peturi natura, iar sarcina de a o curata ar fi mai usoara. In teorie, insa, pentru ca practica ne demonstreaza de cele mai multe ori ca nu se vrea, nu ca nu s-ar putea.

    00
  18. Rezolvarea problemei peturilor: asitatii sociali din sate si orase sa fie pusi la munca.

    00
  19. Sau ar putea sa puna containere pentru gunoi in zonele unde se strang oameni.

    Eu consum in jur de 2 baxuri de apa pe saptamana, nu vreau sa merg cu sacul la magazin. Strang uleiul folosit si sortez gunoiul dar nu o sa il si transport doar fiindca sunt nesimtiti care arunca pe jos.

    00
    • De ce apă la bax? De ce nu cană filtrată? Iese si mai ieftin litrul de apă filtrată: 20 de lei un cartus, filtreaza 200 de litri. 10 bani litrul.
      Apa imbuteliata cât e?
      Apoi, eco vorbind, camioane și camioane, tir-uri de… apă care traversează România… :(

      00
    • Fiindca sunt pretentios si nu imi place orice fel de apa iar mizeria de la robinet nu o beau. Vorbim economic, platesc salarii, sticle si transport iar cat despre eco dau sticlele la reciclat.

      00
  20. In DE este asa:
    Fiecare pet este taxat cu 25 centi( aprox 1 ron) si are o holograma. Aceste taxe sunt evidentiate separat pe bonul fiscal. Noaptea aceste sume( care nu sunt ale magazinului) sunt colectate/ virate intr-un fond national de mediu.
    Clientii vin cu pet-urile (deja taxate anterior la cumparare) la ORICE magazin (nu conteaza ca ai platit/cumparat la Aldi si faci retur la Lidl) si obtin un voucher sau chiar banii cash.
    Noaptea, se fac plati din fondul national de mediu catre magazine conform pet-rilor returnate de clienti. Practic acest fond este aproape de zero: plusurile din vanzari sunt compensate de minusurile din rambursarile catre magazine. Ramane un mic plus alcatuit din pet-uri aruncate aiurea, holograma stricata etc
    IN ROMANIA NU SE POATE APLICA PENTRU CA SUNT MAGAZINE CARE VAND LA NEGRU IAR CLIENTII LOR AR RETURNA PET-urile LA SUPERMARCHETURI!!! Practic, acel fond de mediu ar fi debalansat, pe minus

    00
  21. Asta e valabil pentru orice subiect. Se taie pădurile… Asa și? Se ard gunoaie aduse de la alții din tara… Asa și? Se fura bani în primarii și…in general… Asa și? Nu sunt șosele… Asa și?
    Like/emoticon cu lacrimi, share, făcut mișto sau scris „lualeas mtii in pla” și aia e…dupa, toți se intorc la micul de pe grătar. Din 1990 încoace tot micul rămâne mai important…

    00
  22. Ar fi varianta de platit taxa de 1-2 lei pentru fiecare flacon dar in acelasi timp ar trebui ca fiecare magazin sa aiba un aparat de reciclat ce ofera voucher la fiecare flacon reciclat dar succes sa faci asa in romania.

    00
  23. 10 bani pe pet, centre de reciclare unde poți duce ce aduni, pe principiul centralelor de colectare fier vechi…

    00
  24. Imi place ca toata lumea vrea sa taxeze dar nimeni nu zice ce sa se intample cu banii aia.
    Dragii mei, viata la tara decurge compelt altfel, ei nu au timp de ecologie si mediu, ei au probleme mult mai basic.

    00
  25. ce plm e asa greu de bagat garantie obligatorie pe PET (50 bai pe PET/doza/sticla, de exemplu) si obligat supermarketurile si magazinele mai mari sa isi bage automate de reciclare? de ce merge in unele tari si la noi nu? e prea mare presiunea si spaga magazinelor la politicieni?

    00
  26. Doar Coca Cola vând zilnic 2 miliarde de băuturi. Câte din ele sunt PET-uri, numai ei știu.

    00
  27. Cu filmări corespunzătoare, sa vadă poporul, să aplaude, să se simtă bine.

    Cam în direcția asta ar trebui mers, înspre educarea populației. Nu rezolvi mare lucru dacă faci curat și apoi vin ghiolbanii și aruncă iar tot acolo, că așa s-au învățat.
    + amenzi. Românul trebuie învățat și cu forța.

    Dar România are probleme mari și la colectarea gunoaielor, firmele de salubritate vin majoritatea atunci când au chef, când gunoiul deja dă pe afară. Nu mai vorbesc de selectare, că aia există doar în lege și nu e aplicată decât în vreo 2-3 orașe.
    BTW, la Brașov se colectează selectiv gunoiul?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube