Pe Discovery Travel & Living e o emisiune cu un tip şi-o tipă care îi învaţă pe americani cum să se îmbrace. Chestii de bun simţ, nimic complicat. Dacă eşti grasă, nu purta mulate. Dacă eşti slabă, nu purta mulate. Dacă eşti grasă, nu purta fustă scurtă şi ciorapi roşii. Dacă eşti slabă, nu purta pantaloni mulaţi pe buze. Şi compania. Repet, majoritatea sunt chestii de bun simţ.
Şi, desigur, toată lumea a auzit de Queer Eye. Nu trebuie să fii gay, ca Nihasa, să te îmbraci curat sau decent. Nu trebuie să fii lord să ştii să îţi scoţi căciula la masă.
M-au şocat un pic pozele concurenţilor de la “Frumuseţe pe muchie de cuţit”. Nu de urâţenia fizică, asta nu prea ai ce-i face, ci de faptul că mai mult de jumătate arată altfel după ce şi-au reparat dinţii.
Ştiu, costă. Şi mai ales pe vremea asta, banii sunt puţini. Însă efectul e acelaşi cu posesia unui Q7. Ce dacă stau la garsonieră, am maşină bengoasă, prestigiul meu în gaşca mea e maxim! Oamenii cu care mă întâlnesc sunt impresionaţi! La fel şi cu dinţii, la fel şi cu hainele. Cum te pot lua un angajator în serios, dacă tu vii cu cameltoe la interviu? Sau în bermude? Lumea e superficială, şi prima impresie contează.
In general nu prea tine de ceea ce are omul in gura. Sa nu exageram totusi, unii concurenti de la emisiunea aia aveau niste dinti de ziceai ca-s fierastraie. Majoritatea romanilor nu se tem de stomatolog ci de preturile practicate acolo. Asa ca … e oricum vorba-n vant.
Aceste lucruri se intampla din mai multe motive. Totul, cred eu, incepe cu lipsa educatiei. Urmeaza aparitia problemelor pentru ca nu te-ai spalat pe dinti cand ai fost mic si nu te-ai dus la dentist la controlul periodic. Se agraveaza si apare lipsa banilor pentru ca, cu cat e mai grav, cu atata e mai scump. Poate fi si dentofobia sau o forma mai usoara a ei. Dar se poate scapa de ea, daca vrei cu adevarat. Nu am intentia de a face reclama, dar cei interesati poti citi despre dentofobie aici http://www.dentist.ro/articole-stomatologie-categorie_dentofobia (mare problema cu aceasta emisiune confirmata de medicii cu care am vb, este ca pun proteze sau implanturi peste dintii stricati, facand reparatii superficiale; astfel dintii aceia sunt albi superbi dar se vede clar cand ii aplica peste cei vechi si inca stricati)
Pai a fost mult de lucru la ei, nu numai la dinti … fiecare in prima poza au cate o fata de tampiti, retarzi sau zici ca-s proaspat treziti din somn. In ce-a dea doua poza, pe langa dinti sunt aranjati, spalati, frezati … alta viata. Da, dintii conteaza, dar la fel de mult conteaza si restul igienei personale. La cum arata in prima poza, dar le-ar fi aranjat doar dintii n-ar fi rezolvat mare lucru!
Intr-adevar, daca vrei servicii de calitate, moderne, platesti. Si platesti mult. Din pacate, tot ce tine de stomatologie e scump. Nu doar la noi. Nu degeaba vin strainii sa-si „faca” dintii aici, pt. ca aici, pt un implant plateste 6-700 de Euro, iar afara 1500-2000. Iar cei care au nevoie de 10 implanturi, vin aici, stau prin hoteluri si pleaca cu bani acasa.
Insa pt. un roman „de rand”, sumele sunt colosale. Si atunci se limiteaza la punti, coroane, din materiale mai bune sau mai putin bune, dupa buget.
Exemplu concret, eu. Cateva probleme, mici, zic eu, rezolvate in vreo 3 saptamani x 2 sedinte de 30 min/saptamana=1600-1800 lei, nici nu mai stiu exact. Nu-s bani multi, dar nici putini. Si repet, problemele nu erau deloc serioase. O albire cu gutiere – 500 de lei/o luna. Si astea-s preturi de bun simt, nu de DentEstet, sau alte cabinete scumpe din Bucuresti.
Dar vorba lui Vali, da-te peste cap, fa cum poti, dar rezolva-ti problemele stomatologice. Conteaza enorm. Pe toate planurile.
You’ll see.
@nina Eu asa vad si asa cred. Siguranta nu am cum sa am. Posibil sa nu fie asa, nu contest. Si da nu ar fi permis asa ceva, daca ar fi adevarat. Este doar parerea mea personala de privitor
@Sabina- cum sa faca asa ceva? Nu este cumva impotriva eticii lor de medici? Au inebunit??? Eu chiar nu cred ca ar risca sa le faca una ca asta oamenilor alora. Da’ de. La noi se poate orice, pana la urma.
Chiar daca n-ar fi vorba de prima impresie, dintii stricati aduc dupa ei multe alte probleme: abcesele, aftele bucale, probleme cu stomacul, multe zile de chin pe care le-ai putea evita atat de simplu.
Iar daca te uiti atent la multi dintre ei se vad la dintii din fata efectele anilor de spart seminte.
Dincolo de faptul ca o dantura sanatoasa si ingrijita schimba radical aspectul fetei, in pozele astea e si-o chestie usor subliminala… in pozele ”before” toate gagicile sunt sleampete, necoafata si nemachiate, unele cu tenul patat. In pozele ”after” in schimb sunt fara exceptie coafate, spilcuite, machiate profi, etc.
Emisiunea asta le da o sparanta cetatenilor din sectorul 5 si nu numai. Garantat … Sa fim alaturi de acesti oameni cu drept de vot.
Miile alea de euro sunt pretul neglijentei. Sa te speli pe dinti zilnic, fie si cu SuperCristal, nu cred ca-ti da asa o gaura-n buget. Sa plombezi o carie care n-a ajuns la pulpa costa putin, si in ron si in minute. Dar explica-i asta pacientului care-i convins ca antibioticul ia durerea si-i face dintele sa-i creasca la loc!
Igiena dentara e foarte importanta.
Dintii sunt printre primele lucruri pe care le vezi la o persoana cand incepe sa vorbeasca….
Apoi sunt multe boli care incep din cauza cariilor.
Adevarul e ca pozele vorbesc de la sine chiar daca intr-o poza sunt machiati in alta nu….
oamenii se duc la dentist cand incepe sa`i doara dintii rau de tot, aia inseamna ca problema a ajuns deja la radacina/nerv.
atunci ai ajuns deja prea tarziu si ori te alegi cu un dinte scos(ewww), ori cu unul de portelan (scump), ori il poate reconstitui dentistul din pasta aia pe care o foloseste la plombe (temporar).
evident ca dentistul e scump dar mai bine ai toti dintii in gura decat 10 perechi de pantofi si sanatatea e importanta si nu prea are pret.
mai e frica de dentist, chestie pe care nu o inteleg, toti dentistii la care am fost sunt niste oameni foarte haiosi si relaxati. plus ca dupa ce`ti fac o anestezie locala pot sa joace si fotbal la tine in gura ca nu mai simti nimik.
ramane doar o chestiune de educatie si nah, majoritatea oamenilor sunt niste tarani (nu in sensul neaparat de om de la tara) idioti si needucati.
Intr-adevar sunt scumpi dentistii si la noi, dar in afara costa.. de te rupe-n buzunar …Pt extractia a 2 masele si refacerea a altor 2 masele, 1600 de euro. Sunt curioasa cam cat ar costa la noi in Romania… Cunosc pe cineva care sufera de paradontoliza, iar in Romania i-au cerut 20.000 de euro pt a-i extrage toti dintii si sa-i puna alti. Inteleg ca nu e mult, dar un om de rand, ce munceste in Romania pe o leafa de nimic, cum si-ar permite „sa se ingrijeasca” de aceasta boala, cand „tratamentul” costa asa mult ?!
OMFG
@Crisia: pai cum, antibioticu nu face dintele sa creasca? ce vrei sa spui?
Problemele nu sint legate numai de dantura. Saracia inseamna o stare de sanatate deplorabila. Singurele care cistiga bine in perioada asta de criza sunt centrele si cabinetele medicale de orice fel. Stau oamenii la coada cum sa statea odinioara la paine.
@maddy, se pare ca n-ai testat suficienti dintologi eu am fost la una suficient de proasta cat sa-mi gaureasca dintele, sa-mi faca anestezie bagand acul prin gaura proaspat facuta si apoi sa ma doara ingrozitor in continuare. ca sa nu mai zic ca anestezia durea cel mai mult
deci mai cauta doftori
Vali, e cu dus-intors aici. Este vorba si de „look”, mai ales cand intri pe sectorul orto sau albiri, dar in primul rand e vorba de sanatate. Si romanii la sanatatea dentara stau INFIORATOR. Am vazut enspe dentisti cu niste dinti mizerabili. Cum soarele meu sa mai am incredere in ei, daca dintii lor arata ca vai de sfantul lor (da, am vazut cu carii pe „fronti” sau tartru din ala fain si negru). E adevarat nu foarte multi, dar mai sunt si din astia.
Aia la care merg eu sunt insa alta poveste, slava alui de sus.
Eu sunt de 2 ani jumate in tratament ortodontic, dupa ce toata viata m-am „bucurat” de o dantura ca lovita cu secera. Nu a fost lipsa de igiena, se pare ca am „predispozitie” la dinti de tot rahatul. Am luat exagerat de in serios problema, pentru ca riscam sa ajung la 50 de ani cu proteza. Am acum la 31 de ani toti dintii in bot, plus o ustensila misto de aduce mandibula in fata (Herbst pentru curiosi). Trecand peste micile „jene” ale unui tratament de indreptare ce va ajunge la 3 ani spre final, raman rezultatele. Niste dinti corect aliniati, o „muscatura” corecta si sansa de a mesteca pe maselele mele mult si bine.
Vizitele bianuale la dentist, detartrajul si repararea micilor carii pana nu compromit tot dintele sunt secretele vietii lungi a danturii. Si igiena dentara luata in serios. Nu inseamna ca nu vei mai face vreodata carii, dar macar totul se tine sub control. Costa, dar mai mult costa implantul cand ramai fara dinti. Sau ‘neplacerea’ de a sta cu proteza totala la 50 de ani. Multi dintre parintii si bunicii nostri nu au avut sansa noastra, de a avea servicii stomatologice atat de diversificate. Gasesti acum si dintalogi naspa, dar si specialisti excelenti care te pun „pe picioare”. Hai sa radem la 80 de ani cu dintii nostri
acum depinde si de firma care da interviu…daca vrei sa te angajezi la REBU, poti merge si in bermude…ar fi penibil sa te duci in costumul de inmormantare..:))
1. Sunt multe cauze care duc la stricarea dinţilor, iar majoritatea nu le poţi cunoaşte sau controla.
2. A te duce la dentist în România este ruletă rusească. Sunt mulţi, foarte mulţi incompetenţi. Toţi cei care intră la medicină cu note de 2-3 credeţi că vor ieşi cu note de 10? Sau credeţi că vor putea emigra după absolviere? Nu, iar dacă are tăticu bani să le facă cabinet, sunt sanşe să ajungeţi pe mâna lor.
3. Frica de dentisti cred că vine mai ales din copilărie, când cu ocazia vizitelor la dentiştii şcolilor capată copilul primele traume de pe urma unor stomatologi ca cei de la pct. 2. Orice traumă chiar şi inconştientă a unui copil îl va marca poate toată viaţa.
4. Ar mai fi multe de spus, subiectul este complex. De acord că dentiştii sunt relativ scumpi, deşi când este vorba de sănătate nimic nu este prea scump. Marea problemă este totuşi faptul că chiar dacă plăteşti un preţ mare, n-ai nici o garanţie că vei avea parte de o lucrare de calitate. Iar dacă un dobitoc îţi strică ceva în gură, nici un meserias nu te va mai face să fii ca şi când nimic nu s-ar fi întâmplat. Cred că chiar breasla stomatologilor ar trebui să-şi pună la punct un sistem de eliminare a „necalificaţilor” din rândurile lor. Ar avea imens de mult de câştigat dacă vor reuşi să ne recâştige încrederea.
P.S.: Am auzit că există în România posibilitatea să-ţi faci chiar şi gratuit anumite lucrări dentare. La centrele universităţilor de medicină dentară, unde eşti binevenit pe post de cobai pentru studenţi. Pentru cei fără resurse materiale, este o soluţie. Înainte de a critica varianta aceasta, gândiţi-vă că, mai ales cei cu finanţe limitate, tot la aceleaşi persoane pot ajunge, dar în altă conjunctură, în care nu va mai fi un profesor universitar cu ochii pe fiecare mişcare a lor.
E o realitate cruda dar dupa mine romani stau foarte prost la igiena. Lucrul cel mai simplu si sacaitor care ne-a invatat pe fiecare din noi parintii nostri, a fost uitat cu desavarsire, si anume sa ne spalam pe dinti dupa ce mancam, evident daca ne si permitem asta, stiu eu suntem pe acasa si avem periuta si pasta de dinti, ori daca nu putem, sa folosim alte modalitati de curatare inlocuitoare. Totul trebuie intretinut in viata, inclusiv dantura, ca doar nu e vesnica. Stiu foarte bine ce zic ca sunt stomotolog de meserie si avand un mic cabinet stomatologic in BACAU de vreo 6 ani, am avut ocazia sa vad multe imagini terifiante. Cand m-am apucat sa lucrez la inceput imi era groza de ce vedeam, cat de urati aratau unii oameni cand deschideau gura, acum m-am obisnuit cu ideea. Ma mai tin eu de capul lor cand vin la mine sa le fac diverse lucrari, dar eu stiu cati o sa isi aminteasca de sfaturile mele si or sa-si schimbe obiceiurile dupa masa.
Ori pozele sunt fotosopate ori au astia operatii estetice. Pai spre exemplu Ionut: odata cu reparatul dintilor i-a disparut inceputul de calvitie?
Adevarul despre dinti si dintari…
Un lucru este adevarat, degeaba iti face un stomatolog dintii albi in fata daca pe sub ei colcaie bacteriile. La romani avem o mare problema cu superficialitatea pe care ii afecteaza inclusiv si pe stomatologi. Stiu multi medici dentisti care merg pe principiul: oricum pacientul nu stie ce ii fac in gura. Odata ce medicina se transforma in comert si dentisul ca orice om se baga la rate si trebuie sa faca rost de bani, etica medicala cam dispare.
Toate problemele romanilor referitoare la dinti pornesc de la o lipsa acuta de educatie in domeniu, bun pornind de la periatul pe dinti si ata dentara, vizite la stomatolog regulate, dar… rugati oameni buni pe doctorul ala sa va si explice ce va face si de ce inainte sa se apuce. Daca cumva va povesteste de plombe de ceramica, sau ca el pune plombe cu laserul… plecati repede de acolo…
Eu sunt medic dentist, generatia 2009, unul inca sincer si cu gura poate prea mare.
Sa zambim bine..
@Cristian VADUVA:
Se vede ca vorbesti din ignoranta.Fiecare a avut povestea lui de viata.poate unii nu au avut ce pune pe masa ani de zile buni.Dar ca sa-i faci retardati…deja e lipsa de umanitate.Cat despre doctori…e adevarat.Lui Marghidan,sotul,i-au pus doar 4 dinti in fata in timp ce gura era plina de infectii si carii