Pe scurt, UE vrea ca toți să avem în cartier un supermarket, o farmacie, niște cafenele, un cinema, un cismar, o școală și o grădiniță, pentru a mai frâna avântul de a locui în câmp și a de a face pe taximetristul cu copiii până la școala sau grădinița din oraș.
Ideea nu e rea, ba chiar e foarte bună. Că tuturor ne plac orașele vestice, că nu e zgomot constant de la mașini, sunt spații verzi, poți merge pe jos până la minimarket sau supermarket pentru cumpărături, poți sta pe o bancă într-un parc și tot așa.
Dar toate astea așa s-au făcut. Tati duce copiii la școală pe jos, apoi sare în tramvai, autobuz sau metrou și ajunge la muncă. Nu se enervează în trafic, nu trage în piept noxe de la dizelarul 4.4 al Adelinei, nu caută loc de parcare și tot așa. Ajunge la muncă odihnit.
Cred că avem mult până departe. Pentru că sunt zone unde nu e loc de o școală sau de un parc. Cel puțin în București, în zone ca Militari Residence sau Prelungirea Ghencea nu ai unde. Nu vrea nimeni să vândă teren pentru o școală când poate face profit 200X de la un bloc. Drumul Taberei are un singur parc, Militari nu are nici unul. Parcări la marginea orașului? Aia de la Andronache e goală.
Și da, nu vreau să sară statul cu măsuri coercitive. Vreau să facă și apoi să interzică.
Stai, că vin șoșocarii, fanii lui Peterson, și-ți spun că altceva se urmărește, să te închidă într-un țarc și să-ți dea clătite cu lăcuste.
Frumoasă încercare, Schwab.
@Damian – care este legatura intre Sosoaca si Peterson? Eu am auzit de el ca avand probleme cu un proiect de lege din Canada care spunea ca daca eu ma idenfic ca fiind de genul „jhi” si pronumele meu nu este „el” ci „Ei” tu trebuie sa mi te adresezi cu „ei”, altfel este jignire si infractiune :).
In acelasi timp daca Arsinel iti spune ca e femeie si tu spui ca e barbat esti transfob si e la fel de grav ca fiind rasist – cam pe acolo misca Peterson, nu stiam ca el este cu tarcuri si lacuste, poti explica?
@Bigbear, legătura este acum 3 articole unde era postată o teorie a conspirației emisă de Simion, șefu de partid al lu’ Șoșo cum că ce zice @Damian.
@Bigbear
Aia cu proiectul de lege din Canada se intampla acum ceva ani, cand transformarea lui de la un profesor specialist la o maimuta mediatica conservatoare nu era inca completa.
https://twitter.com/thebadstats/status/1650591159209844736?s=20 – ia vezi cum iti suna asta? (e mai recenta, de luna trecuta)
@Cristian: mie-mi plăcea Peterson, dar holy hell – clipul ăla e dement. L-am mai auzit vorbit la Joe Rogan în emisiune prin ceva clip și tot pe lângă era omul. Dar pe partea de psihosociologie e destul de informat. Măcar de-ar rămâne în zona aia.
Si Peterson si Sosoaca sunt in masuri foarte diferite traditionalisti. Nu iubesc foarte tare “agenda transsexuala”. Usor de inteles in cazul lui Sosoaca. Destul de greu de inteles in cazul lui Peterson, fost profesor la Harvard, parca. Ce e asa de rau sa-i inveti pe copii, de la varste cat mai mici, despre transsexuali, bisexuali, homosexuali sau chiar heterosexuali? Ca sa nu mai fie atatia utilizatori romani analfabeti functional cand cauta pe pornhub pe categorii?
Pererson a raspuns cam asa in Bucuresti la intrebarea: In condițiile în care agenda transsexuală se îndreaptă destul de direct spre România, cum ne protejăm eficient copiii de îndoctrinare?
„ Aș spune că, dacă aveți copii, aflați ce li se predă, aflați ce trebuie să faceți pentru a vă implica în sistemul școlar și apucați-vă de treabă.”
„…tu trebuie sa mi te adresezi cu „ei”, altfel este jignire si infractiune.”
Un domn numit in buletin Valentin Petcu te roaga sa ii zici Zoso – ca asa ii place lui, chiar daca nu asta este numele lui real.
Daca tu refuzi, este legitim ca acest domn sa considere asta o jignire din partea ta. Si sa nu mai doreasca sa aiba interactiuni sociale cu tine. La fel si prietenii lui care ii zic Zoso. Deci te vor exclude din cercul lor social – pentru ca tu insisti sa ii zici Valentin – pentru ca nu-i asa – asta e standardul (sa ne zicem pe numele real din buletin) si tu esti fiert pe asta orice ar fi !!
Partea cu infractiunea pute a fake news – in afara de „am auzit” ai vreo sursa care sa confirme ca a fost cineva bagat la puscarie pt asta? Ahh nu? ok – poate a fost un proiect de lege cu 0 sanse de a ajunge lege – cum fac AUR-istii proiect de lege sa ne unim cu Rusia / sa anexam bucati din Ucraina.
Si Peterson si Sosoaca sunt in masuri foarte diferite traditionalisti. Nu iubesc foarte tare “agenda transs3xuala”. Usor de inteles in cazul lui Sosoaca. Destul de greu de inteles in cazul lui Peterson, fost profesor la Harvard, parca. Ce e asa de rau sa-i inveti pe copii, de la varste cat mai mici, despre transs3xuali, bis3xuali, homos3xuali sau chiar heteros3xuali? Ca sa nu mai fie atatia utilizatori romani adolescenti analfabeti functional cand cauta pe pOrnhub pe categorii?
Pererson a raspuns cam asa in Bucuresti la intrebarea: In condițiile în care agenda transs3xuală se îndreaptă destul de direct spre România, cum ne protejăm eficient copiii de îndoctrinare?
„ Aș spune că, dacă aveți copii, aflați ce li se predă, aflați ce trebuie să faceți pentru a vă implica în sistemul școlar și apucați-vă de treabă.”
@Bigbear
Sosoaca nu e woke, Peterson nu e woke, deci sunt de extrema dreapta, deci sunt impreuna, deci sunt nazisti, deci trebui redusi la tacere.
cam aia e logica.
@rio Inainte sa te apuci de treaba cu Jordan sa ne protejezi de asaltul sexual woke, vezi ca juma de tara inca se caca intr-o groapa in pamant.
@mac gregor din cate stiu Peterson nu a avut niciun eveniment cancelat in Ro. Stiu alti oameni a caror eveniment a fost cancelat, sper ex ceva cantaret de manele prin Timisoara parca. Dar aia nu se pune, ca e incultura, deci e ok de cancelat :)))))
Cristian, parca vad ca o sa-ti cada la bac Miorita si o sa le dai nucleara la profesori cu veceurile sin fundul curtii. ÂMII CER SCUZE LA DOMNI PROFESORII.
@Cristian, textul din tweet e de rahat, eu din video-ul ăla înțeleg altceva: el încearcă să spună că, statistic, diferențele dintre decese de la an la an nu au fost atât de mari (probabil că se compară cu decesele cauzate de gripă, nu am cifrele, sper că el le are) pe cât de exagerate au fost măsurile luate. Nu zice că n-a fost pandemie de COVID, ci că mai degrabă a fost o „pandemie” de măsuri complet haotice si exacerbate pe modelul abordat de chinezi.
Nu-s fan, știu de el, am ascultat ”chestii”, majoritatea decente, unele banale, dar mi s-a părut în general echilibrat . Personal, cred că aici exagerează, dă un exemplu cu Suedia, poate acolo n-au fost diferențe mari. Dar, global, din ce m-am uitat, istoric, în medie sunt cam 1200 de decese pe zi cauzate de gripă, iar la COVID, media cred că e pe la 4000 (cu vârfuri peste 10k). Diferența e mare.
La partea cu măsurile exagerate, da, eu unul, vaccinat de 3 ori, sunt de acord. Au fost momente de demență totală, care, culmea, mai degrabă au întărâtat oamenii decât să-i facă puțin mai atenți și mai responsabili.
N-avem noi timp să dăm înapoi paginile, să ajungem la niște articole de pe bloguri, că v-ați lua cu mâinile de cap.
@bigbear
Doar ca Peterson a mintit cu nerusinare imputita. Legea aia nu are nicio treaba cu cei descrii sau ce a descris el ca stipuleaza. Insa lumea il crede pe cuvant pt ca a verifica, a gandi analitic si liber este in pacat capital pentru turme de oi cu iq la temperatura camerei, adica sosocari, adolescenti la pubertate si prosti facuti gramada.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/An_Act_to_amend_the_Canadian_Human_Rights_Act_and_the_Criminal_Code
Sursa: https://www.youtube.com/watch?v=XC-SdRzRJuU
Două ore despre boli infecțioase, reacția statului, toate astea în context istoric.
Ce a fost mai rău: virusul sau măsurile?
Când avem atenția unui copil de 3 ani.
TikTok shit, another virus made in China.
https://skeptics.stackexchange.com/questions/50484/was-a-canadian-father-jailed-for-referring-to-his-trans-son-as-his-daughter
@Ioan – in linkul dat de tine am gasit asta: „The bill adds „gender identity or expression” to the list of prohibited grounds of discrimination in the Canadian Human Rights Act and the list of characteristics of identifiable groups protected from hate propaganda in the Criminal Code. It also adds that evidence that an offence was motivated by bias, prejudice or hate based on a person’s gender identity or expression constitutes an aggravating circumstance for a court to consider when imposing a criminal sentence.[6]”
Dupa aia am gasit asta: „According to legal experts, including law professors Brenda Cossman of the University of Toronto and Kyle Kirkup of the University of Ottawa, not using preferred pronouns would not meet legal standards for the Criminal Code offence of promoting hatred.[16][17][18]
According to Cossman, accidental misuse of a pronoun would be unlikely to constitute discrimination under the Canadian Human Rights Act, but „repeatedly, consistently refus[ing] to use a person’s chosen pronoun” might.[19]”
Din cat inteleg eu problema este la faptul ca au introdus „gender identity or expression” in drepturile omului si nu ai voie sa discriminezi bazat pe asta. Practic daca eu sunt evident un mascul mare si paros insa iti spun ca ma idendific ca femeie tu nu poti nega asta, daca mi te adresezi ca barbat in loc de femeie in mod repetat poate fi considerata discriminare a drepturilor umane.
Asta stiam si de la Peterson, problema este ca eu decid cum te exprimi tu si tu esti obligat de lege sa o faci- daca eu vreau sa imi spui „domnul” atunci trebuie sa o faci, daca maine iti spun ca eu sunt femeie si vreau sa mi te adresezi cu „doamna” si tu continui sa spui „domnul Bigbear” asta se numeste discriminare si e ilegal.
Este posibil sa gresesc eu, poti sa imi explici insa unde, te rog?
@rio – daca ai avea copii sau ai discuta cu niste oameni din domeniu ai intelege cat de usor este de manipulat si convins de ceva un copil.
La final de zi copilul nu stie nimic la nastere si invata de la parinti ce este bine si ce este rau pentru ca asa i se spune, pana ajunge sa decida pentru el daca este bine sau rau ceva.
Transexual, transgen, etc – sunt notiuni complexe si de multe ori se suprapun si nici macar militantii lor nu pot explica ce e una si ce e alta – iar tu vrei sa discuti despre asta cu un copil de 2 ani, de 4, de 8? Tu ce crezi ca se intampla daca la un baietel ii spui in fiecare zi ca este firesc sa ii placa baietii, ca oamenii mari seriosi au o relatie cu alti barbati, ca uite ce faceau grecii si romanii, etc?
Hai sa iti dau un exemplu – esti X pentru ca simti ca X. Cum dracu definesti asta? Mie imi place sa mananc prajituri – imi place asta ca femeie sau ca barbat? Imi place sa port culori deschise – asta simt ca femeie sau ca barbat? Nu imi plac fustele si simt sa port pantaloni – simt asta ca femeie sau barbat?
Si discutia nu este alb negru – discutam de gen, nu de sex, o chestie care nu este legata de sex (aspectul fizic) si totul se reduce la „eu asa simt”.
“Ce e asa de rau sa-i inveti pe copii, de la varste cat mai mici, despre transsexuali, bisexuali, homosexuali sau chiar heterosexuali? Ca sa nu mai fie atatia utilizatori romani analfabeti functional cand cauta pe pornhub pe categorii?”
Erau intrebari retorice, dar daca tu ai ales sa intri intr-o disputa si sa detaliezi, nu iti reprosez nimic, Mr BigBear, din contra.
@adyzah, trăiască famelia ta, vezi că tot pe twitter acolo a dat cineva graficul la care se referea Peterson și efectiv mănâncă căcat. Fraților, când mai primiți link-uri de pe rețelele sociale, săpați puțin și în comentarii…
@rio – tu tocmai ai presupus ca sunt barbat?
Doar pentru ca sunt mare, paros si am oo nu inseamna ca sunt barbat, politicos era sa ma intrebi cum ma identific si iti spun acum – genul meu este fluid si pronumele mele sunt „iele/ielelor”.
De data asta sunt generos si voi considera un accident insa daca mi te mai adresezi cu Mr sau te referi la mine oricum altfel decat „iele/ielelor” voi considera ca esti transfobic si imi incalci un drept fundamental.
@Ciuby, familia mea îți transmite mulțumiri, dar ai ratat partea în care zic că şi eu cred că estimările lui sunt greşite.
Ei, lăsați, argumentări d-astea cu „cred că e greșit, dar totuși ce spune el nu e chiar departe de adevăr [insert motive pentru care ești de acord cu ce zice, chiar și parțial, eventual în punctele importante]” am mai văzut, că nu sunt de ieri pe internet.
Dar sa il ascultam pe acest „intelectual” si parerile lui despre Rusia.
https://www.youtube.com/watch?v=4Qkv2jp-y7U
@Ioan – ai spus ceva, ti-am raspuns si dupa asta vii cu alt link fara sa explici ce este acolo?
Hai sa iti explic ce am invatat eu in ultimii 2 ani – ca vorba dacica „viata bate filmul si vorba bate curul” este foarte adevarata si ca doar pentru ca niste oamenii vorbesc in fata unei camere si multi ii aplauda nu inseamna ca au si dreptate.
De exemplu Alex Jones, ordonat sa plateasca 438 de milioane despagubiri, Fox News decat 757 de milioane pentru ideea cu masluit alegerile si super Top G Tate si-a trimis avocatul sa spuna oficial ca modul in care se maimutareste el pe internet este doar un personaj.
Daca treaba ta este sa cauti clipuri pe net care sa iti gadile in mod placut niste bucati din orgoliu e foarte bine, insa e posibil sa fie pierdere de timp.
Dacă vrei să-l faci pe român sa facă un lucru, interzi-i acel lucru și dă-i posibilitatea să-l facă „pe sub mână”.
O sa vedem și țuică din greieri, nu doar făină de greieri.
Asociația Inițiativa Prelungirea Ghencea, organizație civică a locuitorilor zonei, vă solicită sprijinul pentru realizarea unui parc public de mărimea Herăstrăului în sectorul 6 al capitalei pe cele 84 de hectare deținute de statul român în Prelungirea Ghencea nr. 238 la Serele Militari (fostul IAS Bragadiru Horticola 1 Mai).
@ Vali, an educated comment, please
https://www.bizbrasov.ro/2023/05/05/intersectie-prost-semnalizata-brasov/?fbclid=IwAR0Gr4oJJrXSfDo4ah3wCGN3-uOmHT7mkCahf9SakKqED4ZFmM0150n6Ve8
„una din intersecțiile imbecile ale orașului, pentru că nu degeaba avem 3 șefi ai politiei rutiere concediați pentru șpârle.
Sincer, nu mai tin minte excat ce e pe acolo, dar e posibil ca autobuzul de poiana sa aiba prioritate si restul nu. Dar nici nu mai tin minte cum ajunge 20 de la peron pe drumul de poiana. Oricum interesctia aia e o varza, poti sa dai jos toata semnele din ea si sa se mearga la fel de aiuritor.
Stai asa Vali, parcul ca parcul dar sa vezi cand se prind ca nu au nici un spital in sector, atunci distractie. Si nu, maternitatea Giulesti nu se pune.
Nimic de ultima mizerie de conspiratie, ca vom primi passuri ca sa parasim cartierul atotindestulator? :))
Si o sa fie coadă la iesirea din cartier ca la intrarea in Schengen. Oh wait
Corect, sa mai prind pe unu’ ca-i cere primarului sa-i faca spatiu verde sau scoala in apropiere. :))
Nu, nu, astea-s planuri comuniste sau fasciste (ma rog, care-or fi inamicii tai) :))
Luata-n masa omenirea e retardata si asa o sa ramana multa vreme.
Hopa, a apărut unul cu flotarea logică, punând semnul egal între niste chestii care nu au nicio legătură. Cam așa e cu conspiraționistii, căută un element parțial adevărat si fac o legătură care nu are nicio legătură cu proiectul în sine.
“punând semnul egal între niste chestii care nu au nicio legătură“
Alt imbecil care nu intelege notiunea de CLOSE ENOUGH. Ai fi in stare sa omori oameni pentru o glumă, domnule securist infect?
@rio, ce trigger ti-ai luat. Știam că ai să te legi fix de chestia asta, ideea a trecut pe lângă, așa e cu cei limitați intelectual. Aici ai pus semnul egal între un proiect de planificare urbanistică mai bună si schengen, iar în alte postari cu lagărele de concentrare ale nazistilor sau taberele de izolare chinezești. De unde și până unde sunt securist, hahaha? mă demonizezi pentru că tu esti un șoșocar paranoic „care vede lucruri”? Te-ai gândit la un control psihiatric?
Inteleg ca e plin de conspirationisti de sunt atatea minusuri? Ce trist
El m-a facut oligofren, eu l-am facut zdreanta, dar nu ne-am insultat.
Știi cum aștept cinematografe in zona unde locuiesc? Mai au un pic de lucrat, nu se deschide cât să mă facă să văd muzica de kkt din Dune 2, dar cu imagini absolut spectaculoase!
Am Aldi, Lidl, Tesco, farmacii, școli! Am tren sau autobuz până la birou (dacă nu ar fi nevoie să mă duc decât dacă e ceva spectaculos care nu se poate decât de acolo).
Da, încă nu e nici un cabinet medical. Și nici dentist. Și eu ceva până la veterinar. Apar și alea, încă se construiește.
Am citit ce se scrie împotriva orașului de 15 minute. Nu am reușit să găsesc nici o logică! De ce kkt aș alege să conduc zilnic? Vreau să tocesc niște gume și să ard niște benzină? Circuit! Kart!
De ce ai vrea sa stai permanent într-o zona relativ mică?
II înțeleg pe ITistii autiști care nu ies din casa și sunt balauri pe bloguri, dar oamenii normali la cap nu vor sa fie îngrădiți.
krakatau, ideea e sa ai totul la indemana si SA NU FI NEVOIT sa iesi din zona relativ mica ca sa ai acces la chestii de zi cu zi.
Nu te ingradeste nimeni, ai toata libertatea sa mergi cu masina 40 min prin trafic pana la cofetaria aia buna care o stii tu daca asta iti doresti. Ideea ar fi sa ai si una locala – SA NU FI NEVOIT sa iti pornesti cazanul pe diesel de 4 ori pe zi.
Cristian: să nu FII nevoit, de două ori.
@mesterul M-am grabit, ai dreptate.
De curiozitate: tu asa iti petrecei serile? Umbli pe bloguri corectand greseli gramaticale unde le prinzi. Daca aveai si o parere pe subiect ar fi avut sens, dar e primul comentariu la postul asta.
ÂMII CER SCUZE LA DOMNI GRAMMERNASII.
ÂMII CER SCUZE LA DOMNI GRAMMERNASII.
@Cristian: nu inteleg cum de sunteti oite ascultatoare. vi se zice ceva și voi ‘da, sa trăiți, șefu’!’.
Sau sunteți postaci plătiți? Sper ca sunteți plătiți, altfel aș spune ca alții gândesc pentru voi.
@krakatau mai rău e că pentru tine nu gândește nimeni. Nici măcar tu.
Cand ai vazut tu parintii mergand cu copii la scoala de cartier? :)))
Am încercat eu să merg la grădinițele de cartier, că am 2 lângă blocul meu. Am fost refuzat din motive de lipsă de locuri. În fiecare dimineața e coloană de mașini acolo, de la cei din popești, ce își aduc copiii la grădinița respectivă. Și uite așa am ajuns să îmi duc și eu copilul în capătul celălalt al cartierului.
Sesizări la grădiniță, inspectorat, primărie fără rezultat. Totul s-a făcut conform reglementărilor, nimic neobișnuit.
Mai mult decât atât, la școala de lângă mine, stă dimineața poliția locală pentru a dirija traficul. La fel, coloană de mașini din popești aducând copii. Vin pe bulevard și vor să facă stânga, ca să intre pe aleea școlii, că e prea mult de mers dacă își lasă plozii la bulevard să meargă pe jos 3 minute. La întoarcere la fel, coadă pe aleea aia din fața școlii. Inhalează copiii ăia zilnic noxe.
15 minute înseamnă aproximativ 5km cu bicicleta. Singura problema concretă pe care o văd în acest moment este lipsa unor licee bune pentru copii care trăiesc la marginea orașelor în cartiere defavorizate dar au note bune sau pentru specialii care iși iau luat case în câmp.
Nu e nici o problemă asta, pentru că nu îi ține nimeni pe ăia izolați acolo.
Plusez cu un bordel sau măcar un club de striptease.
Mai eliminăm din sarcinile nedorite ( grădiniță, școală, locuri de joacă) .
Bordelul sa fie langa scoala, ca sa se vada ca suntem o societate toleranta.
terminați bă cu glumele astea de kkt că unele licee sunt și bordele, gen jean monnet. n-a zis nimeni asta!
Vali, esti rău. E nevoie de mai mult e ore de educatie sexuala in scoli, dar nici prea multe, că uite ce s-a intamplat la liceul Jean Monnet. Care liceu, pe de altă parte, are surprinzator de putine mame minore. Bine, surpriza nu e foarte mare.
Ora de seminar teologic a.k.a Drag Queen Story Hour.
Are putine mame minore penru ca are multi parinti doctori. Sigur sunt si ginecologi printre ei.
Înseamnă că locuiesc în cartierul ideal…… Păcat că e locuit!
Dude… toate lucrurile astea, scrise in articol sunt de ceva vreme in europa, de la centru spre vest si nord. In tara studiului de fezabilitate si a licitatiei si a “am eu pe cineva” nu o sa se schimbe nimic niciodata. Vorbeam cu un client ca se schimba lucrurile si se vor schimba. Cand? L-am intrebat sa imi zica procentual schimbarea fata de procentul de 100% “ca in vest” de la revolutie, cand multi din noi de pe blog nici nu eram. Mi-a raspuns maxim 15-20%. Pun pariu ca cei ce au pana in 35 nu cred ca o sa vada in timpul vietii schimbarea mult asteptata ca in orasele ce au chestile din articol.
Da, e bonbă ideea asta. Trebuie să se implementeze 🔮 Poate așa salvăm 🌎, 🌌. Haide! 🍻
Pentru ca scolile si toate cele nu au cum sa apara peste noapte in anumite cartiere, eu as propune ca in fiecare zona/cartier sa fie facut un „inventar”. Lipseste un magazin de reparatii pantofi/telefoane/dinti/masini/etc? facem o lista la primarie si cine isi deschide un asemenea magazin sa beneficieze de facilitati fiscale cativa ani pana se pune pe picioare. Treptat, oamenii din zona vor apela la serviciile lor.
Nu ar fi mai bine să ai de la început o fiscalitate care să stimuleze toate afacerile decât una care să necesite facilități dedicate?
Dacă nu se deschide o afacere într-o anumită zonă, poate e din cauza lipsei de profitabilitate.
Orașul de 15 minute…
– aveți cadastru?
– apă potabilă la robinet?
– ați închis păcănelele?
– nu mai mult de 3 farmacii alăturate?
– câinii sunt toți castrați, pot să cobor din mașină, pot să iasă copiii în parc, nu se întorc mai puțini acasă?
– mașinile vor avea limitare la 10km/h în zonele de 15 minute(pt fani)
unde semnez?
Nu vreți Greenfield Băneasa?
– Fara masini de firma parcate peste tot.
Vrei sa mergem ca săracii cu metroul? Sau mai rău, cu tramvaiul?
Cunosc mai mulți oameni care stau în buza gurii de metrou şi lucrează în buza altei guri de metrou, dar aleg să vină zilnic cu maşina. Motivația este că nu vor să se înghesuie cu toți jegoşii.
ai scris greșit „alți jegoși”
Am cunoscut și eu o persoană din asta. Prefera să facă 40-50min cu mașina, în loc de 20 cu metroul, doar ca să nu se înghesuie în metrou cu săracii. Asta era înainte de pandemie, deci nu avea legătură cu bolile.
Milogii nu vor sa se amestece ci săracii.
Aseara la ora 23.10 am luat metroul de la Aviatorilor la Unirii.Incredibil de multa lume,aproape plin.
Cand iti cumperi o masina, de ce o cumperi ?
Nu pentru deplasari in scop personal, in conditii de siguranta si confort ?
Nu toate deplasarile sunt facute in scop de serviciu.
Tu te duci cu metroul/autobuzul/bicicleta la cumparaturi ?
Cari baxurile cu apa, hartie igienica, mancare la caini/pisici, cartofi, etc cu bicicleta ?
Dar iarna ? Dar cand ploua ?
Statia de tramvai/metrou la cate sute de metri e de casa ?
Cu maidanezii cum faci ?
Mars ma cu vrajelile astea ecohippie.
@Gigi de proști cumpără oamenii din oraș mașini, pentru că pun botul la consumerism și marketing și pt că sunt invitați de stat prin programul rabla
La cumpărături te duci pe jos, da, că imposibil sa nu ai supermarket (Mega, Lidl, etc ) la 2 pași. Baxuri cu apa și alte cumpărături mai mari sau grele le comanzi cu livrare acasă, există bringo, glovo, tazz etc. etc.
Iarna și când plouă pui o geaca pe tine. Iarna și ploaia nu te omoară, e doar apă ce cade din cer, nu meteoriți radioactivi
Daca nu ai stații de transport în comun aproape de casa, înseamnă că te-ai mutat ca boul în câmp fara sa te gândești. Chiar și așa, poți face sesizari primăriei sa introducă linii de autobuz acolo
Maidanezi nu ai daca nu stai în camp pe lacul morii
Flat, lasa sa fim noi prostii cu masini si tu biciclistul cel viteaz, pisa-ne-am pe tine de sarantoc hipsterist :))))
Daca supermarketul nu e la maxim 100 de metri de casa, nu exista fara masina.
Glovo, Freshful si restul nu fac livrari in afara oraselor mari, si chiar de-ar face, prefer sa-mi aleg singur de pe raft trebuincioasele.
Iarna si cand ploua sa stai tu ca fucking Jesus pe Golgota, murat si la coaie cu 2 plase in maini.
Am statia de RATB la 100 de metri, dar merge pula mea cu ea sa pierd 2 ore pe drum si sa ma frec de toti nespalatii si pensionarii.
Cat despre maidanezi, sunt peste tot. Am zis „peste tot” si nu am exagerat deloc.
Fiecare strada din fiecare comuna sau oras din Ilfov are cel putin 4-5 maidanezi care ar trebui hingheriti urgent dar se opun pizdele alea de la ASPA, prietenii useristilor de pretutindeni.
Ca să scap de efortul de a căra baxuri cu apă și a consuma plastic aiurea, mi-am pus filtru la robinet.
Ce e ironic e că în comunism cam așa se făceau cartierele alea noi. Aveau din start gândite școala, grădinița, alimentara, farmacia și nu știu mai ce.
Când ai cât de cât planificare mi se pare normal. Problema e că noi românii suntem niște sentimentaliști, am mers de la super centralizare la ultra haos pentru că centralizarea a fost pe timpul comunismului.
Toată problema se rezumă simplu la cât va costa un apartament într-un cartier ridicat după noile standarde. Asta incluzând costurile șpăgilor din primărie, profitul obscen al constructorului și alte cele.
Cred că vom descoperi șocați de ce în vest rata de profit al unui dezvoltator imobiliar e de nici 10% iar la noi e de 50%. Pentru că atunci când nu faci absolut nici o infrastructură, clădiri pentru servicii, etc, doar arunci hardughia în câmp…normal să ai profit mare.
Și pe urmă trântim niște blocuri de 4 între astea de 8 ca să nu mai extindem rețelele. (Drumul Taberei)
Bonus: Renault 14 avea aer condiționat. Ați văzut Dacie cu aer condiționat?
Români românind.
Primele comentarii relevante la articol. Asa e, din punctul asta de vedere, comunistii faceau planificare perfecta. Aveai tot la nivel de cartier. Piata, cinema, sala de spectacole, centre comerciale, scoli, gradinite, parcuri. Nu ca nu se face acum in Ro la acelasi nivel, nu se face nici in suedia sau mai stiu eu ce tara va provoaca voua orgasm planificare cum se facea atunci (’60, ’70) in comunism.
Si dupa aia vine si ce zice pixel: Bucurestiul are suprafata mai mica si densitate mai mare decat sofia, belgrad,, kiev, budapesta, pentru ca dupa ’75 s-a schimbat normativul si s-a redus la jumatate distanta minima dintre blocuri ca sa nu se extinda utilitatile (tot erau de 5 ori mai deprtate decat ce fac samsarii in plazaurile din ziua de azi). Si asa am ajuns in ziua de azi.
Cartierul în care stăm a fost construit în anii 70. De la zero, că era câmp unde pășteai oile. Blocurile cam au o bucată de spațiu verde în fața blocului suficient de mare încât să nu îi sufli în ciorbă ăluia de la parter.
S-a construit anul acesta un bloc nou. Frumos, pe o bucățică de teren, între alte blocuri și parcarea și drumul de acces de la ele.
Nici măcar decența de a pune niște geamuri de alea să nu se vadă din exterior văd că nu a avut constructorul. Ce spatii verzi și altele, că poate aia mai norocoși pot ieși din living direct în mașină.
Ce-i drept se încadrează la alea 15 minute: 2 școli, 2 creșe (din 5 câte avem în tot orașul), strip-mall, marketuri, 3 grădinițe, parc aproape.
Comuniștii, după ce au planificat mișto orașele, au trecut la nivelul următor: au început sa planifice si viața locuitorilor: ce si cat să mănânce, cum sa se imbrace, ce sa citească/ vizioneze, ce cuvinte să nu folosească , cu ce sa se deplaseze samd.
@Sebi Prenumele meu e Tovarășe
Yep…in acest timp, bucalistan se pregătește sa o readucă pe tzoapa, primarii de sector sunt chiar ei cei care fac ghetouri în zone fără infrastructura, parcări…ce sa vorbim de grădinițe, școli….hai,lăsați visele astea de pampalai…
‘Gurile rele’ spun ca de fapt fratii neacoita sunt în spatele celor cărora li s-a ‘retrocedat’ bucata din parc : https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/reprezentantii-usr-in-ior-a-avut-loc-o-catastrofa-ecologica-muncitorii-niveleaza-nu-mai-au-ce-sa-taie-2337921
Ăștia suntem, ăsta ne e nivelul actual…
E numai si numai vina oamenilor ca dau o avere pe apartamente sau case in zone nelocuibile. Pun botul la vrajeala unor derbedei imobiliari, pentru ca traiesc in niste filme si nu au legatura cu realitatea.
Ca in 1427 vara: te naști într-un loc, te caci într-un loc, înveți într-un loc, mănânci într-un lic, muncești într-un loc si mori. Mori de vreo molimă…sau invenție de molimă. In locul tău zboară alte persoane ce știu exact ce trebuie făcut ca sa salvam planeta. Si când pedalezi prea încet la locul se munca te biciuiește chinezu’ din noua G-Klasse. Totul într-o zonă de 15 min. Si dacă orele de limba engleză dispar din orar (ca la Dathe-Gymnasium din Berlin Friedrichshain ca nu au profesori) nu contează, oricum este limba imperialiștilor capitaliști cosmopoliți… noi mâncam ce ne zice conducerea, mergem cu firma in concediu si poate, poate primim o găleata de ulei cadou (echivalentul in Germania era o gâsca de Crăciun sau un kilogram de somn făcut cadou de Crăciun de firmă).
Btw.: Goran, deține(nea) o firmă de Suduri speciale (de expl. anumite gaze, presiuni extreme, sub apă, etc.) a concediat 43 din 47 de angajați. Că noi in locație plătim 0,8 Euro KWh…brut. Dacă se muta plătea 56 de cenți. Ecologia merge…si este noul comunism.
Btw. Eu in cel târziu 5 ani (Jr. va intra la facultate) mă car in Spania africană: grija in Canare o sa fie ce mănânc la prânz si cum fac rost de granturi europene ptr a cultiva sâmburi de măslini de la prosti…
Mi-am închiriat un Weekend o Tesla 3 cu care am mers de la Berlin la Zgorzlec la Cracovia. Îți fuți singur toți morții familiei. Mai bine-mi bag benzina de 200 de Euro in Porsche decât să repet greșeală asta…. Bine, sorry, vina mea…nu am rămas intr-o rază de 15 min de unde locuiesc.
„Analfabetismul functional ataca orasul de 15 minute” sezonul 1
@Obnoxious: doctore, nu atac pe nimeni frățioare…. Te doare-n transgender sau ce? După cum am scris, am să fac un AlExit in 5 ani. Cumperi un apartament în Berlin, ți-l dau eftin? Ajuți un analfabet să scapi de el.
Lumea-i plină de deștepți ratați.
Dar cata sensibilitate…
Il vinzi ca sa te muti intr-un oras de 15 minute, nu?
In 15 Minute ajung in 4 orașe
Se mută în Militari Residence.
Rezidensias de los militarios!
ue stie ca la noi in zona de case fara etaj se ridica lejer bloc de 5-6 etaje ? evident, cu trotuar lat de 1m sau deloc
„Orasul de 15 minute” este traducerea de la микрорайо́н?
Ce hipsteri au fost URSS astia, faceau lucruri cool a la UE, inainte sa existe UE.
Manutele rosii sunt de la cei care nu sunt in stare sa foloseasca Google?
„Those who cannot remember the past are condemned to repeat it.”
deci. Fiind facut de rusi era rau sau cum? reducem la add cenuneplacem si cu asta rezolvam problema?
Suedejii faceau la fel in anii 70. Stau in asemenea cartier. E nasol sa ai in 5km 2 centre comerciale mari, 1 sala de sport, farmacii, magazine restaurante. Pe de alta parte, desi 5km, la cumapraturi tot cu masina merg
Este si in Romania si cam peste tot in UE o lege care permite la orice vanzare de terenuri private ca statul sa cumpere terenul cu pretul pietei daca e pentru un proiect de utilitate publica(drept de preemtiune). Impreuna cu PUZ local poate sa interzica noi constructii intr-o zona. Gen in orice raza de 1 km cu densitate peste x trebuie sa fie parc, scoala si gradinita. Pana nu se construieste scoala nu se dau autorizatii de constructie pt noi locuinte. Legislatie exista doar trebuie romanii sa vrea sa traiasca intr-un oras civilizat si sa voteze consilierii locali care au proiecte de genul asta.
Da, ce bine e sa interzici altora sa construiasca. Sa cumpere statul terenuri si sa faca parcuri sau chestii de utilitate, nu sa ii impirdice pe altii sa construiasca ca nu ai tu chef.
@sin interzicerea e temporara, pana cand se cumpara terenuri si se construiesc drumuri, scoli, parcuri. Apoi se construiesc, desigur, noi locuinte. Alternativa e ca proprietarii se stranga si sa cumpere teren si sa isi faca singuri parc si scoli private. Ambele sunt viabile si posibile. Alternativa de a nu avea nimic in cartier e de evitat.
Voi realizați că orice discuție de genul ăsta cu orașul de 15 min se rezumă la București? Ăla e reperul… de restul țării uităm.
restul țării e oricum la 15 minute de orice. hai, poate nu cluj, iași, brașov, constanța și timișoara.
Mai am treabă prin Călărași ocazional. Ok, nu e un oraș de 15 minute, dar 30 min sigur e.
M-am nascut si am trait in Bucuresti mai bine de 30 de ani. Am plecat in afara, impins nu de bani, ci de un trai mai bun si linistit in general.
Ca multi romani, am ajuns in Germania dupa o carca de interviuri pentru joburi in diferite parti ale Europei.
Mi se pare fantastic cat de mult mi-a scazut anxietatea de cand am venit aici. Ne plimbam mai mult pe jos, pentru ca avem cum. Cam tot ce avem nevoie e la 15 minute de mers, iar desi germanii de aici se plang ca infrastructura de bicle e deficitara, se merge foarte mult pe doua roti.
Daca avem treaba in centru, ajungem foarte usor din cartierul nostru, orasul in sine fiind Dusseldorf.
Realistic vorbind, slabe sanse sa se faca ceva pozitiv in directia asta in orasele mari din Romania. Atata timp cat se face o carca de bani din trantit blocuri in orice spatiu, nu o sa se schimbe nimic.
Traiesc in Malmö. Exact aceeasi experienta pe care o descrii. Mai puțin infrastructura de biciclete, care este fantastica.
In marile orase românești va continua sa fie cum descrii nu doar pentru ca e multa lacomie, ci si multa lipsa de educatie, dupa cum releva si comentariile concetatenilor nostrii, care efectiv nu vor sa le fie mai bine, pentru ca nu inteleg insusi conceptul de plan urbanistic.
Dar vai, cum nu ai murit fara sa folosesti masina de cel putin 2 ori pe zi? Unde e libertatea ta?
@Ioan: sa suga pula nemtii. infrastructura din Dusseldorf rupe norma. Transportu in comun nu prea ma incanta, dar cu bicla nu prea inteleg ce dracu e „deficitar”. Ai pista de unde vrei pana unde vrei, orasu oricum nu e algomerat de rable, alea se aglomereaza dupa munca
@DanMk: mars cu dusseldorfu tau. Daca nu era el, inca stateam ca prostu in Bucuresti. Din pacate nu am primit si un salariu care sa imi permita sa raman in el, sunt inca indragostit de orasu ala, asa ca „mars” e doar invidie
@Animaloo si noi am ras cand se plangea agenta noastra de relocare ca ei inca mai au mult de muncit la infrastructura de bicle. Dar cum ai trecut granita la olandezi se vede instant diferenta, plus si in Germania alte orase sunt mai bike friendly.
Ce-i drept au inceput sa faca schimbari mari si aici, cum au facut in anii 90 cu autostrazile suspendata si sosele urbane, de au scapat de ele sau le-au bagat in subteran.
Dar desi e mai scump, nu m-as muta prea curand din Dusseldorf, mi se pare unul din cele mai frumoase orase din Germania.
Cu idei din astea, UE o sa moara incet. Dupa orasul de 15 minute, o sa putem cumpara doara mancare autorizata pentru mic dejun, pranz sau cina.
Oamenii aia de la UE ma jur, sunt pe droguri proaste de ceva ani de cand tot incearca sa planifice centralizat viata oamenilor.
Uluitor e procentul celor fericiți să renunțe la aproape toate libertățile, să devină noii pinguini.
Cat de putina minte sa ai si incapacitate intelectuala pt a intelege un text banal, ca sa nu pricepi ca este vorba de conceptul de a avea acces la orice in 15 minute, si ca nu are nicio treaba cu suprafata, care poate fi de 20 km patrati. Adica in loc sa ai un cartier dormitor imputit de tip militari, dezvolti cartiere in care planifici sa incluzi orice ai putea avea nevoie, inclusiv parcuri de marimea ior, fara sa fie nevoie sa mergi cu masina in cealalta parte a orașului.
Orice prost care se uita la antene stie sa spuna „pinguini” si „foci care aplauda”. Aaa, si tefelisti.
@Ioan realizezi că asta e o bulă de oameni, cât de cât, mai răsăriți și totuși sunt atât de proști? Imaginează-ți cum e restul țării.
@ubercool
Da, realizez, si ma deprima.
Insert *sounds good, doesn’t work* meme
Nu inteleg încăpățânarea si incapacitatea de a intelege conceptul de 15 minute a unora care au postat aici. Tot ce s-a construit dupa anii 90 in Romania este o inghesuiala odioasa, unde nu ai dispozitie la mai nimic, si e nevoie sa te duci la mama naibii pt un spital, un dentist, un magazin mai mare, scoala etc.
Locuiesc in Malmö, in Vastra Hamnen (Portul de Vest).
https://youtu.be/J4RXxXU8uYo
https://en.m.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4stra_hamnen
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Bo01
Pana in anii 2000 a fost santier naval si zona industriala parasita, unde aproape tot ce functiona acolo a dat faliment intre anii 70 si 90.
Sunt 10 gradinite si scoli, o universitate, agenția de taxe, cabinet medical pentru copii, spital, supermarket, parcuri (mai multe), cinema, enspe mii de sali de fitness, bazin de inot interior, biblioteca, muzeu, tren. Toate sunt accesibile mergand pe jos sau cu autobuzul in 10-15 minute. Singura data când am nevoie sa ies din cartier pentru ceva este ca sa merg in vizita la prieteni, sa plec in vacanta, sau sa merg la munca. Pentru ca trenul nu se misca ca dupa mort, de acasa pana la aeroport in Copenhaga, fac 30 de minute
Cartierul, ca suprafata e cat drumul taberei.
Mai este un cartier similar, Hyllie care se construieste in sudul orasului si este undeva la 80% construit.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Hyllie
https://youtu.be/vdPojUEQ3SE
Cartiere rezidentiale de acest gen ar fi descrise ca fiind super exclusivism incredibil, mondial doar pebtru milioanari, de agentii imobiliari din România. Sunt doar niste proiecte intregi la cap de dezvoltare rezidențiala. Daca ai o slujba, iti poti permite sa cumperi sau sa inchiriezi cam orice pana la 3-4 camere, 80-100 mp, in aceste cartiere.
Nu ai cu cine, bro. Pt. ei este „close enough” între ce descrii tu acolo sau cartierele de genul ce există de zeci de ani în Europa si lagărele de concentrare ale nazistilor.
Îți dau dreptate în discutia cu imobiliarele de acum 2 luni, eram optimist că mergem spre bine, dar nu ai cum.
E greu spre imposibil sa schimbi ceva .Cum zice cineva mai sus,cica aici se string oameni inteligenti si educati.Si apoi se mira de exod.
Atata timp cat la noi o sa fie in continuare garduri inalte nu o sa se intample. Problema mare la noi e ca din pacate nu traim impreuna, eu imi fac frumos dupa gard si in rest merg la lupta. Se vede in trafic, la cumparaturi, etc … Am dat exemplul cu traficul pentru ca acolo ai niste reguli facute pentru a fi mai usor sa colaboram …
@Ioan – bine, alea is parculete, nu parcuri. Ca, pentru parc iti trimit poza de la mine din Akalla
Dar, daca stai in cartieru ala, kudos. E mistoc rau de tot. Faleza aia de neam prost. Si da, din afara pare cartier destul de exclusivist. Cam in ce zona financiara este un 3 camere?
si dilema: cat te costa lunar drumul spre Copenhaga?
„de acasa pana la aeroport in Copenhaga, fac 30 de minute” – mergi ca saracu cu trenu :D. Nevasta-mea face cu mijloacele transport comun~1h pana in Upsala. Din Stockholm. Cam cat faci din Alexandriei pana la unirii
Nu era atat de complicat de facut, trebuia gandita faza din 2000 cel putin ! Cand vrei sa faci PUG sa fii obligat prin lege sa dai cota acele terenuri primariei: teren pt magazin, teren pt scoala, teren pt parcuri, etc. Asta se si vrea si se va aplica in viitor din pacate. O sa ramana destul si la mogulii imobiliari, nu o sa moara nimeni de foame. AUR si Sosoaca manca cacat ca de obicei.
Înainte de podcast ul recorder, acu vreo lună, a scos Not Just Bikes împreună cu Adam Something (dacă urmăriți conținut „urbanist” pe yt, îi știți) unul despre cam același subiect: cum d-zeu a ajuns ASTA conspirația principală acum?!
Al doilea comment la clip e edificator:
„I’ve never heard of 15 minute cities. But I’m Dutch, we just call them cities. If it’s not a 15 minute city, we call it underdeveloped.”
Dar da, ajută și să nu ai majoritari concetățeni care consideră că e libertatea, plăcerea și dreptul lor strămoșesc să traverseze de câteva ori orașul cu dizelarul, că la Carrefour au portocale mai ieftine decât la kaufland.
Aceeași cetățeni care sunt paranoia zi de zi, oră de oră cu „stai să vezi, știu eu și ce este cu aceste orașe de 15 minute”, vor să ne țină închiși, în lesă, sub control… Cine dracu să vă țină pe voi sub control și de ce, că oricum aveți logica și rațiunea unei amibe, adesea. Statul nu vrea să consumăm, să plătim taxe și impozite, deci argumentele unora se bat exact cap în cap cu logica elementară.
Culmea, că tot voi vă zvârcoliri în trafic, că vai ce nasol e și că se cumulează ore, zile din viață, pierdute la volan, dar nici nu ați dori vreo schimbare… S-ar adapta specificului nostru, „orașele de 15 minute”, nimeni nu zice că va fi ca în Olanda, ori țările nordice, știu eu unde.
Și ce naibii vă dați o așa importanta prin comentariile lăsate, că noi oricum nu contăm, valoare 0 ce scrie un X-ulescu sub anonimat, pe blog.
S-a mai spus, nu ne va ține nimeni închiși în cartier, doar că vor fi create mai multe facilități în zonă, pentru a nu fi nevoit să străbați Bucureștiul de la un capăt la altul, pentru a-ți duce progenitura la școală, ori să mergi la nu știu ce magazin, musai… Eu cred că toți ne-am dori așa ceva, că nu tuturor le place șofatul și nu toți avem carnet. Eu am carnet și recunosc că rar conduc, nu mă atrage, momentan.
Am disertatia cumva conectata pe subiectul asta. Intr-o zi am scris ideea in perspectiva comunei pe blog, am postat pe grupurile de comunitate.
In 10 minute am luat 6 injuraturi si nu intelegeam de ce, ca toti se plang ca stau la popusoi. Ca sa inteleg mai apoi ca s-a propagat un fake news cu „orasul celor 15 minute” in pandemie. Ceva cu mers in cerc, de astea grave.
Evident ca aia au citit doar titlul articolului nu si continutul!
Comentatori educați cu salarii de mii de euro dar cumva nu sunt în stare să înțeleagă un text cu 5 paragrafe.
Ce poze idilice ai pus. Daca vreti sa vedeti cum arata orasele de 15 minute uitati-va la China. Acolo deja se pun in aplicare planurile celor de la Davos.
Nu exista „oras de 15 minute” daca este peste 50.000 locuitori. La orase mari vor fi doar cartiere de 15 minute. Orasele mari se vor imparti in cartiere si nu vei avea voie sa treci dintr-un cartier in altul fara motive intemeiate. Vei trece intre cartiere prin porti asemanatoare celor de la metrou, acolo iti vei scana codul QR (ID digital/datele biometrice). In functie de creditul social si de cate emisii de carbon ai facut in luna aceea vei fi lasat sa treci in alt cartier sau NU.
Daca veti petrece vreo „15 minute” pe acest link
https://twitter.com/songpinganq
scroland in jos si uitandu-va la filmulete, veti afla cum arata defapt orasele de 15 minute.
Voi chiar credeti ca „net zero emissions” la care s-a inhamat UE pana in 2050 o sa vina fara niste restrictii draconice?