Cum ați petrecut Revelionul la Roșia Montană?

Prin vară, RMGC s-a cărat, mai anunțat, mai pe șest, pentru că oricum făcuseră destui bani din fluctuațiile de pe bursă și era evident că nu le va da nimeni autorizație să facă nimic acolo.

Acum câteva săptămâni, Roșia Montană a fost declarată zonă protejată, patrimoniu UNESCO și alte asemenea.

Sper ca acum zona să se dezvolte turistic, să se umple de pensiuni și oamenii ăia să nu mai moară de foame.

Glumesc. Hipsterilor nu le pasă. Ei au fost la Fânfest, și-au dat checkin, au pufnit superior de câteva ori și gata. Țin minte că era un site care încerca să vândă pachete turistice în zonă, ba de Paște, ba de Revelion, fără prea mare succes.

Dar e bine că zona a fost salvată, poate muri în liniște.

fun-hipsters

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

52 comentarii

  1. Nu s-a renuntat la proiectul ala din cauza hipsterilor adunati pe facebuc. Au fost niste interese comerciale la mijloc, hipsterii si uniti-salvam au fost doar partea vizibila, cei mai multi nici macar n-au stiut pentru ce militeaza, de ce s-au dus pana acolo sau de ce au iesit in strada.

    00
  2. Macar e zona defavorizata si nu se mai plateste impozit asa mare pe masini si locuinte.
    Oamenii sunt amarati, tristi, suparati. Multi traiesc cu ajutorul social de ~130 RON pe luna.

    Si mai multi au inceput sa fure aur din nou, si se expun la o gramada de pericole.

    Rog reprezentantii salvatorilor sa vina pe acolo, o sa fiu eu ghid. Jur ca o sa putreziti in fundul padurii, condusi de mine.

    Semnat: un fost locuitor al Rosiei Montane, care mai are familia acolo.

    00
    • I-ați familia și mută-te într-o zonă mai favorizată. Ar trebui să fie retezat un munte, pentru câteva familii?

      00
    • Ca o gluma, nu sariti cu minusurile: Retezat e un munte :)

      00
    • porumbelule, mai sunt si altii din zone sarace, juma’ de Romania e zona defavorizata. Si stii ce facem noi astia din alte zone defavorizate? N-am stat pe cur sa asteptam sa vina statul sa ne rezolve problemele.
      Nu-ti place unde esti? Nasol momenul. Pleaca undeva mai bine.

      00
    • Eu zic sa fie toata tara zona protejata ecologic si defavorizata. Sa nu plateasca nimeni impozite dar sa nu aiba nimeni autorizatie de constructie. Cum dreaq sa sapi un sant pentru o fundatie in mijlocul campiei romane?
      Si apoi, toate fabricile polueaza. Eu zic sa plantam toti rosii si castraveti. Sau nu… ca trebuie sa sapi pamantul si nu stiu daca e ecologic.

      00
    • @ubercool .. cum plm „i-ati”? da da… stiu ca te-ai grabit sa fii destept

      00
    • Imi pare rau ca n-am timp sa raspund mai repede.

      @ubercool: Ia-ti familia si impuscati-va. Te rog eu. (sau i-ati)
      Eu as dori sa vand proprietatile din Rosia Montana. Crezi ca mi le cumpara cineva? Chiar si la preturi de teren viran, nu se inghesuie nimeni sa cumpere.
      Din 130 RON lunar poate reusesti tu sa pui deoparte bani de o garsoniera. Poate reusesti tu sa te angajezi intr-un oras vecin si sa dai jumate de salariu pe naveta. Poate reusesti sa ai net (daca iti permiti sa platesti curentul).
      Pentru noi, cei tineri, ideea mutatului e foarte usoara. Eu am plecat de 10 ani din Rosia si nu m-as intoarce. Dar parintiii si bunicii nostri crezi ca sunt asa usor de mutat? Mai ales cei batrani, dupa ce au muncit o viata si au reusit sa puna pe picioare o gospodarie, crezi ca le convine sa vada ca nu mai primesc pe ea nici cat pe o garsoniera confort 3?

      Gata ca ma enervez.

      P.S. @cheddar: ia-l pe porumbelul de ubercool de manuta si ajuta-l cu impuscatul.

      00
    • Un mic adaos: Fa-ti pensiune din ajutorul de supravietuire, plateste cheltuieli, fa-ti reclama(pe net, ca oricum nu sunt bani nici de curent).

      Sunt vreo 3 pensiuni in Rosia Montana pana acum. Hai sa zicem ca dau de lucru la 10 oameni. + familiile care detin pensiunile o duc bine.
      Ei, acestea 3 pensiuni deocamdata acopera cam toata cererea de turism pentru zona asta. Restul de oameni pana la 2000+ se descurca cum pot.

      Sunt 2 drumuri de acces: Cluj-Cimpeni(nu se scrie Campeni, cautati pe net) sau Alba Iulia-Abrud. Mie imi e mila de masina cand trebuie sa merg pe drumurile alea. Oare ce fel de atractii trebuie sa fie, ca sa convingi turistii sa vina in numar mai mare?

      00
    • MariusR si cum i-ar ajuta pe bunicii tai inceperea exploatarii? Nu-mi spune ca se vor angaja la 70 ani in domeniul asta, ca nu te cred. Chiar ma roade curiozitatea in privinta modului in care locuitorii de acolo vad beneficiile, asa ca mi-as dori sa iti ascult opinia.

      00
  3. Pai una e sa mori de foame si alta de la cianuri.

    00
  4. Lasa ca de foame nu mor aia, dar bolile provocate de cianuri cu siguranta mierleau o parte.

    00
    • Nu faci un serviciu omenirii si te opresti din mancat pentru totdeauna? Ca n-o sa mori de foame, chiar tu ai zis-o.

      In rest, vorba lui Caragiale: „Satulul nu crede la al flamand”.

      00
    • Nu mai bine faceti voi un bine locuitorilor care mor de foame si mergeti sa le vindeti lor gogosi, in loc sa incercati sa le vindeti celor care stiu sa citeasca si au informatia la dispozitie?

      00
    • murit de foame la propriu ca evreii la Auschwitz … nu. ca inca au lapte, branza si carne de la animale. si mai fura lemne din padure. dar nici bine nu le este. copiii in strainatate. locuri de munca aproape deloc pe o raza de 30km.

      semnat: unu de prin zona

      00
  5. Exploatarea aurifera nu-i scotea nici ea din foame. Pe termen scurt (cateva zeci de ani) aveau ce manca. Relativ. Dar distrugeau sigur o regiune din care sigur nu se mai putea „trai” dupa exploatare. Iar in cazul unui accident distrugeau ceva mai mult (ex: Baia Mare, plus inca vreo 2 exploatari ale Gabrielle prin Canada/* care au `crapat`).

    In plus, raspunderea civila pentru eventualele pagube era plasata asupra unui __offshore__ inregistrat in Insulele Mann …

    00
    • OK. problema aia a fost rezolvată. alte soluții?

    • Ma indoiesc ca sunt singurii pusi in situatia de a „muri de foame” in zona (Brad/Zlatna/Campeni stau marturie – cunosc zona). Asa cum tu „propovaduiesti” idea ca daca ai o casa pe care nu ti-o poti permite in buricul targului, o vinzi si pleci la tara unde poti trai decent, asa pot face si ei. Nu-i obliga nimeni sa stea legati de locul ala pentru ca au primit mostenire de la bunicul un varf de munte pe care nu prea creste nimic (in afara de cherestea).

      Bunicii mei au avut ceva pamant – si au cautat pana in ziua cand au murit pe cineva care sa ii ajute sa il lucreze (de ce nu l-au dat la asociatie, e alta discutie).

      00
    • „Brad/Zlatna/Campeni stau marturie – cunosc zona”
      Daca ai cunoaste zona n-ai vorbi tampenii. Sti prea bine ca multi tineri sunt plecati la munca in strainatate, eu zic ca peste 50% din tinerii intre 22 si 35 de ani. Problema este ce faci cu astia peste 45 de ani care nu stiu limbi straine, nu mai au capacitatea de munca sa fie sclavi, deja au probleme de sanatate, iar cu ce au agonisit o viata nu isi permit sa vanda si sa se mute la oras, pt ca e vreo 25% din cat costa o locuinta la oras. Cu astia ce faci?

      00
  6. În România mori de foame (ad literam) doar dacă ești extrem de leneș. Am trecut prin zona aia și am văzut cam ce se vede în 70% din România. Supraviețuire. Oamenii supraviețuiesc. Soluții? Habar n-am. Aceleași ca-n restul satelor asemănătoare? Atragerea tinerilor, încurajarea agriculturii. Creșterea animalelor poate ar merge bine în zonă datorită climei. Cred că s-ar găsi tineri care sa aibă o casă fără să fie datori o viață la bănci și care să nu creadă ca e o rușine să mulgi capre. (la început). Habar n-am. Sunt oameni d’ăștia?

    00
    • Cand dai lectii de astea banuiesc ca tu insuti ai reusit sa cladesti o afacere de la zero si sa traiesti bine mulgand capre. Nu?
      Muta-te acolo, cumpara o casa ca sunt ieftine si cu un capital de pornire sub 1000euro + un credit de banca arata-ne cum e sa fi un roman harnic. Fa o afacere de care sa ne miram toti peste 10 ani.
      Altfel eu sunt satul pana peste cap de teoreticieni.

      00
  7. NOU
    #24

    Panicarzii verzi sunt mai toxici pentru Rosia Montana decat Gold Corporation. Important e ca si-au atins scopul si le-au aratat sponsorilor lor generosi ca pot face galagie pe bani frumosi si ca pot bate cu PET-ul in asfalt mai ceva ca domnul Goe.

    00
  8. Va agitati cu Rosia Montana de parca este singura si ultima zona saraca a Romaniei. Si imi pun o intrebare simpla: de ce?

    Nu sunt contra exploatarii acelei zone, sunt impotriva unui nou aranjament facut in defavoarea statului roman. Dupa 25 de ani in care s-a cedat totul pe nimic, inca ne dorim sa fim f…tuti pe toate partile.

    00
  9. Eu am fost in Muntii Apuseni intr-o excursie cu clasa si dirigintele cu mult inainte de evenimentele hipsteresti (2006-2007, nu-mi mai amintesc exact). Ai ce sa vezi, e o zona frumoasa. Poti sa pierzi o zi prin minele alea istorice, sunt chiar cateva chiar de pe vremea romanilor, sunt impresionante. Am vazut cu ochii mei un deal peste care s-a aruncat o planseta de plastic, apoi pamant, si rasareau din loc in loc firicele de iarba. Dar din cauza ploii se surpase toata combinatia si se vedea plasticul de dedesubt. Era odios.
    Fara investitii masive in infrastructura nu vad cum dzeu poate deveni o astractie turistica propriu-zisa. Hipsterii sunt saraci lipiti..numai statul poate misca ceva..

    00
  10. Greu de crezut ca se va umple de pensiuni acolo, nu ca nu ar fii o zona frumoasa dar drumul pana acolo din oricare oras apropiat e dezastru, nu iti vin turisti daca drumul e plin de gropi chiar si sa aiba cele mai bune conditii de cazare… .Pentru oamenii din zona e usor de spus de unii „muta-ti familia in alta parte”, dar e greu de facut.

    00
  11. minele alea se pot vizita? Adica daca facem turism hai sa-l facem cu cap. Munti si fan si case vechi sunt peste tot.

    00
    • Minele alea s-ar putea vizita… dar NU! Am fost acum cativa ani pe acolo. Abia am gasit intrarea si era usa ferecata demult.

      00
  12. Hai sa ne dam aurul pentru cateva zeci de familii.

    00
    • Hai sa murim cu auru sub cur, in loc sa mutam familile alea mai hacana sa -l putem extrage.

      00
    • E aurul tau Raducule tata ? Poti sa-l folosesti,poti sa-l valorifici,crezi ca viata ta e mai buna ca e aur acolo si ar fi jalnica fara el ?

      00
  13. Nu prea-nteleg obsesia asta vizavi de RM. Faptul ca acel proiect nu a fost facut e un lucru bun. Si lucrul asta e confirmat din cand in cand de alte si alte accidente la celelalte exploatari miniere pe baza de cianuri. Sunt o gramada de cazuri cu baraje sparte si daune de mediu extrem de mari. Sigur, alea ti-au scapat de fiecare data. Pentru ca fix la fel s-ar fi intamplat si-n romania. De ce? Pentru ca statul la noi e mult prea corupt si slab ca sa fi urmarit executarea corecta a lucrarilor la barajul pentru lacul de cianuri. Si ne-am fi trezit nu acum, ci-n vreo 5-10-15 ani c-un accident ecologic de toata frumusetea.

    Pe de alta parte, nu-nteleg de ce nu esti ingrijorat de multe zone din Moldova, spre exemplu, unde se traieste infinit mai rau decat in RM, unde de bine de rau oamenii cresc animale, au lemnele aproape, si se mai descurca. Brusc daca in RM localnicii nu se scalda in lapte si miere, asa cum s-ar fi scaldat daca incepea exploatarea, e vina celor care au fost impotriva proiectului. Superba logica. :)

    00
    • Eu zic sa ne oprim si din construit case. Am vazut cum le-a scapat unora o grinda si a lovit doi oameni. Mama, mama ce urat era sa moara aia doi!

      00
  14. Poftim solutie alternativa la problema lor: ca simplu cetatean sunt de acord ca acele familii sa fie mutate de acolo intr-o zona mai buna, pe cheltuiala statului (adica implicit si a mea), numai ca sa vad cum dispare argumentul asta cu „oamenii de la RM care mor de foame ca nu au ce munci”. La cati asistati sociali sunt pe teritoriul Romaniei, nici nu s-ar simti cheltuiala mutarii catorva familii. Dupa aceea, fara a mai primi vreun ajutor social de la stat in urmatorii 15-20 ani, se pot angaja si pot deveni productivi atat pentru interesul lor propriu cat si pentru societate.

    Dati drumul la o petitie care are relevanta legala si promit ca o voi semna si eu si toti cunoscutii mei, spre binele locuitorilor din RM.

    00
  15. rmgc a adus in zona doar salarii colosale pentru 25 de oameni. promiteau inca 15 locuri de munca.

    de cand au venit ei acolo nu s-a mai reparat un singur drum. pana vara asta, ce surpriza.

    oamenii din zona (inclusiv parintii mei) ii detesta de la inceput. rmgc a futut zona.

    00
  16. am fost la o pensiune am baut si am fumat, 5 zile la rand.

    A 4-a oara la Rosia Montana de revelion :D

    00
  17. Hipsterii ca hipsterii ca ei au fost o simpla masa de manevra, dar eu astept sa vad cum se implica ONG-urile si „liderii de opinie” care au militat pentru „Salvarea” Rosiei Montane in dezvoltarea zonei….
    Dar de, oamenii si-au luat banii, si acum ii doare undeva….

    00
  18. O vad ca pe o zona in care sa se dezvolte pensiuni tematice: cu ponei, oierit, Spa in ciubere de lemn, tabere detox. Hiking, viking, fara telefoane mobile, cu pisici, animale de curte….etc.

    00
  19. Să se apuce de vândut scoverci cu urzici

    00
  20. Rosia Montana trebuia declarata zona protejata/patrimoniu UNESCO de acum 15 ani-20 de ani. Investitorii ăia strategici n-ar mai fi făcut bani din fluctuațiile acțiunilor, iar oamenii locului n-ar mai fi fost agitați de planurile RMGC.
    Așa, ne-am consumat nervii în discuții inutile (constatăm acum, post-factum), niște șmecheri (parcă Frank Timiș?) au tras foloasele, iar mulți localnici au rămas cu frustrarea că nu li s-a permis „să trăiască bine din rodul pământului” (de parcă aurul fusese plantat acolo de bunicii lor…).

    By the way, cât de tâmpiți să fim, ca români confruntați cu iredentismul maghiar, încât să distrugem niște urme ale ocupației/prezenței romanilor în Transilvania? Oricât de mici ar fi ele? Ăia vin și spun că în Ardeal n-a mai rămas nici picior de om după războaiele daco-romane, până au venit ei și-au „descălecat”, iar noi le facem jocul? Distrugând exact artefacte care arată nu doar că viața a mers mai departe, ba încă era profitabil să faci minerit p-acolo, inclusiv după retragerea aureliană? Și pentru ce? Pentru vreun minereu unic în lume, fără de care nu ar mai merge avioanele, nu ar mai răsări soarele, ar muri milioane de oameni în chinuri? Nu, pentru aur. De care e plină lumea și, mai ales, seifurile Băncii Naționale.

    La sârbi, vecinii noștri, dacă ești politician și te-ai plictisit de viață, declari că albanezii au întâietate în Kosovo, pui mâinile pe piept și aștepți să vină glonțul. La noi, o discuție care ar fi trebui să fie despre istorie și identitate națională, înainte de orice altceva, s-a transformat într-un duel între ecologiști și capitaliști… Jenant. Mă mir că țara asta mai funcționează, la cât scuipat ne curge din gură.

    00
  21. Mintea hipsterului cea de pe urma. Cind va spuneam noi fics aceleasi lucruri, ne luati la shtanga ca sintem vinduti diavolului si ca tinem cu ursul. Na, luati cu afine acum.

    http://www.obiectiv.info/palada-consilier-al-lui-ponta-daca-proiectul-se-respinge-majoritatea-pro-rosia-montana-va-fi-dezamagita_20412.html

    00
  22. Da au plecat, da au lasat si nota in urma: cam patru miliarde dupa estimari http://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-8-2015-013145_EN.html?redirect

    00
  23. Sa fie mutati – puf! cu bagheta magica si gata! sunt mutati!
    Sa se mute in alta zona, sa vanda si sa se mute – cui pana mea sa vanda? cine cumpara acolo cand ziceti ca drumuri nu, locuri de munca nu, aia nu, ailalta nu?
    Aia cu caprele a fost geniala – in acelasi paragraf si muls de capre si rusine. Sa se gaseasca altii care sa o faca. Nu zice nimeni, poate ca mulsul este mecanizat si nu mai trebuie sa stea nimeni ca ma-sa mare chircit pe un scaunel si cu nasul in balega ca sa mulga, dar de curatat mizeria, eu tot cu lopata stiu ca se face, nu cred sa existe aspirator de balegi, iar la asta nu cred sa fie multi care sa se inghesuie. Stiu, stiu, exista alternative sau platesti pe cineva sa faca asta…
    Faceti o petitie, o semnam toti – alta delicioasa!
    Puf! cu bagheta magica si gata, toate s-au infaptuit!!!
    Nici revolutii, nici reforme, nici viata nu se fac din fata calculatorului (intre doua scobiri dupa scame in buric)

    M-am uitat pe comentariile astea si mi s-a pus un nod in gat. Sa fim oare atat de autolimitativi, de self-absorbed, de cancerosi (in gandire) by default?

    00
    • poate treci peste rusinea mulsului si statului la coada vacii, dar nu stiu ce te faci cand vinzi laptele cu acelasi pret cu care ai hranit animalul

      00
  24. Păi și Teleorman e defavorizat, îl radem să îi luăm tot petrolul?

    00
  25. oamenii din zona au trait dintotdeauna din 2 resurse: animale si lemn ; din animale nu mai poti trai daca nu au macar o miniferma iar la lemn nu mai au acces

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)