Eu m-aș panica dacă atâția consumatori ar fi bolnavi dintr-o dată

Epidemia asta de respirație ar trebui să le dea de gândit băieților care conduc planeta asta. OK, știu, Pepsi are sticle pe care scrie “plastic reciclat”, Nestle a făcut campania aia cu Clooney care reciclează capsulele de cafea, dar cu două flori nu se face primăvară.

Cam nasol să fie atât de mulți sclavi consumatori bolnavi. Da, cresc vânzările de ceai și medicamente în primă fază, dar dacă se apucă să se gândească că viața e scurtă și parcă nu merită trăită așa? Dacă încep să moară din ei? Dacă dau prea mulți bani pe medicamente și nu mai au bani și de altceva?

Dar cred nu mai durează mult. Vreo 2 ani în care în Spania și Portugalia mor oameni pe stradă, în California secetă și calamități și brusc vor descoperi că parcă nu e nevoie de sticle de 0,5 litri, 1 litru, 1,25 litri, 1,5 litri, 2 litri și 2,5 litri. Parcă nu e nevoie de atâta plastic. De atâta aluminiu. De atâta lemn încleiat. Mă uit la OSB, că e Kronospan aici aproape și nu știm de unde naiba miroase seara a lac ars uneori, au grosimi din 2 în 2. Las-o naibii. Când auzi că H&M arde haine de 2 miliarde, că nu se vând, parcă nu mai e așa amuzant.

De asta zic, consumatorii trag în piept poluarea asta. S-ar putea să nu mai fie productivi și să nu mai consume atâta. Tata Bill se agită să vindece boli pe piețe noi, dar cine știe dacă asta va fi de ajuns.

 

recycle

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

54 comentarii

  1. Pana mea , eu nu știu cum o să mă descurc luna viitoare. De ce să îmi fac griji pentru ce va fi peste 50 sau 100 de ani ? Cam așa și cu marile companii .

    Comentariu apreciat.19810
    • E simplu. Facem un robot care sa construieasca si instaleze panouri solare, un altul care sa cultive legume si al treilea care sa edifice case.

      Apoi doar stam cu gurita deschisa sa ni se dea un bob de strugure. A.I.-ul va genera automat continut pentru blog (si mai pune si niste comentarii sa aprinda flacarile).

      Comentariu apreciat.837
    • Aia cu AI-ul s-a incercat deja, imediat s-a gast unul nemultumit sa ii dea 1000 de euro sa nu mai scrie.

      Comentariu apreciat.1949
    • Instalarea panourilor solare pe case va fi printre ultimele joburi automatizate, ca mai toate joburile din constructii, de altfel.

      Nimeni nu vrea sa piarda un robot de $500,000 intr-un accident de constructii cand valoarea a unei plati in caz de accident grav este de $50,000, iar pentru accidente usoare sub $10,000.

      Asta in afara ca pe la noi…

      Comentariu apreciat.469
    • @ Sorin
      Ai vrut tu să închizi rubrica de comentarii…of, ce oameni!

      125
    • @Red, ”si al treilea care sa edifice case” Ce să facă robotu ăla, să edifice case? Băi, nu știu dar crecă prima dată ar trebui învâțat robotu ăla tot DEX-ul cu sinonimele lui și abia după aia pus să construiască case :)

      235
    • Cauta pe google „Bricklaying robot SAM – on your site for £330000”. E un robot zidar, si face treaba destul de buna.

      64
    • NOU
      #8

      Robot cel Edificator, Primul cu numele lui, Maestrul unghiurilor drepte si al podelelor plane

      10
  2. Dacă încep să moară din ei?

    Stiu ca o cam dau in teoria conspiratiei dar ai auzit de Yuval Noah Harari si teza lui Workplace Automation & the „Useless Class” ? Gasesti clipul pe YT, pe canalul
    Carnegie Council for Ethics in International Affairs.

    „Elitele” nu vor mai avea nevoie de acelasi numar de oameni care sa lucreze pentru ei.

    Casierul care isi pierde jobul la 45 de ani in favoarea unei case automate de marcat nu se poate converti in inginer la UiPath. Modelele de Inteligenta Artificiala care vor veni in urmatorii 5-10 ani vor inlocui si multe job-uri de birou.

    Vor ramane joburi in straturile de jos ale societatii, acolo unde nu e posibil sau nu merita riscul automatizarii. Adica vandalizarea robotilor sau riscuri cauzate de manifestari naturale: tornade, ploi, cutremure, denivelari de teren.

    Exemple: livrarea pachetelor „last mile”, constructii, agricultura culturilor greu automatizabile, sofat pe drumuri prost marcate si prost intretinute.

    Majoritatea vor fi joburi grele, care necesita efort fizic sustinut, deci tinerete (sau exoschelete dar aia e alta discutie). In plus, datorita ofertei mari de forta de munca (se estimeaza pierderea a 40% dintre joburi in urmatorii 20 de ani) salariile vor fi din ce in ce mai mici.

    Plus ca e mai usor asa decat cu armate de roboti ucigasi. :P

    Indecis. Tu ce zici?5267
    • Probabil.
      Robotii aia trebuie proiectati, construiti, programati, reprogramati, reparati, dezmembrati si reciclati :)) Si asta cere foarta de munca …
      Daca nu e paine si circ e nasol. Si orice stat/guvern tre sa se asigure ca le da poporului.
      Poti pune toate variabilele in ecuatie si incarca sa gasesti o rezolvare optima. Perfect nu o sa fie dar cine nu e prost va gasi o cale rezonabila.

      Comentariu apreciat.543
    • Pai asta e ca majoritatea suntem „prosti”. Nu prea avem cum sa fim toti ingineri…
      Iar balanta aia e complicata. Cu cat deservesc mai putini oameni, cu atat ai nevoie de mai putini roboti, mai putini oameni care sa-i asambleze, (re)programeze, repara, dezmembra si recicla.

      E foarte posibil ca formele de guvernamant sa se schimbe radical chiar in timpul vietilor noastre.

      Plus ca atat painea cat si circul pot fi „otravite” involuntar astfel incat sa creeze dependenta emotionala, stres dar si alte boli care sa mai taie din populatie.

      De exemplu, esti beneficiar de card Basic Income? Poti cumpara practic numai din magazinele care ofera in principal mancare foarte ieftina si, logic, de calitate proasta, ca altfel cum isi scot si ei marjele. Exemplu cardul de ajutor social emis de statul roman.

      Circul e deja toxic si algoritmii imping nivelul de toxicitate spre culmi mai inalte. Chestii care ni s-ar fi parut „Cyberpunk” in anii 80 (ma rog americanilor nu noua, noi traiam communistpunk) sunt astazi la ordinea zilei.

      Comentariu apreciat.575
    • Ideea asta/conspiratie a lui Harari cred ca se invarte de cand e omul pe pamant.
      Parca tot el zicea ca nu vor mai exista razboaie clasice, ca sunt alte metode. Aha, tell me more.
      Prima carte e misto, restul meh.

      Comentariu apreciat.425
  3. Merita urmărit. Pe același subiect, dar cu privire la mașini electrice.

    https://youtu.be/sytWLB4-W-M

    72
  4. „Dacă dau prea mulți bani pe medicamente și nu mai au bani și de altceva?”

    Crezi că acționarii Pepsi au acțiuni doar la Pepsi? Au și la companiile farmaceutice și în tech și în industrie. Oricum ar fi, pentru ei e profitabil cât mai sunt în viață.

    Comentariu apreciat.632
    • Ai auzit de Zacks Funeral Services? Sunt societate pe actiuni listata la bursa NASDAQ si cam au fost pe plus…

      Comentariu apreciat.312
  5. „Dacă dau prea mulți bani pe medicamente și nu mai au bani și de altceva?”

    Sotia a luat o raceala similara cu gripa, primele simptome pe 29 Dec, a luat fetita cu prima febra pe 1 ian, eu de ieri cu simptome similare, doar ca fara febra. Cum eram cu stocurile de medicamente aproape de zero, am luat de toate de la zero – algocalmin, nurofen, fluimucil, dexa, ser, vitamina c + zn + cai verzi pe pereti, sinupret, 3 decongestionante nazale, fluend pt sotie, strepsils, tantun verde, plm. Am platit in ultima saptamana mult peste 500 lei doar pe astea si inca cateva maruntisuri (ceai, miere, etc) Nu ma plang, am avut de unde, dar sunt 100% sigur ca sunt multi care n-au de unde sa dea atat. Si atunci ce plm faci?

    Comentariu apreciat.6615
    • Ce făceau bunicii : te duci în pădure cu bicla aia mișto, și te abați de pe potecă, aduni niște plante medicinale, despre care ai citit când ar fi trebuit să te uiți pe tik-tok insta și ce mai e, le usuci cum scrie în cărțile alea cu coperți îngălbenite de la bibliotecă.

      Adică faci un minim de efort, nu stai ca vita la TV, și apoi te plângi că nu ai cu ce trăi…..

      Indecis. Tu ce zici?6867
    • Și pe mine m-a lovit.
      Am folosit doar un spray pentru desfundat nasul și niște pastile pentru gat.
      Restul sunt inutile! Inclusiv celebra țuică fiarta… suferi o săptămână, apoi încă una pentru recuperare și aia e!

      Comentariu apreciat.4211
    • „Nu ma plang, am avut de unde, dar sunt 100% sigur ca sunt multi care n-au de unde sa dea atat. Si atunci ce plm faci?”

      Înduri…
      …sau te apuci cu alții (sau singur dacă poți) să aflați unde învață copiii lui X & Y, cine e amanta/amantul lui X & Y, în ce zone sunt vilele de rezidență ale lui X & Y etc.

      Altceva nu știu.
      Negocierea finală va fi care e limita până spui STOP cuțitului băgat în os și ai de ales intre umanitate sau necesitate.

      193
    • Pescarule, bosule, auzi tu aici, stai asa sa mut paiu in coltu celalalt al gurii…

      Ahem, asa… ce ziceam? Paduri in raza de mers „cu bicla aia misto” pe unde se mai gasesc? Si in care sa mai gasesti si plante medicinale. Ca in afara de papadie nu prea gasesti decat boscheti si nu trece raceala cu ceai de boschet aleatoriu.

      Indecis. Tu ce zici?3116
    • Cumperi de la anticariat cartea cu plante medicinale scrisa de Maria Treben, pui varza in sosete, stingi niste carbuni, transferi bani pe PayPal la vrajitoare sa te lepede de deochi.

      Comentariu apreciat.473
    • Arthur felicitari pentru 500 lei dati aiurea. Absolut nimic din ce ai enumerat nu curma cursul unei viroze respiratorii, doar te fereste pe tine de povara grea a nihilismului terapeutic. Puteai sa ii cumperi copilului un lego pe banii aia.
      Altfel si aia cu plantele uscate sunt la fel de simpatici si plini de speranta ca si Arthur, dar efectul e fix acelasi, adica nul.

      Indecis. Tu ce zici?2539
    • Incredibil cati idioiti pe mp gasesti daca testezi apele. Unde plm gaaesti musetel, menta si tei in decembrie/ianuarie, specialilor?
      Ce te fute grija ca imi place sa stau cu nasul golit de muci si fara febra? Fyi, fiica-mea a primit 4 seturi de lego de craciun de am ajuns sa nu mai am pe unde sa le afisez. Si sunt sigur ca i-ar fi scazut febra daca mai monta 3 cubulete de lego in loc sa ia nurofen.

      Indecis. Tu ce zici?5840
    • Ce zice Laurențiu e corect. În afară de a lua un ibuprofen sau ceva similar, nu prea ai ce face, în caz de gripă. Poți să iei vitamina C cu găleata, mai mult decât cu o diaree nu te va ajuta. Sinupret, augmentin, strepsils sunt inutile în caz de gripă. Zaci și aia e, îți revii.

      @Laurențiu Spray-urile de desfundat nasul sunt periculoase, pentru că dau dependență. În sensul că ți se va înfunda nasul în mod natural fără ele, dacă le folosești pe o perioadă îndelungată, gen mai mult de 5-7 zile.

      Tot în decembrie am avut și eu gripă, am zăcut cum nu am zăcut niciodată în viață, nu știu ce virus umblă, dar m-am refăcut în 4-5 zile fără nici un tratament în afară de ceai de mușețel, care nu cred că ajută cu nimic în mod real.

      234
    • Mai oameni buni, daca aveti gripa (atentie, gripa stabilita in urma unui test antigripal) exista un singur tratament: antiviral, Tamiflu. Cu Nurofen/Paracetamol in caz de febra. Tratamentul e de 7 zile, dupa 3 am fost ca nou.

      172
    • Artur: vara găsești păduri curate, lângă o gară, prin Carpații Getici, în Ardeal numai zic.
      Și bineînțeles vara boule!
      Te pregătești, într-un weekend ieși cu familia la adunat de plante medicinale. În fiecare an câte 2/3 weekenduri sunt de ajuns.
      Sau dacă nu știi ce și cum, te duci prostăvane la plafar, că au!

      1410
    • @ubercool fiind cald, ceaiul de muselet favorizeaza dilatarea cailor respiratorii, plus ca musetelul in sine are si efect anti inflamator. Nu ajuta neaparat enorm dar poate calma anumite simptome.

      122
  6. Consumatorii sa faca bine sa moara cat mai aproape de pensie cam asta va fi ce vor gandi gusatii bogati. Guvernantilor le va conveni indiferent ca vorbim de Spania, Portugalia, SUA sau Romania ca mai presiune pe sistemele de pensie si de sanatate. Cei ramasi vor fi la modul „eh n-a avut zile”, selectie naturala, etc mai bagi niste bani in presa de peste tot si mergi pe ideea ca o minciuna repetata de nspe ori devine adevar => ia si verifica din 3 surse independente daca mai ai de unde.
    Pana nu se cacariseste situatia la nivel grav de tot, sa fie afectata puternic fix nisa activa, consumatoare 20-45 de ani, aceeasi laba in cerc o sa se faca, consumul trebuie sa creasca.

    Comentariu apreciat.447
  7. Ar trebui sa ii spui asta lui Balaban and co. care cumpara toate lucrurile inutile (a se Citi deseuri nereciclabile) din Jumbo, Pepco si Primark si le spala pe creier pe hipnotizatele cu Instagram. In UK au inceput dragutii de la Ariel si Fairy sa vanda capsulele de detergent in cutii de carton, dupa ani de poluat cu cutii de plastic. Degeaba te astepti de la consumator sa recicleze daca tu nu opresti robinetul de plastic, adica corporatiile.
    Sper ca glumesti cu Bill Gates, e si el la fel ca toate companiile farmaceutice, il doare undeva de pulimea de rand atata timp cat iese profitul.
    Singurii oameni care reciclau erau bunicii si parintii nostri-cartonul pe foc, in lada de gunoi bagai ziar pe fund nu saci de plastic, sticlele de borsec si de bere se duceau inapoi la magazin, se reutilizau pana crapau. Cutiile de iaurt si margarina se foloseau la rasaduri, borcanele se spalau si se foloseau ani de zile pentru muraturi, bulion, etc.
    Cand vad acum la magazin feliute de mere taiate si ambalate in pungi de plastic, caserole de plastic cu fructe peste care mai tragi o punga de plastic ce nu se poate recicla imi vine sa ii … Platesti ambalajul, nu produsul din ambalaj. Dar companiile ce fac mizerii din astea nu sunt boicotate de nimeni.

    Comentariu apreciat.924
    • Ar trebui sa ii spui asta lui Balaban and co. care cumpara toate lucrurile inutile (a se Citi deseuri nereciclabile) din Jumbo, Pepco si Primark si le spala pe creier pe hipnotizatele cu Instagram.

      i-am spus. o să mai spun.

    • Ariel la carton au bagat si in Romania. Deocadata gasesc doar la Carrefour: 30 de capsule 85 de lei. Cu 80-100 de lei iei diverse alte variante de Ariel in punga/cutie de plastic, intre 45 si 60 de spalari.
      De BF am luat de la emag cu ceva de genul 1 leu capsula.
      Iti mai da mana sa fii eco?

      Comentariu apreciat.312
    • @DS. Nu m-am prins de ce ai băgat Primark la un loc cu Jumbo și Pepco. Că niște leșinate autointitulate,, influencer,, fac reclamă la brand, asta nu face automat brandul prost. Hainele noatre de lucru, ale mele și a consoartei sunt cumpărate exclusiv din Primark. Tricouri, polo, pantaloni. Și se prezintă excelent după purtări și spălari, doar culoare neagră, foarte delicată la spălare. Ca poate ție îți miroase a sărăcie brandul, e altceva.

      Indecis. Tu ce zici?1723
    • eu astept variantele „varsate” ale detergentilor de toate felurile.

      171
    • eu astept variantele „varsate” ale detergentilor de toate felurile.

      Incearca https://farmaciadedetergent.ro/, de la a doua comanda poti cere sa iti ia inapoi bidoanele goale, gratis. Plus ca detergentul e ok, miros discret, nu contine clor.

      241
    • @Paco, până să am locul meu de munca nu aveam bani de mers la mall și spart pe haine, daca era Primark in România în perioada aceea mi s-ar fi părut scumpe hainele. Am găsit haine de calitate prin outlet-uri, magazine second hand și la Decathlon.
      Am și acum polare și geci din Decathlon care arată ca noi și acum, după 10 ani. Am avut o pereche de pantofi sport pe care i-am purtat din primăvară până în toamnă aproape zilnic timp de 3 ani, tot din Decathlon. Din Primark mi-am luat în urma cu 2 ani niște lenjerie, pijamale și o rola de scame/ par de animale. Rola nu funcționa, lenjeria era ferfeliță după primele spălări, pijamalele au ajuns cârpe de praf după 2 luni. Unde ajung toate astea? La gunoi și nu se pot recicla. Mai dai o tura prin Primark și o iei de la capăt cu produsele de unica folosință. Unde ajung toți pantofii incomozi, de mușama cu care o să ți nenorocești piciorele? O să rămână pe raft la Zara, HM, Primark, etc., iar apoi direct in natură, sa se descompună, astfel încât strănepoții noștri să vadă ce era la modă în anul 2022 când înoată prin ocean.

      202
    • @DS. Am abordat tema strict referitor la calitatea/durabilitatea hainelor cumpărate din Primark. Hainele mele când mor merg într-un tomberon pentru haine. Mai departe nu știu cine și cum le rezolvă în drumul către Împărăția Boarfelor. Pentru 3 euro cât plătesc pentru un tricou, mie îmi dă cu plus. Sunt zile în care schimb și două tricouri pe zi, așa că prețul e un factor destul de important. La fel că nu se lăbărțeză sau din negru devine după șapte spălări în mașină negru de fum metalizat.

      21
  8. Pai daca aerul este fierbinte si poluat prima mea reactie e sa merg cu masina cu aer conditionat nu sa merg pe jos pana la statia de autobuz si sa stau sa astept autobuzul. Daca virozele sunt o problema serioasa nu ma mai prindeti in autobuz, asta e dau mai mult pe benzina. Iar stresul asta ma face sa beau cola…

    Comentariu apreciat.523
    • Radem, glumim, dar intr-adevar masina te poate salva in cazuri de genul. Asta in cazul in care dupa nu stai la coada la tigai sau te inghesui la Therme.

      Comentariu apreciat.292
    • Daca aerul e fierbinte inseamna ca virozele nu sunt o problema. Probabil te doare in gat de la cola aia rece.
      Si sper ca la masina iti schimbi filtrele la 6 luni, cum recomanda producatorul.

      154
    • Are mașina închisă ermetic Ted și filtre hepa, nu îl deranjează pe el poluarea săracilor de afară. Casa la fel o are, închisă ermetic și sistem de ventilație cu ultra filtrare. Mâncarea pe care o mănâncă e crescută într-un loc super izolat de pe planetă, unde nu plouă cu apa contaminată și iar pământul e curat și culturile crescute natural.

      165
  9. stiu ca e frumos si trendy sa dam vina pe corporatii, dar daca ocolim usurel produsele care au ambalaj pe naspa (nereciclabil sau greu reciclabil) cu cele mai biodegradabile, poate ca nu ar mai fi default zicala, consumatoru nostru prostu nostru, valabil si la continutul produsului.

    Indecis. Tu ce zici?1134
    • Problema e unde tragem linie? Nu mai consum pepsi si beau cola ca astia recicleaza. Dar schimb masina la 2 ani si hainele la luna.
      Versus unul care bea zilnic pepsi dar nu are masina si sta cu aceleasi haine. Atunci care cum?

      Comentariu apreciat.325
    • Este cam imposibil sa inoculezi o schimbare de o asemenea anvergura doar prin exemplul personal.

      In Romania o treime sunt „saraci premium” cum parca scrisese Vali intr-un articol pe aici. Pe oamenii aia-i doare-n pix de reciclare si de cate sageti are triunghiul de pe ambalaj si care cifra sau litera este inscrisa in cerc.

      Urmeaza inca o treime care traiesc peste limita saraciei, dar nu cu destul incat sa poata alege in mod consistent produse mai biodegradabile.

      In plus Romania mai este si groapa de gunoi a UE, deci la noi ajung foarte multe deseuri nereciclabile din restul UE.

      Iar la toatea astea mai adaugam si inflatia de la final de 2022, care a crescut iarasi preturile, fara vreo crestere comparabila a veniturilor.

      71
  10. Ideea mea e simpla: fac eu tot ce pot, ce tine de mine si ce imi permit (vezi Arielul de mai sus).
    Apa filtrata in loc de apa la pet. Ceai in loc de cola. Cola cand chiar am pofta de cola. Portocale la kil in loc de portocale la plasa. Metrou in loc de masina cand se poate. Mers pe jos in loc de autobuz. Sortare reciclabile.
    Daca stai sa filosofezi ca ar trebui sa faca Pepsi sticla din matreata de meduza sau ca ar trebui primaria sa nu mai colecteze reciclabilele tale in aceeasi masina iti creezi doar frustrari si justificari pentru a nu face TU nimic. Intre a nu face nimic si a face 0.1% din ce trebuie, aleg 0.1%

    Indecis. Tu ce zici?2614
  11. Am patit sa iau de la Lidl hartie igienica Floralys cica reciclata… pe langa ca era mai scumpa cu ~30% culmea ca era si mai proasta, mai plastificata.

    Never again.

    Practic fraierul primeste calitate mai slaba, plateste mai scump si crede ca “salveaza” planeta…

    Comentariu apreciat.492
  12. Eu incerc sa nu mai folosesc chestii mega ambalate, dar e foarte greu. Si nu inteleg de ce nu se pot face niste chestii standardizate. Adica la noi functioneaza la bere sau racoritoare sa fie la sticla si aia sa fie reciclabila. De ce nu si la lapte, iaurt, marmelada, etc. Exista in germania un singur producator de iaurt care il ambaleaza im borcane de sticla reciclabile. Restul( lapte smantana, etc e la pastic) . De cu nu fac sticle de lapte universale, borcane universale de sticla, returnabile. La bauturi, la fel. Sticle de 033 05 si 1. La detergenti de vase sau sapun/gel de dus cumpar la punga si realimentez recipientul cumparat de ceva timp. La mezeluri merg la macelarie si iau toate intr-o hartie, nu 80 g salam feliat in 450g plastic. Dar nu gasesti la macelarie chiar toate care le vrei…deci imposibil. E greu sa se renunte la plastic. Tot ce gasesti carne/preparate de carne in plastic sunt ambalate sub o armosfera de azot, pt asi pastra culoarea si valabilitatea. Nu e daunator, e chiar ok ca nu trebuie aruncate a2a zi, dar nu pot fi altfel ambalate decat in plastic.

    164
  13. Planeta asta e asbsolut suficienta chiar pentru 8 miliarde de oameni. Sigur, ar ajuta sa nu ne mai inmultim orbeste, dar asta e alta discutie.
    Lacomia e un defect uman, mutiplicat cu 8 miliarde si responsabil pentru treaba cu poluarea, ca asta e discutia de acum.
    Bursele sunt o idee buna, la origine. Insa actunile cresc atunci cand companiile accelereaza. Pretul unei actiuni nu masoara viteza, ci acceleratia. Daca intelegi chestia asta simpla, iti dai seama ca nu poti accelera la infinit.
    Poti merge cu o viteza constanta la infinit, insa nu poti accelera la infinit.

    119
  14. Cred ca trebuie inceput de undeva in treaba asta cu poluatul mai putin si inceputul de la cei care luati individual consuma si polueaza cel mai putin este totusi bun. In felul asta se creaza o masa critica care mai apoi forteaza legislative si in cele din urma industrii si corporatii sa polueze mai putin. Daca opinia publica nu ar fi educata in sensul asta atunci nici masurile de reducere a poluarii care au inpact economic semificativ chiar asupra celor din urma nu ar fi sustinute.

    08
    • Asta n-a functionat niciodata. rareori poti porni de jos in sus cu schimbarea si atunci de obiciei se intampla pentru ca „a ajuns cutitul la os”.

      Fix asta se discuta acum cativa ani in SUA, despre faptul ca marile corporatii au reusit sa pacaleasca legislativul ca sursa poluarii sunt consumatorii iar solutia trebuie sa vina tot din partea consumatorilor. Care trebuie desigur sa cumpere 5 cosuri de gunoi diferite.

      Exista o farama de adevar in faptul ca o parte din poluare vine din partea consumatorului prin simplul volum de gunoi. Dar si consumatorul la randul sau cumpara ceea ce se gaseste pe raft. Ca folosind doar cu ce l-a inzestrat natura, nu prea are cum sa polueze omul.

      Ca, na, un cacat se descompune in cel mult un an, prin comparatie cu o sticla de plastic.

      81
    • A si mai e o chestie, problema e cu dublu tais, odata ca gunoiul la noi e colectat in aceeasi masina de gunoi si compactat pe loc. Multe pungi se rup, mai ales cele care contin exclusiv deseuri de metal sau plastic. Deseurile se amesteca intre ele foarte des.

      Dupa aia, punctele de sortare a deseurilor de la noi sunt rareori dotate cu mai multe benzi de procesare separate. Asa ca pungile care nu s-au rupt pe drum si care sunt marcate corespunzator, vor fi oricum rupte si amestecate cu restul deseurilor.

      Degeaba dai vina pe consumator cand la noi tot lantul de colectare si procesare a deseurilor este praf.

      71

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile