Vi s-a părut exagerată faza cu interzisul telefonului la muncă?

Ați fost un pic ofuscați că am pomenit de locuri de muncă unde patronii interzic telefoanele.

Azi, pe seară, la LC Wakiki, una dintre angajate o ținea pe casieră de vorbă. Aia bascula haine și împăturea, ea s-a gândit că ar fi interesant să o țină de vorbă. Și n-ar fi fost problemă dacă nu erau 7 clienți la casă.

Știți cum e, în unele cazuri se explică de ce fata doar aranjează marfa pe rafturi.

Altfel, dacă aș fi în locul celor doi puști care discutau cu badigardul de la H&M, mi-aș pune părinții să facă o reclamație pentru hărțuire. Nu există nici o lege sau regulă care să spună că, dacă ești minor, ai voie să iei doar 1 produs în cabină, moșul ăla era pur și simplu imbecil.

fun-sleep

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

81 comentarii

  1. nici io nu-i las pe ai mei cu telefoane-n birou.
    Din experienta, oamenii au tendinta sa abuzeze si daca-i lasi sa faca ce vor un om vorbind cu nevasta la telefon iti strica flow-ul pentru tot biroul.

    Si asa cacaturile astea de open space-uri iti fut productivitatea urat de tot, mai adaugi si o javra calare pe telefon toata ziua… Nu
    serios, nu.

    12
    • Poate dacă le-ai da destui bani la „ai tăi”, ar fi motivați să muncească și nu și-ar permite să stea călare pe telefon. Ai Touareg ?

      40
    • Sefu’, tu cred ca petreci mai mult timp pe blogul lui zoso decat ar petrece „ai tai” la telefon.

      01
    • le dau suficienti bani la „ai mei” conform cu pretul pietei de munca in UK.
      Asta cu „le dai suficienti bani” e duma romaneasca pentru a justifica lenea. Nu-ti place? Pleci.
      Ce nu pricepeti voi, pentru ca din nefericire in Romania s-a inventat prostia e faptul ca, pentr a-i putea plati aluia 35-40k/year la care eu trebuie sa mai platesc asigurari sociale, pensie etc si sa tin compania in negru , mie omul ala trebuie sa-mi faca o munca de cel putin 90,000£/an. Daca n-o face, nu-mi trebuie, ca nu sunt institutie de caritate.
      Suntem un startup mic, am inceput din mai fara finantare externa- am inceput cu 3 oameni, am ajuns la 6 +1 admin plus 1-2 outsourced in India. SI eu muncesc 80 de ore pe saptamana si chiar mai mult, la diferite ore.
      Si nu, n-am Tuareg. Am un Citroen C3.

      02
    • @Daniel. Romanul saracul…
      Hai sa-ti explic: ce fac eu pe banii mei e treaba mea. Ce face el pe banii lui la el acasa in timpul lui e treaba lui. Ce face pe banii mei la munca? E treaba mea. Pricepi sau e nevoie sa-ti fac un desen?

      00
    • @cheddar esti cocalarul tipic, imbogatit peste noapte…care se crede Dumnezeu pe pamant. Firma aia unde esti tu patron in acte sau ce dracu esti, nu e a ta. Stiu, pare greu de inteles, dar crede-ma, nu faci ce vrei tu cu banii firmei, nici cu angajatii. Ai auzit de Gigi Becali? Daca nu, uita-te in oglinda……

      30
    • ce ma amuza pe mine romanii. E ca-n gluma aia de rahat cu nea ala care se duce-n iad si vede langa fiecare cazan cate-un drac de paza sa nu iasa careva, cu exceptia unuia
      „Sefu, la ala de ce nu e paznic”
      „Acolo sunt romanii, daca incearca vreunul sa iasa,il trag ceilalti inapoi inauntru”.
      Comentariile sunt amuzante- in the mean time mai varsati-va voi veninul putin, eu am treaba :)
      pentru cunoscatori
      https://www.youtube.com/watch?v=v9XW6P0tiVc

      advanced reading :
      https://thelastpsychiatrist.com/2017/11/hipsters_on_food_stamps.html

      00
    • cheddar, eu sper sa dai faliment cat mai repede. Nu de alta, dar cred ca ti s-ar potrivi mai bine un rol in locul „alor tai”.

      00
    • In alea 80 de ore de lucru pe saptamana incluzi si comentatul pe blog?

      00
    • pe intelesul tau, Daniel:
      nu-i deloc hipocrizie, pentru ca nu suntem la fel. Nu-l opreste nimeni pe gigel sa munceasca 8 ani de zile la un concept, sa stranga bani ca un caine, sa accepte toate contractele de rahat, sa-si asume riscurile si sa-si deschida propria firma unde poate sa scrie pe bloguri sau pe FB cat vrea muschiul lui.
      pana atunci, atata timp cat eu semnez payroll-ul se joaca dupa regulile mele sau pleaca. De asta exista trial period- ca sa poti scapa de un om care nu se potriveste fara penalizari.

      si uite aici un ceva folositor https://www.cracked.com/blog/6-harsh-truths-that-will-make-you-better-person/

      00
    • Nu, e ok, am inteles ipocrizia. :)

      00
    • e un link mai sus care-ti arata de ce esti prost :

      „The genius of the story is that half of you will have completely misunderstood it, and you like mint chutney and food stamps. The secret is at the beginning, at 0:15, where it is revealed that Alec Baldwin doesn’t feel any of this, the whole speech is a work. If you were in that room, some of you would understand this as a work, but feed off the energy of the message anyway, welcome the coach’s cursing at you, „this guy is awesome!”; while some of you would take it personally, this guy is a jerk, you have no right to talk to me like that, or– the standard maneuver when narcissism is confronted with a greater power– quietly seethe and fantasize about finding information that will out him as a hypocrite. So satisfying.”

      00
    • @Daniel

      Furthermore :

      This is where the two mentalities separate. One group of people sees the man behind the job, and judges him as an identity; and the other group of people sees the symbolic importance of the person, what he represents, a judge, a doctor, a bank teller, whatever; and that first group of people find it difficult to operate in society because they cannot see that the person is more than he „is” simply by virtue of his position, because that would doubly reinforce their own marginalization.

      The hipsters want to believe that because they are not obsessed with money/capitalism that they are better people, opting out of „materialism”, but that’s an after the fact rationalization. There’s simply no drive for anything except existing. „I’m a good father.” Go home and play with your kids. „I believe in social causes.” For which the minimum exertion is required, yes they’ll have wifi at OWS.

      00
    • @cheddar Productivitatea, care, dpmdv, vine la pachet cu un oarecare respect reciproc, nu atinge cote maximale atunci cand impui chestii.

      00
    • vezi mai sus niste citate care ti se potrivesc

      00
    • Mi-e lene sa le iau la rand si sa vad unde ma incadrez. W/e, pare-se ca nu esti dispus sa privesti si din alt unghi situatia, asa ca n-are rost. Spor la dat ordine :)

      00
    • BRinzica asculta la mine:
      Trimiti toate posturile in India si iti iei ce masina bengoasa vrei. Stiu ca e neplacut cind nu mai poti fi tiranul angajatilor dar asta e.

      00
    • Daca aveai ceva de spus mai mult decat sa te bagi in seama, faceai observatii la obiect nu platitudini generalizate. E plicticos.
      Macar desteptii astia care-si proiecteaza nefericirile pe aici sunt amuzanti. Dramolete meschine ale unor creaturi insignifiante care traiesc cu impresia ca le datoreaza universul ceva.
      Asa ca proiecteaza. Eu sunt patronul ala rau si cocalar pe care-l urasc cu patima dar de la care n-au curajul sa plece, javra aia care nu le vede talentele adevarate, in genul chiaburilor caricaturizati in anii 50 de presa comunista. E interesant sa vezi cum stratul ala subtire de civilizatie dispare si vechile prejudecati stralucesc.

      Romanisme abjecte. Happy New Year :)

      00
    • @cheddar Foarte bun articolul. Chiar daca mi l-ai trimis pentru ca ai ibnterpretat aiurea ceea ce ti-am transmis si chiar daca eram deja constient de majoritatea informatiilor oferite, a fost o placere sa il citesc. Si o voi mai face, din cand in cand.
      Multumesc!

      00
    • @Daniel
      Ce nu intelegi tu e ca eu si cu angajatul meu nu suntem egali. Eu muncesc mai mult ca el, eu imi asum riscurile, eu am muncit ani de zile la produsele pe care le vindem. Ei au venit oarecum cand majoritatea efortului a fost facut.

      De asta nu e ipocrizie, pentru ca merele si bananele nu-s acelasi lucru.

      00
    • tu muncesti ma 80 de ore pe saptamana?
      pai ti-a luat 10 ore sa scri 100 de replay-uri la postarea asta.
      in cel mai fericit caz stai la servici 80 ore pe saptamana, dar cu muncitu mai greu. decat daca nu intra ca munca si labareala care o faci acum pe internet.

      00
    • lol. Unii dintre noi tasteaza mai repede, puisor.

      00
  2. Da, dar vorbeau la telefon? Nu. Și nu ziceam că angajatul trebuie să aibă dreptul să vorbească jumătate din program, dar să poată vorbi 5 minute dacă e vreo urgență, nu să îi fie interzis complet accesul.

    00
    • O urgenta e o urgenta, e de inteles. Dar e intotdeauna cineva care tre’ sa vorbeasca de 5 ori pe zi cu nevasta.

      00
    • De aia colegii trebuie să fie mai proactivi (sau care e termenul corporatist?) și să îi fută una după cap colegului sau colegei care are 10 telefoane urgente pe zi.

      00
    • si daca faci asta ai probleme cu HR-ul.

      Inainte de a deschide firma, am lucrat in tot felul de firme, de la companii mici la blue chip top 500, si peste tot era la fel: Daca nu se stabileau reguli stricte impotriva folosirii excessive a telefoanelor mobile, intotdeauna era cate unul doi trei care stateau toata ziua la taclale.
      de obicei urgentele sunt chestii de familie, iar familia iti are telefonul de la birou. Daca stai sa te gandesti ” bai daca e vreo urgenta” asta se traduce prin stat cu telefonul pe masa si raspuns la toate apelurile, ca nu stii care e urgenta. caz in care, daca lucrezi pentru mine, n-o s-o faci pentru multa vreme.

      00
    • stii ce ba? daca vorbeste prea des la telefon si asta ii scade productivitatea sau primesti reclamatii de kkt il dai afara. e vreo problema daca vorbeste cu nevasta cu un hands free atat timp cat nu incurca/enerveaza clientii?
      pentru mine clientul sau angajatorul nu e problema ca vorbeste de ii se usuca gura atat timp cat stie cum sa trateze clientii. de multe ori vad problema in felul asta: angajatorul a angajat un idiot sau mai multi care strica treaba si vorbeste ca prostul la telefeon, daca nu facea asta era perfect ok.. dar o face pentru ca e prost si asta fac prostii, vorbesc mult si degeaba.

      00
    • @NIX:
      daca omul ala e intr-un birou si latra tot timpul pe telefon nu numai ca-i deranjeaza pe ceilalti, dar nici nu-si face treaba pentru ca nu e atent.
      Si atunci de ce sa-l tii?

      00
  3. Fost ieri in HM Suceava. La intrarea in zona cabinelor de proba era afisat vizibil mesajul de a nu intra in cabine cu mai mult de 7 produse.

    00
  4. Femeile sunt multi tasking. Pot sa vorbeasca la telefon, sa proceseze ce ii spune clientul, sa impatureasca si apoi sa dea si restul. Unde-i problema? :)

    00
  5. Sunt multe firme (in special de productie in masa) unde telefoanele personale raman la vestiar. Unii abuzeaza de acest drept dar pentru o parte nu ar trebui ca toti sa sufere si sa nu poti fi contactat in caz de ceva.

    00
  6. Concluzia ta ar trebui să fie că, dacă vrei să freci o pl, tot găsești una de frecat, nu îți trebuie telefon.

    00
  7. Interzisul telefonului nu mi se pare exagerat, mai ales daca se lucreaza in call-center sau alt mediu in care te auzi cu clientii. (Desi am vazut ca poti discuta cu superiorul cand chiar ai o urgenta si te va lasa sa tii mobilul cu tine cat astepti apelul.)
    Dar interdictia asta nu rezolva decat poate tangential problema galagiei gratuite. Tot o sa dai de una care trebuie ea neaparat sa urle „la si cinci”, alergand si aruncandu-si geanta ca sa vada lumea ca a intarziat si cat de grabita/ocupata/interesanta e ea. Eventual s-o si felicite ca, la varsta ei, tot nu se poate organiza suficient cat sa faca cumva si sa ajunga pana la 10 la birou. Tot tre’ sa dai de una care sa cante, sa miaune, sa se hlizeasca la vreun it-ist/musafir (mai ales daca pare bogat), sa bata din picioare (sa ne intelegem: nu sa agite nervos un picior, sa tropaie de-a dreptul, inclusiv sezand la birou) sau sa scoata diverse onomatopee care trec si prin casti.
    La unele locuri de munca mai veneau uneori copii ai colegilor (nu toti odata) in vizita, dar erau cuminti, cel putin pe plan audio. Tot angajatele erau sursa zgomotului, ziceai ca esti in jungla.
    Deci telefonul, daca e folosit cu bun simt, nu ar trebui sa puna vreo problema.
    Cu bunul simt e mai greu…

    00
    • Ai o problema de detectie a isteriei in text.
      Manifestarea se numeste trolaj, terapie , gen , ma mai deconectez de la munca , mai injur pe unu’ pe care nu-l cunosc, „social communication” -cica.

      Cum calculezi nivelul isteriei si efortul cu care „cine pe cine incearca sa convinga” ?

      Tu ai scris 25 de comentarii pe pagina asta.
      Eu 10, cu asta 11.

      00
    • Low self esteem it is. Dar cu biata DeeDee ce avusesi?

      00
    • Cineva a stat sa-mi numere comentariile. Induiosator.

      00
  8. Ba, cheddare, tu ești cam prost, cred eu.
    Vezi d-aia îmi place mie sa muncesc de acasă, pentru ca exista d-astia ca tine pe la birouri.
    La telefon vorbesc cca 100 de minute, hai 150 toată luna, incluzând apelurile în interes de serviciu care fac >50% din conversații. În rest convorbiri text pe diferite mesagerii.
    Și da, toate minutele sunt plătite de firma (mult mai multe decât comsum), chiar și alea private și nu tine bimeni cont, ca bă – interesul național.

    Sunt zile cand nu am chef de muncă. Au zile de alea și angajații tai și tu și toată lumea. Și eu, ca și angajații tai, ca și tine, în zilele alea îmi fac strict targetul pe ziua aia, iar pe urma o ard aiurea. Nu s-a plâns nimeni ca nu sunt productiv pana acum, ca nu am livrat la timp.
    Pentru ca atunci când nu sunt sictirit lucrez mai mult decât e cazul, iar dacă e treaba de deadline poate ma prinde și jumătatea nopții sau dimineața.
    Așa e când lucrezi de acasă fără șefi ca tine. Sigur ca unii prefera sa stea la birou 9-6, sa nu vorbeaaca la telefon, sa caute metode de ars gazul de pomană și ai productivitatea pe care o meriți, ca tu nu productivitate cauți ci sa ai niște roboti care fac ce vrei tu. Mai degrabă nu fac ce nu vrei tu.

    Dar ăștia ca tine ii tot dau înainte cu interzis Facebook, telefoane și alte mizerii pentru ca scad productivitatea.

    Dacă ai angajați handicapați da-i afară, mai bine, decât sa ii ții pe toți ca în lagăr.

    Ca idee,dacă am o chestie în familie care impune contact se poate ca 50 din alea 100 de minute lunare sa le vorbesc intr-o zi și ma doare în pulă de regulile unui agarici. Gen, e prea mult pentru tine, bine, da-ma afara, de fapt poate plec eu, gen pe loc,îmi iau ziua libera sa îmi rezolv problemele și vin mâine, te descurci tu până atunci.

    Niște țărani.

    00
    • si asta e motivul pentru care esti tot in Romania si muncesti pentru altii.

      00
    • „si asta e motivul pentru care esti tot in Romania” . Sau nu. Poate ca motivul e raportul venituri/costuri semnificativ mai bun decat in alte parti. Poate ca o duc suficient de bine sa nu am o nevoie arzatoare de a pleca. Altfel, din ce observ, in Romania se munceste mai mult decat in alte parti pe unde prestez. Nu numai in ore/zi.

      ” si muncesti pentru altii” – stiu , tu muncesti pentru tine.Tu produci , tu consumi, tu esti „service provider” si tot tu esti si „client”, ca asta inseamna sa muncesti pentru tine. Altfel, asta e cel mai tampit argument pe care il aud peste tot. Habar n-ai cati „anteprenori” am intalnit care muncesc mai mult si castiga mai putin decat mine. Dar, sigur – muncesc pentru ei. Sunt nobili. De parca ar conta mai mult pentru cine muncesti decat suma din buzunar.
      Si tot nu inteleg care e relevanta legat de ce-am spus .

      00
    • catalinx, ai perfecta dreptate. Din pacate, 9 „cheddari” ti-au dat thumbs down pana acum, deci sunt multi care gandesc asa, din pacate.

      00
    • cheddar, si tu muncesti pentru altii, se numesc clienti. Ca daca n-ai munci pentru nimeni n-ar avea cine sa-ti dea bani.

      00
    • @zdrang :P daca nu poti face diferenta dintre a munci pentru un patron si a munci pentru a termina ordinul unui client… deja nu mai e nimic de spus.
      Dar ma rog, romanisme.

      00
    • @Catalinx

      Daca diferenta de cost of living (care e chiar scazuta avand in vedere ca multe produse in Romania sunt mult mai scumpe decat in restul Europei) e atat de importanta pentru tine incat sa suporti un sistem de taxare regresiv si o calitate a vietii scazuta, probabil ca nu faci suficienti bani.

      00
    • diferenta de cost of living (care e chiar scazuta avand in vedere ca multe produse in Romania sunt mult mai scumpe decat in restul Europei)

      – produsele alimentare si electronice pot fi in ansamblu mai ieftine in unele tari din Europa. Vorbesc de tarile in care ai vrea sa mergi nu Bulgaria…
      -cazarea ( fie ca e vorba de chirie sau proprietate ) costa cel putin triplu, in tari civilizate. Cel putin. Nu e ca si cand ai putea ocoli asta.
      -transportul costa semnificativ mai mult decat in Romania, din punct de vedere al costurilor cumulate ( fie ca e vorba de bilete/ abonaente la transport public , fie ca e taxi , fie ca e vorba de masina ta, careia ii aplici impozit+asigurare+maintenanta+combustibil). Iarasi , e greu sa ocolesti asta
      -Educatia costa mai putin aici ( fie ca e de stat , sau privata ). Corect e ca aici si primesti mai putin . Nu imi spune ca e gratis ca nu trimiti copilul in pielea goala si cu mana in cur la scoala niciunde.
      -Sanatatea ( fie ca e vorba de sistemul public , fie ca e vorba de sistemul privat ) costa mai putin aici. Sigur , iarasi sunt probleme cu calitatea , dar daca iti permiti sa mergi la privat e mai ok decat in tari cu apa calda .Pe testatelea. Pentru chestii minore sau de rutina. N-am ajuns in coma pe niciunde.

      Calitatea vietii, drept ca ar putea fi mai buna , dar sa zicem ca nu sufar si ca am suficiente avantaje fata de gigelul mediu, din Romania sau din alta tara. Am mai vazut si pe la altii si nu imi plang de mila.

      Imi e momentan ok sa inchid ochii la problemele de infrastructura si la faptul ca ma mai intalnesc cu oameni ca tine , dar nah, tot nu inteleg cum e asta relevant relativ la ce-am spus eu la inceput, excluzand faptul ca vrei tu sa te lauzi ca ai pendula mare si ca lucrezi pentru clienti nu pentru „patron”.
      Inteleg, fireste, ca atunci cand patronii sunt ca tine , ca ti-ai dori sa lucrezi pentru client direct si ca daca muncesti „la patron” esti sclav.

      Ca asta e de fapt tipologia clasica a „patronului” roman( fie si manager, sef de echipa , de plantatie , de plm) , pe care o subliniez cand te arat cu degetul pe tine si-ti spun ca esti cam prost, iar tu incerci sa ma contrazici explicadu-mi ca chiar asa esti. Hilar.

      00
    • @cheddar: Ia uimeste-ma cum e cost of living aproape la fel in uk ca aici. cat la suta din venitul mediu este reprezentat de chirie acolo? Dar aici?
      Cat costa transportul lunar acolo? Dar aici?
      Mi se rupe ca un iPhone 6 costa mai putin acolo decat aici (nici nu stiu daca e adevarata asta) ca aia nu e cheltuiala recurenta.
      Si mai zi-mi cum calitatea vietii e crescuta cand: https://en.wikipedia.org/wiki/Murder_of_Lee_Rigby
      Plin de d-astea in Bucuresti….

      00
    • Că ce?

      (Replica e retorica , doar ca sa ma cobor la nivelul tau de platitudini si ca sa debitez un mod similar de a inchide un subiect).

      00
    • @CatalinX- tu incerci sa ma convingi pe mine sau pe tine?

      00
    • Psych 110 Gigi: daca chiar ai fi ata de fericit si de realizat pe cat vrei sa ma faci sa cred ca esti, nu te-ai isteriza ata de tare. Pentru ca n-ai avea nevoie.

      00
    • @zdrank,

      da, dar el inca nu a realizat. Eu cred ca cheddar o freaca pe acasa pe banii lu’ tac’su si se da antreprenor.

      00
    • Nimic, cu Deedee ție îți răspundeam (cheddar), dar la threadul greșit.
      Scuze.

      00
    • Stiu. Dar daca chiar vrei sa faci un calcul comparativ la venituri vs cheltuieli pentru un salariu mediu de software engineer angajat full time in UK contra unuia in ro- se poate face si asta, si tot nu iese cum zici tu.
      Incepe de la faptul ca un salariu mediu de software developer in UK- toata tara that is e ceva pe langa £33k conform payscale, iar in ROmania- iar toata tara e ceva la modul 21k USD adica 14k GBP- mai putin de jumatate.
      https://www.payscale.com/research/RO/Job=Software_Engineer/Salary
      Dupa taxe iti raman in mana 2795£/luna in UK, 992 £/luna in Romania.
      O chirie medie pentru un apartament de doua dormitoare( nu e acelasi lucru ca doua camere) in uk- media pe tara, din nou, nu vorbim de LOndra- e ceva la modul 500-600 GBP/luna. Chiria medie pe tara pentru un apartament de doua dormitoare in Romania imi spune mie ca e ceva la modul 300-350€/luna.

      Masina? daca o cumperi in rate, sa zicem un automobil mediu ceva la modul £11k de platit in 5 ani iese ceva sub 200 £/luna. asigurarea inca 100-150/luna.
      Electricitate, gaz, apa taxe locale iesi pe langa 400/luna- din nou vorbim de media pe tara.
      Si daca mananci de 500 de lire pe luna(ceea ce e greu) si tot iti raman la sfarsitul lunii cam 1000 de lire disposable income, mai mult de o treime din salariu.

      Asigurarea de sanatate privata, desi in multe companii se ofera in beneficii e 9 lire pe luna- 2.25£/saptamana. In Romania inteleg ca e cam 9-12 euro pe luna de persoana, adica la fel.

      Daca mai adaugi si copiii, trebuie sa iei in consideratie si fapul ca, chiar daca scoala e ceva mai ieftina in Romania- din nou te inseli.

      Daca la gradinite preturile pot ajunge la 4-5.000 de euro pe an, odata cu cresterea copilului, se maresc si taxele de scolarizare: 9.000 de euro pe an la clasele I-VIII si 20.000 de euro pentru liceu.
      http://www.ziare.com/scoala/elevi/cat-costa-un-an-in-invatamantul-scolar-privat-1157684

      comparabil cu
      https://www.mariamontessori.org/schools/school-fees/

      Daca vorbim de contractori e si mai rau- la ultimul meu contract faceam £400/zi, 450 on client site- rate pe care nu le iei in Romania. But that’s not the point.

      Magaria este ca tu in timpul orelor de munca ai timp sa scrii gramada aia de posturi lungi aici si probabil si in alte parti.
      Chestie pe care o fac si eu.
      Diferenta dintre noi doi fiind ca ziua mea de lucru incepe la 2 noaptea si se termina pe la 7-8 seara, eu imi permit. Angajatii mei muncesc de la 9-17:30.

      Indiferent de cum te uiti tu la ea, chestia asta e o lipsa crancena de standarde de unde ma uit eu- si eu nu te-as angaja.
      daca vrea sa te angajeze altcineva, bravo lor.

      Am incercat sa lucrez cu nise firme de outsourcing din Romania si pound per pound romanii chiar nu dau randament la fel de bun ca indienii, care sunt si mai ieftini.
      Ca pe tine te fute grija ata de tare a propos de ce fac eu in firma mea- aia e problema ta, nu a mea, pentru ca eu nu te-as angaja niciodata.

      Si cum nu ma cunosti, e evident ca chestiile astea pe care le proiectezi sunt problemele tale si nu ale mele. Probabil ar trebui sa te intrebi de ce te deranjeaza atat de tare si ce anume din viata ta nu functioneaza si te face sa te manifesti asa.

      De unde ma uit eu este evident ca nu ai standarde, si poate asta e motivul pentru care ai nevoie de genul asta de venting.

      00
    • actually, doua inexactitati: una, a mea- chiria unui apartament de doua dormitoare in Romania ( in medie) merge pe la 400+ €/luna nu 300-350. My bad.

      Si a doua a ta: Nu Gigel, nu te intalnesti cu oameni ca mine in Romania. Noi am plecat, si-am plecat de mult. Cel mult te intalnesti cu oamenii ca tine, oamenii lui „merge si asa”.
      Ceea ce ar fi trebuit sa fie evident, dar din pacate- iti lipseste atentia pentru detalii. Ceea ce explica de ce stai in Romania mai bine decat povestile cu struguri acri, iti explica si frustrarile si lipsa de logica.
      Pur si simplu nu esti suficient de bun.

      00
  9. Nu e nicio lege, dar minorii sunt o mare problema in toate magazinele. Daca fura, nu le poti face absolut nimic, iar natiunea inlocuitoare profita la maxim de asta. De-aia la Carrefour sunt afise ca minorii sub 14 ani neinsotiti nu au ce cauta inauntru.

    00
  10. Si cine spune care-i urgenta? Imi suna telefonul si ma duc la sefa, raspunde ea si decide care-i urgenta sau cum? „Cine sunteti? Sotul? Nu va gasiti sosetele? Nu-i urgent.” „Invatatoarea? N-a venit nimeni sa ia copilul? Asta e urgent. Sau nu-i urgent, sunati-l pe tatal copilului.” Asa?
    Saptamana trecuta mama unei colege a facut un AVC, acum cateva luni sotul alteia a suferit un accident. Presupun ca se pot incadra la urgente, nu? Cum ar fi putut afla daca ar fi avut telefonul intr-un vestiar sau nu ar fi avut voie sa raspunda?
    Nu toti lucram in call-center sau direct cu clientul.

    00
  11. cheddarii astia confunda subordonatii cu detinutii din lagare. sunt genul care premiaza p-ala care sta cele mai multe ore la munca, care nu iese in pauza de masa, care nu cracneste, stiti voi, râma aia lingatoare de dos din orice birou.

    in timp ce unul care e in stare sa-si termine treaba in 2 ore e penalizat ca „vorbeste la telefon cu nevasta”. pai ce plm sa faca? eventual mai ia fraere inca 5 taskuri, si ale râmei. sau da stiu, sa se gandeasca la noi oportunitati pentru firma, sa vina cu propuneri si alte cacaturi din astea corporatiste. o sa ma gandesc la noi oportunitati cand o sa fiu platit sa ma gandesc la noi oportunitati, jobul e sa livrez un task. nu 5, nu 17. unul. il livrez, fac ce vrea pwla mea in timpul care ramane

    00
    • Esti platit pe task-uri? Sau ai un contract cu cateva ore de munca/zi/luna?
      Daca esti/task e normal, iti faci treaba si apoi esti liber.

      00
    • Sunt pozitii de pe care poti sa vii cu idei pentru companie cand ti-ai terminat „patratica ta” si daca faci si asta bine, atunci super, dar nu mi se pare ok sa ti se impuna asta (ok, poate doar daca firma se apropie de faliment si deci risti oricum sa-ti pierzi locul de munca). Sau sa te prefaci ca muncesti din greu ca sa impresionezi si cand colo, sa ai rezultate dezastruoase.
      Pe de alta parte, am vazut (si lucrat in) cateva firme in care cand iti terminai treaba, nu numai ca nu erai lasat sa vii cu solutii noi (sau, pentru cei hardcore, sa iei de lucru pe alte proiecte in timpii morti), dar nici altceva nu erai lasat sa faci. Trebuia sa stai holbat in monitor sau pe pereti, ca pe sef nu-l interesa decat sa-si ia leafa si eventual sa se simta important. Exista si oameni talentati si care ar face mai multe pentru firma, dar daca nimeresc prost, managementul are grija sa le taie elanul si pe urma se mira ca angajatii se apuca sa joace solitaire (sau altceva) in timpul lucrului.
      Ma refer aici la pozitii de jos, in care ai ceva masurabil de facut. Daca treaba ta e sa suni 1000 de clienti in ziua aia si ai facut deja asta, poti sa citesti romane de dragoste la birou sau sa te scobesti in nas pe hol pana se suna de iesire. Asta daca trebuie neaparat sa ramai in incinta.
      Si nu, sunatul a inca 1000 de clienti ca sa-ti umpli programul nu e o optiune. Bonusurile si promovarile nu sunt (decat exceptional) pentru aia care depasesc volumul de munca. Oriunde am fost (si am auzit si la altii) esti luat deoparte si ti se spune mai de sus sa o lasi mai moale cu munca. Probabil sa nu-i complexezi pe ceilalti.

      00
  12. Mno, atât timp cât această regulă este știută de la început atunci ce atâtea discuții? Nu îți convine, nu te angajezi. Iar cei care urlă din răsputeri că oprimare îi compătimesc sincer pentru că își exprimă aici nemulțumirile de la locul lor de muncă. Este mai ușor să dai cu noroi anonim decât să ai testicule și să te duci să vorbești cu superiorul ierarhic despre ce nu îți convine ție.

    00
    • Si daca regulile se schimba in timpul jocului, cum se intampla de cele mai multe ori?

      00
    • Regulamentul intern nu prea ai cum sa-l afli decat daca stii pe cineva care deja lucreaza acolo. Chiar si atunci, poate sa fie diferit de la un proiect la altul.
      N-o sa-ti spuna nimeni in timpul interviului/assessment-ului ca n-ai voie telefon, vizite, varza murata, baloane de sapun etc. la birou. Ma rog, poti sa intrebi, dar daca la interviu te arde mai tare sa afli daca poti manca chipsuri pe taste decat sa intrebi ceva relevant legat de ce o sa faci, s-ar putea nici sa nu-l treci.

      00
    • @”Anghel T” – atunci ai o problemă de incompatibilitate cu locul de muncă. Poți să rabzi, sau să pleci.
      @DeeDee – nu știu eu unde lucrezi sau ai lucrat dar astfel de lucruri sunt spuse de la început, altfel ajungi la ce am spus mai sus.
      @All. Uite, fără supărare dar cei supărați par a fi fost doar în poziția de a fi angajați, fără să vadă deloc punctul de vedere al angajatorului cu toate riscurile asumate. Este foarte greu să convingi oamenii să muncească peste un anumit randament și în același timp să ai relații amiabile. De cele mai multe ori nimeni nu are ceva cu tine ci doar sunt încercări de a ține fluxul de producție (oricare ar fi acesta) într-un anumit format și de a limita efectele acelor „mere putrede”. Nu vă iluzionați, nesimțiți au fost și vor mai fi iar aceștia sunt foarte buni la a disimula și a se victimiza. Desigur, nu discut cazurile patronilor sociopați care au ei o problemă în a chinui alți oameni dar aceștia nu rezistă foarte mult sau au fluctuație de personal impresionantă iar aceasta se poate afla.
      O foarte bună întrebare la angajare este de a întreba de ce a plecat cel de dinaintea ta.

      00
    • As putea spune acelasi lucru despre tine. Ce am scris e general valabil. Nicaieri nu ti se spun/dau spre citire/facut „training” cu regulile de pe floor decat dupa ce iti dau postul.

      00
    • NOU
      #66

      @DeeDee. „Ba tu” si „nicăieri” deja duc discuția in derizoriu. Încercam sa îți spun ceva nu sa am dreptate – nu sunt partenerul tău si dacă te superi puțin îmi pasa. Uite, dacă problema este la tine atunci vei fi in aceeași situație indiferent de locul in care ești.

      00
    • Draguta, discutia derizorie vine doar din partea ta (vorba ta, e usor sa te prefaci ca ai cojones de dupa taste), eu doar am spus cum e in realitate, ca poate iti citea cineva mai nestiutor comentariul si-l credea.
      Din partea mea, poti continua, ca vad ca nu stii sa desprinzi nimic din ce am scris si o iei ca un atac la persoana in loc de o corectie.

      00
    • NOU
      #68

      @DeeDee. Desigur, fiecare după posibilități.

      00
  13. NOU
    #69

    Sunt la al 3-lea job in 12 ani .La primele 2 aveam (multi)colegi cu castile nonstop, unii ascultau muzica streamuita de acasa si prin ceva servicii gen pandora.
    Acum stam cu telefoanele deschise pe vibratii ,in caz ca suna de la scoala sau ceva important se poate vorbi, toata lumea vorbeste in pauza.
    A fost o singura neplacere in tot timpul asta,o tuta dela stomatolog a sunat sa ma reprogrameze ,nu am raspuns si nu a insistant/lasat mesaj.
    Abuz este in 2 cazuri:cand stai de vorba in nestire la munca si cand esti impiedicat sa raspunzi unui apel important ( copil,etc).

    00
  14. Afaik, la C&A li se interzice angajatilor sa isi ia telefoanele in magazin. Raman la vestiar.

    00
  15. bai dar ce de troli de stanga pe-aici……
    nu ca as fi de-acord 100% cu cheddar, dar pana la a-i spune ca nu e firma lui….

    00
  16. Cei care sunteti fani infocati ai interzicerii telefoanelor sper sa aflati ceva neplacut in legatura cu familia voastra, dar a doua zi daca se poate. Ce…?..nu mai este asa amuzant acuma !?

    00
  17. „un salariu mediu de software developer ”
    33k GBP brut ?Ca ma apuca rasul
    Daca as castiga 14k GBP din Romania ar avea sens ce spui.

    Chiria medie pe tara pentru un apartament de doua dormitoare in Romania imi spune mie ca e ceva la modul 300-350€/luna.

    Incorect, asta e pretul mediu pe Bucuresti in momentul de fata 350- 400 E / 3 cam. = 2 bed.) . Adica orasul cel mai scump. Un fel de Londra pentru UK.
    In Romania media e mai degraba 200-250EUR pentru un 3 camere . In orasele in care ai ce face ,ex. in Cluj , se inchiriaza in jur de 350-450 EUR, in Pitesti 200-250 , Timisoara 250 -300, Iasi 250 -300.
    In alea mai sarace nici nu stiu daca exista o piata.

    Masina? daca o cumperi in rate, sa zicem un automobil mediu ceva la modul £11k de platit in 5 ani iese ceva sub 200 £/luna. asigurarea inca 100-150/luna.

    Am aci ceva automobil mai sus decat mediu (la modul la care ai definit tu mediul), sa zicem , asigurarea e cam 200 de lire pe an , doar ca am motor discriminat in tara asta.
    Impozitul e sub 400 de lire pe an , iar majoritatea cu motoare de pana la doi litri platesc impozit sub 50 de lire pe an , cum plateam si eu la masina veche.
    Asa ca nu stiu de ce facem comparatie. Avantajul major e pretul masinilor SH in UK si m-as fi asteptat sa-l fi pus in fata pe ala.
    Altfel, argumentul nu te ajuta.

    Cu scoala faci aceleasi comparatii de preturi din plafonul de sus de aici cu plafonul de jos din UK.
    E deja plictisitor, pentru ca lina dirijeaza catre , renunta la un etalon de viata ridicat in Romania si poate fi mai ieftin decat un nivel de viata mai scazut in UK.
    Asta stiu deja , ca de aia sunt cartiere intregi de Romani peste tot in vest.

    Oricum dialogul pe tema asta e absolut irelevant. Trendul actual e ca lumea cam pleaca in vest , indiferent de faptul ca eu ,in particular,
    am conditii specifice de moment mai bune aici.

    Indiferent de cum te uiti tu la ea, chestia asta e o lipsa crancena de standarde de unde ma uit eu

    E irelevant de unde te uiti tu , ca nu lucrez la tine. Relevant e ca clientii ma vor.Ma prefera .Ma cer . Probabil pentru ca termin ce-am promis la timp sau mai devreme si ca am solutii la probleme la care alti angajati, ca ai tai, n-au
    , iar tu esti pus in situatia sa le interzici telefoanele in birou.
    Iar in timp ce eu nu ma plang nici de munca nici de bani , tu te plangi ca ai javre care stau toata ziua la telefon .

    Probabil ar trebui sa te intrebi de ce te deranjeaza atat de tare si ce anume din viata ta …

    Nimic. Inca nu ma impinge nimic suficient de tare sa imi caut „un rost” in alta parte , ca pe altii. Ma rog , ma cam roade curiozitatea , dar e alta poveste .
    Si-mi dau seama ca suferi ca muncesti 80 de ore pe saptamana si ai Citroen C3. Gen , mare lucru ! Am muncit 7 ani 80 de ore pe saptamana si ce-a mai mare parte din timp nu am avut masina deloc. Nici nu mi-a trebuit neaparat.
    Dar, da – C3 nu prea e masina :) si nu prea face cinste faptului ca muncesti pentru tine si nu pentru „altii”. Dar asta poate fi ok, ca nu-i nicio problema sa nu dai doi bani pe ce masina conduci atat timp cat e ieftina.

    Pur si simplu nu esti suficient de bun.

    Probabil . Putin Probabil.

    00
    • sau poate nu fac parte din categoria „cocalari”. Spre deosebire de tine, si asta e evident.
      Enjoy your mediocrity. Merry Christmas and shit!

      00
    • Pana acum ai dovedit ca nu intelegi statisticile, si esti incapabil sa fii atent la detalii.
      Viitor stralucit intr-adevar.

      Stii care e faza cea mai amuzanta did toata povestea asta? Ca nici un profesionist IT caruia-i pasa de calitatea muncii pe care o face nu vrea sa aiba riscul sa-l sune cineva pe el sau pe altul si sa strice flowul intregii echipe.
      Standarde and all that.

      00
  18. Concluzia e ca daca lucrezi in Romania, nu ai firma ta…esti un lache flausat sau ceva de genu?
    Am lucrat pana acum in diverse companii. In studentie CC, unde evident nu am avut habar la inceput ca nu ti se permite sa ai tel la tine…am plecat cand am putut. Tot in studentie intr-un magazin unde..la fel..nu aveam voie cu tel in timpul programului ca lucram direct cu clienii. Si aici s-a produs faza nasoala ca la ora intrari in program sa-mi las tel in vestiar si la cateva min dupa tatal meu sa sufere un AVC. peste 12 ore cand m-am intors la vestiar la final de program sa am sute de apeluri, mesaje. Si nu, tata – om simplu de la tara – nu stia nr de tel de la munca, vecinii nu..practic nu au putut da de mine. Pentru mine asta a fost o tragedie ca nu l-am mai prins in viata. Si da, in studentie mai lucrezi si-n locuri din astea…ca ai nevoie de bani.
    Eh da, concluzia e ca in timp, dupa tot cacatul asta, am ajuns sa am 50 oameni in subordine, in open space, toata lumea are tel la birou – silent. Se abuzeaza de vorbit cu Floricia toate prostiile – se avertizeaza. Solutia e sa gasesti oamenii care sa se incadreze culturii firmei, nu roboti, indiferent ca e firma ta, a lu tac-tu sau o mare corporatie.

    00
    • ce se pare ca nu intelegi tu e ca in unele campuri de munca un bou care vorbeste cu Floricica nu numai ca-si fute randamentul propriu, dar in plus ii mai si deranjeaza pe toti cei din jur.

      Restul e irelevant. Cand munca ta consta in a scrie cateva zeci de mii de linii de cod si un semicolon pus aiurea pe linia 126 iti fute tot, nu vrei sa ti se intample treaba asta. Si daca inmultesti problema aia cu 10, 20 etc, un bou care trebuie musai sa-i zica nevestei sa ia paine ajunge sa te coste o caruta de bani, si avertismentul ala te costa.

      Imi pare rau pentru tatal tau, dar nu e vina lui ca nu avea numarul tau de telefon de la serviciu- e vina ta ca nu te-ai gandit sa lasi numarul ala nimanui.

      00
  19. @cheddar, ce nu intelegi tu e ca daca unul sau 10 nu au bunul simt sa faca diferenta intre o urgenta, sa iasa sau sa intre intr-o sala sa vb la telefon…nu ar avea ce sa caute intr-o companie unde se pot intampla greseli.
    Evident ca sunt detalii ale situatiei pe care nu le-am prezentat…gen nr meu de la munca si adresa intr-un carnet langa telefon, dar avand un AVC si nu un sughit, practic nu era constinet sa zica oamenilor de langa el ce si cum.
    Dar astea sunt detalii si povestea este una trista si, sper, o exceptie.
    Un om care nu are bun simt si limita sa nu confunde locul de munca cu locul de baut o cafea si luat bani, poate sa deranjeze colegii prin multe alte feluri, nu doar raspunzand la telefon. Din punctul meu de vedere, nu ai idee ce e aia bun simt si sari calul si dupa un avertisment…pleci din firma. Mai simplu de atat nu vad situatia.

    00
    • in teorie, da.
      In practica nu e chiar asa usor, si in UK legile sunt foarte stricte a propos de cum poti sau nu poti sa dai pe cineva afara.
      Din nefericire, din cauza acestor legi, in UK standardul pentru comportament profesional e oarecum scazut. Chestii pe care neamtul obisnuit nu le-ar visa.

      00
    • In Uk zici ca e nasol? Mai bine lucreaza cu contractori…si fugi de contracte de munca in Franta, ca o sa ti se para UK paradis.

      00
    • In Franta e moarte de om, si de aia economia lor e atat de in rahat.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube