Orașul verde…

Mâine e posibil să mă văd cu primarul și mă gândeam să îl întreb ce se mai aude de pistele alea de biciclete, de copacii ăia plantați, de spațiile alea verzi. Cumva cred că o să fie o discuție scurtă, dar mi-o imaginez în cap de fiecare dată când văd poze ca astea de mai jos. Cumva în alte țări se poate cu verdeață, cu copaci, cu mai puțină poluare. Nu îmi dau seama cum.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

69 comentarii

  1. Nici oamenii nu planteaza. Gazonul si tuya sunt sfinte. https://www.youtube.com/watch?v=JTh78-eHba4

    00
    • Planificare proasta de la bun inceput. Cand cladirea ocupa 70% din terenul alocat unde naiba sa mai puna si copaci?

      00
    • Un copac incape oriunde. Numai sa vrei si ii gasesti loc.

      00
    • Cu cateva exceptii, un copac nu creste de pe o zi pe alta. Eu pot spune de-abia dupa 4 ani ca as avea indrazneala sa numesc copacei ce am plantat prin curte. Cu exceptia brazilor care inca se chinuie sa devina copacei.

      Mult blamatele tuia (care, de fapt, la mine sunt chiparosi) au ajuns insa la 2.5m.

      00
    • Nu orice copac incape oriunde, spatiul e sacrificat la maxim pentru a inghesui mai multe constructii/apartamente si nicidecum pentru un spatiu adecvat unui copac. In plus un copac/pamantul din jur necesita intretinere vs. asfalt.

      00
    • Nu stiu unde locuiesti, dar unde stau eu, PUZ-ul localitatii obliga constructorul ca parcela sa aiba minim 400mp pentru o casa unifamiliala, respectiv 600mp pentru un duplex.

      Acum, e drept ca ghiolbanul mioritic isi face case cu amprenta de 200mp, cand ei sunt 2 si un caine, dar chiar si asa ramane spatiu suficient pentru cativa copacei.

      00
    • E clar ca depinde de fiecare primarie.

      La mine in puz-ul local zice ca parcela trebuie sa aiba minim 150 mp si front stradal de 8m. Pentru case insiruite, tot 150mp dar frontul stradal trebuie sa aiba 12m.

      Ocuparea maxima este 80% dar nu mai putin de 30 mp de spatiu liber.

      Spatiile neconstruite trebuie sa aiba un arbore la fiecare 100 mp.

      00
    • Alea sunt cateva zeci? poate chiar bat suta? de case identice?
      Daca tot am, sa zicem 100-130k iEuro, de ce as lua ceva identic cu alti zeci, sute ?

      00
    • Normal ca un copac nu creste de pe o zi pe alta, dar daca il plantezi, el creste. Daca nu il plantezi, el nu creste. Asa ca planteaza si va creste. Spuneai de chiparosul de 2.5 metri, care probabil e un Leylandii… Ei, stai vara la umbra la umbra chiparosului? Cand iti imaginezi o padure, un copac frumos, cumva te gandesti automat la un chiparos?

      Si da, sustin ca un copac incape cam oriunde. In parcari, pe marginea strazilor, intr-o curte de 10 mp… Desigur ca mai trebuie udat in primii ani de viata, mai trebuie stransa frunza, trebuie toaletat si formata coroana in primii ani, dar nu e o munca grea sau imposibila. Dar daca nu plantezi, nu ai munca de facut.

      00
  2. „in programul de guvernare avem inclusa o serie de proiecte pentru a imbunatati acest aspect. cu siguranta, urmarim cu atentie si ingrijorare nevoiile cetatenilor urbei. am fost alesi cu un mandat pentru a le respecta dorintele.”

    si burleanu de la FRF ar stii sa te abureasca daca e nevoie.

    00
    • Bun venit la Cluj, unde Boc & co au umplut orasul de betoane (made in China). Si insista cu asta, niciun proiect nu e gata la timp, totul e un santier trist, ticsit de betoane! Din cand in cand, boc iese si mai anunta cate un parc care nu se face niciodata… De parca ar fi toti alergici la pomi si la flori! Desigur, asta le developeaza provenienta rurala, unde trebuia sa-ti betonezi curtea pina la cotetul porcului, grajd etc.

      00
  3. Daca te iei dupa pozele alea… ar trebui sa mai daramam din blocuri.

    00
  4. Sa se impuna, si respecte un nr. de mp. spatiu verde raportat la mp utili construiti. Nu mp la sol, ci construit, sa nu se mai poata eschiva prin marirea nr. de etaje. Faci turn de 20 de etaje in loc de 10? Se dubleaza si spatiul verde necesar.
    Sa se impuna ca parcarile sa fie doar subteran, minim 1 la garsoniera-2 camere, doua la restul. + 20% pentru vizitatori. Si parcarile sa nu se mai poata cumpara la separat. Obligatoriu la pachet. N-ai masina? Pui un container si depozitezi. Gasesti ce sa faci cu spatiul, nu-i problema.
    Obligatoriu cedare spatiu pentru trotuar + spatiu verde la strada si spatiu pentru cel putin doua benzi pe sens. Just in case.
    Si controale pe bune. Cu-i nu-i convine, aia e, sunt alte domenii unde poti face business. Si cine nu respecta, demolare.
    Cum ar zice un clasic in viata, atat de simplu e.

    00
    • Man, eu locuiesc in bloc nou din bucale, la care investitorul nu a mai făcut parcari …nici subterane nici supraterane…l-am reclamat la diverse instituții, plua…nici cu tarambetii din bloc nu mi-e rușine, nu vor sa il dam în judecata, prefera sa parcheze pe strazi, trotuare etc…natie de cocalari cretini…

      00
    • @car
      Deci tu ai acceptat teapa lui ca ai zis ca te descurci iar cand s-a aglomerat si nu te ai mai descurcat ai zis ca rezolvi cu judecata nu ?

      00
    • @dny, e usor sa zici dar cand cocletii cumpara din stadiu de proiect, trebuie să dai si tu avans macar de la nefinisat ca altfel mai prinzi daca mai ramane ceva, primariile si bancile si statul ar putea face ceva daca ar vrea, dar nu vor, le convine, sunt niște cocleti ca restul

      00
    • A, da, si asta. Pentru ca in Romania nu se poate altfel, fara vanzare din stadiu de proiect, fara promisiuni, fara nimic. Cand e proiectul finalizat.
      Si aici acoperi doua chestii:
      1. Mai eviti din tepe
      2. Daca constructorul n-are bani sa finalizeze proiectul fara sa vanda, poate nu merita sa faca asta.

      00
    • @Zarax si in vest se vinde din stare de proiect stai fara griji dar acolo nu vine gica combinatorul sa faca bloc, macar atat, esti aparat de stat/asigurari, exista și țepe dar la noi e vestul sălbatic

      00
    • Suna misto scenariul tau.Dar asa ar ajunge 3000 de euro mp util si ar zice lumea ca dezvoltatorul ii tilhareste.
      Oamenii vor ce spui tu,dar sa plateasca maxim 1000 de euro pe mp util.

      00
  5. A 2a poza e cumva dr tabere?

    00
  6. Intreaba-l pe prost si de ce politia locala nu isi face treaba in privinta parcarilor neregulamentare din tot orasul. de ce se inchid ochii?
    Intreaba-l si de ce se refuza cu ardoare sa se monteze stalpisori care sa blocheze accesul masinilor neregulamentare pe trotuare.
    Intreaba-l si de ce amenzile de parcare neregulamentara date de locala sunt asa de mici?

    Noroc!

    00
    • Un pic mai diplomat dar poti sa intrebi daca sunt indicatori statistici care sa se urmareasca si sa se publice periodic, trimestriar, anual astfel incat sa se poata urmari efectele masurilor luate. De exemplu: numarul de amenzi de parcare. Numarul de persoane care pot da amenzi de parcare. Cate amenzi da o persoana? Cate se colecteaza? Unde sunt zonele cu probleme, care sunt masurile propuse, care e indicatorul care masoara asta si ce se intampla daca nu se imbunatateste?

      00
    • Sa-l mai intrebe si de ce dupa 2 ani inca avem bulevarde/strazi principale cu denivelari, guri de canal care nu sunt la nivelul asfaltului. Vali, poti sa-i spui sa se plimbe putin pe Calea Bucuresti pe banda 1 (dar cu masina lui personala), fara sa faca manevre de stanga / dreapta pentru a ocoli gropile/gurile de canal. Si la podul de la Darste (iesirea catre Predeal) – la fel, sa circule cu masina personala pe banda 1 ca sa dea cu rotile dreapta in cat mai multe guri de canal.
      De asemenea, intreaba-l de ce nu s-a luat nicio masura dupa ce la sensul giratoriu de la Onix s-au reparat gurile de canal si dupa 2-3 luni „groapile” au revenit la nivelul dinainte.
      Intreba-l de ce nu trimite Politia Locala pe Grivitei, Muresenilor, N. Balcescu si alte strazi, sa dea amenzi celor care blocheaza banda 1 (cu stationari si opriri de genul „boss, stau 1 minut”).

      00
    • alexnicolae. raspunsul diplomatic, a fost initiat studiul de fezabilitate al unui proiect de implementare a agregarii informatiilor de la diversele servicii intr-un sistem informatic centralizat care va permite evaluarea in timp real a efectelor masurilor adoptate de diversele organe ale administratiei locale si optimizarea factorilor ce produc adanci nemultumiri cetatenilor.

      zi ba in pjla mea de ce nu faci ce ai promis?

      00
  7. Stiu ca sunt anticurent, doar ca am fost de curand la Budapesta si Viena.

    Si acolo sunt copaci pe strazi, dar putini, pentru ca fac multa mizerie pe ciment/asfalt, iar resturile de descopunere = praf.
    Costa mult si e cooperativa in zadar sa strangi frunzele.

    Desigur, pe afara au mult mai multe parcuri si paduri (centuri verzi).

    La noi se contorizeaza si suprafata parcarilor (alea cu dale prin care teoretic creste iarba) ca fiind zona verde.

    00
    • “copacii fac multa mizerie pe ciment/asfalt”

      Asta e direct noaptea mintii.

      00
    • n-ai inteles @bosulean „Costa mult” si trebuie maturat in fiecare an.
      Traim in lumea minimizarii costurilor. Totul trebuie minimizat si automatizat. Cu exceptia furturilor de la buget.

      00
    • –-
      Green space per inhabitant in the city of Vienna in Austria in 2018, by category (in square meters)
      table column chart
      Characteristic Green space in square meters per inhabitant
      Forest & Woodland 37.61
      Farmland 21.76
      Nature Reserve 11.78
      Park 8.5
      Public Garden 6.51
      Vineyard 3.71
      Maintained Grass 2.47
      Golf Course 0.76
      Orchard 0.22
      –-
      Area of green spaces per inhabitant in Romania in 2021, by city (in square meters)
      table column chart
      Characteristic Surface area in square meters
      Ramnicu Valcea 2.7
      Botosani 3.3
      Baia Mare 3.7
      Galati 4.4
      Cluj-Napoca 5.6
      Constanta 5.6
      Tulcea 6.3
      Bucharest 7.1
      –-

      Clar Viena are mai puțini copaci. Are atât de puțini că Bucureștiul nici măcar nu calculează restul statisticilor pt ai nu jigni.

      https://www.statista.com/statistics/860514/green-areas-per-inhabitant-in-vienna-in-austria/
      https://www.statista.com/statistics/1252851/romania-area-of-green-spaces-per-inhabitant/

      00
    • Chiar am fost și eu recent în Viena și Praga, dar cumva nu cred ca lipsa copacilor în orașele astea două e o problema de strans frunzele, ci mai degraba de lipsa de spațiu. Orașe din perioada habsburgică, bulevarde largite cu prețul trotuarelor îngustate. Spre deosebire de Praga, unde peste tot s-a betonat si pus piatra cubica, in Viena am vazut la fiecare colț un efort de a amenaja un spatiu verde, un pâlc de 4-5 copaci și iarbă. Dar deși in Viena am fost la sfârșitul lunij octombrie, nu erau frunze pe jos, deci cineva le strângea cu toata „munca în zadar”.

      Cât despre pădurile și grădinile urbane din Praga sau Viena, cumva acolo se strang frunzele, nu s-au gânditsa taie copaci si acolo. Fraieri.

      Cat despre era optimizării costuri si capitaliști veroși din vest, aici in Berlin BSR trimite cel putin saptamanal niște angajați cu mașinuțe care aspira frunzele de pe trotuar. In anumite zone cu înclinații mai artistice, nu se aspiră toate frunzele ci doar pe mijlocul trotuarului și a pistelor de biciclete, iar de o parte și de alta se lasa frumos gramajoare ordonate de frunze galbene, lungi cat tot trotuarul. O plăcere. Iar asociațiile de locatari platesc contractorii de la firmele de curățenie cu care au contract sa vină cu aparat de suflat frunzele, cumva funcționează.

      00
    • In Viena, in zona centrala, deci turistica, slabe sanse sa vezi copaci, exact cum s-a explicst mai sus. Dar, intr-adevar, unde s-a putut, s-a amenajat cate un parculet, s au plantat copaci, se tine curat, se intretin locurile alea. In plus, 2 sectoare au in componenta foarte multa padure, aia iar poate contribuie la numarul de mp de „verdeata” pe cap de vita furajata. Zona dunarii e plina de verde si copaci deci orasul oarecum sta bine la capitolul asta. Oricum ideea e ca nu mergi foarte mult pe jos cam din orice parte a orasului ca sa dai de un spatiu verde cochet si frumos. Budapesta desi nu o stiu foarte bine, imi pare ca e cam la fel. Oricum ceva diferenta fata de multe orase din romania la capitolul asta, in favoarea celor de peste granita, din pacate.

      00
    • La noi se contorizeaza si cimitirele.
      I shit you not.

      00
  8. La un singur lucru am pus botul din programul ala plin de fonfleuri. Ca deschide curtile scolilor sa poata bate copiii mingea. E clar in pixul lui, l-a durut fix in cur.
    Sa-i transmiti ca ma pis pe scrisoarea lui de mincinos.

    00
  9. Da-i sa citeasca articolul asta, ca poate a uitat

    „Vreau să avem o strategie de dezvoltare pe termen lung. Nu mai vreau să avem cartiere noi fără asfalt, utilităţi şi spaţii de joacă, fără parcuri, fără creşe, şcoli, grădiniţe sau centre medicale. Avem un Braşov care se dezvoltă şi suntem mândri de lucrul acesta, dar avem nevoie de un Braşov care să se dezvolte corect şi în interesul cetăţenilor. În aceste condiţii, încă din prima zi de mandat, mă voi ocupa de noul Plan Urbanistic General al Braşovului, astfel încât să avem cu adevărat zonele protejate ale Braşovului, zonele vechi, asupra cărora intervenţiile să fie minime, dar şi zone le de dezvoltare”, a declarat Coliban.

    Programul „10 parcuri noi”
    Totodată, Allen Coliban a anunţat că vrea să transforme Braşovul în cel mai verde oraş din România. De altfel, Allen Coliban a promis 10 parcuri noi în Braşov, dar şi înfiinţarea unei arii protejate, respectiv Parcul Natural Brasovia (care să includă fondul forestier din jurul municipiului, definit deja ca zonă protejată). „Vreau să avem câte un parc în fiecare cartier al Braşovului, pentru că în acest moment, 40% dintre cetăţenii Braşovului nu au acces la parcuri la o distanţă de mers pe jos de maxim 10 minute. Eu vin în faţa braşovenilor cu un plan prin care, în 4 ani, să îmbunătăţim parametri actuali”, a spus candidatul USR PLUS.”
    https://bzb.ro/stire/alianta-usr-plus-si-a-inceput-campania-electorala-in-piata-sfatului-a154287

    00
  10. In alte tari nu se fura ca la noi…la noi dispar pădurile ca și cum n-ar fi fost vreodată.

    Cât despre copaci plantați în orașe ce sa mai vorbim…sunt tăiați și aia care mai sunt pe motiv că sunt bătrâni sau bolnavi.

    00
  11. Iti pierzi vremea de pomana.
    N-a facut mai nimic pana acum…

    00
  12. Oricum e singurul lui mandat. Ia si bea o bere cu el

    00
  13. Ca sa faci un rezumat la toate problemele, pur si simplu intreaba-l daca mai candideaza in 2024.
    Si DE CE?

    00
    • Pentru că în 4 ani trebuie să demufeze firmele ”rele” și să mufeze firmele alea ”bune”. În al doilea mandat se apucă de treabă.

      00
    • Daaaaa?
      Pai cand mananci cacat in campanie ca un pesedist, spune ca te referi la un mandat de 3-4 mandate de fapt, nu la 4 ani.

      00
    • cum de ce sa candideze din nou?

      „Vreau să avem o strategie de dezvoltare pe termen lung. Nu mai vreau să avem cartiere noi fără asfalt, utilităţi şi spaţii de joacă, fără parcuri, fără creşe, şcoli, grădiniţe sau centre medicale. Avem un Braşov care se dezvoltă şi suntem mândri de lucrul acesta, dar avem nevoie de un Braşov care să se dezvolte corect şi în interesul cetăţenilor. În aceste condiţii, încă din prima zi de mandat, mă voi ocupa de noul Plan Urbanistic General al Braşovului, astfel încât să avem cu adevărat zonele protejate ale Braşovului, zonele vechi, asupra cărora intervenţiile să fie minime, dar şi zone le de dezvoltare”

      00
    • P+11 pe Carpatilor dela Cosmopolit.
      Am vandut urgent ce aveam in zona.
      Facem Brasovu „verde”

      00
  14. Ai pus cumva taboola? Sau ti-a fost injectat ceva prin vreun plugin?

    https://ibb.co/2vpMJ7p

    00
  15. NOU
    #55

    Întreabă-l și de cerșetori, că prea au reapărut în ultimul timp. Poliția Locală mai există sau nu știe unde să îi găsească pe cerșetori?

    00
  16. @Vali sa-l intrebi pe Aleen Taliban cand isi termina studiile sau trece direct la doctorat…

    00
  17. Dacă e vorba de Nicu Sordan, stai liniștit ca nu o sa mai răspundă la telefon… programări și întâlniri au avut mulți… doar ca… fără finalizare!

    00
  18. offtopic: zoso, brat dintr-asta cauti? https://www.emag.ro/microfon-trust-emita-plus-gxt252-22400/pd/DXPHP9BBM/

    Nu am vazut bine imaginea.

    00
  19. in poza a doua e drumul taberei?

    00
  20. De ce nu te muti la sat ? Nu e poluarea ai copaci verdeata aa wait trebuie sa moara.

    00
  21. la IQ Digital?

    00
  22. Poate cazi din lac in puț și umple orașul cu platani ca in buc :))

    00
  23. Primaria a amenajat un mic spatiu verde pe 13 decembrie langa podul de cale ferata, gradina unui bloc: a scos gardul viu si toata iarba, si a pus in loc 3 copacei de 2m, cat niste crengute mai mari, iar in loc de iarba a pus pietris. A, au pus si-o pancarta, pe care s-au semnat.

    Ma gandesc ca se putea si mai rau, cum ar fi de exemplu sa asfalteze gradinita aceea.

    00
  24. Multe case insiruite fara trotuare si cu masini parcate in fata casei pe ambele parti. Cand o sa fie toate locuite o sa treaca o masina intr-o singura directie, iar pietonii pot invata sa zboare de pe acum. Sa stai la casa si sa fie mai rau ca la bloc… De vis.
    Sute de masini care se vor scurge in aceeasi strada ingusta ca sa ajunga dimineata la munca in oras. N-am invatat nimic din Floresti? Borhanci? Buna ziua? Si aici intreb primarii si echipele lor care autorizeaza asa ceva.. Pacat de naivitatea oamenilor care au impresia ca in jurul lor nu o sa se construiasca alte si alte copy-paste uri si ca e ok ca nu au spatiu verde pe strada ca este pe dealuri oricum..

    00
  25. România, la oras mare, pe alocuri se pare ca nu-i chiar asa când privești de sus. dar, da, ce au promis nu au făcut.
    https://imgur.com/gallery/PZ7MDee

    00
  26. Trebuie demolate blocuri si fie inaltate fie reconstruite la periferite

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.