Oamenii care cred că sunt sclavi…

Am observat asta de câteva ori prin discuții: oamenii fie se cred sclavi, fie le spun altora că sunt sclavi pentru că motive. După ce dăm la o parte explicațiile stupide și cele mai puțin stupide, rămân două care merită dezvoltate.

Oamenii se simt sclavi pentru că plătesc taxe și impozite

TVA, impozit pe casă, impozit pe mașină, impozit pe salariu…suntem niște sclavi. Ia să se scoată toate astea! Vrem să nu mai fim sclavi! Vrem să fim liberi.

Oamenii nu știu de ce plătesc taxele astea. N-au învățat la școală, nu le-a explicat nimeni niciodată.

Iar îndemnul la “vinde casa și mașina și renunță la serviciu, în felul ăsta nu mai plătești taxe” nu prea are succes. Cumva, au nevoie de un acoperiș deasupra capului, de un loc de muncă, de haine și de alimente, de străzi și autobuze, dar nu înțeleg cum funcționează acestea. Nu înțeleg spitalele și străzile. Nu înțeleg electricitatea.

Ei se simt sclavi.

Oamenii se simt sclavi pentru că societatea îi îngrădește cu reguli și legi

Asta e iar o chestie simplă. Regulile și legile sunt acolo pentru bunul mers al societății. Dacă fiecare face ce vrea, ar fi haos. Simplu. Legea junglei a fost înlocuită de codul lui Hamburabi (care l-a furat de la Burebista Suveranul) și de legi care îngrădesc cetățenii în așa fel încât să aibă toți posibilitatea să trăiască.

Dacă aceste legi n-ar exista, unii ar da în cap altora pentru a-i jefui și viola. Animal Planet ilustrează asta foarte bine: leul o arde chill, lasă leoaicele să vâneze, apoi vine și halește el primul. Suntem siguri că asta vrem?

 

Ce e trist e că oamenii ăștia au plătit 29 lei un abonament la net și nu au minimul discernământ ca să îl folosească pentru a extrage cunoaștere și a o înmagazina în creier. Pe vremuri, fiecare familie avea un dicționar acasă, că era util când nu știai un termen și era stupid să îl folosești fără a ști ce înseamnă. Acum nu mai trebuie să dai bani pe el, e la liber pe internet, și conține la fel de multă cunoaștere. De exemplu:

SCLAV, -Ă, sclavi, -e, s. m. și f. Persoană lipsită de orice drepturi, aflată în proprietatea deplină a unui stăpân pentru care muncește; rob. ♦ Fig. Persoană care satisface orbește și servil voința altuia ♦ Fig. Persoană care își subordonează integral voința sau acțiunile unei pasiuni, unei dogme, unui viciu etc. – Din lat. sclavus. Cf. fr. esclave.

Simplu.

libertate-sclavi

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

98 comentarii

  1. Nu mai e de încredere DEX-ul. Dacă l-au compromis ăștia ca pe pagina de Facebook?! :P

    00
    • Nu râde. Dex online face de multă vreme politică manifestă, mai ales în ani electorali.
      Dacă azi ne place, mâine e posibil să nu. E libertate, desigur, dar e de kkt.

      Dacă nu vrei anunţuri de la ei, pălăteşti taxă one time de 50 ron. Asta mi se pare onest.

      00
    • sau scoți 50-100 lei și cumperi un dicționar, d-ăla cu foi de hârtie.

      00
  2. Oamenii se simt sclavi când muncesc 60+ ore pe săptămână și observă că nu au nici timp și nici bani să iasă în oraș.

    00
    • Dacă nu muncești deloc vei vedea că ai tot timpul din lume și poți să stai în oraș toată ziua. Căutând prin gunoaie…

      00
    • legenda spune ca pentru orice job de 60 ore plus pe saptamana, exista cel putin un alt job de 40 de ore saptamana platit cu aceiasi bani. Dar ne place sa ne plangem si ne complacem asa.

      00
    • @motanes dai dovada de imaturitate. nu-i chiar asa. cei care cauta prin gunoaie stiu ei de ce cauta. au fost betivi, soarta, lenesi si alte motive.

      00
    • da rivi si in acelasi timp exista un job numit politician in care lucrezi jumatate de norma zilnic, castigi cateva mii de euro + alte facilitati ce depasesc cu mult salariul… exista… a da, am mai zis ceva de astia pensionati la 45-50 de ani cu pensii compuse din 5 cifre?

      00
    • oamenii sunt sclavi pt ca muncesc 60+ ore/saptamana ca sa dea bine la stapan. si din cauza astora cu gandire de sclav ii obliga pe restul (aia care muncesc ca sa traiasca, nu invers) sa faca la fel.

      00
    • @rivi „Legenda spune…” Nu ești cam mare pentru povești ?

      00
    • @verdenpom fa-te politician si lasa plangaceala…

      00
  3. Poate ca exagereaza din lipsa unui motiv serios sa se planga. Sau poate e struggle porn.

    00
  4. Oamenii se simt sclavi pentru ca taxele si impozitele pe care le platesc intra in niste buzunare in loc sa intre in infrastructura si servicii. Eu practic pot sa numar pe degetele de la o mana drumurile decente de la mine din judet si pe degetele de la alta mana pe cele din oras. In rest, de acord.

    00
  5. oamenii sunt sclavi pentru ca sunt captivi intr-un sistem creat de elitele detinatorilor de capital.

    soricei care alearga pe rotita sperand sa prinda bucatica de branza (sa dea lovitura). ponteaza zi de zi la corporatie, isi petrec 1/3 din viata acolo multiplicand banii altora

    in timp ce Tiriac jr. sau poponetz trag o linie de coke, apoi isi scot Ferrari sau Porsche la 11 prin Dorobanti sau petrec pe yacht cu supermodele

    00
    • Si mai exact ce te opreste in a te alatura lui poponetz la o liniuta?

      00
    • intelegi sensul cuvantului „captivitate”?
      ori te nasti baiat de bani gata, ori tragi la jug toata viata

      00
    • Sunt „n” cazuri de oameni care nu s-au nascut cu toate la botul calului, dar au reusit sa isi depaseasca conditia si sa ajunga cineva, intr-un fel sau altul. Dar stii ce nu fac acei oameni? Nu se lamenteaza ca x sau y isi plimba coardele penale prin masini platite de taticu, ci isi vad de drumul lor.

      Apoi, mai e si alta chestie. Vrei sa fii unul din cei care impun directia rotitelor de care zici tu? Am o veste proasta, sunt sanse mai mari sa fii lovit de un meteorit in timp ce traversezi strada decat sa ajungi acolo. Am o alta veste proasta, nici Tiriac Sr. nu este unul dintre ei. Asa ca solutia s-ar putea sa fie sa revii un picut cu picioarele pe pamant.

      Pentru mine este suficient sa am o locuinta pe care n-o detine de fapt banca, sa am o masina platita cu banii jos, chiar daca nu saliveaza lumea dupa ea pe strada, sa am un loc de munca platit mult peste medie, de unde pot pleca oricand catre altceva si pentru care nu ma stresez pana imi fac o gaura in stomac, sa am o familie si sa am economii pentru care nu sunt nevoit sa imi rup de la gura, incat sa nu ma simt deloc un sclav. Nu ma simt nici boier. M-as considera mai degraba un mosnean (sau razes, daca vrei), si sunt perfect multumit cu statutul asta, pentru ca mi-am depasit cu mult conditia din momentul T0 al vietii mele.

      00
    • fix asa ziceau si sclavii pe care ii delega stapanul sa pazeasca si sa biciuiasca ceilalti sclavi cand el obosea sau n-avea chef. „mi-am depasit conditia, am un acoperis, un blid de mancare, viata e buna la stapanul asta. am ajuns cineva aici pe plantatie”. exact ca tine. sunt multumiti

      00
    • Pai si de fapt ce propui? Sau doar iti asumi rolul de hater din oficiu? Daca vrei cu adevarat sa nu ai nici un fel de stapan, poftim, be the ruler of your own destiny: https://theculturetrip.com/europe/articles/11-unclaimed-lands-you-can-actually-rule/

      00
    • @ParamPam – lasa omul sa se planga, nu te-ai prins ca asta ne dorim? Ne punem cu curu’n poteca, degeaba imi spui tu ca pot sa fac mai mult, mai bine, mai usor, eu vreau sa ma plang, sunt sclav, huo, daca nu te plangi esti bolnav!

      00
    • Sunt satul de cei prea ocupati de cat de mult au cei 1% in timp ce ignora ca ei au mai mult decat restul de 75% Sunt satul de 24% care se plange de 1% in timp ce greul e tras de 75% ignorati.

      Revenind, solutii:
      1. 99% face revolutie si ia ce are 1%. Stim exact cum se termina chestia asta, nu? Nu numai ca revenim la mai rau decat de unde am plecat, mai pierdem si niste mii-milioane de morti pe drum
      2. Ne plangem si facem campanii cu occupy si altele. Da, clar va merge asta.
      3. Muncim mai mult, investim in noi, schimbam firma/domeniul/orasul/tara daca e cazul. Nu, asta clar nu are cum sa mearga mai bine ca 2, sau chiar ca 1. Desi exista mai multe exemple in care a functionat decat poponeti si tiriaci si becali si alte lighioane.

      00
    • @Flat, omul a zis că vrea să fie moșnean/răzeș, nu vechil pe plantație.

      00
    • @ParamPam:
      bre, vorbesti cu unul care e tocmai bugetar si sustinator al PSD-ului.
      Si care crede in naivitatea sa ca odata cu aparitia robotilor, toti oamenii o vor putea freca la soare, traind prosper in mod egal.
      Totodata, e unul care militeaza impotriva proprietatii private si ca munca e pentru negri, tractoare si roboti!
      Iti pierzi timpul degeaba

      00
    • @ParamPam
      „Pentru mine este suficient sa am o locuinta pe care n-o detine de fapt banca” – HAHAHAHAHAHAHA, ce simplu ai bifat cea mai mare cheltuiala din viata unui om (indiferent ca e vorba de Romania sau de tarile civilizate)… imi place de tine, boss, pot sa te ating?

      00
  6. „No taxation without representation”.

    Despre asta e vorba. Daca taxele nu s-ar aduna intr-o galeata comuna din care sunt redistribuiti apoi, lucrurile ar fi mai clare si nu s-ar plange nimeni.

    Tot obligatoriu, dar macar faci legatura mai simplu cu unde se duc banii.

    00
  7. Sunt mai multe cauze. Facebook depression, FOMO, multe tentatii, tot felu de motive. Mai e ceva. Multi, cand au timp, il irosesc, nu stiu ce sa faca cu el, cum sa se bucure. Stau si o freaca…

    00
  8. Abuzul și bășcălia.

    Oamenii se simt sclavi fiindcă se simt (și de ce nu, au dreptate, de la un caz aparte la altul) controlați și trași cu bășcălia peste picior. Nu e vorba de ”bunul simț” sau ”bunele maniere” sau ”cei 7 ani de acasă” – că ăstea nu-ți plătesc ție facturile sau îți adaugă mai mult la salariu.

    Nu, oamenii se simt sclavi fiindcă opțiunile pe care le avem (de la împrumuturi bancare, până la samsarul care vinde gioarsa de mâna a 26-a) nu permit bunăstarea reală, legală, convenabilă (nu din punct de vedere al lenei, ci din punct de vedere al ”the way it should be”), nu permit viața promisă la care te aștepți să se întâmple, de îndată ce ai respectat regulile până la un punct.
    Cine dracului nu vrea să fie om curat?

    De exemplu, chestia aia cu taxa pe lăcomie. Prost să fii împotriva ei, că doar nu mai vrem corupție & abuzuri & șifonări de bani netaxați/neimpozitați, dar nu s-a putut fiindcă atât ”social-democrații”, cât și ăilanți, au făcut tam-tam-ul ăsta fiindcă știau toți că o să pice. Cum ai scris adineauri, câteva postări în urmă, ”dă-le ceva pentru care să vorbească” și pe urmă, se schimbă macazul cu ”haide bre, că am glumit, n-am fost serioși”, iar acum vezi că băncile cer despăgubire (asta în condițiile în care taxa pe lăcomie n-a fost activată un minut). Referințe:

    one

    ,

    two

    .

    Un alt exemplu, este lipsa de cât mai multe de opțiuni fără ”there’s a catch”-uri atașate, spuse și nespuse. Pur și simplu, de la secunda când am ieșit pe ușă, ne așteptăm ca totul din jur să fie o asediere continuă, până când cineva ”pică de prost” fiindcă s-a întâmplat să nu fie atent fix în minutul acela. Nu că e corect sau incorect, abuziv sau nu, pur și simplu… ghinion. ”Ghionul trebuie plătit, despăgubit, nu se discută.”

    Când te uiți peste un contract de împrumut bancar, tu încerci să nu fii fraierit, iar dacă ești fraierit, toți pe urmă vor zice ”Păi bă, prostule, e vina ta că n-ai fost atent.” Deci, problema nu e că există clauze ridicole & abuzive & că semnătura spune totul, nu… e tot vina ta fiindcă nu ești nici medic, nici economist, nici fierar, nici negustor, nici avocat, nici altceva 24/7. Și pe urmă ne mirăm de ce suntem toți stresați, cu nervii la pământ.

    Un alt exemplu, est efectul domnio al mizerabilității. Toți știm că încercăm să ne fraierim unii pe alții (cum ar fi să nu dai angajatului salariul maximal, dacă nu și-l cere, fiindcă e un powerplay al intimidării aici, pe urmă te culci noaptea fiindcă ”a fost prost că n-a știut să negocieze”) așa că de ce să fii prostul să fii corect. Nu se plică legea, nimeni nu spune nimic, totu-i o tânguială… ”asta e, viața.”

    Și platitudinile… of, doamne, nivelul de platitudini, lozinci, vorbe și alte clișee care sunt menite să încheie orice gândire critică, orice contrariere asupra lucrurilor avariate, doamne fereșe să ne dorim o lume mai corectă și mai puțin una în care te simți ca un inamic (deși tu știi că nu ești).

    00
  9. Eu ma simt sclav, pentru ca daca as vrea sa pornesc o afacere in Focsani, m-ar bloca autoritatile locale, la comanda lui Oprisan. Acum inlocuiti Focsani, si Oprisan cu orice alt oras cu potential comercial, din tara.

    00
    • Nu-l mai vota pe Oprișan!

      00
    • Bucuresti?

      Eu stiu N afaceri pornite de mici in Bucuresti si care au ajuns bine. Pe care nu le-a blocat nimeni. Au fost frectionate la inceput de controale, care s-au rezolvat prin metode „culturale”, vezi declaratia lui Dancila, dar cam atat. Da, sunt enervati cu totii de schimabrile demente din CF si de lipsa oamenilor pentru angajari, dar de blocari frontale politice nu am auzit.

      P.S. Poate ca ar merita incercat, ca sa vezi cu ochii tai cum o sa te blocheze Oprisan de la facut gogosi. Nu te lua dupa unul sau altu, incearca tu si vezi cum e.

      00
    • @Cristi – locuiesc in Ploiesti. Avem primar PNL-ist (si degeaba).
      @silicon_v – vezi mai sus.

      00
    • a, deci esti din ala care doar se plange…

      00
  10. Oamenii se simt sclavi pentru ca nu au alte optiuni. Nu au alte optiuni pentru ca nu se diferentiaza de alti „sclavi”. Nu se diferentiaza de alti sclavi pentru ca nu au lucrat niciodata la ei, la modul de gandire, la cum sa faca lucrurile mai bine, la a oferi ceva in plus sau mai bun decat celalalt sclav, la ceva care sa le permita sa fie mai buni, sa aleaga cum sa-si traiasca viata de sclav si pentru cine sa fie sclav. Nu au lucrat niciodata la ei pentru ca e prea mult efort si rezultatul nu vine imediat si ei nu-si permit sa investeasca efort si timp pentru asta si e mai ok sa traiesti clipa si vezi tu atunci cand va fi momentul.

    00
  11. cred ca defapt nu si-au ales cuvantul bine. ar vrea sa zica „pacaliti sa munceasca/plateasca taxe si sa respecte reguli de pomana”. pt ca da, mi se pare ca platesc de pomana taxe daca din ele nu se fac spitale/autostrazi/trotuare/ si da, pana la urma de ce pm sa fiu eu singurul care sta la o coada daca toti se baga in fata?! anarhie boss!!
    invatam niste ani, muncim si mai multi ani apoi niste alti ani ne chinuim pregatindu-ne sa murim.
    eu lucrez in corporatie de ex, sau ma rog, aproape corporatie, si ma dispera de exemplu programul asta impus 9-18. dupa parerea mea e gandit special ca apoi sa nu mai ai timp sa faci nimic ci sa cheltui tot ca nu ai timp sa gatesti/relaxezi in parc/etc. vreau de ex sa merg la munca de la 7 dimineata pana la 15 si apoi sa am in pm timp sa admir o floare in parc, sa ma dau cu bicicleta undeva, sa gatesc, sa.. orice

    10
    • Lasă dracu’ corporația și hai la stat! Program 8-16, vinerea până la 2, munca ușoară, salariu bun (să-i de-a Dumnezeu sănătate lui Dragnea)! Și are și un vot de la mine! Așa, de ciuda!

      00
    • Daca nu-ti place in Romania la corporatie atunci hai in Canada, pe santier. Programul incepe la 7. Tu trebuie sa te scoli cel tarziu la 5:30, pentru ca in jumatate de ora sa pleci de acasa si sa faci o ora pe drum. Cu tot cu pauza de masa, termini la 15:30. Ajungi acasa in cel mai bun caz la 16:30. Rupt, ca nah, santier, nu frecat duda la birou la corporatie… deci obligatoriu bagi o ora de somn de la 17:00 la 18:00. Dupa 18:00 pana la 22:00 (a doua zi te trezesti la 5:30, remember?) ai timp cacalau sa-ti rezolvi problemele. Timp sa ce? Sa mergi la medic? Nu, ca ala are program de la 9 la 5. La banca? Tot de la 9 la 5 lucreaza si aia. La primarie? Tot 9-5. La un interviu pentru un job intr-o corporatie, ca nu mai vrei sa lucrezi pe santier si sa te scoli in fiecare zi la 5:30? Tot intre 9-5 te vor chema. Dar da, ai timp sa iesi in parc si sa gatesti… :))))))))))

      00
  12. „Sclav”, definitia 7: apelativul celor pierde vara fata de cei care muncesc regulat, indiferent ce. Am auzit-o de prea multe ori de la ciumeti ce nu sunt in stare sa se tina de o munca simpla. „Non-sclavii” astia de obicei sunt fie paduche pe spinarea parintilor fie a celuilalt partener. Sunt comozi, dorm mult, chiar si muncile simplu gen spalat vasele li se par o corvoada. La lucru(merg din cand in cand de gura celorlalti) sunt mereu persecutati si la primul hop isi dau demisia ca nu merita. Nu stiu mai nimic decat generalitati ce le citesc de pe net unde o ard aiurea sa le treaca vremea. Sunt plini de sfaturi de cacat si au mereu timp de filozofie ieftina. Merg la cursuri de dezv personala si spera intr-o reteta simpla de imbogatire. Mint apropiatii ca o sa faca o afacere, ca o sa faca, o sa dreaga… nu fac nimic dar nu sunt sclavi.

    00
    • Dupa care se pocaiesc si merg la biserici, regasindi-se intre cei saraci, necajiti,oropsiti si plini de har, ce vor mosteni alte imparatii. Nici macar nu se mai f*te proasta :)))

      00
    • @Ciocan: sa fim seriosi, macar astia pe care ii descrii tu paraziteaza pe banii parintilor, adica pe banii lor.
      Cei mai sclavi sunt bugetarii, in special ghiseistii care paraziteaza pe banii statului si nu presteaza servicii de calitate.
      Pana si curvele sunt mai demn de respectat decat majoritatea functionarilor ajunsi acolo prin pile si spagi.

      Cat despre spalat vase, nu e chiar ceva simplu. Pentru asta iti trebuie ceva forta fizica si skill-uri sa nu spargi farfuriile si paharele si sa le speli mai rapid decat o masina de spalat vase. Il vezi pe Flat bugetarul spaland vasele?

      00
  13. Buna discutia si o sa incerc s-o transpun in realitatile romanesti cotidiene:
    1. Taxe si impozite. Domeniu asta este foarte vast si necesita o intreaga discutie, insa romanul se simte oarecum sclav din 2 motive. Odata serviciile publice ce sunt subventionate de taxele si impozitele pe care acesta le plateste nu sunt la inaltimea asteptarilor.Respectiv nu poti decide asupra ce se va intampla cu banii tai, ba mai mult, pentru o mare parte din chestii se aplica retinerea la sursa…
    2.Discutia despre legi, nu se aplica in Romania, din cauza simplului fapt ca in Romania, in mare parte din cazuri, aplicarea legii este absolut facultativa din terte motive. Exemple avem cu totii, iar cand legea se aplica incepem sa ne vaitam ca suntem cetateni si am avea drepturi(vezi cazul chistocului).

    00
  14. Ma bucur ca ai abordat acest subiect care mie mi se pare frustrant pentru ca oamenii nu își asuma singuri responsabilitatea pentru

    Ai uitat de cei care cred ca a munci pe un salariu negociat și acceptat de ei înșiși înseamnă sclavie moderna. Dar tot ei uita ca pot pleca oriunde altundeva. Un sclav nu avea acest drept, maxim era vândut altcuiva.in opinia mea aici nu e vorba de taxe și impozite, putini se gândesc asa de departe, e vorba de lehamitea fata de munca în general.

    Apoi sunt cei care se considera sclavi dintr-un puternic sentiment de inferioritate fata de alte nații. Sclavie nu la nivel individual însă, ci la nivel de popor, cumva ei se auto-exclud dar tin sa reamintească tuturor cum suntem sclavii corporațiilor, ai uniunii europene etc, mereu sclavii celor din vest nu a celor din est care ce sa vezi istoric vorbind ne-au sclavagi cel mai mult. Sau care inventeaza tot felul de elite oculte care dacă nu ar exista ce bine le-ar fi lor în viata. Cine știe, poate dacă nu era soros de ex.poate Gigel și-ar fi trimis copii la școală de peste drum și nu i-ar lasă analfabeți, poate primarul ar face drumuri și canalizare și nu ar cumpăra panseluțe în sate etc. Cu siguranță elitele oculte se asigura ca Gigel rămâne în ignoranță în timp ce Ionel, Costel, Florinel, vecinii din jur muncesc și prospera, nu cât sa fie moguli dar cât sa asigure un pas înainte pt copii lor, care la rândul lor sa facă un pas în plus pt copii lor și tot asa.

    00
  15. Sclav se referă la a nu avea opțiuni și a fi prins intr-o anumită situație, nu la sensul istoric al cuvântului. Se referă la faptul că în afară de muncă, acasă, concediu 2 săptămâni pe an, city break nu există alte posibilități reale de a ieși din cerc.

    00
    • Vrei mai mult, fa mai mult.

      Invata in continuu, cauta alta slujba, mai bine platita, unde sa lucrezi mai putin. Muta-te in alt oras sau in alta tara.

      Sau fa-ti compania ta, care sa iti produca mult mai multi bani decat un salariu.

      Sau economiseste ca disperatul bani si cumpara o garsoniera pe care sa o inchiriezi. Nu consuma chiria, continua sa acumulezi din chirie si economii pana ajungi la 5 garsoniere de inchiriat.

      Daca ti se pare naspa rau ce zic eu aici si imposibil de realizat, compara gradul de libertate pe care il ai fata de ce au avut parintii tai. Apoi bunicii tai. Si o sa vezi ca esti la ani-lumina.

      00
    • Silicon – trăiți într-un clișeu impus de cine?! Stat, corporații, școala! Adică te naști, înveți minim 18 ani, muncești pe brânci și faci credit 25 ani pentru apartament și mașina, te însori, copiii…care o iau de la capat ! Adevărul e că se închide robinetului de libertăți odată cu globalizarea și cu tehnologizarea! Deja se știe că nu (mai) este o opțiune sa mergi afară sa muncești, sa economisești și să-ți iei casa in Romania, eventual să trăiești acolo! As vrea eu sa mai fie oportunitățile dintre 1990-2000! Știu individ care a ajuns în Anglia in 1995 și tot la 6 luni își lua ap. in Sibiu când erau sub zece mii $! Acum are 14! Sau cei care aduceau blugi și altele de la turci, sau aur din Polonia (un coleg, ap in 2 ani), sau din bazarul din Suceava etc,! Eu mi-am luat ap in trei ani între 2000-2003 in Spania, din faianța, la negru, fără taxe și alte kakaturi! Aia era libertate, mulți nu înțeleg, dar creditul este lanț și cătușe!

      00
    • Ce am spus mai sus că mulți nu înțeleg?! Pentru cei care mi-au dat minusuri ii rog doar sa se gândească de ce politicienii, ,,garanții respectării legilor”, prefera șpăgile cash îm pungi de plastic?!

      00
    • Dorele, politicianu’ ala avea bani de tratament in strainatate daca se imbolnavea, tu sugeai placi de gresie daca pateai ceva.

      00
  16. Sensul principal din DEX era valabil pe vremea romanilor. În ziua de azi sclavia are forme mai subtile – aparent sîntem liberi. Filmul „They live” (R.I.P. Roddy Piper…) ne arată cam cum stăm în realitate.

    00
    • They Live – ce film misto, plin de ironii la adresa societatii de consum :-) , John Carpenter – un regizor din scoala veche

      00
  17. orice putoare ii este frica sa traiasca prin fortele proprii!

    00
  18. Am citit pe undeva si am o intrebare pentru cei ce stiu mai bine istorie: e adevarat ce se zice in cartile de istorie ca sclavului ii erau asigurate de catre stapan casa si mancarea?
    Daca da, cred ca un ziua de azi sunt destui sub nivelul de sclav.

    00
    • Nu e nimeni sub nivelul de sclav, astea sunt basini deprimant-lacrimogene.

      00
    • Dar in afara de un acoperis si mancare, sclavul nu avea altceva. Fix ca animalele din ograda, avea un acoperis si primea mancare de la stapan. Clar se traia mai bine!

      00
    • sclavul avea asigurata ”casa” in sensul de domiciliu obligatoriu, putea sa fie si sub cerul liber, iar hrana era cat sa poata munci, cand nu mai putea …

      00
    • Da, o colibă cât să nu-l plouă foarte tare și mâncare cât să nu pice mort de foame-n câmp.

      00
    • Ai dreptate, acum pușcăria s-a făcut globală, și te înlănțuiesc cu credite, lux și…rețele sociale, gen ,,sa moara dușmanii!”

      00
    • Pai, stapanul avea drept de viata si de moarte asupra sclavului. Apoi, mai exista ceva numit „jus primae noctis”. Nu stiu cum s-ar traduce asa ceva intr-o situatie moderna. Ar mai fi deosebiri.
      Pana la urma, nu te obliga nimeni sa faci credit, nici macar pe apartament. In Germania numarul de proprietari e undeva pe la 30% si nu am citit ca se sinucid pe capete din cauza asta.

      00
    • In germania nr de proprietari e de 52%.
      Mai jos de atat e în elvetia

      00
  19. oamenii genul ăsta nu înţeleg cât de firavă e fibra societăţii şi cât de valoros e faptul că avem curent, papa, că nu ne uităm peste umăr mereu şi, da, că 3/4 produse de pe OLX nu sunt ţepe.

    00
  20. Eu nu cred ca oamenii se simt sclavi. Pur si simplu le place sa se planga – si, imi pare rau sa spun asta, la romani plansul (complaining) e sport national.

    Daca-i pui pe acesti romani sa lucreze cu nemti (danezi etc) o sa-ti spuna ca ei nu pot lucra impreuna si ca „ceilalti” sunt rai, le baga bete-n roate etc. Pe de alta parte daca faci ceea ce spui ca vei face vei avea o relatie de lucru perfecta cu nemtii (danezii etc): nu te bat la cap, sedinte minime, toata lumea e multumita. Dar asta presupune mai putin dat din gura si mai mult pus osul la treaba… Si pentru ca e vorba de „facut” si nu de „vorbit”, nu ne place.

    00
  21. @Radu
    Nu e nimeni din cei care citesc acest blog.
    Sa nu uitam ca in Romania sunt cei mai saraci oameni care muncesc intre tarile UE (oamenii muncesc, nu sunt asistati).
    Daca muncesti pe salariul minim pe economie (si sunt 1-2 milioane de romani) de abia iti asiguri cazarea si mancarea.
    Din Romania s-a plecat ca dintr-o tara aflata in razboi.

    00
    • psdragnea avea in program ca masura prioritara eliminarea impozitului pe salariile mici. prima masura a fost cresterea salariilor si pensiilor activului de partid. aia cu salarii mici, care tin in spate economia si exporturile, sa nu fie securisti si sa mai astepte!

      00
  22. Eu sunt de acord cu taxele, problema este ca statul ii cheltuie dupa bunul plac nu dupa necesitatile platitorilor de taxe, asa ca da, esti sclav pe banii tai ca spitale nu ai, autostazi nu, canalizare nu, asfalt bun pe drumurile actuale nu… macar daca s-ar fi scumpit si muia pe strada ca in cel mai rau caz dupa un minim pe economie mai prestezi cu ora

    00
  23. Degeaba esti bogat daca ai mentalitate de sclav, ati vazut cum statea Bill Gates la coada la Mac Donalds! Plm la banii lui il plateam pe Musk sa imi trimita un mac menu cu o racheta de aia space x direct pe pridvor!

    00
    • e mentalitate de sărac ai. nu mai bine cumperi mcdonalds direct?!

    • Sunt prea sarac sa cumpar lucruri ieftine!

      00
    • Bill Gates și-a permis succesul la Microsoft fiindcă tac-su a fost ceva manager de top într-o bancă, având relații speciale cu băieții cu ochii albaștri de la In-Q-Tel (și DARPA, dar mai indirect așa).

      Totodată, lumea uită de jigodismele lui Gates.

      00
    • @Eddi – probabil ca asa a fost pentru Gates, insa managerul de azi castiga niste milioane de dolari si a ajuns acolo fara sa aiba relatii, la fel cum este si managerul de la Google. Si in Microsoft sunt probabil mii de angajati care au salarii mai mult decat decente.
      Apropos, era pe aici un articol si link spre Cristian Dascalu, un programator roman care pare sa traiasca bine din salariu si parea un sclav ciudat, cu oferta de lucru la Google in Elvetia pe care si-a permis sa o refuze. Si nu, nu era ceva spectaculos, doar un simplu programator.

      00
    • al dracu gates, un fel de ghitza&socol!

      00
  24. Singurii carora le atribui in fata mentalitatea de sclavi sunt cei ce deplang vremea lui Ceausescu: ca te educa, iti dadea loc de munca, iti dadea casa. Ei au fost prizonieri in dictatura, de regula intr-o ramura industriala care a fost automatizata de zeci de ani. Aruncati in libertate precum niste hamsteri invatati in captivitate, nu stiu ce sa faca fara cusca si fara roata pe care alergau zi de zi.

    00
  25. Sclavi ca popor: – cata vreme românii n-au cucerit pe nimeni de-a lungul istoriei si au fost doar cuceriti, jefuiti, batuti si batjocoriti de catre mai toti „vecinii” (romani ma refer la Imperiul Roman, turci, tatari, rusi, polonezi, unguri/austrieci, germani, greci, etc) e normal sa te simti „sclav” in raport cu alte popoare „cuceritoare”. Românii n-au sânge de invingatori! De-a lungul istoriei si pana in ziua de astazi, aceste „cuceriri” le-au adus bunastare popoarelor cuceritoare si saracie celor cuceriti/cotropiti!

    Sclav ca individ (mai ales in România!): – e normal ca unii sa aiba mai mult iar altii mai putin, in functie de competentele si harnicia fiecarui individ, problema este insa in cu totul alta parte si anume la felul in care este impartit rezultatul muncii, respectiv „profitul”, rezultat ce ar trebui sa se transpuna in „bunastare”.
    Este binecunoscut faptul ca, nu trebuie sa te uiti mai departe de Europa ca sa vezi diferentele majore de distributie a acestei bunastari… daca in Europa de Vest castigul este impartit la modul 60%-40% (adica, 60% din castig este distribuit angajatilor si 40% revine patronului/actionarilor), in Romania procentul este exact invers: 40%-60% (40% revine angajatilor si 60% patronilor) – cifrele sunt luate din presa, nu le-am scos eu din burta.
    Drept urmare, inca un motiv pentru ca romanul sa se simta „mai sclav” decat suedezul, germanul, francezul, etc…

    Si indiferent de popor, cu cat trebuie sa aloci mai mult timp si sa depui mai mult efort ca sa te poti intretine (casa, masa, nevoi, etc) cu atat te vei simti mai sclav.
    Si ghici ce? Chiar esti!

    Totul se rezuma la impartirea resurselor si a bunastarii, cum sunt acestea distribuite. Ori daca 1% din populatia lumii detine 60% din resursele ei (financiare/economice), atunci este cat se poate de evident ca esti doar un sclav! Cu anumite drepturi, bineinteles, si cu iluzia „democratiei”, asta ca sa stai linistit in banca ta si sa produci in continuare bunastare pentru stapan. Altfel, ca sclav, daca stomacul te roade prea tare poate pui mana pe furca si topor si-l faci conserva pe stapan – cum de altfel s-a intamplat de multe ori in istoria omenirii.

    https://www.zf.ro/business-international/extrema-la-care-s-a-ajuns-1-din-populatia-lumii-detine-peste-jumatate-din-averea-globala-de-partea-cealalta-a-baricadei-jumatatea-cea-mai-saraca-a-populatiei-detine-doar-1-din-averea-globala-14852743

    00
    • ponderea aia poate sa fie doar la firmele capusa de apartament, la societatile reale nu exista asa ceva. sa afirmi ca in romania profiturile totale sunt mai mari decat totalul salariilor este domeniul ticalosiei si/sau prostiei.

      00
    • Da, da, de acord. Sa se ia averile chiaburilor si boierilor imperialisti si sa se imparta frateste la oamenii muncii! Dar sa se dea doar cate una, ca sa ajunga si-n spate.

      00
    • @daddy: cifrele s-au vehiculat prin diverse emisiuni TV (cu tema economica), de acolo am auzit si eu;

      @ParamPam: confunzi putin asa zisul „socialism” (de care banui eu ca ma suspectezi desi nu e cazul) cu corectitudinea impartirii „resurselor”, a „bunastarii”! Prapastia intre cei 1% si restul lumii ESTE URIASA!!!

      00
    • ca sa ”prostesti poporul cu televizorul” trebuie sa ai si publicul potrivit!

      00
  26. Taxele si impozitele sunt bune, doar ca ar putea fi evitate. Ia gandeste tu singur, ca pari baiat valabil, cat castiga statul din punerea banilor in circulatie…cat il costa pe el efectiv sa scoata una de o suta de lei si ce valoare are una de 100 de lei. Statul iti ia prin impozite 60% din ce castigi, iar din restul trebuie sa-ti asiguri tu necesarul vietii…Cat priveste dreturi si libertati, exerseaza-ti un pic engleza ascultandu-l pe George Carlin, si vezi ce dreturi si libertati ai.
    Sunt baieti mai ganditori decat mine sau decat tine care au ajuns la concluzia ca orice impozitare peste 10% te transforma in sclav. Deci usor cu pianul pe scari…

    00
  27. NOU
    #86

    „Sclavia” pentru unii inseamna o eticheta gresita aplicata pe starea de a nu fi suficient de liber pe cat ai vrea sa fii.

    Insa nu esti niciodata suficient de liber pe cat ai vrea sa fii, pentru ca intotdeauna vei avea resurse limitate (timp, bani, chef etc.), iar de dorit e foarte usor sa-ti doresti. Nu trebuie sa faci nimic ca sa iti doresti.

    In opinia mea, libertatea pentru un individ inseamna dorinta < putirinta.

    00
  28. mi se pare incredibil ca oamenii se plang ca sunt sclavi fix in momentul cand sunt cei mai liberi din istorie.

    00
    • alții sunt mai liberi și au mai multe chestii.

      IO DE CE N_AM BENTLEY?!?!!?

    • Bentley decapotabil cu reactie. Sa se dea cate unul la fiecare, sa ajunga la toata lumea

      00
    • Victoras Micula: „Mai bine imi cumpar eu un Bugatti decat sa maresc salariile angajatilor„… zise Victoras Micula, care oricum avea un Ferrari, elicopter si multe altele.
      Despre asta este vorba…

      Micula junior a fost prea prost si a spus-o public insa de din astia ca el e plin peste tot in lume, doar ca spre diferenta de romanasul Micula junior, „juniorii” straini sunt educati de mici sa nu dea tot din casa…

      00
  29. Dacă te-ai născut sărac nu e vina ta.
    Dar dacă și socrul tău e sărac atunci ești prost. :))

    Vorbă auzită acum în tramvaiul 41.

    00
  30. Oamenii sunt un fel de sclavi moderni, nu mai muncesc pentru ca ii forteaza stapanul lor , dar tot au un stapan… Sa nu uitam ce spunea Cioran: ”MUNCA TÂMPEȘTE, TRIVIALIZEAZĂ ȘI IMPERSONALIZEAZĂ! Munca e un blesem, prin ea omul nu se realizeaza, ci realizeaza.”

    00
  31. Si in Romania ce rost au toate astea? Spitale nu, drumuri nu! Pentru ce platesc rovinieta si 2600 lei impozit la masina?

    00
    • nu sunt spitale sau drumuri? sau nu sunt spitale sau drumuri la standardele europei de vest?

    • impozit 2600 de lei platesti pentru ca ai motor peste 2500 cmc si nu ai inmatriculat autoturismul unde l-a inmatriculat ministrul psd de la mediu!

      00
  32. Ma uitam la un moment dat la o prezentare in care tipul pune o intrebare: “ce beneficiu aduce inovația in sistemul de frânare?”. Și tot el a răspuns: “putem creste viteza maxima dezvoltată de mașina”. Practic, cu cât ai mai mare încredere ca exista mecanisme care sa țină situația sub control, cu atât poți face mai multe nebunii. Cam așa și cu dezvoltarea unei societăți. Când știi ca sunt reguli, taxe, etc, știi ca trebuie sa ai acces la servicii de calitate. Ce-i drept, in România încă se fura și s-ar putea ca banii tai sa nu ajunga acolo unde trebuie, dar conceptual vorbind, nu poți schimba reguli doar pentru ca nu ești in stare sa le aplici. Și încă una: faptul ca nu au voie tractoarele pe autostrada te lasa pe tine sa mergi cu 130 la ora. Și nu, nu e nedreptate pentru tractoare :)

    00
  33. E usor de zis, aveti internet, aveti tone de informatii acolo… puteti sa va dezvoltati. Informatia de pe net este foarte periculoasa… mai ales pentru cineva care nu inteleg nici lucrurile de bun simt.

    00
  34. @Zoso:
    Greșit! Oamenii nu se simt sclavi pentru că plătesc taxe ci pentru că plătesc aceste taxe și nu simt că beneficiază de servicii pe măsura lor! Persistă ideea greu de combătut că, dacă n-ar mai plăti un an, să zicem, acele taxe, lucrurile tot la fel ar fi. Că, oriunde se vede o diferență, aceasta a implicat fie niște fonduri europene, fie niște investitori privați.
    Gîndește-te că taxele de impozit (pe venit, pe proprietate etc) e fix-pix pe lîngă cîți bani cîștigă statul din TVA, din accize (fie și numai din cele pe carburanți)!
    Și mai e și faptul că BNR tipărește monedă nouă pt valoarea nou-creată atfel încît paritatea de schimb cu alte valute să rămînă constantă (să zicem că pînă acum BNR a cumpărat aur/valută pe seama acesteia). Dar și BNR e atacată în ultimul timp, probabil în aceeși linie în care statul a cerut dividendele tuturor companiilor în care statul este acționar majoritar).

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube