Numerotarea străzilor

Ştiţi România. Nu avem bani de reparat străzile, de renovat faţadele, de izolat termic locuinţele, de nimic. Banii se duc toţi pe ajutoare sociale pentru cei OPT MILIOANE DE ASISTAŢI SOCIAL din România.

Una din nevrozele mele e că în România nu sunt indicatoare. Nu mai e mândria aia de a face o plăcuţă cu numele familiei şi numărul apartamentului pe uşa apartamentului sau cu numărul casei pe poartă. Nu. Acum, totul e incognito. Uneori, nici strada nu se ştie exact, că oamenii care stau pe ea ştiu cum se cheamă, iar restul nu contează.

strada-moinestiAltă mizerie e numerotarea caselor de pe stradă. UItaţi-vă de pildă la Strada Moineşti cum arată: incepe dintr-o parte şi se termină în alta, dar mai are şi doi sateliţi, eventual numerele 12 şi 22 sunt pe acolo, să faci crize căutând numărul care îţi trebuie. Era foarte greu să denumeşti cioturile altfel. Foarte foarte greu.

Şi în Braşov e la fel.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

43 comentarii

  1. Pe o parte a strazii sunt numerele pare si pe partea celalalta sunt numerele impare. E normal sa se intample sa ai 25 pe o parte si 14 sau 16 pe partea cealalta (in functie de numarul de case de pe partea respectiva).

    Ai dreptate in ce privesti lipsa indicatoarelor…

    00
  2. @motanes: este corect dar nu 100% Sa va explic: pe partea dreapta(sensul pe care masinile merg intr-o directie) sunt numerele pare(0,2,4,6,8) iar pe partea stanga(sensul pe care masinile vin dintr-o directie) sunt numerele impare(1,3,5,7,9). Chestia asta nu o stiam nici eu dar am aflat-o citind CODUL FISCAL! Eu stau pe partea dreapta a strazii deci numarul strazii mele are numar par! De exemplu daca vine cineva la Arad si vrea sa mearga la Carrefour dar nu cunoaste orasul dar stie adresa adica Calea Aurel Vlaicu numarul 299 el stie deja ca Carrefour-ul este pe partea stanga si va trebui sa faca stanga in momentul in care va ajunge acolo! Chestia asta e foarte utila de exemplu in cazul hotelurilor cand de exemplu nu stii un hotel unde se afla dar daca stii numarul strazii la care hotelul se afla il gasesti mai usor!

    00
  3. si de strada Apollo, care nu are decat numere impare ce mai zici?

    00
  4. Am fost la primarie sa imi elibereze numar la casa:
    Tipa de la ghiseu: Ce numar doriti?
    EU: pai cum… pot sa imi aleg? e la fel ca la masini platesc in plus? :D
    EA: pai credca da, stati sa vad ce numere mai sunt pe strada…
    (dupa 2 minute)
    EA: pai puteti sa va algeti de la 49 in sus, asta e ultimul numar dar ar mai fi 13 si inca vre-o doua intre.

    Deci nu exista nici o regula la modul cum se elibereaza numerele cel putin la mine.

    00
  5. Cum îți dai seama, daca nu vezi numerele (nu de alta da probabil ești din alt oraș și esti atent la trafic) care-s numerele cu par sau impar, dat fiind faptul că nu ști din ce direcție vi. @playactive toate mașinile merg într-o direcție și toate mașinile vin dintr-o direcție, și fiecare parte are o parte dreaptă :) că mergi într-o parte că mergi în alta.
    Asta mi s-a întâmplat de multe ori… într-un oraș nou, semn că sunt „foarte bine” făcute marcajele cu numele străzilor… Cum ne dăm seama?!

    00
  6. @playactive
    si cum iti dai seama care e partea stanga si dreapta?
    carfurul la voi e tot pe stanga, indiferent daca vii dinspre nord sau sud? :)
    mai tre’ sa fie o regula suplimentara, ca nu prea are sens teoria ta.

    10
  7. In legatura cu partea dreapta si partea stanga: ca referinta se ia sensul crescator al numerelor, adica mergi dinspre nr 1 spre nr 25, pe dreapta ai nr pare si pe stanga impare. Clar?

    10
  8. @ moty Dar dacă nu vezi numerele, se întâmplă să nu vezi numere, am întâlnit x situații… ori nu vezi de mașinile parcate, ori vezi un număr și după nu mai vezi nici 1, ori se termină strada… etc

    00
  9. Eu as vrea macar sa fie implementate doua chestii:
    1. placute cu numarul, mari, afisate in loc vizibil.
    2. pe placuta cu numarul sa fie indicata si directia in care creste acel numar. Uneori ajung pe o strada, vad ca sunt la numarul 46 si nu stiu daca sa o iau in stanga sau in dreapta pentru a ajunge la destinatia mea, numarul 78. O simpla sageata sub numar ar putea indica directia in care numerele cresc.

    @Playactive: tare rau asta:
    „Sa va explic: pe partea dreapta(sensul pe care masinile merg intr-o directie) sunt numerele pare(0,2,4,6,8) iar pe partea stanga(sensul pe care masinile vin dintr-o directie) sunt numerele impare(1,3,5,7,9).”

    Aia care „vin dintr-o directie” n-au si ei o parte dreapta? Nu s-ar astepta sa gaseasca acolo numerele pare?

    10
  10. Exista solutii!

    Asistatii social ar trebui sa-si astfalteze gropile singuri!

    :)

    00
  11. NOU
    #11

    Vreau si eu sa ma afiliez la programul celor 8 milioane de asistati sociali, deoarece nu stiu, nu ma priceep si in general n-am chef sa fac nimic. Unde sa ma adresez?
    Banuiesc ca nu mai sunt disponibile nume de compozitori, scriitori si alti vidanjori deoarece in tara asta nu mai face nimeni nimic notabil…
    In schimb avem o multime de analisti politici, propun sa ii folosim in acest sens. Oricum nu fac nimic altceva decat sa dea din gura in fiecare seara la tv. Ziua dorm.

    10
  12. in tara asta nici blocurile nu au vreo placuta, uneori nici magazinele nu le gasesti, mai ales in orase precum Sibiul, unde se fac magazine in curti :D.eu asa le ziceam

    00
  13. Apropo de nedumerirea cu nr. 16 lângă nr. 14. Situaţia este dată de regula care spune că numerele pare sunt pe o parte a străzii iar numerele impare pe cealaltă parte. De aceea, pe aceeaşi parte, avem, în ordine, 1, 3, 5… iar pe partea cealaltă 2,4,6…

    00
  14. Bine spus. Cand cautam sa inchiriez un apartament am intrat intr-o scara in care toate usile nu aveau numar. In plus era diferita ordinea apartamentelor din lista de la intretinere si cea de la interfon. M-am invartit ca prostul prin scara si dupa aceea am inceput sa bat la usi sa vad care este apartamentul 11.

    00
  15. @nwradu : foarte corecte sugestiile tale.In plus, pentru ca pe aproape toate marile artere la parterul blocurilor fie sunt firme, fie magazine , institutii, etc., toate acestea ar trebui obligate sa treaca pe placa cu denumirea firmei(magazinului etc) : numele strazii si numarul.
    As incepe chiar cu institutiile statului.
    N-ai numele strazii si numarul : amenda !
    Luati oricare bulevard din Bucuresti: poti merge sute de metri pana dibuiesti la ce numar esti

    00
  16. Concluzie: numai meserie de poştaş să nu-ţi iei, să întârzii cu fiecare scrisoare pe care vrei s-o trimiţi.

    00
  17. asta e din cauza ca strazile se numeroteaza in functie de cum se ocupa.

    Adica ai o casa aici, la inceputul strazii, numarul 1. Faci o casa la 700 de metri distanta, numarul 2. Daca intre ele mai faci inca trei case, strada va avea numerele 1, 3, 4, 5, 2. Si asta pentru ca nu exista o legislatie sau o reglementare care sa oblige schimbarea numerelor caselor. Plus ca nu vor oamenii, ca ei stie sa primeasca pensia la numarul 23. Si daca dispare o casa de pe o strada, tot asa nu ii dispare numarul, ramane acolo intr-un loc gol, unde de fapt nu e nimic.

    00
  18. Marea aiureala cu numerele a pornit din comunism cand s-au construit blocuri de-a lungul strazilor; in mare s-a pastrat numerotatia interbelica insa au fost si cazuri in care s-au refacut traseele unor strazi, casele fiind lasate in spatele blocurilor noi; evident ca atat strada noua cat si cea veche – acum alee in spate – au pastrat acelasi nume si au impartit acelasi „pool” de numerotare ;) Iar acum in capitalism s-a aiurit complet mecanismul…

    00
  19. @Vasile: tocmai am explicat: e in functie de cum merg masinile! Circulatia masinilor in Romania se realizeaza pe partea dreapta-deci in partea dreapta sunt numerele pare iar in cea stanga numerele impare!

    00
  20. @PlayActive, care e partea incorectă?

    @zoso, unii chiar nu ştiu. Iar comentariile pot fi o altă formă de conţinut. Eu am aflat destule chestii şi din comentariile de pe bloguri, nu numai din posturi.

    00
  21. In mod normal situatia e urmatoare:
    Noi romanii citim de la stanga la dreapta, asa incepe si numerotarea apartamentelor de la un etaj: tot de la stanga la dreapta, dar si cladirilor. Pe sensul de parcurgere in sens crescator, vei avea pe partea stanga numerele impare, iar pe cea dreapta cele pare.

    00
  22. Explic pentru ultima data pentru astia mai greu de cap; eu am citit o singura data partea respectiva din CODUL FISCAL si am inteles-o perfect. Deci citez din codul fiscal!
    Fiecare proprietate situata in intravilanul localitatilor se identifica prin adresa acesteia, individualizata prin denumirea proprie a strazii si a numarului de ordine atribuit dupa cum urmeaza:
    a) pe partea stanga a strazii se incepe cu numarul 1 si se continua cu numerele impare, in ordine crescatoare, pana la capatul strazii;
    b)pe partea dreapta a strazii se incepe cu numarul 2 si se continua cu numerele pare, in ordine crescatoare, pana la capatul strazii.
    In cazul blocurilor de locuinte, precum si in cel al cladirilor alipite situate in cadrul aceleiasi curti-lot de teren, care au un sistem constructiv si arhitectonic unitar si in care sunt situate mai multe apartamente, datele despre domiciliu/resedinta/sediu cuprind strada, numarul, blocul, scara, etajul, apartamentul. Am incheiat citatul. Daca nici acum nu ati inteles inseamna ca stati prost cu orientarea in spatiu!

    00
  23. la mn in oras cand s-au pus placute la fiecare scara de bloc am aflat cy stupoare ca blocul de lg mn are 4 scari si ca de fapt scara care da la principala nu e scara A, ci scara D.si eu stau in zona de 25 de ani, dar niciodata nu am stiut,acum sunt mandra ca am cunostinte despre blocuri si strazi

    00
  24. mie mi-a luat o ora sa ajung la o adresa simpla. de ce ? pentru ca nici un bloc nu are afisat vreun numar, nici un magazin nu are vreo placuta deasupra cu numarul strazii. singura cale e sa te chiombesti ca lesinatu’ la scarile de bloc pana ajungi prin preajma locului dorit

    00
  25. Cel putin teoretic, atunci cand mergi pe o strada dinspre centru spre periferie, numerele impare cresc pe partea stanga a strazii, iar numerele pare cresc pe partea dreapta a strazii.

    Daca nu stii in ce parte e centrul, aseaza-te cu fata spre o casa cu numar impar si mergi spre stanga ta pentru ca numarul sa descreasca (si teoretic sa mergi spre centru), sau aseaza-te cu fata spre casa cu numar par si mergi spre stanga ta pentru ca numarul sa creasca (si atunci te indepartezi de centru).

    Sistemul de numerotare dinspre centru spre periferie permite extinderea unei strazi (spre camp sau teren nelocuit) si numerotarea in continuare.

    Din cate stiu eu, in Brasov regulile astea se aplica pe majoritatea strazilor. Nu contest, exista si exceptii, si exista si numerotari aiurea (taximetristii cu vechime cunosc bine orasul, si aproape ca au invatat numerele pederost in zonele cu exceptii…)

    Mai exista si cazul in care strada e oarecum tangenta la centru…. Acolo nu stiu cum se procedeaza…

    Numerotarea pe strazile noi desenate se facea in functie de numarul de proprietari, in momentul in care mergeai sa-ti scoti nu-situ-ce autorizatie. Daca numerotarea a fost deja facuta de catre vecinii tai din stanga si dreapta si vrei sa faci dezmembrarea terenului si sa vinzi, atunci se trece la adaugarea literei dupa numar (de aici rezulta adrese gen str. Grivitei nr. 209B, 137D, etc…), si astfel, daca terenul tau avea numarul 7, vei ramane cu 7, si cumparatorul o sa primeasca 7B. Nu stiam ca e posibila alegerea numarului de casa, si asta nu poate sa creeze decat multe confuzie in viitor….. ca la noi! :)

    10
  26. @andreea: tu platesti abonamentul la internet functie de cate caractere scrii?
    @playactive: toate bune si frumoase, dar daca venim din directii opuse, a cui stanga se ia ca reper? A mea sau a ta? Sau a lui Bute, ca el da mai bine cu stanga?:)

    00
  27. Exista o regula dupa care se face numerotarea caselor. Ca nu e aplicata, asta-i partea a doua. Dar, teoretic, numerotarea trebuie sa inceapa din capatul strazii cel mai apropiat de centru. Practica, in schimb, ne omoara.

    00
  28. @PlayActive lol man, esti hilar de-a dreptu’: „@Vasile: tocmai am explicat: e in functie de cum merg masinile! Circulatia masinilor in Romania se realizeaza pe partea dreapta-deci in partea dreapta sunt numerele pare iar in cea stanga numerele impare!”

    Daca io ma duc pe o strada, si pe dreapta am numere pare, cand MA INTORC pe aceeasi strada, pe dreapta am tot numere pare?
    Si nu mai baga aia cu directia de mers, ca orasele nu au forma de cerc perfect si din centru nu merg strazile frumos, ca niste raze ( de soare) :)

    10
  29. @playactive, zet: Unde scrie bre ca directia de mers e de la centru spre periferie? Zi-mi si mie la niste artere circulare ca Stefan cel Mare sau Mihai Bravu, unde e centrul si unde e periferia? Dreapta si stanga sunt niste notiuni relative, ca si muia, depinde de care parte te afli.

    00
  30. Pfff, mare lucru :D. Eu stau la 47 iar casa de vizavi are nr 1200 si ceva. E vorba de Gilau (da, aia cu autostrada ce duce, cica, catre nicaieri), unde autoritatile nu-s in stare de zeci de ani sa denumeasca si sa numeroteze strazile intr-o maniera logica.

    00
  31. De fapt, Moinesti se mai cheama si prima straduta la dreapta cum intri dinspre Iuliu Maniu, deci are 3 sateliti. Oricum Aleea nu e totuna cu Strada deci e Strada Moinesti cu 2 stradute adiacente tot Moinesti si Aleea Moinesti care este separata de Strada Moinesti, fiecare cu numerele ei. Am crezut ca stii asta ca doar ai stat in Z-uri.
    Si da, e destul de ambiguu pentru unii, de multe ori se intampla sa gasesc scrisori trimise pe Alee la mine in scara care stau pe Strada.

    00
    • @Mike: eu aveam in buletin strada moinesti şi alţii de pe aceeaşi stradă, din blocul de vizavi aveau aleea moineşti. şi nu era blocul de la stradă.

  32. hehe, doua chestii simpatice cu numerotarea in Cluj.
    1. Firma la care lucrez are sediul pe Dorobantilor. Nr. o suta si ceva.
    Ce este deosebit de funny este urmatorul lucru: sediul firmei este la mijlocul dorobantilor, si numarul e cel mai mare dintre toate numerele de pe calea dorobantilor! cu alte cuvinte: 2, 4, 6, 180, 8, 10… 90 (capat). Pe bune! Nu pot sa va spun cate minute mobile s-au consumat ca sa explic pozitia, s-au imbogatit orange si vodafone numai din incurcatura creata de acest numar.
    2. adresa mea personala. am un numar de casa format din 5 digiti. ceva de genul nnnnn. Cartea de identitate, in schimb, accepta doar 4 digiti, ca asa a fost ea gandita in romania! Drept urmare, suntem 10 oameni in cluj care avem exact aceeasi adresa pe cartea de identitate (suntem cunoscuti si la SPCLEIP, cand mi-am facut cartea de identitate isi dadeau coate angajatii – iar a venit unu’ cu cinci)! pentru ca ultimul digit este cel semnificativ! (stau la casa, intr-un cartier de case). Partea funny vine acum: sunt unii prestatori de servicii (de exemplu apa somes) care nu accepta sa ii dai tu adresa de facturare, o ia din buletin. Drept urmare, sunt 10 facturi care au exact aceeasi adresa, dar nume diferite. Cum postasul nu ne cunoaste, pune facturile alea intr-o ordine aleatoare :D. HAOS!

    00
  33. @rumbu: Stefan cel mare primeste numere incepand din Pta Victoriei si Mihai Bravu de la Obor.

    00
  34. @claudiu: bre, de ce nu citesti cu atentie? Directia de mers este dinspre centru inspre periferie. Uite asa stii care e stanga, si care e dreapta.
    Sistemul de numerotare trebuie regandit, ca la americani (sau cum era basicul pe vremuri, pentru cine a prins): numerotezi din 10 in 10, si cand apare o ciuperca noua intre doua darapanaturi, faci media numerelor. Exemplu: numarul 70, numarul 80, apare intre astea o insertie, o numerotezi 75. Problem solved.

    00
  35. @mihai: Eu stiu cum primeste numere Stefan cel Mare ca stau pe ea. Ideea aberanta era cea a periferiei si centrului. Obor este mai aproape de centrul fizic al Bucurestiului (pta Sfantu’ Gheorghe) decat intrersectia de la Perla (de unde incepe Stefan cel Mare). Mai exact sunt 2.64 km intre centru si Perla si respectiv 2,2 km intre centru si Obor. Ceea ce contrazice exact ideea expusa cu centru si periferie. Ca zona Perla arata mai „central” decat Oborul e alta discutie, dupa principiul asta ar trebui sa incepem numaratoarea din Primaverii.

    00
  36. Teoretic Lothy are dreptate. Nici chiar eu n-as fi putut explica mai bine :D

    00
  37. Numerele se dau cam asa: Eu mi-am facut casa intr-un camp, proaspat bagat in intravilan. Noua strada (poteca intre tarlale) a primit numele str. Fragilor. M-am dus la primarie sa iau nr postal. S-a uitat tanti de la registrul agricol pe planurile alea mari, a vazut ca sunt cam 500 m pana la casa mea, a stat s-a gandit: „Ce nr. sa va dau?… Hai sa zicem 34, daca vor fi mai multe case pan ala dvs, le dau cu A, B,…” Ce-i drept nu putea stii cum si in cate parcele vor fi impartite tarlalele mari, pt ca dintr-o parcela de 5000 mp, poti sa faci una sau 10 adrese postale. In functie de cum va vinde proprietarul terenului.

    00
  38. @chestie – Poti sa-ti dai seama usor care-i partea cu numere pare si care cu impare daca stii ca numerotarea strazii incepe din capatul cel mai apropiat de centrul orasului. Asadar, daca vii dinspre centru, partea ta stanga e cea cu numere impare si numerele cresc. Daca vii spre centru, partea ta dreapta e cea cu numere impare si numerele scad. Teoretic.

    Ce nu inteleg eu e de ce nu se aplica peste tot regula cu 2A, 2B, 2C, etc pentru casele construite intre altele deja existente?

    00
  39. Nu numai la strazi este asa, si la apartamentele din unele blocuri ceausiste. Am un apartament intr-un bloc din Titan pe care il inchiriez si care are nr. 29, vecinul din dreapta are nr. 28, vecina din stanga 149, vecinul de deasupra 35, vecinul de desubt are apartamentul 53. Daca vine careva nu are cum sa ajunga la apartamentul corect pentru ca nu exista nici numarul apartamentului pe majoritatea usilor.

    00
  40. Se poate si altfel:

    Chicago: numarul reprezinta distanta (in fractiuni de bloc) fata de centrul orasului pe un sistem cartezian. De exemplu, 2400 N Halsted se afla la 3 mile nord (24 de blocuri) de Madison Ave (axa x). Halsted (toata strada) e 800 W fata de State (axa y). Deci taximetristul te duce la 2400N/800W. Easy.

    Chisinau: numarul e de fapt o fractie, gen X/Y. X e numarul lotului (oarecum ca la noi), iar Y e numarul casei.

    00
  41. Pe strada Dreptatii (tot in Militari) sunt numere pare pe o parte pana pe la jumatate si apoi incep pe aceeasi parte si cateva numere impare. Beat that !

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)