Nu înțeleg logica documentarului Panorama despre bani

OK, îți dă McKinsey bani să faci un documentar despre bani, da? De ce naiba îi chemi pe Teodor Stolojan și Cristi Sima? Ce speri să afli de la ei? De ce s-a îmbolnăvit acum 18 ani și n-a mai candidat? Unde sunt banii clienților? Cum să investești pe bursă și să pierzi mereu? Cum să fii mitoman?

Nu e clar că nici unul dintre ei nu are nici cel mai mic interes să spună adevărul? Sau ceva util? Sau, stai, până acum au tot dat-o cotită, dar de data asta vor spune chestii interesante sau adevărate?

Sau, hai să fiu mai amuzant: cine i-a ales? Cineva?! Cine? Că sunt două răspunsuri aici, ori incompetență, ori au fost băgați pe gât de cineva.

ps: am mai zis-o și o repet. La FNI era evident că e schemă de când anunțau zilnic randamente imense pentru orice fond/investiție. Nu ai cum să ai 15% pe zi randament, leave it in the blood. Iar schema aia cu “eu am investit că am văzut sigla CEC” e ceva ce-și spun naivii ca să nu pară ultimii oameni.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

46 comentarii

  1. Dar interventia lui SOV.. next level..

    00
  2. Tati, in pandemie cand am fost sa mananc la Golful Pescarilor ala de pe langa Venus am parcat masina in poarta vilei unui batranel simplu, dupa vorba, dupa port. Vila, fix pe malul marii, batranelul era Stolojan. Sincer, eu mai degraba as asculta oameni ca Sima si Stolojan decat Chifoi din astia noi…

    00
  3. L-am vazut, interesant era daca prezentau si situatia actuala, cryptobros, travelcels, pacanele, corporatisti.

    00
  4. Cine a mai văzut documentare, observa clar ceva: acesta e o ciorba cu de toate, fir al narațiunii doar pe 1 singur palier (cel cronologic), o amestecare de informatii, mișcare browniana a informațiilor, lipsa clara a unui deznodământ sau concluzie. Cu toții ne amintim de părțile unei opere literare (care e 1:1 și cu un documentar), acestea lipsind. În afara de asta, pe grupurile cele 2 de FB de educație financiara…un orgasm de laude, osanale și preamărit acestui documentar. Va rog, sincer, recunoașteți ca e cu un fir epic întortocheat, încearcă sa stoarcă amintiri și frustrări, amalgam de expozitiuni (interviuri) neconcludente, multe nu au legătură cu secventa de inainte, fragmentari logice. În cinematografie/cinematica un „cadru/scena” face legătura cu ce e înainte și ce e după.

    00
  5. Mie îmi place cum vorbește Stoica de Dumnezeu, sau cum râde Vântu. Un fleac, i-au ciuruit.

    Mama era disperată să depună la Caritas/SAFI/FNI. Noroc că nu i-a dat bunica banii ei din economii.

    00
    • Bunicii mei au trimis prin posta bani la Caritas. ROFL

      00
    • @Anda, mamei i-a fost frică, a zis că nu vor ajunge. A trimis un vecin avansul pentru o ”gheboasă” (un Olcit câștigat prin postă). A murit așteptând mașina.

      00
    • Stiu doi buni prieteni. Primul l-a imprumutat pe al doilea cu niste bani, nu o suma mica. Si i-a cerut sa ii dea banii inapoi, dar sa ii dea exact cati bani ar fi primit de la FNI in timpul ala. Si al doilea tot isi facea calcule si il treceau apele, ca ii crestea datoria vazand cu ochii.

      Dupa ce a crapat totul si au fugit aia cu banii, asta de avea sa dea banii l-a sunat vesel pe ala de ii daduse banii:
      – Bai, ce facem acum? Consideram ca nu mai am nicio datorie la tine?

      P.S. Au cazut la pace, au reevaluat datoria in dolari :)

      00
  6. L-am vazut, nu prea m-a impresionat dar posibil sa nu ma duca pe mine capul. Ok a zis ceva de Sima, FNI, Vantu, Caritas, comunism insa nu am simtit ca ma ajuta cu nimic. Pe langa ce zici ca i-a adus pe aia, etalon sa ne invete pe noi. Cum plm il aduci pe Vantu?. Cum l-ai chema pe Iliescu sa vorbeasca despre dreptate.

    Bun, cum ziceam, pe langa faptul ca atinge latura emotionala, cei care am trait in perioada aia ne amitim cum era, nu am simtit ca am am ramas cu ceva in minte dupa ce l-am vizionat.

    Insa cum ziceam, poate nu ma duce pe mine capul.

    00
    • Si eu am avut impresia ca ar putea castiga un premiu pentru drama, dar economic vorbind nu livreaza. Pierdut 54 min aiurea – sau cat a avut. Emo si cam atat

      00
    • in aceiasi ton e si Recorder – 30 ani. Materialele astea pot ajunge mai usor la un public care nu a trait vremurile alea (<25 ani) si sa priceapa fiecare ce poate.
      Nu cred ca scopul este sa devii mai bine documentat in a face tranzactii pe bursa sau crypto. Eu il vad ca pe un material "istoric" ce prezinta o perioada a tarii.

      00
  7. Eu is abonat la Sima si din cand in cand ma mai uit la cronica lui saptamanala. Unele chestii le zice bine, altele gherla totala, sfaturi gen digi24.
    Pentru mine e urmaribil momentan, dar trebuie consumat cu mare prudenta. Are un stil de a vorbi cu multa incredere, iar pentru cei naivi si cu bani poate deveni un pericol.

    00
    • Sima este extraordinar de destept. Din pacate este si extraordinar de lichea.

      De-asta e bine sa treci de mai multe ori prin filtrul :Cui ii foloseste informatia asta?:

      00
    • Cred ca patronu are ceva cu el ca prea îl ataca mereu. Omul ne bate pe toți la cur la economie și finanțe. A pierdut niște bani la bursa ? Normal, a recunoscut și el. Dar nu mi se pare normal sa îl iei la Perpules și sa îl bagi in aceiași oala cu analfabeți și cămătari.

      00
    • @GoGu:

      Mie Sima imi da impresia ca se crede chiar mai desptept decat e. Si acolo e pericolul la el. Pentru mine, mesajul pe care mi-l transmite suna cam asa: „hai sa-ti bagi banii pe bursa cu mine, daca e sa castigam, eu opresc 80% din profit, iar daca e sa pierdem… asta e, ti-am spus ca la bursa trebuie sa pierzi cu zambetul pe buze”.

      00
    • @heto

      Cert are aere de uraganul Ian! Se da mare, se umfla in pene.
      Pe de o parte sunt de acord cu tine ca face asta pentru a impresiona fraierii.
      Pe de alta cred ca o face pentru ca nu prea si-a gasit nashul (pana acum).

      Incearca sa copieze ce fac fondurile de p-afara. Nu stiu exact cum functioneaza noul lui find de investitii, dar banuiesc ca merge pe structura 2-20 de payout. Nu isi permite sa ceara mai mult.

      00
  8. cum am facut primul milion, toti se asteapta la revelatii, e simplu, cauti prosti, multi, si lovesti, ce vrei sa-ti spuna?

    00
    • …adica exact ce au facut Stoica la Caritas, Catarama la SAFI, Vantu la FNI… Beniamin la Maiar… -> Oooops, am scapat porumbelul…

      00
  9. Man, legat de PS – nu toti sunt experti in finante. Iar in anii 90 era chiar mai rau decat acum. „Garantia” oferita de CEC chiar i-a pacalit pe unii care nu sunt neaparat „ultimii oameni”.

    Stiu ca toti influencerii se pricep la IT si la economie, dar hai sa avem ceva mai multa empatie :)

    00
    • nu. citește mai atent. după ce a picat FNI, TOȚI spuneau că ei au băgat banii că au văzut sigla CEC. nu era unul care să fi băgat înainte.

  10. Cursurile în care niște săraci te învață să faci milionul peste noapte… aceste Caritas-uri moderne.

    00
  11. Daca apare intr-un documentar filmat si editat profi, tre sa fie adevarat. E noua sintagma „daca e la TV sigur e adevarat”. Ne-a obisnuit prost Recorder :D

    00
  12. E un interviu din puscarie cu un baiat care-a facut niste chestii. Povesteste mult mai cursiv si interesant cum mergeau treburile decat astia „doxa”. Mai fara un dinte, mai cu un treling adibas, mai cu un dezacord acolo, dar omul spune ce faceau, cum faceau, cui dadeau spagile, cum spalau banii, etc.

    00
  13. Intrebarea cu care incepe reportajul este „de ce traiesc romanii de azi pe maine?”. Felul in care e realizat reportajul, facut desigur tot de romani, dezvaluie o parte din raspuns– este mereu vina altcuiva: politicieni, escroci, scheme piramidale, angajatori. Niciodata, dar niciodata vina nu apartine celui pagubit, chiar daca e din cauza lipsei de educatie (nu doar financiara) majoritatii populatiei, lacomie sau pur si simplu prostie.

    Acelasi discurs l-am vazut si in reportajul PressOne din articolul trecut cu dobanda variabila: de vina ca romanii si-au luat credite cu dobanzi variabile si acum dau din buza este bineinteles PSD / BNR ca iata, au introdus IRCC in loc de ROBOR. Asa cum vina celor veniti gramada sa ia credite in franci elvetieni acum 15 ani a fost, bineinteles a bancilor comerciale.

    De vina sunt si acesti „formatori de opinie publica” pentru ca stiu sa vanda acest discurs, care prinde de minune la oameni in general, dar mai ales la romani, care au in plus aceasta specifica mentalitate fatalista si indolenta. Astept manutele rosii care imi vor confirma comentariul.

    00
    • „Niciodata, dar niciodata vina nu apartine celui pagubit, chiar daca e din cauza lipsei de educatie (nu doar financiara) majoritatii populatiei, lacomie sau pur si simplu prostie.”

      Scuza-ma ca te intreb, dar un cumva statul e cel are are trebui sa asigure aceasta educatie de orice fel? In acelasi timp, cand presa si guvernul garantau aceste tepe, cum putea omul de rand care o viata intreaga nu a fost nevoit sa se gandeasca la ce face cu banii (avea grija statul de asta) sa se educe? Ca doar in 90 nu intrai pe Google sa cauti „e FNI teapa” ca sa afli asta.

      Tare nu-mi place mie cand punem toata responsabilitatea pe om. Okay, era si a lor, dar hai sa nu cautam scuze saracelor banci comerciale. Ce zici tu e fix ce zic si aia din crypto: „nu ti-ai facut research-ul bro” de parca research-ul o sa arata fix cand bubuie cursul valutar sau da Putin o bomba.

      00
    • Băncile chiar au fost de căcat. Poate îmi explici și mie cum de au dat credite doar în franci elvețieni și nu în euro taman persoanelor mai vulnerabile. Voia lumea să ia credit în euro cu dobânzi acceptabile și băncile refuzau spunând că nu se califică, dar francii sunt nemaipomeniți.

      00
    • Nu-i ca și când cei care au evitat țeapa FNI au dus-o mai bine.
      Până în 1995 nu am avut Bursă. Nu existau oportunități de investiții imediat după revoluție, doar pentru cine avea pile și un broker pe afară.
      Iar în cazul in care ai fi cumpărat acțiuni prin BVB in 1996, te-ar fi ars oricum privatizările și falimentele făcute pe nașpa ale firmelor de stat.

      00
  14. nevoie-resursă-alternativă-deznodământ.
    Paco-Tzu, tactician de tomberon.

    00
  15. Sincer, mai bine impartea banii de documentar saracilor. Ar fi avut cam tot acelasi impact per total. Relatia complicata a romanilor cu banii e cauzata de saracie. Lipsa de educatie financiara e cauzata tot de saracie.

    Sa zicem ca intri pe net si cauti lectii despre investitii si ti se spune „poti incepe prin a investi 100 de dolari pe luna”. Doar ca fratioare, majoritatea romanilor NU AU 100 de dolari pe luna de investitii. Poate au 100 de LEI, dar ce investitii faci de banii aia ca nu ajung nici de o fractiune de actiune?

    OK, unii romani au mostenit teren pe care l-au vandut aiurea in anii 2000 si au dat banii pe prostii. Teren pe care nu aveau cu ce sa-l lucreze sau era in zona cunoscuta pentru furt agricol, sau locuiau la sute de km distanta de proprietate si nu aveau chef sa faca agricultura de subzistenta asteptand sa se trezeasca statul roman.

    Chiar daca iti trecea prin minte asa ceva dupa ce crescusei 20 de ani de comunism, nu aveai cum sa faci o cooperativa privata cu 1ha de teren si doi cai cu plug in 1997. Efectiv munceai ca prostul degeaba. Baiat muncitor dar agricultura nu e santier si nici incarcari / descarcari la depozit.

    Asa cum era de asteptat au venit corporatii agricole din afara, au cumparat ieftin terenurile si au inceput sa le foloseasca.

    00
  16. Mie mi-a placut, chiar a avut cateva idei bune si logice si invitatii au avut ceva interesant de adaugat..dar se pare ca pe-aici comentacii au retinut doar partea cu schemele, nimic despre istoria recenta, mentalitate si frica de a economisi, de unde vine si cat de mult s-a schimbat generatia actuala…
    Va recomand in acest context si podcastul cu Dragos Patraru, chiar daca e invitat la Maruta (el nu vorbeste prea mult).

    00
  17. Concluzia este destul de clara si exprimata de SOV la intrebarea reporterului „Credeti ca astazi va mai merge o astfel de schema?” si raspunsul lui SOV un categoric „DA”. Atat. Ca e crypto, MLM&shit, imobiliare in Dubai etc.

    00
  18. Dincolo de caracterul discutabil al unor personaje intervievate și făcând un pic abstracție de incoerența temelor abordate, cred însă că astfel de materiale pot avea și un rol educativ (pentru cine are urechi să audă), sau măcar să stârnească niște întrebări, mai ales dacă ne gândim la generațiile care au prins doar marginal sau deloc perioadele astea din istorie. Sigur, mesajul poate fi ușor perceput ca fiind condescendent de către cei cu vârste peste 40+ și e clar ca nu oferă un răspuns mulțumitor premisei pe care promite să o acopere.

    Nu cred însă că strică deloc celor care astăzi sunt ținte ale promisiunilor de îmbogățire rapidă (vârste de 14+). Readucerea constantă în spațiul public (ce-o mai fi însemnând el în 2022) a unor problematici mai noi sau mai recente din istorie ne ajută să reflectăm asupra a ceea ce am fost și cine suntem acum. Crypto, nft, imobiliare Dubai și alte minuni sunt mai degrabă forme moderne și elaborate ale unor practici vechi.

    Nu știu care e miza celor din spatele materialului, nu am aflat nimic nemaipomenit din reportaj, dar mi-a atras atenția partea ziaristului care vorbea despre receptarea schemei Caritas în perioada de început.

    Schimb valutar (2008) sau Kapitalism: rețeta noastră secretă (2010) rămân referințe din acest punct de vedere.

    00
  19. Tot vad reclame la trainer financiar pt pulime. Cati bani are lumea de e nevoie sa te invete cineva ce sa faci cu ei ? In afara de sfaturi de la bunica cu salveaza-ti o parte X din bani, nu cheltui mai mult decat castigi si inca ceva de bun simt de ce mai ai nevoie ?

    00
  20. Dacă am aflat ceva important din film, e că sărăcia e boală psihică.
    Mie mi-a plăcut foarte mult filmul. Sărăcia și prostia sunt temele principale și sunt teme care ne dau fiori, cam cum a dat mai demult textul lui Eftimie. Și de ce le evităm, de ce ne bântuie mai rău. Sărăcia și prostia însă, erau teme cu conotații demne în copilăria mea la țară. Calicia respectiv fudulia erau cu adevărat ridiculizate. Săracul era sărac poate că așa se născuse, relativ puțin la minte, cu puține șanse de evoluare. Dar, în sărăcia și prostia lui, putea fi demn, harnic, util la ceva. Calicul însă, fuge de calicie(se mută la centru, schimbă localitatea), trăind mai avansat decât și-ar permite, se calicește(tocmește stupid, face achiziții pompoase la prețuri de chilipir, apoi se miră) și mai presus de orice, e fudul.

    00
    • O fi sărăcia boala psihica dar 1/3 dintre romani tot cu minimul pe economie „se descurca”. Asa poți spune ca si anxietatea suferita in urma abuzului e boala psihica.

      Ce pare ca vrei sa zici aici este ca sărăcia a trecut si au rămas doar sechelele, cand realitatea este ca sărăcia e încă aici, si e in creștere.

      Romania este in plin curs de „gentrificare” și o buna parte dintre acei 1/3 dintre romani care se lupta cu sărăcia se vor trezi într-un viitor apropiat dislocați si forțați sa emigreze in tari mai sărace decât România.

      Presupun că ai vrea ca pensionarul din oraș, după o viață de muncă în fabrică, să-și vândă apartamentul comunist și să se mute la țară. Unde eventual să se apuce de agricultură de subzistență la 68 de ani și să nu mai ceară „pomană”…

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile