Panică printre studenţi după depistarea lui Busyka

â—? Studenţii din Tudor Vladimirescu şi-au trimis materialele informatice acasă pentru a nu fi prinşi şi ei de Poliţie â—? Tinerii se bazau pe Busyka (Ovidiu David) în ceea ce priveşte filmele şi jocurile cele mai noi â—? Din căminele studenţeşti au dispărut peste noapte miile de anunţuri prin care studenţii comercializau CD-uri şi DVD-uri piratate â—? La data de 16 iunie, Busyka, cel care „scotea” filme şi jocuri de pe Internet şi le comercializa în toată zona Moldovei a fost depistat de poliţişti

După ce în urmă cu o săptămână Poliţia a confiscat CD-uri şi DVD-uri din apartamentul lui Ovidiu David, cunoscut după porecla Busyka, studenţii care se mai ocupau cu afaceri de acest gen şi-au trimis materialele informatice la domiciliu pentru a nu fi descoperiţi de poliţişti. „De când au auzit că Busyka a fost prins, studenţii şi-au trimis CD-urile acasă. Nimeni nu vrea să rişte şi să fie prins de poliţişti cu materiale piratate”, a declarat un student din căminul T17. Nimeni nu se aştepta la aşa ceva, mai ales că Ovidiu David era de mult „în meserie” şi se acoperea foarte bine. „Cred că a fost lacom. Având în vedere că era cea mai importantă sursă de unde-şi procurau studenţii filmele şi jocurile cele mai noi, nu trebuia să se expună în felul acesta. Putea să-şi facă o firmă şi să vândă CD-uri şi DVD-uri în mod legal. S-a lăcomit la bani mulţi şi a căzut în capcană”, a opinat Cătălin, informatician.

Pirateria informatică, un rău necesar

În căminele studenţeşti din complexul studenţesc Tudor Vladimirescu au fost şterse toate ofertele de inscripţionări de CD-uri sau DVD-uri, studenţii ascunzându-se de Poliţie. Alţi tineri care locuiesc în căminele din Tudor Vladimirescu consideră că pirateria informatică este un rău necesar. „Eu folosesc filme piratate. Nu mi-ar conveni să dau bani pe un film original pentru că costă foarte mult. Moral, nu este corect acest lucru, însă din punct de vedere financiar nu ne putem permite să achiziţionăm filme noi din magazinele specializate. Poliţia ar trebui să se ocupe de cei care fac rău propriu-zis, nu de cei care pun la dispoziţia studenţilor filme piratate, însă cred că este bine să-i controleze să nu mai vândă”, a declarat Costi, student la Textile, cazat în căminul T4. Alţi tineri care cunosc situaţia în Complexul studenţesc Tudor Vladimirescu consideră că Busyka şi cei ca el trebuie opriţi de la activităţile de piraterie deoarece pătează imaginea studenţilor. „Este ilegal să comercializezi CD-uri piratate. Pentru studenţii care fac acest lucru este bine, câştigă şi ei un ban. Problema este că din afară se vede rău, aceste practici nu dau bine la imaginea studenţilor”, a povestit Gabi, angajat la Internet Cafe-ul din căminul T17.

Principala sursă de CD-uri din Iaşi

Timp de mai mulţi ani, Ovidiu David, în vârstă de 30 de ani, a fost principala sursă pentru achiziţionarea de filme şi jocuri pentru studenţi şi tinerii din municipiul Iaşi. Bărbatul avea construită o reţea de distribuţie a CD-urilor şi DVD-urilor prin intermediul curieratului cu plata ramburs. Ofertele erau postate pe o pagină de Internet, loc unde erau afişate şi preţurile pentru fiecare produs. În ultimul timp, Busyka îşi scotea la imprimantă color coperţile de CD şi DVD, cu informaţiile „trase” direct de la sursă, în final produsul pe care îl comercializa acesta era similar cu cel original. Singura diferenţă era faptul că nu era plătit nici un gen de impozit pe acestă afacere şi materialele informatice erau fără licenţă, astfel încălcând legea. Listele de oferte cuprindeau mii de titluri pentru fiecare secţiune, filme de mai multe genuri, desene animate, playstation 2 şi multe altele. Preţurile cu care erau vândute CD-urile şi celelalte materiale informatice erau cu mult mai mici decât preţurile din magazin, însă aceste tarife îi asigurau lui Busyka un trai mai mult decât decent. La percheziţia pe care au făcut-o poliţiştii la domiciliul cracker-ului, aceştia au descoperit aproximativ 600 milioane lei şi mai multe mii de Euro. În blocul în care locuieşte, Ovidiu David este singurul care are ferestre din termopan sau centrală termică, o mică dovadă a confortului de care beneficia acesta. Maşina lui Busyka, o Dacia 1310 Break, are număr de Vaslui, însă proprietarul şi-a modificat numărul pentru a-i da un aer de „băiat de băiat”, numărul în cele din urmă fiind VS 8IASI. Dacă în urma anchetei Ovidiu David va fi descoperit vinovat de infracţiunile formulate, acesta poate sta după gratii până la 2 ani.

Cezar ELISEI, Ziua de Iasi

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

11 comentarii

 1. Ce jurnalisti idioti… astia nu stiu ce e ala hacker, cracker sau mai stiu eu ce, dar scrie in ziar de ala.
  In articolul precedent asta era facut hacker, insa uite ca peste noapte a devenit cracker. Minunat.

  00
 2. nu va mai sparg eti atat in figuri,ca sunt convins ca si voi jurnalistii aveti acasa materiale piratate,asa ca in locul vostru as lasa-o mai moale,ca daca vine un control pe la voi nu stiu daca va gaseste tocmai ok!

  00
 3. Oare politia, magistratii, firmele din tara…. au toate softurile, jocurile cumparate? Eu stiu ca nu!!! Firmele de calculatoare instaleaza softuri si jocuri piratate. De acestia dece nu se ocupa nimeni? Oare cei ce lau arestat au totul in regula? Nici eu nu sunt de acord cu piratarea, singurul lucru este: daca nu am avea lucruri piratate, am fi cu 15 ani in urma in domeniul PC urilor.
  Cei mai buni hackeri sunt la noi si crackeri la fel.

  00
 4. Iata ce se mai scrie: „Av??nd ??n vedere că 80 la sută dintre filmele care erau pe piaţa reţelelor de calculatoare din zona Moldovei erau subtitrate de Busyka, acţiunea poliţiştilor a dat o mare lovitură celor care vizionau filme care se copie prin acest mijloc informatic.” Asta din ciclul celor de mai sus: Busyka, the biggest ‘but-cracker’… Firme mari din Romania vand PC-uri cu nume comercial GAMER (asta datorita performantelor componentelor) cu LINUX, si ‘la mica intelegere’ de pune WINDOWS… Ca doar nu joaca lumea jocuri pe LINUX… FABRICAT IN ROMANIA.

  00
 5. Asta e meseria jurnalistilor . Sa faca din tzantzar armasar . „Cracker” , „Hacker” … fara aceste doua cuvinte articolul nu ar prezenta nici un interes . Busyka nu este nici hacker nici cracker cel putin din punctul de vedere al acuzatiilor aduse .

  PS. nenea jurnalistu , Windowsu si Wordu` care-l ai acasa si cu care scrii prostiile astea de articole are licenta ?

  00
 6. Ba astia ziaristii nu au ce face de ce nu spune ca si la ei acasa sunt sute de materiale piratate,parerea mea e ca BuSyKa e cel mai tare si nu a facut asta cu scop rau atata am de spus

  00
 7. Parerea mea este ca Busyka chiar nu facea nimica rau doar le furniza tuturor studentilor tot ce vroiau in legatura cu(jocuri filme….)asa ca politia si cu atat mai mult ziaristii nu au ce face si lau dat in gat dar cum a zis si zero cool mai sus”daca nu toti ziaristii cel putin 99%din ei au macar un cd piratat”asa ca arestarea lui Busika chiar e fara nici un rost ,deci ar fi mai bine sa fie ELIBERAT.

  00
 8. vrajeala cu busyka, daca e cineva sa afle adevarul despre busyka sa ma caute.. o sa-i explic toate chestiile

  00
 9. NOU
  #9

  Pt mine busika e un erou ………si el e sigurul care trage acum totul pt toate jocurile si filmele pe care toti le-am vazut in ultimii 5 ani la un pret de 100 de ori mai mic decat era originalul.sa traiesti.CORNELE

  00
 10. el trage acum ponoasele pentru ca a tras foloasele…

 11. :)) Mda misto postari. Am sa spun si eu ceva chiar daca e mult timp de cand busika a fost prins. Si am vazut ca cineva a spus acolo ca „Daca vreti sa aflati adevarul intrebati-ma. L-am cunoscut si eu pe Busika poate chiar mai bine decat altii si omul asta nu a starnit numai politia locala. Un om ca Busika nu a fost, nu este si nici nu va fi printre puscariasi pentru asa ceva. Plus de asta Romania noastra nu are inca stabilite legile cu privire la frauda pe internet sau orice ilegalitate privind informatica. Un secret atunci si o banuiala acum, vi-l pot spune eu. Busika a fost luat de cine trebuia si instruit mai bine decat a fost. Poate acum ne intalnim cu sisteme de securitate facute chiar de el. Dar in orice caz: unul ca el nu a stat prea mult in mainile politiei romane. Ei doar au contribuit pentru recrutarea lui in scopul binelui. Traieste pe picior MARE !!!

  00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube