Părinții întreabă “cum e corect”

Un părinte e supărat că testele date de copii nu le sunt transmise corectate, așa cum ar fi corect.

202011095009102121

 

Cadrele didactice întreabă:

  1. cu telefonul cui se fac pozele alea?
  2. pe netul cui se încarcă?
  3. cu ce laptop face cadrul didactic orele de live?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

99 comentarii

  1. Raspunsul e unul singur: pentru tot ce inseamna logistica scolilor (materiale) trebuie sa se ocupe primaria, la cererea scolii. Nu parntii sau SF Duh.
    Nu pe parinti trebuie sa ii intrebe.

    00
    • … și ghici cine se opun ca primăria să se ocupe de logistică? Taman părinții! Din 20 și ceva de părinți am fost doi care ne-am opus finanțării de către noi pt achiziția scaunelor, a tablei, carioci etc. ! Restu’ vocali, impertinenți și mai ales superiori, condamnând, vezi Doamne, cu gesturi de suficiența lipsa noastră de empatie la adresa copiilor.

      Până și pompă pt sticla de de apă plată de 5 Lt tot nouă ne-au cerut. Când am spus că nu se poate ca, școala sa nu găsească 5 lei tot părinții au fost cei cu p…da mare. „Mămicile” în special, o maimuță din asta scoțând victorioasă 10 lei(sa fie de două, cică, dacă alții nu-și permit 🤨). De atunci am renunțat să mai merg la ședințe! Mă tem sa nu sucesc vreun grumaz de „mămică” sau „tătic” și să ajung pe unde nu trebuie! Plus de asta mă mai vede și Dumnezo! 🤭

      00
    • Directorul de institutie scolara face o cerere catre primarie si primaria trebuie sa se ocupe. FIX asa.

      00
    • Problema e că primăria şi conducerea şcolii au o mare durere în cur referitor la problemele astea.

      Au avut timp din martie să cumpere laptopuri, imprimante, abonamentele la internet, să facă training profesorilor, consumabile, să renoveze clasele etc. Dar ghici ce? Nu au făcut nimic, ca de obicei.

      Şi până se milostiveşte dna. directoare să facă cerere la Primărie, până aprobă primarele şi se rezolvă problema, copilului meu îi bate soarele în ochi pentru că jaluzeaua este ruptă, nu poate participa la ore online pentru că învăţătoarea nu are laptop, nu primeşte fişe de lucru pentru că nu există imprimantă la care să aibă acces învăţătoarea etc.

      Cât timp oamenii votează cu burta, fără să gândească vom da ăia 10 lei pentru rahaturi.

      00
    • @Razvan: …doamna directoare trebuie scuturată de banii ăia! La fel și primaru’ ! Da’ cine? Că toți sunt cu morcovu-n cur că le freacă pruncii ampulea după aia! Orice clasă
      are un fond al clasei(ilegal da’ nah) noi am dat 100 de lei. Înmulțit cu 25 de năzdrăvani, io-te prețu’ scaunelor cel puțin. Dar nu… cică, din aia nu se pot lua pt că aia sunt in caz că se sparge un geam, sau avem nevoie de carioci sau te miri ce!?!?!?!🤨 La întrebarea retorică dealtfel :”Păi nu tot voi le cumpărați și p’alea; nu vi se cer bani la început de an?” Ridică din umeri și-mi spun ce mi-ai scris tu acum!
      I got nothing after…

      Nasol este că, chestiile astea merg așa de când e lumea… v-au găsit slăbiciunea și gata. Te-ai gândit că e mai ieftin să supraveghezi video o școală și atunci când un prunc rupe o jaluzea și al tău nu vede la ore, părinții acelui prunc sa sară la cap cu banu’?

      00
  2. Dar oare de ce nu au incredere parintii in cadrele didactice? De unde a plecat premiza asta? La BAC nu cred ca cer parintii testul corectat. Aaaa ca vrei tu sa vezi ce a gresit de a luat 2 … mda, e un motiv (singurul real?!)

    00
    • Stii ca la bac poti depune contestatie, nu?

      00
    • Daca greseste un elev, e penalizat la nota. Dar daca greseste un profesor (ca deh, toti suntem oameni, mai gresim si noi din cand in cand), cum este acesta penalizat?

      00
    • Man, nu știu cum ai făcut tu scoala, dar noi primeam inapoi testele (lucrare de control ii zicea atunci) corectate.

      00
    • mda, nu intelegeti unde bat. Parintii nu au incredere in profesori. Profesorii sunt incarcati cu prea multe lucruri de facut, unii prea batrani pt tehnologia de azi, alti parinti descopera ca odraslele lor nu mai vin acasa cu aceleasi note de la examene, aia care impingeau pachetul de cafea si ciocolata la prof. acum isi dau seama ca 5-ul nu mai e o nota chiar atat de proasta.

      00
    • @Alin, pe tine dacă te dă șeful afară de la job, sau ești sărit de la o mărire la un review, e ok să nu primeși explicații? Doar pentru că la bac nu ai văzut lucrarea.

      00
    • @Alin Obrocaru, nu cred ca poti sa vorbesti serios cu replica asta ca „profesorii sunt incarcati cu prea multe lucruri”.
      Daca ei nu se pot adapta la noua tehnologie, la metodele actuale de predare, cum putem avea incredere in ei ca vor pregati copii astfle incat sa se poata integra in piata muncii?

      Oare si acum 60 de ani cand s-a trecut de la scrierea pe tableta cu creta la caiete pe care scriai cu penita tot asa au spus profesotii?
      Ca au prea mult de facut si sunt prea batrani pentru a se adapta?

      00
  3. pasul urmator, din pacate, parintii fac cheta pt telefon, laptop etc……intrucat statul si Sf Duh sunt ocupati.

    00
    • Si pentru ca nu le cere nimeni. Am avut cazul recent de la multinationala unde dau cu sapa, o dna invatatoare a venit direct sa planga la noi ca ii trebuie proiector pentru la scoala. Ca nu i-a dat prin cap sa intrebe la director si la primarie, pentru ca „directorii sunt pusi politic”. Sa nu cumva sa ii deranjeze.

      00
  4. Corect ar fi sa nu faca fiecare profesor cum il taie capul, ci sa existe o metodologie stabilita de minister, si pe care parintii sa o poata consulta si comenta direct la minister daca doresc.
    In cele 6 luni care au trecut de la inchiderea scolii, profesorul trebuia sa primeasca toate resursele necesare. Nu doar laptop si net, ci si instructaje privind modul de lucru la distanta si folosirea aplicatiilor si platformelor online.
    Stiu, vise.

    00
    • U m e d e. Sau u d m r.

      00
    • Usor eronat daca crezi ca era treaba „alcuiva” sa ii invete pe profesori cum e cu tehnologia. E 2020. E trist ca tu crezi ca un profesor care primeste ce ii trebuie ca sa predea trebuie sa fie „invatat”. Sa-l intrebe pe colegul de cancelarie de la TIC daca nu a fost capabil ca de 30 de ani de cand accesul la informatie este liber si in ultimele 3 luni de vacanta scolara nu a reusit sa se uite pe youtube sa invete cum se face cu scanatul si trimisul mailului.

      00
  5. Pe vremea mea profesoara/profesorul aducea testele corectate in clasa (si aia ai draq ne mai puneau sa le aducem si semnate de parinti).

    De principiu daca nu ai nimic de ascuns nu ai avea nimic impotriva

    00
    • Pentru asa ceva trebuie logistica – platforma, acces autentificat al profesorului, elevului si parintelui, teste random administrate de platforma – deci o solutie software. Pe care nu are cum s-o implementeze profesorul.

      Sa ne aducem aminte cum functioneaza sistemul SIUI, cat a durat pana l-au implementat si cat a costat.

      Si tu vrei lucrari corectate de profesor on-line. Hmpf. Cred ca ai gresit adresa, interpelarea trebuie sa o faci catre parlamentarul/senatorul pe care l-ai votat. El poate pune in miscare aparatul birocratic necesar materlializarii unei astfel de initiative.

      Altfel orice solutie este una pompieristica, lautareasca.

      00
    • Ma rog, de fapt exista cazul parintilor alora speciali care se targuiesc la corectare/punctaj: „Nu mi se pare corect sa ii taiati jumatate din punctaj pentru ca nu a ajuns la raspunsul corect, uitati-va cat a scris, e clar ca stie „

      00
    • Lamurirea parintilor speciali face parte din meseria de profesor. Trebuie lamuriti, nu ignorati, spre binele copilului, ca ala e scopul scolii, nu sa furnizeze locuri de munca comode.

      00
    • Eu nu cred ca asta e problema. Pana acum nu am auzit de prof de mate care sa corecteze lucrarile pe furis si sa nu iti dea lucrarea corectata.

      Problema e alta: un prof de mate da lucrari cam la toate clasele pe care le are in aceiasi saptamana. Un prof are cam 150 de lucruri, lucrari care au in medie 3-4 pagini. Corectarea e cum ea (proful stie deja cum arata rezolvarea, sta in pat si puncteaza, taie cu rosu, etc). Dureaza 2-3 minute/lucrare, cel mai probabil. Tot are nevoie de cateva zile de corectat (2-3 ore de munca/zi)

      Partea nasoala e cu trimiterea lucrarii: trebuie pozate toate aceste sute de pagini si trimisa fiecare lucrare catre parinte prin email sau whatsapp, cu grija sa nu ajunga lucrare la alt parinte. Ai nevoie sa stii cum merg treburile astea, ai nevoie de ceva ordine in cap si de tabele cu datele de contact pentru fiecare elev. Daca faci asta lucrare cu lucrare, cel mai probabil triplezi timpul de lucru, cel putin.

      Cred ca asta e problema reala.

      00
    • De fapt, cred ca nu am gandit bine in ce am scris, ca mi-am imaginat ca profesorul are o lucrare scrisa pe hartie in mana.

      Complet online, profesorul primeste lucrarea prin whatsapp, cel mai probabil. Ca sa poata trimite inapoi o lucrare corectata trebui sa gaseasca o metoda sa scrie „peste” ce a primit. Sa tipareasca lucrarea, sa o corecteze, sa o pozeze si sa o trimita inapoi. Sau sa deschida cu cine ce aplicatie si sa scrie cumva peste (cu o tableta grafica?). Sau se apuce sa scrie notite de genul: in figura cutare ai desenat gresit inaltimea sau ai aplicat gresit nu stiu ce formula in nu stiu ce exercitiu.

      Eu unul nu am solutii simple la chestia asta.

      00
  6. cu telefonul cui se fac pozele alea?
    pe netul cui se încarcă?
    cu ce laptop face cadrul didactic orele de live?

    Hahah, muriti. Pe bune asta e grija noastra?

    Da burtosii cap de sindicat ce fac de ce nu striga?
    Pana una alta profesorii au incasat full, nu 75% sau 0 % ca unii parinti. 100% ca sa o frece din feb pana acum.

    Pt labagii cu “nu esti parinte, nu ai cum sa intelegi” am inceput scoala in sept, de atunci am avut 2 cursuri amarate online. Cursuri in care profesorii o frecau 15 min dupa care se fofilau. Hai cu colapsu!

    00
  7. Copiii si parintii trebuie sa stie unde au gresit.
    Profesorii ar putea sa incarce doar un model de test cu raspunsurile corecte si apoi fiecare copil poate verifica singur unde a gresit.

    00
    • Daca stia unde a gresit nu mai gresea.
      Wtf

      A doua idee a ta e asa si asa: un exercitiu il poti rezolva in multe feluri. Nu poti da o rezolvare si sa zici ca e corecta si aia e.

      00
    • @Mario Inlocuieste „sa stie” cu „sa afle”
      Daca sunt mai multe variante posibile de raspuns, le poate pune pe toate. Ideea era ca profesorul nu trebuie sa faca poze la toate testele si sa trimita la fiecare in parte.
      Cand am dat admitere la liceu si la facultate, cand am iesit din sala, am gasit afara afisata grila de corectare si am putut sa imi calculez singur nota destul de exact.

      00
    • mario, esti pe langa subiect.

      modelul de rezolvare il pui tocmai ca sa vada prostanii unde au dat pe langa.
      iar partea cu mai multe feluri de a rezolva este amuzanta. testele alea se dau pentru a verifica cunoasterea metodei, nu rezultatul obtinut. ca poate vine ala in clasa a 5 si iti rezolva cu integrale in loc de formule de calcul. perfect normal, nu? merita 10.

      00
  8. Un coleg de-al meu are 3 copii, dintre care doi la școală. La începutul anului școlar s-a înscris pentru tablete pe o listă. Nici până acum nu au venit, nici el nu știa de ce. I-am dat noi un laptop mai vechi de la birou, să poată copii lui să facă școală. Omul are laptop-ul lui, dar vrea să lucreze și el, cot la cot cu copiii lui.

    Și aș mai pune o întrebare:

    Cine plătește curentul?! Că factura în tele-muncă crește simțitor.

    00
    • Asta e tipologie de om d-ala care pleaca in vacanta cu un bagaj la 6 persoane si mananca supa la plic la pensiune, in timp ce are rate la telefoane si masina scumpa.

      00
    • Ce factura creste simtitor? Cat naiba poate sa consume un laptop in 3-4 ore?
      Da benzina pana la scoala sau biletul de autobuz le platea careva pana acum?
      Plus ca vor primi spor de 2000 lei profesorii.
      Nu vor da faliment.
      Problema e cu meditatiile. Acolo arde cel mai grav. Dar na, nu vor sa se planga de asta pentru ca oricum aia nu-s bani fiscalizati.

      00
    • Tocmai am vorbit cu un amic, profesor. Și mi-a spus că sporul nu ar fi fost valabil decât dacă se duceau FIZIC la școală. Nu e vorba însă și de orele on-line.

      00
    • @Mihail, banuiesc ca acel coleg lucreaza si el de acasa cel putin din cand in cand.
      Cati bani ii dati pe luna de la companie pentru costurile cu telemunca?

      00
    • Pentru astia care ii dau inainte cu costurile pe telemunca. Chiar sunt mai mari decat costurile cu deplasarea la scoala si inapoi (abonament autobuz, combustibil)?
      ps. in telemunca incaltamintea se uzeaza mult mai putin

      00
    • Nene, pana si taranii fara carte de acum 60-70-80 de ani stiau ca merita sa vanda naibii din pamant sau din recolta sa isi dea copilul cat de cat mai istet la o scoala mai buna, ca sa razbeasca in viata.

      Amicul tau care lucreaza pe laptop de acasa nu a aflat inca asta.

      Sa caute naibii doua laptopuri cat de cat utilizabile pe emag, ca fac cam 5000 de lei impreuna. Sa aplice pentru cardul eMAG de la Raiffeisen Bank (ca e angajat, nu?) pentru plata in 24 de rata. Poate sustine si el o rata de 250 de lei/luna pentru educatia copiilor. Daca nu cerem prea mult de la el, evident…

      00
    • Ca idee, la 2 adulti+2 copii (2 laptop-uri , 2 desktop-uri) platesc cam 200 lei / luna curentul.

      00
    • @brosky, cred ca in astia 200 de lei sunt inclusi si alti consumatori: becurile, frigiderul, televizorul, etc.
      Cred ca 2 laptopuri si 2 PC-uri consuma in total in jur de 100 lei/luna (asta daca nu sunt echipamente de gaming cu super procesoare si super placi video).

      00
    • Da, sunt inclusi si alti consumatori.
      Dar placile video sunt 1080-uri, i5-uri, etc.

      Nu ma plang – doar subliniez ca unele costuri au crescut care daca pentru mine sunt nesemnificative, pentru o familie care se chinuie de la o luna la alta, 50 lei in plus la factura de curent inseamna poate renuntarea la salam cu 80% carne si trecerea la parizer.

      00
    • @Mihail: lucrez din martie de acasa…
      2 laptopuri + 4 monitoare + 2 docking stations consuma aproximativ 1kWh in 8-10 ore de lucru.
      20 kWh pe luna inseamna cam 15 lei – 20 lei.

      mai mult costa apa folosita la toaleta si la chiuveta cand te speli pe maini! :)

      00
  9. Pai e de munca. Stai sa corectezi si mai vrei si poze cu lucrarea corectata cu pixul rosu ? Trebuie numai sa iti dai interesul. Dar e greu (pentru unii).

    00
  10. Care scoala online ?

    00
  11. „Cadrele didactice întreabă:

    cu telefonul cui se fac pozele alea?
    pe netul cui se încarcă?
    cu ce laptop face cadrul didactic orele de live?”

    Si faptul ca nu au astea e vina copiilor?

    00
    • Exact, parintii ar trebui sa raspunda tot cu o intrebare:
      – „Directorul ce v-a spus?”
      – „Liderii de sindicat ce v-au spus legat de asta?”
      – „Ministrul educatiei ce solutie v-a oferit?”

      00
  12. Si acum intrebarea corecta: de ce se fac teste de catre profesor? De ce nu e un spatiu unde toti copii sa dea teste random, cand vor ei si rezultatele sa fie trimise catre profesori cu recomandari de adaptat curicula si modul de predare customizat pentru fiecare elev ? Testele sa fie individuale, dinamice, contruite individializat pt fiecare elev de catre ceva AI, cu scopul de a sprijinii procesul de educatie.

    00
  13. Ai mei sunt profesori de matematica, cu renume amandoi in Iasi. Sambata, ziua de nume, am fost pe acolo, si intreb de teze si lucrari, printre altele.
    Si spune tata, „e pandemie, se sta acasa, nu poti da lucrare sau teza. Sau poti, dar poti sa le dai si nota dinainte, 10. Sau poti da o lucrare cu subiecte atat de grele incat sa nu le faca nimeni, si sa ii poti departaja pe franturi scrise. Dar aia inseamna ca esti un profesor slab, ca nu iti stii nivelul clasei.”

    Tata, inainte de pandemie dadea lucrare saptamanala, la clasa, cum cere acum ministrul. La final aveai 17 note, si iti trecea 15, la alegere. O saptamana cu greseala, nu conta, recuperai la restul. Nu-ti era frica de examene sau altele, tu stii ca materia aia bine prinsa. Ei, de cand cu pandemia nu mai da, nu mai au sens, parintii nu pazesc copiii.

    Amandoi ai mei si-au cumparat din banii lor abonament Zoom, camera, laptop mai bun si tata chiar si o chestie electronica pe care scrie sau deseneaza si se vede pe ecran. Nu le-a dat statul pana acum, de ce sa se astepte la pomana in pandemie. Daca vine ceva bine, daca nu, facem ce putem, am ales meseria asta ca ne place, nu ca ne-a fortat careva. Si ne place si cand e bine, si cand e naspa.N-am prins razboi sa plece profii la razboi si sa moara, sau sa faci lectii printr-o scoala distrusa de bombe, asta e razboiul nostru

    Concluzia mea: E interesul si al parintilor si al profesorilor si al statului sa mearga bine. Dar daca o parte nu da, sau e depasita, putem si noi restul, ca nu ii va pasa nimanui ca Gicuta sau Maricica nu trece bacul ca parintii au avut principii si au asteptat sa dea statul. Iti pasa de viitorul copiilor, fa ceva! Sau da-i la o scoala mai buna, unde fac profesorii ceva. Nu astepta pomana din cer, vine rar

    00
    • Daca profesorul e bun si stie sa predea, cine vrea sa invete, invata, ca are de la cine. Si asta e cel mai important. Cum, necum, ajung toti sa termine 12 clase (sau aproape toti), asa ca tatal tau sa stea cu constiinta impacata si sa faca in continuare ceea ce face, ca bine face.
      P.S. As fi un pic terorizat de lucrare in fiecare saptamana. Doar parerea mea.

      00
    • Și taică-meu și-a luat (tot din banii proprii, bineînțeles) tabletă d-aia. Parcă „grafică” îi spune; era superîncântat de ea „nevastă, fac niște desene la geometrie, mai bune decât la tablă!” :)

      Nu era foarte încântat de treaba cu on-line-ul pt predat clasei întregi (20-30 de copii): „nu pot să văd ce fac ei și nu pot să le văd reacțiile (genul de micro-expresii care-i spun unui profesor când copilul din fața lui a priceput și când nu); ieri le desenasem o figură pe tablă la geometrie și treceam printre ei să văd ce-au desenat ei în caiete, în caietul uneia era orice, dar nu ce desenasem eu „ce-ai făcut Gigico aici, asta am pus eu pe tablă?!” „Nu mi-a ieșit ca dvs, domn profesor „, ce fac eu on-line cu ăștia?!”.

      @Zarax, cred că te înveți cu un astfel de stil, după câteva săptămâni în primul an cred că poate ajunge la fel de stresant ca atunci când un alt prof pune întrebări și ridică pe câte unul random în clasă, nu știi când e rândul tău, poate fi oricând, ești mereu pregătit cel puțin pt idee.

      00
  14. NOU
    #50

    Cadrele didactice ar trebui să pună mai puține întrebări stupide. Eu i-am luat copilului un laptop sh să nu se chinuie cu tableta pt ca merge mai greu, face poze cu telefonul lui si posteaza temele, am trecut la un net superior să putem face si școală online si sa muncim si de acasă.
    Sa se plângă mai puțin și să si muncească.
    PS: tot respectul pt învățătoarea copilului meu care face tot posibilul să corecteze temele, să le trimită înapoi etc. Si asta pe lângă ca are 2 copii care fac școală online în clase diferite si in acelasi timp cu ea.

    00
  15. Mi se pare ca in 6 luni de inactivitate cei din minister au reusit sa aiba stabileasca doar niste scenarii despre conditiile in care se inchid scolile. (in ce situatii se face hibrid/online).

    Ceva mai concret despre desfasurarea orelor online (o metodologie) nu vad sa fi avut timp sa realizeze.

    00
  16. Cadrele didactice ACUM în noiembrie întreabă? Din martie încoace ce au făcut? Au fost luate prin surprindere, ca întotdeauna și în orice domeniu bugetar din țara asta amărâtă și căpușată.

    00
  17. … fineturi, vrei teste corectate… pai aveam colegi profesori care corectau teste pentru 5-6 clase intr-o ora. Cred ca nu aveai timp nici sa te uiti peste cate o pagina din 150-180 de lucrari… le puneau note dupa fata, asa cam cu un punct in plus fata de cat meritau ca sa nu fie probleme si nemultumiri si aia era. Scoala romaneasca facuta la Paris…

    00
  18. asta-mi aduce aminte de o întâmplare din antica mea perioadă ca profesor. am greșit la adunat niște itemi (corectasem foarte obosit, la o bucată de noapte, după o zi lungă și grea) și pe două lucrări identice am pus un 6, respectiv un 8. bineînțeles, cel cu 6 a făcut scandal, eu m-am precipitat să corectez greșeala proprie, numai că, uitându-mă din nou pe cele 2 teste am realizat că erau copiate cuvânt cu cuvânt una de la altul (chestie care, pe fondul oboselii, îmi scăpase la corectat, mai ales că cei doi împricinați nu stăteau, de regulă, prin același colț de clasă).

    oricum, ideea e că profesorul trebuie să arate o dată că este corect și stăpân pe materie. dacă nu o face, îndoielile la adresa sa vor fi perpetue. dar o singură dată e suficient, că nu are rost să-și piardă timpul dând explicații oricărui se simte nedreptățit.

    00
  19. mai da-i in plm de profesori
    zeci de ani au luat spaga cat sa-si mobileze 10 apartamente si acum n-au laptop sau smartphone
    afara cu jegurile astea din invatamant.

    00
  20. iar sar ca un capsunar sa dau Finlanda ca exemplu, dar am un amic roman acolo cu nevasta profesoara si aia, pe langa faptul ca ii platesc bine pe profesori, ii pregatesc si ii obliga sa invete chestii noi si sa faca traininguri si cursuri de perfectionare. tin minte ca le-au dat tablete la scoala de prin 2011 sau ceva de genul si i-au invatat pe profesori cu internetul si cu predatul prin internet cam tot de pe atunci, inclusiv cum sa faca lectii si exercitii pe care elevii sa le faca pe tablete. la noi si cand a inceput pandemia, fix pla, mesajul ministerului e fost mai mult „descurcati-va”.

    00
    • Din ce zicea Zoso in articolele precedente, mesajul ministerului a fost „nu vă apucați de capul vostru, potoliți-vă, vă dăm noi acușica cum să vă descurcați, puțină răbdare”

      00
  21. Azi dimineata avea cel mic ore online la clasa pregatitoare. Eu stateam langa el si-mi savuram cafeaua.
    Intreaba invatatoarea: Ce cuvinte incep cu litera „E”
    Raspuns: „Elefant, Emag”

    00
    • M-am exprimat probabil neclar. Nu este amuzant ca exista profesori dedicati, desigur. E doar ceva din pacate tot mai rar.
      Ce am vrut sa spun e-n esenta simplu: asa cum acesti profesori s-au preocupat din timp sa se intereseze ce au nevoie si, unde nu se poate altfel, nu ezita sa-si foloseasca propriile resurse (laptop, de exemplu), asa ceva este de asteptat din partea tuturor.
      In comentariul precedent, ma refeream ca ar trebui sa li se ceara tuturor sa isi faca meseria si sa inceteze sa tot caute pretexte pentru a nu munci. „Eu pe laptopul MEU nu, eu pe curentul MEU nu, eu pe dracu-ghem nu, sa mi se DEA”. Acum sper ca e mai clar.

      00
    • Scuze, Andrei – nu aici trebuia sa apara comentariul… Uite un cuvant cu „E”, potrivit in context: erata :)

      00
  22. Din nou, despre cadre didactice care stiu doar sa ceara. Sa li se DEA.
    Auzi, cu telefonul cui se fac pozele. Cu al tau, profule, ca nu crapi. Ai salariul platit integral de mai bine de juma’ de an, desi in cea mai mare parte a timpului ai frecat menta.
    Disclaimer: ma refer doar la acele cadre didactice care „intreaba”. Nu la cei precum parintii lui Catalin, care sigur n-ar intreba asa ceva – si pentru care am tot respectul.

    00
    • e amuzant cum genul ăsta de comentariu vine, de regulă, din partea unui corporatist cu telefon, laptop și mașină de serviciu, plus training regulat pe banii firmei

      00
    • Ar încălca gdpr și multe alte părți din regulament daca ar folosi date personale pe alte deviceuri decât cele de serviciu.

      00
    • Cel puțin la fel de amuzant precum faptul că există profesori preocupați și dedicați, care nu au așteptat luna noiembrie ca să observe ce le trebuia încă din martie.
      Dar voi puneți-le palma-n fund în continuare, nu care cumva să-i ofensăm cerându-le să își facă munca pentru care sunt plătiți.

      00
    • e amuzant că există profesori preocupați și dedicați?

      00
    • și, la fel, din comentariul tău reiese că n-ar trebui să ezităm să-i ofensăm tocmai pe acești profesori (că nu-i vorba de alții în comentariul tău)

      00
    • M-am exprimat probabil neclar. Nu este amuzant ca exista profesori dedicati, desigur. E doar ceva din pacate tot mai rar.
      Ce am vrut sa spun e-n esenta simplu: asa cum acesti profesori s-au preocupat din timp sa se intereseze ce au nevoie si, unde nu se poate altfel, nu ezita sa-si foloseasca propriile resurse (laptop, de exemplu), asa ceva este de asteptat din partea tuturor.
      In comentariul precedent, ma refeream ca ar trebui sa li se ceara tuturor sa isi faca meseria si sa inceteze sa tot caute pretexte pentru a nu munci. “Eu pe laptopul MEU nu, eu pe curentul MEU nu, eu pe dracu-ghem nu, sa mi se DEA”. Acum sper ca e mai clar.

      00
    • ideea e că fenomenul pe care-l invoci e mult mai rar decât crezi. și prin natura meseriei (și a mea și a soției), și prin cercurile prin care umblu, cunosc bine sute de cadre didactice, de la educator într-o grădiniță ce se dărâmă pe copii la rectori de universități importante din românia. nu există și nici cunoștințele pe care le cunosc eu nu știu de cadre didactice care să nu-și facă treaba. sistemul piramidal din preuniversitar, cu inspectori zbiri (că la asta se pricep) nu prea permite lenevitul. ce vezi la televizor e strict atât, caz particular, nu expresia unui fenomen, iar deja pedepsele în sistem fac valuri.

      altfel spus, cu pregătire sau mai degrabă fără, cu resurse limitate, problema în educație nu e acum în dreptul profesorilor decât punctual, nu sistemic. iar faptul că ei cer resurse e absolut normal. niciun angajat nu lucrează cu sculele proprii într-o firmă – și nici nu se poate concepe așa ceva.

      00
    • Școala online se face din martie. Până acum nu au dat copiilor teste? Deloc? Cum naiba se face că abia acum încep să strige atâția că le trebuie aia si aia si ailaltă?

      00
    • pentru că s-a promis încontinuu că se remediază toate lipsurile. nu s-a remediat nimic între timp. și tu te-ai revolta dacă, de exemplu, curier fiind, îți spune angajatorul „umblă cu mașina ta vreo trei luni că după aia îți dăm de toate”, iar cele trei luni se fac șase sau nouă și angajatorul se face că plouă. investițiile în educație legate de pandemie au fost 0 în 2020.

      00
    • @ingrid si @berenger:
      Pentru ca majoritatea lor (as spune ca spre 90%) sunt niste lepre. Pana acum au stat cu ea in mana si s-au fofilat.
      Prima reactie in toamna cand s-a cerut online nu a fost ca le lipseste infrastructura sau ca au nevoie de cursuri de folosire a platformelor – a fost sa ceara parintilor imperativ sa nu inregistreze lectiile (gen semnat hartie care spune ca esti pasibil de amenda plus bataie daca il inregistrezi pe prof cand spune tampenii in clasa).

      Da, probabil exista si unii profesori bine intentionati, idealisti care isi iubesc meseria, dar proportia lor e mica spre foarte mica.

      00
    • Da. M-aș revolta. Dar mi-aș face munca pe cât pot de bine.
      Și nu compara situațiile. Aș paria liniștită că acești profesori care întreabă ”cu telefonul cui se fac pozele” au lucrat cel mult la alibi toate lunile astea. Zic așa pentru că eu cunosc mai mulți profesori care chiar s-au implicat de la bun început. Nu, nici lor nu le convine. Dar tot ei spun: ”cum să lăsăm copiii așa?”. Ah, și ei nu stau sa contabilizeze cât net consumă numai pentru orele online. Și nici nu cer să le plătească statul diferența. Sunt prea ocupați să pregătească fișe, teme adaptate contextului, să caute metode de a menține entuziasmul și interesul copiilor.

      Dar vorbim degeaba. Profesorii ceilalți să continue să contabilizeze megabiții de net, să facă ifose și, desigur, să ceară.
      Rezultatele vor fi, cum altfel decât deosebite.

      00
    • marius, ai vreo referință pentru acel 90% sau l-ai scos din burtă, pe baza vreunei experiențe personale pasagere?

      00
  23. Daca testul se da pe hartie banuiesc ca poate ajunge la parinti la fel cum a ajuns la profesori. Sa inteleg ca se face acasa testul se pozeza si se trimite profesorului? Daca da nu vad de ce nu se poate face astfel ( da stiu ca e un profesor si 30 de elevi)
    Daca faci testul electronic banuiesc ca si raspunsul vine tot electronic.
    Pana la urma si testarea e parte a procesului de invatare si in teorie dupa trebuie sa remedieze sincopele evidentiate de greseli. Asa ca logic e sa cam stii unde si ce ai gresit. Partea cu transparenta si cat de naspa sau partinitoare e Dna sau mai rau cat de proasta e alta problema.
    Ah si da profesorii ar trebuii sa aiba reursele necesare si nu din banii lor. Si asta e alta problema.

    00
    • Nu e 1 profesor și 30 de elevi, e 1 profesor și 90-100+ elevi pt că un profesor predă la mai multe clase, uneori în mai multe școli.

      00
  24. Dragi romani. A c e a s t a e s t e o e d u c a t i e PAS cu PAS….

    00
  25. Da eu nu inteleg care e controversa. Nu trebuie sa inteleaga si copilul ala ce a gresit? ca sa se poată corecta? Cand eram eu in scoala primeam lucrarea cu corecturi pe ea. Sageata – Bovis 2+2=4 nu 5. ANd so on.

    00
  26. Wow, ce de specialiști în învățământ are România! Finlando, m*** mă!

    00
  27. Famelie de profesori. +2 copchii de școală. Rupem online-ul. Cu un pic de organizare se poate. Nu zic că-i ușor. Dar se poate. Am fost printre norocoșii care, până săptămâna trecută, am făcut școală față în față. La țară. Adică mediul rural. Acolo unde zilele astea se întâmplă genocid educațional. Învățământul online la țară e o glumă sinistră. Bine, în cazul meu cu un director de școală care de la începutul anului școlar a fost în campanie electorală și cu un primar care a declarat cât se poate de public că el își bagă plua în capul cadrelor didactice. Moravuri de colhoznic cu 10 clase…
    Majoritatea copiilor internet pe telefon. Cu semnal vai steaua lui(mulțumiri Orange). Una din școlile la care predau deservește comunitate majoritar penticostală. Explică-i ăluia cu 11 plozi în bătătură ca le trebuie telefon /laptop /tabletă. O să-ți explice că e mai important să le umple burțile. Așa că dintr-o clasă de 20 și ceva sfârșești prin a face cu 10. Și din ăia 4 se deconectează că nu mai au semnal. Mai trimiți ceva fișe pe WhatsApp. Dar aia nu se mai cheamă școală.

    00
    • Si te mai si judeca smekerii pe net ca nu faci scoala! Ca nu ai facut din martie un plan. Ca nu ai investit – din banii de meditatii din care ti-ai luat deja vreo 3 case – intr-un amplificator de semanl.
      Ca ai vacanta aiurea si salariu 100%, ca in Germania.

      00
    • @basil : nu stiu cu cine te certi. Reiesea de undeva ca nu am facut un plan? Si de unde ai tras concluzia cu banii de meditatii? Cu ce naiba ii ajuta pe elevii mei amplificatorul meu de semnal? Iar cu salariul ca in Germania a se scuti. Basilii de pe net oricum te judeca. Intelegand sau nu ce ai scris…

      00
    • @Snark, respiră! :) @Basil era ironic la adresa celor care te iau pe tine la 13m, nu-ți reproșează ție chestii.

      sau așa mi s-a părut mie.

      00
  28. Primul pas in a corecta o greseala este sa o cunosti. Toata lumea vede partea proasta dar eu consider ca pandemia asta a scos mai multe domenii (inclusiv invatamantul) din inertie. Se digitalizeaza (inainte doar se vb de asta), se incearca metode noi de studiu si notare (proiecte, prezentari), parintii vad ca uneori si copiii lor gresesc sau ca si profesorii gresesc (exista aceste extreme)… Poate e cazul de o discutie serioasa pe tema asta.

    00
  29. Trecem peste faptul ca nu au „saracii” laptop-uri sau PC-uri desi au salarii la vreo 4000-5000 de lei. Mi se pare normal sa dai inapoi corectia de teste, de aia te-ai facut profesor/invatator. Multe scoli au scazut ora online la 35 de minute. Norma unui profesor este de 18 ore/saptamana plus 3 luni de vacanta. Chiar asa, nu au timp „saracii” sa trimita testele corectate inapoi ? Asa m-am saturat de victimizarea asta de cacat….

    00
    • 4000-5000 de lei salariu? Unde?

      Norma de 18 ore? Vezi ca la orele de predare se mai adauga inca pe atatea!
      Vacanta de 3 luni? Numai elevii au vacanta, profesorii au concediu! Stabilit legal la 50 de zile. Care se suprapune cu vacanta, ca nu își pot lua concediu în aprile, mai, iunie sau septembrie.

      00
    • toate propozițiile ce conțin date factuale sunt false. pe cale de consecință, și judecățile tale de valoare sunt la fel. dar nu te speria, ești majoritar în românia, ca să nu mai spun de aia cu meditațiile sau cu lenea, sunt chiestii pe care ai uitat să le amintești.

      00
  30. In ziua de azi nu poti fi un membru functional intr-o societate fara sa ai telefon/net. Poti tu s-o arzi boem cum ca tehnologia prea multa ne dauneaza si vrei sa traiesti fara, dar o faci la alta viteza. Nu poti tine pasul si esti depasit de multe situatii. Nu poti fi profesor fara acces la minina tegnologie. Si astea sunt consumabile, ti le cumperi tu din ce produci.

    00
    • și seringa cu care ți se face o injecție e o consumabilă. o cumpără asistenta care îți face acea injecție (ca să nu mai spun de conținutul ei…)? la fel, când te duci la bancă să faci o operațiune minoră (un transfer de bani), hârtia și cartușul imprimantei sunt plătite de funcționar?

      00
  31. Acum ca stau acasa, unde mai fumeaza copiii?

    00
  32. La materiile reale (matematică, fizică, chimie, chiar și biologie, geografie, istorieetc.) – testele/examenele pot fi gândite sub formă de grile de răspunsuri. Iar răspunsul copiilor poate fi ușor colectat sub formă orice metodă de tip Forms. La fel, răspunsul profesorului către elevul în cauză.
    La restul de materii literare (română, engleză, arte, etc.) – nu văd nicio altă posibilitate decentă, cu excepția corecției one-to-one. Unde corecția testului este, de fapt, o discuție în 2.

    00
    • Pe proful meu de fizică din cls a ix-a îl durea la patină de rezultatul final în cifre/numere. Pe el îl interesa să știe cum am ajuns acolo, pt că asta încerca el să ne predea.

      La examene, capacitate, bac, se punctează inclusiv etapele intermediare din rezolvarea unui exercițiu, nu doar rezultatul final.

      PS. La ce talent aveam eu să greșesc la calcule rămâneam repetenți pe sistemul propus de tine.

      00
  33. Nu știu dacă e chiar posibila treaba asta (politica de confidențialitate) dar făcut tabel cu notele, trimis pe whatsapp (sau orice alta rețea de socializare)

    00
    • Tabel înseamnă că trimiți tuturor notele tuturor. Mori cu gdpr-ul de gât. După care te omoară părinții „de ce cutărică al meu a luat mai puțin decât x”.

      00
  34. Școala online ce infrastructură folosește? Poate sa o folosească pe aceeași.

    00
  35. Google forms in cel mai rau caz. Se completeaza pe comp majoritatea chestiilor. unde se poate, se face grila. Fie-mea a dat deja 3 teste. La final de test aflam unde a zbarcit-o si ce scor are. Aialalta din casa (clasa a IX-a) foloseste un mix de google forms si nus’ ce aplicatii pe care se face matematica la ei (Pearson Realize). A platit scoala acces la chestiile astea (sunt mai multe pe care le folosim: pearson asta e la mate, Scholastic, Epic etc), copiii au toti cont separat, pe baza de ID Google Classroom si totul se conecteaza la contul NYCStudents, unde apare „carnetul de note”, absente si alte balarii.

  36. La matematiă mi se pare chiar simplu. Grilă de punctare pentru fiecare exercițiu (eventual cu subpuncte) și la finalul, exercițiile rezolvate corect.
    Așa, dacă nu cumva sunt verișori cu veriga lipsă sunt capabili toți să își verifice nota. Evident, mai pot apărea metode alternative de rezolvare (deși dacă e profesor bun ar trebui să le elimine din enunț cumva), dar alea se pot adresa punctual.
    La materiile umane e mai dureros că deh, e mai complicat de notat și de arătat pentru ce ai scăzut punctaj.

    00
  37. Nu stiu cum ar trebui sau cum fac alti profesori. Dar la copilul meu invatatoarea cere testul scanat/fotografiat pe classroom in maxim 30 minute si apoi pune comentariu privat fiecarui elev cu ce a gresit si cu calificativ. Si daca ea la aproape 60 ani poate si se descurca, cred ca tine de profesionalismul fiecaruia.
    Cu ocazia asta isi mai dau si parintii seama cat de varza sunt unii profesori si cat de ok sunt altii.

    00
  38. pe de alta parte, profesorii la care platesti valoarea reala a orelor respective nu te intreaba de pe telefonul cui sa trimita ei rezolvarile, doar parintii cand li se comunica preturile fac fete lungi si incearca sa negocieze pretul spre injos

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile