O perversiune cu Oprescu și apa caldă

ACL Bucuresti va demara referendumul pentru demiterea primarului general, Sorin Oprescu, in momentul in care Bucurestiul va ramane fara apa calda si caldura, sustin reprezentantii PDL Bucuresti intr-un comunicat de presa. Mircea Raicu, liderul consilierilor PDL din Consiliul General al municipiului Bucuresti, a declarat ca premierul Victor Ponta minte atunci cand spune ca pentru lipsa apei calde si a caldurii este vinovata opozitia.

Cum ar fi ca ăștia să îl demită pe Oprescu prin referendum și apoi să realizeze că nu au de unde plăti subvențiile și să mărească prețul gigacaloriei?

Și apoi să se întoarcă la popor și să spună: păi nu voi l-ați vrut demis? na, acum plătiți!

say-light-at-the-end-of-the-tunnel

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

31 comentarii

  1. Pai poate ca in loc de pasaje supra sau subterane ar fi mai bine sa se plateasca datoriile RADET, iar traficul sa fie rezolvat prin marirea impozitelor pe masini, prin parcari cu plata si amenzi la greu in geam(nu cu ridicat…e suficienta o hartie in geam prin care trebuie sa polatesti 1000 de lei ca ai parcat ca o vita). Cu pitin creier si fara spagi si para-n daraturi se poate face treaba buna

    00
    • Nu are treaba una cu alta. Datoriile trebuiesc platite de catre datornicii la intretineri si nu de catre primarie. Exista un cerc vicios in care unele asociatii nu platesc si altele nu platesc.

      00
    • daca unele nu platesc si altele nu platesc, celelalte platesc sau nu platesc?

      00
    • Altul care abereaza cu datoriile asociatiilor, ma nene va spala cineva pe creier ? Au fost probleme in sectoare intregi, terminati cu prostiile…
      Unui bloc rau-platnic i se opreste apa individual, ce naiba asta e la mintea cocosului.

      00
  2. Alta solutie eu nu vad… decat taierea subventiilor.
    Sa nu uitam ca si RATB este cam in aceeasi situatie iar vina pentru pomenile astea o poarta toate guvernele care au tot fost pe la putere.
    Nimeni nu a avut curaj sa elimine subventiile pentru ca pierdeau voturile pensionarilor, naiba ii mai vota.

    00
  3. Stop joc.
    Pina nu stim cit au de platit asociatiile de proprietari la Radet, sa fim calmi.

    00
    • Gogule, esti normal? Sa se opreasca individual pe blocuru daca e vorba de datorii ale asociatiilor. S-au oprit sectoare intregi deci despre ce vorbim?

      00
    • Eu îs foarte calm.
      Mă ocup cu linku’.
      Calmează-te şi tu.
      Deci: de la găzar la sobar e o ţeavă şi-un contract.
      De la sobar la radeţi e o altă ţeava şi-un alt contract.
      De la radeţi la asociaţii sunt multe, multe ţevi şi multe, multe contracte.
      Cetăţeanul plăteşte/ nu plăteşte la asociaţie.
      Asociaţia plăteşte/ nu plăteşte la radeţi.
      Radeţii plătesc/ nu plătesc la sobar.
      Sobarul plăteşte/ nu plăteşte la găzar.

      Acum, găzaru’ s-a supi şi-a tăiat ţeava până la sobar. În lanţ, opritu-sa otova.

      În ordine: a) afli be) ştii III) gândeşti 4) vorbeşti

      00
    • Sa stii ca inteleg cum functioneaza sistemul, tu crezi ca toate asociatiile din sectoarele 2, 3, 4, 5 *(unde au fost probleme) au datorii ? Hai ma ce naiba…
      Cand jumatate din gigacalorie e subventionata logic ca apar la un moment dat discrepante mari ca astea…Marea datorie e de la Primarie nu de la asociatii.

      00
    • Nu știu.
      Și nici nu am găsit nicăieri o defalcare a datoriei asociațiilor pe sectoare. cu datorie medie pe apartament bransat. Că s-ar putea ca în 2 să ai o datorie medie de 10 lei iar in patru de 80 de lei, ca exemplu.

      00
  4. Eu nu inteleg de ce exista subventii pentru asa ceva? Nu ai bani sa stai la oras sa platesti intretinerea / caldura si ce mai este … vinde la un pret ok si pleaca, pentru ca clar la oras tai frunza la caini si in plus mai incurci si generatiile care vin dupa tine sa faca ceva ( va dati seama ca s-ar putea cumpara apartamente la un pret care reflecta varsta imobilului )

    00
    • Adica, daca esti sarac, fii bogat, ce e asa greu?
      Inteleg ca nostalgia tarii pline de agricultori e mare, dar salariile chiar si pentru oamenii cu facultate inca mai pornesc de pe la 1200 de lei, in unele cazuri chiar mai putin (nu, nu ma intereseaza o dezbatere despre cum nu toata lumea trebuie sa faca facultate). Pe de alta parte, am rezolva problema lipsei de profesori in mediul rural, s-ar muta toti la sate.

      00
    • @andrada: și dacă ai facultate, ce? îți dă cineva mai mult de 1200 Lei doar pt. faptul că ai facultate?

    • @andrada: Eu, care am centrala de apartament, de ce nu primesc subventie? Oh, wait, Ponta vrea sa puna impozit si pe centralele astea, cica polueaza si sunt ineficiente…

      00
    • Transportul in comun e subventionat pentru ca face un bine indirect si celor care merg cu masina: elibereaza drumurile, incurajand transportul de volum mare. Degeaba ai masina, daca drumul e blocat.
      Incalzirea centrala e subventionata pentru ca foloseste un combustibil alternativ (pacura, apa termala, etc). Daca toti s-ar incalzi cu gaze, s-ar putea sa nu mai fie presiune in instalatii. Plus ca incalzirea centrala ar trebui sa aiba randament mai mare. Asta teoretic. In practica, daca n-ar fi subventionata, oamenii saraci s-ar incalzi cu sobe (pericol public) sau nu s-ar incalzi (degradarea cladirilor, costuri medicale, costuri sociale). Bref, nu ai ce pune in loc si sa nu puta. Da, un alt efect este ca oamenii saraci voteaza cu PSD.

      00
    • Exista subventie si la gaze, va reamintesc ca popendulatia achizitioneaza gaze din productia interna la un pret mic, mai mic decat ËLCEN” care se alimenteaza de pe piata libera, si de aici nevoia de subventie.

      Situatie oarecum similara la electricitate, unde popendulatia plateste tarif reglementat majoritar din CHE si CN, adica curent ieftin, RADET cu pompele sale plateste curent mai scump.

      Doar de dragul discutiei va reamintesc ca pretul la mia de m3 gaze la import este de cca 500 USD, punem tariful Transgaz pt presiune si inmagazinare, ajungem la 500 euro, mai punem 100 Euro pt GDF la distributie facturare tarifare, mai punem TVA si ajungem la 3.500 lei, cam de 3 ori cat e acum…

      In conditiile liberalizarii complete a GN si a eliminarii subventiilor, factura la incalzire nu poate costa sub 500-600 lei echivalentul GCaloriei.

      Atat platesc in Munchen pe GCal la sistemul centralizat, ca fapt divers, maidanezii din Kiev plateau echivalentul a 100 lei la salarii similare cu ale noastre.

      00
    • Eu nu inteleg de ce exista subventii pentru asa ceva?

      1. Pentru ca e monopol pe „piata de incalzire”. Adica nu exista piata concurentiala.
      2. Pentru ca sunt megapierderi datorita infrastructurii vechi. Si din nou , lipsa concurentei face ca megapierderile sa treneze. Ori eu nu prea as fi de acord sa platesc astea. Sa zicem ca as vrea sa ma debransez. Exista o oarecare reluctanta in Bucuresti in a autoriza asta.
      3. Nu ma deranjeaza sa platesc pretul intreg al gigacaloriei, dar atunci impun conditii:
      a) Temperatura apei calde la robinet >= 60 grade. Acum e more like 45 maxim.
      b) Temperatura , debitul si presiunea agentului termic , stiti voi.
      Nu poti sa-mi asiguri asta, sau pretul gigacaloriei ajunge undeva la 3x pretul incalzirii cu centrala de apartament? Suge-o, lasa-ma sa ma debransez , si platesc gazul atat cat costa.
      4. Vrei s-o arzi langa cu sifonari de bani aiurea, cu amanarea modernizarii infrastructurii, cu pastrarea monopolului ( adica da, hai sa agatam votanti pe care ii mintim cu caldura ieftina), pai , ok , dar atunci plateste tata subventia . Si du-te in colaps , din partea mea, ca mi se rupe.
      5. A si da , vreau piata concurentiala si la gaz , daca vrei sa nu subventionezi gigacaloria, sau macar infrastructura potrivita in reteaua de energie electrica , sa pot sa migrez pe incalzire electrica , ca optiune.
      Ca momentan daca merg si cer 15kw de electric in apartament se inchina inginerii de la ENEL cu doua maini. Da stiu , ENEL e firma privata , dar ofera servicii de utilitate publica, ar trebui sa fie conditionati de administratia localitatii, daca nu cumva de legi centrale.

      00
    • asa trebuie sa fie. Care-i problema ta cu subventia pentru sudisti?.

      00
  5. Hai sa ne gândim mai departe decât trei babe și doi pensionari veniti din gagauzia next to Tulcea.
    România a primit bani de la uniunea europeana după ce s-a plâns ca e greu cu căldură și nu îi ajunge lui oprescu miliardu de euro buget. Autoritățile romane au decis ca de banii aia decât sa automatizam cuibul de rude radet mai bine lipim ciunga pe blocuri și punem termopane. Aici e mizeria. Toți au votat cu toate lăbuțele în consiliu. Așa ca acl sa o suga în chec demn și sa facă opoziție la poziția lor.

    00
  6. chiar nu s-a prins nimeni ca asta e manevra lui Oprescu? datoriile sunt istorice, de peste 5 ani. prin orprirea apei, doctorul il strange de coaie pe Viorel, care, aflat in campanie, va plati de la guvern, din bugetul tarii, toate datoriile stranse de oprescu de cand e primar.

    marele primar a gasit momentul perfect si el va iesi cel mai bine din aceasta campanie.

    00
  7. Am scris si eu pe tema asta. Joaca bine ACL, iar PSD comunica jalnic, pierzand din ce in ce mai mult din procentele alea putine (in comparatie cu ce au in provincie) pe care le au in Bucuresti. Nu ma mira faptul ca Victor Ponta a mentionat problema in sedinta de Guvern.

    Pe fond, ELCEN are datori de zeci de milioane la Distrigaz, insa ELCEN are in acelasi timp de recuperat vreo 700 de milioane de euro de la RADET. Distrigaz reduce livrarile de gaz. Oprescu propune fuziune intre ELCEN si RADET si stergerea datoriilor. Consilierii ACL se opun, Ponta si PSD comunica jalnic, oamenii se supara pe Guvern si Oprescu.

    In fine, peste cativa ani urmeaza sa aflam de la DNA cum sta treaba cu datoriile alea uriase ale RADET.

    Ar fi cazul sa nu mai stam cu mainile in san si sa ne implicam. Toti.

    00
    • Te-ai uitat la prea multe filme cu Chuck Noris și crezi că poți să bați orice, chiar și sistemul! Trezește-te! e dimineață și trebuie să pleci la serviciu, și azi, drept cado’ de la Oprescu, o să faci și duș cu apă rece!:)))

      00
  8. Subventii la ce ba frate? Cunosc oameni care castiga bine din comisioane dar cer subventii pt ca au salari de baza mic.
    Cunosc suedeji care au bemveu dar au subventii
    Oameni care nu au dat o zi cu sapa dau au sebventii
    Sate pline la carciumi cu economii din ajutoare.
    Bai gata cu subventiile ca’mi bag paru. Astia mai prosti ne trezim de dimineata sa tinem in spate o tara de lepre (nu vorbim de pensionari ca aia ne-au tinut pe noi), toate economiile impozitate de la boi se duc pe leprele tarii si nu ma gandesc la oamenii ce au un caz real ci la smecherii pe care gurvenarile ii sustin.

    00
  9. În anul de graţie 2014 şi în metropola europeană Bucureşti avem două companii cu mii de salariaţi al căror unic scop e să încălzească apa. Cui folosesc RADET, Elcen, CET, Asociaţiile de Proprietari? De ce trebuie păstrat lanţul nesfârşit de intermediari dintre robinet şi sursa de căldură?! De ce e debranşarea o epopee in n acte în care depinzi de semnătura a aproape zece indivizi?

    Sistemul centralizat e arhaic, energofag, corupt, greoi. Compania RADET are aproape 3700 de salariaţi cu care face o gaură anuală în buget de 65,5 milioane Euro. Atât a fost pierderea în 2013.

    Problema e structurală, nu politică, nu de preţ.

    00
    • Pai…da-i tu afara si apoi candideaza :))

      00
    • Cate mii de angajati are acum sectorul de comercializare-servisare a CT si boilerelor electrice din tara, si cate procente din treaba o reprezinta Bucurestiul cu alternativa la RADET?

      Daca ar disparea RADET, cati frecatori de CT de apartament pe care tot tu i-ai tine in carca ar aparea? Traitori din revizia CT obligatorie si a pieselor ce sucombeaza subit iarna vandute impreuna cu manopera la suprapret?

      ELCENul iti produce si curent, BUCURESTi are un deficit de transport, iar cu cat afacerea solaro-eoliana creste, si un deficit de energie, invata-ti centrala sa produca si EE, asta daca te intrebi de rolul principal al ELCEN, in 2013 a produs 2,6 TWh, 5% din productia nationala.

      Cand o taia rusu teava, ELCEN merge pe pacura, centrala sta si se uita.
      ________
      In Munchen CT arde gunoaie si acum SWM echivalentul RADET investeste in pompe geotermale centralizate, pt a exploata rezervoarele subterane de caldura… Poti face asa ceva „de apartament”

      00
    • Higlander m-ai spart cu inepțiile tale.
      Centralele din București pot produce și energie dar nu o fac. Ia graficul Transelectrica pe ultimii ani și arată-mi mie unde este energia aia produsă de centralele din București. Sunt doua mari și late care produc energie din hidrocarburi( de fapt doar din gaze): centrala de la Iernut și aia deschisă de Petrom la Brazi (care are lor și de reclare a sistemului energetic).

      Mai sus afirmai că popendulația plătește energie ieftina de la CNE și CHE. Iar vorbești pe lângă. Prețul de producție al lor e de 120 de lei, respectiv 100 de lei pe MW. Popendulația plătește cam 400 de lei pe MW.

      Eu la GdF platesc cam 320 de euro pe mia de metri cubi. Gazul luat de la ruși e nesemnificativ. Se consumă cantitați mici (~ 10% din consumul pe anul trecut) doar iarna. A scăzut consumul de gaz în ultimii ani datorită campaniei de reabilitare termică cât și datorită eficientizării diverselor fabrici. Doar Ioan Niculaie consumă în fabricile sale subvenționate de noi toți mai mult decât toată popendulația României pentru încălzire.

      Apartament cu 2 camere, bloc din cărămidă, izolat cu polistiren, 90 de lei maxim la gaz am plătit prin ianuarie și februarie 2014. Din banii ăia îl ”subvenționez” și pe Niculae. La Radet ar fi costat dublu … și ăla subvenționat jumate de primărie.

      Ce ai spus tu despre Munchen n-am de unde să știu, dar în rest minți pe toată linia.
      @zoso, ăsta chiar scrie din Germania?

      00
  10. …echivalentul RADET investeste in pompe geotermale centralizate, pt a exploata rezervoarele subterane de caldura… Poti face asa ceva “de apartament”

    Zi sa mori tu! Si unde sapi, la vecinul care sta cu un etaj mai jos si extragi caldura de la el?

    Ai putea , maxim de bloc, asta in cazul in care nu extragi cumva caldura de la metrou, daca o faci.

    Pompa de caldura de apartament poti sa faci doar din aere conditionate. In functie de cat de performante le cumperi si de temperatura de afara obtii randamente intre 2x – 6x puterea electrica folosita pentru pompare.
    Dar chiar si cele performante functioneaza pe incalzire pana pe la o limita de -10 / -12 grade C afara. Asa ca la geru’ al mare o sugi!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.