Până la mașini care se conduc singure, eu mi-aș lua permisul…

Mă uit la o fază: mulți dintre livratori sunt fie tineri, care au terminat un liceu și și-au găsit un job rapid și simpatic, fie oameni care au fost concediați și, la fel, și-au găsit repede ceva de făcut în timp ce caută un job serios.

În ambele situații, au reușit asta pentru că au permis de conducere, ceea ce devine o raritate printre tinerii care au în jur de 20 de ani. N-am nevoie, că îmi comand ce vreau de pe net. Mâncare, electronice, orice. N-am nevoie să conduc, că am servicii de ride sharing.

OK. Cool. Dar la un moment dar s-ar putea să ai nevoie să conduci. Poate vrei să te muți în suburbii. Poate ai nevoie de un job rapid. Permisul de conducere e o unealtă care te poate ajuta, în unele situații, să faci bani, cel puțin până vin mașinile autonome și pe aici. 20 de ani de acum încolo lumea va avea nevoie și de șoferi.

sigla-uber-eats

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

85 comentarii

  1. Dar ei știu să conducă! Biciclete! :D

    00
  2. Se ia repede. Trebuie doar să știi pe cineva la Suceava.

    00
    • Da, conditia esentiala e sa ai bani, ca in rest te descurci in Ro.

      00
    • Sincer? La cum se face scoala in Romania, ești mai câștigat dacă iei la Suceava apoi conduci cu o cunoștință experimentata in dreapta, până te prinzi cum stau lucrurile.

      00
    • gluma gluma, dar am avut o colega de clasa in liceu, careia tatal i-a adus permisul acasa. cred ca a busit prima masina (nu conducea in afara orasului) prin giratorii de zeci de ori. ea ca ea, dar parintii…

      00
    • @ zarax un experimentat la fel ca cel care a luat permisul pe blat… că „banul la ban trage și păduchele la păduche”

      Sau sa fiu și mai pe înțelesul tău, cine se asemăna se adună.

      00
    • Astia care dati minusuri, ati discutat de curand cu oameni care au facut scoala de soferi recent sa vedeti ce ii invata instructorul? Eu da, si e trist. Bine, poate am exagerat cu Suceava, dar calitatea scolii de soferi in Romania e zero.

      10
    • Asta este si din cauza ca permisul se ia foarte usor. Daca s-ar lua mai dificil si ar exista si o statistica cu procentul de „absolviri” de la fiecare scoala, s-ar schimba substantial nivelul de pregatire.

      10
    • La scoala auto inveti pentru a lua permisul, nu pentru a fi sofer. Pe de alta parte, nici isntructorii nu se strofoca sa te invete tocmai pentru a pica si a le mai da bani pe ore.

      10
    • Si asta cu instructorii este adevarat. Foarte multi dintre cei pe care ii cunosc si au facut scoala de soferi au fost sfatuiti de instructor sa mai plateasca cateva ore, fiindca nu sunt suficient de pregatiti. Aceeasi intructori care ii tineau 1 ora la sedinta in loc de 1 ora si jumatate minim cat ar trebui.

      00
    • In orasul meu e urmatoarea situatie: majoritatea instructorilor sunt praf. Nu ii invata nimic pe cursanti. Am o prietena care se lauda ca ei nu ii murea deloc motorul cand a facut scoala, si a fost extrem de surprinsa la examen sa vada ca e cu totul altfel. Pentru ca in timpul scolii instructorul era cel care controla de fapt pedalele.
      La examen se pica pe capete. Nu stiu cum merge cu spaga, ca nimeni nu vorbeste deschis despre asta, insa nu multi iau carnetul din prima. Si nu pentru ca nu au dat spaga ci pentru ca pur si simplu nu stiu sa conduca. Am o cunostinta care a facut scoala cu 3 instructori diferiti, credea ca ea are o problema de nu reusea sa invete, abia la al 4-lea instructor a nimerit unul bun, care a invatat-o sa conduca masina si si-a luat examenul.

      00
    • @Til, uite o oportunitate de afacere. Daca iti faci o scoala de soferi cu 2-3 instructori seriosi, in maxim 1-2 ani se va afla in tot orasul ca daca faci scoala X ai sanse duble sa iei permisul.

      00
    • Instructorii seriosi au inceput sa dea navala pe youtube. Vezi cazul „Doctorul de permise”.

      00
  3. Categoria A1 se poate lua de la 16 ani adică de prin clasa a10a. Totul e sa vrei

    00
  4. Dacă aș mai avea din nou 18 ani, atunci aș lua permisul, nu la 28.
    Și aș face un efort mai mare, ca să iau un junghi de mașină la 20 de ani în loc de 32, nu doar să las banii pe la discotecă și la lăutari.
    Aș mai adăuga în arsenal, să fie acolo, că nu se știe niciodată: o limbă străină de circulație( de preferat engleză), diploma de bacalaureat, limba română vorbită și scrisă la un nivel decent, utilizarea unei suite de tip Office, ca să nu murim de proaste. La Office nu vorbesc dă bălării avansate, dar mici chestii de tip așezat în pagină, 4 funcții de bază, redactat 2-3 tipuri de documente( CV, cereri, diferite formulare).
    Obligatoriu, dar absolut obligatoriu skillurile necesare pentru a putea trăi singur(ă) într-o casă, fără ajutoru părinților: să folosească ce-i prin bucătărie, să folosească mașina de spălat, să sorteze boarfele, să își facă ceva de mâncare, să plătească facturile, să facă curat, să-și calce boarfele, să-și mențină locuința în ordine, cât și hoitul. Cu arsenalul ăsta viața la 20 de ani este mult mai ușoară.

    00
    • Ai grija cu „junghiul”, pe aici e păcat de moarte sa ai mașina mai veche de 3 ani.

      00
    • un skill esential in viata: sa stii sa o faci pe prostul cand trebuie, dar sa ai grija sa nu ramai asa.

      00
    • @ionut
      Masina sa fie pe numele tău nu al bunicilor, sa vezi ce mișto e RCA de 1500 RON.
      Limba straina: sa știi o limba de mai mica anvergura e un avantaj câteodată fiare important. Engleza „de balta” o dibuie aproape oricine. Dar maghiara, poloneza, Suedeza, olandeza, turca, araba și de ce nu? Rusa sunt câteva limbi străine destul de căutate pe piața muncii în România și pot constitui un avantaj major la angajare.
      Limba romana trebuie „stăpânita” mai mult decât decent. Dacă mai vrei și o facultate atunci e necesar sa știi foarte bine limba româna atât vorbit cât și în scris (mai ales ca autocorrect îți poate pune piedici)
      @zarax: pentru începători în ale condusului ar fi câteva mașini de recomandat: ford ka cu motor 1,3 pana în 2001, peugeot 206 sau Citroen c3 1,4 hdi, Opel corsa c benzina. Mașini fără mari pretenții dar rezistente după 15-20 de ani și cu un comportament rutier destul de previzibil. Si Sandero e o idee rezonabila însă alea de peste 10 ani au rugina cât un Ford ka de 20

      00
    • Eu nu stiu ce fel de masini aveti voi ca eu dau pt un Golf 4 1.9 de 20 de ani 300 de lei pe an RCA. Varsta pana in 40 de ani. Ori aveti toti muscle cars ori le busiti de le iau dracii.

      00
    • După vârsta de 30 de ani, RCA scade enorm. Eu plătesc pentru 1.5 litri, 2 mașini pe numele meu și un accident din vina mea 280 de lei/6 luni. Nu e mult, nu e puțin.

      00
    • @Ionut M, pe langa ce spune Zarax, trebuie sa ai grija cu achizitia de masini in general. Printre cititorii de pe blog este pacat de moarte sa detii o masina in loc sa folosesti transportul in comun.

      @Andrei, la 18-20 ani, fara istoric de daune in spate si cu permisul luat recent esti norocos daca scapi cu 1500 de lei la RCA.
      Printre criteriile care duc la scaderea semnificativa a RCA-ului sunt:
      – varsta peste 30 de ani;
      – permis detinut de mai mult de 10 ani;
      – clasa bonus-malus B8, pe care o obtii dupa 4 ani fara incidente (daca pleci de la 0, si nu de la malus).

      00
    • Eu mi-am luat permisul la 25 de ani, cu doi ani înainte să-mi iau mașină. După ce am cumpărat o Solenza nou-nouță, am mai luat cateva ore de condus cu un instructor, să-mi împrospătez cunoștințele. Mi-a prins foarte bine!

      00
    • @anonim: wow, da mi si mie un indiciu de job unde se folosesc limba sarba si limba japoneza, ca imi caut de lucru de cateva luni. 😬 ありがとうございます/Хвала пуно. 😜

      00
    • Ai grija cu “junghiul”, pe aici e păcat de moarte sa ai mașina mai veche de 3 ani.

      @zarax, in conditiile in care masina are garantie 4, 5 sau chiar mai multi ani – de ce ar fi pacat de moarte sa ai una mai veche de 3 ?

      00
    • A mea are 11 și nu tușesc.

      00
    • NOU
      #27

      Pentru companii japoneze poti cauta pe site-ul ambasadei Japoniei: https://www.ro.emb-japan.go.jp/relatii_rojp.htm .

      00
    • @anonim, engleza de baltă n-o dibuie chiar oricine. Colegii mei (foști și actuali, public și privat) cam de la 6-7 ani în plus față de mine nu bâjbâie nimic. Și vorbesc de oameni cu studii superioare, profesie de birou. Și nici toți ăia de vârsta mea sau mai tineri nu-s mai breji.

      Ca să nu mai zic de toate casierele, manicuristele, coafezele, instalatorii și practicanții oricărei meserii și profesii pt care n-au mai pus mâna pe o carte de la BAC, de orice vârstă.

      Nu mai știu cine povestea aici despre un puști de liceu despre care proprii părinți credeau că știe engleză, că, vai, joacă toată ziua în rețea chestii și vorbește cu ăia în ingliș; luat la boabe mărunte puștiul era de un habarnism cumplit.

      @Ionuț M, tu zici bine, dar:
      1. Partea cu redactatul unor documente se face în liceu. Jur că am făcut în liceu așa ceva. Am dat BAC-ul acu’ 21 ani. Intr-o oarecare măsură, și de mână și tehnredactat e similar: formule de adresare și încheiere similare, concepere text la fel, titlul la mijloc, semnul de punctuație lipit de cuvânt și apoi spațiu, alineate, spații stânga-dreapta-sus-jos. În Word cel mult selectezi dimensiunile spațiilor, dar vizual, același text ar trebui să semene ca aranjament în pagină și scris de mână și tehnoredactat.
      2. Cât despre skilurile de locuit singur ar trebui să-i învețe mami și tați. Nu mă cred vreo specială, dar când am plecat de acasă știam toate alea. Măcar ca idee. Bine, nu vorbim de plăți on-line, direct debit, etc acu’ 20+ ani, dar știam că trebuie să vină facturi lunar pt telefon, lumină, etc, că scrie pe ele până când trebuie plătite, că trebuie să aflu unde e ghișeul pt fiecare. Ai mei n-au crescut prinț și prințesică. :)
      Recunosc că n-am genul ăla de skiluri tehnice (schimbat o priză-asta am învățat singură din tutoriale de pe YouTube-, o baterie la baie, etc), dar n-am avut de la cine învăța (tata chema meșterul pt orice însemna mai mult decât schimbatul unui bec sau al buteliei) și am preferat și eu să chem un meșter.

      00
    • @Gupi, exagerez si eu de amorul artei.

      00
    • a intrat sa comenteze Jordan Peterson

      00
  5. “Masina polueaza, noi circulam cu bicicleta si metroul”.
    Vezi cum te dai de gol ca ai 40?

    00
    • Eu am comis ceea ce in Romania se numeste blasfemia suprema. Am realizat ca nu am nevoie de masina.
      Avantaje:
      -nu mai platesc combustibil,rca,impozit
      -nu mai bag gramezi bani in ea de cate ori se strica
      -nu mai ma stresez cu traficul romanesc plin de dobitoci
      -nu ma mai stresez cu locul de parcare gasit vesnic ocupat
      -nu ma mai stresez ca deschide nush care portierele larg si gasesc masina ciuruita de lovituri mici
      -nu ma mai stresez cu faptul ca am un bun im care desi bag bani permanent,se devalorizeaza masiv.

      Dezavantaje n-am, ca banii de inchiriat o masina 2-4 zile cat plec din localitate sunt bani de seminte pe langa cheltuiala masinii personale.
      Am renuntat la masina in Septembrie 2020 si nu i-am simtit lipsa nici o secunda.
      Desigur, nu e valabil pentru cei care fac naveta de la porumb.

      00
    • Ooo ,au aparut romanasii adevarati cu jos votul. Stiu ei mai bine cum sa-mi traiesc eu peraonal viata si ce alegeri sa fac. Bine baietii !

      00
    • @Robert3, ai spus ca inchiriezi, deci:
      – bani in combustibil bagi
      – presupun ca asigurare faci cand o inchiriezi, deci bagi si acolo
      – daca ai inchiriat-o, presupun ca o si conduci, deci te stresezi in continuare cu traficul
      – de mici lovituri ar trebui sa te stresezi si la aia inchiriata, e de bun simt sa nu o duci inapoi tot lovita

      nu te stresa cu minusurile, esti tu mai linistit si mai castigat fara masina si nici nu simti lipsa. ca de aia inchiriezi.

      00
    • @Robert – te cam contrazici:

      „inchiriat o masina 2-4 zile”
      -nu mai platesc combustibil – ba da!
      -nu mai ma stresez cu traficul romanesc plin de dobitoci – masina aia inchiriata zboara??
      -nu ma mai stresez ca deschide nush care portierele larg si gasesc masina ciuruita de lovituri mici – nu parchezi masina inchiriata ?

      00
    • Hai sa gandim inainte sa dam din butoane.
      -e o diferenta intre a plati combustibil de 2-3 ori pe ani si a plati combistibil saptamanal
      -e o diferenta intre a te stresa in trafic o zi cand pleci in vacanta + una cand te intorci comparabil cu aproape 300 de zile cat conduceam masina anual.
      -daca deschide unu usa mai tare si imi ciupeste un pic masina inchirata,ma doare la banana atata timp cat nu e ceva serios.Daca e masina mea ma uit la ciuptura aia 3 zile.
      -ca sa nu sara vreunu cu ideea „pai si daca o lovesti?” o sa raspund preventiv ca „aia e ,pierd garantia” desi garantia aia e mai mica decat aproximativ orice paguba as avea la masina personala intr-un accident din vina mea

      Hai sa nu comparam a avea o masina la care nu platesti decat chiria cateva zile,cu a avea o masina 365 zile/an.

      Din nou, am calculele frumos pe hartie, ies mai bine fara.
      As scrie cu bold ca sa intelegeti faptul ca e cazul meu particular si nu se aplica la toata lumea.Nu va agitati cu manuta in jos ca am renuntat eu la masina, nu v-am pus pe voi

      00
    • @Robert3: comentatorii de pe aici: masinile polueaza, nu sunt bune, trebuie sa mergi cu bicla sau transport in comun
      tot comentatorii de pe aici: cum sa renunti la masina, minus da-te dr*q!

      Eu am reusit un compromis: am si masina dar o folosesc cand am nevoie de masina – gen sa nu car 4 baxuri de apa si alte cumparaturi cu carca, vacante, dus copil la scoala (stiu deja, minus); cand merg dintr-o parte in alta a orasului ma ajut de metrou, tramvaie cu linie dedicata sa ajung mai rapid decat cu masina, fara stres, contra sumei imense de 50 RON/luna. De regula un plin la masina (250 RON) imi ajunge si sincer nu inteleg cum oameni care fac 2000-3000 RON/luna isi permit sa mearga zilnic cu masina si sa bage 500-700 RON / luna combustibil.

      00
    • ami cer scuze la domni care au renuntat la masini :)

      00
  6. Lasa-i, sa nu mai ia! Si asa e plin in trafic de prosti

    00
    • ce ai bă cu Tudor Bratu?! nu auzi că nu a pătit nimic după ce a oprit ca prostul mașina pe autostradă?

    • @vali n-a oprit el, a oprit mașina.
      Probabil de aia nici nu se simte vinovat, că el n-a facut nimic :).

      00
  7. generatie pisdificata

    pica para malaiata in gura lui natafleata

    00
    • Ai vorbit ca un adevărat domn. Să te văd pe tine și pe mulți alții când o să vă lase generația asta pisidificată în țară, n-o să mai aibă cine să vă plătească pensiile, și tot ce-o să mâncați vor fi roșiile din grădină (care stă la țară) și mucii din nas.

      00
    • tu nu esti in stare sa-ti iei un permis de conducere dar visezi ca-mi platesti mie pensia 🤣
      ai vorbit ca o adevarata femeie, total debransata de la realitate.

      00
    • @Șerban, ai dat-o in bara rau de tot. Astia despre care vorbeste @wtf nu sunt in stare sa plece din tara si sa-si gaseasca ceva rezonabil de munca. In cel mai bun caz pleaca pentru 1-2 ani, timp in care inca primesc bani de la parinti, si apoi se intorc inapoi cu coada intre picioare (dar cu experienta de viata).
      De obicei raman in tara si taraie asa, pana pe la 30 de ani nefacand nimic, si apoi intra in depresie ca nu isi gasesc de lucru.

      Cei care se descurca sa plece din tara si sa-si gaseasca un loc de munca, se descurca si sa ia un amarat de permis de conducere.

      00
    • Băi uatăfac, de unde știi tu fă că n-am permis?! Ți-am zis eu cumva ceva despre asta? Da, am permis. Încă cu mămăliga în geam, dar pariu pun că știu să conduc mai bine decât tine. Și nu visez că am să-ți plătesc eu pensia. Că n-am s-o fac. Cum se va ivi ocazia, plec fără să mă mai uit înapoi la ratați care cred că din cauza tinerilor se va duce țara de râpă, când de fapt ei sunt cei care au muls-o până la epuizare.
      @Andrei G, individul nu a specificat o categorie anume, ci pur și simplu a generalizat. Și nici când bag 2 degete pe gât nu mi se face mai greață decât când îi aud pe unii cu „eh, tineretul ăsta”, dar sar de cur în sus când nu le acceptă controlorul tichetul de reducere la tren vechi de 5 ani.

      00
    • luati-va de mana si plecati in lumea mare.
      ja kere

      băă, e 2021
      de vreo 5 ani nu mai e nici funny nici interesant cand ameninta unu ca pleaca afara de parca se rupe tara in doua fara el.

      tot prostu cu 50 de euro in buzunar ajunge in spania, nu e ca si cand ati traversa dunarea inotand si granicerii tragand dupa voi.

      #growup #solipsism

      00
  8. Cum ar fi sa fie obligatoriu macar un curs despre conducerea unei masini?! Odata cu bacul. Ca sa inteleaga si ala care va fi pieton pe viata ce inseamna sa opresti o masina. Poate reconsidera saltul pe trecere.

    00
    • Vrei sa spui educatie rutiera. Si da, o idee buna. Impreuna cu educatie sexuala si financiara. Vise tata, vise…

      00
    • La fel ar fi bun un curs si pentru viitorii soferi cum sa respecte limitele de viteza in preajma trecerilor pentru pietoni.

      00
    • @punKreas, pai si ce facem, desfiintam scolile de soferi? Nu acolo ar trebui sa inveti sa respecti limitele de viteza oriunde te-ai afla si sa conduci cu prudenta in zona trecerilor de pietoni (nu mai spun sa incetinesti putin)?

      00
    • Nu știe nimeni de manualele alea care existau înainte de 90′: „Circulația rutieră” ? Când de altfel existau și cele de igienă?

      00
    • Nu știe nimeni de manualele alea care existau înainte de 90′: „Circulația rutieră” ? Când de altfel existau și cele de igienă?

      00
    • Daca respecti limita de viteza in oras, incetinesti la trecerile de pietoni si esti atent nu cred ca o sa ai vreo problema in a opri masina cand „sare” un pieton pe trecere. Asta daca nu conduci camion, acolo e alta treaba.

      00
    • @punKreas Nu fi limitat!

      @John Uite, tie ti-ar fi bun un curs in care sa-ti spuna cineva „Ba baiatule, cand soferul te vede si calca frana, mai dureaza pana se opreste de tot, chiar daca nu are viteza. De aia nu e bine sa te arunci YOLO in fata lui.”

      00
  9. E greu de luat examenul. Nu e ca la scoala. Trebuie sa si gandesti, trebuie sa faci chestionare multe, nu poti cauta cu google, nu poti face copy paste de pe wikipedia.

    00
    • Am in sat la tara zeci de oameni care nu leaga 2 cuvinte so au permis luat pe bune. Sunt chiar la limita aia de prostie si saracie in care nici nu stiu conceptul de „luat pe bani”.
      Crede-ma ca in Romania permisul il obtii involuntar cateodata

      00
  10. Sa nu ai masina e o chestie de utilitate/ oportunitate.

    Sa nu ai permis 3 o prostie.

    00
    • în românia sunt cam 30-50% de șoferi cu dreptul de a conduce dar care conduc prost și provoacă accidente , fie că conduc super rar și nu s-au încumetat să evolueze pe ramura asta, sau sunt moși sau action junkies. Așa că, eu, ca nepasionat de mașini și condus, de ce fac o prostie că nu iau ceva ce nu voi folosi? faci ca facultatea plătită de părinți, ca să fie?

      00
    • @Andrei, a explicat Vali in articol de ce este o prostie sa nu ai permis. Poate ramai vreodata fara serviciu si trebuie sa iti gasesti ceva rapid: livrator de pizza, taximetrist, sofer de Uber, etc.

      Sau varianta mai optimista: gasesti un loc de munca foarte bun, dar unde ai nevoie de permis pentru deplasari in interes de serviciu. Si pana cand iti iei tu permisul, sunt sanse sa se ocupe postul respectiv. Mai ales ca la 35-40 de ani deja devine mai dificil sa iti dezvolti reflexele.

      00
    • Nu cred că ai înțeles ce vreau să zic. Dacă sunt ca ăia 30-50 % nu e o prostie să nu conduc, îmi fac un bine mie și altora. Și sunt multe chestii pe care le poți face în afară de șoferit ca job intermediar.

      00
  11. Ai dreptate, dar nu din motivele pe care le crezi tu. Este de fapt „ce sa caut in traficul asta, mai mult m-as enerva”. Mutat in suburbii… tu nu prea cunosti oameni din generatia < 30, nu?

    Sa-l iei ca "nu stii cand iti trebuie" nu e o solutie. Il iei, il pui in dulap si nu conduci 2 ani, dupa care "ai nevoie", te sui la volan si ajungi subiect de articol gen "Azi am condus".

    00
    • L-am luat și eu pentru ca „cine știe când îmi trebuie” în 2006. A expirat de mult, în 15 ani nu mi-a trebuit practic niciodată. Fix asa zic și eu, ce sa caut în traficul din București, ma și enervez, îmi ia și 2 ore sa ajung oriunde și sa parchez. 35, deci nu chiar licean.

      00
  12. Nu poti fi hipster si sa ai si permis de conducere :))

    00
  13. ba lasa-i fara. vrem transport in comun dar ne miram ca unii nu-si iau permise/masini.
    lasa-i fara si cand au nevoie de ceva sa puna presiune pe politicieni/sistem/etc pana rezolva transportul in comun si tot ce mai e nevoie. e f bine

    00
  14. NOU
    #67

    Numai experiențe proaste cu școlile de șoferi și cu examenele pentru permis în Romârlania. Un sac de bani aruncați pe apa sâmbetei. Dacă o fi să fie mai bine faceți școala de șoferi în străinătate, vă costă mai mult dar oamenii sunt serioși.
    Aici am schimbat trei școli de șoferi. Toți de la instructori până la patronii școlilor sunt proști, răi, răutăcioși, invidioși, te tratează cu scârbă și dispreț, toți vor să le dai banii înainte și după ce s-au văzut cu sacii în căruță trebuie să te rogi tu pe banii tăi să-ți facă lecții de condus fiindcă nu ai dat și șpagă să te bage în seamă iar lecțiile durează o oră sau o oră și 20″ în loc de două ore cum scrie în lege și nici nu te învață mai nimic ca să îți ia banii pe lecții suplimentare. Patronii sunt și ei și instructori la rândul lor și se fură unii pe alții și se urăsc și disprețuiesc. Își țin angajații în concediu fără plată și își vând singuri propriile mașini prin firme fictive tot lor ca să nu aibă ce impozite pe profit să dea la stat. Dacă nu le dai atenția cuvenită îți pun bețe în roate, pe față, la examen. M-am dus să-i reclam la ANAF și la ITM și am fost întâmpinat de alți bagpuliști. Ăsta este ajutorul din partea statului pentru care plătești taxe.
    În fiecare zi de examen, la proba de condus, se adună cred că sute de candidați și dacă își iau permisul 2-3 sau nici măcar unul. Cum e posibil așa ceva? Chiar sunt toți proști? Or fi toți paralizați?
    De cum ți se prezintă li se vede un rânjet pe față și de abia așteaptă să te pice. Plus că sunt intersecții interpretabile, un polițist îți spune că pe aici trebuie făcut așa iar altul îți spune altfel, altul te duce automat pe unde trebuie să faci stânga pe linia de tramvai și în teorie se spune că trebuie să faci de pe banda a doua și nu de pe a treia, atunci când sunt trei benzi, dar nu te lasă nimeni și nu îți dă nimeni voie să treci. Pentru asta te depunctează pentru blocarea intersecției iar dacă te duci pe banda a treia te depunctează pentru că nu ești pe banda care trebuie, deși toți șoferii o iau pe acolo. Și multe altele situații interpretabile după bunul plac.
    Cât cheltuiești cu luatul unui permis în Romârlania mai bine te duci și faci școala în altă țară și poate și cu mai puțini bani.
    Toate astea se întâmplă în Iași, în prezent.
    Și încă o curiozitate, dacă se ia așa de greu permisul cum se face că sunt atât de multe accidente? Nu ar trebui să conducă toți matematic și la milimetru de bine? Cum se explică mașinile parcate în sensurile giratorii din Iași spre exemplu din moment ce Iașiul este în topul orașelor unde se pică cel mai mult la proba de condus? Ciudat…
    Și încă ceva: bă să-mi bag pula în țara asta de căcat cu oameni proști, răi, invidioși, disprețuitori și de căcat!

    00
    • În Iași se adună șoferi imbecili din toată Moldova, de aia se pică, pentru că-ți taie un prost calea sau sunt mașini parcate în sens și nu știi cum să reacționezi. Eu și ca pieton mă umplu de draci când văd traficul din Iași. Cu mașina evit pe cât se poate să trec pe acolo.

      00
  15. Se ia pe naiba repede carnetul. Nevasta-mea face școala de șoferi de nevoie la 47 de ani. Dă pentru categoria B-automata, ca sa-i fie mai ușor. A început școala pe 14 ianuarie anul curent. A dat si luat sala din prima acum 3 săptămâni iar la traseu e programata pe 26 luna viitoare. Daca o s-a treacă din prima, durează mai mult de jumătate de an de chinuiala.

    00
  16. Exista vreun studiu ca acum dau de permis mai putini decat in trecut? Sincer nu cred asta, pentru ca acum este infinit mai usor sa ai un cazan. Si a ramas ideea ca nu poti duce parasu…pardon domnisoara la cofetarie cu tramvaiul.

    In rest, discutii sterile, pe bani, pile si futut se lua permisul sin in anii ’80. La scoala nu inveti sa conduci, ci doar cat sa iei examenul. Instructorul nu are vreun MBA in pedagogie. Daca nu conduci dupa ce ti-ai luat permis, dupa iar tre’ sa faci ore. Primele dati cand conduci poti sa rupi si morcovi cu curul in acelasi timp. Bla, bla, bla.

    00
  17. De ce trebuie sa aibe toata lumea permis? Am un amic care dupa ce a trecut pe rosu de 3 ori si a provocat 3 accidente a vandut masina a aruncat permisul intr-un sertar si se plimba bine merci cu RATB-ul. Omul si-a dat seama ca nu e de el, a ridicat mainile si isi vede de viata lui.

    Nu e musai sa ai permis, nu mi se pare ceva asa wow. Merge trenul de behaie spre Brasov si spre Constanta (daca stai in Buc). Avioanele zboara bine merci. Bicicleta, mers pe jos. Te descurci foarte bine fara permis.

    Glovo pe bicicleta se face si chiar si pe jos am vazut.

    00
    • Depinde ce iti place sa faci, daca iti place sa te plimbi doar intre 3 orase, nu ai nevoie de permis.. Din pacate Romania nu are o retea feroviara atat de capabila sa te duca in locuri super frumoase din Romania (si sa nu dureze 10 ore pentru 300 de km).

      00
    • @Venom asa e. Doamne ajuta. Mai ai niste prieteni capabili sa conduca. Iei femeia. un cuplu cu permis si te duci. Mai te invarti mai te descurci

      00
  18. „20 de ani de acum încolo lumea va avea nevoie și de șoferi.” ai scris gresit 10 ani, posibil 5 ani

    00
  19. Eu am 30 de ani si nu am permis de conducere desi am facut scoala de 2 ori.

    Mi-am dat seama ca nu sunt un sofer bun deloc, iar stresul cu care as sta la volan sa fiu 100% atent mi-ar lua cativa ani lejer din viata.

    Mai este si problema ca masina este un intrument cu care poti sa omori si alti oameni nu doar pe tine. O clipa de neatentie si nu vreau sa am asta pe constiinta. Chiar daca nu ar fi din vina mea tot nu as putea sa traiesc fericit dupa.

    Asa ca da, prefer sa scutesc lumea de inca un sofer prost si sa am linistea mea.
    Am norocul sa-mi permit sa merg cu uber unde am nevoie iar daca o sa fie urgenta pot sa-mi fac si un abonament la Black Cab. In pandemie am dat destui bani sa-l aduc pe tata cu Black Cabul de cateva ori din Valcea pana la Bucuresti.

    00
  20. Eu am luat permisul anul trecut, inainte de pandemie, la 31 de ani. Nu m-a pasionat subiectul, sotia are de 10 ani si e obsedatat de condus asa ca nu aveam stres. Am zis totusi sa-l obtin pentru a fi de backup in cazul in care nu o sa mai poata conduce din fel de fel de motive (ceea ce s-a si intamplat intr-un final, dintru-un motiv fericit).

    Am facut scoala cu un vecin de care stiam ca face asta dintotdeaua. Eram mereu 3-4 elevi in masina, faceam cu schimbul. Ala de la volan conducea pana la casa celui care condusese inainte sau pana la casa celui care urma sa conduca.
    Eu avusesem norocul (sau ghinionul) sa fiu inaintea unuia care statea pe la gara de nord. Asa ca o data la 2-3 sedinte, faceam drumul Pantelimon – Gara de nord (in mare parte pe Stefan cel Mare) la ore de varf 18-19. Eu eram stresat maxim, instructorul vorbea cu fete pe facebook sau facea bilete la superbet. El oricum era genul care te baga direct in trafic chiar daca nu stiai care e schimbatorul de viteze.
    Poate ca mi-a prins bine ca m-a bagat in traficul infernal in scoala.

    Am renuntat la lamai, nu mai am probleme de emotii, m-am calit cat de cat cu traficul din capitala. Insa, cand ma duc la birou, tot pe jos + metrou. Masina sta in parcare. Aici poate e si mentalitatea mea de a nu folosi masina daca stiu sau banuiesc ca nu gasesc loc de parcare unde am treaba. Stiu, mentalitate de fraieri ar putea spune unii…

    00
  21. eu as baga restrictii: vrei permis? dar loc de parcare ai?

    00
  22. Eu am luat permisul, la a 3-a sau a 4-a incercare, nu mai tin minte exact, insa l-am luat pe spinarea mea, chiar daca a fost nevoie de o a doua scoala de soferi si alti bani. Sunt din Iasi, judet care sta slabut la procentul de cursanti care obtin permisul.

    00
    • Unora parca le e nu stiu cum, sa recunoasca ca nu sunt suficient de pregatiti si stapani pe sine. Asta e o chestie romaneasca, de fapt, ezitam sa spunem, atunci cand e cazul, bai, nu pot, nu stiu, nu sunt pregatit, mai am nevoie de ceva timp etc. si rezultatele se observa cu ochiul liber, in toate domeniile.

      00
    • E un rahat „cultural” cum zice la corporatie. Cand n-ai nici o realizare in viata, iti inchipui ca esti sofer de curse. Aia care nu sunt „meseriasi” n-au voie pe sosea, ca au stat 0.05 secunde in plus la semafor si n-a mai ajuns masculul alfa sa prinda deschiderea la campionatul de patinaj artistic.

      00
  23. Acum ca stau de ceva vreme la tzara, o sa o zic p-aia cu „in bula ta…”, si imi cer scuze. Aia care comanda de pe net sau merg cu Iuber sunt „bogati”, nu sunt aceasi cu aia care iti livreaza tie 3 salate pentru 20 de lei, exceptand pustii care fac un ban de buzunar ca au parinti zgarciti. Cred ca astia de la tara au facut credit sa-si ia permis, alta sansa n-au, mai ales daca n-au terminat liceul. Si surpriza, destui nu l-au terminat, ca au avut alte probleme pe cap.

    00
  24. Nu stiu de ce aveti impresia ca daca s-ar lua permisul mai greu, automat o sa avem si soferi mai buni. Aici n-are legatura cu dificultatea = reusita. Trebuie sa fi inzestrat cu aceasta aptitudine. Aici e mai mult oftica romaneasca gen: Ala primeste permisul acasa si eu nu. Asta ne-a durut intotdeauna. De ce isi face ala combinatii si eu nu. Eh uite pentru ca poate.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)