E a doua oară când iau un pepene de la un market și sună ca și cum ar fi copt și nu este. Pentru că a fost cules înainte să se coacă și nu este dulce. Abia miezul, și ăla un pic. Știu sunetul de pepene copt, de mic am mâncat pepeni.
Și toți pepenii de acolo sunt așa. Și la Carrefour, și la Kaufland. Sună a copt, coaja este ce trebuie, când îi tai sunt praf.
Plus, au dispărut perele nashi.
am crezut ca mi se pare sau ca am avut ghinion. am cumparat unul bun de tot la inceputul sezonului de la kflnd si de atunci numai gherle.
Eu am renuntat la idee sezonul asta, sunt mare fan pepeni – as spune anul trecut a fost cel mai bun din ultimii cinci. Anul asta am rupt efectiv ușa la baie după doi pepeni, iar de la alți doi efectiv ma ustura in gât in timp ce mâncăm, atât de radioactivi erau. La naiba cu ei si cu producătorii.
Oribil sezon, de vreo doua săptămâni nici nu am mai cumpărat, m-am resemnat.
Chestia cu usturat pe gât am pățit-o și eu, și am renunțat sa mănânc din el. Probabil pesticide ? E bine k n-am luat-o razna zic.
Fenomenul este real, a apărut și în presa. Fermierii romani nu mai au nici o limita iar autoritățile dorm pe ele:
https://adevarul.ro/stiri-interne/sanatate/avertismentul-celebrului-chef-adi-hadean-iubim-2381740.html
Eu in ultimii ani imi iau 90% tepe cand cumpar din Lidl/Mega/Car4 pepeni.
Am niste oameni bronzati in intersectie care au o sursa de incredere, dar e extrem de lene sa merg 500m in directia aceea.
Sunt 3 probleme la pepenii din supermarket:
– sunt partial necopti
– sunt partial deja zaharisiti
– pentru ca vin intramatiti in acele cutii amri, deja au portiuni unde s-au stricat de la presiune, in interior.
Ghinion e să oprești în Dăbuleni ca să îi cumperi chiar de la mama lor și când ajungi în București să realizezi că n-ai făcut nimic.
Acum toți pepenii din piețe sînt „lubenițe de Dăbuleni”. Cred c-au pus juveții cultura pe mai multe etaje, să ajungă la toată lumea…
În piața Balada (CT) e unul care aduce pepeni si legume din Georgia . Bune.
De câțiva ani am renunțat să mai cumpăr pepeni din market. Indiferent de market, preț sau perioadă, erau ori cruzi, ori trecuți. Și da, spre surprinderea mea, îmi luam des țeapă când mă ghidam după semnele pe care le știu de când eram copil (bunicii au avut bostană mare vreo 15 ani, am trăit printre pepeni și dovleci, ca să zic așa). Când e vorba de pepeni prefer piața, chiar dacă prețul e mai mare un pic. Nu, nu țin neapărat să fie românești sau bio sau alte nebunii, vreau doar să fie buni de mâncat, indiferent de țara de proveniența.
Tu vrei sa dai 5 lei pe kil si sa fie tot prost. Zi asa.
E loterie cu pepenii și eu pățesc la fel.
bai la mine cred ca e primul an cand nu mi-am luat teapa dupa teapa in supermarket. singrul dezavantaj, pana acuma, a fost acela ca gaseam numa bucati de min 8kg. e, acuma i-au schimbat, au adus mai mici numai ca ma confrunt cu aceeasi problema ca si tine, sunt buni numai in mijloc…
Sunetul e doar unul din cele 3, 4 semne care iti indica faptul daca un pepene e copt sau nu. Pt celelalte semne cautati-ma pe patreon!
Vlad the Patreoner
Anul asta am luat ceva pepeni, toti de la Lidl, cam trei sferturi au fost acceptabili si in cateva cazuri au fost chiar excelenti. Dar vara asta am fost salvati de un nene care sta planga oras si are o cultura de mure si zmeura. Caserola de 650 de grame cu 10 lei. Culese in aceeasi zi. Pomana mai mare ca asta, poate doar la vreo manastire.
Îmi plac pepenii dar, exceptând o experienta plăcută cu ceva aduși din Maroc în primavara ( în piata) si ceva serviti la un stand veggie la electric castle de la Lidl, nu am avut noroc cu niciunul luat pana acum, vara asta. Țărani de Dăbuleni, piața sau supermarket, toți erau ciudați, lăsau gust în gura, textura aiurea, fără a avea nici măcar șansa să mai pot aprecia ca e dulce sau nu. Toată producția e setata pe cantitate, dar dacă nu e calitate cui mai vând? As fi luat săptămânal unul de 8 kg dar asa înghit amar și trec mai departe. Și ca mine mulți alții. Păcat.
In supermarket sunt ca in articol, in piata au toxine de mi se face rau cu zielele dupa unu. Dar in Grecia sunt buni, si din Lidl, si de la dubiosii cu cazaturi de Nissan vechi de 40 de ani de pe strazi. Acum sa mai citim un articol despre producatorii din Oltenia carora nu li se cumpara pepenii. Ai naibii romani nu vor sa stea cu indigestie in baie dupa fiecare pepepene. Tradatori! Saboteaza economia tarii! Nu, nu autoritatile ca nu ii elimina pe vanzatorii de toxine si sa le ia terenurile ca restul sa infloreasca, cabala mondiala!
Toate fructele din magazine sunt culese înainte să se coacă ca să poată fi ambalate și transportate. Marii comercianți nu sunt interesați de gust, trebuie să arate doar bine, fără defecte. Unele se mai coc și după sau se strică direct. Prin Carfur mai găseai pepeni feliați, cumpărai pe văzute nu doar pe pipăite.
Am mancat pepene bun, de supermarket, doar cumparat de la Carrefour.
Era taiat in jumatate si adus din Grecia.
Doar eu am piticul cu exclus pepeni tăiați în supermarket sau încercați în piață?
Eu când cumpăr îi spăl serios prin exterior înainte de a-l tăia (pentru că diverși crocobauri). Ținând cont că și în supermarket de multe ori stă glodul pe el de două degete, mă îndoiesc că e igienizat înainte de tăiere. La piață nici nu mai zic.
@adyzah vezi ca nu se mananca si coaja.
@ev21, cu ceva efort și dăruire se poate. Iar, ca fun fact, eu halesc la greu coaja la cei murați, dacă e crocantă.
Ideea era că atunci când îl taie cu cuțitul ăla jegos din piață întâi atingi și ce mai colcăie prin exterior. Nu-s panseluță, dar pământ n-am mai mâncat de la un an și nu intenționez să repet experiența.
@ev21
Dacă ai știi ce dulceață aromată iese din coajă de pepene…
Toti pepenii luati de la Lidl au fost de la decenti spre foarte buni … nu stiu cum la voi nu a mers
Idem. Singura teapa anul asta din Lidl a fost lubenita/pepenoaica.
Eu am patit cu un pepene luat din Lidl sa fie fermentat.
Doar ce i-am taiat capacul si m-a traznit o duhoare de nu stiam cum sa il arunc mai repede.
Am ales de Ghe. Doja si au fost ok
Cum se alege un pepene bun la supermarket:
1. Se rotesc pepenii in cutie. Se urmareste pata galbena de pe sol sa fie cat mai mare (de preferat cat palma) si cat mai inchisa la culoare (de preferat galben inchis-ocru).
3. Daca se gaseste ceva OK (1 din 20) se ia in mana si se loveste cu palma si se ciocaneste. Sunetul trebuie sa fie mai jos, mai lung (reverberat) si se simte vibratia in palma care tine pepenele.
In jumatate din cazuri nu ai ce alege, dar cand am gasit au fost de la foarte bun la perfect.
Pff, 2. era cel mai important și l-ai sărit. Îl zic eu, să nu rămână un secret. Alegi unul și-l dai de-a dura (bowling style) pe un raion. Dacă se duce drept, e bun. Puncte bonus dacă dărâmi minim doi copii.
Eu folosesc un diapazon.
Conditia principala e sa nu aiba zone moi. Dupa aia e cam loterie, dar macar nu e gata stricat.
Oare am pierdut arta straveche a palmuirii pepenelui? Chiar asa nu ne mai pasa de valorile traditionale?
Încearcă la Auchan. Tot ce am luat de acolo a fost ok.
Medicii de familie va pot confirma ca si anul asta au avut „val” de oameni deranjati la burtica din cauza pepenilor verzi.
Prea multe „adaosuri” incompatibile cu sistemul digestiv.
Uite asa nu imi pare rau deloc ca am plantat experimental niste lebenite. S-au facut cam cat o minge de handbal, fara absolut nici un adaos, se coc la soare.
Anul viitor, probabil, le voi instala niste irigatie.
Da, a declarat si Adi Hadean, anul asta a decis sa nu mai imprastie venin impotriva clientilor care nu sunt de acord sa plateasca cat viseaza el la carciumi. Imprastie… well, produse post-pepeni la final de sezon
Da, și nici bananele nu mai sunt tari… Trece timpul, aia e
Daca pepenii-s mici si necopti, nici banana n-are de unde sa fie tare.
Noi avem noroc ca este unu in zona de stie ce face cu pepenii si are pepeni super buni mereu, pune un 2-3 ha, dar se tot plange ca tot mai mult il costa paza si tot mai mult trebuie sa fie cu ochii pe ei ca lumea e in cautare de job-uri… asta in zona Mures.
eu nu cumpar fructe de la supermarket, acum cativa ani cand era piata plina de cirese, dar n-aveam timp sa ajung in timpul saptamanii, carrefour-ul de langa mine era plin de avocado din Peru, ananas din Madagascar, portocale din Spania si orice alte fructe, mai putin cirese. muie supermarketuri, fructele de sezon trebuie luate din piata sau direct de la producatori locali (fiecare oras are acum cate un grup de facebook unde producatorii vand direct)
m-a rupt vestea cu perele nashi. cum s-a ajuns aici?
Cred că era vorba de ”perele nașei”…
Pana anul acesta am avut noroc la pepenii luati din supermarket. Acum, nu stiu ce s-a intamplat, dar jumate au fost prosti. Singurii care au fost buni de fiecare data au fost d-astia LGTBTQ (adica cu miez galben sau fara samburi)
Anul asta am luat doar din Profi, undeva in jur de 12-15 bucati in total. Nu am avut nici o gherla, toti au fost foarte buni, marele avantaj fiind ca i-am luat reci ca din frigider. Asta ar fi si motivul pentru care am preferat supermarket in loc de cei tinuti in soare in piata.
Singurul criteriu pe care il aplic de ceva ani si cu care nu am dat gres a fost ca codita sa fie uscata, este cam singurul semn sigur si usor de urmarit de oricine ca pepenele este bine copt.
Problema cu codiță uscata e că și cei trecuți de copt o au uscată. Eu unu parca îl prefer mai puțin copt decât cu mațe și gol pe dinăuntru.
Este si nu este, smecherii il rotesc pe vrej ca sa ii opreasca cresterea si sa se coacă forțat, mai important e sa te uiti cum arata in jurul cozii!
Acum 15-20 de ani stiam clar ca pe la sfarsitul lui iulie si toata luna august e sezonul pepenilor. Cumparam de la doamna de la coltul intersectiei si ma minunam de instrumentul de verificare care se schimba in fiecare an.
Acum primii pepeni de sezon au aparut pe la mijlocul lui IUNIE. E normal ca dupa 2 luni sa fie trecuti. Am mancat pepeni doar de la supermaket foarte buni jumatate de iunie si toata luna iulie. Acum la mijloc de august probabil sunt buni doar pt. smoothieuri.
Anul asta a fost cald rau si campania de cules struguri deja a inceput. Cam cu 10-14 zile mai repede decat normal. A inceput sezonul strugurile, lasa pepenii.
Pune dom’ne puțin gem pe pepene și rezolvi problema.
Mie îmi plac și așa mai necopți, oricum mănânc mulți castraveți cruzi.
De regulă pepenii, ca și multe alte fructe și legume, se culeg cu puțin timp înainte să se coacă. Dar, contează foarte mult modul de depozitare și conservare. Problema e undeva pe drumul de la producător la raft.
De regulă pepenii se recoltează NUMAI cînd sînt copți. Că altfel nu se mai coc, ci doar se pălesc.
Berea nu e rece, pepenele nu e copt. Nu vreau sa fiu carnat, dar pnm. :))) Chiar nu e nevoie sa ne acceleram imbatranirea.
Eu am descoperit un schema de ales pepenii pe tiktok :). Te uiti la fundul pepenelui, daca are un punct mic e ok, gen sub 5mm diametrul punctului, daca e mai mare is de aia fara gust. Am luat dupa metoda asta din lidl, kaufland si auchan si mereu au fost copti si super dulci. Si eu ciocaneam in ei, ma uitam la pata, la dungi, la dreq sa ma ia, asta cu gaozu’ e singura varianta care mi-a indicat ca is chiar dulci. Spor la cautat la gaoz
O schema*
Un schem.
Anul asta am luat pepeni din supermarket de 4 ori si de fiecare data n-a fost bun indiferent de perioada. In rest, am luat de la aprozarul din colt unde-l taie-n 2 si-ti da sa gusti de fiecare data. O singura data l-am rugat sa-l taie pe al doilea dar, l-a vandut imediat ca altui client din aprozar i-a placut ca era zaharisit. Da, pretul e putin mai mare decat in supermarket dar, n-am avut surprize cu ei.
Referitor la perele asiatice, zi-mi cate kile sa-ti trimit ca au la aprozarul mentinut mai sus. Patronul e un tip care a lucrat in Spania in acelasi domeniu si chiar stie sa faca treaba buna.
Nu stiti sa ii alegeti din supermarket, aia e problema:
– in primul rand, pepenii din supermarket trebuie sa fie mari. 10-12kg sau mai mult e perfect. Pepeni mici rar gasesti buni in supermarket.
– in al doilea rand, te uiti la coada. Trebuie sa aiba codita in aia cat mai verde. Daca e uscata e deja trecut. Astia mari rar prinzi sa nu fie copti, in general poti prinde sa fie trecuti dar daca codita e verde sansele-s mici sa fie trecuti.
Regulile astea nu se aplica la aia de pe marginea drumului, doar la astia din supermarket.
P.S. Daca vreti sa mancati un pepene verde adevarat, treceti pe la sarbi daca sunteti in zona (i.e. drobeta). Am intrat intr-un supermarket in primul orasel, toti aveau de la 14kg in sus. Extraordinar la gust, putini samburi, am mancat ca spartul.
Am luat din Kflnd pepene mic – 7 kile – fără codiță, a fost dulce și aromat.
Experienta mea cu pepenii de anul asta:
Mega Image = 3 pepeni, 1 foarte bun (din ala fara samburi), 1 foarte prost (tot din ala fara samburi), 1 prost (normal)
Profi = 4 pepeni, 1 foarte bun, 3 foarte prosti
Piata = 1 pepene foarte foarte bun si singurul de altfel dupa care nu m-am balonat.
Casa de la țară este situată într-o zonă din Buzău unde se pun tradițional pepeni de peste 100 de ani, că sol bun pentru ei.
Vă spun cu mâna pe inimă că pepenii ăia nu ar trece de un control anti-doping superficial. Vine lumea cu mașinile că pepenii de Pogoanele sunt ca Mangalița la porci. Cred că mergi 10 km dacă storci unu din ăsta în rezervor.
Mie mi-e sa nu fie trecuti deja… sunt doi (un mosulet si o babutsza) care vand dintr-o remorca langa un complex comercial si am luat de la ei de vreo 6 ani. De obicei sunt buni. Problema e ca nu scad la pret deloc. E 4.5 Lei un kg. Si a doua chestie, nu stiu de unde sunt pepenii deoarece am vazut ca pe perioada verii au vreo 2-3 feluri (forme, culori). Si ar mai fi toxicitatea la care nu ma pricep, deci nu stiu daca sunt ce trebuie.
Ma bag si eu. Luat de la coltul blocului unul, am zis ca e nectar.
Al doilea nu a fost dulce. Doar exista.
Un prieten are ceva casa prin zona Dabuleni. A cerut un pepene de la un vecin si i s-a facut rau dupa. Dabuleni e de multa vreme doar un mit.
Agricultura fara pesticide si ingrasaminte nu se mai poate face. Conteaza totusi cat de mult il duce capul pe ala care le aplica. Si cat de mult vrea marfa de calitate versus cantitate. Imi este mai frica de omul care vinde din productia lui chipurile decat ala care face asa ceva ca afacere serioasa si vinde in supermarket.
Eu anul asta i-am nimerit, doar unul l-am aruncat direct. Dar anul trecut a fost dezastru, am aruncat o gramada. Eu nu-i iau din acelasi loc combin sursele, nu ca ar ajuta la ceva.
Primul pepene de anul acesta l-am luat de la Kaufland. Unul cu coajă neagra. A fost perfect. Următorii, tot de acolo, s-au dovedit ok. Cei luați pe plan local, de la piața, chixuri totale.
De la Lidl nu mai iau. Acum vreo trei ani, am vrut să iau unul fără sâmburi. Aveau o cutie din carton uriașă, plină cu pepeni. Pe când căutam unul potrivit, am dat de unul cu o gaură mică, din care ieșea balonașe. Am plecat de acolo rachetă.
Am luat din Carrefour AFI, cu „puțin sâmburi”, am crezut ca fac diabet
Confirm, dar din Lidl. Aproape deloc semințe, dar gustos de dulce.
Iau taiati in jumate direct de la frigiderul supermarketului, nu de la 40grade de la tarabe, ca nu am chef sa stau 24 de ore pana sa il mananc rece. De cativa ani. Putine gherle.
Anul asta am pus pepene galben in solar, 2 cuiburi a cate 3 tulpini fiecare. Cules 8, buni buni. Anul viitor incerc si cu rosii.
Cred ca soluția e sa iti faci „un prieten” cu taraba sezoniera in cartier.
Noi ne-am făcut unul în urma cu câțiva ani, omu da si „garanție”, adica ii primește înapoi dacă nu sunt buni, ne-a dat data trecuta si un pepene galben in plus, face gaura, are felii proaspăt taiate din toate sortimentele pentru degustare.
Preț…habar nu am, cât cere, atat ii dau, chiar și în plus uneori.
E la p-ta vitan, cel din spatele covrigăriei, ca mai e unul pe diagonala.
Cine cumpără pepene de la market?
Iei pepeni din mai multe locuri la început de sezon, sa vezi unde ai pepeni buni sau este om fain cel care vinde. Iar în august când deja se zaharisesc și dai greș ușor… Te servește vânzătorul cu ceva bun
anul asta am luat o groaza de tepe cu pepenii din “piata”. Multi stau cu ei peste noapte in caldura pe asfalt etc. In market cel putin sunt tinuti in conditii de temperatura optima nu iei pepene fiert pe asfalt. Am luat din poata din Brasov pepeni excelenti de la o doamna la inceput de sezon. Venise cu ei crescuti de ea si dormea pe acolo. In rest de la 3 piete am luat teapa in Bucuresti
Pepenele se strange sa paraie, ala e copt, de unde si vorba…
Nici vama nu mai e ce-a fost si nici noi nu mai reusim sa tragem o basina fara sa scapam o picatura. C‘est la fuckin‘ vie!
Iti dau dreptate. anul asta am luat cele mai multe tepe cu pepenii de la
toate magazinele inclusiv din piata. Clima e de vina si am vazut un reportaj cu fermieri care puneau carpe umede pe pepeni la sol sa ii fereasca de caldura. Zona expusa la soare si cea aflata in contact cu solul duc la “fierberea” miezului in zilele caniculare. Asa ca multi fermieri i-au cules rapid si unii nu sunt copti,altii sunt prea copti. Statistic cele mai putine tepe le-am luat la Lidl cu pepenii romanesti cu putini samburi si cu pepenoaice de la Carrefour (cand gasesc sub 15 kg..)
Incearca sa cumperi de la un aprozar obisnuit. Eu asa am facut toata vara si cumva am prins numai pepeni care crapa cand bag cutitul in ei.
Am incercat de vreo 2 ori pepeni de supermarket si meh…
Confirm. De la „aprozar”, „piață” sau chiar de pe marginea drumului din Tâncăbești – au fost ok toți.
Sanziana Buruiana, Viviana Sposub si Iuliana Pepene ar trebui sa ocupe cu zona de inflencer pentru pepeni.
prin DE pepenii buni sunt la magazinele turcesti de cartier, adusi din Maroc, 2,5 euro kg