O pădure

Ați văzut pe la vreun partid vreun proiect pentru a stopa sângerarea asta? Ceva minimal, de genul „nu mai exportăm lemn brut, doar prelucrat, ca să creăm locuri de muncă și să vedem și ceva impozite serioase, nu mizilic”?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

64 comentarii

  1. Păi să începem cu AUR, interzicerea exportului de lemn brut e la cinste în programul lor de guvernare :)

    Dacă știai îi votai poate și tu :)

    00
    • Tu nu ai inteles ca doar cei de partea buna a baricadei pot sa vina cu astfel initiative? Indezirabilii nu au voie.

      00
    • Poate vor sa faca tzepe…

      00
    • Şi pe bună dreptate. Toate CPL-urile produceau mobilă şi derivate care mergeau la export.
      Mobilă de sufragerie tip „Topliţa” , nenorocire de aia cu luciu de-ţi trebuie o zi să o lustruieşti, este şi acum în picioare după 30 de ani.

      00
    • @soldatu, da vin băieții și cu un proiect de lege? Și usr a zis ceva, la fel de puțin concret ca si aur, până nu bagă proiectul de lege e gargară

      00
    • AUR ar trece in programul ala orice le-ar aduce voturi. AUR si cumpanasu au ajuns sa-l faca pe becali un personaj rezonabil iar pe Vadim un tip linistit, care stia si ceva istorie.

      Si da, Gotiu de la USR se chinuie singur sa rezolve ceva – le-a lasat mura’n gura si Legea Gotiu care sa protejeze MACAR parcurile nationale de drujbele ignorate de statul roman.

      Dar se pare ca nici USR nu se streseaza cu padurile asa ca Gotiu a fost pus pe liber, ca nu facea rime faine despre Barna si Ghinea.

      In rest nimeni nu vede ca Flutur a defrisat bucovina, asta in timp ce toate institutiile statului roman sunt puse sa-l atace, intimideze, linseze pe un individ https://www.facebook.com/bodnardaniel/posts/291983732357770 care tot intercepteaza transporturi in Suceava si ii strica somnul baronului local, susnumitul Flutur – protejat sfiinteste de la Bucuresti.

      Deci nu, in urmatorii patru ani nu salvam mai nimic. Copacii care au rezistat sute de ani sunt taiati doar pentru ca politicienii nostri sunt niste spagari mizerabili. Trist.

      00
    • E motivul pentru care nimeni n-ar teebui vreodata sa voteze AUR.

      Asta-i solutie de ‘blogger’ (scuze Vali, da’ asta e) scrisa in 5 minute de gandire. Nu rezolva nimic realistic… ba din contra.

      00
    • @vax: ce te face să crezi că nu i-a votat deja?

      00
  2. mie mi se pare ridicol ca toti smecherii, de la fosti activisti, pina la actuali suptangii, au vile pe valea prahovei, le place padurea, dar nu ridica un deget sa opreasca nimic, probabil merg pe ideea ca se va taia tot cu exceptia celor 3 copaci din spatele vilei lor

    00
    • Mie mi se pare ridicol faptul ca ministrul mediului in actualul guvern e din UDMR.
      Sa fie intamplare ca Drujba lui Dumnezeu era din acelasi partid?

      00
    • Valea Prahovei e chiar decenta fata de unele zone din har/cov sau vn/bc/nt/sv. De mm/sj/ab/cj nu ma pronunț, nu am mai fost pe acolo de peste 5 ani însă lucrurile arătau foarte nasol încă de pe atunci.

      00
    • @Robert ori te-a luat prin surprindere faptul ca Ministrul Mediului a ajuns in ograda UDMR ? Eu imi pariam si casa ca asa se va intampla, problema e ca acest eveniment era atat de sigur ca nicio casa de pariuri nu oferea cota pentru asta :))))

      00
    • Costel Alexe, fostul ministru al Mediului:
      Nu avem mai multe defrișări ilegale, doar mai multe fake news-uri… Niciun tren cu lemne nu a plecat in 2020 din Romania!
      Asta e de la PNL.
      Ala de e acum la Mediu e de la UDMR, si pe linga lemn, omul trebuie sa rezolve si problema ursilor, care cica ar fi prea multi. S-a pronuntat deja de mai multe ori in privinta asta si inca nu era ministru.

      00
    • da, după ce am tăiat copaci de ne-am plictisit, normal că avem prea mulți urși

      00
  3. Acilisa la mine in munitzipiu, e o padure la marginea orasului. Destul de sanatoasa, nu ca alea de pe langa Bucuresti, pe care le faci in 30 de minute la pas. Ce se intampla cu ea? Se umple mai nou de case si de blocuri. Ca e frumos sa ai casa in padure/la marginea padurii. Si e greu sa-ti dai seama ca padurea aia o sa dispara usor usor. Dar lumea cumpara, ca e frumos, si burta personala e mai aproape decat burta celorlalti, adica sa nu se taie padurea, sau daca se taie sa se taie doar pentru mine.

    00
    • Greenfield? :)))

      Da, stiu ca nu e greenfield, dar fix asta se intampla acolo.
      Ca sa nu mai zic de cartierele exclusiviste, gard in gard cu gradina zoologica (as inchide gradina aia, animalele alea sunt chinuite vai si amar in spatiile alea mici).

      00
    • Cumva La Stejari Residence ?

      00
    • Habar n-am cum se cheama. Nu e doar un complex. Sunt case plus blocuri in mai multe locuri unde anterior era padure.

      00
  4. @Vali
    Te-ai gandit ca poate de data asta s-ar putea sa fii in eroare? Banuiesc ca faci referire la austriecii de la Sebes. Aia nu exporta lemn brut. Aia prelucreaza si vand intern/extern lemn prelucrat sau semifabricate. Spun ca am intrat in anii trecuti in fabrica la Sebes si am vazut ce e pe acolo. Din cate stiu, in ultimii ani, dupa scandalurile care au fost prin media, importa bustean ( trenuri cum e cel care apare in clip, din zona ex-sovietica si din tari din estul europei ) la pret sub preturile de la noi.
    Mai sunt niste turci care au si ei interese prin RO dar de astia nu stiu mai nimic dar cum nu prea pomeneste nimeni de ei, cred ca au ”intrari”mai bune prin ONG-uri si/sau media.

    00
    • NOU
      #20

      turcu de la DB, care s-a certat cu putin și și-a mutat fabrica de MDF la noi, din cîte știu eu, nu lucrează deja de vreun an; nici cererea de MDF și PAL (sebeș/reci/rădăuți) nu prea mai e ce era, așa că nici ceilalți nu se bat tare pe lemn;
      cît despre trenul ăla, după 20 de ani de umblat prin gatere (vînd scule), pun pariu că nu e încărcat în RO, la cum sunt sortați/încărcați buștenii; ar putea fi ucraina dar ei au interzis exportul de buștean, deci cîștigătorul este slovacia (maybe austria dar iar nu pare rășinosul lor)…

      00
    • La Rădăuți, austriecii de la Egger și Schweighoffer aduc și bușteni din Ucraina, pe lângă lemnul exploatat legal (și uneori ilegal) de la noi din țară. Iar la export pleacă lemn prea puțin prelucrat, cu plus valoare prea mică (cherestea, plăci OSB și încă niște produse din reziduri lemnoase).
      Chestia ciudată și tristă în același timp e că în oraș, o fabrică de mobilă renumită înainte de 1989, care producea marfă de foarte bună calitate, destinată în principal exportului, este astăzi în moarte clinică. Nu spun că e vina austriecilor pentru situația asta însă nu ar fi fost mai ok să fi exportat mobilă decât simplă cherestea? A exporta cherestea mi se pare demn tot de țară bananieră.

      00
  5. Lemn dacic, carpato-danubiano-pontic. LOL.

    00
  6. AUR si USR

    AUR parca voiau exact interzicerea exportului de busteni. Dar nu cred ca asta e posibil in UE, exista libertatea comertului. Posibil eventual doar pe termen scurt, in cazuri exceptionale, nu ma pricep.

    USR: https://www.usr.ro/usr-la-guvernare/dna-paduri/

    TLDR USR:

    Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM), o structură creată pe modelul DNA și DIICOT

    Volumul de lemn recoltat fără acte din păduri s-a dublat între 2014 și 2018, dar numărul dosarelor penale legate de infracțiuni la regimul silvic trimise în instanță s-a redus între 2016 și 2019 cu aproape 50%

    Înființarea unei Direcții de Investigare a Infracțiunilor de Mediu – instituție cu independență financiară și autonomie structurală care să preia competența soluționării tuturor infracțiunilor de mediu prevăzute în Codul Penal și în legislația specifică fiecărui domeniu cu impact asupra mediului.

    E de vazut daca o sa poata face sau nu.

    00
    • „Dar nu cred ca asta e posibil in UE, exista libertatea comertului.”
      In politica nu exista imposibil. Suntem in UE, e democratie, ar trebui sa ne aparam interesele. Poate e greu, poate nu se poate interzice direct, dar formule sigur exista. In ultima instanta dai o lege care contrazice legile UE si platesti amenda la final, daca e mai mica decat pierderea e de ajuns. Fix cum fac corporatiile cand incalca legea.
      Trebuie sa existe insa minte si coae, aia e mai problematic.

      00
    • @Serban Intre timp Gotiu care a venit cu ideea, buna sau rea, de infiintare a DNA al padurilor a ramas pe afara Parlamentului. Sunt sigur ca Barna nu mai poate sa doarma de grija padurilor.
      Ce zice @Dex e fix ce au facut polonezii, dar nu mai stiu exact in ce domeniu :( ca sa va dau un link. Se gasesc portite legislative daca se doreste de catre politicieni. Din ce imi amintesc totusi poti face asta doar pe un termen limitat, dar tot e mai bine decat nimic. Cred ca de aici si ies apoi discutii ca sunt aia nationalisti si ai dracu.

      00
    • @Dex: pai asa vin Germanii si zic ca ei vor masina cu toate produsele facute in Germania.

      Nu prea intelege lumea ce-i UE-ul asta decat cand e horba sa scoata banii. A inceput sa imi si fie greata cand aud de idei de astea.

      De asta faci tot posibilul sa ai starzi si investitori. Sa poata omu’ care vrea sa faca fabrica de cherestea. Da’ cum s-o faca cand tot prosti’ zbiara dupa si mai multe restrictii. Cand toti asteapta mita? Cati din Moldova n-ar lucra intr-o fabrica de mobilier daca ar veni cineva s-o faca? Da’ cum ajunge mobila aia la cumparatori intraga si in timp util? De unde cumpara lemnul? De la o comoanie ce problematica si e posibil sa aibe probleme? Daca ramane fara materie prima din cauza asta? Din alta parte, de unde ca e un cost mare din cauza infrastructurii.. etc

      Sa nu mai virbim de greutatea infiintari unei firme sau mitele necesare pentru tot felul.. de la PUZ la orice altceva.

      Deci nu, interdictia de a exporta busteni nu ar crea peste noapte fabrica de mobila. Drept urmare nu ar rezolva nici o problema ci doar ar crea somaj. Sa nu mai vorbim sa renuntam la piata unica pentru asa ceva, suntem cretini la cap.

      Comunismul, prostia si idiotenia lu’ Ceausescu nu ne-a invatat nimic.

      00
    • Da, fix inca o institutie, eventul o comisie noua ne vor ajuta.

      00
    • Se poate, nu interzice UE asa ceva. Daca o tara vrea sa interzica (sau sa taxeze maxim) o anume activitate, poate. Singurul lucru ce-l spune UE e sa ai aceleasi reguli si pentru celelalte entitati din UE. De exemplu, poti sa dai ban total la exploatarea forestiera, dar nu poti sa dai ban doar pentru firme din alte tari ale UE.

      00
    • „Dar nu cred ca asta e posibil in UE”
      Orice e posibil in UE daca ai conducatori cu coaie mari. Vezi cazul cu migrantii sirieni unde UE a batut jumate de an cu pumnu in masa Ungariei ca e obligata sa ii lase sa treaca si sa accepte cote obligatorii de migranti.
      Orban s-a sters la fund cu deciziile UE si a facut ditamai gardu de sarma ghimpata, si a mai si dat cu tunuri de apa si gaze lacrimogene pe aia cand au incercat sa rupa gardul.
      Noi avem conducator „un dulap cu haine de dama” cum il numea CTP. Asta este un „yes sir” cand merge la Bruxelles.

      00
  7. Sau, cum am citit cu ceva timp în urmă, ce au făcut albanezii: de la data de….se interzice tăierea de arbori din fondul forestier existent până la o dată nedeterminată.

    00
  8. Eu as avea o vorbă de umplut frigiderul pentru CFR…ăștia pot să aibă zeci de vagoane de marfă, dar CFR face ruta Galați- București cu 1-2 vagoane și cu prețuri nesimțite.
    Putem în tara asta sa incepem de oriunde, din orice sector. Nu se vrea! Acolo se formează ciolanul.

    00
    • Diateza asta pasivă ne omoară. Cine „nu se vrea”? Subiect și predicat.
      Hai că pe blogul ăsta sunt cititori de calitate. :)

      00
  9. Aici cred ca gresesti cel putin in exprimare. E o mandrie sa fim granarul Europei insa o rusine sa exportam lemn brut?
    Avem niste legi, probabil ar trebui corectate putin sau inasprite si clar trebuie un organism care sa le apere. La final de zi vorbim de busteni, nu trafic de tigari, nu sunt x variante sa muti acei munti de cherestea.

    00
    • „Granarul Europei” e anual (cu ghilimele pentru ca nu mai suntem de mult timp), padurea e „o data la 50-100 de ani.”
      Simti diferenta? Graul creste o data pe an, padurea creste o data pe secol.

      00
    • @Cristi – ambele chestii se exploateaza insa sistemul difera. Si padurea se regenereaza, se replanteaza, exista niste cote de taierere etc. Probabil ca exista zone in tara unde e de preferat sa impaduresti dealurile decat sa ai pasune pentru oi.
      Eu spun ca e important sa se faca conform regulilor.

      00
    • Granatul Europei, e Rusia. De cand cu sanctiunile baietii au trecut pe productie de razboi: mancare, otel, combustibil, armament.

      00
  10. A cui e padurea aia? Mai exista paduri de stat? Cate? Cat s-a retrocedat, pe principiul: „e terenul meu, fac ce vreau cu el”?
    Ce sa facem noi? Eu, tu, ce sa facem? Locuim acolo? E padurea lu’ tata? Nu. Nu pot face nimic.
    Daca aia acolo, local, se omoara intre ei, noi ce putem face? Daca padurarul, politia, politicianul local vrea sa-si cheleasca terenul, noi ce putem face?
    Singurul lucru pe care il putem face e sa le dam foc cand vor incepe sa planga ca zona lor e defavorizata, ca nu au ce manca, ca vor bani si ajutoare.
    Stiu, am sa iau minusuri.

    00
    • Sau ca sa consumi mai putin gaz, poti sa incepi sa dai foc responsabililor, decat unei comunitati intregi, care habar n-au de capul lor, doar de-aia au primar si legi care ii conduc.

      00
    • „habar n-au de capul lor”… gata, i-ai exonerat. Le cade muntele in cap de la defrisari, dar „habar n-au de capul lor”.
      Spre deosebire de tine, care ii faci proști, eu consider că localnicii stiu exact ce se întâmplă, dacă nu sunt orbi. Eu le acord mai mult credit decât le acorzi tu.
      So, ai o padure, care dispare in doi ani. Și următoarea, si următoarea, iar una din sursele tale principale de venit e lemnul, inca pe vremea cand taiai sa vinzi țăranilor din celelalte județe, sa aiba de foc iarna.
      In condițiile astea, când îți dispare o sursa de venit cu viteza unui tren infinit, tu ce faci?
      Ei, atunci când vei veni sa plângi că mori de foame, atunci îți dam foc.
      Aș putea continua discuția, expunand faptul ca nu e corect sa imi distrugi mie țara, ca Moldova nu e a ta, e a urmașilor urmașilor nostri, in vecii vecilor. Nu e corect ca eu sa nu pot vizita padurile lui Ștefan pentru ca le-ai furat tu.

      00
  11. Chuck Norris Fighting Loggers
    https://youtu.be/6DEeSM7o1LA

    00
  12. Problema cu lemnul „furat de austrieci” e inexistenta.

    „Romania’s wood exports amounted to EUR 1.63 billion in 2018, representing about 2.4% of the country’s total exports (EUR 67 bln), a level close to that recorded in 2017 (EUR 1.65 bln), according to data from the National Statistics Institute (INS).

    Unprocessed log exports amounted to EUR 15.7 million (less than 1% of total wood exports), down from EUR 22.3 million in 2017. In volume terms, Romania exported about 91,500 cubic meters of raw logs last year. For comparison, unprocessed wood imports amounted to 1.26 million cubic meters.”

    https://www.romania-insider.com/more-half-romanias-wood-exports-go-outside-eu-which-are-biggest-markets

    E ridicata din cand in cand, sa agite spiritele si sa umfle flacara nationalismului in unii.

    00
    • E ridicata sa ignoram adevarata problema. Aia in care nu profitam la maxim de padurea noastra neavand grija de ea (replantand) si nu luam toate taxele pe ce se intampla.

      Germania, de exemplu, taie de 6 ori mai mult lemn anual si suprafata padurii creste anual in ciuda acestui fapt. Au industrie creata pe tema asta.

      La noi de abia asteptam sa dam cu restrictii populiste ce nu rezolva absolut nimic decat ingreuneaza posibilitatea celor ce vor sa faca ceva in mod legal.

      00
  13. vagoanele nu sunt romanesti

    https://i.imgur.com/VZaoCMh.png

    ca sa fie romanesti, trebuiau sa aiba 53 la inceput

  14. Mie greu să cred că voi mai vota USR după girul dat UDMR. Nu a fost o surpriză nominalizarea dar tot m-a apucat o greață imensa. Dacă au dat fără să clipească ditamai sectorul sunt capabili să facă orice fel de înțelegere. Între timp am aflat că cei din satul unchiului meu plătesc firmă de pază pentru pădurea proprietate privată

    00
  15. Lucrez fix langa calea ferata Curtici – Sebes si vad aproape zilnic trenuri de genul asta. Vin dinspre directia Curtici, deci de undeva din vest.

    00
    • Trenul asta este ca pisica aia cu un singur ochi care intra intr-un bar si de fapt iese. Majoritatea trenurilor cu busteni care intra prin Curtici vin din Slovacia.

      00
  16. Bai baieti, ce dracu vorbiti aici despre paduri taiate? Ia hai, inapoi, incolonarea, si toti in cor: MUE PSD! Ce dracu v-ati apucat sa ganditi? Nu mai ganditi, ca va face rau, spune-ti ce va zic eu: MUE PSD!

    00
    • Vrei sa zici ca nu are legatura mafia lemnului cu PSD? Nu stiu altii cum sunt dar eu cand zbieram Muie PSD o faceam cu un motiv.

      00
  17. eu nu inteleg o treaba si rog sa imi explice cineva mai informat, deci situatia este asa:
    – padurea e o resursa regenerabila care trebuie exploatata, la fel cum e un lan de porumb, de exemplu. plantezi copaci, aia cresc, ii tai, pui altii, aia cresc, ii tai din nou, ati inteles ideea, toata lumea castiga. desigur, sunt si paduri seculare sau virgine sau rezervatii care trebuie protejate, dar majoritatea padurilor sunt o resursa regenerabila.
    – noi avem directia silvica si teoretic se ocupa cu administrarea padurilor si planificarea taierilor incat padurea sa se poata reface (se imparte pe parcele, nu se taie decat dupa un timp/anumite parcele, se replanteaza dupa exploatare etc.)
    – are directia silvica vreun corp de control care sa o verifice daca aproba taieri pe naspa sau isi face bine treaba? de ce nu sunt si niste ONG-uri care sa faca o verificare paralela si doar niste idioti care se tanguiesc atunci cand vad ORICE transport de lemn pe drum sau pe cale ferata?
    – lemnul nu poate fi taiat cum vrea pl fiecaruia, ai nevoie de aprobare ca sa il tai, transporti si il valorifici. mai ales in cantitati mari e nevoie de acte care sa dovedeasca legalitatea provenientei sale, ca nu vorbim doar de cativa tarani romani sau suedezi care merg noapte prin padure sa mai taie si ei ceva, vorbim de cantitati industriare cum ar zice un influencer
    – e cineva care se ocupa de verificat daca lemnul tansportat e taiat legal? din cate am auzit, ca n-am idee aici, e un sistem care face asta, inclusiv urmarire prin GPS la transporturi. daca lemnul ala e taiat legal, de ce mai face scandal lumea cand vede un tren cu lemn si nu face scandal cand vede un tren cu porumb cand practic e aceeasi situatie?
    – sa zicem ca firmele alea austriece fac rost de lemn pe naspa. din putinele mele cunostiinte, lemnul e cam greu de ascuns si transportat ilegal, e greu si voluminos si nu il poti deghiza in altceva sau sa il ascunzi prin tapiterie la masina. e cineva care sta la poarta la austrieci sa ii verifice daca lemnul pe care il exploateaza e legal? daca da, e cineva care verifica daca taierea lemnului aluia a fost aprobata pe bune si ca planificarea taierilor a fost facuta cu cap? sau, din nou, sunt doar prosti care se tanguiesc pe internet cand vad mai mult de 10 busteni intr-un tren sau tir?

    eu de fiecare daca cand vad un cretin care se enerveaza ca vede un transport de lemn si se vaita ca vai, maica, dispar padurii si ne fura austriecii, imi pun intrebarile de mai sus si, in principal, intrebarea daca avem un sistem si o legislatie care sa previna taierea ilegala de paduri. iar daca nu avem, sunt cumva austriecii de vina ca noi nu suntem in stare sa ne pazim?

    00
    • Asta mi se pare si mie amuzant. E cam ca referendumul ala cu familia: hai sa mai facem inca o lege pe langa cea existenta ca sa dea bine la public.

      In caz ca va intrebati – Romania este unul din statele cu cele mai multe legi. Legat de chestia asta:
      * in statele cu legi multe (si evident, cazuri particulare cu dedicatie) coruptia e mare (se aude acolo, in spate, la UDMR?);
      * de multe ori, legile se incaleca una cu cealalta si sunt dificil de aplicat;
      * politia, ocolul silvic si cele 13ooo de agentii care se ocupa de asta nu isi fac treaba. Parte din motive de #2, parte ca mandatul de la famiglia le cere ca sa nu il aplice, parte ca ii doare’n pensula.

      De’aia vedem jdemii de vagoane si camioane cu lemn care „pleaca”.

      00
    • Perkele, cati ani ai? 2? Exista toate lucrurile alea in Romania. Problema e ca nu se aplica.

      Orice prost crede ca solutia e data de mai multe legi. Aiurea. Mai multe legi de cele mai multe ori inseamna asta: dilutia responsabilitatii pana la dizolvarea completa a ei, oferirea de portite de scapare, complicarea pana la paroxism incat nimeni nu o mai poate intelege sau aplica.

      Si pentru ca tara e plina de prosti, asta se promite. Mai multe legi.

      In realitate insa, solutia e contraintuitiva. Adica mai putine legi. Mai clare. Si cel mai important: usor de aplicat.

      Si aici intervine partea cu adevarat grea. E usor sa dai mai multe legi. Mai complicate. E mai greu sa dai legi mai putine. Mai clare. E ca in treaba aia, intelegi un lucru cand poti sa-l explici unui copil de x ani. Putini sunt capabili de asa ceva. Cu cine sa faci asa ceva?

      Pentru ca nu e lucru simplu: trebuie sa te lupti cu o caracatita. Esti omorat efectiv cu legea in mana. Daca tot lantul de justitie e manjit de jos pana sus. Pentru ca e atat de mare caracatita, incat nu se concepe ca cineva sa deschida cutia Pandorei.

      PS. Citeam ca noul ministru al justitiei are niste probleme cu niste schimburi ilegale de apartamente. Reteta clasica de pe vremea comunistilor. Caracatita isi pune in posturile cheie oameni santajabili. Papusi.

      00
    • eu nu ziceam neaparat ca trebuie mai multe legi, dar ziceam ca aia care se tanguie cand vad busteni pe tren sunt penibili, ca aia care ii critica pe austrieci ca ne taie padurile sunt si ei penibili deoarece problema e ca noi nu putem avea grija de paduri si ca societatea civila ar trebui sa se implice mai mult in controlarea statului/directiei silvice si ca daca tot se freaca bani aiurea prin ONG-uri, ar trebui sa apara si cateva pe domeniul forestier, mai ales cele axate pe ecologie.

      00
  18. In Dubai si in general in Emirate nu au paduri si o duc bine. :D

    00
  19. Din cate stiu eu tratatele europene ne impedica sa punem explicit stop la exportul unui produs sau categorii de produse si de asemenea nu putem impune taxe vamale facand parte din piata de liber schimb. Corect?

    00
    • Exista exceptii si exista si moratoriul. Asa cum au existat acorduri pentru accesul românilor pe piata muncii in unele tari din UE, la fel o tara poate sa impuna anumite restrictii temporare pentru a se proteja.

    • de ce stoparea exportului ar fi o solutie cand problema e de mai jos un pic?

      00
  20. Marea majoritate merge direct in China, asta care se vede nu-i pentru chinezi, cel pentru chinezi e pus direct in containere inchise, nici macar nu-l vezi… milioane de metri cubi cred. Chiar sunt curios sa vad daca sunt statistici si date despre asta… ca vindem in prostie materie prima in China, dar nimeni nu stie nimic… se stiu numai asa in mare generalitati.

    00
  21. Voi știți că pădurea se mai și taie, nu-i așa? Și daca ai amenajament, se taie și la ras, nu numai ici colo, pe picior.
    Se taie mult si pentru ca ardem mult. În România, numărul gospodăriilor care se utilizează lemnul de foc ca mijloc de încălzire este de 3,415 milioane, reprezentând 45,71%, din totalul gospodăriilor înregistrate la nivel naţional, conform datelor Institutului Naţional pentru Statistică.
    Cifrele s-au mai schimbat și, pentru ușurința calculului să luăm 2 milioane de gospodarii și 3 mc/an. Adică 6 milioane metri cubi de lemn ars anual.
    Volumul mediu anual recoltat în perioada 2013-2017, stabilit în baza informațiilor comunicate de Institutul Național de Statistică, este de 18,136 milioane mc/an (anul 2013 – 19,282 milioane mc, anul 2014 – 17,889 milioane mc, anul 2015 – 18,133 milioane mc, anul 2016 – 17,198 milioane mc, anul 2017 – 18,316 milioane mc).

    Din o medie de 18 milioane mc, noi ardem o treime.Mult…
    Asta înseamna vreo 60.000 ha de pădure, tăiată la ras.
    Apoi toți vrem lemn de bună calitate, nu mai ia nimeni doborâturile. Ardem în sobă lemn de lucru, și lemnul doborât se usucă în pădure. O altă mare problemă.
    Și da, România importă lemn. Din Cehia și Slovacia, pentru industrie și din Bulgaria, pentru ars în sobă.
    Ce vreau să spun: pentru a proteja pădurea, ne trebuie cap, nu cap de lemn…

    00
  22. România e importatoare netă de bușteni, importă cu mult mai mult decât exportă. În esență, importăm bușteni și exportăm cherestea și produse finite.
    A mai spus cineva mai sus, dar era în ingliș, o limbă prea puțin cunoscută de către românii verzi.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)