Numai pe mine încep să mă deranjeze pozele astea?

Faza cu ele e că sunt frumoase, că toți vrem să ajungem acolo, să vedem, să pozăm, să luăm like-uri, dar fugim imediat când auzim că buda e în curte, că iarna e frig de crapă pietrele, că nu e semnal la telefon, că apa e în fântână.

E aiurea să spui că peisajul e mișto pentru că nu și-a făcut nimeni vilă acolo, în timp ce oamenii ăia trăiesc ca în secolul 17. Și zonele alea arată așa pentru că oamenii ăia nu au bani ca să își pună termopane și asfalt.

Când o să vedeți în garajele oamenilor din zonă camionete, să știți că s-au ajuns și trăiesc așa pentru că așa le place. Până atunci, trăiesc așa de foame.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

45 comentarii

  1. Pai nu spune nimeni ca-i invidiaza ci doar ca peisajul e misto.

    00
    • Na, luați și de la mine una de pe Ineu de la sfârșitul lui august.. fără vile și camionete..

      https://imgur.com/NkCNlnk.jpg

      00
    • In toate articolele care promoveaza Romania inapoiata, pardon „Romania de vis”, sunt aprecieri de genu: peisaje superbe, liniste, aer curat, omul traieste in comuniune cu natura, mancarea e ca pe vremea bunicii, etc”. Din astea s-ar sesiza invidia omului care traieste in betoane, in poluare, in stres.

      Lipsa confortului elementar in astfel de zone uitate de lume trece neobservata ca nu da bine sa spui, sub poza, ca te-ai cacat in fundul curtii sau ca te-ai spalat la lighean…

      Altfel, mergem inainte cu promovarea de tip: „veniti sa vedeti cum traiau stramosii vostri acum 200-300 de ani, in Romania inca se mai traieste asa”.

      00
  2. Exact. Nouă ne place să ne ducem și să stăm 3 zile acolo pentru că e… pitoresc. Pitoresc înseamnă lipsa condițiilor moderne de trai/confort cu care ne-am obișnuit.
    Dacă nu ai semnal la telefon vrei doar o zi…

    00
  3. Fix la asta ma gandesc cand vizitez centrele istorice din vest cu alei mici inghesuite, pline de case personale „cochete”. Rufele intinse pe sarme seara peste strazi nu e idilic, e lipsa de spatiu si lipsa de bani sa stea in apartamente normale.

    00
  4. NOU
    #11

    – exista „strainezi” care n au vazut in viata lor o vaca trecand agale strada prafuita indreptandu se fara gps catre grajdul din secolul 17 de langa wc ul din curte … pentru unii dintre ei asta inseamna viat adevarata
    – pentru multi bastinasi insa ramasi in zonele acelea sa stii ca nu foamea i a tinut acolo ci lipsa perspectivei pe care multi habarnuau ca o au si anume sa incerce sa „emigreze” mai spre oras
    – cand toata viata ai adus apa cu galeata sau cu bidonul de la o fantana din aia tip cumpana de la 2-3 km departare, pe jos, e destul de greu pentru unii sa si inchipuie ca la oras „curge apa din perete”
    – nu condama oamenii care pur si simplu atat au cunoscut la viata lor ….

    00
    • Tema articolului este ipocrizia alora care dau like, share si propovaduiesc neamului truisme despre fiintele umane si natura dar ei nu ar sta mai mult de 4, 5 ore acolo pentru ca nu au wifi, asfalt si trebuie sa isi care apa de la fantana. Nu condamna/judeca nimeni localnicii sau stilul lor de viata.

      00
    • nu v-ați săturat să vorbiți de ce fac alții cu viața lor?

      00
    • @manole mai e și altceva despre care putem vorbi?

      00
  5. Intr-adevar, cu termopane ar arata cu totul altfel ;-)

    00
  6. Pe unde dau eu cu sapa (mozzarela, pasta, pizza) un apartament in centrul istoric cu străduțe înguste si rufe la fereastră e cu 30-40% mai scump decât unul „normal”.

    00
    • sau că tot a pus zoso azi poze cu ghent: pe străduțele înguste de pe canalele din ghent, metrul pătrat de construcție sare de 10.000 de euro.

      00
  7. Se pare că la mine nu merge funcția de replay

    00
  8. Tara moldova. Tata socru si-a facut toate conditiile. Casa anvelopata. Wc-u in casa, boiler, termopane lemn.

    De afara zici ca e din chirpici casa, nu iese din tiparul zonei.

    00
  9. eu ma gandeam sa-mi iau teren prin Plaiul Foii si sa-mi fac ceva, dar vorba unui om din Brasov:”si mie imi place muntele dar nu as sta langa el”. Daca stai in Brasov esti la juma de ora de ce vrei tu.
    plus ca magia dispare dupa o saptamana. la inceput esti wow, uite muntii, stai sa-mi beau cafeaua aici sa vad si Bucegi si Piatra, dupa care e doar un munte care iti aduce mult frig, ninsoare si ploaie.

    00
  10. Depinde mult de tot la cine le vezi. Eu, de exemplu, inca dinainte sa descopar drumetiile, visam la „pensie la 40 si izolare”. Am ajuns cu visul asta suficient de departe incat sa caut un loc pentru o casa intr-o zona de munte, cat mai la marginea localitatii, cat mai sus posibil, astfel incat sa nu am vecini perete in perete si nici probabilitate se pensiune sau mai stiu eu ce gard in gard. Mi-am asumat lipsa de apa curenta, gaze, canalizare, lipsa de megaimage si masina de paine care sa vina zilnic in sat, dar eu am crescut la tara, cu bunici la tara, si stiu binisor cu ce se mananca traitul intr-un catun, de exemplu. Dar fascinatia asta pentru „odihna si tratament la cap” nu este ceva comun, asa ca multi se bucura de peisajele alea pentru 2 zile, fac 7 poze sau 70 si apoi vin acasa, la aglomeratie, trafic, corporatie. Incearca si ei oceanul cu degetul, chiar daca nu stiu sa inoate. Pe mine ma bucura ca se bucura. Imi place sa ii las sa se bucure, chiar daca tot astia urca pe creasta cu ATV-UL, cu boxele si lada de bere si imi tulbura gandurile si linistea.

    00
  11. Aici exagerezi grav, Petcule. E superb peisajul, atâta tot. Nu cred că printr-un like, printr-o poză postată, spui defapt că ai vrea să locuiești acolo. Pe același raționament, ce-i cu pozele făcute din spațiu, de exemplu? Horror, n-ai wc, n-ai centru vechi, n-ai nimic. Mă rog, nu am găsit un exemplu mai potrivit, dar înțelegi tu.

    00
  12. Sunt din zona, pozele alea par sa fie de la Sadova (fotograful e din Campulung), asfalt au si buda cu apa depinde de cabana, dar in principiu da. Semnal la telefon e, mai ales daca n-ai Digi, apa probabil vine din fantana, dar cu hidrofor.

    Si zona e destul de dezvoltata turistic, ai Rarau si Transrarau relativ aproape, plus Campulung unde poti face chestii de turist (mai o terasa, mai un parc aventura, mai un bazin si o sauna etc.), iar daca mai mergi un pic prin zona ai si Palma cu nu stiu ce tiroliana, ai Sucevita si Moldovita, daca vrei sa pupi icoane, mai sunt si niste pastravarii, mocanita, lacul Iezer, drumuri asfaltate decent daca mergi cu cursiera sau drumuri de padure ok daca mergi cu MTB-ul, iarna e partie de ski, toate astea pe o raza de vreo 50km, ca sa nu trebuiasca sa pun Humorul si Vatra Dornei.

    Iar pozele alea par facute in drumul spre Palma/Sucevita, practic le poti face daca parchezi intr-un refugiu pe drumul principal si mai mergi 100 de metri prin camp sau drum pietruit, am si eu din astea pe instagramul meu.

    00
  13. Mie chiar imi place stilul asta de viata. Nu sa-l traiesc permanent, dar din cand in cand chiar simt nevoia sa fac asta. Iar cand vorbim de vilele facute de majoritatea astora care „isi permit” sunt adevarate dezastre arhotecturale care fac praf turismul din Romania. Avem o tara ingropata in kitsch, iar aceste zone „sarace” reprezinta ultimele firimituri de bun gust.

    00
  14. Cu sa stai in locul ala si sa ai buda in curte sau sa nu ai termopan la geam. Pentru inceput o simpla drujba si o caruta iti poate schimba veatza.

    00
  15. astea cu ”ce mișto e peisajul” mai treacă meargă, dar sunt alea ”cine ar vrea să locuiască aici?!” și e vreo cabană pe malul lacului/vârful muntelui/marginea pădurii. arată de parcă ar fi fost făcută de tata lu’ bunicu, din bușteni curățați cu rindeaua. nu se vede un drum sau ceva care ar putea semăna a utilități (curent electric, apă curentă, toaletă-n casă, fie ea și cu fosă septică).
    știu cum e cu casa neizolată, de-ți îngheață ficații dimineața, deși seara mureai de cald în casă, știu cum e să ieși pe orice vreme la buda din curte, știu cum e să te speli la lighean, cu apă încălzită pe sobă sau aragaz pe butelie. căratul oricărui strop de apă de la fântâna de la x km nu l-am experimentat, dar nici nu doresc musai.
    deci nu, mulțumesc, nu vreau să locuiesc acolo. nici nu vreau să merg acolo în vacanță chiar și pentru 2 zile.

    00
  16. Sa iti spun cinstit, am vazut peisaje la fel de miso sau mai misto in Finlanda si am ramas perplex de grija cu care isi pastreaza padurile. Cat vezi cu ochii, nu se mai termina.

    Ce nu arata aceste poze de vis de pe la noi, pe langa buda in care ori cazi ori te ciupeste un taune de cur, e ca daca misti camera mai la stanga sau mai la dreapta, sau mergi un deal mai incolo dai peste 3 culmi defrisate cu nesimtire. Iar in doi ani, rasaritul ala va fi peste cioturi, iar casa luata de viituri.

    00
  17. Un preot s-a gandit sa o infrumuseteze o biserica veche din secolul al XIII-lea, a schimbat ferestrele originale din lemn vechi de sute de ani cu termopane si spuma poliuretanica.
    Preotul a explicat ca acum cateva sute de ani nu erau termopane si daca erau sigur puneau termopane nu lemn.

    00
    • Ieși prost tare cu cheltuielile. Vorbim de sat, fermă, înființată de la zero. 700 de euro pe lună la standarde europene?
      Trebuie să vii cu cel puțin jumate de milion de euro în buzunar acolo.

      00
  18. Măi baieți, treaba stă așa. Moda asta a fost la vestici acu câțiva ani.
    Acuma, cam toate locurile interesante din țările cu apă caldă au fost postate pe instagram.
    Așa că, cel puțin o perioadă, a venit și rândul europei de Est să posteze poze cu toate locurile interesante.
    După care lumea se calmează. Că nu vrea nimeni să pozeze același loc pe care l-a mai pozat cineva înainte.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile