Online: Facebook știe cum să pună problema pe video pentru a lua fața Youtube

De câteva zile am observat ceva curios la clipurile de pe Facebook. Clipuri mele, care în mod normal ar avea câteva zeci de afișări, bat acum spre două mii. Și alte clipuri raportează mai multe afișări decât aveau de obicei.

Facebook face o chestie isteață, chiar dacă falsă: mărește numărul afișărilor clipurilor prin autoplay în timeline. Ați văzut probabil: la scroll, clipul pornește automat. Eh, Facebook notează aia ca fiind afișare, chiar dacă nu e, pentru că utilizatorul a trecut mai departe de clip.

De ce o face? Pentru ca gâdila orgoliul celui care pune clipul și pentru a-l atrage să uploadeze clipul pe Facebook, nu pe YouTube. Pentru că utilizatorul se va întreba:

“urc pe youtube și am 3.000 afișări sau urc pe facebook și am 30.000”?

E o rezolvare rapidă și ineficientă pe termen lung. Dar asta nu înseamnă că nu vor fi oameni care vor cădea în capcana asta.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

17 comentarii

 1. Facebook sucks!

  00
  • JOin the club!
   Oricum nu cred ca mai are viitor in Romania doar ce e rusu aproape, mai bun e http://www.vk.com :)) . Vodka s-a ieftin, pretul la redbull e aliniat celor din v so e mai bine sa ne antrenam de pe acuma si sa facem schimbarile si ajustarile din mers… cu noul trend tovarasesc.

   00
 2. E foarte enervant autoplay-ul de pe facebook, bine ca cel putin porneste pe mute.

  00
 3. Sa vezi acum cifre umflate in online. Când aveau 1000 de afisari ziceau ca aveau 5000, dar când au 1000 si Facebook le zice 5000, ei vor zice 15000.

  00
 4. Dar oare cati dintre noi nu am oprit deja functia autoplay? Maine-poimaine introduc baietii si functia „auto-like”.

  00
 5. E adevarat ca acele cifre sunt umflate, dar exista ceva utilitate in a uploada filmulete pe facebook: e o modalitate de a afla (cu aproximatie) cati dintre prieteni / cei care au dat like vad ceea ce postezi tu.
  Partea tricky e ca algoritmul fb tratateaza diferit filmuletele de articolele carora le dai share, dar cred ca se apropie mai mult de realitate decat acel „reach” afisat de ei.

  00
 6. E bine ca se poate dezactiva autoplay-ul. 🙂

  00
 7. Companiile sa faca bine sa ceara raportarea cu totul, inclusiv „clicks to play”.
  Ce face Facebook e „normal” pentru ce isi doresc ei sa faca: sa fie urcate mai multe clipuri pe platforma lor. Si nu face asta doar cu fentarea afisarilor ci si prin distribuirea acelui continut mai bine.
  Poate din afisari nu iti dai seama exact de rezultate asa cum nu iti dai seama neaparat nici din „clicks to play”, dar daca analizezi cu totul datele iti poti face o idee.

  00
 8. La fel și la mine, am pus 3, 4 clipuri pe Facebook și au mii de vizualizări 🙂 Pe Youtube maxim 200.

  00
 9. Pe vremuri Facebook era o chestie misto. Am tinut un cont activ pana in 2010 si l-am inchis pentru ca ma saturasem sa tin pasul cu modificarile si setarile. Nu ca aveam eu mare lucru de ascuns da chiar nu ma intereseaza ce fac prietenii prietenilor mei.

  Auzi mai Vali, stii la ce ma gandeam eu astazi in masina?
  Daca nu insistai cu faza „sunt urat, mai urat ca mine, etc.” nimeni nu isi dadea seama si nimeni nu aducea in discutie o asemenea chestiune.

  00
 10. Facebook doar incerca… nu are cum sa-i ajunga pe cei de la youtube.

  00
 11. Un clip încărcat pe YouTube dacă are un titlu bun şi o descriere relevantă, va avea în mod constant vizualizări de-a lungul anilor. Se poate spune același lucru despre un clip de pe Facebook?

  00
  • Deocamdata nu, dar baietii lucreaza la pagini (tab-uri) dedicate videourilor, unde utilizatorul poate vedea toate clipurile uploadate de o persoana/pagina. Erau ceva pagini care aveau deja functia activa, nu mai imi amintesc in momentul asta. Langa About, Photos, etc., va fi si „Videos”. Apoi vor fi introduse si in rezultatele de Search.. si uite asa, o platforma video completa va fi integrata in FB. Stay tuned.

   00
 12. Eu de cele mai multe ori stau si ma uit 5-10 secunde din clip, daca pare interesant dau drumul si la sonor, daca nu trec peste.

  00
 13. Exista optiune sa blochezi autoplay, oricum facebook nu are cum sa ajunga la egalitate cu youtube in ceea ce priveste video sharing-ul.

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube