Pensionarii din Iaşi ar putea să nu mai fie lăsaţi în mijloacele de transport în comun dimineaţa şi seara, atunci când autobuzele sunt prea aglomerate. Propunerea vine de la Consiliul Local. Deocamdată nu a fost stabilit un program clar, dar se iau în calcul mai multe variante, astfel, pensionarii din Iași nu vor mai putea folosi mijloacele de transport în comun seara și dimineața, între orele 7-9:00 dimineața, între 15-17:00 sau între 16-18:00. (sursa)
Mă gândeam la asta ieri, când am poposit un pic la Real cu niște treabă la un magazin din zonă. Cel puțin jumătate dintre oamenii care erau acolo, sâmbăta la ora 10, erau pensionari. Ceea ce e ilogic și stupid, pentru că atunci ies la cumpărături și oamenii care lucrează în timpul săptămânii, când pensionarii stau acasă! Dar nu! Când e aglomerația mai mare, hop și ei!
Și mai e ceva: e plin și în timpul săptămânii, pe la ore la care nu îi vezi de obicei, de oameni speciali. Genul care uită ce au cumpărat și lasă juma de produse la casă, care uită bonurile acasă și nu au nici un ban la ei, care vin cu toată familia la cumpărat cinci chestii, care cumpără scutece ieftine ca să aibă bani de țigări, care iau patru pet-uri de bere și le spun copiilor că n-au bani de înghețată și așa mai departe. Oameni care sunt în concediu.
Dar da, măsura aia cu pensionarii care au gratuitate între anumite ore e a naibii de bună și sper să fie aplicată în toată țara!
Și da, e mai ușor să latri “respect, au muncit o viață întreagă, pot fi bunicii tăi, nenorocitule” decât să gândești un pic. În alte țări chestia asta e considerată normalitate, doar la noi e o mare nenorocire.
Doua chestii:
1. Cine naiba vine la 15 de la lucru? Pana si programul bugetarilor trebuia sa fie 8-16.
2. De cand e seara intre 15-17 sau 16-18?
Jordan, chiar nu cunosti pe nimeni care sa lucreze in schimburi? In foarte multe fabrici inca se lucreaza 7-14, 14-22 (sau similar)
Mai există fabrici? credeam că toată lumea lucrează în vânzări…
Extrapoland, eu as retrage dreptul de a vota pensionarilor. Nu este lipsa de respect sau privare de drepturi, dimpotriva.
Pur si simplu nu as lasa niste pensionari sa hotarasca viitorul unei tari si a unor generatii!
Adica, pana mea, pensionarii il voteza pe Iliescu, pensia merge, iar generatiile tinere se zbat in greutati. Dupa care tot pensionarii se plang ca pensia este mica, neintelegand ca tocmai generatiile tinere active in campul muncii sunt cei care le platesc pensia.
Eu as vrea sa se ceara sectia de votare adeverinta de la ANAF ca esti cu toate taxele la zi. Daca esti cu taxele la zi, pot vota. Daca nu, PA!
La fel, nu as da drept de vot unuia care a furat, a dat in cap, a facut trafic de carne vie, etc. Mai eliminam o categorie sociala
@pejte, se aplica dar pentru o perioada limitata dupa pedeapsa..
Auziți mă, nu le retrag permisele de conducere moșilor de 80 de ani și voi vreți să le retragă dreptul de a vota? Hai că sunteți simpatici!:))))))
Asta e, sunt bătrâni, lumea lor este alta, să sperăm că la bătrânețe să nu ajungem și noi așa, dacă mai ajungem!
Tu deci ai decide ca cei care au muncit 40 de ani să-ți ofere ție educație și sănătate gratuite, care au trăit cu frica în sân aproape toată viata lor pe timpul lui Ceaușescu, care pana la urma s-au unit și au făcut o revoluție în 89 ca tocmai tu sa fii cel de azi și sa trăiești într-o tara libera… Ăstora vreți voi sa le luați din drepturi?
Ciobi, mai bine sa moara in a 2-a zi de cand ies la pensie nu? Sa nu te mai incurce pe tine, „generatia activa in campul muncii”…
Iulian M, este ca tu esti din ala „daca nu esti cu mine esti impotriva mea”?
N-am nevoie de comentariile tale, esti prea redus.
Prin alte societati batranii sunt cei care conduc grupul, pentru ca au experienta si au trait deja lucrurile cu care tinerii abia se confrunta… Probabil asa zic si batranii, „cum e posibil sa voteze tinerii astia care se drogheaza pe strada?”. Generalizarea e aceeasi, si tu judeci toti pensionarii cu cele cateva exemple pe care le cunosti mai mult sau mai putin, si ei te pot judeca pe tine prin prisma tinerilor manelisti care locuiesc cu ei pe scara.
@disneyland, in alte societăți bătrânii nu sunt hămesiți, săraci și speriați de tot.
zoso, pensionarii din Romania nu sunt nici mai buni, nici mai rai decat restul popendulatiei. Nu e ca si cum generatiile 20-30 sau 40-50 sunt pline de oameni educati, cumpatati si platitori de taxe, iar astia de 65+ ne trag in jos.
desigur. dar era vorba de alte societăți.
@disneyland, cat adevar ai spus!
De aia suntem acum unde suntem iar alte tari foste comunite sunt departe de noi.
Pentru „experienta pe care o au batranii din ziua de azi”.
Stii ce a facut Polonia imediat dupa caderea comunismului? Au pensionat toti judecatorii. Si au pus altii noi. Dar aia sunt prosti, noi suntem destepti si trebuie sa ne respectam batranii, adica comunistii.
Nu confunda bunicii cu batranii, unii sunt tarani autentici cu scoala vietii iar ceilalti sunt niste profitori parveniti!
Ciobi, exemplul pe care il dai nu e deloc din aceeasi categorie. Propunerea de care vorbeste zoso, cu abonamente gratuite doar intre anumite ore e normala, cea care priveste interzicerea accesului pensionarilor in supermarket intre anumite ore e o idiotenie. La fel, pensionarea unei intregi bresle la o schimbare de regim e normala. Exista si alte exemple, vezi politia din Georgia care a fost schimbata total. Este oarecum ceea ce s-a cerut si in Romania prin proclamatia de la Timisoara. Dar intre lustratie si pierderea drepturilor cetatenesti la pensie este o diferenta enorma.
Sincer, pe mine ma sperie mai mult plusurile primite de ideea ta decat faptul ca voteaza pensionarii pentru mine.
@disneyland ar fi stupid să le interzici accesul. dar ei se vor liniști că nu mai pot ajunge la supermarket din motive de distanță.
Mai bine ar fi sa:
1)Nu mai fie lasati deloc in mijloace de transport , astfel incat sa mearga pe jos ca au prea mult timp liber .
2)Sa faca cumparaturile la hymerketuri dupa ora 12 noaptea astfel incat sa nu mai stam dupa ei la coada.
3)Sa li se retraga dreptul de vot.
4)Vacantele sa le petreaca in perioada ianuarie-mai si octombrie-decembrie pentru a evita ocupare locurilor de cazare.
Am dat cateva variante.Si da daca nu stiati nu o sa fiti niciodata pensionar cu probleme de memorie si oase pentru ca o sa ramaneti tot timpul tineri.
Pai tocmai ca eu inteleg ca imbatranesc iar pentru a nu avea probleme la pensie vreau sa votez eu pentru mine cel care voi fi batran. Nu vreau sa voteze cineva care oricum peste 10 se curata si ramanem noi sa tragem cu idiotii pe care tot ei iau adus la putere!
E chiar asa greu de inteles?
Ciobi, momentan traiesti intr-o tara construita de pensionari. De cand puii mei decizi tu ce sa se intampla intr-o tara care NU e construita de tine?
Tu retrage dreptul de vor al pensionarilor din casa ta personala, daca ai una. Dar am o banuiala ca si casa in care locuiesti e tot a unor (poate viitori) pensionari. LOL!
P.S.: Dacii aveau „sfatul batranilor”, pentru ca tinerii erau prea prosti si nesabuiti sa ia ei decizii. Dar ce zic eu „dacii”, cam toate culturile au avut sfatul batranilor.
Tu decide ce sa faci cu proprietatile si averile TALE, nu ale altora.
Sau ce? Ai platit cativa ani de impozite si gata, e tara ta? Pai ba, un pensionar a platit ZECI DE ANI de impozite.
(si nu, nu sunt pensionar, doar gandesc drept)
P.S.2: eu propun altceva: sa luam un judet (de exemplu Salaj, ca e putin popendulat) si sa-l facm stat in stat. Apoi sa trimitem acolo pe oricine are vreo problema cu astia de au contruit „tara asta de cacat”, sa-si faca ei tara mai buna. EXCLUSIV tineri care nu au ajuns inca sa plateasca taxe.
So, un stat virgin, nou, umplut numai cu oameni care nu au ajuns sa plateasca taxe. Banuiesc ca media de varsta va fi 18 ani, ceva de genul. Granite, importuri… sa se descurce ei cum pot. Experimental.
O tara perfecta, fara vreun pensionar care sa voteze.
Ar fi un bun experiment pentru a vedea care e treaba cu pensionarii si tara construita de ei…
Sa pleci din Romania numai cu ce poti duce, ca ce puii mei, altceva de unde? Ai muncit sa ai? NU. So, teoretic ar trebui sa fii trimis in curul gol, dar sa spunem ca poti lua ce poti duce.
Cine se baga?
Sincer, mi-ar placea sa vad o tara cu oameni numai pana la 20-25 de ani, ajunsi in curul gol acolo. Sa-i vad cum isi produc energia, mancarea… ar fi foarte interesant.
Si apoi, atentie, cand tinerii astia implinesc 60, sa nu mai aiba dreptul de a vota in tara aia. De fapt, sa fie exclusi din ea, deportati.
Uite cum se pierde o excelentă ocazie de a tăcea.
@Marius, vino inapoi n tara si ramai tu cu comunistii pensionari de aici.
Ah, wait, tu ai ales sa pleci!
Total off-topic dar nu am printre prieteni cunoscatori: incitarea asta la dezordine sociala a antenei3 nu e ilegala?
Nu găsesc nicio referire la asta niciunde.
.@zoso, feel free sa nu aprobi mesajul de crezi ca o sa abata discuția de la articolul tau
In Coreea de Nord e ordine sociala maxima. Drum bun!
Referire găsești pe pagina Sorinei Matei.
Am fost ieri la Cora din Militari la 10 dimineata sa-mi fac cumparaturile, ca in timpul saptamanii nu prea am cand. Era plin de pensionari care nu numai ca se miscau ca melcul, dar isi luau si carucioare mari pentru 3 lucruri.
Punctul culminant a fost la casa, cand am vazut un cuplu de pensionari cu 3 carucioare mari. In unul aveau 5 iteme care puteau sa incape intr-un cosulet mic lejer, iar in celelalte 2 carucioare mari aveau cate un nepot. Atat, pur si simplu ei aglomerau zona cu 3 carucioare ca sa-si plimbe nepotii in cate un carucior gol.
Nu ai cum sa nu te enervezi cand vezi asa ceva.
lucrezi in schimbul 3? sau ai fugit de la lucru sa-ti faci cumparaturile?
@ ionb52 : Esti atat de subtil ca nici nu inteleg unde bati, felicitari. Ma inchin in fata inteligentei tale.
Sigur ca ai cum.. Asteapta sa ai nepoti… Tot articolul si comentariile de genul mi se par ridicole si hazlii..
La fel cum eu am viata mea, treburile mele, orarele mele.. La fel au si ei.. De cand pana cand trebuie sa-i dictez altuia orare sau chestii banale, gen, nu-ti plimba nepotul in carucior… Daca nu-ti convine aglomeratia schimba-ti tu orarul, nu-l schimba pe-al altuia.. Nu poti? Ghinion.. Schimba magazinul din care cumperi.. Treaba ta.. Ideea e ca nimeni nu-i obligat sa stea acasa sau sa ia un numar limitat de carucioare doar sa ai tu liber la casa .. Dar desigur, tu nu ai luat niciodata un cariucior sa iesi doar cu 5 lucruri (sau „iteme”, cum le zici tu.. Dar
In democratie, dreptul fiecaruia la a face ceva e pana in momentul in care intri peste dreptul altuia.. Si din cate vad nu doar batranii au problema in a intelege acest aspect.. Citind putin la tine pe blog, ca sa-ti extrapolez problema, ce-ar fi sa-ti impuna cineva votul obligatoriu (sunt tari democrate, in Europa unde se intampla acest lucru)… Ti s-ar parea corect sa te oblige cineva sa mergi la vot doar ca sa fie sigur ca iasa un anumit participant?
In alte ordine de ideei, la varsta lor probabil o sa zbierati cum nu mai aveti loc de astia tineri.. Ca pe vremea voastra… […]
1. la ora 10 nu ai ce cauta in magazine decat daca esti in concediu/vacanta de vara, iar atunci nu ar trebui sa te mai enerveze nimic.
2. nu am vazut NICIODATA pana de cosuri mari la hipermarket. Nici macar in ajun de craciun, deci nu-i panica nici daca luau 10 cosuri la plimbare.
3. cosul mic e mai incomod de carat, trebuie sa te apleci sa pui in el si sa scoti alimente, iar mobilitatea nu e lucrul forte la batranete…
4. (si cel mai important) cand o sa mai cresti si o sa ai copii, o sa intelegi distractia cosurilor din supermarket. Si o sa alegi sa mergi la plimbare la 10, ca atunci sunt plecati oamenii mari la munca.
Aglomerația cu ”miasmele” ei. Gizăs!
știrea e proastă, ca toate știrile din românia, pentru că e făcută să manipuleze. știrea corectă e „astfel, pensionarii din Iași nu vor mai putea folosi GRATIS mijloacele de transport în comun seara și dimineața”, pentru că pensionari au gratuitate la transportul public. oricum, o interzicere așa cum spune știrea nu e posibilă.
dincolo de asta, e amuzant cum se grăbește lumea să facă programul altora…
Dupa pensionari, evreii, apoi suedejii.
Apoi sa-i interzicem pe aia cu ochi albastri.
Nu, pe bune, SUNTETI PROSTI?
Mai cititi si voi Dreoturile Omului, chestii din astea.
–––––
Aia cu votul si taxele e buna, in schimb.
Unul din motivele pentru care pensionarii vin tarziu la supermarketuri este ca aproape de inchidere au promotii la marfa care expira in aceeasi zi. Nu se duc neaparat de placere cat de nevoie. Ceea ce e trist.
Ai pus punctul pe i…
Am avut această discuție cu o pensionară din Iași acum fix o lună. I-am spus că ar fi bine să nu circule la ore de vârf. A spus că i-aș lua dreptul la liberă circulație. Că și așa i-a luat din pensie. I-am zis că suntem mai mulți „nebuni” și a zis că ne omoară pe toți pensionarii. Că nu merităm să ne numim oameni. Că ea dacă vrea să meargă la piață la ora 7 dimineața, să se ducă atunci. S-a victimizat, că vrem să îi exterminăm ca pe evrei&shit.
Să vă dau un exemplu de cât de buni și drepți sunt unii pensionari: Autobuzul 121, sâmbătă, puțin aglomerat. Vine la mine un domn corpolent care își tot dregea vocea. Eu mergeam la un amic cu un calculator în brațe (7 – 8 kg), un laptop (2 – 3 kg) și altele. Și-a tot dres vocea, până s-a enervat și a zis că el e operat la picior, să îi dau locul. Și i-am dat, eu rămânând pe culoar, cu toate cele numite mai sus în brațe, până la finalul călătoriei.
Am avut această discuție cu o pensionară din Iași acum fix o lună. I-am spus că ar fi bine să nu circule la ore de vârf. A spus că i-aș lua dreptul la liberă circulație. Că și așa i-a luat din pensie. I-am zis că suntem mai mulți „nebuni” și a zis că ne omoară pe toți pensionarii. Că nu merităm să ne numim oameni. Că ea dacă vrea să meargă la piață la ora 7 dimineața, să se ducă atunci. S-a victimizat, că vrem să îi exterminăm ca pe evrei&shit.
Să vă dau un exemplu de cât de buni și drepți sunt unii pensionari: Autobuzul 121, sâmbătă, puțin aglomerat. Vine la mine un domn corpolent care își tot dregea vocea. Eu mergeam la un amic cu un calculator în brațe (7 – 8 kg), un laptop (2 – 3 kg) și altele. Și-a tot dres vocea, până s-a enervat și a zis că el e operat la picior, să îi dau locul. Și i-am dat, eu rămânând pe culoar, cu toate cele numite mai sus în brațe, până la finalul călătoriei.
E o masura tampita. Sper sa nu se aplice vreodata. In primul rand e discriminatorie si nu are rost sa insist asupra efectelor nocive pe care le aduce discriminarea. In al doilea rand, si asta e cel mai important aspect, cum sa obligi pensionarii sa se plimbe dupa una alta in plina canicula? Dimineata si seara e mai racoare. In timpul zilei e destul de cald, iar in mijloacele de transport in comun se amplifica caldura (cand afara sunt 30 de grade in autobuz sunt si 60 de grade). E cumva vreo metoda noua de exterminare? Din cate stiu eu medicii recomanda persoanelor in varsta sa nu iasa in orele in care le-ar da voie „alesii locali”.
Pensionarii ies la cumparaturi si ei seara ca atunci pot suporta caldura. In alte tari mai civilizate exista asociatii care duc acasa pensionarilor ce au nevoie: alimente, produse de igiena, etc. Se inscrie pesnionarul intr-un program social la primarie si angajatii primariei in colaborare cu voluntarii duc acasa la batran produsele de care au nevoie. Daca s-ar realiza asta prima data, atunci (poate) ar putea fi justificata opinia ta vali. Cand nu au alternative, nu.
In Bucuresti e un astfel de program derulat de Crucea Rosie sector 6. Un coleg de-al meu, voluntar la ei, imi povestea ca merge lunar la o bunicuta careia ii duce medicamentele, ii face piata, o ajuta cu ce mai are nevoie pe langa casa. Saptamana trecuta era impresionat ca din putinul ei facuse gogosi si nu i-a lasat sa plece de la ea pana nu au mancat si ei.
Miss O si care e morala povesti? Ca ar trebui sa stau dimineata ca o sardea in autobus din cauza ca pensionarii sunt buni la suflet si ne dau gogosi?
Nu mersi, mai bine ma lipsesc de o gogoasa gustoasa dar sa nu ma calce nimeni pe picioare 30 de minute pana ajung la servici.
Scuze pentru dezacord. Se inscrie pesnionarul intr-un program social la primarie si angajatii primariei in colaborare cu voluntarii duc acasa la batran produsele de care are nevoie. Asta e corect.
In Brasov li se dau parca N numar de bilete mocca sau bilete la jumatate de pret. Perfect ar fi sa aleaga niste ore decente in care sa-i lase sa se plimbe in voie. Oricum, nici cu ratu’ nu-i ds glumit, astia dimineata cand e mai mare haosu’ baga autobuze mici, iar pe la 11 cand nu-i nici naiba, d-alea lungi. Daca nimereai la 12 prin centru, cand plecau dragutele bunicute cu nepoteii de la gradi sa vezi macel pentru locuri la dublu, eventual sa nu stea cu spatele ca nu-i place, mai sus ca vrea ala mic si tot asa. So much fun!
Mama mea este pensionară și nu și-a luat niciodată biletele gratis. Dacă are treaba in piață merge pe jos (mai face ceva mișcare) sau își cumpară bilet. Restul cumpărăturilor le face de la magazinele din cartier. Poate că plătește puțin mai mult pe produse, dar la cât consumă ei nu se simte diferența
Si sunt unii pensionari ieseni care se imping precum boii. Nici nu te lasa sa cobori din autobuz ca hop si ei.
@Valeriu, o asemenea masura ar duce la abuzuri si mai grave.. e usor sa gasesti adversarilor politici o datorie de 2 lei si 10 bani uitata intr-un colt de primarie. Pana se lamureste „eroarea” alegerile sunt gata..
Daca tot ar trebui reinoit sistemul, as tine cont mai repede de cei care aduc venituri la bugetul de stat in ultimul an, minim x luni ca sa se evite „angajarea de forma cateva zile pentru vot” (deci exlusi toti care sunt ajutati de stat, pensionari, asistati sociali, morti, 98% din rromi etc.)
Extraordinar, asta era problema Romaniei si a orasului Iasi, pensionarii care ne ocupa noua locul in autobuz sau care stau la casa cu 3 carucioare. Fratilor, sensibili, nervosi si stresati mai sunteti. Nu va deranjeaza cocalarii mancatori de seminte si nespalati dar pensionarii sunt o problema majora, Sa le interzicem orice drept ca oricum mai au cativa ani de trait, da-i dracu.
Nu țin partea pensionarilor, pt că sunt mulți acrii și nesuferiți, dar sunt total împotriva ideii asta că unii sunt mai oameni ca alții și au mai multe drepturi!
Dacă voi ați vrea să le interzică accesul în hypermarket-uri între orele în care merg și tinerii la cumpărături, păi atunci de ce să nu fie interzis și pt tineri ca între orele în care ar trebui să fie la muncă să între în vreun Hypermarket?
Așa prin ’33- ’34 mai era unu’ care s-a gândit ca niște unii să poarte banderole pe mâini și să nu aibă voie să cumpere decât din anumite magazine! Nu că aș fi vreun mare iubitor al evreilor, mai ales după ce fac ei acum, dar derapaje de-astea sociale, pentru că unii consideră că au mai multe drepturi ca alții, o să fie mereu un pericol apropiat!
Ar putea RATP Iași să bage întâi niște autobuze și tramvaie mai bune și să mărească flota. Pe ruta Tudor – Copou e plin de studenți, nu de pensionari.
Să ne aducem aminte când au zis că aduc autobuze cu aer condiționat și după stai să vezi că au aer condiționat doar la șofer?
Sorinel, ia uite tata, ce idei au omologii tai moldoveni! Ia exemplu!
Zonele Podu Ros si Tatarasi (Iasi) sunt vestite pentru pensionarii care fac pseudocumparaturi dar au sacose mari pline cu alte sacose. Plus un alt obicei prost, atunci cand calatorii coboara ei nu asteapta ca tot omu ci se imbulzesc spre locuri.
Parca in Constanta era o regula din asta. Din auzite. Si am apreciat-o
Trecind peste idiotenii gen luat dreptul de vot si alte aberatii, sint pentru eliminarea gratuitatii in transportul in comun intre anumite ore.
Daca vreau sa platesc curentul, rata la banca etc, dimineata la prima ora la coada am deja 20 de pesnionari in fata. Si nu e corect sa astept dupa fundul lor si problemele lor (99% pur si simplu stupide). Eu trebuie sa ajung la munca, sa prestez pentru fondul de pensii. Ei pot sa vina naibii dupa ora 10.
e mai ușor să sari să latri că au muncit o viață intreagă, că respect, că poate fi bunicul meu, că bla bla, decât să gândești.
Pai stai ma, faceti diferenta intre „gratuitatea abonamentului intre anumite ore” si „INTERZICEREA…”
E o diferenta, nu credeti?
SI la Londra, daca nu ma insel (am trait in mai multe orase din UE, intr-unul sigur era), exista faza asta: abonamente „all day” si abonamente ieftine, valabile de la 10 la 18, si dupa 21.
Asta e cu totul altceva decat „SA INTERZICEM!”
Marius, EȘTI UN NENOROCIT! DE CE VREI SĂ NE FACI DIN VORBE ȘI SĂ EXTERMINI BĂTRÂNII, BĂĂĂĂ?!
Stiti faza „coplata” la spitale? Cu 5 lei (sau cat o fi, simbolic) taxa de vizita, au redus la greu numarul de oameni care veneau la misto la spital.
Idem cu abonamentele: daca abonamentele pentru dimineata ar fi cu 30% mai scumpe, sunt convins ca s-ar goli dimineata, nu ar mai fi pensionari pe RATB pana in ora 10.
Serios? Pot sa vina in caldura la ora 12? Sa ii ia salvarea de pe trotuar, eventual morti, precum Ion Grosu 75, scriitorul de la Galati? De ce nu iti platesti rata sau facturile prin Internet Banking? Nu stai la coada, le platesti si la 12 noaptea daca ai chef, si nu stai dupa rest. Pensionarii nu se descurca cu internetul, asa ca isi platesc facturile la ghiseu. Stiind asta cand te duci la ghiseu iti asumi riscul de a sta la coada. Daca in fata ta ar fi 20 de tineri care sa plateasca facturi nu ar fi acelasi lucru? Nu stai tot la o coada si pierzi timp? Care ar fi diferenta?
@jules E valabila si reciproca. Poti sa cauti si tu alta banca mai libera. Pana la urma banca sau posta nu a facut sediul doar pentru tine. Eu de exemplu imi platesc toate facturile prin internet banking, ca sa nu stau la coada si am comision 0. Nu stau dupa rest, platesc cand am chef sau imi aduc aminte, si-i las pe altii sa stea la cozi. Tot ce am nevoie e de un calculator cu antivirus bun (securitate la tranzactii financiare pe net activata) si internet. E mult mai simplu si mai comod si castigi mult mai mult timp. Platesti in mai putin de 1-2 minute. Doar daca vrei sa mergi sa flirtezi cu domnisoara de la ghiseu merita efortul pana acolo, insa si in cazul asta mai bine o inviti la cafea, decat sa te duci cu factura in dinti sa o achiti.
@emy nici o metoda nu e perfecta. Da,vara e mai cald. Dar sigur se gasesc solutii. La cite banci sint in tara asta sigur gasesc una la scara blocului. 2 minute de mers pe cald parca nu e capat de lume.
Impozitul pe un apartament de doua – trei camere e undeva la 1-2-300 de lei pe ani. Gratuitatea pe transport e 40-70 lei/ luna.
Pur si simplu, astia consuma mai mult decit dau.
Cum sa nu se duca p*lii pe suflet toata treaba?!
Ia-ti frate o pusca cu luneta si vaneaza-i de pe balcon. Ai dracu nesimtiti dupa ce au muncit o viata intreaga vor sa se plimbe unde vor cand vor? La ghetou cu ei da-i dracu, nu mai sunt utili. Nici pensie sa nu le mai dam nemernicilor.
eu propun ca in loc sa iasa la pensie sa fie impuscati in cap sa moara repede. asa nu vor mai putea vota pentru voi astia desteptii, voi o sa puteti sa va dati copiii la cresa de la 3 luni si nici nu ar mai afecta bugetul de asigurari sociale asa incit s-ar putea aloca mai multi bani pentru imbunatatirea transportului in comun la orele aglomerate. ma si minunez ca la cit de inteligenti si plini de idei extraordinare nu v-ati gindit la solutia eliminarii lor definitive din viata.
In aceasta pagina e o reclama….
De la citgroup …o tableta ipad refursbished cu windows 7 , garantie 2 ani si livrare moka
WIndows 7 pe IPAD ?!?!?!?!
In Munchen abonamentul pt bosorogi (+65 ani) are doar 10 euro reducere fata de cel standard, si nu e valabil intre 7 si 10 AM in zilele lucratoare, de altfel exista abonamente lunare valabile la orice ora, mult mai scumpe, si in afara orei de varf. Ca exemplu eu dau 115 euro pe abonament, si cca 70 euro daca nu e valabil in ora de varf, pensionarii dau cu 10 euro mai putin, adica 60 euro.
Ca un bonus bosorogii pot lua pe abonamentul lor pana la 3 nepoti in mod gratuit.
Prefer metroul, este mosi, polițiști puturoase si troglozi free.
Am numai amintiri oribile cu ei, de cand intrasera DAF-urile si soferii puneau muzica de la radio in masina (pe vremea aia aveai si ce asculta, Moga inca uda pampersii iar mediapro nu avea artisti de casa). Fosilele se luau de soferi tot timpul, ba ca e muzica, ba ca de ce conduc in papuci plus ca rupeau usile ca sa prinda loc.
Cea mai mare greseala, ca l-i s-a dat liber pe toate liniile, ca sa-si ia rosiile de la Obor, cartofii de la 16 Februarie si ceapa de la Progresu. Daca l-i se dadea numai pe o linie, invatau sa plece de acasa doar cand si unde aveau treaba.
Ar fi o chestie sa nu-i mai lase gratis in perioadele cand ocupa locurile in autobuz degeaba pentru ca si asa jumate din parcul RATB este pe dreapta.
Aveti si voi acasa pensionari, retarzilor. Singura lor vina este ca nu v-au „scapat” de la balcon cand erati mici.
Si in Londra OAP (penisionarii) au free-pas pe autobuz dar nu in peak-time (8-9:30). Daca vor sa mearga atunci, platesc bilet normal
La fel in Olanda. In plus, peak time este considerat si 17:30 – 19:00 parca.
In plus, orice reducere ai pe chipkaart (student and other stuff) nu e valabila in peak time.
Nu doar in Londra.
„Older people are entitled to free off-peak travel on local buses anywhere in England, once they become eligible.”
Cuvantul cheie off-peak!
Ma uitam imaginile transmise de la „Plimbarea A3”, fereasca Dumnezeu ce oameni, cu public are A3. Astora le platim noi pensiile ?
Oameni trecuti de 50-60 de ani sau mai mult, cu 4 clase, fideli epocii comuniste, invatati sa fie condusi, sa li se spuna mereu ce au de facut, si care s-au refugiat in propaganda Gadea si compania.
Oamenii astia au muncit si din munca si taxele lor ati aparut voi, generatia feisbuc.
Nu-i urati pe pensionari. Vom ajunge si noi ca ei si daca nu ne vom respecta pensionarii, copiii nostri ne vor urma exemplul si nu ne vor respecta pe noi, atunci cand vom fi pensionari, la randul nostru. Fiti mai toleranti. Societatile civilizate se disting prin toleranta, solidaritate, umanitate.
Doua chestiuni despre sistemul de pensii din Romania:
1. Inainte de ’89 nu se plateau contributii la pensie sau sanatate si nici impozite pe salarii. Cei care munceau atunci nu contribuiau cu nimic la sistemul statului. Pentru ceea ce munceau, erau retribuiti (si nu salarizati); au fost platiti pentru ceea ce au prestat, nu vad cum ar putea cere ceva in plus pentru perioada respectiva.
2. Sistemul nostru de pensii este de tip PAYG. Orice contributie la sistemul de pensii platita dupa ’89 a fost utilizata pentru plata celor care erau la timpul respectiv la pensie; contributorii au platit pentru pensiile bunicilor si parintilor lor si nu pentru ei. A fost necesar sa fie asa pentru ca parintii si bunicii lor nu au contribuit la sistem, v. pct. 1. Deci, cei care sunt acum la pensie nu au platit pentru ei, ci pentru inaintasii lor. Obiectiv vorbind, nu au acumulat nimic si nu li se cuvine nimic.
Orice pensie din prezent este POMANA de la cei care muncesc acum, fie ca va place, fie ca nu.
Iar solutia ta? De curiozitate, ai facut scoala dupa ’89? Aia n-a fost pomana, sau cum?
Eu zic sa-i omoram pe toti.. Ce daca si ei la randul lor plateau pensionarii de atunci!? Ce-i daca sistemul e de vina? Ce-i daca o gramada din ei au ramas fara pensii de macar 3, 4 milionae, dupa ce li se lua aproape toata munca pe vremea sistemului comunist? Da-i in pendula mea de pensionari sa mearga la munca.. nu? Auzi, dar daca fiul (si daca nu ai, viitor tau fiu sau chiar tu) tau se imbolnaveste grav.. Si manca mult mai mult decat contributiile tale la sanatate.. Restul nu e pomana?
Tu chiar ai impresia ca ai vreo sansa de a ajunge la normalitatea mult dorita cu o astfel de gandire?
Contributii sociale pentru pensie s-au platit si inainte de 1989. Chiar din 1938, se pare:
Legea 27/1966 arata ca existau si salariati, si salarii (vezi art 1 si art 4). Contributiile sociale erau platite de catre angajatori (intreprinderi, institute, alte organizatii), nu se opreau din salariu. Adica o parte din profitul produs de angajat era varsat la stat pentru pensia acestuia. In niciun caz nu venea vreun director de intreprindere sau de institut cu bani de acasa. Banii respectivi erau produsi de catre salariati. Daca, de maine, se hotaraste, prin lege sa nu se mai evidentieze separat o cota din salariu care sa mearga la CAS si se revine la situatia in care se plateste direct toata contributia de catre angajator, ca inainte de 1989, devenim cu totii niste pomanagii care vor lua pensie din buzunarul infinit multiplu-miliardarului patron care vine cu bani de acasa?
Nici nu stiu ce-i mai trist: sa fii copil de ‘pomanagii’ sau parinte de copil care te considera asa…
Cosmin, ti-am dat din greseala ‘minus’. Scuze.
Gresit. Pana in 1971 impozitele si contributiile apareau pe fluturasul de salarii. Dupa 1971 acestea au disparut. Dar de existat existau… Sau crezi ca statul comunist, in marinimia lui, platea salarii (retributii) celor care lucrau iar, pentru pensionarii din acea vreme, tiparea niste bani si le platea pensiile. De unde veneau pensiile pentru pensionarii din 1982?
In loc sa sporim numarul de mijloace de transport in comun in intervalul respectiv orar asa cum se face in tarile civilizate de care pomeneai Vali, mai bine ii mai futem nitel pe pensionari. Nu e vorba ca se plimba intre orele respective ci ca nu mai vor sa scoata bani de la buget si fraierii frustrati pun botul si cum le convine sa identifice dusmanul in omul de langa ei incep sa latre ca e o masura buna.
Pai e mai usor sa gasesti si sa arunci vina pe cineva ,eventual dintr-o clasa mai oprimata, cum sunt majoritatea pensionarilor, decat sa vii cu solutii ,cu programe ,etc.
La noi lipsesc programele de dezvoltare pe diverse termene,solutii , oameni educati si competenti sa le puna in aplicare sau sa le creeze.
Uite prima idee de decongestionare a traficului pe autobuze si tramvaie o dau eu: sa se puna controlor( in uk toata lumea urca si coboara pe la sofer care joaca rol si de controlor/casier) la urcare sau sa fie permanent in autobuz cineva care controleaza/vinde bilete(cum e prin amsterdam).Sa vezi atunci ce placere e sa mergi cu ratb-ul si ce liber si fara inghesuiala.
In tarile civilizate, gen UK, au reduceri diferite (atentie, nu gratuitate!) in functie de orele la care circula.
@ana, in uk nu au pensia de 200-300 RON (40-50 lire) pe luna .
Pai, de-aia au in Romania gratuitate, este o facilitate compensatorie. Nici in Bucuresti nu are majoritatea 200-300 lei pensie.
Ce se propune e eliminarea acestei gratuitati in anumite intervale orare, cand se supra-aglomereaza niste mijloace de transport. Chiar ar fi asa de deranjanta eliminarea gratuitatii intre 7:30 si 9:00, sa zicem? Vorbim de o ora si jumatate.
O perlă de ințelepciune de a lu’ sherezada ( cine nu știe unde cântă, click pe goagăle!)
« O dată, de mult două cetăți vecine se războiau pentru un motiv dintr-un trecut pe care îl și uitaseră, da’ războiul mergea mai departe.
Prin nu’ș ce întâmplare, conducerea uneia din cetăți este preluată de tineri focoși și războinici, hotărâți să facă una cu pământu’ cetatea adeversă.
Sfatul cetății hotărî sa concentreze toate eforturile spre război pentru a termina odată cu moștenirea dezastruoasă. Printre măsurile luate – toți bătrânii să fie lichidați. Scăpau de niște guri în plus de hrănit și de niste cârtitori și cicălitori «că aia nu e bună, că aia e o prostie» și câte cele…
Zis și făcut! Doar unul din tineri care își iubea părintele ca pe ochii din cap, nu se supuse poruncii și îl ascunse într-o peștera unde, cu mari primejdii, îi aducea hrană și apă zilnic.
În cetatea dusmană, auzindu-se de traznaia tinerilor, coducătorii au găsit că acu e momentul să radă dusmanii de pe fața pământului.
Numai că pacea incheiată cu puțin timp în urmă îi împiedica să pornească așa tam-nesam războiul!
…și găsiră un motiv!
«Bătrânii noștrii au imprumutat alor voștri ca să-i apere de Duhul pustiului, frânghia de nisip cu care au înconjurat cetatea voastră ca s-a apere de puterea Duhului. Dati-ne frânghia îndărăt, altfel venim noi s-o luam!»
Auzind așa cerere, Sfatul cetății tinerilor începu să dea din colț în colț: de unde să scoată ei frânghia de nisip ca să mai obțină ceva timp să-și pregătească războiul când terminaseră și ultimul bătrân care ar fi putut să le spună cum a fost cu tărășenia asta?!
Dar tânârul care își ascunsese tatăl, inspirat de acesta, le dădu o soluție de răspuns vestitorilor războiului:
«Așa e, nu știm unde au pus bătrânii noștri frânghia de nisip pe care le-ați dat-o, dar dacă ne împrumutați capătul frânghiei rămas la voi, vă facem una nouă și mai puternică»
Auzind un asemenea răspuns, solii se intoarseră acasă, zicându-și:
«Ne-am înșelat și ne-am grăbit. Încă mai e un bătrân pe acolo!»
Si daca trebuie sa ajunga la doctor ce fac? Pleaca pe jos? Ca o cursa cu taxi-ul nu vad sa isi permita.
Sau ar putea plati O (una) calatorie, daca nu se pot duce la medic la alta ora.
de ce sa nu-si permita?
@ana, eu inteleg ce zici dar multi dintre ei chiar nu isi permit.
Asteptam la coada in farmacie, in fata mea un batranel. A trebuit sa aleaga un medicament din cele 2 necesare pentru ca nu si le permitea pe ambele. Si nu o cutie, ci o doza.
@shase_cg: informatia pe care o gasesti peste tot nowadays trebuie un pic si digerata. Nu poti sa iei totul ca atare, raporteaza si la ce vezi pe strada.
In serialele SF (StarGate, StarTrek) exista un episod in care undeva prin Cosmos, o civilizatie asemanatoare celei de pe Terra a ajuns la un punct in care toti indivizii peste o anumita varsta pleaca „dincolo”, obligatoriu, pentru ca nu mai sunt utili, consuma resurse inutil. In unele apare si ideea de stagnare a dezvoltarii societatii, pentru ca varsta aleasa pentru plecare nu permitea acumularea experientei. E evident o idee fortata, de dragul experimentarii, insa pune pe ganduri.
La cat de repede evolueaza tehnologia, generatiile la pensie sunt practic analfabete, au nevoie de ajutor. Nu mai inteleg ce se intampla in jur, viteza lor de perceptie a schimbarii este setata comparativ pe 70km/h cat era viteza de croaziera a Daciei pe drumurile comuniste, la fel viziunea lor despre lume si viata e complet blocata in trecut, pe ideea de stat-tatuc, care-ti da dupa nevoi, fiecare dand dupa posibilitati. E irelevanta viziunea lor chiar si pe termen scurt, facand imposibila orice judecata de valoare sau decizie in cunostinta de cauza. Majoritatea pensionarilor nu au habar de unde vine pensia, e cumva un fel de transfer bancar de la prietenul lor imaginar in conturile fondului de pensii si de ceva timp pretenasul imaginar cam uita sa mai transfere banii, plus ca hotii fura de acolo. Mai adaugam in ciorba si nitica maioneaza ranceda de religie si superstitie, la care suntem campioni absoluti ai prostiei, si ne iese ca toate sunt de la diavol. Dar, orice judecati de valoare am emite, popendulatia imbatraneste in momentul actual, demografia e in scadere. Popendulatia pensionata si in prag de pensie este majoritara si decizia politica ii apartine. Nu va fi posibil ca politicul sa adopte o hotarare care sa reduca puterea de decizie a batranilor, presupunand prin absurd ca poate exista o astfel de initiativa a unui politic nou, dupa ce toata clasa actuala moare intr-un atentat in plenul camerelor. Sunt 6 milioane de pensionari in ro, plus vreo 6 milioane de activi, din care 40% au peste 50 ani. S-a facut deja peste 8 milioane de cetateni care iti spun ca pe vremea lor era mai bine si ca nu sunt de acord cu prostiile tinerilor care nu stiu pe ce lume traiesc. Doar ca ei stiu. Stiu sa-ti dea in cap pentru ca ai o parere diferita de a lor.
Ba Superman, generatiile alea analfabete sunt parintii si bunicii vostrii. Atata suferiti dupa like-uri ca nu mai faceti distinctia dintre realitate si ceea ce trageti pe nas.
Ia dute pana la tactu acasa, si trimite-l „dincolo” ca sa vedem ca vorbesti serios.
cristian, lumea se schimbă.
Vali, respect enorm de mult munca pe care o faci si stiu ca intre munca ta si munca de acum 20-30 de ani este o mare diferenta. Lumea se schimba. Da.
Dar si noi vom urma pe tobogan si generatia care va veni dupa noi, cei care avem acum 30-40 de ani, va fi si mai radicala.
Poate ca lucrurile pe care noi nu le luam in serios si despre care e cool sa vorbim la misto, poate ca intr-o buna zi lucrurile alea or sa ni se intample.
băi, sper să nu ajungem atât de senili și de aberanți ca ăștia de acum.
Cu tot respectul dar vara nu pusca chestia asta. Majoritatea se duc cat mai devreme posibil sa isi faca treburile ca sa nu prinda canicula de dupa 10-11, mai ales in capitala. Daca mai pui si o pensie de rahat, banii aia in plus dimineata se vor resimti …
in targu mures sunt raportati 23.000 de pensionari plimbareti, la o popendulatie de 150.000. toti au gratuitate 100 la suta sau 50 la suta pe motiv de firma pdl, de la primarul bandit pdl. ca asa e in tenis!
Bai baiatule, sa tii minte vorbele astea si cand o sa ajungi pensionar sa refuzi toate avantajele si ajutoarele sociale.
Ohooo, ce o sa va mai curga mucii si o sa futeti la cap tinerii din ziua de maine ca nu va acorda respect.
Inghetata nu e sanatoasa. Contine zahar.
Eu as retrage dreptul de vot celor ce nu merg la vot. Nu pensionarilor, care merg la vot. Caci pensionarii chiar in senilitatea lor de a vota mereu aceiasi comunisti (scuze, doream sa spun hoti, ca-i jignesc pe comunisti) ne arata drumul corect pe care sa mergem: LA VOT.
Rusine celor care nu au mers la vot cat si celor ce si-au anulat votul. In aceste doua feluri i-au lasat pe bietii senili sa ne decida „viitorul” pentru inca 4 ani.
De fapt sa ne intoarca timp de 4 ani inapoi in timp spre evul mediu: Corporatiile sunt de vina! Corporationistii sunt de vina! Sorosistii sunt di vina! Ca au haine pe ei de 1.000 de euro. Cand de fapt ei insisi sunt di vina, bata-i vina! Cand vom avea corporationisti arsi de vii in piata publica? ASTA ne-au votat batranii. Hotul striga hotii. Pentru cine mai are un neuron intreg in vidul dintre urechi.
O vorba din BATRANI spune: Daca n-ai BATRANI, sa-ti cumperi. Dar pe atunci, prin BATRANI, nu existau batrani senili, prosti sau prostiti. Existau doar BATRANI.