Sunt oameni care nu știu că SRI și STS au toate datele lor?

Eu credeam că e știut că, pe lângă că unele baze de date comunică între el, destul de multe sunt ținute de STS sau sunt accesate de SRI. Nu există date personale ale cetățenilor de care statul să nu știe. Date medicale, contracte de muncă, ultimul avort, ultima colonoscopie, tot. Ah, că nu știe agentul de pe stradă sau Godină, da, ok, bine.

Ce GDPR să ai față de stat? De unde plm ai buletinul? Pașaportul?

202203254225111919 Ce mă enervează și mai mult e că 50% din ăștia sunt tot ăia care își dădeau numele, emailul și CNPul pentru două cuburi de ciorbă sau un pachet de Viceroy.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

41 comentarii

  1. Legat de asta, CNP-ul ar trebui tratat ca informatie deja publica. Nu, nu e nici o dovada de legitimare ca imi stiu CNP-ul cand ma intreaba la telefon banca, operatorul de telefonie mobila, etc. La cate baze de date de magazine au fost sparte, inclusiv polite.exe, toata lumea imi afla CNP-ul in 10 minute. CNP e un identificator public!

    00
    • Să fie scos de tot.

      00
    • confunzi identificarea cu autorizarea.

      te identifica intr-o baza de date pe baza cnp-ului, dar te autorizeaza sa faci ceva/sa afli ceva pe baza mai multor date. o adresa, numar de telefon, copie dupa CI, etc.

      Daca mergi la orange si iti cauta contractul in baza de date, e mai usor sa zici CNP decat Popescu Ion, ca sunt 300.

      Dar n-o sa-ti schimbe nimeni contractul doar daca le zici tu cnp-ul. o autorizare tot o folosind alte metode.

      00
    • @matthers, nu, nu confund.
      A iti stii CNP-ul? Si cati bani ai platit la un POS prin paywave, acum 2 minute, de pe cardul furat? Esti ok pentru banca. Cu ce te putem ajuta?
      Telefonie: iti stii CNP-ul? Ok, conversatia este inregistrata, poti sa iti dai acordul verbal pentru noul abonament de 50$ pe luna.

      00
    • daca lucrezi cu provideri d-astia, problema e si la tine, nu doar la ei.

      :)

      ce alta solutie propui? problema e la oameni care-si scriu PIN-ul pe carduri, oameni care tipa in gura mare sau scriu cnp-ul pe fiecare mizerie.

      „security is as strong as the weakest link”

      00
    • @Baliverne, daca te suna pe numarul de mobil pentru a te oferta cu un abonament pentru numarul respectiv, sunt destul de putine sanse sa fie cineva care tocmai ti-a furat telefonul.
      Si nu, la banca intrebarea nu este legata de ultima plata. In general esti intrebat cati bani ai in cont sau cand ai incasat ultima data bani. In plus, numarul datelor de identificare cerute creste atunci cand suni de pe un numar necunoscut (care nu este salvat in sistemul lor).

      Sa fim seriosi, problemele de frauda nu apar de la faptul ca cineva iti cunoaste CNP-ul. Apar in general atunci cand este o campanie de phishing si esti destul de pampalau sa pui botul si sa le dai toate datele cardului (sau datele de logare in cont).

      00
    • Eu la ultimele interactiuni telefonice cu bancile m-au intrebat si de informatii care nu le gasesti in buletin. De la clasica: la ce sucursala ati deschis contul? la cand ati deschis contul, cate conturi aveti, cate carduri, cam care a fost ultima depunere si in valoare de aproximativ cat, etc.
      Ah, daca ai pierdut telefonul si aveai parola de la aplicatia de banking lipita cu scotch lipit de el, da, intrebarile sunt inutile.

      00
    • Pe mine ma intreaba de obicei numele de fata al mamei, pe langa toate prostiile. Probabil e notat pe un formular ceva.

      00
    • Niciodată niciodată la banca nu mi-au cerut CNP-ul pentru autorizare, nici măcar pentru identificare. Pe lângă întrebările de control pe care le alegi când deschizi contul (numele de fata al mamei / liceul absolvit / primul animal de companie whatever), oamenii întreabă la ce sucursala ai deschis contul, ce depunere ai făcut ultima oara/ce plata online, ce încasări regulate ai, etc). Asa ca nu, CNP-ul chiar nu e relevant.

      Și nici la furnizori de diverse servicii (aici identificarea s-a făcut cu date din contract – nume, adresa de consum, număr de telefon, mail, iar o mărire de abonament presupune ori sa te prezinți sa îl semnezi, ori sa îl primești pe mailul din contract, sa îl semnezi și sa îl trimiți – e greu sa poată cineva sa dețină toate datele astea și sa aibă și acces la adresa mea de mail, dacă ești atât de bleg sa iti ții actele și mailul cu parola la vedere și împreună deja e vina ta).

      00
    • @Laurra, se mai accepta si modificari de contract doar in baza disctiei telefonice. Dar ideea pe care ai prezentat-o ramane valabila. Este greu sa-ti modifice cineva contractul. Si oricum aici riscul este minim deoarece oricum la prima factura observi ca ai mai mult de plata si poti sa anulezi fara probleme.

      00
  2. Apropo de asta, am observat la autorecenzare ca raspunsul la intrebarea „cate ore ai lucrat in ultima saptamana din noiembrie” era precompletat cu numarul de ore in functie de contractul persoanei, luat dupa CNP, desigur. Am facut o comparatie intre mine cu job full time (aveam 40h) si cineva cu contract part-time la vremea aia (avea precompletate 5h adica 1h/zi). Deci da.

    00
    • Totusi cred ca 5 este numarul minim de ore de munca saptamanale pentru un program part-time si din cauza asta era precompletat cu aceasta valoare.

      00
    • Asa este, dar nu era nicaieri inainte mentionat tipul de contract, doar daca ai lucrat.

      00
    • M-as bucura daca au ajuns in sfarsit si autoritatile romane sa aiba sisteme din astea integrate intre autoritati. Sa nu mai fiu eu de exemplu obligat sa aduc o adeverinta de la angajator daca am nevoie de tratament medical (Ministerul Sanatatii sa interogheze direct baza de date a ANAF).

      00
  3. TOATE datele personale: nume, prenume, data nasterii, CNP, adresa sunt certificate de diferite institutii ale Statului Roman.
    Statul Roman emite documente cu aceste date.
    Faptul ca le stie, nu inseamna ca iti incalca viata privata.

    Bei o bere cu doamna Cristiana si vine politia si te intreaba in ce scop bei berea, aia e incalcarea vietii private.

    Dar hai sa ne urzicam pe net si sa pozam in mari aparatori ai libertatilor individuale.
    Mai bine ar bea o bere.

    00
  4. E foarte ironic cum lumea se plange de violarea intimitatii folosindu-se de Facebook.

    Experienta curenta ne arata ca infrastructura de interes national trebuie sa fie cat mai putin dependenta de terti, inclusiv daca acei terti vin din tari prietene noua. Ele trebuie sa poata functiona independent de ce se intampla in lume si de cine cu cine e prieten.

    In ceea ce priveste cloudul facut de SRI si STS, ramane de vazut daca ei ofera doar infrastructura sau au pretentia sa ofere si solutiile de acolo. Daca se merge si pe solutii atunci lucrurile o sa se miste ca melcul si o sa fie o birocratie de zile mari.

    00
  5. După mintea unora, daca SRI supraveghează un suspect de terorism, ar trebui să-i ceară consimțământul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal… (P.S. : daca refuză, asta e, îl lasă în pace🥸)

    00
  6. Mi se pare noaptea mintii ca asta e un subiect de discutie intr-un loc unde nivelul de educatie al populatiei este abisimal. Cu ocazii de-astea iti dai seama ca nu suntem doar prosti, dar si naivi.
    Romanii nu inteleg concepte uzuale gen MFA si „nu mai pune aceeasi parola peste tot” dar se ingrijoreaza ca stie statul tot? Macar de ar ajunge autoritatile la nivelul asta de digitalizare. Mai ingrijorat as fi de securizarea datelor, decat de faptul ca „stie oculta ca m-am operat de hemoroizi, hernie, si ca am cumparat din sex-shop luna trecuta”…

    00
  7. „Ce mă enervează și mai mult e că 50% din ăștia sunt tot ăia care își dădeau numele, emailul și CNPul pentru două cuburi de ciorbă sau un pachet de Viceroy.”
    Și numărul de telefon, că-i sună fata aia frumoasă de la promoție și le oferă o noapte de neuitat. 🤣🤣🤣

    00
    • da, le băga cubul knorr in cur.

    • La magazinul din colt al cartierului e o fată la intrare cu o tabletă. Cum intră clientul, cum sare pe el. Sunteți fumător/fumătoare? Femeile răspund și trec mai departe. Distractiv e cu bărbații. Fata e frumușică tare, înaltă, tip fotomodel, până în 25 de ani, fardată discret și cu efect. Vorbește cald, empatic din momentul in care te declari ” din publicul țintă”. Că dacă zici că ești nefumător, îți aruncă un „vă urăm sănătate” rece, ca pe o insultă de mamă. Nu prea ai ce replică să-i dai la asta, că nu din vorbe te face ci din tonalitate. Fata e o artistă.
      Pe de altă parte, e tot timpul amuzant când intră un bărbat. Dacă e un puști mai incel așa, plin de coșuri, imediat se declară fumător și începe să țopăie și să se agite in jurul ei. Dacă e unul ceva mai copt, mai târșit prin relații, (evident fumător), devine galant, cu glumele la el, pune întrebări suplimentare „pertinente”, să mori de râs. Bărbații în vârstă sunt de două feluri: aia care spun că-s nefumători și încep să povestească câți ani au fumat, cum s-au lăsat ei, ce medicamente iau și cum sunt sănătoși tun acum și cei care încă mai fumează (tușesc discret sau mai puțin discret) și care se bucură sincer la un pachet de țigări la promoție că e mică pensia. Evident nu recunosc asta, fac pe indiferenții, și-au lăsat bolidul parcat mai încolo, iau pachetul pentru un nepot, etc…. Toți, dar toți, se transformă spectaculos când li se cere numărul de telefon pentru „bază”. Băi, e mai ceva ca un stand-up cu Louis CK, (apropo, in sfârșit se ține concertul ăla de acum doi ani), li se distorsionează trăsăturile feței, toți, dar toți au în momentul acela vise umede și fierbinți cu telefonul lor, unii încearcă să-l obțină pe al fetei cu diferite tertipuri, ea îl dă, că e al firmei, nu al ei personal (ha ha ha!), aia însurați ezită două secunde înainte să-l scrie, cum îl bagă?, Gigi tâmplarul sau Mecanic auto Fane? Vă spun, e o chestie de serial de comedie în toată faza.

      00
  8. – Data Protection Specialist
    – Vicepreședinte la Asociația specialistilor în confidențialitate și protecția datelor

    Pai te compari tu cu doamna Cristiana?

    00
  9. Cand mi-am facut pașaportul acum 3 ani am semmat la directia pasapoarte ca sunt de acord cu prelucrarea datelor personale conform GDPR. N-am prea inteles de ce, inclusiv ofiterului i se parea amuzant.

    00
  10. „Eu credeam că e știut că, pe lângă că unele baze de date comunică între el, destul de multe sunt ținute de STS sau sunt accesate de SRI. Nu există date personale ale cetățenilor de care statul să nu știe. Date medicale, contracte de muncă, ultimul avort, ultima colonoscopie, tot”

    Atunci de ce ne dam de ceasul mortii cu integrarea serviciilor informatice ale statului, ca nu se poate, ca nu stiu ce. Punem un UI simplu cu jQuery sa mearga si pe IE8 pentru functionarii de la Posta peste ce baze de date are STS si gata.

    00
  11. ”unele baze de date comunică între el(e)” – în teorie da, în practică mai greutz.
    ”Nu există date personale ale cetățenilor de care statul să nu știe” – una e să le știe statul, alta e să fie centralizate. foarte mare diferența.
    ”unele”, ”statul” – termeni vagi, tocmai buni de aburit fraieri.

    00
    • Aha… daca ai date la STS, date la SRI, date la Anaf etc. e tare greu sa le centralizezi. Cum un mic script in 5 min sunt centralizate.
      Plm si daca le exporti in excel le poti centraliza

      00
    • Cum un mic script in 5 min sunt centralizate.

      taci din gură, nenorocitule!!!! HUO!!!!!!! adică să nu mai sifoneze ei milioane de euro cu unirea și sincronizarea acestor baze de date? ești spion?!?!?!

    • De asta merg bine multe sisteme de pe la noi, de la scripturile alea mici care dureaza fiecare 5 minute si exporturile in excel ca deh, asta stiu expertii.
      De asta poti sa iei si 10 credite de la 10 banci in aceeasi zi – pentru ca sincronizarea se face overnight cu scripturi mici
      Ion ne explica cum sa desenezi artistic bufnita: – faci 2 cercuri folosind 1 script mic si apoi dezenezi artistic restul bufnitei.
      Avem expertii pe care il meritam…..

      00
    • am pus niste in loc de paranteze si vad ca wordpress crede ca e html tag, scuze Zoso nu am avut intentii rele

      00
    • lol – niste paranteze unghiulare

      00
    • Dumnezeu prefera lemnul si scripturile mici.

      00
  12. De unde plm ai buletinul? Pașaportul?

    Le-am cumpărat de la un băiat, Titi, boss. 200 buletinul si 500 pașaportul. Te rezolv, ai nevoie?

    00
  13. Scuze pt off-topic: exista vreun rss feeder care sa poată selecta doar anumite știri din Romania folosind cuvinte cheie? Am încercat feedly, flipboard și feeder.co dar niciunul nu e ce caut eu. Mulțumesc

    00
  14. Experti in securitate si tehnica militara-bifat
    Experti in securitate informatica-bifat
    Daca maine ajunge la moda subiectul “cum facem curat pe un apartament de pe Marte” apar mai multi astronauti decat a avut NASA de la infiintare

    00
  15. Atunci hai sa facem o treaba si sa nu mai introducem recensământul obligatoriu
    Pai statule roman, daca ai toate datele despre mine, foloseste-le si in scopul asta, fmm!

    Amenda daca nu particip la recensământ… Auziti, dar amenda pentru schimbarea partidului politic, pentru nerespectarea programului de guvernamant pentru care ati fost alesi, incompetență, nu bagati?
    Nu mai zic de coruptie, smenuri, angajari fictive, salarii marite, pensii speciale si in general furt din banul public. Acolo exista legi, dar in mod ciudat nu sunt aplicate la aia mari…

    00
  16. E amuzantă asta cu integrarea bazelor de date.

    Eu am control de la ITM vrea să vadă declarațiile 112 care sunt evident la ANAF pe servere de mult.

    Și culmea, nu sunt bune nici măcar în format PDF, semnat digital de site-ul ANAF cât și semnătura digitală a contabilului, sunt bune doar printate în format fizic, alea sunt ce trebuie.

    Am printat 200 de pagini și mâine printez iar, după care la 8 lei motorina le duc fizic la sediul lor.

    Înmulțiți asta cu toți din țară și noi ne căcăm pe noi că o avea sts sau sri acces la datele noastre.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.