Care (mai) e avantajul unui oraș mare?

Acum 20 de ani, dimineața mergeam la sală iar seara făceam două ture de stadion. Aveam 74 de kg și… burtă. Lol. Aia e, eu am ceva burtă și la 74 de kg. :(
M-am îngrășat în București (și) pentru că distanțele sunt prea mari, și n-am chef să pierd două ore „door to door” drum la/de la sală.
Ajuns înapoi „la mama acasă” (cu pandemia asta care nu se mai termină și mă „blochează” cumva în orașul copilăriei), zic hai să încerc iar să merg la sală, să vedem ce iese.
Cât fac până la sală? Cinci minute. Cinci minute pe jos, din casă până la sală. Până la stadion cât fac? 10 minute plimbare.

Mă întreb din ce în ce mai des care e avantajul unui oraș mare, pentru un om care are un „program normal de viață”: serviciu, supermarket, (eventual) sală…
Ce exact n-am aici, și aș avea la București, Torino, Londra?
Cluburi? Restaurante? Teatre?
S-au închis, e pandemie.

Să mai stau acasă, zic, că (încă) nu pierd nimic. Dimpotrivă.

Cinci minute până la sală… wow! În București făceam 10-15 minute doar până să ajung la o gură de metrou! (mă alint, că în București foloseam bicla, în ultimii doi ani n-am urcat în metrou; făceam „distanțare socială” înainte de a fi la modă. :) )

Hei, da’ te duci în aglomerație, acum pe Covid?
Mă duc seara, de la 8, de la 9. Maximum zece oameni în spațiul respectiv. Stau o oră, iar un antrenament e „solitar”, nu e de echipă. În plus, sunt recipiente cu dezinfectant peste tot. Poți purta și mască, dacă vrei.
Pentru că fac doar 5 minute până acasă, nu fac duș în sală, „nu mă expun prea mult”; doar mă spăl pe mâini, atât.

În orașul copilăriei, dacă aș avea copil, aș avea trei grădinițe la vreo 10 minute de mers pe jos, și vreo patru școli, la nu mai mult de 15 minute de mers pe jos.
Cu spitalul e mai greu, că mai bine mori acasă decât să mori în spitalul din oraș… unde oricum te duci să mori, că nu poți spera să scapi de ceva, dacă ai. Asta e nasol. :(
Dar, un spital foarte bun e cam la o oră jumătate, la două ore de casa mea. În orașul vecin. E mult două ore? Din Titan până la Municipal, în București cât faci, în trafic?

Se tot spune că viitorul e în orașe mari, că ăsta e viitorul omenirii: lumea se va aduna în megalopolisuri, în zone metropolitane uriașe.
Uite ce poate face un virus.

Suntem în 2020. Există internet, Netflix, comandă prin poştă, livrare Amazon, lanţuri de supermarketuri cu sedii în fiecare oraş, magazine de topoare și bricolaj (sic! :) ) cu sedii în fiecare oraş mai mare…
Nu zic acum că Brașovul se poate compara cu Zimnicea, dar… exact ce n-au cei din Zimnicea, și au cei din Brașov? (acum pe pandemie)

Dacă nu știați, media de vârstă în Dublin e 25 de ani. Pentru că bătrânii se cam retrag din oraș, nu e un oraş pentru ei.
Nu zic că la 40 de ani eşti bătrân, dar… :)

De peste ocean, Louis Rosmann face niște clipuri mai interesante decât textul meu.

 

 


P.S.: Unul din lucrurile pe care le poți face în pandemie, lucruri REALE pentru a lupta cu Covid, e să încerci să devii mai sănătos. De la începutul anului, am slăbit 20 de kg, mi-a scăzut tensiunea, mi-a scăzut pulsul: dacă dă virusul peste mine îl port combate mai bine. „Am rezerve”. Azi, pentru a ajunge la pulsul „normal” de acum 2 ani ar trebui să alerg câteva minute.
Dar despre toate astea, într-un alt articol, pe care vreau să-l scriu special pentru grași.
Pe scurt, dieta începe azi, ACUM, și e în farfurie, nu în sală.
Grasule, privește așa: Dacă reușești să-ți mărești speranța de viață cu 3-4-5 ani, iar pandemia ar dura 3-4-5 ani, „ai fi pe zero” cu timpul pierdut din viața asta.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

125 comentarii

  1. nu e distanta mare in bucuresti. problema e ca fiecare a acceptat un job in partea cealalta a orasului.
    mizeria de olx, nu te lasa sa filtrezi dupa sector, crede ca merg pentru ceva de 25 de lei in alt sector. sunt tampiti. deviez.
    dar nu foarte tare. daca as gasi o casa mai usor, m-as muta. dar cand eu lucrez la pipera, si ma duc la patron si-i zic: boss, aici 3 camere costa 200k. da si tu 3000 coco, zice las ca angajez studenti anu 4 ca e moral.
    mizeria de firea la fel facea naveta din voluntari, saraca.

    da, e bine la tzara, toata ziua in curte in livada. dar parca oricat de frumoasa e, tot ca o inchisoare se simte…

    00
    • Atentie, eu scriu de orase mici, nu de „la țara”. Orase cu gaz, apa curenta, canalizare, gradinite, scoli, supermarketuri… ORAȘ. :)

    • e o falsa iluzie ca locuiesti acolo. nu votezi acolo. salariul vine de la buc. spitalul e tot la buc. abonamentul la clinica privata e tot la bucuresti. casa ta sta goala de 3 luni la buc. de ce n-o vinzi?

      00
    • Tu scrii acum de parca sunt singur in orasul asta. Nu sunt singur, iar orasul nu e plin cu „bucuresteni”. :)
      Aici traiesc multi oameni, multi chiar mult mai bogati decat mine. Ma si mir cate masini scumpe pot exista intr-un oras de provincie. Nu toti au „abonament la clinica privata in Bucuresti”. Nici eu, de fapt.
      Nu toti au casa lor in Bucuresti. (eu am, dar e alta discutie asta)
      „Spitalul e tot la Bucuresti” – tocmai am scris ca NU la Bucuresti as ajunge daca m-as imbolnavi, ci am un spital universitar in orasul vecin. De fapt, pana la 20 de ani unde am fost cand a fost nevoie sa ajung la spital, cum de am supravietuit? :)

    • fa o fabrica acolo

      00
  2. Studente?

    00
    • Am vazut de 10 ori mai multi tineri pe strazi „acasa la mama” decat in Bucuresti. Nu pot iesi din casa, ca dau peste tineri. Tineri, tineri, tineri. Liceeni. PLIN!
      (bine, eu locuiesc in centrul orasului, unde e „happening-ul”)
      Problema mea, acum, e ca nu mai am 20 de ani. :(

      A venit nepotu’ la bunica-sa, din „metropola” aici la oras mic. E in clasa a XII-a acum.
      – Nepoate, de ce stai aici cu noi?
      – Am mai multi prieteni aici.
      – Pe bune?
      – Nu neaparat mai multi, dar ei ies mai des afara. La mine sunt toti in case, pe jocuri. In plus, dureaza mult sa traversam orasul sa ne intalnim.
      La el acasa, gagiul nu iesea din casa; la bunica-sa in oras, venea numai sa doarma, pe la 1-2 noaptea.
      – CE FACI, MA!? UNDE STAI TOATA NOAPTEA, ca nu intelegem!!?
      – Cu baietii, la o vorba. La o bere, la o petrecere.
      Oras mic versus metropola (unul din cele 5-10 orase mari din tara)

    • @Cristici
      Nu nu….n-ai inteles.

      00
    • Mai multe femei pe strada in oraselul asta, decat in Bucuresti.
      Mai precis, centrul oraselului e la fel de aglomerat ca acela al Bucurestiului.
      Da, nu exista viata de noapte. La ora 11 deja e pustiu. Asta da. Dar „studente”, daca as avea 20 de ani, ar fi garla.
      Ce trebuia sa fi inteles?

    • Studente, milfe, pensionari toți pe tinder și fb!

      00
    • @ Cristici
      Bre da’ tu ai obosit rau….

      Sa presupunem ca ai asa…la vreo patruj’ si bine de ani. Iubesti nevasta, tu la sala, ea la sala, va tineti bine…da’ parca ai vrea sa mai simti fiorul ala de la 20, ca o viata ai si-o gaura-n c*r.

      Tineretul din ziua de azi…e cum e. Libertinajul, vorba aia, litera de lege. Unde dai de Bambi cu gene false fabricata-n 2001, proaspat venita in oras, cu chef de explorat si fara prejudecati?
      Studentele, cu sau fara ghilimele, dau gust vietii si salasluiesc doar in metropole:)

      Va dorim un Octombrie fericit si pofta buna la masa:)

      00
  3. E o realizare -20kg ! Felicitari!

    Sunt pe -14Kg de la inceput de pandemie. Pana la sf de an sper sa ajung la -20.
    Sa fie an frumos 2020-20.

    00
  4. Dacă pandemia asta ar indemna un procent din populație să regândească totul cum gândești tu acum, și tot as crede că virusul asta are rostul lui. De fapt, virusul ăsta are rolul lui. Orice rău își are rostul lui, rolul de a stârni binele din om și de a finaliza testele prin care este menit să treacă. Și da, nișele sunt viitorul. Orașele mici și mai puțin dense/expuse, bulele închise, prieteniile care au dăinuit de-a lungul timpului, genul de viață croit pentru o persoană sau un număr restrâns de persoane…
    Tot ce e aglomerare va fi expus atacurilor de orice fel: de la terorism la virusuri și la manipulare. Viitorul e al simplității. Dacă va mai fi un viitor.
    N.B. Oraș mare nu va fi neapărat unul ca întindere teritorială, ci mai degrabă ca densitate a populației. Vor fi zone depopulate care vor avea un viitor mult mai sigur in curand.

    00
    • Despre ce viitor vorbești in orașele mici? Oamenii care lucrează in București si se intorc in orășelele natale sa lucreze de la distanță nu sunt viitorul comunităților respective

      00
  5. Un oras mare iti ofera mai multe optiuni in gasirea unui loc de munca. Nu toata lumea poate sa lucreze de acasa.

    00
    • Exact. Daca era jobless nu exista articolul asta. Tinerii migreaza in orasele mari pentru ca sunt locuri de munca mai multe si mai bine platite decat in orasele mici. Da, traiul e mai scump decat la mama acasa dar dupa ce ai locuit 18-20 de ani in acelasi orasel parca ai inceput sa-i cunosti pe toti, vezi zilnic aceleasi fețe. Majoritatea celor pe care-i stiu si nu sunt plecati din tara s-au stabilit intr-un oras mare, au ramas doar cei care au facut rost de un job bun sau si-au deschis o mica afacere. Da, e frumos sa faci 5 minute pana la sala dar e si mai frumos sa fi platit semnificativ mai bine pentru munca ta, sa ai servicii de calitate, asfalt pe strada, bus din 5 in 5 minute pana unde vrei tu, bolt-ul la scara pana apuci sa cobori. Intr-adevar dupa o anumita varsta un orasel parca suna mai bine, e mai liniste, mai ieftin de trait. Doar ca nu acum.

      00
    • „dar e si mai frumos sa fi platit semnificativ mai bine pentru munca ta, sa ai servicii de calitate, asfalt pe strada, bus din 5 in 5 minute pana unde vrei tu, bolt-ul la scara pana apuci sa cobori.” HA, ai toate astea în București?
      E și mai bine când nu dai peste îngâmfați, nespălați, nesimțire….. culmea, sunt născut și crescut în București!
      Dacă ești harnic, în orice domeniu, ești plătit bine. Ăia plătiți prost ori sunt mai delăsatori, ori le e cald și bine unde sunt (anturaj, dificultatea muncii).

      00
    • Omu_negru ,ai zis servicii de calitate si MAI ALES asfalt cand vorveai despre Bucuresti?

      00
  6. Pandemia nu va dura la nesfârșit și lumea va reveni la viața de oraș. Nimic nu se compara cu viața de oraș, posibilitatea de a te plimba pe mii de străzi fără să te întâlnești cu aceleași fete cunoscute, de a merge la.spectacole, la concerte, la meciuri, in cluburi, baruri, de a ieși cu colegii sau cu prietenii, de a alerga în ritmul urban nebunesc .

    00
    • Cu varsta beneficiile astea isi pierd din valoare, daca nu cumva unele devin chiar impedimente.

      10
    • In București n-o fi la fel sau cum? Adevărul e ca mulți la 30+ de ani se plimba weekend de weekend în alta zona a orașului și fac și cunoștință cu viitori prieteni….
      Ce descrii tu acolo e viata de pana în 30 de ani. Pentru ca eu în cercul de prieteni am avut fix din astia, disperați cu cluburile weekend de weekend, concerte, petreceri etc… Ultima data când ne-am văzut înainte de a pleca din tara a fost la o petrecere de Crăciun. Ma rog, petrecere e mult zis, o șezătoare cu jocuri de societate. Între timp și alții au plecat din tara, iar restul sunt cu munca și acasă, poate o ieșire la un bar în weekend pana la maxim 12 noaptea.
      Normal, mai sunt și din aia care nu vor familie samd și care o țin în ritmul descris de tine pana la adânci bătrâneți, dar sunt putini.

      00
    • De ce vrei să te plimbi pe străzi fara să te întâlnești cu fetele cunoscute? Ce le-ai făcut sau ce nu le-ai făcut?

      00
    • da, în ro percepția este să te îndeși în muncă/acasă după 30, de parcă ai muri și nu mai ai viață. oamenii din vest ies în oraș și la 40 și la 50 și la 60, poate la restaurant, poate la bar, poate la bingo, poate la concert, dar ies.

      românii se izolează în casă ca hârciogii, parte sărăcie (nu își permit ieșirile dese) parte oboseală (overtime, trafic crunt, casa la mama dracu și lene) iar la bătrânețe 60 deja sunt abonați la catena și dispensar, nu la croaziere ca vesticii

      00
    • @Flat Asa credeam si eu cand eram mai tanar, si nu e fals, doar ca nu e adevarul complet.
      Se schimba stilul de viata cu varsta.
      Nu mai dorm prin cluburi ca-n tinerete, desi n-am alte obligatii, doar ca nu mai am aceleasi porniri si, de cele mai multe ori, nici cu cine. Nu mai ma duc la cine stie ce terasa de fitze ca sa agat studente, sau la vreo bodega de cartier sa-mi beau mintile. Caut un loc decent, curat, cu personal amabil, eventual mancare buna, cu toaleta curata si altele.
      Decat sa fac o betie de pomina prefer sa plec la 11 si a doua zi sa-mi fac exercitiile la sala, fara sa-mi vina sa vomit. Decat sa am de ales intre 20 de terase, prefer sa pot ajunge mai repede la o drumetie sau un pescuit.
      Si nu l-am descoperit pe Isus sau ceva, pur si simplu am ajuns sa am alte standarde si alte preferinte. Vorbesc in general evident, ca ma mai prinde si dimineata pe la o bauta, doar ca mult mai rar.

      00
  7. Nu m-am plimbat foarte mult prin tara, dar Bucurestiul e insuportabil. Iti pierzi viata la propriu in trafic. Am avut aceeasi experienta ca tine in orasul natal, numai ca eu faceam 15-20 de minute pana la sala, pentru ca ma plimbam prin padure de placere.
    Ca om de 40+, care e satul de rahatul numit Bucuresti, ma tot gandesc la alternative.
    Problema e ca orasele mai mici au fost parasite de oamenii mai civilizati si mai cu minte si s-au umplut de tarani de prin satele limitrofe. Plus tot felul de beizadele locale imbogatite din afaceri cu statul. Daca la Bucuresti poti gasi usor niste oameni ok sa discuti politica si filosofie la niste beri, in provincie va trebui sa-i cauti mai atent.
    Alte probleme, in afara de populatie, in orasele mici sunt: locurile de munca lipsa si spitalele la misto. Cel putin eu asta am pe lista.
    M-am gandit si sa ma mut si undeva la tara, aproape de un oras d-asta mediu si nu foarte departe de o metropola cu spital functional, ca sigur o sa am nevoie la un moment dat. Problema la tara e ca programul de liniste nu exista si toti meltenii si-au cumparat boxe de discoteca. E mai suportabil de departe ca la bloc, dar totusi nu seamana cu „tara” copilariei mele.
    Sper totusi ca lumea mai civilizata sa emigreze usor usor din metropole si sa se dezvolte si alte centre regionale. Sau exista si varianta standard de a te muta la Brasov, sau Cluj, ca aparent acolo e mai civilizat.

    00
    • Apropo de „la tara”: tot amenint pe aici cu niste texte despre turism rural (si despre slabit, despre)… am zeci/sute de poze, de opinii, de filmari… Am scris mii de semne pana acum pe subiectele astea. Sper sa-mi fac timp sa le dau o forma „publicabila”.

    • mâine sunt plecat, te poți desfășura.

    • Nu stiu ce vrei sa zici despre slabit, ca eu sunt bine merci :) Un pic de burta, dar o consider rezerva de energie necesara pentru cazul in care ma ia covid-ul.

      00
  8. NOU
    #30

    Parerea mea e ca in Romania lipsesc orasele medii. E Bucurestiul cu 2 milioane de locuitori, care e deja saturat si apoi orase de 250-300 de mii de locuitori. Lipsesc orase de 700-800 de mii de locuitori, in care sa nu te simti chiar ca la tara si unde sa poata fi evenimente sau viata sociala mai diversa. O singura primarie, fara sectoare, mai usor de administrat. Care poate atrage investitori mari. Care are spitale decente.

    00
  9. din cauza sau datorită jobului m-am mutat la sfârșitului anului trecut într-un oraș mediu, reședință de județ.
    pt mine, care n-am vreo pasiune pt ieșit prea mult, cluburi, spectacole, chestii, socoteli, se potrivește mănușă. (având în vedere că-s complet și total nouă în oraș- fără rude, neamuri, rubedenii- pot să mă plimb unde vreau și sunt slabe șansele să întâlnesc pe cineva cunoscut :) )
    locuiesc la 5 minute pe jos de serviciu. 5 fucking minute. încă nu reușesc să-mi revin din asemenea miracol. după 20 de ani de bucurești, când făceam 5 minute doar până la gura de metrou (asta când nu făceam 20-25 de minute în care intra și un autobuz/troleu) , când socoteam minim o oră ca să mă duc oriunde cu mijloacele de transport în comun. fucking miracol.
    chiar și statul peste program (se întâmplă mai des decât mi-ar plăcea), asortat cu program 8-16 și cele 5 minute, e suportabil și permite chestii acasă. în bucurești programul era 9-17 (anul trecut când căutam de lucru mai ales la privat, cel mai bun program obținut era 9-17.30 sau 8 ore jumate, cu program flexibil), cu 2 ore peste program și o oră pe metrou mă lăsa legumă. acum 2 ore peste program înseamnă că la 18 și un strop sunt acasă.

    dap, partea cea mai nașpa e treaba cu spitalul și cu medicii. combinat cu pandemia și teama de fâlfâit pe trenuri cam dă cu minus.

    00
    • Treaba cu serviciul am rezolvat-o eu si in Bucuresti, locuind cu chirie. 5 minute pana la munca! As fi putut suporta probabil 30 de minute, mai mult imi bag picioarele, daca nu mor de foame, evident.
      Dar o ora si 30 de minute dus pana la o bere cu prietenii? Ma duc dracului in alt oras sa beau o bere in o ora si 30 de minute. Ma duc la Giurgiu, sau la Ruse, daca sunt aprope de periferia respectiva. 45 de minute pana la dentist, la 2 pasi (dupa standardele de Bucuresti)?
      De chestiile astea n-ai practic cum sa scapi…

      00
    • munceam în pipera. Unde să locuiești la 5 minute pe jos?! :)

      00
    • Sunt locuinte de vanzare in pipera

      00
    • @AB La cort? :))
      Eu am reusit sa fug de Pipera, dar inteleg ca multi nu au alte variante. Mare monstruozitate Pipera asta.

      00
    • Sunt rezidentiale noi langa Aurel Vlaicu acolo o grămadă, unele.chiar.misto. cloud9 de ex

      00
    • @AB: Care e orasul minune? Tot pe tine a cazut „norocul”. :D

      Desi stau in Oradea, mi-ar face placere sa stau intr-un orasel mai mic, gen Salonta, dar acolo nu prea sunt locuri de munca la care sa nu fie cel putin avantaj limba maghiara. Si, din pacate, eu „nem tudom”. Oricum, dupa ce mai creste pitica, am de gand sa ma mut la tara, la aproximativ 40 km de oras. Avand posibilitatea sa lucrez (si) de acasa am fost cu pitica in vacanta din pandemie timp de o luna jumate acolo. Mama, ce bine ne-am simtit acolo, dar n-avem scoala, spital, supermarket asa ca mai astept sa se poata gospodari singura si ma mut.

      00
    • @Dex, apropo de comentariul tau, merg (mergeam, de fapt) des in Ruse la restaurantul Happy. 1h si un pic cu masina, depinde de traficul de la vama, preturi bune, mancarea foarte buna. Da bine cand tragi linie.
      Partea naspa e ca avem nevoie de sofer, cineva din grup tre sa nu bea dar facem cu randul.

      00
    • @Alex Happy asta a ajuns un mic loc de pelerinaj. Adevarul e ca merita. Servirea e brici, meniul e ok, preturile sunt ok (mai ales la sushi). Nu mi-e clar daca sunt marca bulgareasca, dar aparent chiar au niste standarde peste medie. Un prieten s-a interesant cat ar costa o franciza si erau mult peste MacDonalds, de exemplu, ca pret.

      00
    • @Cici și @Flat, dacă-mi faceți voi banii cadou, îmi iau acolo casă.
      plus că am început să lucrez în Pipera în 2008. unde ziceți voi erau porumbi.

      @Radu-Mihai, dacă spun și orașul, la câte am spus despre mine (pt cineva atent și cu memorie) e aproape ca și cum aș pune link la profilul de FB. :) lasă-mă să rămân cât de cât anonimă. :)

      1. nu știu cum stă orașul la job-uri în general, și la job-uri bine plătite în special. dar n-am văzut închise prea multe magazine sau sucursale/agenții de bănci (s-a închis una, a unei banci temporar, dar erau alte 2 sucursale la maxim 10 minute de mers și recent am văzut afiș că sucursala aia s-a mutat în loc). o prietenă îmi povește că în zona în care locuiește toate cele 4-5 bănci care aveau agenții acolo le-au închis, și cică pe calea victoriei, la magazinele unirea și cocor vitrinele sunt pline de hârtii albe. n-am văzut așa ceva aia.
      2. partea cu medicii s-ar putea s-o văd prost din cauză de 1. context covid. 2. vin după 10 ani cu abonament la clinică privată, posibilitatea de programare inclusiv seara, programare la ora x, etc. mi-e greu să mă adaptez policlinicii de stat. există și vreo 2 clinici private, dar nu au toate specializările și, în general medicii vin de la bucurești, o dată pe săptămână, 2-3-4 ore în mijlocul după-amiezei. dar dacă aș vrea neapărat, există înțelege la șefi pt o învoire de 2-3 ore pt un control la policlinică (medicul de familie- da, m-am mutat- ca și cel din bucurești 2 zile pe săptămână are program după-amiaza, însemnând până la ora 20.00)
      3. da, îmi lipsesc unele chestii din bucurești. înainte de pandemie mă duceam o dată pe lună pt clubul meu de carte. se ținea în week-end. de prin aprilie s-a mutat pe skype/google meet, etc, însă nu ne-am fi întâlnit live nici dacă locuiam în bucurești. îmi lipsește seara de quiz săptămânală, dar tot așa, s-a sistat, îmi lipsesc magazinașul de dulciuri și cafea, dar și cel de condimente din piață.
      4. nu cred că mi-ar plăcea să rămân aici for the rest of my life, dar dacă mi se taie cărțile bine și-mi iese cum visez, nu m-aș întoarce în bucurești.
      5. pt mine foarte multe sunt compensate de cele 5 minute pe jos până la serviciu. știu că-s o placă stricată, dar încercați să vă imaginați. :) și 5 minute fac eu, care-s scundă, am pasul mic și plămânii cam varză. altcineva s-ar putea să facă mai puțin.
      6. având în vedere pandemia și continuitatea jobului (am munci de la birou chiar și-n starea de urgență), mutarea asta a fost mult mai bună decât dacă aș fi rămas în bucurești, chiar și în condițiile existenței unui job.

      00
  10. Mai multe oportunitati, licee si universitati, locuri de munca la firme mai serioase (mai bine platite), magazine mai variate. Desigur, daca scopul tau in viata e sa lucrezi pe salariul minim 30 de ani poti locui in orice orasel din asta.

    00
  11. Ideal ar fi sa nu mai traiesti in frica. A-ti canaliza traiul si viata dupa criteriul numit distanta fatza de un spital e o tampenie. Ca si locuitor al unui oras mic am fost la spital de in medie de 1 ocazie/10 ani. Cu trecerea timpului aceasta medie posibil sa creasca la 2/10, 4/10 sau 20/10.
    O viata agitata si cu aer poluat cum e intr-un de oras mare probabil rata vizitelor la spital ar fi mai mare.
    Deci, oras mic, cu bani putini curat si linistit sau oras mare, cu bani multi, poluat si stresant?

    00
  12. „[…] un spital foarte bun e cam la o oră jumătate, la două ore de casa mea.” Mă îndoiesc că în acel spital sunt secții bune de hematologie sau de oncologie. Și 4 ore, că te și întorci, sunt foarte mult dacă trebuie să te duci la fiecare 2 săptămâni la chimio.
    Nu mai zic de altele, gen recuperare medicală, dializă.

    Da, ai școli generale pe aproape. Și poate și licee. Dar întreabă-te și la ce nivel se predă acolo. Nu vorbesc de performanță academică, vorbesc de profesori de engleză care să știe engleză.

    Desigur, tu faci socoteala ta, dar lasă-ne pe noi să ne-o facem pe-a noastră.

    00
  13. Sa-ti faci tu amanta in oras mic boss, ca te stie si vanzatoarea de la Ferometal.
    Anonimitatea-i un drog misto.

    00
  14. Sper sa gandeasca cat mai putini ca tine.Sunt brasovean de 2 generatii si de vreo 4-5 ani a inceput sa fie sufocat orasul de bucuresteni care si-au dat seama ca desi e de vreo 8 ori mai mic,Brasovul e oras nu sat mare.
    Stiu ca ma rastigniti pentru replica asta dar nu va mai bagati poola in unul din cele 2-3 orase din tara asa degeaba,ca a mai facut-o si Ceausescu cand l-a umllit de moldoveni..acu’ sa se umple si de bucuresteni e trist. Stiati la voi acolo la oportunitati ca e frumos. Aer de campie. Hai downvote mie.

    00
    • Mariti chiriile si preturile apt. Aveti modelu de pe langa Somes 😄

      00
    • Da un ochi pe chirii Brasov ca imediat ne ia Cluji de model pe noi. In 2014 era 250 de euro apt 3 camere,azi gasesti la 350 studio

      00
    • Daca tot ii face vali reclama. In afara de cateva parcari stramte si oameni care nu taie iarba, pare ca e the dream fata de alte zone 😃

      00
    • Tocmai ce am cumparat in bv. Cesazic vecine sa te injur cainvca sunt bucurestean sau te aprob? :))

      00
    • In Brasov – pretul imobilelor este mare (probabil din cauza celor veniti din alte localitati si care isi permit sa arunce cu bani). Chirii mari (probabil din cauza celor veniti din alte localitati si care isi permit sa arunce cu bani). Oportunitati de angajare… foarte putine. Aer curat din parti. Cautati sa vedeti cat de poluat este…

      Marele avantaj – ai muntele aproape.

      Dupa ce va mutati in Brasov, voi cum faceti bani? Va angajati aici pe nimic, lucrati in fabricile de pe langa sau lucrati remote?

      00
    • Chiar zilele trecute am vazut un anunt intr-o statie de autobuz din oraselul asta: „Angajam pentru Brasov. Se ofera prima de instalare, 2500 de lei.”
      Am facut poza, am vrut sa i-o trimit lui zoso.

  15. Ce ai in Bucuresti si nu ai in Zimnicea? Oportunitati. Salarii decente. Un pic de sanse sa iei un salariu pe merit in mediul privat, nu minimul pe economie. Sau sa iti iei salariul. Sau sa te angajezi pe bune.

    Sper ca autorul a vazut Zimnicea si altfel decat pe harta.

    00
  16. Eu sunt invers momentan. Inainte de pandemie incepusem sa urasc orasul mare, traficul, galagia, oamenii agitati peste tot, si ma gandeam cu jind la orase de marimea celui din copilarie la modul “se traieste si acolo, poate chiar mai bine”.
    In pandemie am stat 1 luna acasa acasa, in orasul copilariei, si desi nu e unul mic, mi am dat seama dupa 2 saptamani ca nu ma mai pot intoarce inapoi. Mi am dat seama ca imi place sa ies macar la 2 zile prin oras, parc, centru, whatever, sa vad oameni la plimbare si la ora 10 seara, sa casc ochii prin malluri si sa imi cumpar ceva de plictiseala daca am chef, sa ies mereu in alte locuri. Da, e fain si in orasul mai mic, am munte, parc, stadion, liniste in trafic, dar e acelasi stadion gol mereu, aceeasi padure, un centru pustiu dupa ora 8 si cel mai important, daca faci ceva, in maxim 2 zile afla si restul vecinilor, ca deh, urbe mica.

    00
  17. Sună arogant, însă din proprie experiență îți pot spune ca te provincializezi. Îți provincializezi modul de a gândi. Îți provincializezi modul de a te comporta, modul de a vedea lumea, de a acționa. Și nu trece mult timp și te și îmbraci în „treling”, arta cea mai „mișto” sunt niște grafitti de toyfaxleri provinciali și nu mai încerci altceva de mâncare decât ceea ce cunoști. Aaaa, devi și conservator și alegi partide ciudate.

    Dar ai loc. Ai loc și în cap.

    00
    • Vreți sa aflați și de cei mișto sa locuiești într-un oraș mic? Întrebați băăăă…

      00
    • AlexF, asta observ, da. Aici este o problema. De asta a amintit de Netflix, de fapt. Nu ca ar fi „o oaza de cultura”, dar e mai mult decat ce se intampla in 1990.
      Exista, totusi, Bibliotecă Judeteana, mai vin trupe de teatru, se mai tine cate un mic festival…

      Și nu trece mult timp și te și îmbraci în “treling”
      Am mai publicat un mic articiol. (zoso.ro/braila-merita-mult/)
      In centrul Brailei, am ramas surprins sa văd unul in maieu și șort, cu slapi. „Ziua Marinei Romane”, zi de sarbatoare! Maieu, șort, șlapi.

      In Torino, saptamanal venea in piata un camion cu lucruri de mercerie. Oamenii cumparau ata, ace de cusut, materiale, nasturi… era coada! Italienii mai cos acasa, isi mai modifca haine, mai fac chestii. Chiar eram mirat ca in fiecare saptamana era coada la baietii aia cu nasturi, ațe, fermoare…

      Orasele de provincie din Romania pierd ceea ce orasele de provincie din alte tari inca au. Bine, Torino a fost capitala Italiei o mica perioada, nu e chiar „provincie” 100%.
      Am scris „pierd” pentru ca putem vedea poze vechi cu orase de provincie, cum se imbraca lumea pe strada. Mai atent decat azi.

    • Vezi, asta e problema cu multi dintre oraseni, ei se cred superiori ca au schimbat treningul pe blugi, chiar daca la creier tot simpli au ramas si vara ii vezi cu trollerul pe munte. Mananci toata viata shaorma si vrei sa mergi la teatru doar cand se inchide? Votezi cu Piedone sau Firea la primarie? Da, dar macar nu esti un amarat de provincial, poti rasufla usurat din apartamentul tau cu bulina rosie.

      00
  18. NOU
    #64

    Cumva, așa cred că au murit și orașele romane acum 1500 ani. Venise o epidemie, ceva și oamenii au fugit din orașe în locuri mai izolate. În plus, în orașe veniseră și năvălitorii…

    00
  19. Unora/multora le place aglomeratia, csfncsf … de asta nici nu se mai termina cu pandemia asta, ca vrea lumea sa stea musai bot in bot cu tot felul de straini prin parcuri, la terase sau la plimbare prin centrul orasului

    00
  20. E frumos oriunde cand ai bani sau macar are asa un farmec aparte. Poti chiar sa compari Zimnicea cu Bucuresti, pana la urma ce te intereseaza pe tine, ai oricand sansa sa faci ce vrei, eventual sa pleci innapoi. Ia intreaba-i pe aia din Zimnicea daca e asa frumos si daca-i intereseaza ca ajunge Amazonul al ei. Filozofii de hpsteri din varful buzelor.

    00
    • La 21 de ani caram baloti cu spatele, in Istanbul. Incarcam camioane cu baloti de 70-90 de kg, ridicate cu spatele. In plus, sunt orfan de la 14 ani.
      Ia, mai baga cu „hipsteri”, ca pare ca stii ce rahat mananci.

  21. Practic de asta nu are sens niciun articol care ne explica cum creste piata imobiliara din marile orase, ce spui tu sunt lucruri firesti care se vor intampla in urmatorii ani

    00
  22. Vârsta medie la Dublin este între 35 și 37 ani, depinzând de an și surse. Bucureștiul are 40.7. Nu mi se pare o diferență extraordinară. Am impresia că ai scos cei 25 ani cam din burtă, eu unul nu găsesc absolut nimic care să confirme ce zici tu.

    00
    • Acum vreo 10 ani am fost in Dublin (am fost de vreo 3 ori, de fapt, prima data acum 15 ani), si un ghid ne-a spus chestia asta. Nu am stat sa verific daca e adevarat, l-am crezut pe cuvant.

  23. Câți șomeri citesc articolul ăsta și ar vrea să-l bușească pe autor? :lol:

    00
    • E PLIN de „angajam” prin orasul asta.
      In 10 minute de mers pe jos, vad 3-4 vitrine cu „angajam”.
      M-am dus de curiozitate pe la AJOFM, sa vad ce joburi sunt. Sunt listate pe doua geamuri.
      O fi salariile mici, bineinteles, dar ai gasi loc de munca daca ai vrea sa te angajezi.

  24. In primul rand oportunitatile. D-aia a crescut Bucurestiul haotic si infernal in ultimii 30-40 ani. Apoi, daca tai Bucuresti de pe lista, mai toate celalalte orase sunt chiar decente, linistite. Mai putin traficul, dar asta e din cauza ca toti au masini acum iar drumurile sunt exact alea de acum 40 de ani, ca mai nimeni n-a investit in infra si in centuri, etc…

    Orasul ideal e ala dezvoltat cu cap. Urbanismul e o stiinta. Incredibil, dar poti trai super-relaxat in orase cu 5-6-8 milioane de oameni. Ia sa ne uitam la Londra, de exemplu. Nu e Viena, Munchen, Bruges, Strasbourg sau orice oras nordic – dar e foarte OK.

    Bucurestiul n-are scapare, cu blocurile alea lipite unul de altul. Poate cand se fac autostrazile prin Transilvania, o sa se mute si firmele la Cluj, Brasov sau Sibiu si o sa moara si ghetourile din Bucuresti… care ramane un oras industrial.

    00
    • Pe la 1900, Londra avea deja 4.5 milioane. Azi are dublu. Tot atunci, Viena avea 1.8 milioane. Azi are 1.9 milioane și o calitate a vieții incomparabilă. Aici văd secretul orașelor mari, nu lăbărțare ci concentrare pe bunăstare.

      00
  25. am slabit 25kg+ in peste 5 ani cu sport, fara alcool, fara deserturi si fara mancare aiurea in miez de noapte.
    arat si ma simt mai bine la 75kg decat aratam la 70 (pentru ca muschi vs grasime).
    revenind la alt oras pe langa Bucuresti, un avantaj mi se pare birocratia. care a stat in Bucuresti si s-a mutat prin tara poate imi confirma sau infirma gandul asta dar traiesc cu impresia ca e mai simplu cu o primarie versus „6 de sector plus una mare”.

    00
  26. Bucurestenii din Bucuresti saluta decizia bucurestenilor care au plecat acasa la ei.
    Si sa stiti ca si noua ne e bine in situatia asta. :-)

    00
    • Cati ani ai? Am 20 de ani de Bucuresti, casa in Bucuresti, buletin de Bucuresti, am avut firma inregistrata in Bucuresti.
      Sunt mai bucurestean decat o multime de bucuresteni. :)
      Nu ca asta ar conta in acest articol, nu despre asta e vorba.
      Totusi, ma intreb unde ar fi Bucurestiul daca ar pleca TOTI cei veniti in Bucuresti, din alte orase.
      Tiriac e din Brasov, de exemplu. Fa un exercitiu de imaginatie, cu toti aia care nu sunt bucuresteni, inclusiv investitori si oameni importanti, plecati.
      Nicusor Dan e din Fagaras, Crin Halaicu e bucurestean.

    • 1. Am mai multi ani decat crezi tu :-) (irelevant oricum)
      2. Ca ai avut firma inregistrata in Bucuresti este iar irelevant.
      3. Ca te crezi tu „mai bucurestean” nu denota decat ceva frustrari.
      4. Nu te intreba unde ar ajunge Bucurestiul fara „bucurestenii” plecati acasa la ei ca se stie.
      5. Tiriac nu locuieste in Bucuresti si din nou, e irelevant.
      Daca citesti atent o sa observi ca SALUTAM faptul ca „bucurestenii” pleaca acasa la ei. Ti se pare o insulta? :-) (nu raspunde…e irelevant) :-)

      P.S. Nu fii suparat, nu toti „bucurestenii” se adapteaza in Bucuresti.

      00
    • Practic, tot ce zici tu e foarte ok, ce zic eu e „irelevant”.
      Amuzant.
      (nu raspunde la asta…e irelevant)
      „Ceva frustrari” n-am. De fapt, am cand merg pe-afara si vad cat e de prosti suntem ca natie. Compar Romania cu „vest”, si am frustrari. Sau, pe gustul tau, compar Bucuresti cu alte orase, si am frustrari cand vad cat de manele e capitala europeana Bucuresti, fata de alte capitale europene. Sau chiar fata de alte orase europene, care nu au statut de capitala. Sa vezi acolo frustrari.

      Apropo, in P.S. se scrie „nu fi”. Dar… e irelevant.

    • @leco – Cam câte generații ai tu în București? Sunt curios, vreau să văd după câte se dezvoltă complexul ăsta de bucureștean superior pe care eu personal n-am reușit să-l am :)

      00
    • Hotaraste-te ! Ai sau nu frustrari pana la urma?
      Ai trecut de la Bucuresti la alte orase din Europa…dragut!
      Pai nu era vb de Bucurestiul naspa si orasele misto de provincie de unde provin „bucurestenii”?
      Este o chestie atat de veche incat a devenit plictisitoare.
      Vin la Bucuresti, nu se adapteaza, apoi Bucurestiul e naspa! E mizerie. E aglomerat… :-)
      Irelevant era pentru mine, ca eu comentam.
      P.S. Cu „fii” mea culpa. Poti sa fii bucuros ca ai gasit ceva gresit.

      00
  27. La București sunt joburi mai multe și mai bine plătite. Dacă ești ceva prin domeniile astea de tip „uman” mai multe oportunități acolo. Mai multe locuri să te pui în cap să vezi ceva interesant. Ai chef să înveți olărit? Sau sudură artistică? Sigur găsești pe unul în București care are un curs de așa ceva. Că orașul e părăsit de autorități aia e altă problemă. Abia acum a fost ales un primar deștept, progresist, care are mentalități moderne, de 1990, de-aia o tot dă în cap cum o să continue să regleze monstrul care papă sute de milioane de coco pe an. Înainte era o cântăreață de muzică populară primar, aia nu înțelegea nici cum funcționează semaforul.

    Cât despre orașele mici, eu la Brașov în trei luni de când stau aici am pus 7 kile. În condițile în care merg pe jos la mai toate birturile sau mall-urile sau școli sau orice.

    • Taie birturile si mall-urile, du-te pe jos doar la scoli sau orice si dispar kilogramele. Glumesc, ai o varsta, nu le mai dai jos doar cu mers pe jos. Sau incearca sa mergi pe jos zilnic la o scoala (de schi) din Poiana, poate se vad rezultatele :)

      00
    • @Eftimie
      Ej băiat isteț, te apreciez.
      Când aud de București îmi sângerează urechile. Ce dracu să faci în București, pe care nu l-ai face într-un alt oraș mare din .ro?
      Dacă vreau București într-o oră jumătate sunt acolo. Am autostrada la 15 minute de mine, drum pe 4 benzi că în palmă ce dă în ea.
      Mi-e așa drag orașul, că aș face numai sere.

      00
  28. de parca toti am fi itisti sa lucram de acasa… oportunitati de a iti cheltuii banii, restaurante, EVENIMENTE, ia vezi, exista electric castle sau untold la oradea? noi nu avem nici macar concerte decente in afara de evenimentele in aer liber… si sa nu mai zic de oferta universitara si locuri de munca ce sunt de cacao, dar da, cand lucrezi de acasa si iti intra bani cacalau de bucuresti in zimnicea parca nu mai pute asa rau orasul.
    Angajatorul ar trebui sa piscaleasca putin la salarii, a bun boss, tu vrei sa lucrezi de acasa? Unde locuiesti acum? In zimnicea? Poftim 1500 net, daca erai in bucuresti iti dadeam 2500…

    00
    • „Unde locuiesti acum? In zimnicea? Poftim 1500 net, daca erai in bucuresti iti dadeam 2500.”
      Care e logica acestui rationament?
      Stii cat costa o operatiune la croitor la mine in oras? 80 de lei. Cat costa aceeasi operatiune la Bigotti? 100 de lei. Croitor de provincie, versus „croitori de firma”.
      Benzina, painea, detergentii… aceleasi preturi.
      Logica ta care e?

    • angajatorul tau are clienti in bucuresti nu in zimnicea, daca toti lucreaza din zimnicea si nu mai consuma produse/servicii firma x se inchide din lipsa de clientela, apoi urmeaza angajatorul tau sa va puna pe drumuri ca nu mai are clientela nici el. vezi londra, sunt cateva articole foarte interesante pe google pe acest subiect.

      00
    • Abordare de dat cu capul de pereți – îi e bine unuia, să îi fie rău! Să ii scadă salariul angajatorul! Cât mi-e scârbă de meschinăriile astea de oameni înguști la minte și mici la suflet

      00
  29. Cred ca depinde si de tara in care traiesti. In afara Romaniei, cred ca e putin diferit.

    Dupa 12 ani traiti intr-un oras cu 100.000 de locuitori (si naveta de 2.000 km lunar pana la serviciu; mai aproape nu am gasit nimic mai bun, zona era aproape „moarta” in bransa mea), mutat intr-un oras cu populatie de aproximativ 2 milioane.

    Piata de munca este incomparabila (si a merge o ora, o ora si jumatate cu metroul nu este acelasi lucru cu a conduce 90 km de zi). Job-uri mai multe, mai bine platite, mai variate.
    Oferta culturala (inainte calatoream 3-400 de km pentru un concert decent la München sau Berlin; de obicei si innoptam acolo, ca nu aveam chef sa ne asternem la drum pentru cel putin 3 ore dupa concert).
    Nici noi nu mai iesim asa mult, dar parcuri mari sunt, terase spatioase sunt, iar pandemia nu va tine o vesnicie.

    E adevarat ca viata e mai scumpa; dar n-am plecat din fostul oras pentru salarii mai mici. In ce priveste locuinta, nu stam „in centru”, ci intr-o localitate la 16 km de oras. Asta reduce simtitor costurile si ne asigura linistea dorita. Nici noua nu ne-ar placea permanent tumultul orasului.

    Eu cred ca nu se poate generaliza.

    00
  30. Raspunsul e banii. In Zalau iei 1500 lei si in Cluj iei 2000.. ca idee, nu lua sumele astea exacte. Si joburile. E pandemie acum, work from home… dar pana in 2019 nu era si dupa 2021 nu o sa mai fie probabil.

    00
  31. NOU
    #91

    Sunt curios daca in Bucuresti locuiai tot in centru, altfel comparatia e un pic trasa de păr doar ca sa dea rezultatul.
    Daca nu as locui in Bucuresti, din articolul tau as putea intelege ca, desi are o suprafata mai mare, numarul punctelor de interes e la nivelul unui oras mai mic.

    00
  32. Avantajul unui oras mare sunt oportunitatile. Nu poti face business intr-un oras mic ca n-ai cu cine. La fel si cu angajatul, cate firme sa existe astfel incat sa poti sa-ti schimbi locul de munca cand ai chef?

    De aia se tot aglomereaza marile orase din lume si toata lumea le bate la usa, pentru oportunitati. Nu cred ca simte nimeni nevoia sa stea in trafic doua ore pe zi, dar pe de alta parte e mai important sa ai ce manca.

    Problema in .ro e ca aici sunt doar 3-5 orase in care ai oportunitati, restul trag sa moara si n-au nici un viitor.

    00
  33. mergeai pana la stadion ca sa alergi 800m?

    00
  34. Are you girls Irish by any chance? Cause when I look at you, my penis is Dublin’ in size!

    00
  35. De cand a inceput pandemia, au tot existat articole care puneau de un prohod oraselor, mari si cum oamenii si-au reevaluat prioritatile. Strict raportandu-ne la momentul actual, daca ai o meserie ce iti da posibilitatea de a lucra de acasa, chiar nu mai conteaza orasul in care locuiesti.
    In schimb, daca ai o meserie, unde prezenta la locul de munca este necesara, povestea se cam schimba si oricum ai da-o este nevoie sa te muti intr-un oras mediu spre mare. Acum ca nu e Bucuresti, ca e Cluj sau Constanta, chiar nu mai conteaza, pentru ca prin migratie un oras de 300k de locuitori poate ajunge in cativa ani la 500k si ajungi iar la intrebarea din titlu.
    Din start, omit partea de servicii publice unde in functie de oras pot sa fie foarte bune, sau pot sa fie foarte proaste(aici e loterie curata). Pe partea serviciilor sanitare de orice fel, din pacate orice caz grav este trimis fie la un oras mare, fie in Bucuresti. Am auzit de cazuri care au venit din Botosani, pana in Bucuresti pentru diverse probleme sanitare ce puteau si trebuiau sa fie rezolvate acolo, dar nu s-au putut. De asemenea, putem vorbi de scoli si gradinite iar avantajul distantei scurte va pali din cauza faptului ca profesorii/educatorii/invatatorii sunt de o calitate mai slaba fata de altii. Sau din cauza faptului ca ai mai mult timp vei ajunge sa inveti si tu alaturi de copil?
    A treia chestie, ce nu este spusa, este faptul ca in orasele astea mai mici toata lumea se cunoaste cu toata lumea si romanul in general nu stie sa pastreze niste granite. Daca ai norocul sa ai o profesie necesara, lumea te va agasa.
    Ca sa nu o mai lungesc prea mult, in acest moment, poate parea un avantaj sa locuiesti intr-un oras mai mic, numai ca dupa ce pandemia se va sfarsi si lucrurile se vor intoarce la ce erau, unii oameni se vor intoarce catre orasele mari. De asemenea, pandemia va accelera migratia interna si in ceva timp problemele avute in Bucuresti vor aparea si la alte orase sau anumite probleme existente se vor accentua.

    00
  36. Nu stiu ce sa zic de săli de sport in apropiere, cand stateam in Militari/Lujerului aveam 4 săli de sport la maxim 10 min de mers pe jos.

    00
  37. 4 avantaje ale oraselor mari care lipsesc in orasele mici si la care ai acces prin forte proprii (fara pile,etc):
    – job-uri platite bine;
    – servicii de calitate;
    – servicii medicale mai bune/mult mai bune;
    – oameni mai buni ( a se citi: cu IQ mai mare, mai educati, mai umblati prin lume, mai toleranti, etc)

    00
  38. Prefectul din orasul in orasul de provincie de vreo 200.000 de locuitori in care m-am nascut i-a zis asa lu„’ taica-miu: „cel mai bun doctor din oras e trenul de Bucuresti” ! Multa sanate iti doresc!

    00
  39. pai, unu dintre avantajele orasului mare este ca daca nu esti prost gasesti sala la 10 minute de mers pe jos. Tu mergi la sala de peste o ora si te intrebi care e avantaju?

    00
  40. De la 74 de kg ai acum 54 de kile ? Esti M sau F ? :)

    00
  41. Nu inteleg cum rationeaza unii. Taie toate avantajele fie ca e pandemie fie ca pe ei nu ii intereseaza ca mna, nu au nevoi sau gusturi care sa depaseasca gardul unei gospodarii rurale, si apoi spun “este ca nu e nicio diferenta?!”

    Pai atunci pune titlul “care e diferenta intre oras mic si oras mare in pandemie si pe intuneric”

    Da, daca e lockdown nu e nicio diferenta unde stai in casa. DESI presupun ca nu ai bringo si 1356 oferte de mancare de la pizza la exotica in calafat.

    Numai daca ma gandesc cum e sa ai o relatie intr-un oras mic ma ia cu frig, ai de ales 5 persoane valabile, al caror trecut il stii sau ti-l spun cei 3 prieteni care au mai ramas in oras. Tinderul cred ca da eroare in 2 minute, asta daca exista Tinder acolo.

    Cunosti de la tractorist la sectorist, bine, nu chiar asa, dar cat sa nu poti manca undeva (la 2-3 restaurante si poate-poate! un Mc, cate are orasul) fara sa se uite un cunoscut in farfuria ta. Fara sa stii chelnerul.

    Cred ca si prostituatele ajungi sa le cunosti intr-o sapt pe toate,
    Sau nu, ca oricum le cunoasteai de la paine sau de la aprozar.
    Problema cu masina? Ai un service si doi mecanici.

    Servicii medicale! (Si nu numai: epilati-va la budesti! Coafati-va la Pucioasa!)
    In afara de drT si militari, in Buc ai spitale mult mai aproape.

    Si ca sa intelegi cu spitalele, ca si acolo esti fara suparare foarte pe langa: daca ai o problema medicala mori cu zile in FOARTE multe judete, daca nu te transporta la Bucuresti.

    E bineca faci o ora pana la spital, mai faci inca 4 pana la spital la Bucuresti.

    Da, daca vrei sa traiesti asa ca strutul (gaina?) te muti intr-un rezidential mai dezvoltat cu sala si tot (avem la Bucuresti!) si nu iesi decat la urgente, dat macar ai unde sa iesi si nimeresti Bucurestiul in 5 minute.

    00
    • @kishy
      Tati, nu fi găină proastă. Nu toți avem nevoie de 7000 de restaurante, ca să mâncăm aceeași mâncare proastă. Ușor cu bășini elitiste și cu București.
      Chiar nu ai ce căcat face în Bucureștiul ăla infect.
      Băutură și tute găsesc peste tot. In rest ce plm sa văd? Blocuri, jeg, manele, țărani, aer toxic? No, gracias.
      Chiar nu îmi trebuie 5000 de localuri să beau o bere și să mânc mici. Dacă vreau ceva nou mi-e mai simplu sa iau avionul din Craiova/Sibiu/Brașov și ajung in Praga și mai ieftin decât să îmi fac un weekend in București păsărică.
      Legat de spitalele din Romania, află că nu există numai București, iar restul de Românie o duce bine mersi și fără spitalele din capitală, pelerina prepuțului.
      Parțial îți dau dreptate in privința spitalelor. Pentru chestii grave am ajuns și pe acolo, dar 99% din belele se pot rezolva local. A, vezi că există și alte centre medicale universitare mari, cu performanțe foarte bune.
      Și mor pe voi cu oportunitățile plii mele, pe care tot le scoateți în fața.
      Dacă ej prost mori de prost și la New York, și în căcatu vostru de București, și în ultimă comuna din Giurgiu.
      Sfat de la un oltean: nu mai fiți așa mândri de voi. Știu și eu câțiva de ai mei care au venit la voi cu balega pe călcâie și acuma nu le mai dai cu poola de nas.
      Ej bucureștean, xoaie? Aha
      Cu apartament in Măgurele, numere de IF?
      Unde trăiești fa? Militari Residence, colt cu Drumul taberei? Vezi că acolo nu e București. E la țară, e prelungirea județului Dâmbovița.
      Aha, ia de suge. Salutări din Argeș.

      00
    • Ionut M este dovada vie a faptului ca serviciile medicale nu isi fac treaba in Arges, cel putin cel de psihiatrie
      si cel de intreruperi de sarcina. :)

      multumesc pt comentariul binevoitor si civilizat, care sprijina ceea ce am spus.

      00
    • @mishy

      Fix cum îți ziceam. Prea plini de voi, că trăiți într-un veceu la câmpie.
      Fix cum îți ziceam și eu: îmi sprijini ceea ce spuneai mai sus.
      București e un oraș de rahat.
      Fiecare e liber să facă ce vrea. Dar asta nu îmi schimbă părerea despre București.
      Superficiale criterii de a trăi într-un oraș mare, boss.
      E demonstrație de om cu minte mică.
      Cius.

      00
    • Din cate din cele 1356 de optiuni de livrare la domiciliu mananci saptamanal sau lunar? Eu, la Cuca Macaii, un „oras” de 3000 de locuitori, am 4 optiuni pentru pizza livrata la domiciliu, plus una de fast food si doua de restaurante obisnuite romanesti. E adevarat ca nu am mancare mexicana sau indiana, dar… cat de des sa si mananci asa ceva? O data pe luna imi pot face si singur, tacos fac mai buni decat cei de la El Torito, am si smoker daca vreau sa fac un brisket (aici e o problema, ca brisketul trebuie sa il aduc de la oras) sau un pulled pork. Nu cred ca mancarea e o problema.
      Cu relatiile cam ai dreptate, intr-un oras mic nu te desparti de o fata, doar iti pierzi randul.
      Pentru servicii medicale ar trebui sa ma retrag in Bucuresti dupa ce ies la pensie, sa fiu mai aproape de spital? Probabil ca da, dar am timp sa ma mai gandesc.

      00
    • @skyler: chinese? :) eu ma plictisesc repede si imi place sa schimb si sa incerc.
      Si exact asta spuneam si eu, ca cine nu are nevoi variate nu are nevoie de un oras mare. Si asta nu trebuie sa supere pe nimeni.
      Cel putin aparent, ca nu cred ca liceul din cuca macaii (valcea?) ofera copiilor aceleasi sanse ca liceul vianu.

      “Cu relatiile cam ai dreptate, intr-un oras mic nu te desparti de o fata, doar iti pierzi randul” -am ras!! Ce tare suna, nu stiam vorba!! Permite-mi sa o preiau :)

      Da, luand in calcul logistica de acum, cam trebuie sa te muti pe langa un centru unde se pot pune tubulete la inima la infarct, unde poti face niste operatii in urgenta, unde te poti recupera dupa un accident vascular mai mic, unde ai ginecologi sau urologi mai buni, stiu si eu, dupa nevoi.. dar sa te poti bucura de medicina secolului nostru; sigur ca nu doar Buc, dar nici Urziceni, care are 1 medic de anestezie si terapie intensiva
      in tot spitalul si nu poate asigura permanenta.
      Si poate ar trebui sa luam in calcul si copiii, care poate nu au acelasi start la Bucuresti si la Caciulata.

      00
    • ca chestie, în orașul în care am aterizat o epilez pe ”micuța josephine (o epilează cosmeticiana) ”cu zahar”. nu mai arde, nu mai ustură, nu mai doare, nu mai nimic. 50 de lei, aproape cât dădeam în bucurești ”cu ceară” (cosmeticiana lăsa ceara aproape rece și tot mă ardea ca toți dracii) la salonul de la blocul vecin.
      tipa de la ”cu zahăr” are salonul mai ceva ca sala de operații, programările sunt făcute de nu se întâlnește client cu client, la ușa de intrare din stradă îți pui șoșoni d-aia de spital și de te dezifectezi, muzică ambientală (nu radio), în interior papuci de unică folosință, ea folosește 472574 feluri de mănuși de unică folosință, înainte și după aia masaje cu 3-4 feluri de seruri și creme de zac acolo cu .zda-n sus și vreau să mă fac lesbiană. :)
      în bucurești nu am auzit de așa ceva. nu că nu m-am dus eu că eram săracă, dar nu am auzit nici la colegele mele cu mai mulți bani și muuuult mai multe fițe.

      cât despre mâncare, sunt o grămadă de restaurente care livrează, nu există comandă minimă și nu există tarif pt transport. și dacă lași 1 leu livratorului, îți mulțumește de parcă i-ai scos copiii din foame. mâncare diversă, inclusiv fastfood, una din cele mai bune pizza mâncate, chinezesc și libanez. meniul pt livrare mult mai diversificat decât la toate cantinele din pipera la un loc.

      00
    • @Mishy, dacă-mi amintesc bine, lu’ Busu i-au pus tubulețe la inimă și i-au salvat viața în spitalul dintr-un oraș de nu prea mulți bani (oricum, nu dintre orașele mari ale României).

      00
    • despre copii și start în viață: unul din finii noștri a făcut matematica de 5-8 cu taică-meu, în orașul meu de baștină, cât un pârț, din mijlocul nicăierului. cu matematica aia a intrat la cel mai bun liceu din județ și după clasa a ix acolo s-a mutat cu ceva bursă la liceul turcilor din bucurești. facultatea a făcut-o în Anglia. s-a întors din motive de gagică. :)
      al puști, părăsit de tată, maică-sa schizofrenică, l-a pregătit taică-meu moca. îi punea pregătirea de la 10 la 12 și-l oprea la prânz. i-a plătit taică-meu toate cărțile, deplasările la concursuri, cazarea în caz de nevoie. cu matematica făcută cu taică-meu a intrat cu bursă absolut completă (școlarizare, cărți, cazare, pregătire specială, absolut tot) la liceul turcilor din Constanța. acum își dă doctoratul la Cluj într-o ramură a matematicii în care mai e un singur specialist în România, și-i cam poți număra în lume.
      ăștia sunt un pic mai speciali, dar toți ăia în care taică-meu a băgat matematică, dacă și ei munceau un pic și nu erau chiar idioți, au intrat la licee bune din București (mi-a povestit tata acum 1-2 ani că în anul în care am dat eu admiterea la liceu nota mea mi-ar fi permis să intru în prima clasă-pe ultimul loc :), dar în prima clasă- de mate-fizică de la Șincai, în București; mi-ar fi plăcut să-mi fi spus asta atunci), la licee pedagogice, militare, de marină sau alte specializări la care concurența era ucigașă, au plecat din oraș și chiar din țară, și acum sunt bine merci, pe joburi mișto, pe bani buni.
      școală făcută într-un orășel de sunt sate mai mari și mai bogate.

      00
    • Alt puști, din Făgăraș, olimpic la matematică. Nicușor îl cheamă. Dar nu și-a găsit job in domeniu, a încercat să se reprofileze pe administrație, si chiar asa la locul actual de munca a reușit de abia din a treia încercare :)

      00
    • @AB: craiova era orasul, si in judetul craiova la spitalul de pe tot judetul craiova era ..un rezident.
      Cred ca fortezi putin, mai ales cu olimpicii care stim ca nu sunt reprezentativi. Si romancele sunt super gimnaste dar doar cat a fos cuplul bitang la lot.
      Da, costurile mici la transport, oamenii care se bucura la bacsis de 1 leu.. nu zic, sunt si avantaje. Dar te-ai gandit de ce se bucura la 1 leu? Exact

      00
    • @Mishy, ăia 2 puști olimpici, da, sunt nesemnificativi procentual.
      dar am zis că orice alt puști în care tata a băgat matematică, dacă și el se străduia un pic și nu era imbecil a reușit să ajungă departe cu matematica aia. poate nu spectaculos, dar pzm, câți dintre noi reușim spectaculos?!

      da, știu de ce se bucură curierul la 1 leu, dar anumite servicii sunt mai ieftine decât într-un oraș mare. uneori și anumite produse, dacă le iei de la piață și nu de la supermarket. s-ar putea ca aici leul ăla să valoreze mai mult decât la bucurești.

      00
    • ps. Orașul Craiova e în județul Dolj. :)

      nu, nu sunt nici din oraș, nici din județ.

      00
    • @AB si romancele erau gimnaste de top dar doar cat au avut acei antrenori. Exemplul tau (romantat si detaliat) nu are mai multa greutate decat exemplul cu bitang.

      Leul ala e mai scump acolo din cauza saraciei, saracie inseamna rabat la sanatate standarde educatie etc. Cred ca toti ne vedem it-sti in secluded downshifting dar uitam ca multe orase (chiar resedinte de jud) sunt la pamant (slobozia, slatina, tg jiu) cu totul. Daca te ratacesti cand mergi la munte si ajungi in fostul oras ploiesti, plangi. Foarte multe orase sunt praf pt ca s-a dus industria in jurul careia crescusera. Craiova din judetul omonim este pe undeva la mijloc, daca nu punem la socoteala clanurile din judetul craiova care se bat in campionat saptamanal in etape.

      Migratia este spre orase foarte mari (si spre afara), nu spre Lupeni.

      00
    • româncele erau gimnaste de top pt că ăia practic le torturau. sau să nu mergem în partea aia.

      00
    • @ab: asadar suntem de acord ca tinea de antrenor/metoda, nu de mediul de provenienta, si asta poate fi la fel de bine cazul descris de tine cu profesorul ala, ceea ce il face irelevant

      00
  42. Ce categorici sunt unii pe subiectul asta, parca ar veni cineva sa ii mute cu forța în București sau în vreun oraș mai mic :)

    Nu cred ca exista vreo varianta perfecta, ci doar varianta potrivita pt tine, mai precis varianta potrivita pt tine intr-o anumita etapa a vieții.

    Ardeleanca fiind, mi s-a întâmplat de multe ori sa fiu intrebata de prieteni/familia din orașul natal ce caut la București. Pt mulți dintre ei Bucurestiul nu e o optiune. Nu voi insista acum pe avantaje pt ca sunt destul de evidente, insa cred ca pt a trai ok în București sau în general în orașe mari trebuie sa îți organizezi viata f bine. Daca reușești sa faci asta poți evita mare parte din timp aspectele mai puțin placute.

    00
  43. M-ati rupt cu Bucurestiul asta, zici ca e centrul lumii moderne. Daca m-ai pune sa aleg as prefera sa stau in Constanta oricand. Ai absolut orice in distante rezonabile. Restul amaratilor care o forteaza cu teatre, concerce, viata reala e un pic diferita. Dupa 10 ore munca, exact asta te intereseaza pe tine, ca poti sa mergi la teatru.

    00
  44. intr-o luna ma mut eu dintr-un oras de 4-5 milioane intr-unul de 300.000. va tin la curent cu diferentele. tind sa cred ca avantaj cel cu 300.000 :)

    00
  45. Mi-a zis mie tata că Bucales e ca baba cu cireașa-n pizdă: fantasmagoric și plin de bășini. Nu dau Salzburg pe București nici să mă-mpuști. 🤣🤣🤣
    P.S. Pentru că are doar 160mii locuitori voi zice că Salzburg e „provincial” și de-acum mă voi îmbrăca în „treiling și Adibas”
    E

    00
  46. Avantajele unui oraș mare sunt multiple, dar buda publică numită București e orice, dar oraș mare în nici într-un caz. Oraș mare poate fi Viena, Sidney d-astea.
    P.S. Un oraș mare se defindește prin infrastructură, cultură și grad de civilizație, chestii care-i lipsesc Bucureștiului cu desăvârșire.

    00
  47. Care e orașul? Sau măcar ce populație are? Venitul îl ai tot de la capitală sau lucrezi acolo? De locuit, locuiești la părinți, ai închiriat ceva sau?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.