Percepţia românului asupra proprietăţii

Pozele de mai jos sunt făcute zilele trecute în Bucuresti, cartierul Drumul Taberei.

bloc-1 bloc-2

În prima vedeţi o terasă pe care se adună apa, deşi nu mai plouă de câteva ore. În a doua, acelaşi bloc, faţada stă să cadă.

Ce va spune, invariabil, românul posesor de apartament în acel bloc?

  1. eu nu stau la 4, tavanul meu nu e ud, de ce să contribuim toţi la reparaţia terasei?
  2. pe mine nu mă interesează faţada, eu nu plătesc să se repare blocul pe exterior. nu plătesc să se repare nici pe interior, că interiorul nu e la mine în casă. eu la mine în casă plătesc să fie frumos, nu pe afară sau pe scara blocului.

Ştiu că ştiţi că aşa e. Dar scriu asta pentru a rămâne scris, moştenire copiilor copiilor noştri. Uite, nepoate, aşa gândeau oamenii acum 100 de ani, că strada nu e a lor, normal să arunce hârtii pe jos. Că planeta nu e a lor, normal să nu facă economie la curent şi apă şi să taie copacul din grădina blocului.

Reiau ce am mai spus de câteva ori şi eu, şi altii: a locui într-o anume zona sau oraş nu e un drept dobândit la naştere, e un privilegiu. Nu poţi să trăieşti aici, că e scump? Marş la ţară, la plivit roşii şi cartofii! Nu poţi plăti întreţinerea la apartamentul de 3 camere din pensia mică şi ceri ajutor de la stat şi nepoţi? Marş la Piteşti sau la Bolintin, că nu te-ai fătat mă-ta doamnă de oraş (îmi e întipărit şi acum în minte exemplul babei care stătea singură la 3 camere în Centrul Civic şi miorlăia la radio că e întreţinerea mare). Formoulul costă la fel şi la Frecăţei, nu tre’ sa mori, dimpreună cu pisicile, la Capitală.

Aş vrea să existe legi. Nu vă reparaţi faţada? Nasol. Amendă. Nu puteţi plăti amenda? Nasol, vă cumpăraţi apartament în zone mai ieftine. Nu vreţi să plătiţi 25% din costul lucrării de izolare termică? Bun, mergem şi locuim în Zăbrăuţi, că ăia acolo au caldură de la cal.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

61 comentarii

  1. Presupune ca esti unul dintre locatarii blocului respectiv. Vrei sa contribui cu bani la repararea terasei, dar ce te faci ca cel de langa tine (poate vecinul, poate cel de la scara alaturata) nu vrea? Degeaba repari la tine, apa se va infiltra de pe partea apartamentului lui! Nu-mi spune ca in marinimia ta, bagi mana in buzunar si suporti si costul reparatiei lui, in timp ce ala bea si mananca.
    Varianta legilor care sa te oblige sa faci ceva cade, jumatate din tara asta traieste la limita subzistentei. Stii cate amenzi neplatite sunt? Ce facem ii bagam pe toti la parnaie? Poate daca ajunge Vadim presedinte! :-))

    00
  2. in grecia – santorini , casele acela albe pe care le vedem cu totii in diferite promo sunt varuite odata pe an, obligatoriu, cu var alb din dispozitia autoritatilor locale. amenzile ajung pina la 1000 de euro. deci se poate.

    00
  3. Ba idiotule…Pitestiul nu e tot oras? Fraza „Marş la Piteşti sau la Bolintin, că nu te-ai fătat mă-ta doamnă de oraş” da in mare parte masura inteligentei tale de jurnalist / blogger, sau ce oi fi. Daca vroiai sa subliniezi ideea, dadeai ca exemplu comuna Cuca Macaii, sau Adunatii Copaceni. Faptul ca vei primi comentariul cu un IP de RDS Pitesti n-are nici o legatura cu indignarea mea. Puteai sa scrii Sibiu / Craiova / Iasi, orice ORAS, as fi reactionat la fel.

    00
  4. toate ca toate , da` Pitesti ce plm e ? nu e tot oras ? sau ai impresia ca traiul in Pitesti e ca la sat … think again .. preturile se apropie de cele din Bucuresti la chirii , cate despre curatenie si civilizatie , Pitestiul iti poate spune orice ca e cu 3 clase peste …

    00
  5. La punctul 1: recomand metoda unui amic: s-a apucat sa toarne apa pe aerisirea de la bloc de-au reparat terasa in timp record.
    La punctul 2: depinde cum, cand,unde si in capul cui pica molozu. Sunt curios, daca moare vreun amarat pe motiv de fatada prabusita in cap, cine raspunde? sau se incadreaza la „vointa lui Dumnezeu”?

    00
  6. Sunt rau, stau la casa: da-i dracu pe aia!

    00
  7. Eu am patit urmatoarea chestie: stau la ultimul etaj, a venit vremea repararii acoperisului, toti locatarii au fost de acord sa schimb tigla, am reparat tot, am platit o caruta de bani si apoi toata lumea a dat din colt in colt; si-am ramas cu buza umflata? am ramas!…

    00
  8. Nu vrei sa participi la prezidentiale ? Poate asa am si eu pe cine vota …. :)

    00
  9. Imi place ca in poza 2 omu’ a dat destui bani sa-si puna aer conditionat, termopane dar n-a dat si el cateva milioane sa-si refaca macar in zona lui fatada si poate alti vecini i-ar fi urmat gestul cand vedeau diferenta.

    00
  10. NOU
    #10

    Ba chiar, la noi, la Frecăţei, găseşti şi mai ieftin, dai o bască de corcoduşe pentru o damigeană mai mică.
    Mulţam de promovare, Zoso, în ritmul ăsta Capitala se va muta aici.

    00
  11. Hmm, chiar m-a preocupat subiectul asta recent. Dincolo de aspectul estetic, fatadele pot fi ucigase la propriu. Nu estetic, penal.

    Ca exemplu arhitectural, singurul bloc comunist cu proiect identic de balcon pe fiecare fatada se afla in Piata Victoriei. Merita o poza drept comparatie la imaginile astea. Te izbeste cand vezi ca se poate si altfel. In mod normal, vrei sa-ti inchizi balconul, o faci dupa proiectul de fatada al blocului (!?), nu dupa cum te taie capul cu geamuri d-alea de autobuz comunist. Se pare ca anveloparea blocurilor presupune proiect unic de balcon pe fiecare fatada. Vom vedea cum se respecta.

    Si da! anumitor bulevarde centrale ar trebui prin legi locale sa le fie reglementate arhitectural interventiile asupra fatadelor. O masina care circula pe strazi trece pe la RAR, inainte sa aiba voie cu o anumita caroserie sau cu anumite geamuri. Nu-ti inchizi cum te taie capul balconul pe Magheru! Afara, nu te-ar lasa in primul rand vecinii sa le strici fatada, ca hidosenia ta le scade pretul imobilului.

    Fatadele apartin proprietarilor dar TIN SI DE comunitate!

    00
  12. e atat de trist bucurestiul asta cu blocurile astea gri si jegoase.
    de acord cu tine, nu poti sa te intretii, du-te de unde ai venit. Dar ce te faci cu batranii aia care nu vin de la tara si care stau deja intr-o garsoniera si nu au unde sa se mai duca. abia isi platesc intretinerea… dar cheltuielile de reconditionare a blocului. Cred ca iti sunt la fel de cunoscute si comentariile de genul „Nu sunt de acord ca restul de apartamente sa acopere suma pe care nu poate s-o plateasca baba aia de la 3. De ce s-o tin io? Pe mine cine ma tine? Mars in strada!” Cred ca fiecare avem macar cate o familie de bovine d-astea in bloc

    00
  13. intru totul de acord!basinile si fitzele trebuiesc platite, gindirea schimbata!

    00
  14. Şi ce faci mă dacă ai 70 de ani, nu ai pe nimeni pe lume, stai într-o garsonieră sau în două camere pe undeva prin Titan şi tot nu te ajungi cu banii ca să mănânci ca lumea, darămite să mai şi repari faţada? Te duci la plivit roşii? Te-ncălzeşti la cal? Oameni care au muncit o viaţă întreagă, mind you, şi pe care acum îi ignoră toată lumea, mai puţin în campaniile electorale când primesc mai ales promisiuni…

    Sigur, problema e că dacă iei în calcul toţi factorii majori care au dus la situaţia actuală a bătrânilor (tendinţe demografice, economie, istorie) atunci n-ai cum să mai scrii post-uri şugubăţ-naziste în care să-i trimiţi la sapă şi să se încălzează împreună cu animalele. Atunci ar trebui să te întristezi şi să dai din umeri, şi ce soi de blogfather ar mai fi şi ăla?

    Nu spun, există şi moşi şi babe care nu sunt rezonabile (exemplul tău cu baba din Centrul Civic). Însă majoritatea abia îşi duc zilele, nu poţi să le ceri prea mult din punct de vedere financiar. Pe alte planuri însă, da – dar asta e cu totul altă discuţie.

    00
  15. esti un idiot cu vederi comuniste…poate oamenii au avut bani la un moment dat…poate nu dispun de fonduri sa faca asemenea investitii cand ti se scoala tie si altor smecherasi ca tine. privilegiu ca traiesti oriunde in romania dimpreuna ( ca sa te citez analfabetule!) cu oameni ca tine? cred ca ai baut tu apa la pisicile alea de care vb

    00
  16. Imi place ca au termopane.In genu:dai cu parfum peste transpiratie.

    00
  17. Treaba cu reparatia forţată a blocurilor a fost aplicată cu succes în Plzen.
    Am povestit cu nişte domni la o bere Urquel (taman în beciurile fabricii) despre asta şi zicea că a fost destul de simplu: nu izolezi sau nu repari faţada ? Amendă.

    00
  18. Anul asta e clar…nu mai pleci in vacata in zari straine’.

    Fuga la Pitesti!

    00
  19. nu se vor intampla astfel de legi pentru ca astfel de legi nu aduna voturi fie ele in campanie sau voturi de imagine, la noi mai intai cu mila si apoi umarul la munca .. ca asa e romanu… daca are si alte posibilitati de a se descurca in afara de munca le aplica

    00
  20. Apropo de perceptia romanului asupra bunului sau , fatada unei cladiri , a casei tale de pe strada sau a apartamentului de la bloc este BUN PUBLIC . Nu este bunul tau si nu il imparti cu nimeni . Dar nah .. romanul !

    00
  21. vlad, nu mai bea gpl, ca face rau la creier

    killerinc, stai jos, te chem eu cand e.

    nosfer, nu poti repara fatata de capul tau. culmea e ca ai nevoie de niste aprobari de la asociatia de locatari.

    marin, mananci de pe jos?

  22. E uda fatada, de-aia se vede asa urita. Ma rog, nu arata excelent cind e uscata, dar nu asa. Nu mai exagera, ai si gasit cartierul de care sa te iei. Am observat ca ai dezvoltat o obsesie pt. Drumul Taberei.

    00
  23. un calcul simplu: o garsoniera vanduta la bucharest: 20k euro minim. O casa la Cuca Macaii (sa nu se supere pitestenii :P) vreo 10-15k cel mult. Hai sa zicem ca iti raman 2k euro si pusi la banca este un supliment de pensie bun. Lasati-ma cu sentimentalisme din astea eftine cu batranica_care nu are unde sa plece si cine sa o ajute….Rare sunt cazurile in care nu mai exista rude pe nicaeri care sa ajute la tot felul de transactii. Nu mai spun ca pentru ceva comision astia de la agentiile imobiliare o si muta cu mobila in alta comuna. Sunt fosti comunisti care cred ca daca pleaca din bucuresti este sfarsitul lumii si isi merita soarta….

    00
  24. Da Zoso, pâinea chiar este mai neagră la cămin. Însă s-ar putea lua măsuri sociale mai diferenţiate – nu e nevoie să plătească UE (şi statul?) 70% din izolaţie la toţi şmecheraşii de cartier, iar din banii economisiţi s-ar putea plăti integral cota pensionarilor cu pensie sub X RON, unde X este un număr satisfăcător ales.

    Iar dacă am proceda aşa n-am avea dreptul să ne plângem că le plăteşte statul (adică noi, restul) o parte din izolaţie: pe de o parte economisim combustibil fosil (ceea ce e o investiţie mai degrabă pentru noi, restul, decât pentru ei cărora oricum nu le mai pasă), iar pe de altă parte noi ceilalţi chiar avem o responsabilitate faţă de ei.

    Iar pentru restul, de acord: amenzi şi fugi la Afumaţi dacă nu-ţi place. Pe mine m-a deranjat numai faptul că ai inclus bătrânii nevinovaţi la grămadă cu ţopârlanii care preferă să ia plodului iPhone decât să repare spaţiile comune.

    00
  25. Draga Zoso, ai dreptate.Dar ce te faci cand ai o scara de gospodari (a mea, trebuia s-o spun) care vrea sa-si faca izolatie termica, sa renoveze fatada si pentru ca mai are 3 scari langa ea, legea spune ca nu poate face nici o miscare fara aia. Ori celelalte 3 scari freaca manganu’ iar noi, restul fraierilor de la ultima scara, ne ducem aiurea pe la primarie si aia ne spun ca nu ne putem face dosarul sa luam finantare din cauza ca legea zice asa.

    00
  26. @george, 2.000 EUR?! Pentru 2.000 de euro să te muţi la Cuca Măcăii, să nu te mai ştie nici naiba, să ai parte de servicii medicale şi mai rele decât cele din Bucureşti?! Dar chiar şi aşa, după doi ani e clar că ai cheltuit diferenţa aia pusă la ciorap, atunci ce mai faci? Ah, ştiu, sentimentalisme ieftine, mă rezolvi tu: vinzi cu 10.000 şi te muţi la bordei, max. 5.000. Mai stai vreo doi ani şi pe-acolo şi pe urmă te faci boschetar cu rezerve bancare. Soluţii de perspectivă.

    00
  27. Simțul proprietății la români depășește de cele mai multe ori cu mult limita penibilului. De la ”locatari” care interzic după ora 23.00 să intre persoane care nu locuiesc în bloc, chiar dacă-ți sunt prieteni sau rude, până la cei care nu vor să dea 50 de bani pentru a se înlocui un bec pe scară, că deh! ei văd prin întuneric (doar românii sunt paranormali, nu?).

    Iar cel mai grotesc lucru pentru mine este cazul unor cunoștințe, care așteaptă să le moară bunica, să poată vinde apartamentul cu 3 camere din centrul Brașovului… M-am îngrozit când i-am auzit cum vorbesc despre bătrâna de 80 de ani, care e ”vioaie și fâșneață”.

    Oare azi proprietatea naște monștri?

    00
  28. am niste vecini in blocul unde am crescut- acum sunt mare si mi’am luat lumea in cap, i’am lasat pe ai mei singurei dupa 22 de ani de dadaceala-… ziceam de vecinii mei din bloc.. frate’s prosti rau! Am apartament la etaju’ 7 intr’un bloc cu opt etaje..liftu’ nu merge, lumina pe scara nu mai avem, interfonu’ nu mai merge-ca nu e curent pe scara si pentru ca usa de la intrare nush de ce nu se mai inchide bine (si uite asa s’a bagat un nene prost, care acu’ e mort, sa „repare” el usa, ca se pricepe. a stricat’o. acum ar trebui inlocuita tot sistemul ala cu tot cu usa
    in fine… de varuit nu s’a mai varuit in scara de multi ani. intra suedejii noaptea si fura preshurile de la usa, se mai si pisha pe unde apuca, mai lasa amintire cate o bucata de paine veche…
    nu vor vecinii astia prosti, bai frate, sa puna bani sa se repare liftu’. sunt boshorogi care prefera sa urce 8 etaje si sa gafaie ca la maraton decat sa dea 200 mii-leii vechi sa se repare liftu’. si ma apuca dracii.
    un reprezentant al blocului nu exista. asociatia ne fura si nu vor sa ne dea curent electric pe scara ( adica iluminatul scarii) ptr ca, cica, avem restantze. pai fratilor, restantele astea le platim de cat dracu, sunt ani buni de cand locatarii platesc restantele astea..
    in iarna o sa merg din nou acasa, si numai de sarbatori. nu stiu ce o sa pot rezolva.. nu stiu unde sa merg si cui sa ma adresez sa rezolv problema asta cu asociatia..
    si inca o chestie??? nu exista legi care sa ii oblige pe locatari sa plateasca ptr intretinerea liftului, a curateniei etc????

    00
  29. @gutza: pai atunci vorba unui prieten de-al meu: taci si inghite :)…dintr-un exemplu luat la prima vedere tu l-ai transformat in model de viata. Eu am dat o posibila solutie la muritul de foame ca sa iti platesti intretinerea, la a nu accepta sa se repare blocul pentru ca nu ai bani nici sa treci strada, etc. Coabitarea intr-un spatiu necesita anumite responsabilitati. Daca nu le poti indeplini atunci te muti in alta parte. Cine crezi ca plateste toate ajutoarele alea date de Stat? Noi toti. Si acum devin putin rautacios: de ce pana mea sa platesc pentru unul care tine cu dintii de statutul de orasean cand stiu ca are si alte variante?

    00
  30. Perfect adevarat, disciplina se creaza prin pedepse nu prin vorba buna. Germania e o tara in care disciplina e la ea acasa iar diferentele fata de Romania sunt mai mult decat vizibile. Daca imparti costul repararii fatadei la 50 de apartamente cate sunt pe o scara timp de 24 de luni iti dai seaman cat de putin poate sa insemne.

    00
  31. Asta-i simtul anormal al proprietatii la Romani. Da, pe vremea comunistilor toata lumea avea casa sau platea o chirie la misto, dar statul sa le repare ma, pe mine in afara de ce e dincoace de usa apartamentului ma doare-n cur. Ca da, aia aveau oamenii pe vremea aia: televizoare la fel, masini la fel, apartamente la fel, o vacanta alaturi de restul muncitorilor in hotelurile la fel si… cam atat. Oamenii care au reusit sa isi pastreze casele in vremea comunismului si au avut posibilitatea dupa revolutie le-au renovat. Sau copiii lor. Acum vrem sa avem de toate, dar sa nu raspundem pentru nimic. Si de-aia arata centrul asa cum arata. Aia sunt oameni sa stea in centru? Inteleg sa stea in centru oamenii bogati si cam atat, in rest pravalii, firme si alte alea…

    00
  32. Caut batrani peste 83 ani bolnavi(dig.leucemie)posesori apartamente sau vile.ma angajez sa va ingrop crestineste si jur in fata lui Dumnezeu sa fac toate randuielile crestinesti pana la un an. va oferim ingrijire totala.

    Asta e un anunt de pe net! Dar daca voi cunoasteti fosile din astea nu ma dau la o parte! Hmm o casa in Primvaerii, un apartament in Unirii…

    00
  33. Eu stau la un etaj inferior unde un apartament costa cu 300-400 de milioane mai putin pentru apartamente de acelasi tip dar sunt la ultimul etaj. Deci daca bizonul care cumpara apartamentul la etajul 4 da 1,3 miliarde in loc de 1,7 miliarde cat am dat eu si are aceeasi suparfata locuibila ca mine e normal sa mai puna 50-100 milioane cat costa un acoperis sau izolarea hidro si sa-si rezolve draq problema!
    Iar cu trimiterea babelor la tara ca asa vrei tu, nu-mi exprim parerea ca sigur nu mi-ai valida comentariul.

    00
  34. @george, am făcut o propunere concretă deasupra mesajului la care ai răspuns – de ce să tac și să înghit când există soluții? Ți-am demonstrat că pierderea statutul de orășean nu duce la nimic mai bun – eventual doar la o ameliorare pe termen scurt, dar mai departe nu se schimbă nimic. Am explicat și că avem o responsabilitate noi, ca societate, față de oamenii ăștia, buni, răi, cum or fi. Acum, dacă tu preferi să nu citești ce scriu și să dai în continuare cu bățul, eu nu am ce să fac.

    @Tim: vorbești prostii, nu are nicio legătură cu moștenirea, vezi restul discuțiilor.

    00
  35. @Gutza poti sa pui altfel problema…o batrina la 70+ ani pe care nu o viziteaza nici un nepot sta la 2 camere in buricul Bucurestiului si mananca doar piine prajita ca de altceva nu-i ajung banii din pensie. Pe ce punem pariu ca in momentul in care moare se gasesc 2-3 mostenitori care isi aduc aminte ce bunica avea un apartament valoros?

    De ce simte lumea nevoia sa lase mostenire copiilor ?! Odraslele sa se invete sa munceasca daca vor ceva.. asa ca nu mai bine batrana vinde apartamentul, se muta cu chirie sau la un azil si din banii de pe apartament isi cumpara carne cite zile mai are de trait.

    Prin metoda asta s-ar rezolva si problema lipsei de „oferte” pe piata imobiliara pentru ca acum 85% din imobile sunt detinute de pensionari care vor sa le lase mostenire (s-ar putea sa gresesc asupra procentului, dar asa spunea un studiu acum ceva timp).

    00
  36. @Simonne: Nu ai dreptate, un apartament de la ultimul etaj este mai ieftin pentru ca apar o gramada de probleme: incalzirea excesiva pe perioada verii, pierderea de caldura pe parcursul iernii (pentru ca pot sa pun pariu ca blocurile comuniste stau foarte prost la capitolul termoizolarea terasei), presiunea insuficienta la apa si, de ce nu, faptul ca urci zilnic atatea etaje (in cazul in care nu exista lift).

    Cand un locatar de la ultimul etaj vrea sa amenajeze ceva numai pentru el pe terasa blocului, iese cu scandal pentru ca e cota indiviza, deci e a tuturor, nu? Dar atunci cand vine vorba de pus bani sar toti in sus ca nu pe ei ii afecteaza.

    00
  37. CASA-CASA-CASA
    Citeam duminica blogu’ asta cand o picatura de ploaie mi-a picat pe umar. Acoperisul e stricat. O vecina: „Va ploua in casa mama ?” – da – „Imi pare rau…”
    Revin: CASA !

    00
  38. Si eu stateam la 4, cand stateam la parinti, si era aceasi poveste, de ce sa plateasca cei de la etajele inferioare pentru reparatiile de pe bloc. Pana s-a suparat un vecin si a dat drumu la apa pe casa scarii, de a facut inundatie in tot blocul. in luna urmatoare aveam izolatie noua pe bloc:D

    00
  39. Zoso, serios, nu am nimic cu tine, dar exista si oameni necajiti. Mai trezeste-te la realitate si priveste partea cealalta a lumii, nu cea in care tu si multi altii care comenteaza pe aici o duceti bine merci si nu aveti nicio problema, ca de preturi prea mari nu te aud ca te plangi. Gutza are dreptate in ce zice, el vede partea cealalta a lumii, nu cea a Bucurestiului. Si vad ca nu ti-a placut geografia, altfel nu ai numi Pitestiul ca si cum ar fi ceva catun la 1700 m din munti

    00
  40. Ma de ce aveti impresia ca daca aveti blog le stiti pe toate?
    Si mai ales de ce credeti ca aveti solutii la toate problemele?
    Faptul ca unele metode au functionat in alte tari nu inseamna ca functioneaza peste tot. Depinde de multi factori.

    Dar nah, astea sunt detalii deja …

    00
  41. NOU
    #43

    vezi ca te contrazici in notiunile sustinute .

    00
  42. eh, bucuresti…nu tu acoperis la bloc, nu tu izolatie la bloc, nu tu centrala de apartament…in unele si multe privinte, cand vin la bucuresti vad romania de acum cel putin 15 ani

    00
  43. Eu vin dintr un oras unde oamenii daca au vrut sa si faca acoperis la bloc au platit toti aceeasi suma de bani (ceea ce poate nu e corect dar oricum e bine macar ca au acoperis), unde majoritatea blocurilor si au facut deja izolatie termica (desigur ramane problema cu zugraveala peste izolatie care nu e la fel pe tot blocul), unde oamenii si au platit si si au pus interon si eventual usi la intrare in casa scarilor.
    N am umblat ff mult in Romania dar mizerie mai mare ca n Bucuresti unde stau de cativa ani nu am vazut – si atatea scandaluri in care oamenii cer de la primarie bani ptr zugraveala blocurilor, consolidare, izolare si asa mai departe… Concluzia: niste puturosi, niste mizgaliti, si ar trebui obligati sa le zugraveasca ce i daca s proprietate personala, cu atat mai mult. Si cum spunea cineva : daca nu ti permiti du te frate in varf de deal si traieste intre animale..

    00
  44. Intotdeauna am crezut ca cea mai buna solutie e sa bagi in aceeasi oala pe toata lumea, sa dai in toti si apoi sa astepti sa se rezolve ceva. Nu strica o atitudine critica, dar nu in halul asta.

    Cat despre batrani, sunt sigur ca la 70 de ani, atunci cand e un adevarat calvar pana si un simplu drum la magazin/piata pentru a-ti lua o paine si o apa, cel mai comod lucru este sa-ti vinzi apartamentul unor oameni binevoitori care nu vor incerca sa profite de batranetea ta si sa te muti la cateva sute de km departare.

    Cat despre un azil, chiar credeti ca stiti situatia exacta a locurilor disponibile in fiecare judet si nu in ultimul rand, conditiile oferite?

    Toata lumea vorbeste de conditiile de afara si de respect, dar nu ofera in schimb decat ura si provocari inutile.

    00
  45. Bun aticol. Perfect de acord.

    Alta situatie: Ieri imi duc pisica la veterinar. Ies cu ea din bloc si cum era la ora nebisnuita – adica 17, ora la care sunt in birou de obicei – vad o doamna cu doi caini plimbandu-se. „Ia uite pe doamna cu cacateii” ma gandeam. O urmaresc cu privirea in timp ce puneam pisica si copiii in masina și unul din catei isi face treburile in mijocul strazii, chiar in fata scarii blocului. Pornesc incet masina, astept catelul sa termine, sa nu-i provoc vreo „complicatie” si mai ales astept sa vad daca doamna curata! Evident ca desi mai erau persoane in jur, iesiti care cu copiii, care la masina cu treburi doamna foarte nonchalant s-a indepartat de locul faptei, necuratand. La care eu trec frumos pe langa ea deschid geamul si o intreb:
    – Da’ curatat nu? La care ea: „Poftim?”
    – Curatat nu? Sau astepti sa ti-l arunc eu in casa?
    Ma gandeam asa ca o concluzie: ai caine, bravo tie. Si eu am pisica dar o tin in casa. Traim in 2009 cand totul e posibil, gasesti la supermaket pungulite mici. Nu mai e ca pe vremea lui Ceasca sa impachetam sandwich-urile in pungi de hartie – poate alea de vomitat in avion :)) cum mi s-a intamplat mie sa-mi aduca cineva cadou. Cat costa niste pungulite mici si o paleta? 10 RON? Sau ce doare mai tare de nicicum nu ne putem schimba? Buzunarul pentru aia 10 RON sau oasele din burta cand ne aplecam? E o umilinta sa cureti rahateii animalelor tale? Umilinta fata de cine? Cateii pana la 5 luni isi fac nevoile in casa, deci un precedent exista.

    Ma intreb: exista lege care sa pedepseasca stapanul animalului care nu a curatat nevoile de pe trotuar?

    00
  46. @Gutza: nu era vorba in acel „citat” de tine in mod special ci de oamenii care se plang ca este intretinerea mare si ca nu au cu ce isi plateasca dar prefera sa stea intr-un loc in care este mai scump.
    @Daniel: eu am caz concret pe tatal meu care la 60 de ani (ce-i drept se tine inca bine) l-am mutat din buricul Bucurestiului de la bloc la o casuta de prin imprejurime. Stiam ca decat sa se chinuie la pensie sa plateasca toate cele mai bine ii ofer o batranete cat de cat linistita. Cum am mai spus: exista si exceptii care nu au pe nimeni care sa aiba grija de ele dar sunt minoritari fata de ceilalti care ar avea solutii.

    00
  47. Aceiasi problema cu terasa blocului a fost si inca mai e la mine. Din cauza catorva de la parter, care cred ca nu are rost sa dea bani/acordul, nu s-a facut nimic. Si totusi 12000/20=600, adica 50 de lei nenorociti pe luna. Oricum, legi exista, au primit amenda de 1500 lei si cativa din bloc am hotarat sa ii dam si in judecata. Poate asa o sa inteleaga.

    00
  48. si tu zo ai ales chiar Pitestiul, ce naiba, nu puteai sa alegi altceva: buzau sau ploiesti, targoviste sau rm valcea???? :))))

    p.s: din pitesti si alexandria nu am cunoscut decat manelisti si fufe…

    00
  49. nasol, dar cati ani au blocurile alea? nu-s oare construite pe vremea raposatului? atunci oare nu se dadeau apartamete in functie de cum dadeai din cur prin maternitate? dar de unde vin acei cetateni inainte de a sta in blocuri? vezi chestia e nu numai de non cultura noastra ci si de pomana generala si fortata a unui comunism iesit din comun. Deci… nu-i muncit apartamentul, nu ma doare capul. oricum e un fenomen international.

    00
  50. @Vlad: da ce are Cuca Macaii de il trimiti aici? ia las-o stea unde vrea :)

    00
  51. aveti grija ce va doriti :D

    la mine in bloc s-a reparat terasa cu bani de la toata scara (inclusiv de la bunicul meu, al carui apt l-am mostenit). un an mai incolo, cand am vrut sa-mi pun internet de la o retea de cartier, am aflat ca terasa e sfanta, nici vorba sa calc acolo, daramite sa instalez un switch, ca exista un act semnat de ‘toata lumea’ care spune ca nimeni nu are voie pe bloc, si ca sunt ele sigure ca ‘aia’ dau ‘gauri in terasa’ prin care o sa ne inundam. am venit cu tipul de la firma de internet sa le explice el ce si cum… a doua zi umbla vorba prin bloc ca am venit cu ‘iubitul meu’.

    m-am certat 2 luni (si mai politicos, si cu scandal pe scara) si am renuntat, pentru ca imi trebuia internetul atunci, nu peste un an. clicknet ftw…

    (p.s. media de varsta pe scara e undeva pe la 60 de ani. doar pentru ca o scadem eu si studenta de la 4).

    00
  52. NOU
    #56

    Pai hai sa ne lamurim: Orasul Pitesti e suficient de mare incat sa nu-l poti compara cu un sat. Comparativ cu Bucurestiul e mult mai curat si mai aranjat. Pot spune ca in jumatatea aia de an cand sunt in tara sunt mandru ca sunt pitestean si ca locuiesc acolo „la tara” dupa cum spui tu in articol. Si referitor la problema termoficarii, mi se rupe (pot sta linistit in apartamentul parintilor unde e centrala, asa ca nu-i bai). Dar totusi Zoso, nu inteleg de ce nu te uiti putin peste clasificarea oraselor din Romania (ca se regaseste si Pitesti acolo, parol!).

    PS: vidh, si ce fufe …

    00
  53. In Timisoara e posibil sa introduca „taxa de habitat”. Banii strânşi din taxa de habitat, care va fi de 40 de lei pe an, vor fi folosiţi pentru reabilitarea faţadelor clădirilor monumente istorice. Adica centrul Timisoarei. Adica platesc eu (de la periferie) sa-si repare X’ulescu din centru fatada. Corect, nu ?

    00
  54. NOU
    #58

    Eu stau la 4 de cand ma stiu. Si de fiecare data cand s-a pus problema restaurarii terasei, majoritatea locatarilor de la etajele inferioare au sarit ca arsi cand au auzit ca trebuie sa plateasca si ei. Pana acum ceva timp, cand ne-am hotarat sa ne asumam niste riscuri si am lasat terasa „impuscata”. Desi apa s-a inflirtrat la mine in casa (tavanul din hol e distrus si acum), a ajuns si la vecinul de sub mine. Sa-l fi vazut atunci ce grabit era sa scoata banii din buzunar pentru reparatii.

    Si ca sa nu ne oprim aici, trapa de acces cine a montat-o? Tata. De parca el ar fi cel care se urca pe acoperis de ‘nshpe mii de ori pe luna ca sa faca Dumnezeu stie ce. Cat despre peretii exteriori… in Bucuresti sunt ei cum sunt de peticiti, dar numai daca ma uit pe geam in momentul asta vad trei blocuri izolate pe parti.

    00
  55. Nene, faza cu reabilitarea depinde de bloc in primul rand si apoi de primarie, daca aia din bloc vor sa se faca treaba, e ok, daca reusesti sa convingi primarul ca merita sa bage bani in blocul tau, iarasi bine. Restul sunt detalii. Morala povestii ar fi asta, sa ai un presedinte de asociatie care sa stie meserie si un primar binevoitor. Capu’ sus si spor.

    00
  56. NOU
    #60

    Da, Zoso, apropo de Pitesti, nu stiu de unde pana unde ai ajuns tu la concluzia ca trebuie sa alungi la Pitesti toti mosii si babele care te deranjeaza pe tine. Cum spunea si Florin Samareanu, Pitestiul e un oras mult mai (desi nu destul de) ingrijit. Am fost de vreo doua-trei ori prin Bucuresti si de fiecare data m-am simtit de parca eram in New York-ul din „I Am Legend”. Nu sunt claustrofob, dar simteam pur si simplu ca blocurile se pot prabusi oricand peste mine.

    Poate ai facut afirmatia aia gandindu-te la preturi, desi ma indoiesc ca e o diferent asa de mare de preturi intre cele doua piete imobiliare. Nu ma intelege gresit, nu caut motiv sa te atac, dar n-are rost sa faci o astfel de afirmatie fara sa fi in cunostinta de cauza. Doar de curiozitate, de cate ori ai fost in Pitesti si cat de mult ai hoinarit prin el? :D

    00
  57. @Vlad. „Daca vroiai sa subliniezi ideea, dadeai ca exemplu comuna Cuca Macaii, sau Adunatii Copaceni”
    Ba, idiotule in Adunatii Copaceni nu sunt oameni fix la fel ca aia din Pitesti? Vezi ce faci cu barna aia din ochi si nu mai fii asa prostanac

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)