Optimizare wordpress: 462 linii până la conţinut

FHM.ro e modelul perfect de cum să nu ai un site pe wordpress şi ce să nu faci. Daţi un click dreapta  » view source şi uitaţi-vă la ce să nu faceţi:

 • conţinutul începe abia la linia 462 din cod. asta înseamnă că până la încărcarea articolului pe care utilizatorul vrea să îl vadă se încarcă o groază de rahaturi.

 • 18 css-uri şi 26 javascripturi locale se încarcă. 3/4 din ele nu au aplicaţie şi nu sunt utile pe tot siteul. utilitatea lor e discutabilă, iar un designer/programator bun ştie că toate astea încarcă foarte mult siteul. spre deosebire, zoso.ro are 3 css-uri şi un singur javascript local.

 • o căruţă de mizerii puse de wordpress, care pot fi scoase foarte simplu, cu nişte reguli din functions.php.

 • Zeci de comentarii în html. Inutile.

 • Page load time: 13.45 secunde, conform google pagespeed. mult sau puţin? ia număraţi până la 13 să vedeţi cât de mult înseamnă 13 secunde. zoso.ro se încarcă în 5, de exemplu.

 • Altă chestie din PageSpeed: Total page size: 1.25MB, Total number of requests: 185. WOW. Pagină de 1 Mega, fără să fie cu cearşafuri de poze. WOW.

Unele din probleme se rezolvă, că fişierele rămân în cacheul browserului, dar majoritatea rămân. Copii, nu faceţi ca FHM! Nu vă aglomeraţi blogurile şi siteurile aiurea cu prostii. Încercaţi să folosiţi mai puţine pluginuri, evitaţi pluginurile inutile şi compresaţi HTMLul şi CSSul cu un plugin de minify.

Tema FHM e făcută de:

Theme Name: FHM Theme
Description: The theme for the new FHM site (2010)
Author: DigitAIR
Author URI: http://www.digitair.ro

update: uitaţi-vă cum se incarcă fhm.ro şi cum se încarcă zoso.ro

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

27 comentarii

 1. mă uit şi la gagici, dar mă şi întreb de ce naiba consumă 120mb tabul cu fhm.ro

 2. Postul ăsta îl apreciez datorită link-ului către google pagespeed, despre care nu ştiam. )
  Mersi.

  00
 3. mie in firebug imi arata asa:

  380 requests / 14.1 MB (7.7 MB from cache) / 24.59s (onload: 7.05s)

  00
 4. iar zoso.ro:

  66 requests / 258.4 KB (238.5 KB from cache) / 2.53s (onload: 2.29s)

  :lol:

  00
 5. tu in loc sa te uiti la gagici cand intri pe FHM, te uiti la html? :)

  00
 6. Ia uite ce zice google pagespeed:”Page Speed Score explained
  The Page Speed Score indicates how much faster a page could be. A high score indicates little room for improvement, while a lower score indicates more room for improvement. The Page Speed Score does not measure the time it takes for a page to load.” Asa ca nu stiu de ai scos-o „Page load time: 13.45 secunde, conform google pagespeed. „

  00
 7. multumim tata zoso. :)

  00
 8. pe https://tools.pingdom.com/ imi da 23.5 secunde :o
  macar un test cu yslow ar putea face orice webmaster dupa ce termina situl, nu?

  00
 9. De fiecare data te ataci si crezi ca toti au ceva impotriva ta. Chill out man. Zi unde e optiunea aia de-ti arata timpul de incarcare.

  00
 10. iar dai cu pietre in cei ce incearca sa scoata onlainul din rahat. plm…

 11. Eu am: Page load time: 4.08s, Total page size: 0.96MB, Total number of requests: 84 însă index-ul blogului meu e plin de poze (thumbnail) pe care le „trage” din articole. Dacă aș pune și imaginile din temă într-un sprite cred că aș ajunge la o viteză de încărcare acceptabilă, nu ?

  00
 12. Oh, this is so fun.

  Căruța aia de mizerii își are oarecum rostul. Publicare prin XML-RPC, nu cred că editorii scriu articolele în editorul HTML din WordPress, short url pentru share pe FB și Twitter, din astea. Dar nu te-ai luat de versiunea antică de WordPress.

  Și-mi place asta

  The page FHM got an overall Page Speed Score of 89 (out of 100).
  The page zoso.ro, cel mai citit blog din Român… got an overall Page Speed Score of 77 (out of 100)

  Hai să încercăm să ne scoatem un pic fundul din posterior și să înțelegem diferența dintre un wannabe portal și un simplu blog. Nu e așa complicat, zic.

  00
 13. trollers gonna troll

 14. Arhi, that shit is getting old. Really! You iz not bored of it already?

  Dacă doream să fiu cu adevărat troll o bagăm pe aia cu „Nu știi cum se scrie corect WordPress, dar dai sfaturi!” Și ar mai fi câteva bullshit-uri prin text, cum ar fi inutilitatea comentariilor în codul sursă.

  00
 15. eugen, având diferenţa dintre una şi alta in minte, ce ne mai rămâne? un site optimizat pe o parte şi futut în cur pe alta. un site care se incarcă in 26 secunde şi are 1.4mb.

  e amuzant să crezi că eşti singurul care ştie html. dar, la fel ca şi alţii, să nu pui in aplicare ce ştii, doar să te lauzi cu asta.

 16. Hater

  00
 17. Consider ca am facut ceea ce trebuia pentru blogul meu, Zoso daca ai chef sa arunci un ochi sa vezi cum e optimizat, poate gresesc cu ceva, parerea ta e binevenita.

  00
 18. sa nu uitam si de server load… :)

  00
 19. Si acum o sa se blocheze pentru ca ii trimiti prea mult trafic. :D

  00
 20. eugen, din ce văd eu, eu am 87 si fhm 78

  siteul tău de expert cam cât are?

 21. Zoso, comparatia intre siteul tau si fhm.ro nu este corecta si asta pentru ca in timp ce tema ta este standard pentru blog, a lor este stil magazine/cms, iar singurul mod in care ei pot afisa asa contentul este sa foloseasca mult JS…

  Nu neg ca sunt multe lini aiurea

  00
 22. Exista mii de siteuri nu numai in wordpress cu zeci de cssuri si jsuri. Siteul fhm.ro are mult mai multe functionalitati , fisiere media decat http://www.zoso.ro.

  Drept ca s-ar mai putea optimiza, dar probabil s-a terminat bugetul pentru acest an.

  Parearea mea ca daca un site costa x euro, clientul nu o sa plateasca +10 sau +20% mai mult ca sa aiba un singur css si un singur js.

  00

Euro2024Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la de la Aceeași Mărie.