Pentru tineri, așa arată sabotajul intern

La un moment dat, recent, între mandatele lui Iliescu Nemuritorul, România a avut un președinte care a ieșit la TV și a plâns că a fost învins de sistem. Omul nu credea că sunt angajați și subordonați care nu îl ascultă pe el, liderul suprem al statului, și îi sabotează deciziile, pe principiile “zicem ca el și facem tot ca noi”.

De asta apar faze de genul ăsta:

Ministerul Sănătății a publicat din greșeală în Monitorul Oficial o listă cu 500 de medici cu tot cu numerele lor de telefon. Ministrul interimar al Sănătății a anunțat că retrage ordinul și-l va trimite fără anexa în care apare lista cu medici. (sursa)

Că sistemul luptă pentru a nu fi schimbat. De aia e greu să dai afară bugetari, de aia există chichițe administrative, de aia se schimbă numele ministerelor, de aia se schimbă numele CNAIR, că sistemul se apără de schimbări și face orice pentru a rămâne așa. Inclusiv strecurat paragrafe în legi sau făcut modificări brutale. Că doar nu scrie ministrul sau parlamentarul legea. Tot subordonații din sistem o scriu. Secretarii de stat, secretarele de birou, experții, referenții.

De aia soluția nu mai e schimbatul cu binișorul, puțin câte puțin, ci tăiat în carne vie până la capăt. Pentru că ăștia care au 50 de ani acum nu se mai schimbă, dar îi educă pe cei mai tineri din sistem cum să își asigure supraviețuirea.

power-of-the-people

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

50 comentarii

  1. Cuie Matzu!

    00
  2. *articol sponsorizat de PNL

    00
  3. 80% din legi sunt scrise de 20% din funcționari din ministere

    00
  4. Asta cu tăiatul in carne vie…și de unde aduci altii in locul lor ? De la privat ? Desi la cum au ajuns lucrurile, cred că destui din privat isi doresc sa ajunga bugetari….salariile au ajuns mai bune la stat, futerea mult mai puțină…eu unul, dupa 20 de ani de corporatism de romanica, m-as duce la stat…

    00
    • Daca o craca e putreda o tai. Nu iti legi balansoarul de craca putreda ca alta nu ai, ca iti rupi gatul mai devreme sau mai tarziu.

      00
    • „de unde aduci altii in locul lor?” :) De ce sa aduci altii in locul lor? Ca sa mentii tumoarea? Stat cat mai mic, taxe cat mai mici.
      Oricum asta n-o sa se intample in R., niciodata. Oricine in politica damboviteana, oricat de prost isi da seama ca a taia serios din grasimea de la stat inseamna sa nu mai fii votat in veacul vecilor.

      00
    • @danc

      Dacă ar fi vizionari ar pune un guvern de sacrificiu care să taie grosul.

      Apoi următoarele 2-3 campanii le câștigi lejer pe ideea că îi angajezi inapoi, te-ar vota cu tot neamul :))

      00
    • Toti tinerii care au muncit, pentru scurt timp, la oficiul postal din cartier, s-au carat in alta tara, din cauza ca erau tratati in cel mai josnic mod, de incompetentele comuniste de acolo. Si oamenii chiar isi faceau treaba, se vedea cand era cineva tanar, mergea treaba ca unsa (asa, rudimentar, cu foi legate cu sfoara si alte umilinte, pentru un oficiu postal din 2021), doar ca dobitoaca aia de sefa, sau cum dracului o cheama, tot urla la ei, din spate, pentru niste chestii care erau in sarcina ei sa le faca. Si proastele celelalte, ii tineau ei isonul, ca erau la fel de incompetente.

      Apoi, tot ele se plang ca nu vrea nimeni sa vina si sa munceasca, ca tinerii sunt puturosi si nerespectuosi.
      N-am inteles ce au vrut sa zica, ca aproape niciodata nu apucam sa stau la coada, cand era vreunul mai rasarit la butoane.

      00
    • E plin cimitirul de oameni de neinlocuit.

      00
    • Cimitirul e plin si de „patroni”.
      Cunosc firme care au dat faliment folisind placa cu cimitirul. Au ajuns la cimitir ele însele.
      (bineînțeles, fără legătură cu articolul, comentariul meu)

      00
  5. Am stat langa un presedinte de liga a studentilor, care statea la masa cu directorul.
    Trec peste faptul ca era tratat ca fiind un nimeni si profesorul era acest zeu etern.

    La un moment dat presedintele ii aduce un apropo ca nu sunt ok conditiile din camine si si ca vor fi proteste.

    I-a raspuns in cel mai josnic mod „Tu si cu care studenti? Aia 100?”.

    In alte tari civilizate un astfel de comentariu de la premier ar fi scos lumea in strada.
    Eu mi-am pus un pariu de 1000 lei, dupa 4 ani de mandat de USR prin orase, chiar si dupa ce se va face treaba, oamenii nu vor mai vota, ca vor trebui sa se civilizeze.

    Va fi exact ca atunci cand le oferi o casa unor oameni saraci, iar dupa 4 luni ii gasesti din nou in strada in aceeasi mizerie.

    00
  6. corect, mereu am spus-o ca fara o schimbare a statutului functionarului public nu faci nimic sau o faci pe sfert si nu-ti ajung 4 ani. o solutie temporara a putea fi digitalizarea si trimiterea in irelevanta a multor pozitii (de genul plimbator de documente) deci si desfiintarea lor. alta, cred ca tot temporara, ar putea sa fie cea in care documentele importante sa necesite o aprobare finala din partea echipei de incredere din imediata apropiere a ministrului, ca sa evite „greselile de tipar” sau mai stiu eu ce rahat. ma rog, cred ca lista de optiuni este deschisa.

    00
  7. De exemplu, ce fac exact Ministerul Fondurilor Europene?
    Sau, si mai bine, de ce este nevoie de 7 primari in Bucuresti? Ai naibii aia din New York sau Tokio…de prosti ce sunt se descurca cu unul singur. Tineti cont ca 7 primarii inseamna 7 administratii fiscale, 7 birouri taxe si impozite, 7 de salubrizare si lista continua….pana la 7 politii locale, care sunt absolut inutile.
    Sa apara primul candidat care promite si are un plan pentru desfiintarea sectoarelor si nu doar ca il votez, dar ma ofer si voluntar sa ii fac campanie electorala.

    00
    • Bolojan

      00
    • Ministerul Fondurilor Europene a aparut la socilitarea alora din vest. Ca toate cursurile alea facute prin ministere au fost praf in ochi si prostalaii adusi sa coordoneze absorbitia fondurilor de coeziune erau cam degeaba.

      Avea mai putine programe in portofoliu, dar intre timp fiindca ministerele au ramas groaznic de ineficiente MFE a ajuns duca grosul programelor (cantitativ) nu ca si bani.

      00
    • @Kilroy
      Ilie Gavril Bolojan (n. 17 martie 1969, Birtin, Vadu Crișului, Bihor, România) este un politician român, fost primar al orașului Oradea pentru 3 mandate (2008-2020). La alegerile din 2020 a fost ales președinte al Consiliului Județean Bihor, PNL obținând majoritatea voturilor (61.5%) din Consiliu.

      legatura cu primaria bucuresti este care excat?

      00
    • Bolojan președinte, dar i-a fost lene să mai scrie.

      00
    • Min fondurilor da salarii de 2000 euro la ‘manageri publici’ care nu au nici 30 de ani, si care au grija sa fie respectat ‘acquisul comunitar’ …hai bagati mare la privat, ca trebuie platite și pensiile speciale…

      00
    • @alxzen habar nu am avut…pare logic, dar pun pariu ca minim jumate din cei de acolo nu stiu exact ce au de facut…un fel de Chandler in Friends
      @paco ma gandeam ca la asta bate apropo…dar tot nu intekeg ce treaba are chiar si presedintele cu primarul…sula cu prefectura…
      In alta ordine de idei, mi se pare absolut hilara existenta unor comune de genul Dobroiesti…desfiintate si alea, ca nu au rost…folosesc infrastructura din Bucuresti in 95 la suta din cazuri…dar platesc taxe si impozite in Dobroiesti comuna

      00
    • Paco, dreptate. Vroiam sa scriu ca stilul lui Bolojan trebuie aplicat si in ministere, asa cum a aplicat la primarie si acum la CJ: toti inutilii sa fie dati afara.

      00
  8. Vorba poetului, in Romania birocratia nu lucreaza pentru tara, tara lucreaza pentru birocratie.

    00
  9. A iesit acum? Cine e ministrul sanatatii, ar trebui dat afara pentru greseala asta. Sau e cumva domnul Catu care si-a delegat atributiile? Nu iese sa critice greseala?

    00
    • Daca citesti cu atenție, poti deduce ca ordinul cu datele personale ale medicilor a fost dat pe 13.04, cand VV era inca ministru

      00
  10. Eu zic că de fapt tăierile ar trebui să fie puține subtile și constante, ca să fie liniște. Azi un departament mâine altul.

    După 5 ani se trezește bugetarul că din 300 mai sunt 100 în clădire și sunt și locuri de parcare libere…

    Așa, cu digitalizare, schimbarea paradigmei, din astea. Asta cu tăiatul în carne vie e o iluzie, ar avea același rezultat ca trimiterea lui VV. Îți înscenează ăștia o scenetă noaptea cu antena3 și rtv de nu știi cum te cheamă.

    00
    • Taierile sa rezulte in ceva-economii la nivel de buget si in final la micsorari de taxe. Pt ca daca tot omul ar sti/ar fi educat ca sa micsorezi statul inseamna taxe mai mici, probabil ca electoratul ar fi Pentru.

      00
  11. Părerea mea este că USR greșește prin faptul că îi privește pe toți bugetarii ca pe niște dușmani, niște paraziți care trebuiesc înlăturați de îndată. Or nu poți pretinde să ai sprijinul oamenilor corecți din sistemul public atunci când îi urăști pe toți bugetarii. USR PNL, (prin vocile unora) au început să se războiască cu bugetarii simplii, fără să se atingă de bugetarii de lux, șefii de instituții și departamente care au salarii obscene.

    00
  12. Tot ce zici e perfect valid, nu stiu daca si exemplu.
    Ar putea fi mai degraba prostie decat sabotaj. Cand studiam niste ghiduri mai vechi gasisem in ele acoperite de cutiute negre datele personale ale inaltilor functionari si secterarilor de stat de pe contul carora faceau astia print screenuri, cu toate datele personale (inclusiv CNP). Ala de publicase datele de vaccinare a dat apa la moara presei pentru ca accesase datele din exterior desi nu avea voia sa faca asa ceva. Sa nu ne cacam pe noi, nu ai voie sa faci asa ceva, am fost eu pielea pulii si nu avea voie sa accesez informatii de acasa.

    Ce nu ai abordat e lipsa de asumare a functionarilor.

    Astia mai verzi ca ca puterea unui ministru nu sta in fotoliu, sta in cercul de influenta care l-a asezat in scaun. De aia ministri semneaza fluierand cacaturi, ca au partidul in spate. Ca daca zboara ii aseaza partidul intr-un loc caldut, se asigura sa primeasca imunitate, sau ii apara pana in panzele albe, toate contra loialitatii. Ca in mafie.

    Da functionaru nu are protectia asta, de aia el nu isi asuma nimic. Ministru e vremelnic, se perinda zeci de ministri in viata profesionala a unui functionar publici, daca el semneaza o nefacuta, face puscarie pentru ala degeaba.

    De aia nu te duci pulica tu ministru sa tai in carne vie, ca nu te asculta nimeni. Da cand stiu ca esti pus in functie pe filierea baronului x, te recunosc de sef.

    Toate guvernarile non psd s-au confruntat cu lupta asta cu sindicatele si mafiile functionaresti, de asta nu te poti plange tu pulica ca te-a invins mafia, ca au picat zeci de altii inaintea ta in aceeasi lupta ingrata. so what?

    80% din aparatul de stat e cangrenat de PSD, si ai enclave in tara unde exista mafii pnl (gen arad sau cluj) unde daca ar veni un userist s-ar lovi de acelasi probleme.

    00
  13. Eu știu despre o lege votată în parlament care nu a apărut niciodată în Monitorul Oficial!
    S-a prescris orice de mult de acum, sunt 21 de ani de atunci. O instituție publică, finanțată exclusiv intern, nu de la buget, că așa e regula internațională, a primit sediu. Sediu pe care statul român era obligat să îl aloce – că iarăși regulile internationale.
    Clădirea a fost demolată 14-15 ani mai târziu, că nu a fost folosită.
    Și instituția s-a mutat ceva ani mai târziu din sediul BNR.

    00
  14. N-am înțeles de ce electricienii acreditați de ANRE să aibă numărul de telefon public pe site și medicii ce sunt experți în ceva, nu?

    Faptul că ești expert în ceva și acreditat pe domeniul public în principal te face persoană publică, ești acolo ca lumea să poată apela la tine și să știe cum să te găsească.

    Următorul pas e să nu mai publice nici numerele de telefon de la firme :)

    00
    • Vali, apropo de asta cu numerele de telefon si adresa la firme pe net. Am patit pe la inceput de martie si am tot zis ca iti trimit mail dar am uitat. Scriu aiciz
      Ma suna intr o zi postarita ca am un plic cu confirmare de primire si ramburs de platit 20 de lei. Am intrebat o ce e si de unde pt ca nu intelegeam, n am comandat nimic si ma suna pe telefonul de firma eu neavand domiciliul acolo. Imi spune ca e un card cadou de la imag store ( eu am inteles emag store la telefon) si ca trebuie platit 20 de lei. Ii spun ca tot nu inteleg ce e dar ca o sa o sun pe sotie sa iasa ea si sa plateasca 20 lei. Intre timp postarita imi spune ca mai are de predat cateva plicuri exact la fel. Ajung acasa si deschid plicul si vad asta :
      https://ibb.co/9Wby3kB
      E un scam de toata jena. Pe chitanta de la postarita scria ca costul plicului meu a fost de 15 lei, deci a facut 5 lei profit de la mine. Cardul poti sa te pisi pe el, nu are serie, numar sau cod de bare. Saitul e o mizerie care nu merge. In fine, daca primiti prin posta romana un card cadou 300 de lei de la imag store refuzati l…..

      00
    • yea, știu schema, nu mai știu dacă am scris despre ea.

    • presupun că electricienii acreditați ANRE s-au înscris la anre cu numărul ăla de telefon în ideea de a fi contactați la acel nr de către potențialii clienți. l-au dat ei cu mânuța lor în scopul de a ajunge la public.

      dacă numerele alea ale medicilor erau private și au fost furnizate doar ministerului în scopul de a primi informații de la minister, publicarea lor e o mare măgărie. și ilegalitate.
      că dacă eu îmi dau nr de telefon șefilor în scopul de a fi contactată pt chestii de job, dar instituția/firma mi-l publică pe site-ul public să-l vadă tot poporul a căcat steagul pe gdpr.

      00
  15. Comenta unu ca Drula are gura cam mare pentru unu care doar s-a batut cu un sindicalist tot mandatup de pana acum: coae, cati ministri a supravietuit Radoi? Exact. Daca incep sa pice unu cate unu, se darama sandramaua.

    00
    • A picat ion radoi si nu stiu e???!!! E tot acolo….si meciul se joaca deocamdata. Aia a fost doar o victorie de etapa. Vedem in 2-3 ani…..

      00
    • I s-a taiat accesul la miere, o sa fie greu de redobandit. Ridicarea altor cotete la metrou o sa ridice multe suspiciuni. Nu ii mai ridicati in slavi pe toti sindicalistii, toti sunt niste inculti care le au mai mult cu pumnul decat cu legea. La prima rezistenta serioasa nu stiu decat sa faca revolutie, sa vedem cine ii urmeaza. Aia de au facut greva spontana trebuiau sa fie someri azi, si sa stea si 24 de ore in arest.

      00
    • Zanghi, esti fraier daca tu ai inteles ca eu ii iau aparerea lu radoi. Sa se duca la puscarie, nu ma intereseaza! Mierea e tot acolo ca daca nu era radoi pleca…
      Problema e ca drula o ia ca pe o victorie si o realizare si ala e tot in functie de sef la sindicalisti. Si cotetele sunt in proces deci nici acolo nu e finalizata.
      Si asta cu “trebuiau…..” e fum pentru fraieri. Aia nici nu au fost audiati despre ziua aia nici pana azi.ei sunt tot acolo si au facut si acord de pace cu ministerul transporturilor……avantaj ei

      00
  16. Ai impresia că milenialii știu cu GDPR-ul? Sau că ăia de la privat sunt mai competenți ca bugetarii?

    00
    • Decat minunatii bugetari cu facultatile si doctoratele facute la Spiru sau la Cantemir? Vai, dar ar trebui sa li se ridice statui la toti bugetarii … Sa se dea lege, ca oricine critica un bugetar sa primeasca automat amenda, iar a doua oara o luna de puscarie. Sa li se mai acorde inca doua randuri de tichete de vacanta si 50 de tichete de masa pe luna. Leprele pamantului

      00
    • Tu esti ala cu ghetourile din Bukkales = hotelurile de lux pe langa blocurile din Oradea? Daca da, unele lucruri se explica..

      00
  17. Jocul portocalelor. 🍊

    00
  18. Cum de e greu de dat afara bugetari ? Ministrul vad ca se descurca foarte bine.

    00
  19. Cu tot respectul, ăsta nu este exemplu de sabotaj. Este doar un exemplu de eroare, care este probabil se fi întâmplat chiar la M.Of., pentru că ei primesc documentele ca set, cu tot cu anexe, și ar trebui să știe exact ce se poate publica și ce nu – inclusiv din motive de GDRP (excepție fac anexele secret de stat ale unui HG sau Ordin de ministru, care nu ajung la M.Of., ci doar la instituțiile direct implicate).

    Exemplu de sabotaj este însă ceea ce a făcut dna funcționar de rang înalt Amalia Serban, directorul Directiei Generale de Asistenta Medicala si Sanatate Publica din Ministerul Sanatatii, care a intarziat plata catre medicii implicați in campania de vaccinare.
    Practic, sabotajul se recunoaște ca atare prin chiar faptul că aduce beneficii unei forțe politice, iar autorul lui este o persoană cu contacte la beneficiar, de care (probabil) a și fost numit în funcția de „șef” și care are interes să-i arate acopere de ridicol pe noii lideri politici. Spre deosebire de funcționarii de/cu rang înalt, simplii funcționari nu au nici un interes să saboteze ceva sau pe cineva, pentru că oricum situațiile de acest fel se sparg în capul lor, fiind cei mai la îndemână țapi ispășitori… Nu în ultimul rând, pentru funcționarul simplu, schimbarea guvernării înseamnă, cel mai adesea, șefi noi (funcționari de rang înalt/directori și respectiv demnitari numiți de noua putere în diverse poziții) care vin cu două idei de bază: 1) că tot ce s-a făcut înainte ca ei să apare în instituția respectivă a fost fie prost, fie ilegal, fie ambele și 2) angajații pe care îi găsesc în instituție sunt fie niște imbecili, fie niște hoți, fie ambele, și nimic din ce știu acești funcționari să facă (și au dovedit asta în trecut) nu mai contează.

    Acum, dacă pornești cu impresia că funcționarii pe care i-ai găsit în posturi sunt niște hoțomani decerebrați, e mai simplu să 1) dai vina pe ei pentru toate idioțeniile pe care le faci tu și anturajul tău, de la secretară la consilieri, respectiv 2) să motivezi celor din jur aducerea în sistemul public a unor „oameni noi”, al căror singur merit este, adesea,, faptul că îți sunt fideli. Așa ajung în administrație oameni de tipul chelneriței angajate la Apele Române Bârlad, fiicei vitrege a lui Vela numită vicepreședintă a Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, sau penalului Benchea numit de șeful CJI Iași în cadrul Autorității Teritoriale de Ordine Publică.

    Zilele trecute l-am auzit pe Vasile Dâncu declarând, într-un interviu la Digi24, că PSD a piedut masiv sprijinul bugetarilor la ultimele alegeri, în favoarea partidelor de dreapta. Am cautat mai multe informatii pe web si am dat peste un articol al Vice.com (https://www.vice.com/ro/article/vb9yx4/toate-surprizele-si-miturile-demolate-la-alegerile-europarlamentare-din-romania) in care sociologul Barbu Mateescu explică de ce la alegerile din mai 2019 USR-PLUS a avut 15% dintre votanți angajați la stat, PNL 13% iar PSD doar 12% – ceea ce contrazice mitul că „bugetarii vor vota PSD pentru că le-a mărit salariile și pensiile”:
    „Angajații la stat au și alte așteptări decât mărirea salariilor. Există oameni care vor și un management bun, de exemplu. Poate ți s-a mărit salariul, dacă lucrezi într-un spital sau într-o școală, dar pentru că acolo nu s-au făcut investiții, vei lucra cu instrumente și infrastructură foarte proastă. Nu e plăcut să te duci la muncă în condițiile astea, chiar dacă ai salariul mai mare.”

    00
  20. @zoso, ca asa spunea si Sebastian Lazaroiu intr-un interviu

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile