Oboseala generației…

13-15 iunie. Never Forget. Mare. Soare. Grătar. Simona Halep. Românii au talent. încep să cred ca generația noastră, 30+, și-a ratat menirea de a fi mai buni decât părinții noștri în scopul de a curăța țara de comuniști și de a-i da un curs firesc, logic, natural, european. Ne-am ratat pentru ca presa manipula și era manipulată să ne convingă că minerii erau salvatorii nației, și otrăviți precum CTP și alții își făceau treaba, ne-am ratat pentru că ni se pare groaznic când ăia doi trei nebuni se duc în fiecare an și îl scuipă pe Iliescu, când ar trebui să facem toți asta, ne-am ratat pentru că nu reușim să ne convingem aproapele să nu mai voteze comuniști nocivi, ne-am ratat pentru că suntem prea puțini cei care avem o urmă de coloană vertebrală și preferăm să murim săraci, dar demni.

A dispărut noțiunea de binele comun, am devenit individualiști și ne-am oprit aici. Casa mea, mașina mea, copilul meu, binele meu.

Pe aceeași temă aici și aici.

 

lupta

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

58 comentarii

  1. E o vorba: In tinerete suntem cu totii comunisti, la batranete devenim liberali in gandire.

    • invers, comunistule!

    • era ceva de genu: „Dacă la 20 de ani nu eşti comunist nu ai inimă, iar dacă la 40 de ani mai eşti comunist n-ai minte.”
      Dar asta de aplica in tarile care n-au cunoscut ‘binefacerile’ comunismului

      00
    • ‘Originalul’ e asa: „If you’re not left-wing in your 20’s you’ve got no heart. If you’re not right-wing in your 40’s you’ve got no brain” – atribuita lui Churchill.
      Noi romanii am putea sa incepem cu chestii simple, de ex ca PSD sint succesorii PCR, ca PNL sint tot de stinga, ca liberalii europeni sint de stinga si ei.
      A, si in tinerete poate tu ai fost comunist, generalizezi ca Ioan Rus.

      00
  2. Un exercitiu de imaginatie : A3 cu echipa de azi in 13-15 iunie 1990 alaturi de FSN/Iliescu
    Trust me, TVR erau mici copii pe langa astia de azi :)

    00
    • Sa-l vezi pe Lingaul Suprem cum ar fi bagat: „Cei din Piata sunt DUMNEZEU PE PAMANT!!”, si peste trei zile, cand minerii vor fi ajuns, „Doar drogatii au mai ramas sa sustina o potentiala lovitura de stat.”
      Futu-ti mortii ma-tii de lingau.

      00
  3. https://www.hotnews.ro/stiri-esential-20231171-video-fotogalerie-25-ani-mineriada-din-13-15-iunie-1990.htm

    In anul de gratie 2015 avem idei de tipul:

    „Ion Iliescu este pus în situația de a chema minerii care au făcut un lucru bun curățind locul de infecția aceea de interlopi plătiți ce se instalase cu corturile în centrul capitalei. Minerii nu ar fi sosit dacă derbedeii ce protestau pentru bani, nu din convingeri politice, ar fi eliberat intersecția pe 13 Iunie 1990, fără sa se dedea la incendieri și devastări. ”
    Si,da,evident americanii sunt de vina.
    Am obosit?Posibil,lupta cu morile de vant e proba de anduranta.Suntem suficienti pentru o masa critica ce ar genera o curatire in profunzime a cangrenei din politica,ce a supurat un sfert de veac?Probabil ca nu,dovada apatia la derapajele crunte ale legislativului si incompetentului din fruntea guvernului.
    Oamenii lipsiti de o minima educatie sunt usor manipulabili.In cel mai bun caz joaca rol de lest,dar de multe ori pot dicta in ce directie ne indreptam.
    Caz in care refugierea in individualism e un mecanism de aparare….

    00
  4. Betie cu inginerii dintr-o multinationala. Uimitor cum toti cei de 30-40 cred ca era mai bine pe vremea lu ceasca.

    00
    • Aia de 40 sunt copii de oameni cu beneficii pe vremea lui Ceasca, iar aia de 30 sunt doar niste obositi care s-ar bucura sa ia doar bani, fara munca, altfel, habar n-au ei…
      Nu-s toti la fel, dar am auzit si eu oameni de vreo 40 prin parc cu aceleasi idei – coloana vertebrala de limax.

      00
    • nu suntem toti la fel.
      sunt oameni care traiau bine pe vremea lu’impuscatu’. Comparativ cu late 90’s early 2000 perioada comunista char era ceva de vis pentru unii oameni. Ai mei de exemplu au dus-o relativ bine pana in 87 cand a dat al batran ortu, si nici dupa aia n-a fost prea rau. Da, magazinele erau goale dar frigiderul era plin etc si daca ai tai erau membri de partid sau alte chestii aveai acces la o gramada de chestii la care majoritatea doar visau.

      In economia de piata sau pseudo piata ai doua categorii de oameni- clasa aspirationala, aia care se gandesc ” bai ce misto e sa ai oportunitati sa faci ce-ti place si sa te dezvolti” si clasa mediocra, aia care se gandesc „ce bine era pe vremea lu’tata cand totul era asigurat ce misto ar fi sa nu poti sa fii dat afara pentru ca esti puturos”.

      00
    • Bă cheddar, ești prost de puți. Adică azi nu e la fel ? Popendulația normală și naivă moare de foame iar ăia cu câte cineva în partid etc au frigiderul plin ?

      00
    • @cheddar
      La ce te referi tu cand zici „daca ai tai erau membri de partid sau alte chestii aveai acces la o gramada de chestii la care majoritatea doar visau”?

      Eu am 41 de ani, am un frate mai mic cu 3 ani, sunt dintr-un oras la 150 km de Bucuresti, aveam 15 ani in ’89, tata a fost in PCR (inginer), mama nu (profesoara). Si am trait prost, desi in casa erau doua salarii, dar dupa 1985 nu se mai gasea nimic, noroc cu unica bunica de la tara (D-zeu s-o odihnească!), de ne mai trimitea niste oua si o bucata de branza din cand in cand…

      Daca esti cumva bucurestean, da-mi voie sa-ti reamintesc: in provincie, painea, uleiul de gatit, faina, zaharul si malaiul erau pe cartela. Magazinele erau pline de conserve de peste, borcane de fasole cu carnati si bautura (inclusiv o ciudatenie, vin pelin). Nici macar carti nu puteai sa cumperi decat la pachet (mama a luat „Pe aripile vantului” impreuna cu „Documentele Congresului al XIII-lea”). Televiziunea emitea vreo 5 ore pe zi, cu exceptia sambetelor si duminicilor, desenele animate erau reluate de o mie de ori pe an si cea mai mare audienta o facea Teleenciclopedia, 40 de minute pe saptamana (cred ca vinerea). La cinema erau numai postii gen „O floare si doi gradinari” si filmele lui Sergiu Nicolaescu. Revista tarii era Cutezatorii.

      Ca sa nu mai vorbesc de cozi, la care am stat sute de ore pentru pui, branza, oua, lamai, conserve de carne, portocale si altele.
      Last but not least, cu doi copii, taica-miu nici macar nu s-a putut gândi să cumpere o Dacie, deși ca inginer mecanic, o viata ntreaga a reparat de la camioane Tatra si pana la macarale…

      Asadar, ce erau ai tai pe vremea lui Ceașcă, de zici că traiau bine? Securisti? Lucrau la organizatia de partid a judetului? Gestionari la Gospodaria de partid? La Miliție?
      Hai, ca sunt curios, cum umpleau parintii tai frigideru’ ăla?

      00
    • @S de pe piata neagra in cea mai mare parte.
      Si n-am nevoie sa-mi amintesti cum era- n-am zis ca era bine.
      Atata, ca unii traiau mai bine ca altii.

      Coana mama era profesoara. Al batran ceva economist- eu am o banuiala ca ar fi fost ceva securist dar coana mama a zis toata viata ca ea nu stie- desi ma gandesc eu ca un economist simplu nu iesea din tara atat de mult. In 87 mi-a adus de ziua mea un walkman.
      Mi-aduc aminte ca venea cate un tip cu cate o sacosa de produse de carne pe care coana mama le platea pe loc. Coana mama avea prieteni la care uneori mergeam in vizita, si nici aia n-aveau frigiderele goale.

      Am stat si la cozi, dar de unde de neunde unii oameni se descurcau. Si nu-s din Bucuresti, sunt de pe mosia lu’ Dragnea.

      NU stiu ce-ai vrut sa demonstrezi cu polologhia aia. N-am zis nicaieri ca era bine sub comunism, am zis ca unii se descurcau mai bine ca altii.

      00
    • @S
      nu era numai Cutezatorii, dar asta mai e si chestie de mediu. Eu citeam almanahul Anticipatia, avea coana mama toata colectia revistei Povestiri stiintifico- fantastice , Stiinta si Tehnica… Si la televizor, pe bulgari :)

      00
    • @cheddar

      Așa e, ai zis ca unii se descurcau mai bine decat altii. Chestia e ca respectivii se descurcau nu pentru ca a fi fost mai destepti, ci pentru ca aveau relatii cu puterea. Care, atunci, insemnau Partidul si „brațul lui înarmat”, Securitatea. Așadar, felicitări pentru onestitate.

      Apropo de lectura, mie Almanahul Anticipatia imi ajungea o saptamana… dupa care reveneam la bantuit biblioteca judeteana, in cautarea volumelor din Fantastic Club si Colectia Romanul SF!
      Cat despre CPSF, p-alea le-am citit in vacanta de vara a clasei a 7-a, la unchiul meu din Foscani. Acum trei ani le-am strans de prin anticariate și de pe net pe toate, pana la ultima :)

      00
    • oh got it, my bad
      Chestia aia era in referinta la postul lui grasomage „Aia de 40 sunt copii de oameni cu beneficii pe vremea lui Ceasca”.
      Ideea pe care chiar n-am exprimat-o deloc era ca unii oameni chiar o duceau bine pe vremea lui Ciuruitul si bineinteles ca ai lor prunci ar avea sentimentul de nostalgie.

      Sorry. Need moar coffee

      00
    • @S daca ai colectia, ca eu n-o am aici, poate iti aduci aminte de o povestire despre un viitor in care oamenii traiau in cuburi uriase impartite in camere? Si la un moment dat unul dintre ei care lucra intr-o camera de sortat si reciclat gunoaie descopera ca o chestie care se presupunbea ca e o papusa mecanica e de fapt o femeie anesteziata? Si scapa cu gagica aia printr-o structura de tunele sapate de niste viermi paraziti in cubul ala?

      am citit-o acum foarte mult timp si nu-mi aduc aminte cum se cheama

      00
    • @ Cheddar
      ce zici tu a aparut dupa revolutie;eu am citit-o in trei numere ale unei reviste SF ce a avut vreo 10-12 numere cred
      se numeste”Mancatorii de ziduri” de Serge Brusollo

      00
    • oh multumesc :)

      00
  5. lupta cu nomenclatura comunistă, aflată acum în exercițiu, a fost și este dusă din păcăte doar de oamenii care înțeleg ce reprezintă cuvântul „manipulare”.

    00
  6. Nu e chiar asa. Lupta asta se va duce mereu intre „noi” si „ei”. Si nu ne permitem s-o abandonam. Pierdem pe unele fronturi, câștigam pe altele. Asa e la război.
    Da, nu am ajuns la război civil. Dar asta mi se pare mai degrabă bine decat rău.

    00
    • Corect spus, lupta asta pana la urma se duce de generatii intregi. Nu a inceput nici cu Gheorghiu Dej si nici cu Ceausescu ci cu sute de ani inainte si ca Romania mare sa se desavarseasca. E o lupta continua care de-a lungul istoriei a fost in defavoarea noastra. Indiferent de manipulari si alte mizerii realizate acum de media faptul ca s-a castigat si se castiga zilnic teren in tabara noastra nu-i de neglijat, dar nici de laudat. Mai bine sa facem pasi mici si siguri.

      00
  7. Noi in anul 2000 tot n-am inteles nimic

    00
  8. E un vis urat ca o generatie sa poata schimba intreaga tara. Au mai incercat unii asa ceva prin ’45 si nu a fost deloc placut.

    Iar ideea asta „sa schimbam lumea” imi aduce aminte de

    Datoria mea fata de societate se rezuma la a ma duce la vot, la a plati cat mai multe taxe si a respecta legea. Iar daca 50%+1 din popendulatia tarii ar proceda la fel, azi am fi fost „elvețieni”

    00
  9. Hm, sunt multi care cred ca Romania e democratie… cam multi.
    Si ce sa alegem, nazisti de dreapta :> ?

    00
  10. cu exceptia faptului ca in 89-90 noi aveam 10-15 ani si nu se uita nici dracu la noi. Si pana in 2000 cand am deschis ochii si am inceput sa intelegem lucrurile s-au cacanarit atat de tare incat, la mine de exemplu, cel mai important gand la ora aia era ” cum mama dracului plec eu de aici”. Si inca fo 3-4 milioane la fel.

    Vrei sa dai vina pe cineva? Da-o pe aia care puteau sa faca ceva in 90 si n-au facut-o. Atunci s-a cacanarit treaba. In 2000+ deja era prea tarziu.

    PS: nu esti cam tanar pentru midlife crisis?

    00
  11. Sa lupt/gandesc pentru binele comun ?! ….Ma uit in jurul meu la oameni si raspunsul este : NU !!

    00
  12. o lectie pe care am invatat-o greu:
    cine nu vrea sa fie salvat nu poate fi salvat.
    oricat incerci sa explici, sa ajuti, sa argumentezi, sa demonstrezi nu ai cu cine cand e vorba de romani…. si atunci spui fuck off romania si iti alegi alta tara adoptiva.

    00
  13. anul 1990
    aveam 15 ani la mineriada. Aveam prieteni studenti care au ramas cu infirmitati pe viata, batuti de mineri.

    anul 2000.
    Am pierdut o vara intreaga facand campanie pentru UFD. Eram o gramada, si al dracului sa fie daca nu credeam ca merita, ca facem ceva pentru Romania. Mitinguri la Bucuresti, afise , fluturasi, campanie.

    Si pe urma cacatul ala de Vosganian a unit UFDul cu PNTul.
    Mortii ma-sii coana mama era lider sindical in anii 90. Am auzit de Ciorbea pe vremea cand era un lider de sindicat de buzunar- doi oameni si-un telefon.
    Greve idioate care su fortat guvernele din late 90s sa apeleze la fabrica de bani, adica inflatie, si boii aia sinistri nu vedeau ca se fut singuri in cur fara vaselina.
    Impotentul ala de Tap. Idioul de Ciorbea cu fata lui de sifilis endemic. radu Vasile care prin comparatie cu Ciorbea macar nu-ti strica ecranul televizorului.
    Stii cum e sa fii student full time si sa muncesti ca un caine sa-ti pastrezi bursa si noaptea sa muncesti ca sa ai ce manca? Sa locuiesti intr-o chichineata de camera cat o cutie de chibrituri in care e mai frig ca afara iarna si mai cald ca-n 7th circle of hell vara?

    Stii cum e sa-ti futi o sanatate si asa destul de fragila ca sa faci chestiile de mai sus si pe urma sa te trezesti ca ai o diploma cu care mori de foame?

    Nu. Nu era datoria noastra sa ne sacrificam pentru a salva tara de idiotii nostri de parinti si de adunatura de prosti.

    00
  14. Problema e cu dobitocii care vor sa „salveze” lucruri. Care nu realizeaza ca lumea nu se misca dupa cum dictează fanteziile lor cu „minerii rai”, „iliescu rau” si astfel esueaza perpetuu in a intelege ce li se intampla. Vesnicii persecutati de o majoritate intotdeauna needucata si manipulată (of course!). Genul asta de imbecili provoacă greata oricarui om cu toti boii acasa.

    00
  15. In înțelepciunea populară, cel mai deștept cedează.
    Nici nu ai cum. la noi nu se cultiva valori democrate, ci personaje, caractere, zmei.

    00
  16. problema cu generatia 30-40 de ani, adica tot cei care erau minori la revolutie, e ca au crescut si s-au format intr-o perioada de haos si coruptie generalizate si in care nu s-a putut face prea multe cu miscari de strada, proteste sau initiative publice.

    cei seriosi si-au vazut de treaba lor, multi in alte tari, de aici vine si individualismul, pentru ca s-a vazut ca impreuna nu pot realiza nimic (justitie corupta si tara condusa de baroni care sunt dumnezei in judetele lor). lichelele gen Victor Ponta, Alina Gorghiu, Elena Udrea, Daniel Constantin sau Dan Sova s-au lipit de fosti comunisti, securisti si de coruptii vremii, au invatat toate trucurile de la acestia, ajungand cel putin la fel de mari lichele si corupti ca si mentorii lor, depasindu-i chiar in nesimitire, asta pentru ca s-au format intr-un sistem complet lipsit de repere morale si incapabil sa ii pedepseasca pe cei care ii fac rau (cel putin in comunism era un fel de ordine si o frica de stat si de puscarie, in Romania anilor 90 fiecare facea tot ce vroia).

    in concluzie, e o generatie incapabila si blazata pentru ca nu a fost lasata sa faca nimic si pentru ca a fi capabil si cinstit nu au fost conditiile pricipale ale succesului la noi in tara, mai degraba contand al cui esti sau pe cine stii.

    00
  17. Am tot sperat că generația noastră sau tinerii care vin din urmă vor aduce un suflu nou în politică, în administrația locală, în finanțe. Din păcate experiența ne arată că tinerii intrați în instituții au învățat rapid de la ăi bătrâni și au uitat rapid de idealuri când a fost vorba de bani. #păcat

    00
  18. Deci, tu care l-ai votat cu doua mini pe Basescu, ne certi ca am votat comunisti ?

    00
    • între el și iliescu, da, sunt ok.

    • Faptul ca, la un moment dat, au fost mana in mana si s-au pupat pe bot e in regula pentru tine ?

      00
    • cine, iliescu cu vadim?

    • in romania majoritatea alegerilor sunt intre foarte rau si ceva mai putin rau.
      In 2000 l-am votat pe Iliescu impotriva lui Vadim.
      Stii cum e aia? Stii cum sa intri in cabina de vot si sa votezi javra aia? Ti-ai muscat vreodata mainile de ciuda?

      O fi fost basescu cum a fost, dar daca Romania are acum un sistem de justitie care cat de cat functioneaza, e pentru ca basescu l-a cladit.

      00
    • Sistem de justitie pe care, dupa arestarea coanei Udrea, tot el il blameaza pe unde apuca.

      00
    • irelevant.Greseala lui basescu a fost ganditul cu capul cel mic. Nimeni nu e perfect

      00
    • Basescu era cu PD-ul in internatinala socialista, unde punea bete in roate PSD-ului, cand sperau si ei sa adere la respectiva chestie – https://adevarul.ro/news/politica/pd-primirii-psd-internationala-socialista-1_50abb8e87c42d5a6637f3fce/index.html

      Gunoiale au trecut peste noapte (la propriu) de la internationala socialista la PPE! De la oameni de stanga, unde ii injurau PSD-ul ca nu sunt destul de socialisti, au devenit oameni de dreapta!!! Cum sa nu ii scuipi in gura?

      „De la Internaţionala Socialistă la PPE Membru cu drepturi depline în Internaţionala Socialistă din 1999, Partidul Democrat a indicat în mod clar noua sa orientare politică în 2005. Primul semnal a fost la Consiliul Naţional de Coordonare a PD din 8 mai, când s-a decis modificarea statutului partidului, iar Emil Boc a prezentat o moţiune declarată populară. PD putea trece astfel de la doctrina social-democrată la cea populară. Referitor la trecerea de la socialiști la populari, deputatul Ioan Oltean a declarat: „Începînd din această noapte, ne vom culca pe spate cu posibilitatea de a ne întoarce cîte puțin şi pe stînga, şi pe dreapta. Important este ca noaptea să fie fără coșmaruri”. Sorin Frunzaverde a fost mandatat să poarte negocieri cu PPE şi PD devine membru-observator. PD a ieşit supărat din Internaţionala Socialistă pentru că socialiştii începuseră să susţină doar PSD-ul în campanile electorale, transmiţând mesaje clare către popendulaţie să voteze PSD.”

      https://adevarul.ro/news/politica/cum-si-au-descoperit-brusc-pd-pc-prm-convingerile-populare-1_50ad385c7c42d5a66390f9e1/index.html

      00
  19. Vali daca n-ai fi plecat cu nevasta gravida, si tu erai acum afara, nu?

    Asa ca hai sa fim seriosi. Nu e usor sa pleci si e al dracului de greu sa supravietuiesti. Nimeni nu pleaca de placere.

    Dar de unde ma uit eu, chiar nu am de ce sa fac ceva pentru Romania. Nu mai e tara mea. Alegerea mea a fost facuta, si ma simt bine cu ea.

    Daca ai fi fost in locul meu ai fi gandit la fel. dar nu esti. Esti om insurat, ai un copil, locuiesti in Romania. Tu ai o investitie facuta in Romania.
    Este in interesul tau sa schimbi lucrurile. si poate in felul tau, scriind zilnic, deja o faci.

    Nici o generatie nu are o „menire” anume.

    00
  20. Cuvantul magic l-ai spus chiar tu – individualismul. Pornesc majoritatea de la ideea ca nu pot schimba nimic in tara si in mare asa e. In schimb toata lumea inghite toate rahaturile cu naturalete si indiferenta. Am impresia ca generatia noastra 30-40 ar schimba ceva, dar cei de 20 sunt mult mai indiferenti.

    00
  21. @cheddar
    this shit bring back memories…..aveam sectie de votare in camin,la 10 m de camera mea;m-am dus,m-am uitat la buletin,luuuung,odata,inca o data,mi-am amintit de ce NU trebuia sa iasa vita de vadim daca mai vroiam vise de tip NATO/UE…..am pus stampila cu sentimentul unui mahmureli scarboase…..si ulterior m-am facut muci pentru a-mi asorta conditia fizica la cea spirituala…

    00
    • In momentul ala in cabina de vot s-a rupt ceva in mine. Eu imi facusem deja aranjamentele de plecat, dar ala a fost momentul in care nu m-am mai indoit ca trebuie sa plec, si sa plec imediat.
      La o saptamana dupa, eram in avion spre Germania.
      Si in primele luni a fost al dracului de greu, desi aveam si carte verde si slujba. Dar adaptarea a fost un proces urat de tot.
      Si de cate ori ma napadea cate o idee creata ca poate ar fi mai bine sa ma intorc, ma gandeam ca nu vreau sa traiesc in tara unde Iliescu e raul cel mai mic.

      00
  22. Stai liniştit. O să vină şi rîndul acestei generaţii să-i fută viitorul celei următoare prin deciziile pe care la va lua pe baza înţelepciunii şi experienţei de viaţă. E cercul vieţii. Şi nu e deloc un desen animat.

    00
  23. mai pe scurt ,mai iesiti din casa :)

    00
  24. În Bucale tata lua benzină fără cartelă și o vindea la frați în Roșiori de Vede. Pâine pe cartelă am văzut la Roșiori de Vede. La Bucale nu-mi dădea rest la pâine ci îmi mai dădea încă o jumătate de ex. Banale când prindeam mă băgăm la coadă, așa și cu carne lapte etc. Mai era o casă de comandă unde îți aducea bomboane ciocolată stafide etc. Făceai comandă și venea la doua săptămâni cred. Dar nu compare cu ce e acum, e greu dar suntem liberi. Strâng bani și îmi cumpăr ce îmi doresc. Excluzând un Porsche de ex.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.