Noi avem
- popi care răspândesc mesaje pro-ruse
- șefi ai armatei, actuali și în rezervă, care răspândesc mesaje pro-ruse
- politicieni care spun că ar trebui să pupăm mâna lui Putin
- polițiști care spun că democrație nu e tocmai bună, că și-o ia lumea în cap
- drone care intră pe teritoriul nostru și nu pățesc nimic
- avioane care aterizează și noi nu știm nimic de ele după 3 ani
- pachete de droguri eșuate pe litoral
- judecători care lasă în libertate violatori și cămătari
- un candidat la președinție care face scheme cu amanta
…și ne miră că ce? Că ăia votează cum votează? Noi cum votăm? Ăia sunt proști că votează anti UE, dar noi avem câte partide care sunt anti UE în alegerile astea? Patru?
Cand ati avut PNTCD, PP-DD si UNPR, nu le-ati pretuit. Asa va trebuie!
UNPR era baza!
Cum de ai uitat de PRM?
Să pui caraghioslâcurile alea de partide lângă partidul lui Coposu mi se pare deplasat.
Si URR, Uniunea pentru reconstructia Romaniei din 2001-2002. Aveau sediul pe la ROmana, am vrut sa ma inscriu si eu. Era unul care lucra la un institut de sondare a pietei sefut, nu mai stiu cum il chema.
@HerrH: partidul lui Coposu a fost partidul lui Coposu pana a murit Coposu. Dup-aia au fost o adunatura de habarnisti si veleitari care s-au stins din cauza propriei incompetente. Homunculul ala de Pavelescu incepuse sa se dea in barci cu Voiculescu. Deci da, comparatia e buna, PNT-CD post-Coposu era la fel de caraghioslâc ca celelalte caraghioslâcuri, doar ca in alt fel.
La ce influență au orcii de la est în toată Europa, mie mi se pare o minune și că Maia Sandu are procentul ăla uriaș. Nu mai vorbesc de faptul că voturile din diaspora lor s-ar putea chiar să schimbe rezultatul. Practic vorbim de o țară mică și amărâtă, cu niște resturi de armată rusă pe teritoriul ei, și cu tinerii plecați pe capete. Repet, e o surpriză pozitivă chiar acest rezultat.
Da, trebuie privit și din alt unghi. Zeci de ani de rusificare și totuși sunt la limita voturile pro democrație versus pro-rusi. E de apreciat asta.
Noi ce plm scuză avem ? Că avem mai mulți melteni și suedeji ?
Dacă vrei să vezi partea plină a paharului, desigur. Însă problema este că așteptările erau mai mari, în sensul de Maia win din primul tur și referendum cu 70-80% DA.
Așa cum a căzut, Maia este în pericol în turul 2 și referendumul este degeaba (rușii vor continua retorica anti-EU pe acuzații de fraudă și pe ideea că jumate din cetățeni NU vor EU, deci trebuie să îi „salveze” de LGBT și decadență).
Pe scurt, un referendum care arată o societate divizată la 50/50 nu poate fi considerat ca decisiv, din contră, arată o falie puternică în societatea aia și rămâne așa un limbo între UE și Rusia, păstrat status quo actual pentru mulți mulți ani de acum încolo.
@Johnnyfer, îmi spunea colegul basarabean că la Iași au fost 300 de voturi (nu știu din cîte) anti UE…
Maia Sandu a făcut o greșeală: cînd orcii au invadat Ucraina trebuia să-i lase pe ucraineni să ”împrumute” muniția rusească de la Cobasna. Tot atunci scăpa și de ”paznicii” crăcănatului iar filorușii băgau capul la cutie…
O baba stirba si alcoolica era indemnata de mai multi oameni sa urce in ultimul tren care ajungea in lumea civilizata dar baba voia sa mai stea sa dea o gheara la pacanele sa mai rada un samagon si poate sa se lipeasca de un ajutor de 100 de ruble si un calendar pe stil vechi care respecta traditia familiala stramoseasca
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
@Gogu, chiar sunt profesioniști stomatologii moldoveni. In Brașov, cei mai mulți medici sunt din Rep. Moldova.
Draghe mai Gogu si eu as putea spune ca comentariul tau e de cacat dar nu o fac. Dar intamplator ai spus un mare adevar, Moldova mergand in urma rusiei merge la cimitir. Acei minunati stomatologi moldoveni unde crezi ca au facat facultatea de stomatologie? la Chisinau sau la Iasi Tg Mures Constanta si Bucuresti?
Nicule, romanii unde au facut facultatea de stomatologie? La Chisinau? Ca la multi, asa pare.
O grămadă de etnici rusi, care au fost din Siberia acum vreo 100 ani, oare pe cine susțin? Vorbesc rusa, au fost crescuți și educați în spiritul rusesc, iar mama rusie le-a întins strămoșilor o mana de ajutor când i-a strămutat din Siberia.
Ăsta este ”cuiul lui Pepelea” în Moldova, rușii strămutați cu forța de Stalin și care acum au pretenții.
De aia Vitautas Landsbergis ”a bătut fierul cît a fost cald” și le-a spus rușilor să plece, că nu le dă pașaport și cetățenie dacă nu-s născuți acolo sau au mai puțin de 20 de ani de trai în Lituania, ca să nu le vină idei trăznite mai tîrziu.
R. Moldova e o tara esuata, de la faza cu miliardele disparute din banci de acum cativa ani. Tinerii, care ar putea schimba ceva acolo, sunt plecati pe capete in vest, iar cei ramasi sunt masa de manevra a pro-rusilor infiltrati. Cica vor sa intre in ue pana in 2030, vise taica…
Chiar si etnicii rusi au copii, care pleaca tot pe capete in vest. Oricat de multi imbecili ar fi, tot sunt mai multi aia care realizeaza ca e mai bine in vest decat in rusia. Aia vor fi pro UE.
Dupa 50 de ani de URSS si 35 de haos e bine si asa, adica 50.000 si ceva % pentru UE
Cheita cea mai importanta a fost invartita de basescu care le-a dat cetatenie moldovenilor. Noi radeam de ei ca locuiesc 3000 de moldoveni intr-o gasoniera. Cred ca garsoniera aia poate sa directioneze tara spre UE.
Oricum mai au de lucru si romanii trebuie sa fie foarte atenti cu ei
In secunda in care oamenii aia au pasaport romanesc (si majoritatea au), nu mai sunt “ei”. Suntem “noi”. Au fix aceleasi drepturi ca tine si ca mine
conform hotnews, la ora asta au avantaj de vreo 700 de voturi cei cu DA pentru UE
Maia Sandu, mai – ‘un milion de moldoveni au pașaport romanesc’
Populație: 2.5 mil
Cum am spus și la știrile zilei – anulat dreptul la pașaport romanesc sau măcar prezentarea cu buletinul de vot când aplici pentru cetățenie. Să vedeți acolo procentaj pentru aderare.
Abia aștept cifrele pentru diaspora, la un moment dat erau 25% împotriva. Marș înapoi la lucru pe lei moldovenești sau, mai bine, pe ruble.
Mars afară din UE și nu mai visa la Schengen , că sunteți mult prea corupți. Ia zi rumane, îți place ? Ai dracu olandeji și haustrieci, ce jegoși sunt , ha ?
Câți mari corupți sunt in pușcărie , rumane ? ia zi repede ..ce faci in privința asta ? Hai spune.
Nu mai bine vorbim după un sondaj pentru Schengen/ieșirea din UE, sa va arătăm cum se face? Asta pentru a compara mere cu mere.
Lasa-ti pasaportul la iesire, pana una-alta.
Bogdane, hai că ai înțeles…român verde ce ești tu…până nu-i fudul, nu e destul…
Nu știam ca Ciolacu si Neacoiță sunt șogori.
Ba mai mult ,cica i-a facut fericiti parinti pe amandoi
https://defapt.ro/unde-ar-locui-ciolacu-alaturi-docuz/ intre timp ar fi plecat sa locuiasca in complexul unui rumun cu mustata
nicu e special.
De la #4 ni se trag toate.
Efectiv toți oamenii cu tangențe din MAI trec printr-o spălare de creier de genul. Toți cu care am interacționat, avocați, judecători, procurori, polițiști (nu de stradă, ceva boși din birouri, cu școală) TOȚI sunt de părerea asta, că pulimea e proastă și are nevoie etern de un stat care să-i pună dreq să șadă în banca lor și să-și vadă de treaba lor.
Din perspectiva asta își trăiesc viața, din perspectiva asta merg la serviciu și își fac treaba, iar politicienii la fel, din perspectiva asta fac legile și votează.
Și înainte să stați 2 secunde să gândiți că totuși, având în vedere ce-i pe tik tok…vreau să clarific că prin oameni de rând mă refer la civili, la cei din afara sistemului. Inclusiv un doctorand, pentru ei e la fel de prost. Dacă ești spălător de WC-uri la minister, pentru ei ești de-al lor, ești informat, ești băiat deștept.
Păi când văd ce întrebări juridice pun „civilii”, ce să creadă și ei
Confirm. Acum mai multi ani am lucrat, printr-o conjunctura mai ciudata, drept consultant la un proiect ce avea legatura cu un serviciu din asta, „de forta”. E socant cum gandesc aia de acolo despre ei. Casta superioara. Chiar si ultimul sofer o tinea cu „noi, astia, cei din sistem”. Plus tone de lanturi de aur si la gat si la maini, nu stiu ce naiba inseamna. Am vazut colonel cu lant de aur la mana.
Asta e marele pericol, sa ajungem ca in Pakistan. Casta care conduce si controleaza tot, inclusiv papagali colorati de genul Ciolacu, pe de o parte, si restul prostimii, pe de alta parte. Aia care muncesc zi lumina, ca e nevoie de bani pentru casta. Si daca cumva apare vreun conflict intre „un iobag” si unul din casta, o sa vada „iobagul” cat valoreaza statul de drept si justitia in tara asta.
Moproli, lasa-ne … majoritatea sunt niste melteni fomiști tembeli, inutili
singuru motiv pentru care avem 4 partide de prorusi la alegeri, cum spui tu, e ca PNL+PSD au batut palma si ne-au lasat fara alternative.
„Votul negativ a fost net mai categoric în Găgăuzia, unde au votat și mult mai mulți oameni: 57.000. Dintre aceștia, 95%, aproape 55.000 au spus NU apropierii Moldovei de UE și numai 2.000 au fost în tabăra DA.”
Eu am fost impresionat ca in Transnistria au fost 38% cu Da. Ma asteptam sa fie 99% anti UE.
În 2020 pentru Maia Sandu și PAS au fost vreo 18%
Numerele ar arata si mai rau daca celor din Transnistria li s-ar da voie sa voteze la alegerile din RM. Toata diaspora din occident nu ar reusi sa compenseze voturile pro rusi.
Probabil acolo ar vota și găină
Pai din moment ce cei din Transnistria considera ca sunt tara de sine statatoare de ce sa li se dea voie sa voteze la alegerile din alta tara?
Noi avem partide anti UE pentru ca respectivii membri de partid nu stiu economie geopolitică nici cât un copil de clasa a 3-a. Daca ne uităm la not so Great Britain, nici propagandistii aia de partid nu stiau… Cand esti habarnist notoriu esti împotriva UE. Bine, ar mai fi o chestie, daca nu poți fura fonduri europene te declari anti UE.
Am urmarit tangential desfasurarile de forte ieri si fix pe ceea ce am vazut punctez cateva chestii destul de simple, dar care luate impreuna ne creioneaza un tablou complet:
1. Referendumul a fost un joc de-a soarecele si pisica in sensul ca niciodata nu a fost clar obiectivul si strategia celor care l-au propus. S-a discutat prea mult de prezenta si prea putin pe felul in care se voteaza. Povestea asta este vizibila pe social media unde ieri care mai de care special anunta cum referendumul o sa fie da intr-o proportie covarsitoare. Pe langa asta dupa ce povestea s-a imputit au aparut si opiniile cum ca referendumul nu era necesar.
2. La ora actuala nu am gasit o analiza lucida pe situatia din Republica Moldova la nimeni. Vad extrem de multa emotie si foarte putina luciditate. Incepand de la influencerii moldoveni care au acum o atitutidine rezervata si culminand cu strategii si marii ganditori romani care sunt experti pe situatia de acolo. Cristian Hrituc incearca sa lege ceva lucid, dar treaba este extrem de neclara.
3. Oarecum legat de 1, mi se pare hilar faptul ca nimeni nu ia in calcul un scenariu care ieri parea imposibil, dar acum pare realizabil(la ora la care scriu voturile inca se numara) si anume sa ai o egalitate perfecta intre tabara da si nu. Ce se intampla in cazul asta? Nici un influencer din asta fiert pe situatia din Republica Moldova nu a dat un raspuns coerent la treaba asta.
4. Republica Moldova mai ales oamenii de acolo nu toti impartasesc valorile occidentale pe care indirect UE le-ar aduce acolo. Iubesc in schimb banii, fondurile ce vin din partea UE. Treaba asta cumva trebuie regandita pentru ca dragoste de-a sila nu se poate.
Sunt toti socati. Sondajele dadeai scoruri intre 53% si 60% pentru aderare DOAR in tara, fara diaspora. De asta toti erau calati pe prezenta si atat. Rezultatul real (55% – NU) a fost un dus rece, greu sa mai analizezi ceva acum.
„egalitate perfecta intre tabara da si nu.” La 1.3 milioane de voturi, e practic imposibil. Mai multe sanse sunt sa cada un metorit pentru biroul electoral central din Chisinau.
” nu toti impartasesc valorile occidentale”. Ii poti lasa asa cum sunt sau poti sa incerci sa ii tragi pe toti afara din mocirla, inclusiv pe aia 50% care spun „NU”. E al naibii de complicat, dar merita incercat. Mai ales acum, cand Rusia e un pic prinsa cu „alte treburi”.
@silicon_v
Mai toate alegerile din RM au fost decise la cateva voturi. Mi se pare stupid ca nimeni din strategii de campanie ai miscarii PRO-UE sa nu fi luat in calcul si scenarii de tipul asta. Mai ales ca banii care s-au pompat acolo n-au fost extrem de putini.
Scenariul cu egalitatea perfecta nu avea sanse mari sa se intample, insa din nou nimeni nu s-a pregatit macar cu un raspuns coerent pe aceasta tema desi lucrurile pareau se duca la acest deznodamant. Practic greseala de la Brexit a fost repetata aici, in sensul ca miscararea PRO-UE a crezut ca se intelege de la sine ce inseamna avantajul de a fi in UE desi nu toata lumea vede asta.
La punctul 4 lucrurile sunt cat se poate de simple. Unii oameni nu mai pot intelege realitatile pe care le traiesc si nu pot face conexiuni de tip cauza-efect. Ce pot intelege este ca daca le dai 100 de euro traiesc un pic mai bine ceva timp. Oamenii astia au votat NU la referendum, dar se bucura in continuare cand li se mai dau niste banii din partea institutiei contra careia ei au votat. Genul asta de oameni nu se vor putea integra vreodata in UE si este timpul sa nu ne mai concentram energia pe ei. In paralel povestea cu cetatenia romana usor de dobandit din diverse teritorii trebuie oprita din fasa si introduse niste clauze mai stricte. Toate lucrurile astea vor elibera niste resurse pe care le putem indrepta spre oameni care vor sa faca ceva util si nu sa imprastie propaganda ruseasca. Cel putin Romania si-a facut datoria cu varf si indesat fata de Republica Moldova in tot acest timp, acum este timpul sa mai preia si ei din treburi.
A fost un pariu riscant al Maiei, important e ca i-a iesit pana la urma. Istoria va va consemna ca a castigat DA.
Restul sunt detalii.
Aseara ii spuneam sotiei ca probbail Maia va face 43% iar DA castiga cu vreo 60 si ceva la suta.
Uite ca a fost mult mai strans pentru ca cei mai neutri/indiferenti/ indecisi, pot di cumparati foarte usor acolo.
Nu stiu cine isi imagina cifre extraordinare.
In RM sunt o groaza de etnii dubioase/mixte, aduse de rusi de-a lungul secolelor si care, desi dispersate geografic, sunt practic stat in stat.
E o situatie complicata. In foarte multe familii e tabu sa vorbesti despre politica, nationalitati, etc. Ca ajung sa se incaiere ruda cu ruda..
Una peste alta, un mare bravo etnicilor romani de acolo care au votat Maia si Da in proportie covarsitoare. Norocul lor ca au avut ce.
La noi, cea mai buna solute e Elena Lasconi, care nu e nici la degetul mic al Maiei. Ca sa nu mai vorbim de restul ofertei..
Si tot la noi, ia inchipuiti-va cum ar vota Harcov-ul la un referendum cu tema: Va doriti ca Ungaria sa anexeze Tinutul Secuiesc??
E cam aceeasi chestie..
43% pt maia e putin. risca sa piarda alegerile. in momentul asta restul de candidati prorusi au peste 50% daca se aduna toate voturile. singura sansa a maiei e sa fie prezenta mult mai mare in turul 2 si care sa voteze cu ea.
As fi votat -o pe Maia la alegerile prezidențiale în RO…îmi pare o Sordan varianta feminină…
Noi insa avem Lasconi și Birchall…nu mai candidează și secretara aia care l-a divorțat și s-a măritat cu sefsu (bruynseels) ?
@Lucian: da, ca asa functioneaza alegerile, 1 + 1 = 2.
„important e ca i-a iesit pana la urma. Istoria va va consemna ca a castigat DA.
Restul sunt detalii.”
Pentru Putin, detaliile astea sunt esențiale pentru a lansa o invazie. Va zice că e nelegitim pentru că transnistrenii nu au putut vota, și dacă votau ei ieșea NU. deci se impune o intervenție, denazificare etc. etc.
Flat, deci tu zici ca daca RU ii bate pe ucrainieni iar la referendum ar fi iesit 70% da, Putin ar fi zis: man, io nu ma bag, e clara treaba. La un 50-50 mai invadam, dar cu vointa unui popor eu nu ma joc, oameni suntem.
Nu zic asta, dar în realpolitik contează foarte mult percepția. Sigur că piticul atomic nu ar avea grețuri să calce în picioare RM și dacă era 100% la vot pro EU. Dar, în condițiile actuale, aproape că i se oferă pe tavă o justificare aproape rațională. Iată, domnule, juma din popor e asuprit, nu vrea în EU și e obligat să fie legebetizat.
Dacă vorbim principial, este sau nu ok să stabilești chestiuni cruciale pentru o țară cu populația divizată la virgulă, 1:1? Cum se simt cei 50% care pierd? Brexiterii acum regretă prostia făcută. MAGtarzii încă plâng după insurecția eșuată și consideră că Trump a fost furat. Este foarte delicat să acționezi într-o direcție când nu ai un oarecare consens, măcar 60-65%.
5. Pana si prietenii lor din Belarus doboara dronele cand intra in spatiul lor aerian, doar la noi e liber cerul!
Ca sa fac o comparatie fortata: Moldova vazuta din Romania e fix ca Irakul vazut din America. Adica, „Bring democracy to Irak”, vorba lu’ Bush Jr.
E bine ca noi am inceput procesul si am aderat la UE si NATO in perioada in care Rusia era mult mai slaba si „pasnica” decat azi. Parca au comentat ceva cand am aderat la NATO dar nimeni nu ii baga in seama.
Am ajuns prin RM in ultimii 2 ani, aveam impresie ca ma intorc 15 ani in trecut in Romania.
Hai sa nu ne mai miram de procentele din Moldova.
Daca maine ar fi la noi un referendum pentru iesirea din UE cred ca procentele vor fi foarte stranse – asta acum, in 2024 cand intra fonduri fara numar, dar peste 5-6 ani cand probabil vom ajunge contributori neti cum credeti ca va fi situatia.
Pentru mine faptul ca Maia Sandu a fost presedinte 5 ani intr-un stat cat de cat functional, ca acum candideaza cu sanse reale pentru inca un mandat si mai ales faptul ca este inca in viata este deja o mare victorie.
Am fost in Moldova ca turist, si in Chisinau, si in raioanele din Nord unde nu prea auzi limba romana vorbita pe strada, si in Transnistria.
Dupa 200 de ani de ocupatie ruseasca, din care 100 de ani de sovietizare scorul de ieri , oricat de strans, este o victorie, nu mare, dar victorie.
Pe langa asta, in Republica Moldova, ca si in Moldova noastra, cine a vrut sa plece a plecat, cine a avut aspiratii de libertate, respect, munca cinstita a zbughit-o demult, iar cine pleaca pentru asa ceva nu se mai uita in urma, nu mai il intereseaza sa voteze de pe unde este.
De acord cu tot în afara de ultima parte:
„iar cine pleaca pentru asa ceva nu se mai uita in urma, nu mai il intereseaza sa voteze de pe unde este.”
Au fost cozi la secțiile de votare cel putin in principalele orașe din vest. Acum poți să zici ca au fost cozi pt că erau puține secții. Probabil.
Însă moldovenii de peste Prut au un simt al unității și apartenenței mult mai puternic decât românii. Nu cred că uita așa repede de unde au plecat și ce pot face pt a schimba in bine acele locuri. Drept dovadă stă si cum s-a schimbat balanța la referendum : de la 44-45% voturi Da, la peste 50. Presupun că influxul de voturi din diaspora (unde secțiile s-au închis mai târziu) au înclinat balanța în favoarea DA.
Dacă s-ar fi putut deschide mai multe secții de votare prin toate colțurile pământului pe unde au ajuns moldovenii, rezultatul ar fi fost clar. Așa, au votat in principal cei care au rămas în republică, mulți dintre ei rusofili, unii chiar nu stiu limba română, într-o țară in care toti locuitorii in schimb știu limba rusă. Am locuit si lucrat ceva timp la ei acolo și am fost șocată de multe lucruri pe care nu le bănuiam măcar. Au probleme pe care noi românii nu le înțelegem, nu le concepem, desi ei le percep ca normalitate. De exemplu sunt moldoveni mulți care se declară români dar care in familie o dau pe rusește, fiind limba lor de suflet. Nu văd nicio problemă în asta. Faza cu UE o percep strict ca pe o oportunitate, dacă n-ar fi pentru un trai mai bun (si asta judecă după evoluția României, nu că așa le spun unii sau alții), probabil că nu ar fi votat DA. Moldovenii sunt oameni pragmatici, au trecut prin mai multe greutăți decât noi si s-au descurcat mai bine. Sunt oameni muncitori, si da, facultatea de stomatologie din Chișinău e printre cele mai bune iar medicii lor sunt mai dedicați si mai puțin spagari ca ai noștri. Ar fi bine să ii importăm pe cât mai mulți dintre ei.
Pe mine mă șochează groupthink-ul ăsta care se pare ca e comun la clasa politica de oriunde. Cameron a decis să facă referendum despre UE într-un bar din aeroportul din Chicago parcă. “Merge șefu nici o problemă”. La fel și aici, “iese sigur 70%”. Iar după aia șoc și jale, cum de s-a putut așa ceva. Nu ia nimeni în considerație scenariul cel mai rău?
Singurul aspect pozitiv in toată tărășenia este ca, undeva, cineava, a zis puțină muje la ruzia. Altfel avem colegi de pasaport niste corcituri ipocrite pe care cuvantul „pragmatic” ii innobileaza inutil, e vorba de niste țopârlani vicleni si prefăcuți.
De Renato Usatii ce știți? Eu după cum îl aud vorbind îl bănuiesc grav de interese rusești. Tare greu se exprima în română dar în rusă e nativ.