Dacă aveţi o zi tristă şi vă pricepeţi un pic la internet, mergeţi pe seopedia şi admiraţi şoarecii cum se zbat în rahat. A crescut pagerankul! A scăzut pagerankul! Mi-a murit siteul! Mi-a şters siteul! Au murit directoarele web!
Anyway. Google a facut update iar la pagerank, al patrulea pe anul ăsta şi al doilea în câteva săptămâni. Pentru că mi-e lene să verific ce PR au unele siteuri, mă voi rezuma la nişte idei pe marginea pagerankul şi industriei seo de la noi:
- seopedia e un forum de trişti. toată lumea sta acolo în aşteptare, sperând să înveţe ceva de la alţii, dar fără a contribui cu nimic. dacă vreţi să învăţaţi ceva util, mergeţi pe webmasters’ world.
- google a început să ignore link-exchangeul, siteurile şi directoarele, preferând să analizeze ce se întâmplă în pagină. aşadar, m-am trezit cu pagini cu pagerank 4 sau 3 şi multe pagini cu 2 şi 1.
- există metrici de care google ţine cont în calcularea pagerankului, dar pe care nu le veţi afla de pe blogurile experţilor seo români decât în momentul în care vor fi fâsâite. momentan ei testează intens ce se întâmplă şi vor scrie la momentul potrivt. adică în doi ani.
- există metrici la care seoiştii români nu pot accede, aşa că le ignoră total. zilele astea am primit un număr record de cereri de cumpărat linkuri şi link exchange. face zoso ăsta ceva dacă are atât de multe pagini bine văzute. da. produce conţinut original şi relevant! seoiştii români nu pot face asta, pentru că ei lucrează doar cu firimituri.
Metodele de optimizare şi de obţinere a traficului au rămas aceleaşi: sitemap valabil, titlu=h1, meta description, cât mai puţin javascript, indexare oprită din robots.txt şi, mare atenţie aici, conţinut nou şi original.
Am activat si eu o perioada pe seopedia pana am vazut ca fiecare isi da cu parerea in functie ce i se intampla lui in exclusivitate: „Mi-a scazut PR-ul, gata, de vina sunt directoarele web”, care de altfel, sunt exploatate la maximum cu nu stiu ce soft-uri, sunt irelevante si proaste de altfel. De altfel, ancorele in directoarele web trebuie sa alterneze sa castigi cat mai multe keyword-uri, la noi, nu exista asa ceva.
Ca si site-uri seo recomand: Matt Cutts, Rand Fishkin (SeoMOZ) si SearchEngineLand. Invatati de aici ca aveti ce!.
Cele sustinute de Vali sunt complet valabile. In sensul ca NU POTI AVEA SEO DACA NU AI CONTINUT!
Si inca un sfat mediocru: incearca sa „castigi” link-urile nu sa le faci, si sfatul meu este sa pastrezi legatura cu site-ul ce ti-a oferit link-ul ca altfel ai toate sansele sa-l si pierzi.
Inca o chestie ca mi-a venit acum in minte: Un link gata facut nu va sta acolo si nu va fi batut in cuie neaparat! Poate disparea! Deci, aveti grija cu directoarele/blogurile „anonime”.
@MadMike: SELand e bun pentru ştiri. cel mai bun blog de seo e ăsta.
„cât mai puţin javascript”
doar daca te referi cumva la afisarea continutului prin javascript, altfel remarca ta nu are nici un sens
Asa ma invata si fratemiu mereu…continutu e tata lor…daca ai continut bun si unicat ala iti aduce trafic mai mult decat daca stai sa vanezi cuvinte cheie si alte rahaturi.
Ai continut, esti apreciat, lumea te recomanda. Esti spammer, eventual o sa fi prins si o sa-ti iei 2 suturi in cur
Continut original. Aici e meciul.
Treaba cu conţinutul original mi se pare cea mai bună metodă. Că mai pui pe ici, pe colo, câte ceva preluat – da. Dar dacă faci din asta o regulă, atunci ce pretenţii poţi să ridici?
Problema este ca pentru a scrie ceva nou si original trebuie sa si muncesti un pic, asta e problema multora.
@Stu: da, dar vrei bani? soluţii e două: fie te agiţi să optimizezi la sânge totul şi te rogi la sfântul google să ne te penalizeze, fie consumi timpul ăla ca să scrii conţinut util.
PR4 cu foarte multe pagini în creștere.
Metrici nu e la feminin?
asa o sa facem sefu’
„Metodele de optimizare şi de obţinere a traficului au rămas aceleaşi: sitemap valabil, titlu=h1, meta description, cât mai puţin javascript, indexare oprită din robots.txt şi, mare atenţie aici, conţinut nou şi original.” bold pentru cuvintele cheie in continut, eventual anchor catre alte pagini interne si subliniez, continut original!
Observ cu placere ca pe seopedia sunt oameni care nu au aflat inca de Panda.
Din cate am testat eu, nu javascriptul in sine e problema, cu faptul ca site-ul e cu atat mai lent cu cat ai mai mult javascript, ori viteza este criteriu in algoritm.
@Maria: hai să nu exagerăm. au aflat, dar nu i-a afectat. dacă spun că i-a afectat, cad de proşti. şi toată lumea ştie că românii nu sunt proşti.
din ce-am observat PR-ul nu ajuta prea mult in cautarile de pe google
nici eu nu inteleg de ce fara javascript…
uhm..la sfaturile din ultima fraza, nu bifez decat continutul original..dar restul balariilor ma depasesc, robots.txt, h1 si etc..in concluzie o am si-o sa raman cu ea mica, nu?
@Bogdan Pai n-ajuta daca n-ai continut. Daca ai ajuta.
Ok, dar numai atât? Majorităţii celor de pe seopedia le-ar fi fost de un real folos dacă le indicai nişte surse de unde pot copia conţinut nou şi original…
@serban, pentru ca javascript face ca pagina sa se incarce mai greu, iar update-le de care se vorbeste in acest post pune foarte mare accent pe incarcarea cat mai rapida a paginilor, implicit optimizarea lor in aceasta privinta. Check this out 4 your site: page speed
bun asa, bazat pe continut, abia asteptam.. let it be!
si eu am ajuns la pr4 restul paginilor nu le-am verificat….
cred ca faptul ca esti activ, si ca aduci un plus internetului prin articole noi si originale( cum ai punctat si tu de altfel) o sa ai numai de castigat fiindca si google si restul celor care activeaza in domeniul online te vor respecta!
@cpe mersi! am 87 din 100, me very proud
tumblr blogu meu s-a schimbat de la 4 la 5. yeee
well, mie de pildă imi indexa şi /post/ şi post/?nomobile, ori eu nu vreau să facă asta, că nu sunt două articole diferite.
E frumos sa stai pe la mare si sa citesti chestui utile
dar una peste alta care’i treaba cu stooarea indexarii in robots.txt ?
Stimate Zoso, eu cred ca mai sunt si persoane capabile in acest domeniu, nu trebuie chiar sa ii manjim pe toti. Pana la proba contrarie, fiecare in sinea lui se crede mai bun decat celalalt, asa ca nu trebuie sa ne lasam dusi de unele persoane care se cred guru in acest domeniu. Fiecare este bun in bransa lui, asta este parerea mea si loc este pentru toata lumea, indiferent de meserie. Cand te crezi bun, cu atat esti mai slab, rutina este cel mai mare dusman, poti gresi oricand pentru ca te simti prea sigur pe tine.
Sper sa primesc un raspuns ! Toata stima.
răspuns la ce?
Pai, referitor la forum-uri ! Nu toate persoanele sunt incapabile si eu cred ca trebuie sa lasam loc si incepatorilor si noi am fost nu ? Intr-adevar, pe forum-uri sunt persoane care stiu doar sa se contrazica, un fel de „Gica contra”. Eu nu am vrut sa supar prin postul meu, am vrut doar sa spun ca nu trebuie generalizat.
Toata stima !