Pornind de la o idee de aici, cum ar fi să se pună anumite impozite opţionale?
Adică, să se stabilească nişte impozite generale (drumuri, parlamentul, prostia) şi restul să le plăteşti doar dacă vrei. Vrei să plăteşti pentru pensie? Dacă da, atunci la 75 de ani vei avea pensie, dacă nu, treaba ta. Vrei să plăteşti asigurări medicale? Ai din alea private? Ah, perfect, nu mai e nevoie. Eşti destul de prost încât să nu ai de nici unele şi vrei toţi banii în mână? Sigur că da, numai nu plânge după aia că n-ai.
Simplu, nu?
Haha, vezi sa nu. Tu crezi ca statul iti ia bani pentru ca moare de grija viitorului sau sanatatii tale? Statul iti ia banii pentru ca fara ei ar muri de inanitie. Crezi ca lasa closca cu oua de aur din mana?
O întrebare pe care am pus-o și eu la tine pe blog acum mai multa vreme.
Ar fi o chestie sa alegi de ce servicii ale statului sa beneficiezi și de ce nu.
La fel și cu învățământul obligatoriu.
Bineînțeles, e o întrebare retorica în țara noastră.
My point exactly. Sa ai macar optiunea sa dai banii de pensie si sanatate la un privat, ca statul tot nu ar pierde – si-ar lua impozite de la banci si asiguratori. Sa nu-i mai tin eu in spate pe someri si pensionari.
@zoso – cu asigurarile medicale asa era la americani, si s-a dovedit ca pina la urma costurile sunt mai mari decit cu asigurari obligatorii pt toti ca in europa. ca sa nu mai zic ca daca lasi doar companiile private se ajunge la niste abuzuri de te doare mintea – iti pot povesti cazuri pe care le tin minte, dar sunt de 10 ori mai multe pe care nu le stiu dar le poti gasi lejer pe net.
o sa iti zic doar una dintre probleme: companiile private de asigurari aveau dreptul sa rezilieze contractul unilateral. adica chiar daca cotizai toata viata si ajungeai la 60 de ani fara sa ai nevoie de o aspirina pe banii lor, daca ei considerau ca atunci cind ai ajuns la 60 de ani ai intrat intr-o grupa mai mare de risc puteau sa rezilieze contractul. multumim pt toti banii platiti, acum descurca-te.
Si daca plateau toate contributiile aveau pensia de 550 ron, nu de 500. Las-o moarta-n papusoi, XeNoN.
Ala care spera la pensie de la statul roman la batranete e un imbecil, vezi numai care e raportul pensionari/activi si ce trend are…
XeNOn, ce zici tu acolo? Care este legatura dintre ce am zis eu si ce ai zis tu?
In teorie suna grozav in practica insa ne-am umple de indivizi si familii care stau in baraci de carton, prin canale, prin boscheti sau chiar in cavouri (era un reportaj din Brazilia sau Argentina pe tema asta). Din pacate Vali lumea e plina de handicapati sociali, oameni care nu sunt in stare nici sa-si plateasca curentul electric! (ai obs ca suedejii chiar si cu casa si pamant nu cultiva absolut nimic? e pusta in jurul lor! ei sunt exemplul clar de ajutor social dus la extrem, nu produc nimic dar traiesc bine merci! sunt si acum, ca acum un secol: sclavi ai statului! vrei oare ca acest procent sa ajunga la 80%? ).
auzi coane, tu mai si procesezi chestiile astea de le scrii aici, sau le dai repede, la norma?
cum vreodata ever in viata asta si in toate vietile viitoare un stat responsabil poate sa implementeze pensia si asigurarea medicala optionala?
pai statul s-a inventat ca sistem tocmai sa se asigure ca unele decizii care par personale nu ramin la latitudinea imbecililor, carora li se pare mare chestie sa economisesca acu ceva bani, numai sa nu plateasca niste contributii.
si ce faci dupa 30 de ani? te trezesti cu citeva mil de pensionari care n-au din ce trai? ce faci dupa 4-5 ani? te trezesti cu citeva mil de bolnavi care n-au cum se trata?
pai mai vrem sa avem o tara? mai vrem o economie? mai vrem sa existam? daca nu – atunci sa fie astea optionale. si in 50 de ani o sa fim ruanda+somalia.
@PCH: vag, nu mereu. e ca helmet law. daca esti destul de prost sa crezi ca nu iti trebuie, sa fii sanitar.
bre coane, aici nu e numai sa-i pedepsesti pe idioti. da, vor fi o gramada care se vor gindi ca n-au nevoie sau rezolva ei mai tirziu, dar nu vor rezolva. intrebarea e: cum va evolua un stat care are milioane de bolnavi netratabili si milioane de batrini fara venit? nu vezi in sta o problema sociala imensa? vrei-nu vrei, statul tre sa aiba grija si de idioti, ca altfel intra peste tine in casa sa-ti fure frigiderul, etc.
@PCH: ii exportăm.
@pigbrother: asa au zis si cei care in ’90 au preferat sa ia bani la negru; acum cand ies la pensie se mira de ce au pensia 500 lei.
De acord cu tine, zoso.
XeNoN, eu cred ca ti-a scapat ideea. Tu vorbesti de sistemul actual si cei care-l fenteaza si apoi se plang, aici se vorbeste de un alt sistem. Legatura tu o stii…
mergi pe ideea asta Adrian si o sa te vad la televizor la pensie urland ca nu ai bani de pastile
uitati-va la aia care spre exemplu au lucrat la cfr mecanic printr-o hala, acum are 1500 lei pensia, de ce? pentru ca toata viata a contribuit
inca o chestie, o mica parte din banii de la fondul de pensie sunt ai angajatului, restul e contributia angajatorilor, care dupa ’90 nu prea se plateste, platesc firmele mici
nu inteleg ce ii tot iei apararea atat lu Basescu. Ministrii atat de incompetenti nu am avut nicioata, nu zic ca Marinarul e prost, numai ca el e de vina pt ministrii.
nu poti sa nu te enervezi la modul cum reactioneaza, cum isi cumpara udrea genti de mii de euro, e revoltator. basescu nu isi cumpara, isi cumpara fie-sa, ma rog. etc.
si nu ii scuza faptul ca si altii sunt prosti.
Pigbrother, ideea e simpla, nu trebuie sa nu cotizam doar pentru ca i-am face un favor statului, cotizam daca asteptam pensie, daca nu vrem acum sa cotizam, nu trebuie sa ne plangem pe urma
Problema lui Subiectiv e ca se impoziteaza drepturile de autor. Ceea ce mi se pare normal, ori impozitezi tot, ori nimic.
Eu ca salarial de ce sa platesc impozite si cei „creatori” nu? N-am prea am inteles aceasta discriminare.
In rest sunt perfect de acord sa platesc la stat numai daca vreau, si daca am nevoie de serviciile alea sa platesc de sa-mi sara apa-n cap.
Ar fi misto ca fiecare salariat sa-si aleaga un bugetar pe care sa-l plateasca
iulian
drepturile de autor erau impozitate cu 16%. acum se face marirea impozitelor.
Nu sunt de acord cu impozitele optionale, motivele le-au enumerat altii mai sus. Mai mult decat atat eu cred ca ar trebui eliminate toate scutirile de impozite, si toate metodele de ocolire a lor. Aia nu platesc, aia nu platesc, pana la urma singurii care platesc suntem noi (angajati la privat cu carte de munca). Ar trebui eliminate toate mizeriile alea gen drepturi de autor, scutiri de impozite bla bla.
Ar mai fi necesare controale mai amanuntite si pedepse mai aspre pentru cei care nu platesc :). Dar astea sunt deja vise in Romanica.
Ar fi bine sa nu fie obligatorie pensia dar ce ne facem peste 20 de ani cand sute de mii de prosti ar imbatrani si nu ar avea nici un fel de venit?
Prostii respectivi ar avea multe voturi si ar sprijini in alegeri niste idioti care le-ar da pensii moca de la stat.
Varianta ta ar fi buna daca odata cu pensia renunti si la dreptul de vot.
Altfel e teapa pentru contibuabilii seriosi.
Eu am o curiozitate. Daca esti ateu(sau credincios neincrezator in cler), o parte din impozitele tale sunt oricum directionate spre biserica? Nu cunosc exact mecanismul, de asta intreb.
dar ce te faci cu aia care sunt prea prosti sa vrea sa plateasca asigurari medicale de exemplu?il lasi sa moara ca nu are asigurare?
@eu – toate impozitele tale ajung la bugetul de stat. Banii sunt apoi impartiti, si da o parte ajunge la biserica. Nu are legatura cu credinta ta, tu iti poti directiona doar acel 2%.
Eu ziceam acum ceva vreme o chestie asemanatoare, referitoare la liberalizarea pietei asigurarilor sociale (somaj, pensii) si de sanatate.
http://sedentarul.wordpress.com/2017/05/16/sporul-natural-versus-selecția-naturala/
Statul nu poate sa elimine obligativitatea asigurarilor sociale si de sanatate, pentru ca dupa aia ii sar ONG-urile in cap ca lasa oamenii sa moara pe strada. Dar nici nu trebuie sa fie principalul (cvasi-unicul) furnizor al acestor servicii. Varianta ideala, in acceptiunea mea, este calea de mijloc – statul reglementeaza domeniul, asigurarile in sine sunt gestionate de companii private.
Acum impozite se percep pentru orice, iar impozitele ajung catre bugetul de stat. Asta este realitatea si trebuie luata ca atare.
continuati discutia aici, va rog https://zoso.ro/parlevu-greceste/