Părinții noștri nu știu ce e aia deep fake

Poveștile de genul ăsta ar putea fi amuzante dacă nu sunt triste.

„Buna ziua!
In data de 23.01.2024 am aplicat pe o platforma de investitii in care vorbea domnul Ion Tiriac. Am fost sunat de o domniisoara de la telefon 0733904608 si la indrumarea ei am deschis un cont Revolut ,pentru a vira 1250 lei pentru investirii.

In urma acestei discutii a ramas ca ne auzim pe 24.01.2024. Am fost sunat pe 24.01.2024 si mi s-a spus ca a lucrat la program dar acum sa poata sa faca sincronizaarea intre contul meu bancar si platforma Artis Fnance trebuie sa deschid BT 24 , sa inchid monitorul si sa pun telefonul pe NU DERANJATI.

Apoi sa astept 1/2 ore. Dupa ceva timp am banuit ceva , am deschis BT 24 si din conturilr de euro transferase suma de 50000 euro. sigur a operat in perioada cat am avut telefonul pus pe nu deranjati si nu am auzit mesajul bancii cu codul de aprobare a platilor.

Am sunat pe acest domn Oecar si a apus ca este o geseala de sistem pentru ca eu am deschis telefonul si monitorul inainte de a ma suna el.

Pe 25.01.2024 am fost la Banca transilvania , am spus ce sa intamplat si au spus ca o sa cerceteze.

Nea Fane a văzut el pe calculator cum domnu Țiriac vrea să facă un bine țării și pentru că nu avea foarte multă minte s-a aruncat repede cu capul înainte. Nu a sunat pe cineva să întrebe. Pe cine să sune? Vecinii? Dacă îi fură ocazia de a face bani? Copiii? Sunt săraci, au credite, și nu mai vorbesc cu el de când a votat cu PSD.

Așa că îi dă înainte. L-a văzut pe domnul Țiriac vorbind, e clar ceva serios. Nu știe de tehnologii, de țepe, de deep fake, de phishing, de alte asemenea. Nu i le-a explicat nimeni. Nici nu s-a uitat prea bine la buzele lui Țiriac, să descopere înșelătoria. A avut încredere în el și în domnul Oscar. Acum o să afle și că era bine să nu se mai vândă cartele fără buletin. Nu mai îngrijorat că îi află guvernul datele personale, acum își vrea banii înapoi.

Altfel, petreceți câteva minute cu membrii familiei și explicați-le pericolele astea. Să nu vadă nimeni codul telefonului în autobuz, să nu cumpere de pe site-uri fără să vă întrebe, să nu trimită imediat bani ălora care sună că ați făcut accident, să nu…

 

 

deep-fake

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

118 comentarii

  1. Legi speciale pentru prostie ? Programul Romania Educata mai ruleaza ?

    Comentariu apreciat.9127
  2. Wait – cum a finalizat hotul tranzactia daca nu avea codul de pe telefon?

    Comentariu apreciat.634
  3. Ar trebui inventata o institutie a statului care sa se autosesizeze in cazuri din asta de inselaciune. Ii putem pune si un nume interesant, „Politie” de exemplu, oh wait…

    Comentariu apreciat.1706
  4. Asta îmi aduce aminte de poza aia cu cu mașinaria în care trebuia să bagi bani și pe care scria „Află cît ești de prost”.

    Comentariu apreciat.1190
    • nu ma pricep f tare la tehnologie dar m-a busit rasul cand am citit asta:

      „… sa inchid monitorul si sa pun telefonul pe NU DERANJATI”

      The End

      Comentariu apreciat.290
  5. Romanii au fost tepuiti de doua ori de Caritas în anii 90 și de doua ori de Bingo în anii 2000.
    #nunemaifacembine

    Comentariu apreciat.608
  6. Pe langa aia cu luat SMS-ul pentru tranzactie, de obicei pentru transferuri din astea mari te suna un operator de la banca sa confirme : provenienta, motivul tranzactiei samd. Deci probabil scammerul a reusit sa bypass-eze si aia redirectionand numarul. Bo$$

    Comentariu apreciat.557
    • Nu e regula sa te sune. Doar ca procesarea tranzactiei dureaza 24 ore, daca ar fi facut plangere in ziua respectiva probabil ar fi putut sa anuleze.

      Comentariu apreciat.320
    • La doua banci (ING si Unicredit) cand am avut de platit peste 10.000E am fost nevoit sa sun eu la ei ca sa imi autorizeze tranzactia. Si a fost nevoie inclusiv de „parola in legatura cu banca” la ambele + niste date care sa zicem ca ar fi fost accesibile cuiva cu access la aplicatia de internet banking(desi nu cred ca apare nici la ING nici la Unicredit CNP-ul in aplicatie).

      Comentariu apreciat.280
    • same. mă gândesc că de aia a vrut telefonul pe „do not disturb”. că te sună și apoi îți trimit un cod.

    • @ic de unde pana unde s-a lansat Bancorex dupa anii 90?

      22
    • @alex – la ING nu am auzit de „parola in relatia cu banca”, iar aia de la unicredit si daca vreau sa ma duc la buda la ei ma intreaba parola respectiva, deci orice gigel din call center daca se uita pe contul tau vede parola aia si o da la cine trebuie, fix nimic

      40
  7. Eu am dat report la o reclama de asta pe facebook (era ceva asemanator cu Hidroelectrica, nu cu mustaciosul) si am primit raspuns ca e ok!

    Comentariu apreciat.980
    • Youtubeul le sterge, zuck iti da cu UE ca de obicei.

      Comentariu apreciat.532
    • Confirm, minionii lui zuckalenberg sunt complet decerebrati (sau banii dați de escroci sunt prea buni), mi s-a întâmplat si mie sa primesc astfel de reclame (adaptate local in franceza, cu Andrei Esti locale), era mai simplu sa blochez contul / pagina decât sa dau report, știam care e rezultatul. A si sunt atât de deștepți la feisbucilic ca mai nou iți poți face x profile, blochezi unul iti si spun „block-ul e pe profil, dar încercam sa minimizam interacțiunile pe celelalte profile”.

      221
    • O reclama? Sute de reclame: cu enel, hidroelectrica si alte „investitii sigure”. Sute. Am dat report la toate… Astazi am dat la 4. Daca intru 5 minute pe facebook, in feed, din 10 articole, 3 sunt reclame, iar 2 din ele sunt cu tiriac, ciolacu sau isarescu care ma anunta ca a venit vremea sa fiu milionar.

      Comentariu apreciat.321
    • Nu esti singurul. Cand bifez sa nu mai apare ma intreaba: Esti sigur ca nu mai vrei sa vezi reclame de la HIDROELECTIRICA, sau de la ENEL ROMANIA? Atat de idioti sunt. Softul pulnii considera ca fix HIDROELECTRICA cumpara reclamele alea si mi le pune mie pe wall.

      140
    • Heto, reclamele iti sunt afisate in functie de vizualizarile prealabile asemanatoare, asa functioneaza algoritmul.

      Adica daca vezi doar reclame la investitii, inseamna ca in realitate esti fiert pe investit.

      1215
    • in realitate esti fiert pe investit

      ești abonat la canalul lui Cristi Sima?

    • @Pasoptistul: Urmaresc bursa, imobiliarele. Ma intereseaza partea economica si incerc sa inteleg lumea in care traiesc. Daca vii si imi propui un randament anual de 5%, te cred, dar iti spun ca am 8% la titluri de stat. Daca vii si imi propui 12%, te privesc cu neincredere, dar vreau sa vad cifrele. Cand vii si imi spui ca vrei 1200 de lei si dupa aia castig 10.000 pe luna… inseamna ca astia au gresit rau, da’ rau de tot, targetul.

      Comentariu apreciat.351
    • Protip: bifati sa nu va mai afiseze reclamele pentru ca sunt irelevante pentru voi. Algoritmii urasc sa li se spuna ca nu si-au facut treaba bine

      Comentariu apreciat.291
    • Una?! Eu am raportat zeci. Inclusiv cu Esca, cu hidroelectrica, cu politicieni etc etc. Degeaba: nu contravin politicii reclamelor FB. Ceea ce o fi adevarat daca stau sa ma gandesc… E si asta un business petru FB: promovarea la toate cacaturile si tepele.

      132
    • @stdanc – pe astia ce marcheaza reclamele irelevante, are AI-ul o lista cu ei, si cand devine mare si tare pe ei ii va vana primii.

      86
    • @dorin: ca in Terminator 2? :D

      51
  8. ”Trebuie să vă puneți telefonul pe ”nu deranjați” pentru a investi la noi…”. Și omului i s-a părut perfect normal, și doar ”după ceva timp a bănuit ceva”.
    Nature is healing.

    Comentariu apreciat.1298
    • ai impresia ca doar atat i-a spus? daca esti doar programator sansele sa faci un om sa cumpere/instaleze o aplicatie sunt destul de mici, insa daca esti comerciant(vanzator) in general sansele sunt mult mai mari.
      mai curios e ca a inchis monitorul fara prea multe intrebari dar din nou, un vanzator bun vinde gogosi si la cei infometati si la cei fara pofta

      Comentariu apreciat.454
    • @Coloja
      asta m-a socat si pe mine din textul citat:
      „trebuie sa deschid BT 24 , sa inchid monitorul si sa pun telefonul pe NU DERANJATI.
      Apoi sa astept 1/2 ore”

      ceva de genul: ne lasati in casa, ne spuneti unde sunt banii, si dvs mergeti in balcon blindfolded si ascultati muzica la maxim in casti.

      asta nu mai tine de a distinge deepfake …. este pura prostie

      Comentariu apreciat.1110
    • Coloja ar trb sa-ti zica ca noi de obicei avem doar one line of defence.

      Adica odata ce-am stabilit ca X e de incredere, luam pe nemestecate ce zice X.

      143
    • Asta e noul „dezabraca-te ca nu-ti fac nimic… „

      Comentariu apreciat.601
    • Mai avea sa ii zica sa stea intr-un picior cu mainile in sus, sa prinda semnal…

      Comentariu apreciat.310
    • Daca ai multe surse care sa iti distraga atentia nu mai poti sa faci bani. E regula de aur.

      101
  9. Am tot incercat sa le spun ca nu e acelasi lucru cu deepthroat dar degeaba.

    Comentariu apreciat.1100
  10. „sa poata sa faca sincronizaarea intre contul meu bancar si platforma Artis Fnance trebuie sa deschid BT 24 , sa inchid monitorul si sa pun telefonul pe NU DERANJATI.”
    Asta e ca si cum ar veni cineva la tine si ti-ar spune ca daca vrei sa iti dea banii, trebuie sa deschizi seiful, sa pleci in alta camera si sa nu te misti de acolo jumatate de ora. Si tu faci asta de bunavoie, fericit la gandul ca o sa castigi o avere.
    Oamenii trebuie sa invete concepte de baza, mai ales cand au sume mari de bani in cont. Ce e ala PIN, ce e ala card, ce e IBAN, de ce nu se da numarul cardului cand vrei sa primesti bani, de ce nimeni (nici macar banca) nu ar trebui sa stie PIN-ul tau.

    Comentariu apreciat.770
  11. Poti sa faci ce vrei tu, te vei lovi iremediabil de incapatinarea proverbiala si vorba “lasa ca stiu eu mai bine”

    Comentariu apreciat.500
  12. Ca tot am vazut ieri filmul The Beekeeper, avem si noi nevoie de un apicultor.

    Comentariu apreciat.341
  13. pare o poveste fake, nu știu care e scopul. Poate să-i facă pe bătrâni mai suspicioși la escrocherii.

    Indecis. Tu ce zici?2321
  14. Da, f bună ideea de a vb cu părinții despre chestiile astea însă de obicei, dacă ai o relație normala cu părinții chestiile astea se discuta în familie, ca nu te apuci de investiții de capul tău, te mai consulți.

    151
  15. Ar trebui creată o instituție a statului, problema e ca stim din practica cam cat de performant evoluează instituțiile statului Român.

    47
    • Functoneaza foarte performant. Ia posteaza tu video-uri cu deep fake cu Isarescu si cu Ciolacu inssuedejd la revolta publica in piete, pe site-ul lui Zoso si vezi cate ore dureaza pana intreg site-ul este dat jos. Ah peste Vali se poate interveni cu bocancii, chit ca a postat altcineva continutul, dar peste Google pentru tepe nu?
      Ce anume ii lipseste statului roman? Doar o simpla raportare cu cat % din reclamele de pe youtube in limba romana sunt tepe si ai rezolvat inchiderea oricarei companii „pana la remedierea deficientelor”.

      233
  16. Schemele sunt vechi, metodele se adapteaza.
    Alertez asupra unei tepe cu doff.ro

    Parintii fusesera convinsi sa cumpere un aspirator si un aparat de masaj la picioare cu 4500 RON (toate economiile lor) pt ca valorau mult peste (pe cutii scria 1500-1700 EUR din ce retin)
    Chinezarii ordinare, sunt si acum afisate pe doff.ro.
    Te sunau la intamplare pe fix sa iti spuna ca ai castigat „un discount de 2K RON”, te duceai la o prezentare fizica intr-o locatie OK din oras, angajati reali ai lor te convingeau ca produsele sunt mega premium si apoi sa semnezi un contract, cu clauze destul de nasoale (scris mare si cu bold ca ai inteles ce ti se vinde, ca esti de acord cu pretul, ca daca vrei retur trebuie parcursi pasii xyz – ceva anevoios).
    Stiau sa ma sune daca ceva li se pare dubios, dar cand esti grabit ca pierzi oferta vietii uiti sa verifici.
    Am aflat la o saptamana distanta, am reusit sa reversez tranzactia si sa recuperez banii.
    Vad ca site-ul este in picioare, nu este frauda, nici ceva ilegal. Doar imoral: un produs vandut preponderent catre pensionari cu adaus comercial exorbitant.

    Analizand la rece, mi se pare ca la pensionari tepele se intampla din cauza de fear of missing out, alimentat si mai mult de lipsuri din tinerete in perioada comunismului (vreau si eu sa am ceva frumos – sau multi bani nemunciti – macar acum la pensie), plus ceva analfabetism functional (parintii au stiut sa imi dea un sistem de valori relativ OK, sa ma indrume sa fac alegeri bune in viata, dar nu stiu sa inteleaga un text simplu).

    Comentariu apreciat.660
    • Pai e o parte din scenariul Matchstick men.

      100
    • Eu ma lupt cu Engie de 2 luni ca i-au reinoit oferta de electricitate bunicamii. Oferta consta in conventie de consum 1000kw pe luna in lunile in care nu transmite indexul. Evident nu a transnis indexul in prima luna si prima factura este de 1220 lei

      231
    • Daca e corect scris 1000KW asta inseamna 1MW care e enorm ca si consum, fa plangere la ANPC, pentru un cosumator casnic contractul ala e imoral si posibil sa fie si ilegal pentru o linie de curent simpla de 230v.

      1 MW ar fi suficient pentru consumul in limite rezonabile a 100 de case…

      Ca si idee, Vidraru are capacitatea de producere curent electric de 220 MW, iar o microhidrocentrala produce si ea cam 1-1.5 MW in functie de debitul raului.

      213
    • Silvanus si Robert amandoi confundati unitatile de masura pentru energie si putere.

      Banuiesc ca e vorba de 1000kW/h (energie) ceea ce inseamna aproximativ un consum de 1400W (putere) constant. Adica 14 becuri care merg continuu. Mult dar nu SF. In nici un caz 100 de case.

      176
    • @Robert Confirm povestea cu Engie. Eu am contract la gaz, la un apartament în care n-a locuit nimeni de 15 ani. Evident, consum zero. Luna trecută nu le-a mers site-ul exact în perioada de transmitere a indexului (cică, în mentenanță). Alaltăieri, zbang! Factură de 392 de lei. Mă uit, consum estimat convenției, 168 metri cubi! Asta, în condițiile în care pentru decembrie scrie clar în istoric: consum citit de reprezentant, index zero (conform istoricului, cineva de la ei verifică din 3 în 3 luni). Și conform reviziei la instalație (tot în decembrie trecut), apartamentul nu are centrală, ci doar un aragaz. Or fi crezând că în ianuarie am prăjit o balenă întreagă.

      170
    • Vai ce e pe aici: barajul produce curent masurat in KW (puterea se masoara in KW curentul in Amperi – A)
      Pentru altul energia se masoara in KW/h cand ea se masoara in KW*h.
      Pentru altul 1MWh ajunge timp de 1 luna la 100 de case cand in mod normal se consuma intre 50 si 100kWh per om per luna (deci 1MWh ajunge pentru 10-15 persoane adica vreo 4-5 case).

      41
    • @Marcos, dacă consumul dat a fost zero sau minimal în ultimii 15 ani chiar e ciudat de unde au scos un consum de 168 mc.

      în primul an după ce am plecat din apartamentul propriu am avut o problemă asemănătoare cu enel. primele 4-5 luni am dat indexul prin aplicație- ba am ajuns p-acolo în perioada potrivită, ba mi l-a citit o vecină, ba l-am aproximat. consumator- un frigider.
      am ratat o lună să dau. consum estimat. nu cel din ultimele 4-5 luni, nu consumul din aceeași lună din anul anterior, ci consumul din anul anterior, din cea mai scumpă lună, octombrie, când nu era destul de frig să dea radet căldură, dar era prea frig pentru mine și mă încălzeam electric. am făcut ceva scandal, dar nu mai știu exact cum a rămas, am dat consumul real sau au venit niște facturi pe minus.

      de asemenea, când m-am mutat cu chirie, între chiriașii anteriori și mine fuseseră câteva luni și proprietarii nu dăduseră indexul. consum estimat. proprietarul a achitat toată factura înainte să mă mut eu. am dat indexul la telefonul de pe factură. m-am mutat la 1 decembrie. am plătit către enel efectiv o factură venită abia în mai. (i-am plătit proprietăresei, în definitiv ea achitase tot acel consum).

      30
    • ah, consum estimat în condițiile în care la o lună după plecare contoarele au fost mutate pe palier. a fost nevoie s-o chem pe mama să fie acolo, că nu puteam să-mi iau concediu.
      chiar am pus-o să întrebe dacă va veni un angajat să citească contoarele lunar ”da doamnă, sigur că da”. citit o laie.

      51
    • Asemanator schemei cu oale de calitata indoielnica, pe a caror cutie scria mare 1000-2000 euro. Pe care le vindeau coloratii in parcare la Cora, urgent pe 1500 lei, ca aveau nevoie de bani.

      00
  17. n-as fi crezut niciodata ca cineva care are 50k in banca ar putea pica la o faza de genul

    (…) sa inchid monitorul si sa pun telefonul pe NU DERANJATI

    casca gura si inchide ochii

    WTF!

    Comentariu apreciat.380
  18. A propos de pacaleli, poate un pic off-topic, (daca da, atunci Vali nu aproba postarea), am urmatoarea poveste…
    Sokrela mea, (EX-PROFESOR-UNIVERSITAR!) a intalnit PE STRADA „un doctor” care isi vindea laptopul ca sa plece la rude in Israel. I-a dat 800 de lei pe el, probabil a avut norocul sa nu aiba mai multi bani la ea…! Laptopul respectiv, o ruina de prin 2000 nu avea nici macar hard disk. Cand i-am explicat soacra-mii care-i treaba, zice „…ia uite dom’le si parea om serios… nici nu stiti din ce masina faina a coborat!”…!!! De data asta a scapat ieftin, norocul ei, (ca ala mai avea de dat si un televizor…). Povestea este recenta si imi da mari semne de intrebare cu privire la sanatatea mentala a soacra-mii!!…

    Comentariu apreciat.734
    • Am eu un televizor stricat, cum pot intra in legatura cu doamna?

      Comentariu apreciat.840
    • „țeapă benzină valea oltului ghiul”

      exportată și în SUA de ai noștri https://www.youtube.com/results?search_query=gypsy+fake+gold

    • Din ce înțeleg hoții au făcut un transfer bancar către un cont BRD, iar numărul acelui cont e cunoscut de către Poliție.

      Bănuiesc că n-au ales la întâmplare această bancă…

      55
    • @Seful la Blog: daca ii spunea „muie fa” intelegea aia mai bine decat pe ruseste.

      33
    • Faptul ca a fost profesor universitar nu e un argument pentru a avea un minim de scepticism, dimpotriva, cu cat esti mai scolit si faci parte din generatia decreteilor, sau mai batrani, sansele cresc exponential sa fii un prostalau naiv.

      M-as fi mirat daca in loc de profesor universitar ar fi fost muncitor cu 4 clase, adica cineva uns cu toate alifiile de pe strada si cu un anturaj dubios.

      1612
    • Problema oameniilor inteligenti este ca sunt naivi, si nu stiu sa citeasca oamenii, sa fie atenti la gesturi sau franturi de logica, etc. Inghit orice galusca pentru ca in general au incredere in oameni, pana cand li se demonstreaza contrariul. In cazul soacrei in discutie, probabil a fost protejata de excroci pana la o varsta inaintata de aici si lipsa de scepticism.

      201
  19. Nea Fane a vazut reclama cel mai probabil pe facebook. Am vazut tone de reclame de genul cu hidroelectrica si Tiriac pe Facebook despre castiguri uimitoare. Facebook are administratori ? Dau toti in draci report si degeaba. Banul ii ban. Atata timp cat nu dai cu ghey sau negri poti face reclame la tepe linistit se pare.

    Comentariu apreciat.410
  20. De banii aia mai bine renoveaza apartamentul, sa aiba copiii ce vinde cu zero investitii si doar facand 5 poze. Ah snap, oricum asa fac si daca nu e renovat. :D

    131
  21. Mai sunt și alte țepe „minore”, dacă pot să le zic așa.
    Ofertă de nerefuzat la 1,5 – 2,5 euro pe Facebook – un acces la ofertele unui magazin care vinde cu reducere, de exemplu. La sume d-astea nici nu se cere autorizare in doi pasi.
    Omul își dă datele cardului, face tranzactia de 1,5 eur care-i asigura un trial de 3 zile pe un site. Bineinteles ca nu citeste termenii si conditiile unde scrie frumos ca dupa 3 zile este taxat cu 49,99 eur/la fiecare 14 zile (daca nu anuleaza) si preautorizeaza platile recurente ce urmeaza..unii se prind, altii vin dupa 6 luni si dupa cateva sute de euro pierdute ca vai, ca banca, ca plm…
    Am avut un caz in care clientul a platit sa vada in avans ofertele de la Lidl…
    Se rezolva cu initiere de chargeback si cu mullti nervi din partea aluia care se ocupa de refuzuri la plata din banca..
    in fine, prostia e mare si de cele mai multe ori se plateste..

    Comentariu apreciat.380
  22. Tepele devin tot mai elaborate. Azi am primit email ca mi-as fi deschis cont la o banca in UK. Doar ca emailul spune „Welcome Ioan Rus” :). email 2 cu date de acces (login, parola, pin). Parola e din patru cifre: 1987. Emailurile 3 – x ma anunta ca a fost accesat contul, cu mentionarea adreselor de IP (IPuri din sunt din Bistrita-Nasaud si din Nigeria). „Banca” are si site (firstcbbk.com).
    A mai intalnit cineva chestia asta?

    80
    • Accesarea din Nigeria e ok, tara mare, populatie multa. Dar accesare din Bistrita-Nasaud, asta e red flag cat China!!!

      Comentariu apreciat.300
    • „Accesarea din Nigeria” – e printul ce vroia sa vireze banii din mostenire

      Comentariu apreciat.270
  23. Totusi… omul vorbeste de WALLET, de USDT… 🤨

    90
    • Probabil asa a facut primii 50k :)) am mai auzit cazuri de fraieriti pe net care apoi trebuiau sa dea explicatii la politie ca nu-s carderi sau alte cuvinte rau famate

      31
  24. De la un punct începe să nu mai imi pară rau de ei. E selecție naturală. Daca il punea sa își dea jos chiloții și să se crăcăneze cred ca o facea. Problema e ca prostii ăștia traiesc pe langa noi, nu te intelegi cu ei pentru că se considera genii deși bubuie prostia in ei, și fac viata grea celor din jur.

    Indecis. Tu ce zici?264
  25. In afara de reclamele astea care se vad de la o posta ca-s tepe, primesc tot felul de mail-uri de la DPD, Fedex, DPB care ma anunta ca urmeaza sa primesc zeci de pachete. Am avut cardul de revolut folosit la un restaurant din state, la o zi dupa ce am facut o plata online la digikey(site legit, comanda de vreo 80-90 de dolari care a venit intreaga, cu chitanta si tot ce trebuie). Am fost anuntat de revolut, au blocat tranzactia, am blocat cardul. Pentru asta am revolutul, n-am sume mari, dar tot e scary. Nici in emag n-am incredere sa bag datele cardului. Peste tot doar revolutul. La magazine fizice – cardul de credit. Atat. Cardurile de debit care dau access la conturi nu le folosesc nici la benzinarie. Cand primesc cate un mail pe care nu-l asteptam(legit…) ma uit de cinci ori, cine e, de ce ma cauta si daca e real sau nu ce spune acolo. La conturile importante – Two factor authentification. Password manager, parole unice peste tot… Dar tot nu e suficient. Punctele nevralgice: dispozitivele electronice pe care le folosesc, calculatorul, laptopul si telefonul. Daca unul din astea e compromis, s-a dus dracu tot. Sunt om de tehnologie, cu asta ma ocup, dar zau daca nu simt ca ma depaseste problema. Stiu ca ma protejez mult mai bine decat 99% din oameni, dar mai stiu si ca daca sunt vizat de unul care stie ce face, n-am nicio sansa. Tot ce pot sa fac, e ce am invatat in cartier: nu trebuie sa fiu cel mai tare din parcare, trebuie doar sa fie prea costistior sa ai treaba cu mine pentru beneficiul pe care l-ai putea obtine. Dar, tot in cartier am invatat, unii-s prosti si nu le calculeaza prea bine…

    205
  26. Pe mine ma uimeste faptul ca suntem foarte iuti in a-i jigni pe oamenii astia, numindu-i prosti, idioti, etc. Sunt pur si simplu afoni tehnic, nu se pricep aproape deloc, nu sunt informati, sunt naivi si pe alocuri lacomi.

    Pe scurt, sunt oameni.

    Asa cum ai mei ma instruiau sa nu deschid usa indiferent cine suna sau bate, astazi le intorc favorul rugandu-i sa nu dea click pe absolut nimic pe internet, indiferent ce li se promite, sau cel putin sa ma sune inainte sa o faca.

    Nu sunt ultimul tampit nici eu, lucrez in IT de vreo 25 de ani, si cu toate astea am observat o avalansa de tepe, mai ales in ultimii 2 ani.

    Sunt mult mai sofisticate decat scamurile banale nigeriene de acum 10-15 ani, bazele de date a o groaza de companii au fost sparte, conturile social media au multe gauri de securitate, pe scurt e foarte complicat sa navighezi in siguranta zilele astea.

    Ca ai MFA, 2FA, parole dinamice, antivirusi buni, desigur, e foarte bine, dar nu sunt nici 1% dintre noi care facem asta, ganditi-va ca simplul concept de username/parola e o chestiune foarte complexa pentru cineva care are peste 50-60 de ani.

    „Daca nu se pricep, sa nu mai intre deloc pe net”…e absurd.

    Totul se rezolva doar cu rabdare, cu educare constanta, autoritatile ar trebui sa initieze niste programe de constientizare la scara masiva, si asta e foarte putin probabil sa se intample cand insasi in politica intra fix genul de oameni mediocri, fara nicio pregatire adecvata.

    Indecis. Tu ce zici?308
    • Eu l-am învățat pe tata asa bine, ca nici cu actualizările Samsung nu mai e de acord😁. Și nici la whatsapp nu permite acces la cameră

      150
    • problema e că unii adulți (nu musai mai în vârstă) suferă de ”sunt adult și mă pricep la toate”, nu pot concepe că nu se pricep și poate e cazul să nu se bage, să accepte sfaturi să ceva.

      când nu mă pricep refuz din start orice chestii, cu riscul de a rata oportunități reale. sau, dacă par extrem de bune și legit, fac investigații în alte părți decât persoana care îmi oferă oportunitatea respectivă.

      60
    • Nu e jignire cand zici ca sunt proști, e realitatea. Știi pe cine știu ca a picat țepe din astea ? Cinevabcare in anii ’90 mergea la Cluj, apoi la Craiova (din București) să depună bani lamscheme piramidale. Apoi in anii 2000 punea plicuri cu cate 10 000 de lei, cate 10 plicuri, cu listă. Până si mintea mea de copil vedea ca e țeapă, dar degeaba ii ziceam. Nu e vorba ca sunt sofisticate înșelătoriile. Unii oameni sunt proști de bubuie, la propriu: le zici de 10 ori sa nu verifice butelia cu chibritul, dar ei tot o fac ca se cred mai deștepți ca tine.

      40
  27. Eu inca ma pregatesc psihic de momentul in care ING ma va suna sa-mi spuna ca m-am trezit cu 1 miliard de lei in cont.

    181
    • Tot ce trebuie sa mai faci e sa transferi 1% din ei, comisionul bancii, in contul X.

      140
    • Esti safe, cu ING nu pot nici scammerii sa faca treaba, pica homebanku pana reusesc ei sa convinga fraierul sa inchida monitorul.

      Comentariu apreciat.310
  28. Cum mortii ma-sii, ma uitam la stiri zilele trecute cand se vorbea de fenomenul asta si azi am raportat cel putin 10 videoclipuri pe facebook si nu se mai opresc, n-am cautat de unul singur nimic de genul, nu mi-au aparut deloc pana n-am urmarit treaba la stiri, acum inmultiti cu toti oamenii care sunt asaltati de astfel de anunturi si poate n-au auzit de scam-urile astea, cumva mai pica cate unul, e imposibil sa nu…

    110
  29. Pare o poveste mai degraba decat o intamplare adevarata,Asta pentru a mai scoate o lacrima in coltul ochiului din partea celor dornici de atentie,ca sunt multi tare.
    In primul rand,platile sunt limitate la 50.000 lei.Ca sa ai un transfer mai mare,ai de sunat la banca, sa ceri ridicarea limitelor.Astea pot fi facute sa fie doar o data sau permanent.Mai mult de atat,trec prin niste filtre si nu se fac asa usor.Unele se fac prin transfond,altele nu.
    Si daca,prin absurd,relatarea ar fi reala,banii se pot urmari foarte simplu,dar pentru asta trebuie sa depui minimul de efort si sa suni la banca.

    48
    • Ridicarea limitelor de tranzactionare se poate face si din interfata aplicatiei de mobil. Nu stiu la BT daca e la fel, dar ING sau Unicredit e asa.

      32
    • Nu se poate la ing. A trebuit sa sun, alta alternativa nu exista

      30
    • Totusi parca era o limita la 10k fara a trece pe la banca, sau gresesc? Poti ridica treptat nelimitat?!

      20
    • @Cineva, folosesc fix bancile mentionate de tine, dar ca sa faci plati peste 10.000€(echivalent in lei) trebuie sa suni tu la ei, aplicatia iti da “eroare” ca trebuie sa suni in callcenter pentru autorizare. Si trebuie sa dai mai multe detalii, gen platesti avans pentru x, cine primeste banii, iban-ul si vei putea plati doar in acel cont suma confirmata telefonic, si doar pana la finalul zilei respective.

      20
  30. sună a troll sămbag pâlâ

    45
  31. Păi individul e o , Maimuță ceaușistă, tipică,prost de bubuie dar mândru de prostia lui, nu a fost obișnuit să gândească singur, atâta poate.

    66
  32. Mie sincer imi pare fake toate povestea. Mi se pare f f putin probabil sa stii ce e ala un wallet sau usdt si sa halesti vrajeala asta cu anydesk unde vezi ce face ala, si dupa sa stingi monitorul si telefonul pe dnd. Pute….. recent am avut o plata de facut din ING catre alpha de 25k si mi a fost refuzata. A trebuit sa sun la ing sa spun ce platesc, cui si pentru ce exact

    125
  33. Mi-a aparut si mie o reclama din asta pe youtube, i-am dat report de scam si au raspuns a doua zi ca nu e nimic in neregula

    80
  34. Cred ca orice persoana o musca macar o data. Eu am fost inselata la 19 ani (studenta in Cluj) cu metoda ”ghiulul” – am oprit pe Feleac sa ajut. Asa bine am ajutat de 150 lei (*palm face*). Am crezut ca o tampita tot si abia dupa cateva ore mi s-a incoltit in cap ca s-ar putea sa fi fost tepuita si a inceput logica sa lucreze (care m-a parasit la momentul acela lol). Oh well. Asa ca nu ma mira astfel de exemple neaparat.

    Ce ma mira totusi e ca daca la 19-20 de ani esti un tontulici fara experiente de genul, la 40+ care mai e scuza pentru a nu te interesa despre ce urmeaza sa faci ca in exemplul de mai sus?

    60
  35. Esti pregatit sa fii bogat? Inchide monitorul si numara pana la 1800!

    30

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube