Paris, 8 decembrie, dis de dimineata si mai apoi

Corcitura de corporatist care sunt a avut de deschis pravalia la ora 8, pentru ca venea o firma sa repare niste scari. Sunt singurul care are dreptul sa fie la firma in afara zilelor luni-vineri. A se citi „sunt singurul fraier”. Bine, si ceilalti pot veni, dar trebuie anuntat in prealabil, trebuie sunat la firma de supraveghere, mail etc.

Ieri am circulat vreo 8 km prin centru si am vazut hoarde de muncitori polonezi manipulând stâlpi sanatosi de brad si placi de placaj pentru a baricada magazinele Apple, Orange, Vuitton si altele. Dar, na, „ce treaba am eu cu asta?”.

Am iesit la 7h20 din casa. Frig si noapte. Am sperat ca voi gasi o „bulanjerie” deschisa, sa-mi iau o doza de glucide. Nicio sansa. Am trecut pe lânga muzeul Legiunii de Onoare. Ma gândeam ca o reforma a institutiilor ar trebui sa inceapa cu desfiintarea acestuia. Fonfaieli agatate de reverul hainei. Suntem egali, dar eu sunt mai bun ca tine. Pentru ca eu…

Pe pod – ala cu lacatele, stiti voi, business de pakistanezi – simt ca ceva nu e bine. Prea multe albastru, albastru, albastru, din ala de discoteca. Parcul inchis. O iau la stânga, spre albastru, albastru, albastru. Ma gândesc ca daca le tin asa câteva ore o sa le moara bateria si n-o sa mai poata sa fuga de jiletcile galbene. Jandarmul cu arma de gât imi spune de la vreo 20m sa ma intorc. Ii explic ca trebuie sa ajung musai la birou, imi explica ca el e acolo sa ma protejeze. Impotriva vointei mele.

Lungesc parcul. In partea cealalta ma controleaza niste politisti in civil. Ce e chestia asta de lemn? Cutia de protectie pentru iPad. Da, facuta de „je”. Cam contondenta. Asa e. Bine ca la pipaiala nu simte si Victorinox-ul. Am aflat apoi ca au fost ridicati 200 de oameni pâna in ora 8h30, ca aveau asupra lor „obiecte cu care ar fi putut rani fortele de ordine”.

In apropiere de Opera sunt si câteva cafenele deschise. Brioche Dorée miroase de-mi explodeaza papilele. Business as usual. Nu mai cumpar de la ei de când au deschis in aeroportul Otopeni, acum câtiva ani. Cafenelele astea deschise contrasteaza cu baricadele de 4 m inaltime de la Orange si, mai ales, de la BNP Paribas. Avenue de l’Opéra e plina de masini de politie, cu albastru, albastru, albastru aprins. Pe ici si colo mai sunt camionete, masini, doua-trei taxiuri. Unii dau la bormasina sa inchida cu placaj un butic. Da, sigur placajul ala de 5 mm o sa tina. Si OSB-ul ala de 10mm e ca betonul. Altii au pus saci de plastic negri pe geamul interior, sa nu se vada ce e inauntru. In fata Operei, un sef le zice celorlalti jandarmi sa lase jurnalistii (cu aparate foto) sa treaca, restul nu. Strada e aproape goala, cu exceptia unui Fluture ametit si unor turisti in cautare de adrenalina.

Deschid biroul, aprind luminile, imi fac o cafea. Urc de la subsol la etaj. La parter, un nene ma vede cu cafeaua in mâna si bate in geam. Deschid si ma intreaba daca e o cafenea. Nu e. Ii indic una in apropiere, pe care am vazut-o deschisa. Ma intreaba de ce e inchis peste tot. Ii raspund si dupa ce inchid ma gândesc o vreme la el. Si la bula lui. Mi-l imaginez fericit ca sa-l pot invidia in secunda urmatoare. Descopar ca sunt uman :-)

Tâmplarul nu mai vine, noroc ca am sunat eu sa intreb de sanatate. E misto la birou când nu e nimeni. Sting lumina la parter  – pentru orice eventualitate – si incui usa cu cheia. Deschid un post de stiri in care aflu ca Parisul e in razboi. Verific mailul si, surpriza, functioneaza. Fac administrative vreo ora. Observ ca am vreo 5.000 km de drum (tren, avion etc) intr-o luna de zile.

Dupa cum povestesc astia la televizor, afara e razboi. Ma gândesc sa las rucsacul cu briceag, iPad etc la birou. Ete fleosc. Daca e razboi, macar sa am un cutitas.

In cafeneaua din apropiere e plin. Incerc sa-l vad pe nenea de mai devreme. Jandarmii au plecat din fata de la Opera. E ora 9h20, primii turisti se fotografiaza acolo. Altii manânca un senvis pe trepte. Observ ca magazinul Apple si-a si vopsit placile de lemn de protectie. Sunt negre, nu lemn natur ca la ceilalti. Pe avenue de l’Opéra, un tip se da cu un longskate fix prin mijlocul soselei, sub privirile jandarmilor care beau cafea lânga masinile lor. Vreo 20 de masini aliniate pe marginea soselei.

Pe stradute, mai departe de centru, o bulanjerie e plina de bunatati si de turisti asiatici. Un magazin de alcool e si el deschis. O mica galerie de arta la fel. Bulevardul St-Germain e gol. Un jurnalist si-a pus camera pe centrul soselei ca sa filmeze vidul. Cred ca o astfel de imagine e foarte rara. In fata unei biserici, o mama si un copil isi dau pase cu o minge.

Ajung in casa, deschid Radio Birikina si aud o melodie cu acorduri de Lambada. In timp ce scriu acest post, pe Digi FM se citeste avertismentul de calatorie emis de Ministerul de Externe pentru Paris. Imi notez, ca poate uit si ajung pe acolo.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

60 comentarii

  1. „like” in franceza!

  2. Fluture incepe sa scrie din ce in ce mai bine!

    • A nimerit un subiect ce i se potriveste.
      Si eu relatam pe un forum zilnic, prima luna cap-coada petrecuta in State, dar in rest nu rupeam gura targului cu mai nimic.

    • Evident, daca tu „nu rupeai gura târgului cu nimic”… E matematica. QED!

    • Asa e! Ce face strainatatea din om….. :)

    • Wow! Am si uitat de cand n-am mai fost cenzurat pe blogul asta. Bravo, bai fluture! Bravo, dar nu au revoir!

    • @Leo – in 1900 de comentarii, ai foarte multe „ascunse de spiridusi”. Nu se numeste cenzura, ci altfel. Si, da, la posturile mele te voi cenzura de fiecare data când mi se va parea ca esti stupid. Si nu numai atunci.

  3. cred ca uniformele franceze se vor pana la urma. o au in sange.

  4. corespondent de razboi, Fluture Buhnici!

  5. Ți s-a mai spus și la articolele precedente; tu nu ești corporatist! Ești angajat la o corporație, dar tu ești muncitor! Muncitorul care este angajat la stat, la privat (firma mică), la corporație multinațională, sau care lucreaza pe cont propriu este tot muncitor. Faptul că te lasă să intri in sediu și în birouri nu te face corporatist.

    • Mai ai si altceva de comentat? Daca nu, te invit in Trash.

    • Spuse Cristi in timp ce isi apara coroana de corporatist „vero”!

    • Daca vii si pleci din cladire la ore care-ti convin si nu te inghesui alaturi de alti viermi pe peronul metroului la aceleasi ore, nu esti corporatist, frahere :))

    • Nu inteleg… Deci corporatistul nu e si el un muncitor?

    • Este muncitor, dar cu trei perechi de oă :)

    • Cristi, săț zîcă nenea ceva:

      Aveam un job de supercorporatist, aveam acces în nu mai puțin de 67 de spații ocupate de tot atâtea firme și nu curățam wc urile. Nu eram angajat la niciuna dintre firme da’ ma urcam cu bocancii pe biroul managerului la oricare dintre ele. Fizic.

      Țin să te asigur că îs cel mai corporatez d’aci prin definiție, rol și execuție. Fluture îi corporatist fincă e angajatul unei corporații. (Fii băiat dă treabă și înțăleje).

      *Da bă, știu că lipsește un „i”.

  6. Apăi și dacă îți găseau brișca în rucsac o băgai pe aia cu : Știți, sunt corespondentul unui sait de cultură din România.

  7. Eşti foarte curajos, Fluture :) . Te-aș călări în luptă !

  8. Sa se schimbe numele, in Zoso & Fluture blog :D

  9. Parca-i un text scris de Iliescu, am citit o pagina si nu prea stiu ce am citit (da, poti zice ca-s ardelean si de aia). E un post in care prezinti atmosfera de la protestele din Paris? E ok, stim ca e nasol de la tv. Era mai interesant sa spui ce cred alti francezi despre protestele astora, sunt de accord, sau nu. Sau sa fi spus ca si ambulantierii au facut proteste din cauza ca s-a privatizat sistemul de ambulante si sunt platiti in functie de nr de pacienti transportati.

    • Claudiu, știi articolele alea în care se spune ca 60% dintre tinerii români sunt analfabeți functional, adică știu să citească un text dar nu înțeleg ce au citit? Felicitări, se referă și la tine. Și da, e ok, cum știi tu ca un om mare mai multe de la TV decât un om care trăiește acolo.

    • Din cate am inteles ambulanță la sunt private de zeci de ani. Protestele lor ar fi pentru ca se preconizează o schimbare prin care nu mai va alege pacientul ce firma de ambulanță sa cheme, ci spitalele vor face alegerea de acum încolo. Ceea ce îi face pe cei de la firmele mai mici sa se teama ca vor fi marginalizați în defavoarea firmelor mari care au alte posibilitati de… marketing.
      Ideea de bază e corecta, se reflecta mult violențele si infim motivele pentru protest.

  10. Din ce vad prin media se trage mult cu lacrimogene si tot felul de substante iritante.Care este parerea generala a francezilor despre acest lucru sau este ceva normal si fiecare isi vede de treaba unii de proteste si vandalizari si altii sa instaureze ordinea cu orice pret.

  11. Bun. „Vestele” or fi amanat pe luni. Inca beau pt „succesul” de saptamana trecuta.

  12. Cred că greșești
    Am văzut pe Sky că ideea cu placaje și osb-uri a fost una excelentă
    Firmele și magazinele au oferit protestatarilor pașnici material pentru scuturi, baricade, proiectile iar ăștia din recunoștință le-au spart vitrinele

  13. Pune o poza sa vedem cutia iPad-ului, te rog!

  14. Multe din aceste atractii turistice se gazesc si in Fasia Gaza si totusi acolo nu vrea nimeni sa se duca :(

  15. zici că au scăzut chiriile pe airbnb in perioada asta? :D

  16. Take care, fluture…

  17. Fluture, tu stii franceza?

    • ma descurc. mai mult cu mâinile.

    • Acum le-ai mai dat un motiv de heităreală, perfecționiștii vor apărea ca ciupercile după ploaie să-ți esplice că nu te poți descurca in fr fără să știi să traduci sadoveanu și harap-alb în limba de baștină a hexagonului 😂

    • asta dacă pui botul la ce a zis, că nu se descurcă :D

    • mi-ai stricat jucăria 😂 cred că 3 sferturi dintre cei care au citit art lui fluture în care zicea că a făcut fac și în fr au și uitat amănuntul ăsta sau pur și simplu au sărit peste, dovadă că încă îl mai întreabă lumea dacă vb franceză, asta ca să nu mai zic de cei peste 100 de constipați care suferă de lipsă de importanță la ideea că corporatistul e doar sclavul cu bedʒ care face icsel, nu și femeia de servici angajată la corporație, sowieso, multă lume nefericită

  18. Misto text.
    Am o vaga senzatie ca-mi aminteste de Anatole France. am avut cand intr-unul din manualele de franceza de liceu un textulet din „crima lui Sylvestre Bonnard” (ala cu frunzele galbene care cadeau pe umerii statuilor si carausii care luau una mica (sau o cafea) la prima ora prin carciumioare). la un moment dat am citit-o toata, era intr-un volum cu „busteanul” (cred ca asa se numea bucata aia, nu gasesc volumul nici cu rugaciuni).

  19. Locuiesc aproape de Epernay intr-un mic sat la 150 km de Paris.Francezul de la tara nu este prea fericit.Merge pe sosele cu 80 km/ora,se uita ca Moromete cum cresc taxele, vede cum ii scade nivelul de trai,este ingropat de birocratie,face programare la medic specialist peste 6 luni.Ar pune de o rascoala cu aeroporturi si benzinarii blocate si politicieni fugariti pe strazi!

    • Dupa parerea mea, nici orasenii nu sunt neaparat mai bine. Dar distractiile pe care le au, viata alergata, ii impiedica sa fie in faza cu cei de la „campagne”. Dar la un moment dat se vor intâlni. Problemele societatii franceze ii afecteaza pe toti, chiar daca orasenii par mai putin afectati.

  20. In clipa de față eu votez pentru vlog.

  21. „Suntem egali, dar eu sunt mai bun ca tine. Pentru ca eu…merg la birou pe momente de razboi!!!”

    monede nu ai? de alea nu te-a intrebat? ca poti sa arunci cu ele dupa jandarmi :D

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile