Cum omori business-uri mici și hobby-uri plăcute

Ocazional, îți place să X, unde X poate fi orice tip de activitate sau de produs de purtat sau mâncat. Și pentru că ai scris despre asta o dată, sau poate ai citit un articol sau poate ai vorbit despre asta în casă și aveai microfonul deschis, social media începe să-ți arate din când în când firme care vând X.

La un moment dat, atras de reclama mișto și de narativ, care e de fiecare dată cu un business mic, de familie, care se luptă cu marile corporații în jungla asta a capitalismului, cumperi produsul lor ca să-l înlocuiești pe cel pe care îl consumi de 15 ani. Absolut de fiecare dată e mai scump, pentru că e făcut de mână, cu dragoste, de o echipă inimoasă.

Dar zici că merită și pentru că susții un business local. Românesc. De-al nostru. Vine produsul și, după câteva consumări, descoperit că de fapt ție nu-ți place produsul ăla, că e prost, că nu are gust, că e greu de folosit și de reciclat după ce l-ai folosit. Și îl arunci pe un raft undeva.

Și aici apare schema: de fiecare dată când vine vorba de cumpărat varianta anterioară la produs, variantă pe care o consumai cu plăcere, îți aduci aminte că ai acasă 12 pungi de produsul X. Și nu mai cumperi. Dar când ești acasă și vrei să îl consumi, îți aduci aminte de ce nu o faci.

Felicitări. Ți-ai futut hobby-ul și ai dat speranță unora care trebuiau să dea faliment la 6 luni după ce au deschis, dar ei insistă, că uite ce vânzări bune au avut la un moment da.

Colega de apartament mi-a făcut asta cu ceai. A cumpărat 12 pachete de ceva mizerie care arată ca o vomă, care pute urât în cana de ceai, care durează de 12 ori mai mult să curăț cana de ceai, și mai avem 4 pachete, că e oribil. Timp în care nu am mai cumpărat altul, că avem deja. M-am uitat pe mfinanțe, măcar atât, firma nu o duce stelar. Da, nu caut recomandări de ceai.

20211205908133056

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

87 comentarii

  1. Uita-te mai atent pe pachet, cred ca ti-a luat ceai de slabit

  2. Stiu ca ai zis ca nu vrei recomandari de ceai, dar ai incercat ceaiul Super X 3000 cu formula imbunatatita de curatat ficatul? Merge super bine si la curatat lipiciul de pe degete.

  3. Poate ai inceput un regim si nu stii …
    Eu zic sa mai incerci cu ceaiul ala, doar nu are poloniu in el …

  4. Arunca stocul.
    E un pret mic pentru a te bucura din nou de ceai.

  5. Voi de unde vă luați ceai verde? de preferat NU China. Aștept un Dammann de la Emag, să văd cum este. Știu că pe blog se bea Drambuie, dar întreb pentru un prieten :)

  6. ceai de slabit sau
    de eliminat toxinele?

  7. asta zic, ne concentrăm pe exemplul ăla și atât.

    • Pățit la fel cu unii cu o brutărie artizanală, îmi place pâinea caldă, zic aia e, dau 8-10 lei pe o pâine. Am încercat toate produsele lor, lăsat un gust amar aproape de fiecare dată.

      Situația 2: ceva cârciumă de cartier cu aere de restaurant Michelin, preponderent ciorbe. Comandat prin rotație în decurs de un an, majoritatea produselor, calitate îndoielnică. Prin răspunsurile arogante date de proprietar prin review-uri, amintesc: nu facem cartofi prăjiți că ținem la sănătatea clienților, facem porțiile mici pentru că sunt ingredientele de calitate și e calculat cât să se sature un om normal.

      Ambele firme sunt prin Start Up Nation, de aici trageți voi concluziile.

    • @tot eu: nu cred că trebuie generalizat eșecul unui start up. La urma urmei, fiecare debut in afaceri este umbrit de riscuri. Spre exemplu, Neața Omlette Bistro (Tm), eu îl văd un succes. Acuma, cine nu muncește, nu greșește. Evident, criticile sînt bune, elimini incompetenții de pe piață.

    • @tot eu Sunt cumva din Constanta astia cu ciorbele?

  8. NOU
    #23

    Aș da acolo…

  9. „Il arunci pe un raft undeva”.
    Corect: il arunci la pubela sau cauti pe cineva care-l vrea.
    Iaca, s-a rezolvat.

  10. Faina colega de apartament!

  11. Giveaway cu ceai incoming

  12. Atunci când schimbi firma nu e bine să cumperi cantități industriale… mai ales în cazurile de ceai, cafea sau alte produse unde gusturile diferă și nu te poți baza prea mult pe notele din review. Cumpăr un pachet mic și dacă e bun atunci fac și comanda mai mare. Au fost și cazuri în care mi-a plăcut dar nu am mai găsit produsul dar asta se întâmplă foarte rar.

  13. Romani, dar ce parere aveti de posibilitatea ca produsul nou chiar sa fie mai bun si mai ieftin, adica chiar sa fim noi un popor blestemat?

  14. eu am telefonul root-at. microfonul merge doar in apeluri si aplicatii de inregistrat audio. de asemnea nu am facebook instalat. si adblock.

    de cand am telefonul asa nu am vazut nici macar o singura reclama, nu zic de reclame la chestii despre care s-a vorbit in jurul meu.

    • Pot sa te ating? Specialule!

    • Omul a căutat, a învățat și a scăpat de pierdut timp și în plus are mai multă intimitate.
      Niște speciali leneși s-au activat, de ciudă. România…..

    • A uitat sa zica ca nu mai poate face plati cu telefonul, ca e root-at.

    • Aplicațiile bancare mai merg?

    • si internet banking ul cum l-ai pacalit?

    • am nokia 2310. nu am reclame, nu am camere deci nu pot fi inregistrat video, nu am aplicatii ce sa ma urmareasca. totul e pe apel/sms. si e si foarte usor de tinut in mana. cand nu am nevoie de el scot bateria ca sa nu pot fi monitorizat.

      cand vreau sa intru pe net deschid pc-ul cu linux facut de un baiat dintr-un satuc din canada, unde am blocat reclamele si aplicatiile, am doar browser permament in incognito. camera web e scoasa din pc mereu, o pun doar cand am nevoie. la fel si microfonul.

      scuze, nu m-am putut abtine :(

    • Eu sunt relaxat, poate sa ma asculte cine vrea, poate sa ma vada cine pofteste cand ma uit la pron cu o singura mana, viata e frumoasa cand te doare la caras. Ai tu telefonul rootat dar date tot sunt colectate, doar ca asa, mai in scarba. Crezi ca nu stie zucc si google cand si unde te duci la cumparaturi?

    • > Aplicațiile bancare mai merg?

      Ii da ma-sa cash..

    • @thebblack @Robert
      De curiozitate iesiti si din casa?

    • brd, bcr, libra merg fara probleme. de asemenea carrefour si google pay.

      bt face nazuri in sensul ca din cand in cand nu mai recunoaste telefonul pe care e instalat. de vreo 2 ori am rezolvat cu apel la ei, resetat, iar a mers cateva zile. am zis asta e, l-am instalat pe un telefon „clean”, ca scos din cutie. surpriza, dupa cateva zile aplicatia nu mai recunostea telefonul.

      google probabil stie pe unde ma plimb si ce fac dar tace malc si nu ma deranjeaza in nici un fel cu chestii legate de acele informatii.
      fb nu stie neam ce fac. singura aplicatie a fb instalata este whatsapp si asta nu are acces la locatie. si cum nu folosesc apeluri audio/video prin whatsapp, nu are acces nici la camere nici la microfon. si daca totusi reuseste cumva sa treaca peste blocajele sistemului de operare, nici ei nu ma deranjeaza cu informatiile furate.

      si pentru ca vad ca multe lume nu a inteles o sa explic si sensul comentariului. nu ca sa ma laud, nu ca ma trezesc vorbind. prima idee exprimata in articol era ca te spioneaza telefonul si vezi reclame care iti creaza un anume fel de probleme. eu am rezolvat cauza, nu am acel fel de probleme.

      si da, ies din casa. dar doar ca sa ma duc sub pod.

      PS :)) amuzant, imi da mama cash….

  15. Patit la mobila. Dupa aproape tot de la jysk/ikea, m-a pocnit iubirea de tara. Dau de o firma romaneasca, imi zic „hai sa dam bani unor romani”. Gasim un dormitor fain, decidem ca da, asta e. Ca muiere care doar a stat si s-a uitat pana a fost gata, mi se pare ok cum arata. Dar functional si procesul de montare, din ce ascult de la domn, a fost o mizerie:
    A venit cu suruburi lipsa, placa de saltea a venit ciobita (ne-a anuntat curierul din prima), lemnul n-avea toate gaurile date, instructiunile erau incomplete (nu ca barbatii adevarati le-ar citi dar na), sinele pt glisat sertare sunt proaste, nu s-au putut monta ca lumea: domnul meu le-a montat un pic mai „loose” prima oara, ca sa testeze inchiderea/deschiderea. Testat, ajustat, testat, iar ajustat, si in final, cu toate incercarile, tot nu se deschid/inchid lin, se blocheaza, sunt zgomotoase. Le-am trantit cand ne-au luat nervii. Marcajele lor sunt si strambe, le urmezi si vezi ca la final iese stramb obiectul, cu spatii inegale, te zgarie la OCD. Deci da, ~mandru ca sunt roman~ my ass.

    • 2 experiente cu mobila romaneasca:

      a) Dulap facut la Satu-mare luat de la fostul Baumax. Esec total. Odata montat, statea totul stramb la el: usile cu lufturi inegale intre ele, sertare la fel. Oricat le-am reglat, degeaba. Erau placile taiate prost, paralelograme (patrulatere?) in loc de dreptunghiuri.

      b) Mobila de bucatarie facuta pe comanda. Taiata din placi la un atelier local. Finisarea nu e ca aia de fabrica, dar! Nu exista lufturi inegale, se inchid sertarele, nu freaca, nu .. nimic. Nu s-a dezlipit marginea, si au aproape 10 ani.

    • Nu ca ar avea legatura cu subiectul discutiei, dar:
      -> orice dreptunghi este automat si paralelogram
      -> orice paralelogram este automat si patrulater

      Reciprocele nu sunt valabile.

    • Acum sunt firme si firme. Cunosc in Craiova o firma nu prea mare care produce mobila. Lucreaza scump, dar produce de calitate, lucreaza la comanda.

    • @Alexandra: ai pus in aceesasi oala Jysk cu Ikea, din experienta proprie – asamblat un pantofar de la Jysk vs. tone de mobila de la Ikea – zic ca nu se compara tot procesul de asamblare si utilizare ulterioara. Exact cum ai zis despre firma romaneasca, dar cu aplicare la Jysk.

    • @alunelu Eu le-am pus in aceeasi oala in sensul ca am avut norocul de experiente bune cu ambii. Dar sigur ca si pe acolo pot aparea probleme

    • @Andrei G. : Explica-mi te rog cum trebuia sa ma exprim in termeni de figuri geometrice in asa fel incat sa ma fac inteles iar comentariul tau sa nu mai fie necesar. Am vrut sa fie o exprimare plastica.

      Ce denumire are limba romana pentru un patrulater care nu este paralelogram? Cum poti sa contragi o atare explicatie intr-un singur cuvant? Nu vreau sa fac pe desteptul, pur si simplu vreau sa invat ceva.

    • Ce denumire are limba romana pentru un patrulater care nu este paralelogram?

      trapez

  16. Vrem giveauei!!!!

  17. A luat al meu șosete românești, tot așa, reclamă, hai să susținem. Când am văzut cum se răresc/ gauresc i le-am pus la începutul sertarului, le lua, le încălța, le arunca.
    Sper că nu mai există firma.

  18. Fares nu vă mai place?

    • De ce oare ceaiul de mentă de la Fares e mai puțin mentolat decât ceai de mentă „marca 1”, polonez?
      Nu intreb ironic, nu înțeleg cum de ceaiul polonez umple incaperea de miros, uneori pun plic de ceai pe rafturile bibliotecii, iar cel românesc nu face asta.
      Adaugă polacii ceva peste frunze, ulei de mentă, chestii? Folosesc alt soi de mentă?
      –-
      Apropo, cum stocati ceaiul? Eu, cum desfac pachetul, mut plicurile intr-un borcan cu capac. Încercați. Lăsat in cutiile originale, din carton, care nu sunt etanse, parcă se pierde din aromă.

    • @Cristici – cred ca din cauza ca sunt varietati diferite de menta. Peppermint e aia care are gust mentolat super intens, in romaneste ii zice izma buna, si am senzatia ca nu e soiul pe care il cultiva Fares pt ceaiuri. Eu am in gradina vreo 5-6 feluri de menta, is foarte diferite intre ele la gust. Idem cu busuiocul.

    • Cristici, ca o completare la ce a zis deea: nu numai că diferă ca gust și miros, diferă și din punct de vedere al calităților medicinale – https://simplelooseleaf.com/blog/herbal-tea/mint-tea-types/

    • Ceaiul se verifica simplu – il pui in apa rece. Daca isi lasa aroma si coloreaza apa rece, are alte bazdaganii in el, nu plante.

    • Depinde si de ph-ul apei. E posibil ca pentru un ph mai ridicat chiar cu apa rece ceaiul sa difuzeze comparabil cu un mediu fierbinte.

    • Fares e o mizerie. Cam toate ceaiurile lor, fie de plante fie de fructe dar care necesita colorare, au sfecla rosie in componenta si chiar in cantitati insemnate. Ca vede fraierul ce repede si frumos se coloreaza și nu mai ia de la Plafar.

    • Se coloreaza cu hibiscus. E trecut linistit in lista, e chiar ok ca si gust.

    • Fares nu produce plantele, decat anumite soiuri (galbelene, musetel), pe restul le cumpara de la agricultori sau de la culegatorii de flora spontanta (din padure, campie, santuri etc).
      Daca e izma romaneasca (menta cu miros mai slab), atunci e din gradina cuiva sau din flora spontana. Cultura de menta e doar cu menta piperita (peppermint).
      Daca mirosul e foarte parfumat, atunci polonezii se poate sa fi stropit cu aroma de menta, formata din alcool, glicerina si putina apa. In general, aromele astea sunt folosite la tutun si nu sunt recomandate consumului uman.

  19. Spune-i ei, nu te plânge aici pe blog :)

  20. Ai gresit cand ai luat 12 pungi de X. Tot timpul, dar tot timpul, cand vreau sa incerc o firma noua cumpar cantitatea minima, sau poate chiar un „pachet de testare” daca au.

    Solutia e simpla dar un pic brutala: arunci cele 12 pungi si cumperi X de la furnizorul vechi. Nu te lasa inima initial, dar iti va fi o buna invatatura de minte sa nu mai comanzi cantitati industriale dintr-un produs netestat

  21. Le dai la colegii de munca … :D

    • Adica ghivauei?

    • Exact, dar asta dac-ar avea si el „servici”, ca toata lumea!
      Acum serios, asta e cea mai buna solutie: dus la birou (adica sa-l dea cuiva cu servici, in cazul de fata) si pus pe masuta aia cu bunatati din open space – dintr-o mie de nebuni de acolo, s-or gasi cativa carora sa le placa…

  22. Cristici, ca o completare la ce a zis deea: nu numai că diferă ca gust și miros, diferă și din punct de vedere al calităților medicinale – https://simplelooseleaf.com/blog/herbal-tea/mint-tea-types/

  23. Nu am inteles ce treaba are una cu alta.. pe de o parte, avem firmele mici care fac mizerii..sa moara.. pe de alta parte avem clientul/consumatorul care a luat o „teapa” cu un produs..de ce este nevoit sa termine stocul de mizerii ca sa isi poata lua produsul similar dar de o calitate mai buna? exista: 1) „giveaway” 2) tomberon .. arunca ceaiul ala nenorocit la gunoi si ia-ti ce-ti place!

  24. Viata e prea scurta ca sa bei ceai nasol.
    Bine, ce stiu eu…mie imi place K clasic ala cu vanilie. :)

  25. Ar trebui sa cititi pe eticheta ce arome si coloranti contine ceaiul. Din ce am vazut, ceaiurile poloneze au mai multi aditivi de aroma decat cei de la Fares. Verificati. Si rosul de sfecla si santalul sunt aditivi naturali care nu cred ca au o doza maxima zilnica admisa. Din categoria ceaiuri prefer ceaiul negru cu aroma de bergamota, nu am preferinte de marca, il miros inainte daca pot. Mi-e sila de ceaiurile de fructe colorate si aromatizate sintetic. Si, ar fi bine sa evitati pliculetele, mai ramane ceva si din ele in apa de ceai (mai mult din cele de plastic decat de hartie). De altfel, ceaiurile ar trebui sa aiba o incarcatura microbiana sub niste valori, si pentru asta sunt tratate in diferite moduri, conform legislatiei UE. Cam asta.

    • Nu doresc sa fac antireclama, insa polonezii nu folosesc mai multi aditivi decat Fares si nici vice-versa. Fares ofera cele mai mici preturi la materia prima din toata Romania. Evident, ca si calitatea e la acelasi nivel, iar materia prima provine din categoria a II-a sau din flora spontana amestecata (denumirea fancy a „am adunat musetelul de pe camp, dar am pus in sac toate balariile pe care le-am prins”).
      Iar legat de avize, ei nu le verifica, ci impun producatorului sa testeze marfa si sa le dea un aviz de conformitate. Nimeni nu garanteaza ca marfa din plic e aceeasi cu cea testata. Nu verifica nimeni incarcatura microbiana, ci puritatea, mercur si metalele grele.
      Si eu beau ceai Fares (codite de cirese) uneori, dar mai usor cu calitatea lor, ca de multe ori e indoielnica, ei mizand mai mult pe cantitate si pret mic.

    • Call it by its name: iti place Earl Grey (ceai negru cu bergamota).

  26. N-am înțeles-o niciodată p-aia cu sprijinitul unui business, că o fi românesc sau nu. De ce să sprijin un business? Eu sunt client, eu plătesc ca ăla cu business-ul să-mi dea în schimb un produs/serviciu. Dacă produsul/serviciul e bun, nu mă interesează al cui e business-ul și de ce. Dacă nu, la fel. Nu cumpăr mizerii doar fiindcă sunt românești sau vândute de firme românești.
    De asemenea, dacă îmi place sau m-am obișnuit cu un produs, niciodată nu îl voi schimba, cu atât mai mult dacă alternativa ar fi ceva local (am eu, așea, o simpatie pentru țepa…. pardon…. producătorii și patronii români :))
    Experimentez, testez chestii noi, dar întotdeauna am backup din produsul inițial, ăla care îmi place și care îmi oferă siguranță. Astfel, nu renunț de tot la produs.

    • Ocazional doar businessul ăla produce ceea ce vrei ?
      Exemplu: numai Unicomp produce tastaturi mecanice folosind procesul de fabricație IBM, pentru că au cumpărat de la IBM matrițele și echipamentele de fabricație.
      Nu-mi permit o tastatură Unicomp (am un Genesis THOR 300 pe care am dat 130 lei), dar aș susține firma cumpărând de la ei.

  27. Eu schimb mereu produsele, până mă stabilizez pe unul. Apoi, tot mai fac încercări cu alte produse, din când în când, să văd dacă apare altceva mai bun. Oricum nu sunt așa pretențios și prefer să dau șanse și celor mici. Mai bine țin în viață un competitor prost, decât să las loc monopolului.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile