Panou solar pentru apă caldă făcut acasă

Pentru că această caniculă se pare că va mai dura ceva, de ce să nu profităm de ea, dacă putem?

Vă prezint în rândurile de mai jos o idee ce vine tocmai din Brazilia.

Inventatorul ei este un  mecanic pensionar, Jose Alano, care a inventat un încălzitor de apă solar simplu, ieftin, care economiseşte energia.

José Alano este un model de creativitate în abordarea problemelor de mediu din Brazilia. În 2002, mecanicul pensionar a transformat o grămadă de sticle şi cutii de plastic într-un încălzitor solar de apă. De atunci, mii de oameni din sudul Braziliei au beneficiat de invenţia lui Alano, economisind bani reducând în acelaşi timp deşeurile.

Ideea a venit din lipsa serviciilor de colectare a reciclării în micul său oraş de origine Tubarão. Refuzând să arunce sticle de plastic, cutii de carton şi alte deşeuri reciclabile în depozitul de deşeuri, José Alano a realizat curând că are o problemă: o cameră plină de gunoi.

"Având 59 de ani, am avut oportunitatea de a asista la progresele tehnologice ale ştiinţei, care au îmbunătăţit depozitarea alimentelor. Dar, în zilele noastre, unele ambalaje cântăresc aproape la fel cu alimentele în sine! Cu ani în urmă, soţia mea şi cu mine am realizat că nu eram pregătiţi pentru această nouă formă de consum.”

Folosind cunoştinţele sale de bază privind sistemele solare de încălzire a apei, el şi soţia sa au construit o versiune alternativă utilizând 100 de sticle de plastic şi 100 de cutii de lapte. "A funcţionat foarte bine şi am scăpat de deşeurile noastre într-un mod responsabil", spune el.

O invenţie câştigătoare

Iniţiativa lui Alano a devenit cunoscută în Brazilia după ce a câştigat premiul Superecologia, oferit de revista Superinteressante pentru proiecte de energie regenerabilă în sectorul non-profit. De atunci, mecanicul pensionar a fost ocupat cu ateliere şi prelegeri în centre şi şcoli comunitare, în special în statul brazilian de sud Santa Catarina, unde locuieşte.

Cu toate acestea, Alano nu a vrut niciodată să profite de aceasta, şi explică de ce: "Sunt o persoană simplă, dar sunt foarte conştient de propriile responsabilităţi ca consumator. Încălzitorul solar de apă din materiale reciclabile a fost doar mica mea contribuţie la mediul înconjurător şi pentru a îmbunătăţi viaţa oamenilor care au nevoie să economisească bani. Am înregistrat invenţia, astfel încât nimeni altcineva nu putea să copieze şi să profite de la ea. Deşi informaţiile despre cum se construieşte sunt în domeniul public şi oricine poate accesa acest lucru, există două restricţii: producţia sa industrială şi utilizarea ei de către politicieni în campaniile electorale".

Informaţiile despre cum se construieşte încălzitorul solar reciclat au ajuns la comunităţi prin sprijinul guvernelor locale, al mass-media, al companiilor de electricitate de stat şi al companiilor private de electricitate, care au donat, de asemenea, ţevi şi alte materiale.

Alano afirmă că acum este dificil să urmăriţi toate proiectele dezvoltate în Brazilia, dar menţionează unele cifre din statele sudice: "Peste 7.000 de persoane beneficiază deja de încălzitoarele solare numai în statul Santa Catarina. Există două cooperative, unul în Tubarão şi altul în Florianópolis, ultimul producând 437 încălzitoare solare care urmează să fie instalate în casele de consiliu. În statul Paraná, numărul încălzitoarelor solare a ajuns la 6 000 în 2008, datorită pliantelor DIY (“Do It Yourself” = construieşte singur) şi atelierelor organizate de organul guvernamental SEMA.

Mari economii

Sistemul alternativ de încălzire a apei poate oferi economii de energie de până la 30%, dar în afară de aceasta, Alano observă că fiecare încălzitor solar de apă reciclat construit înseamnă, de asemenea, mai puţine sticle de plastic şi cutii de carton care îşi găsesc calea spre depozitul de deşeuri. De la invenţia lui Alano, Tubarão a beneficiat de colectarea regulată a deşeurilor reciclabile, ceea ce, din păcate, încă nu se întâmplă în multe oraşe braziliene.

scris de Cristi C.

sursa: www.theecologist.org

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

21 comentarii

  1. NOU
    #1

    Foarte tare … Chiar de apreciat …

  2. Daca e cald si vara poti de dimineata sa pui apa intr-un butoi vopsit in negru si seara sa ai apa calda. True story.

    • e plin de butoaie din astea pe case din mexic pana in america central, sunt facute de Rotoplas. http://imgur.com/a/NJrLS

    • Apa prin tuburi functioneaza mai eficient, pentru ca tuburile sunt mai subtiri. Se incalzeste mai repede, ai putea beneficia mai repede de ea.
      Instalatia omului presupune si un butoi, pentru stocarea apei calde. Un butoi invelit in vata de sticla, care atenueaza racirea in timpul noptii.

  3. un link la pliant ar face minuni :)

    • Sunt autorul traducerii. Am cautat pliantul, era unul in portugheza (pentru Brazilia), dar articolul e vechi si linkul unde era pliantul nu mai e valabil.
      Cauta „Jose Alano” pe Google si vei gasi toate datele. Inlclusiv filme pe youtube.
      Succes!
      Daca faci, te rog sa revii cu poze. :)

  4. e acelasi principiu ca acum 100 de ani cand au aparut panourile solare pentru incalzirea apei in zona mediteranei si in Sudul Californiei. Patenetul pe care l-a inredistrat banuiesc ca e valabil doar in Brazilia.
    Din cate vad e facut cu tevi de plastic care nu vor resista prea mult, un sistem care sa resiste mai mult de o vara ar trebui facut cu tevi de cupru.
    O alta investie e sticla cu hipoclorit si apa, ziua lumineaza ca un bec http://imgur.com/a/djhnz
    dar pe la 5$ sunt becuri led cu baterie incorporata si au un mic panou solar

  5. Problema cu postul asta e ca e o poveste prezentata si atat, hienele de serviciu stau in expectativa descumpanite: „bai, nu e critica, nici nimic, io ce sa zic? Soptesc un ‘fain'”
    De exista vreun impuls critic, era desfiintat saracul batran de specialisti imediat.

  6. Cei care au ceva bani pot merge pe o serpentina de cupru teava de cupru moale și un panoul de plexiglas. https://www.youtube.com/watch?v=nC_Ql5qVs4Q

  7. Textul asta masacreaza limba romana pentru ca e scris in stilul „s-a rupt un burlan”. Numai 3 exemple:

    „Ideea a venit din lipsa serviciilor de colectare a reciclării”

    „am avut oportunitatea de a asista la progresele tehnologice ale ştiinţei”

    „Încălzitorul solar de apă din materiale reciclabile a fost doar mica mea contribuţie la mediul înconjurător”

    „Autorului” zi repede de unde ai tradus asa prost, de unde te-ai „inspirat” cuvant cu cuvant dar fara sa pui ghilimelele.

    • NOU
      #13

      Zoso plateste 6 bani pe cuvant. Cristi C. l-a tradus ca sa aiba bani pt Vama. :)

    • Baieti, eu am tradus articolul, cu Google Translate.
      Nu sunt platit de zoso, ha ha.
      Mai jos e citata sursa, dati click si acolo gasiti articolul complet.
      Am cautat si am scris/tradus pentru ca in fiecare an merg la mare sau la tara si vad foarte foarte putine sisteme de genul asta. Care sunt simplu de facut, si ieftine. O teava de plastic e 3 lei/3 metri. Un leu pe metru. E nevoie cam de 10 metri.
      Vreti sa stiti ce spune lumea cand le propun sa-si faca? Va dau un exemplu de azi:
      EU: (…) se pune pe acoperis. intelegi ce e acolo?
      EL: Da. In tub circula apa, si e negru. E pe baza de caldura soarelui. sta acolo, se incalzeste la soare…
      EU: DO IT!
      EL: Vara asta totusi n-as face asta. Pana termin, se termina si vara.
      EU: E foarte simplu! Ma gandesc sa-mi fac eu in balcon.
      EL: Eu vreau sa ma si angajez… Plus ca nu isi are rostul vara parerea mea. Eu unul ma spal cu apa rece vara
      EU: apa calda nu-si are rostul… ok.
      I-am trimis lui zoso textul pentru ca poate exista multi printre cititori care NU sunt ca omul de mai sus, si si-ar face. Ma gandesc acum la un sistem de pus in balcon, sau pe exteriorul balconului. Poate citeste vreun Romstal pe-aici si ia ideea. Blocuri „ECO” – peretii de felul asta ar functiona putin si pentru a nu lasa caldura sa ajunga in apartamente. Iarna s-ar goli instalatia… etc.
      „Tari cu apa calda”… PUTEM SI NOI! :)

      Articolul l-am trimis pentru a genera o discutie pe idei. Ce nu e ok, ce s-ar putea face mai bine…

    • Am mai trimis textul lui si pentru citatul: „Deşi informaţiile despre cum se construieşte sunt în domeniul public şi oricine poate accesa acest lucru, există două restricţii: producţia sa industrială şi utilizarea ei de către politicieni în campaniile electorale”.
      Mi-ar fi placut daca l-ar fi pus cu bold. ;)

    • @Cristi Ideea e geniala, de acum inainte fii si tu un pic mai atent la limba romana

    • E tradus cu Google Translate. Am să fiu atent la „perierea” textului, după traducere. Am citit cam în diagonală, recunosc. De fapt, eram mega extaziat de ideea articolului (eu l-am citit in limba engleza).

    • M-am intors azi sa citesc din comentarii, daca au aparut noi.
      Am recitit comentariul tau si… unde e problema cu ultimele doua extrase din text? Primul e clar, e o problema acolo la traducere… care e problema la urmatoarele doua?
      Tradu „Being 59 years old, I have had the opportunity to witness the technological advances of science, which improved food storage.” si „The recycled solar water heater was just my small contribution to the environment”.
      Unde e problema, in limba romana, in extrasele date de tine?

  8. Faci diabet pana iti iese panoul

  9. Laudabil, rezolva 2 probleme deodata. In clima lor merge de minune, la noi doar vara, ca nu degeaba au alea din comert tuburi de sticla vidata.

  10. Citez ‘Tubarão a beneficiat de colectarea regulată a deşeurilor reciclabile, ceea ce, din păcate, încă nu se întâmplă în multe oraşe braziliene’ .. haha, păi in România 2017 doar câteva orașe reciclează iar Bucureștiul nu este printre ele. Vă rog să nu îmi amintiți de acele pubele gigant care sunt poziționate unul la 3.000 de locuitori iar cetățeanul de rând considera că reciclează daca lasă sticla de pet lângă topoganul de la ghena.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.