O șansă pentru copiii autiști

De Ziua Internațională de Constientizare a Autismului, fundația Horia Moțoi a ales să atragă atenția poplației asupra autismului într-un mod mai puțin obișnuit. Posturi de radio și televiziune și-au început programul cu o sintagmă repetată de mai multe ori. Pentru a-l intelege, unui copil autist trebuie să i se repete un singur cuvânt de mii de ori” – astfel a continuat prezentatorul, încercând să sensibilizeze audiența pentru a susține terapia copiilor aflați în centrul Horia Moțoi.

Tratamentul de recuperare prin terapia comportamentala ABA și povestea lui Radu, care deși diagnosticat cu autism la 2 ani, a ajuns astăzi un copil sănătos, au exemple în intervenția moderatorilor. După terapia ABA pe care a urmat-o timp de aproximativ 2 ani, Radu Moțoi studiază în prezent la o școală bilingvă, vorbește fluent engleză, este pasionat de calculatoare și își dorește să ajungă specialist NASA.

în România statul nu subvenționează nicio formă de terapie care le poate da o șansă la viață normală miilor de copii autiști. Singura modalitate de a trata copiii, este ca parinții să asigure costurile terapiei din fonduri proprii sau donații. Există o nevoie foarte mare de a sprijini pe aceștia. Nu sunt mulți cei care conștientizează că într-adevar există o soluție cu rezultate dovedite în tratarea copiilor autiști.

Cei care pot și doresc să ajute la colectarea de fonduri pentru terapia micuților, pot afla mai multe despre cum să doneze la www.autism.ro.

scris de denisia

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

9 comentarii

  1. O alta chestie interesanta: in Romania terapeutii ABA nu pot fi angajati oficial deoarece meseria lor nu exista in nomenclatorul de meserii.

    00
  2. Cunos si eu un pusti care a fost diagnosticat la 2 ani cu autism, iar parintii au sustinut din toate puterile lor financiare si emotionale tratamentele lui, astfel incat acum, cand e in clasa a II-a la o scoala normala, este unul dintre cei mai buni elevi din clasa.
    Terapia costa insa si copiii care n-au sansa sa se nasca intr-o familie cu posibilitati financiare nu prea au sanse și asta nu ne face deloc cinste noua ca si rasă. :(

    00
  3. Nu e vorba de sansa ci de cat sunt dispusi parintii sa sacrifice, personal am cunoscut pe cineva care mi-a spus ca salarul ii mai ajunge doar pentru sa-si plateasca abonamentul la tel restul doar pt terapie pentru cel mic, al doilea copil, si are sperante de bine

    00
  4. denisia, roaga-l pe vali sa corecteze articolul.

    00
  5. A fost Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului nu, Ziua internationala a Autismului.
    Totusi aveam mai demult printre colegi cineva care se ocupa de donatii catre un centru de tratament pentru copii cu autism strangea in fiecare zi de salar 50 de lei de la fiecare o suma frumusica pentru a salva acesti copii, vinovati doar pentru ca s-au nascut in Romania.

    00
  6. Este bine ca au facut aceasta miscare de sensibilizare

    00
  7. Am o prietena care este psiholog si lucreaza intr-un asemenea centru. Salariul este foarte mic, iar munca este foarte obositoare. Sa lucrezi 6 ore cu un asemenea copil repetandu-i de sute ori „acesta este un pix” mi se pare o munca titanica. Chiar imi spunea ca multi parinti nu pot sa ii mai tina pe copii la centru si renunta. E cel mai greu pentru ea atunci sa vada cum ii este rapita sansa unei vieti normale unui copil cu care a lucrat luni de zile, pe care l-a ajutat si l-a vazut ca progreseaza.

    00
  8. Este nevoie de multa mediatizare, de mult efort ca oamenii sa constientizeze ce inseamna si cum poate fi tratat autismul. Este cumplit pentru un parinte sa isi vada copilul inchis in spatele unui zid pe care nu il vede si nu il poate darama singur. Trebuie sa se schimbe ceva. Terapia este foarte scumpa si prea putini isi permit sa plateasca din forte propri.
    @Narcis, te contrazic. Atunci cand veniturile familiei nu depasesc 1500 de ron si terapia costa 3000 pe luna este greu sa spui „cat sunt dispusi sa sacrifice” .
    Poate daca toti care sunt sau nu implicati in recuperarea copiilor cu autism ar incerca sa afle mai mult si sa informeze mai mult, incet incet s-ar schimba ceva si la noi.

    00
  9. Acesti copii merita mai mult repesct din partea statului roman. Felicitari fundantilor care se gandesc la ei si ii ajuta

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile