Pensionarii militari ar trebui să se sacrifice un pic

Atât timp cât nu acordăm atenție înzestrării Armatei, nu investim în resursa umană prin modul în care o pregătim sau o motivăm și nu îi recompensăm pe cei care au răspuns prezent în orice moment la ordinul țării, România nu va avea apărarea de care are nevoie”, a declarat Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării

Eu înțeleg de ce o face, dar trebuie să înțeleagă și el că au trecut 78 de ani de la ultimul război, așadar două generații de pensionari pe timp de pace. Și nu știu dacă la ultimul conflict armat au făcut prea multe, din ce țin minte.

Deci da, sentimentul general e că majoritatea pensionarilor militari nu merită pensii speciale. Unii merită, gen piloții de avioane, din motive de stress și job riscant, dar ăia care au făcut planton prin cazărmi nu prea.

Plus, armata înseamnă sacrificii și onoare, să facă asta și acum, la pensie, să lase ciocul mai mic, dacă nu avut ocazia să o facă pe câmpul de luptă.

razboi-vitali

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

87 comentarii

 1. Nu uita de serviciile secrete. Toate sunt militarizate.

  Comentariu apreciat.1288
  • Toate sunt pline de tradatori si profitori ai vrut sa zici, asta doare cel mai mult. Pensiile is doar bomboanele de pe coliva.

   Comentariu apreciat.10410
  • Șapte servicii secrete…

   Comentariu apreciat.599
  • Peste 50% din bugetul SRI e reprezentat de pensii

   Comentariu apreciat.828
  • Militarizate înseamnă altceva, nu neapărat că are treabă cu armata. Înseamnă doar că sunt o societate paralelă, cu legile lor, cu judecătorii lor, procurorii lor, toate drepturile normale se suspendă și ești total separat de societatea civilă cu tot ce înseamnă ea odată încorporat în instituția respectivă.

   Evident, asta aduce și avantaje dacă ai de gând să faci niște combinații…de-asta noi avem o grămadă de jucării din astea, vin din mindsetul din comunism unde la fel, erau unii băieți complet deasupra societății (care și așa nu era cine știe ce), și acum s-a extins un pic tradiția.

   Comentariu apreciat.447
  • @manu144x

   Militarizate înseamnă altceva, nu neapărat că are treabă cu armata.

   Pixelu’ albastru!?! Pe cine încerci să aburești?! Sau tu, aburit la rândul tău?!

   Înseamnă doar că sunt o societate paralelă, cu legile lor, cu judecătorii lor, procurorii lor, toate drepturile normale se suspendă și ești total separat de societatea civilă cu tot ce înseamnă ea odată încorporat în instituția respectivă.

   Nu – asta vor ei să crezi și să impună, să rescrie regulile. Uite că nu, nu înseamnă asta.

   45
  • @Boros

   Păi continuă cu explicația, nu ne lăsa așa.

   22
 2. Comentariu ascuns de spiriduși!
  [Click aici]

  Comentariu nasol. 4299
  • Mda, pensie de sclav 18.000 lei. Și-s vreo 1800 de generali (ce coincidență cu 18 ăsta).

   Comentariu apreciat.6624
  • Deci trebuie să ne raportăm la cel mai înalt grad :)

   Indecis. Tu ce zici?3239
  • Da , ca de la cap se impute pestele.

   175
  • Da, să lase ciocu’ mic, pentru că brava Armată română a avut succese mai mult în luptele contra civililor decât împotriva armatelor inamice. Cu câteva excepții, mai mult a pierdut lupte decât a câștigat. În schimb, au fost viteji pe la Iași, Odessa, în Bulgaria (Dobrogea de Sud), la răscoalele din 1907, la grevele muncitorești, în Decembrie 1989 înainte și după 22 etc. Chiar și pe timp de pace au pus umărul la represiunea comuniștilor împotriva poporului pe care trebuia să-l apere. În prima parte a Primului Război Mondial s-a intrat ca-n brânză în România. În a doua parte au venit francezii să reorganizeze brava armată, așa s-au întâmplat succesele (sau succsesurile?) de la Mărășești, Mărăști, Oituz.
   În plus, să nu vorbim despre generalii făcuți la apelul bocancilor, despre corupția din armată sau incompetență. De ce crezi că la Mărășești au luptat soldații în izmene, la propriu? Pentru că era sezon cald, iar ei încă nu aveau ținută subțire corespunzătoare. Aveau încă ținuta de iarnă.

   Indecis. Tu ce zici?2513
 3. ” Unii merită, gen piloții de avioane, din motive de stress și job riscant” – da, inteleg ideea, ca ai nostri zboara pe MiG-uri de la fier vechi si mai nou F-16 la mana a treia. Nu prea avem ce investi in inzestrarea armatei romane cand contractele astea se dau mai mult ca favoruri politice si mai putin pe criterii tehnice sau strategice.
  Asa ca da, sa le dam pensii de 5000-6000 de EUR pe luna, ajustate automat la inflatie.

  Indecis. Tu ce zici?2124
 4. Comentariu ascuns de spiriduși!
  [Click aici]

  Comentariu nasol. 46105
  • Cum spunea si expertul militar britanic Big Shaq:

   The ting goes skrrrahh ah
   Pap, pap, ka-ka-ka
   Skidiki-pap-pap pap
   And a pu-pu-pudrrrr-boom Boom
   Skya ah
   Du-du-ku-ku-dun-dun Dun
   Poom, poom

   Indecis. Tu ce zici?2528
  • 2,5% e un buget „nu tocmai mare”? Ești pe bune?

   Indecis. Tu ce zici?3822
  • Nu, nu e mare cand iti bate muscalu’ la usa.

   Bugetul de pensii de stat e deja cu deficit de 10 miliarde. Mai adaugam 4 miliarde sa-i platim si pe pensionarii MAPN?

   Hai sa zicem ca mutam militarii in sistemul de pensii de stat. 9 miliarde fond de salarii x 25%, aducem 2,25 miliarde din contributii. Pana la 4 mai e.

   Problema e in alta parte, la generalii aia de carton care iau 18000 pensie.

   Indecis. Tu ce zici?4230
  • @Rumbu
   Spui tu chestia asta :”Pensiile militarilor sunt platite dintr-un buget separat de al casei de pensii si anume din cel al MAPN sau SRI.”
   Imi poti spune de unde provin totusi banii din bugetul asta separat..!? Printeaza armata banii..cad banii din cer …!? Nu tot din bugetul tarii provin acesti bani !?

   Comentariu apreciat.566
  • ” Pensiile militarilor sunt platite dintr-un buget separat de al casei de pensii si anume din cel al MAPN sau SRI.”

   Banuiesc ca atunci cand iti iei salariu il imparti prin toate buzunarele, ca sa ti se para ca ai bani mai multi.

   Absolut toate pensiile din tara asta, de orice fel ar fi, sunt platite din colectarile de la bugetul de stat. Schema cu „platim doar din ce se colecteaza din CAS din salarii” a fost de foarte multi ani depasita, pentru ca banii nu mai ajung. Acum se platesc pensii din colectarile de TVA si din impozitele pe venit.

   Mai mult, pensionarii „normali” strang cureaua de mai bine de 10 ani, puterea lor de cumparare e erodata cumplit, in conditiile in care punctul de pensie de abia a ajuns la 1700 de lei. Cam asta ar fi pensie „normala” pentru cineva care a muncit 35 de ani cu salariul mediu pe economie. Minunata pensie pentru astia „normalii”, nu?

   Nu ar fi cazul sa ajungem si la „speciali”? Sa primeasca si ei cat de cat proportional cu veniturile pe care le-au avut? Poate multi au uitat: deficitul public al statului roman, deja urias, e finantat cu dobanzi demne de Sile Camataru.

   Comentariu apreciat.346
 5. Cunosc cateva cazuri de pensii militare, si toate sunt sub 3500 de lei (in 2023), dupa >30 de ani de armata , in fiecare caz.

  Valoarea medie a pensiilor militare e trasa in sus de pensiile marisoare ale celor care au iesit la pensie cu grade mari (si care iau linistit peste 10.000 lei/luna).

  Oricum, vad ca generatia de acum nu prea mai intelege ce a insemnat armata in vremea comunismului: alarme la 2 dimineata, munca sau instructie non-stop. Bataie. Umilinte.

  Bonus = munca fortata ani de zile (multe cai ferate, blocuri, drumuri, etc, etc, au fost construite de soldatii nostri), cu plata = cu aceeasi solda pe care o incasau oricum + ceva mancare mai buna.
  Erau unitati militare specializate pe diverse ramuri de constructie.

  Indecis. Tu ce zici?7295
  • Mare smecherie +30 de ani de munca (sa ne intelegem +putini, ca altfel ziceai 40, si mai pui acolo si academia eventual).

   Eu muncesc de 22 de ani si mai am o viata pana la pensie. Singurul lucru pe care tre sa il aiba omul modern dupa 30 de ani de munca e inca 20 pana la pensie. Statul baga bani in tine 18-22 de ani de cresa, gradinita si scoala….si vreo 20 de pensie…cat cacat vreti sa munciti sa produceti ceva pe pamant, 10?

   Comentariu apreciat.7849
  • Vai săracii de ei, ce greu le-a fost sa dea cu biciu pe sclavi pe timpul comunismului 🤣🤣🤣 zici ca ei au săpat canalul, când de fapt s-au dus la miliție că nu erau buni de altceva

   Indecis. Tu ce zici?4334
  • „Cunosc cateva cazuri de pensii militare, si toate sunt sub 3500 de lei „, ha! Pe putinii pe care ii stiu au macar 4000 si asta este o cifra pe care o auzeam despre cate o pensie militara de acum vreo zece ani.
   Munca la militari inainte de 89? Nu ei efectuau munci agricole, ci soldatii din subordine. Munca in sistemul militar pana prin 2000? Nu prea cred ca impresiona pe nimeni. Cei care au mers in misiuni? Aia da, cam singurii. Iar restul, trageri, cursuri, ce pana mea, parca am vorbi despre Marines sau Divizia 101.

   Comentariu apreciat.5626
  • Da Kilroy, hai să-i plătim doar pentru situațiile când avem nevoie de ei și apoi să ne plângem ca sunt nepregătiți

   Indecis. Tu ce zici?2444
  • când a început războiul, își dădeau ai noștri din armată demisiile pe capete. că pe timp de pace era bun salariul…

  • @Boris, pai normal ca inca 20j de ani ca bagi ca adevaratul ca musca fara cap. ” Statul baga bani in tine 18-22 de ani de cresa, gradinita si scoala..” ba bine ca parintii iti platesc scoala aia, apoi poate chiar tu din timpul facultatii, ca fara bani la buget nu prea ar fi scoala ‘gratuita’ unde mai pui ca nu e nici de cea mai buna calitate.
   da, unii produc in 10 ani cati altii nu reusesc intr-o viata intreaga si tocmai asta e scopul civilizatiei, sa produci eficient nu sa te rupi in doua ca sclavul, restul e pasarea cartofului, cand nu esti un manager bun cauti sa dai vina pe cineva

   Indecis. Tu ce zici?1426
  • @NIX, vorbim de militari și ai dus-o repede în derizoriu cu „unii produc […]”. Ce anume produc militarii ăia care stau și freacă pula/joacă table/beau prin UM-urile din România?

   Indecis. Tu ce zici?219
  • @Alex, vezi ca aia care munceau in constructii erau soldati in termen nu angajati in armata. Mai usor cu pianu’…

   185
 6. Comentariu ascuns de spiriduși!
  [Click aici]

  Comentariu nasol. 49110
  • 1. și pentru efortul de a fi sunat la 2 noaptea primea salariu mai mare decât restul fraierilor?
   2. cum zice cineva mai sus, 1.800 generali. pentru ce?

  • Sa vezi ce amuzat este sa lucrezi la camera de Garda la urgente si sa-ti vina la doua noaptea ranitii dintr-un autobuz cazut in rapa , trei AVC-uri si doua infarcturi . Sau imbalsamator la morga orasului. Sau gunoier si sa versi tomberoanele cu zeama fix la miezul zilei in iulie. Sau sa lucrezi in hipermarket si sa ajungi la 5 dimineata ca sa deschide la 7. Sau sau sau. In plm toate joburile sunt importante, toti trebuie sa primeasca pensie dupa cat cotizeaza.

   Comentariu apreciat.18722
  • Comentariu ascuns de spiriduși!
   [Click aici]

   Comentariu nasol. 3667
  • Vali:
   1. Pt efortul ala esti platit comform legii. Si in acest caz sunt mici.
   2.Aici sunt de acord , nu is justificati, dar trebuie sa luam in considerare ca toate structurile(MApN, SRI,STS ,SRI,SIE etc). Eu cata vreme nu vad un act oficial stampilat de MApN sau alta structura care sa confirme acest lucru , eu nu o pot lua in considerare.

   Nicu:
   I-auzi! Presupun ca pt tine ii tot una sa lucrezi pe marile santiere si la sfarsitul carierei militare sa primesti o mizerie de pensie militara( dupa tn, normal). Peste tot cadrele militare sunt platite corespunzator, cu atat mai mult ai nostri , mai ales stiind in ce conditii au lucrat.

   Indecis. Tu ce zici?2339
  • Vai săracii de ei, aplicație de 3 luni unde erau mai zilnic beți morți. Am făcut practică pe puitorul de mine 274 (ăla avariat de explozia unei mine, de curînd) în 1983, unde 80% dintre cadre plecau pe 3 cărări acasă, seara. Am avut o grămadă de ofițeri, în liceul militar și în școala de maiștri, care habar nu aveau de regulamente, în afară de culcaturi nu știau altceva. În școala de maiștri militari de marină l-am avut ca politruc chiar pe geamirache Chițac, acum primărete la CT, habar nu avea de nimic ci numai de pregătirea de luptă și politică, dovada că la examenul de sfîrșit de an I cade subiectul ”din ce se compune echipa de vînători de tancuri”, noi fiind marinari. Sau mers pe jos de la poligonul Midia pînă în Coiciu, numai bun de luptă după un marș din ăsta tîmpit…
   Stagiul militar l-am făcut la mină la CEO (fosta Minieră Horezu) unde numai comandantul Rotaru era treaz în permanență (știa pe de rost numele din catalogul de apel la vreo 320 militari), restul ofițerilor erau mangă prin sala de mese. Și tu îmi spui mie de ofițeri meseriași…

   Comentariu apreciat.12020
  • Din ăia 1800, doar pentru că a aruncat acest număr cineva mai sus, presupun ca mai bine de jumătate sunt foști sportivi

   Comentariu apreciat.389
  • De deținuți nu suflăm un cuvânt, stricăm o imagine idilică, muncitorească.

   Comentariu apreciat.368
  • Alexx, Mark voi sunteti reali?
   Din ’89 pana acum au trecut 33 de ani, de cand s-a facut transfagrasanul vreo 50. Cand ei stau „in campul muncii” ~30 de ani…ce treaba au aia cu subiectul de fata? Taiat pensie la oricine sub 60 de ani. despre asta e vorba.
   Nici nu mai intereseaza ca are 100000 sau 1000 de RON, nu exista sa plateasca statul putori.
   18-20 de ani baga statul in tine cat esti copil, iesi la pensie la 45 (25 de ani de munca) si vrei iar sa te tina statul pana la 80 cand crapi. Deci 55 de ani de ani baga statul in tine si tu produci 25, dar te intrebi de ce e greu in tara. Si cine iese la pensie la varste de astea, of course…bugetarii = 1000% putori lenese.

   Comentariu apreciat.9030
  • Dacă tot am menționat de lucrări din perioada comunistă. Cine păzea lagărul să nu scape careva? Cine înăbușea revoltele? Brașov 87. Cine a tras în populație?

   Comentariu apreciat.7113
  • Bai Mark,erau in 1990 300000 de militari activi.Nu esti normal sa zici ca majoritatea au fost la munci?
   Majoritatea o frecau,se luptau cu sticlele de vin si ieseau la pensie la 55 de ani.
   Nu vorbesc de gradul de cretinism si de teroarea psihica la care supuneau militarii in termen.
   Pensia minima pe economie o merita 80 la suta din ei,la ce au facut si ce avantaje au avut.

   Comentariu apreciat.5511
  • stagiul militar în ro e o glumă proastă, chiar și acum, dacă vrei militărie, fă sport de performanță. câte gloanțe trage în perioada de antrenament un soldat? cam cât trage un american pt hobby în weekend? mda.

   Indecis. Tu ce zici?2110
  • @Marinel, tare de tot istorisirea ta. Imi aduce aminte de aventurile fratelui mai mare din armata. :)
   Eu sunt curios daca intr un conflict cu animalele de rusi s ar organiza armata bine sa lupte. Stiu ca sunt si aia care au luptat prin irak, afganistan, dar nu stiu in ce masura ajuta aia comparativ cu astia descrisi de tine…
   Om fi mai bine ca la ucraineni, mai rau, cine stie. Sper ca mai bine! :)

   94
  • Stai sa vezi ce inseamna sa faci garzi pe trauma pana la 65 de ani cand iesi la pensie ca medic. Si sa nu ai parte de acea vechime in munca. But wait…aia s spagari, nu?

   Indecis. Tu ce zici?2312
  • @Iulian
   Sportivi sau nu pensia e cam la fel. Bașca pensia viagerà cà i s-a fluturat un steag la inaltime. Macar in urma celui care a dat la lopata a ramas ceva in urmă pentru omenire…

   1210
 7. Putem să amânăm puțin discuția?
  Trei luni. Instrucție/testare obligatorie toată lumea. La sfârșitul instrucției plecăm cu pistol/pușcă/muniție acasă și discutăm de contribuțiile armatei, ale serviciilor, ale magistraților la societatea în care băltim și am rezolva și cu apărarea țării, săraca de ea, mult mai eficient.
  O discuție la rece.

  Indecis. Tu ce zici?3621
  • Oh, 3 luni de instrucție armată adevărată. Fără prostii, doar tactici, antrenament fizic, fără telefon, pc, etc. Făcut în mod profesionist. Câți ar trece un examen, de care să depindă pensia lor?

   Indecis. Tu ce zici?3716
 8. S-a sunat alarma la popota, postacii au sarit sa ne lamureasca cum nu avem un numar aberant de lucratori in servicii pe cap de locuitor si cum saracii militaurii au construit tarisoara asta cu mainile goale.

  Hai sa propunem pensii speciale pentru toti cei care au lucrat la canal, inclusiv detinutii de drept comun. De fapt hai sa extindem si sa-i acoperim pe toti care au lucrat pe santiere, deh, nu dormeau acasa pe perna lor.

  Comentariu apreciat.7226
 9. Am un membru al familiei extinse care a ieșit la pensie la 38 de ani cu gradul de maior. A lucrat in parcul auto la 8 ore, de luni până vineri. Prin 2004 parcă s-a desființat unitatea militară unde lucra și a fost relocat. A mers la noua unitate timp de vreo doi ani, cale de 140 de km și două județe. Apoi s-a ivit oportunitatea de a se pensiona. Repet, că poate s-a uitat după atâtea fraze. La 38 de ani. 38. I s-a oferit posibilitatea să cumpere la preț de nimic locuința de serviciu, un apartament cu două camere in vremea in care oamenii simpli nu aveau acces nici măcar la un credit de imobiliare. A primit și ordonanță, o sumă frumușică, cu care și-a cumpărat mașină nouă, că doar locuință avea. Iar pensia era de două ori mai mare decât a mamei, de pildă, care a lucrat 40 de ani in învățământ, profesor gradul I. Acum, ce-i drept, nu i s-a mai indexat cum se întâmpla cândva. Plus că și Băsescu i-a mai tăiat din ea.
  Ca o concluzie, au fost vremuri și vremuri. Plătim polițele de atunci. Noi, nu cei ce sunt vinovați. Și, ca bonus, in Moldova de peste Prut, polițiștii se pot pensiona la 37 de ani. Se pregătesc pentru viitor.

  Comentariu apreciat.7212
  • Intrarea în NATO a însemnat și reducerea efectivului, prin pensionare.

   Indecis. Tu ce zici?1821
  • Și NATO a zis că nu mai are nevoie de un maior in putere, de 38 de ani, sănătos tun și cu experiență? Că, din câte îmi amintesc, ulterior s-a angajat personal. Iar cei care au făcut pensionările astea in ce fel și-au asumat consecințele că uite, colegii de generație ai domnului și anume primiii decreței urmează să iasă în curând la pensie. Pentru ei mai sunt bani sau îl ținem pe pensie bună doar pe domnul maior până la vreo sută și ceva de ani, că ce grijă să aibă, a muncit doar cinșpe ani…?

   Indecis. Tu ce zici?3310
  • @Ambra Nu NATO a zis asta și nu NATO a decis asta, dar de ce să nu dăm vina pe NATO pentru o mârlănie 100% românească. Nu e păcat? Și dacă sunt aviator și toată viața am avut un venit corespunzător cu pregătirea și responsabilitatea avută, nu e păcat să nu umflu pe ultimele șase luni veniturile și să ies cu o pensie de roșește Tudorel Toader?
   La fel și la miliție, la jandarmerie, la magistrați, la servicii.
   @speciali ați pregătit generația următoare să facă mai bine decât ați avut voi putere și pricepere sau ați spălat putina cu prima ocazie? Sfânta Pensie.

   Indecis. Tu ce zici?2015
 10. Comentariu ascuns de spiriduși!
  [Click aici]

  Comentariu nasol. 5489
  • Compar cu angajații Policolor sau AzoMureș sau Boldești Scăieni, fabrica de sticlă.

   Comentariu apreciat.669
  • @Pixel, cam fix asa s-au dus si aia care au facut aviatie chimica.

   Indecis. Tu ce zici?1322
  • Imi pare rau pentru pierderea tatalui tau,dar dinsul e exceptia,nu regula.Ca asa o dam la civili in mine,Copsa Mica,Baia Mare..,,

   Comentariu apreciat.3914
  • Mai sunt si alte categorii profesionale cu grad inalt de risc, vezi sectiile de radiologie din spitale, de unde pe vremuri te pensionai de regula direct la asezamant cu usa in tavan.
   Sau de aia de la Copsa Mica ce sa mai zic?

   Comentariu apreciat.346
  • Bai bosache, orice pensie care nu respectia principiul contributivitatii este o pensie speciala. Sunt sute de mii de muncitori in fabrici si uzine (la fel de poluante ca aviatia chimica) care nu au primit decat o sticla cu lapte si iesirea la pensie mai devreme de 60j de ani (dar nu stiu pe nimeni mai jos de 50 de ani). In, rest, si ei au murit pe capete de la cancere si alte grozavii dezvoltate din cauza chimicalelor.

   Deci mai lasati in plm plangerile astea de milogi ca majoritatea personalului militar fost si actual se afla in categoria expusa aici de cei mai multi comentatori.

   Comentariu apreciat.347
 11. Nu stiu voua dar mie mi se pare ca principala grija a armatei e sa intre cu echipa in liga 1. Asta e prioritatea lor nu geopolitica si alea

  Comentariu apreciat.5412
  • Ai incercat tu o chestie, dar nu ti-a iesit, altfel ai fi stiut ca tocmai din cazua conducerii armate nu intra Steaua in prima liga.

   68
  • punkreas, confunzi vointa cu neputinta!
   sunt curios cum justifica popotarii bugetul alocat unui club de fotbal care nu are obiectiv de performanta. nu se sesizeaza nimeni ca se risipeste nejustificat bugetul armatei?

   23
  • @dady cat din bugetul armatei se iroseste? 10 pensii speciale pe an?

   03
  • @punkreas, mi se pare ca te faci ca nu intelegi despre ce e vorba. Care e treaba armatei? sa apere tara sau sa distreze prostimea alergand dupa o minge? Imi poti spune un alt minister din vreo tara civilizata care are club sportiv? despre ce vorbim aici?
   nu avem armata si armanent corespunzator dar aruncam zeci de milioane de euro pe fotbal
   politistii nu au echipamente corespunzatoare, munitie si nu fac traininguri dar ministerul are club sportiv
   infrastructura feroviara e vai mama ei, mai proasta ca acum 100 de ani dar ministerul transporturilor are bani de atuncat pe sport.
   bucurestenii nu au apa calda dar primaria artunca cu sute de mii de euro pe handbal
   nu-mi spune ca nu faci deloc legatura intre una si alta

   31
  • @rady: ma bucur ca ai dat si celelalte exemple. 90% din sportul din Romania este finantat de stat.

   00
 12. Inainte de a mai avea pareri, sa ne explice domnul ministru cum, de zeci de ani, inainte de pensionare, majoritatea bastanilor din armata sunt promovati in grad pe ultima suta de metri pentru a primi pensie mai mare.

  Comentariu apreciat.546
 13. Statul asta socialist trebuie sa moara.

  1910
 14. Unelri o dam in gar alteori nu…
  Dar chiar de pensile militare mi se pare chiar frectie la picioru de lemn…. generalii sunt multi sportivi sau onorifici..
  Vecinul meu dupa 32 de ani de armata si 6 misiuni in afganistan si bosnia are pensie 4500 de lei.. hai sa facem economie aici…

  Indecis. Tu ce zici?1823
  • Ai idee cam ce salariu si stagiu de cotizare iti trebuie sa iei pensie de 4500?si cred ca tu nu ai primit de la stat locuinta .

   Indecis. Tu ce zici?3617
  • @caposu
   Plus că li se decontează și chiria, inclusiv la jăndari…

   95
  • Marinel,
   Ce mi se pare uluitor e ca omului i se pare putin 4500 ron ,pensie.
   Iar aia cu exemplele pemsiei medii a militarilor in alte tari sint ridicoli.
   Cind au dat click pe google sa vada pensia,trebuiau sa vada si citi beneficiaza de ea si in ce conditii.
   Ii invit pe cei carora 4500 li se pare putin si au 25-30 de ani de munca sa faca o simulare si sa vada la ce nivel e pensia lor.Care va merge tot in jos,pentru ca deja rostogolim datorii aberante pentru sustinerea acestui fond de pensii.

   97
 15. Pana si contabilii care au lucrat in armata au pensii speciale iar tu vorbesti de soldati.

  Indecis. Tu ce zici?279
 16. NOU
  #74

  Cei care inflamează subiectul au, din punctul meu de vedere, atacă direct securitatea națională și apărarea națională. Fie intenționat, fie că nu au altă soluție și atunci este bine să folosești în scopul tău – nu contează pentru ce – o slăbiciune psihologică, aia cu ”capra vecinului”. Pensiile militare de stat, definite în Legea 223/2015, se dau pentru serviciu, pentru frustrări, pentru obligații, pentru faptul că militarilor le sunt interzise unele drepturi etc.
  Pensionarii militari români au o pensie medie de 600 de euro, cea mai mică dintre pensiile de serviciu din România. În comparație cu pensiile militare ale militarilor altor țări membre, este de remarcat faptul că în Ungaria, Cehia şi Polonia, pensia militară medie este dublă – 1200 de euro. Pentru toate celelalte ţări membre NATO, pensia medie este 3.200 de euro, iar în SUA de 5.632 USD/lună

  Indecis. Tu ce zici?1941
  • Domnul locuitor al Deltei,
   In loc sa preiei niste minciuni ale site-ului sindicatului de APV-isti,te rog sa intri pe siteuri ale armatei din tarile respective.
   Vei avea mari surprize.Dar ,ca idee,mai intii vezi citi miltari activi au tarile respective si fa raportul cu populatia .
   Succes!

   108
  • Domnule locuitor,
   Pentru exemplificare ,virsta de pensionare in armata belgiana este intre 57 si 63 de ani,in functie de arma si de 67 de ani pentru contopisti.Gunoaiele alea de la sindicatul APV-istilor ar trebui date in judecata pentru raspindire de informatii false.
   Dar sa stiti domnule locuitor al Deltei ca informatia e la un click distanta.Bunavointa sa fie.

   156
  • Domnul locuitor,
   In Belgia virsta de pensionare a militarilor este intre 57 si 63 deani,functie de arma in care profesezi.Siteul sindicatului de APV-isti ar trebui dat in judecata pentru raspindire de informatii false.
   Dar sa stiti ca informatia este la un click distanta,bunavointa sa fie.
   Cuantumul pensiei este 2.5 la suta din primele 36 cele mai mati solde,calculate la nivel basic ,fara sporuri.

   55
  • Pai si pensia medie lunara pentru civili am vazut ca e cam pe jumate din suma aia.

   Care e problema?

   42
 17. Rumbule esti la fel de inteligent ca Presedintele in exercitiu si ministru de finante Caciu.
  Desteptul lumii, de unde lula mea sunt banii aia, ca doar nu din impozitele bugetarilor. Voi chiar credeti ca aia cand au zi de pensii dau drumul la tiparnita? Nu tot din banii platiti de aia de muncesc in privat e facut tot bugetul tarii. INTELIGENTULE!

  Indecis. Tu ce zici?2011
 18. Imi povestea un fost militar, tanar pensionar, ca este dezamagit de pensia primita.
  Ca alti „colegi” au iesit la pensie recent si sar de 5-6 mii de lei.
  Indraznesc sa il intreb; Ce pensie are ?
  – Zice ceva de 4000 mii de lei.
  Ii zic ca tata are undeva la 1500 lei. Se descurca cu ei.
  Nu a mai zis nimic :D Tacere ~

  Indecis. Tu ce zici?286
 19. NOU
  #81

  E o discutie mai mult decat alb si negru pe acest subiect. Am avut in jurul meu persoane care s-au pensionat din mapn in ultimii ani si problema e la modificarea legilor din ultimii 20 ani care au permis anomalia sistemului. Cineva care a avut functie de conducere (aka structura de peste 400 oameni) si a stat pana la expirarea varstei pt gradul avut a iesit cu o suma X in anul Y. Apoi alta persoana care a contribuit cu o perioada la jumatate a iesit cu o valoare mai mica, dar in urma recalcularii si reindexarii l-a depasit pe primul.
  Unul a iesit la pensie (55 ani) altul la 38 + ordonanta si alte beneficii.
  Dar armata a scazut dupa aderarea la nato la 1/4 din ce era inainte de ’89. Vor disparea pensiile astea in mod natural caci avem 20+ ani de cand s-a permis iesirea din sistem cu beneficii.

  47
 20. CSA Steaua Bucuresti
  Buget anul 2022:
  Total venituri de la buget> 134.020.000 lei

  Link: https://www.csasteaua.ro/wp-content/uploads/2023/01/F-S-1973-29.12.2022.pdf

  aud?

  41
 21. Nu-mi dau seama, toți „specialii” ăștia care se plâng de condițiile grele au aplicat pentru job în necunostinta de cauza? Nu știau ce-i așteaptă? E așa grea o demisie cinstită la vremea ei? Abia aștept sa mă apere pensionarii din Corul Armatei și Bumbescu, au avut o viață plină de restricții.

  15
 22. Cand vad ca thumb down e la moda ma amuza faptul ca estimat 3 sferturi din cei care le dau nu au facut stagiul militar. Totodata Vali anul trecut au fost niste campanii de recrutare – stii cati s-au dus? 0! Nimeni! In contextul in care e posibil ca razboiul sa vina peste noi intreaba-te cati din tara asta, care nu or sa fuga de razboi, stiu pe la care capat al pustii iese glontul. Iar cu pensiile speciale ai dat-o de gard! Militarii nu primesc pensii speciale ci pensii de serviciu! O cu totul alta mancare de peste! Totodata nu ai luat in calcul faptul ca unii nu mananca multa pensie – cunosc multe cazuri care dupa 4 luni s-au dus la locul cu verdeata. Si asta ti-o spun eu, un amarat care a facut stagiul militar obligatoriu!

  23
 23. Aceeași veșnică problema, vrem o țară ca afară dar soluția totuși nu e bună dacă ne afectează pe noi, cum foarte bine a zis și Vali într-un articol anterior.
  Are Europa pensii speciale? Nu.
  A spus Europa să renunțăm la ele? Da.
  Simplu.
  Alta chestie, cea legată de noua lege care interzice reclamele de pe lângă scoli la jocurile de noroc. Mare lucru nu rezolvi interzicând reclamele de pe lângă scoli. De ce nu intiezi o lege care să interzică in totalitate jocurile astea? In schimb tu scrii o lege care îi deranjează pe cei din industria asta cam 1%.

  12

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube