Ați observat că sunt din ce în ce mai mulți oameni cu aparat dentar?

Eram azi cu juniorul la ortodont și am văzut un alt adult care purta aparat de îndreptat dinții. Am observat mulți în ultimul an. Persoane publice de tot felul, persoane particulare, asta pe lângă copii sau excentricul adult care se hotărâse într-un final să facă ceva cu viața lui.

Ceea ce e îmbucurător. Pe lângă asta, purtatul măștilor i-a convins pe unii că le pute gura și ar trebui să se spele mai des, pe alții că apa și săpunul nu sunt toxice.

dentist-indreptat-dinti

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

44 comentarii

  1. Azi spalati pe dinti, maine fara spaga, cu spitale si autostrazi :)

    00
  2. Asta e doar o escrocherie a dentistilor. Pozele sunt fotosopate ca sa para ca ai dintii strambi.

    00
    • Eu am dinții crescuți aiurea pentru ca pana la 12 13 ani au căzut doar 8…dupa niște gânduri de aparat dentar, m am consultat cu dentista care mi a recomandat sa nu umblu la ei dacă nu voi avea probleme.

      00
  3. adult cu aparat din ala in gura….😳

    00
    • ma jur ca intru pe blog doar sa ca sa vad ce tampenii debitezi tu si cu xxx ala. nicidoata nu ma dezamagiti

      00
    • @raul nu il uita pe Dragos care si-a luat ban pe blogu lu Arhi :))))

      00
    • dragoș se zbate in trash. wtf e și el pe cale să ajungă acolo.

    • Ca adult care a folosit aparat dentar si va trebui sa refaca partial macar tratamentul .. cea mai buna idee pe care o poti avea. Chiar daca nu am dintii perfect aliniati inca, situatia este mult mai buna si dintii destul de OK. Sunt prima din familia extinsa care la peste 40 de ani inca mai are proprii dinti, fara punti, implanturi si alea-alea.

  4. Oamenii pun aparate dentare pentru că tratamentele stomatologice au devenit mai accesibile. Mie înainte de a-mi face implanturi mi s-a recomandat să-mi indrept gardu.
    Ceva tratamente, un detartraj, investigații, radiografii, CT și hop aparate pe 2 arcade+ 2 șuruburi in cioc pentru a pune implanturile in toamnă.
    E un semn de bine, că de la dantură pleacă problemele cu stomacu, alzheimer și altele.

    00
  5. Cica omul e singurul mamifer la care nu-i incap dintii in gura… toate astea se datoreaza terciului tot mai moale, care a redus mestecatul de la 4-5 ore pe zi la cateva minute, ceea ce a dus la niste mandibule mai mici si automat o gura neincapatoare pentru dinti si multe alte probleme de respiratie… cam asta ar fi explicatia pentru dintii strambi, iar pentru aparate… sunt tot mai usor de pus si mai accesibile publicului larg.

    00
  6. Aparate dentare mai multe arata ca o ducem mai bine. Personal, nu cred ca-i necesar, decat intr-un procent foarte mic ( 5% ?!) din cazuri.
    Daca ai bani insa, incepi sa ai si alte nevoi.
    Si, ca sa fiu in ton cu zicerile dinainte:
    Acum, daca ne-am vaccinat, mai e obligatoriu sa ne spalam pe maini?

    00
    • Personal, nu cred ca-i necesar, decat intr-un procent foarte mic ( 5% ?!) din cazuri.

      turn brain on.

    • E nevoie dacă te caută în gură un ortodont.
      Proverb: calu de dar nu se caută de dinți. Dar se caută în grajd prin părțile moi.

      00
    • Bre, exista oameni care ajung sa poarte aparat dentar pentru ca păstrează în gura monștri de masele de minte care le împing toți dinții unii în alții și se sparg/se cariaza/fac spatiile interdentare aproape inexistente și deci imposibil de curățat cum trebuie la periaj.
      Also, le cade câte un dinte și nu fac nimic cu anii, lăsând spațiu gol. Toți dinții migrează sa acopere locul ala. Se retrage gingia, osul, dau în boala parodontala și încep sa cada rand pe rand.

      Aparatul dentar e mai necesar decât e cerut. Desigur, nu toată lumea trebuie sa îl poarte ani la rand și nu trebuie sa pună presiune pe toți dinții, nu toți au cazuri grave, insa ajung grave tocmai fiindcă uneori din start se putea interveni pentru prevenție.

      00
  7. Pai scuza-ma, după ce a văzut o țară întreaga cât de bine arata dantura lu’ Don Dragnea la televizor, poate or fi început oamenii sa zică bre, poate ca e o idee buna sa nu ajungă ca el…

    00
  8. Adult braces on the rise during the Zoom era: https://www.youtube.com/watch?v=HBxXj2JP_r8

    00
  9. Din datele mele, oamenii își cam pun aparat dentar în 2 perioade din viata: între 8-18 ani când îți dau bani parintii pentru el sau după 30 de ani când începi sa câștigi binișor, devii mai exigent cu tine și îți și permiți sa investești în chestiuni mai degrabă de ordin estetic decât funcțional (deși, oricum, dinții drepți nu sunt un moft și nici nu țin doar de estetic, contribuie la masticație corecta și au o gramada de repercusiuni când sunt lăsați încălecati).

    Deobicei femeile sunt cliente mai frecvente la aparat, bărbații își pun doar dacă e indicație obligatorie de la doctor și uneori nici atunci.

    00
    • Omg. Nu știu de unde sunt datele tale, dar descrii perfect cazul meu :) Unde mai pui că până pe la 20-25 de ani nici nu aveam problema asta pentru că nu „lucraseră” inca măselele de minte (care creșteau orizontal).

      00
    • Laura de ce nu scrie si ea pe aici?

      00
    • că nu are timp. înainte era ocupată să facă bani, după aia să se mărite, acum are copil…

    • Practic nu mai trebuie sa ma chinui, ca m-am maritat, și Vali plătește infect:))))

      00
    • De fapt, Laura nu mai scrie pentru ca are probleme cu tastatura la laptop. Hp parca. Sau Dell? A zis mai acum un an 😅

      00
    • Wtf. :))) Nu știam de unde știi. Da, încă îmi lipsește o tastă, dar ma descurc și fără. Problema e la Vali în continuare. :))

      00
    • încă sunt însurat, merci de întrebare ;)

    • Wait, ca să scrii aici trebe cerere în căsătorie?:))

      00
    • @Laura: era vorba atunci, în postarea respectiva, de ceva de genul ca în ultimii ani, la laptopuri, e greu sa schimbi componente simple, gen tastatura. Vali se plângea. Tu și spus că ți-e ți’au cerut parca vreo patru sute și ceva de lei sa ți-o schimbe la un service. Și eu m-am oferit să „repar defectul” pe sensibil bani mai putini. Dar nu s-a mai citit și aia a fost.

      00
    • Daniel, în cazul asta, hai cum facem ? :)))

      00
    • @Laurra: numai Vali știe e-mail-urile amandurora.

      00
  10. Well, ma apropiu de 40 incet dar anul asta mi-am pus aparat. Aveam niste masele extrase inca de la 18 ani iar in tot acest timp maselele de langa extractii au inceput sa se apropie si chiar sa se aplece inspre vecini. Anul trecut mi-am facut un mulaj si un plan insa a lovit pandemia si am amanat (greseala destul de mare). Un an mai tarziu a trebuit refacut mulajul pentru ca maselele s-au aplecat si mai mult.
    Ideea e ca nu e aparat complet, pe arcada de sus am doar pe partea dreapta (urmand ca in functie de evolutie sa fie sau nu nevoie si pe cealalta parte insa dupa 6 luni pare ca lucrurile merg destul de bine si nu mai e nevoie) iar pe arcada de jos complet. Luna viitoare probabil va trebui sa-mi pun doua mini-implanturi pe arcada de jos care sa traga inapoi maselele culcate iar probabil pana implinesc 40 voi scapa de el.

    00
  11. musai sa cereti poze de cand era individul/individa mic(a), altfel poate ies copiii deranjati la fizic. nu uitati ca dragusanca la din dragoste arata precum cristiano ronaldo puber

    00
  12. În mai mi-am dat jos aparatul dentar. L-am purtat din octombrie 2018 ca să pot face o operație la maxilar pentru a repara mușcătura inversă. Chestia s-ar fi putut repara in adolescență doar cu aparat dentar, dar atunci pwla bani. Ai mei, doi maramureșeni cu 10 clase, au investit tot ce au avut in școli pt mine și fratimiu. Anyway, în noiembrie 2020 m-am operat, cu anestezie totală, cap umflat, față nouă, si apoi injectat mâncare lichidă cu un furtun pe gât timp de patru săptămâni. Acum am dinții drepți, nu se mai încaleca aiurea, pot sa mestec, sa vorbesc si sa respir mai bine. In iunie am împlinit 31 de ani.

    00
  13. Daca tot am sotie ortodont, va zic ce am invatat, daca tot vreti “dinti aliniati”:

    Cel mai important, nu stricati ce aveti in gura. La marea majoritate desi dintii nu sunt aliniati perfect natura a reusit sa faca in asa fel incat sa existe un echilibru al muscaturii. Chiar daca e fragil el exista.

    Aici si problema romaneasca in care se intalnesc cei care vor dinti aliniati cu ortodonti care nu stiu meserie. Si pt ca suntem in romania, pot zice ca peste 70% nu stiu decat sa alinieze dintii, fara sa inteleaga impactul modificarilor in articulatia temporo mandibulara.

    Evident o sa existe cazuri in care dupa aliniere se strica acel echilibru si pot aparea probleme nasoale, de la dureri locale la dureri de cap, cervicale, dezechilibre, care pot ajunge cronice.

    Faceti putin research si nu mergeti la ortodontul care a investit tot bugetul in reclame pe facebook si nu mai are bani de cursuri.

    Cel mai bun curs pe ATM in romania e FACE, profesori internationali, tine 2 ani si costa peste 10k euro, macar pe asta sa il aiba, sau altele similare.

    00
    • Daca tot am sotie ortodont si sunt si eu iti spun ca esti full of shit. Utilizezi niste termeni de specialitate intr-o argumntatie cu persoane care au cunostinte vagi sau inexistente ca sa te dai destept si generalizezi aiurea fara nici un beneficiu.

      00
    • @Epsilon

      Si mai precis ce anume nu e corect din ce am spus? De ce te simti atacat de ce am scris ?

      In mod normal nu ar trebui sa te simti atacat, poate argumentezi, dar hai sa recitim:

      Am facut o recomandare oamenilor sa nu mearga la unii dintre ortodontii full of shit de pe facebook care nu au nici macar specializarea aia.

      Am vazut zeci de cazuri de retratamente in care primul mai mult a stricat si care necesita acum mult mai mult efort sau care chiar nu mai pot fi readuse nici macar la starea initiala.

      Sau te-a suparat ca am zis de cursul ala ? Da-l naibi, mergi direct in state la universitate… spune tu alt curs care sa iti spuna ca ortodontul ala are viziune de ansamblu, nu doar aliniaza dinti.

      Daca tu ai insight mai bun demostreaza si ajuta oamenii care citesc sa nu mai fie pacaliti si sa beneficieze de un tratament corect.

      00
  14. Uite, in primul rand imi cer scuze pentru exprimare, m-am lasat dus de val. In urmatoarele randuri:
    * nu e incorect ce ai spus ci generalizezi niste riscuri existente (trebuie sa admiti ca in orice procedura terapeutica exista riscuri, unele general acceptate prescum si riscul de malpraxis) la o intreaga cazuistica.
    * am invatat sa nu judec un caz decat prin prisma situatiei ce imi este direct disponibila pentru evaluare, nu prin alte judecati facute de altcineva- cu alte cuvinte poate ca pot sa aflu care era situatia initiala, nu stiu care este contextul, nu stiu toti factorii care au dus la elaborarea unui plan de tratament, nu stiu gradul de accept si conformitate al pacientului la inceputul si de-a lungul tratamentului si nu merita sa imi bat capul cu asta. Sunt foarte constient ca exista o posibilitate ca cineva sa o dea in bara cu un tratament iar in cazurile de malpraxis clar simt ca fiind de datoria mea sa instiintez pacientul despre respectiva problem.
    * nu fac nici o recomandare nimanui vis-a -vis de promovare pe canale media clasice sau alternative pentru simplu motiv ca, in societatea moderna, nu e ca si cum adevaratii „guru” ai unui domeniu traiesc in asceza in muntii din Peninsula Sinai si vad niste pacienti intr-o pestera, pacienti care in prealabil au trecut prin ani de penitente, frecand spatiile intreproximale cu ata dentara si intreband maicutele prin manastiri unde si-au indreptat dintii
    *despre cursuri n-am chef sa discut
    *nu am chef sa dau nici un insight si nu am dispozitia sa ajut oamenii sa beneficieze de un tratament corect in comentariile unui articol care doar aduce in vedere respectivul tratament. Aici e vorba de un tratament care, in mod normal e disponibil adultilor in mod curent de zeci de ani in tarile civilizate. Faptul ca se observa un trend ascendednt si in Romania pt asa ceva nu poate sa fie decat imbucurator. Faptul ca tu vii si spui ca 70% din cei ce pot furniza acel tratament sunt prosti nu ajuta in general, iar in contextul dat este aproape anapoda. Sa nu mai caute pe facebook, bun sfat, aici sunt de acord cu tine, eu zic sa caute in „Vanatorul si pescarul” sau in cotidianul „Renașterea Bănăteană”, imediat dupa rubrica de decese si comemorari!

    00
    • Asa e, exista riscuri in orice tratament, ce vreau sa subliniez si ce am observat eu, nefiind medic:
      1. Au crescut numarul de persoane care vor aparat, clar, foarte bine!
      DAR:
      2. Exista clinici care de dragul profitului sunt in stare sa puna aparate dentare chiar si daca pacientul nu are nevoie, in contextul in care ar putea face mai mult rau decat bine
      3. Exista si medici slab pregatiti, care nu pot vedea implicatiile rezultatului final

      Nu am zis sa nu mai caute pe facebook, am scris clar sa fie un medic care e si pregatit in domeniul asta, nu doar se promoveaza agresiv.

      Niste indicii de bun simt ar fi:
      * primesti un plan de tratament, ai o sedinta in care iti este explicat ce urmeaza sa se intample, toate beneficiile si mai ales problemele care pot aparea
      * are o echipa cu care lucreaza. Aparatul dentar e in general ultimul lucru care se intampla in gura. Degeaba l-ai purtat o perioada lunga daca la anul faci extractii sau pui implante.
      * poate sa explice pe intelesul tau procesul, poate chiar sa iti explice ca nu ai nevoie de aparat si riscul tratamentului nu merita potentialul beneficiu.
      * foloseste un articulator sau unul din multele soft-uri de simulare a rezultatului final. Asta si pentru ca am vazut cazuri majore in care modificarile date de un tratament reusit pot duce la modificari vizuale ale fetei pe care pacientul sa nu le doreasca.

      Din nou, asta e parerea mea din observatii, nu sunt medic si nu tin de ea cu dintii.

      00
    • @Flo Rin
      Dude, daca nu esti medic unde naiba ai observat tu zeci de cazuri de retratamente si ti ai dat tu seama cine ce a stricat?
      OK, faptul ca stai de povesti cu sotia despre cazuri si ca esti tehnician dentar, probabil, si stii ce-i aia ocluzie dentara nu iti da dreptul sa faci 70% dintre mebri unei profesii prosti, da? Ca nici eu nu sunt de parere ca 80 % dintre tehnicienii dentari sunt un fel de lacatusi mecanici!
      Hai sa n-o mai sugem cu planuri de tratament, riscuri, echipe, da? Ai facut tu vreodata un plan de tratament, stii cum se face asa ceva? Tu iti inchipui ca in unele cabinete se priponesc pacientii si li se pun aparate dentare cum se potcovesc caii? Sunt sigur ca nu dar asta pare ca vrei sa induci! Ce echipa ma, vine un copil cu dintii strambi si ii trebuie aparat, nu trebuie nici o echipa! Vine un adult si are x probleme, merge la stomatolog si ala ii face un plan de tratament si comunica cu specialistii! Trebuie sa stea 4-4-2 in cabinet stomatologul cu parodontologul si cu ortodontul si cu implantologul? Nu e nevoie sa fie nici macar in acelasi oras echipa, nici macar in aceeasi tara cu stomatologia digitala!
      Ce softuri de simulare, domnule? Softul lui Ciu En LAi facut dupa o baza de date de 100 de cazuri si 5 parametri cefalometrici?! Exista un singur soft care are suficiente date (peste 15milioane de cazuri pe tot globul) incat sa fie capabil sa faca simulari corecte si predictibile si ala e Invisalign! Restul nu au cum sa prevada ceva precis, pot doar sa masoare o situiatie existenta si sa faca analize in funtie de variabile statistice! SI asta doar pe tesuturi dure, nu pe tesuturi moi! Nu exista nici un soft care sa prevada variatiile tesutirilor moi!
      Hai ca deja am pierdut prea mult timp!

      00
  15. In copilaria frageda mi-am spart un incisiv central superior de lapte.

    Dupa o vreme, ceilalti dinti s-au schimbat dar acolo a ramas pauza pentru ca ramasese radacina acolo si nu putea creste dintele normal.

    Dupa extractie, dintele a inceput sa creasca dar dupa ce loc mai avea si prin urmare toti dintii au migrat si am ajuns sa am ocluzie inversa (adica dintii de jos ies in exteriorul dintilor de sus).

    Din adolescenta trebuia sa imi pun, dar costurile erau enorme si nu ni le permiteam.

    Acum am facut un efort considerabil si am reusit sa imi pun.

    Pentru ca aveam un caz complex care era aproape de chirurgie maxilo-faciala a trebuit sa imi pun cel mai performant aparat de pe piata: Damon metalic.

    Costul total cu cateva reparatii: 13.000 lei

    Prima luna a fost un chin total, in sensul ca dintii erau atat de sensibili ca de fiecare data cand trebuia sa ma spal pe dinti era o durere crunta pe care nu as putea sa o asociez cu altceva.

    Au trecut aproape 3 luni de cand am aparat, e ok, dintii si-au modificat foarte mult pozitia, nu mai sunt asa sensibili si abia astept rezultatul final.

    00
  16. NOU
    #41

    Românii nu se duceau la dentist înainte din următoarele motive:
    1. Costul serviciilor.
    2. Riscul de a lua diverse boli de la care se moare.
    https://stirileprotv.ro/stiri/sanatate/mai-bine-stau-fara-dinti-solutia-autoritatilor-dupa-ce-romanii-evita-dentistul-de-frica-hepatitei.html
    3. Jegodismul stomatologilor care lucrau cu casa de asigurări dar doar își trăgeau banii de la casa de asigurări spunând că deja au făcut serviciile de banii ăia. O cunoștință s-a dus cu fiica sa și a întrebat dinainte dacae gratuit. Îi zice că da și îi dă o gaură și pe urmă se oprește și zice că doar atât era gratuit și că dacă vrea să astupe gaura atunci să plătească. A stat vreo două luni așa cu gaura în dinți că nu aveau bani (da, erau săraci lipiți pământului). Și eu am pățit și eu la fel când eram prin liceu, mă duc să întreb dacă este gratuit, plus că scria și pe ușă, îmi zice că da și după ce îmi face gaura îmi zicea că fondurile oferite de casa de asigurări s-au terminat și doar gaura e gratis. Am avut bani la mine, dar dacă nu aveam?
    Din toate aceste trei puncte nu vă imaginați că s-au schimbat prea multe. Sunt cabinete care fac economie la maximum fiindcă nu au clienți sau chiar și dacă au tot fac și trebuie avut mare grijă.
    Jegodismul stomatologilor a mai dispărut fiindcă lumea le cam știe trucurile expirate.
    Costul serviciilor a devenit mai acceptabil dar să știți că tot plătiți de câteva zeci de ori investiția lor inițială dacă este să ne gândim că doar cu costul unei plombe ei își pot lua o lădiță de tuburi cement din ăla dentar pe care îl comandă din Turcia, Chiba sau din Republica Moldova, asta ca să nu mai vorbim că o albire ajunge 1000-1500 de lei și plătești de multe ori tot ce se consumă cu tine. Și asta ca să nu mai zic că sunt destul de mulți în ziua de azi care nu dau bon fiscal nici dacă le ceri și unii îți spun că te costă dublu dacă vrei bon fiscal.

    00
    • Asta cu „te costa dublu dacă vrei bon” nu cred ca se întâmplă pe undeva, dar fie, acceptam exagerarea care curge din aversiunea pe care o ai pt stomatologi – pe alocuri justificata, sunt mulți macelari în tagma asta, dar și oameni extrem de pasionați și buni în ce fac.

      Vizavi de costuri, da, adaosurile sunt mari, dar dacă ai senzația ca o plomba reprezinta doar costurile ‘cimentului’ pe care ti-l îndeasă în gaura, atunci mai bine cumpara-ti tu, ca găsești și la 50 de lei, și repara-ti cariile acasă. Aaa, îți trebuie o grămadă de alte lucruri, know how, asistenta, ustensile și un doctor care sa facă asta pentru tine pentru ca nu poți singur? Ghici ce, astea toate reprezinta diferența de preț.

      A, ca aceeași plomba costa de la 150 de lei la 600 în funcție de clinica… știi cum e, și limonada e de 3 ori mai scumpa pe Nordului fata de o cârciumă din cartier.

      00
  17. Am din 2018 aparat pe arcada superioara, din 2019 și pe cea inferioara , având deja 40+ ani. Daca stomatologii erau mai pregătiți din punct ortodontic de vedere în urma cu 10-20 de ani, cqnd eram mai tânăr, ar fi trebuit sa tin aparatul mai puțin. Lumea e obișnuită cu ideea ca le aliniază dinții, dar, de fapt, rezolva și alte probleme: o mușcătura vicioasa care in timp duce la tocirea dinților, niște spatii interdentare inestetice, samd. La mine a fost cazul pt mușcătura, ai mei ajungând la implanturi frontale la ~70 din cauza asta ( dinți tociti). Asa ca am ales varianta asta acum în locul investiției în implanturi/proteze dacă apuc 60-70 de ani.

    00
  18. Eu am ajuns să am aparat dentar mai degrabă pentru că am vrut să îmi pun două implanturi și nu aveam spațiile cum trebuie, unele măsele fiind ceva mai aplecate. Acum sper ca în 1-2 ani să termin cu aparatul dentar(în septembrie deja am anul). Mă bătea de ani de zile dentista la cap, am văzut și rezultatele superbe la soție șamd, apoi când a venit pandemia a zis dentista că ar fi cel mai bun moment când m-am prezentat că vreau să închid spațiile rămase :)
    Mi-aș fi dorit un aparat ceva mai invizibil, dar ortodonta a spus că rezultatele cele mai rapide sunt cu cel metalic.
    Un aparat dentar implică pe lângă o igienă orală necesară mult mai atentă și schimbări semnificative de obiceiuri alimentare. În primele luni rămâneam constant fără brackeți în niște puncte sensibile, dar în timp dinții au migrat pe poziții mai normale și nu mă încurcă brackeții. Durerile au fost moderate până acum, în general în primele 2-3 zile după vizitele la ortodont pentru „reglaje”.
    Dacă aveți ocazia, nu ratați oportunitatea de a regla situațiile dentare cât mai devreme, inclusiv cu aparatul dentar, eu am așteptat absolut inutil.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube