Nu avem servicii

Îmi bocăne o țeavă de la calorifer. Instalatorul pe care îl știu nu are timp să vină să vadă, pentru că lucrarea ar fi mică și preferă să se aplece asupra unora mai bănoase.

Ați pățit și voi din astea, fără îndoială. Nu găsești un meseriaș care să vină să rezolve o problemă punctuală, deși ești dispus să aștepți. Instalatori, tapițeri, tâmplari, zugravi. Dacă nu e lucrare medie sau mare, nu au chef să vină.

România are foarte puțini oameni angrenați în servicii, în timp ce în țările civilizate proporția acestora este de ~50%. O parte sunt social media manageri, o parte plimbători de acte prin administrația de stat, o parte bloggeri, dar cea mai mare parte sunt agricultori.

E irelevant cu ce se ocupă, dar mi se pare stupid să refuzi lucrări. Să n-ai deloc timp, nici la final de program, să te ocupi jumătate de oră de o lucrare mai mică?

Asta are două cauze și efecte:

  1. foarte multe lucrări de mântuială. foarte foarte multe lucrări efectuate de oameni care nu se pricep, și care au cârpit cum au crezut ei că e mai bine.
  2. noi n-am fost obișnuiți să plătim pentru servicii. cum să plătești pe cineva pentru ceva ce poți face tu, chiar dacă mai prost și mai periculos? e același lucru, cu siguranță.

Asta mă lasă pe mine, care nu mă pricep și vreau să plătesc pentru asta, oarecum în offsaid și mă forțează să mă apuc de improvizații. Și pe meseriașii care acum refuză lucrări îi lasă la fel, pentru că nu s-au gândit să acopere pauzele dintre lucrări.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

91 comentarii

  1. e exact ca la imobiliare: daca vreau sa inchiriez un apartament, ma duc la o agentie care are cheile, platesc prin banca intretinerea si chiria direct catre agentie, o singura factura pe luna; nu m-am intalnit deloc cu proprietarul; da, exista si agentii care au asa ceva si costa pe la 80 lei pe luna – se face si curat in bloc saptamanal, se spala, matura se repara becurile, instalatii comune etc.

    asa ceva caut si legat de instalatii/electrice, etc: un abonament lunar, 50-80 lei si ai un contract cu o firma care vine in maxim 2 ore de la solicitare, contractual. Firma care sa stie exact ce instalatii am in casa si daca il sun ca s-a stricat robinetul sa vina cu exact acelasi tip de robinet sa il schimbe. Un contract clar, in care sa apara toate instalatiile din casa: cand s-au montat, cand s-au schimbat/reparat, care e durata estimata de utilizare. Ideal ar fi sa schimbe robinetul inainte sa se strice. Cam ca la masini – revizia la 10.000 km, verificat becuri, schimbat kit distributie, kit abreiaj la 90.000, schimbat cauciucuri iarna/vara/hotel anvelope etc.. sa se repare inainte sa se strice.

    00
  2. Nici nu suntem dispusi sa platim 4 ore de munca pentru o lucrare de o jumatate de ora.
    In afara s-ar putea sa platesti chiar o zi de munca, pentru ca instalatorul are timp doar de 1-2 clienti in intervalul de timp intre cand vine clientul de la munca si 8 seara.

    00
  3. Ok, vrei sa stii de ce in tarile civilizate meseriasii sunt in proportie de ~50% ?
    Pentru ca in Romania faci o lucrare de 20 de minute si iei 50 LEI, dintre care mai ramai cu 10-20 de lei pentru ca mai platesti benzina, mai pierzi inca 30 de minute pe drum…etc.

    In tarile civilizate, faci o lucrare de 20 de minute si iei 40-50 euro. (vorbim de meseriasi, nu de prietenul prietenei care e vara unchiului)

    Tie ti-ar conveni sa pierzi timpul pentru cativa lei?

    00
    • @Allex: in tarile civilizate, alea de prin vestul Europei, o lucrare de 20 de minute este taxata la pret de 4 ore (jumate de zi de lucru). Tocmai chestia asta, acceptata de toti, a dus la un numar mare de mici prestatori de servicii (reparatii, mentenanta, constructii de nivel mic). Pentru ca e mai avantajos sa faci astfel de interventii decat sa faci lucrari mari.

      00
    • păi nu pierzi timpul. se numește muncă.

    • In tarile civilizate meseriasii aia isi platesc impozitele si probabil ca raman cu jumatate din bani. La noi nu cred ca exista unul sa faca asta.

      Iar la 50 lei/50 min, cred ca strangi o suma frumoasa pe luna

      00
    • Poate că se numește muncă, dar în cazul de mai sus e muncă patriotică.

      00
    • Avea profu meu de economie o vorba: Ba baiatule, decat sa muncesti degeaba, mai bine stai degeaba. Sa pierd 5 ore pe zi pentru 10 lei, mai bine muncesc 8-10 ore pentru 100 lei. De aia astia cu lucrari gen o teava sparta, picura robinetu nu gasesc mesteri. Oameni meseriasi sunt destui, dar nu se complica cu firimituri.

      00
    • Înțeleg perfect. La fel sunt eu cu clienții cu tot felul de lucrări mici care nu se pot taxa mult, dar durează mult.
      Exemplu concret:
      Ma tot stresează unul care nu e in stare să își mute contractele de pe un telefon pe altul. Cat pot taxa pentru asta, 50 lei?
      Ok, eu de banii ăștia tre sa merg la el la firmă, trebuie să las alte lucrări unde iau 30$ la oră, si se miră de ce il tot amân.

      Dacă il taxez mai mult zice ca îmi bat joc de el…dar pur si simplu nu se merită lucrări mici din cauză ca overheadul aferent îți distruge toată marja de profit.

      Încerc de ex sa chem un electrician sa îmi schimbe 2 prize de 2 luni. Cat ma poate taxa, 20-30 Ron? I se merită să vină pentru atâta?
      Nu. Așa ca de obicei le las 50 Ron minim, la faze de genul. Pentru ca înțeleg, de 20 Ron preferă sa se odihnească…

      Noi românii nu avem cultura manoperei, in Vest e de la sine acceptat ca montajul te costă de obicei mai mult decât produsul.

      00
    • Nenea Vali, asa munca iti doresc tie. Sa consumi approx 2 ore (dus intors plus 20-30 minute stat la client, pentru 50 lei, profit net 15-20 lei). Cam cum arata cea mai buna zi de munca a unui astfel de meserias? Cate comenzi poate oare lipi cap la cap incat sa aiba continuu de lucru? Cate zile nu va avea nici o comanda, in timp ce in alte zile vor 20 simultan? Baga tot in ecuatie si nici nu ti-ai misca your royal butt..

      00
    • Nenea Vali, asa munca iti doresc tie. Sa consumi approx 2 ore (dus intors plus 20-30 minute stat la client, pentru 50 lei, profit net 15-20 lei).

      tati, brașovul poate fi parcurs in 20 minute cap coadă. alte orașe la fel. tu dacă ai nevoie de un instalator in drumul taberei, cartier cu minim 300.000 locuitori, ar trebui să poți găsi unul la 10 minute de tine. așa ar fi logic și normal și uman. nu să vină instalatorul din pajura sau berceni. când locuiam în bucurești, aveam doi instalatori in bloc, unul prieten din copilărie, unul de 40+ ani. când aveam o problemă, îi sunam și negociam cu ei ora la care pot fi veni să rezolve problema.

    • NOU
      #13

      CORECT ! Nimeni nu poate trai cu 10-20 de lei pe zi…
      Si cand te gandesti ca multi nu au in fiecare zi de munca…

      00
    • Probema (si a mea) cu „meseriasii” este ca baga tot felul de scuze din start, fara sa ceara un pret, considerat de ei justificat de durata deplasarii si complexitatea lucrarii.
      Pot sa ceara 100 de lei sau mai mult ca sa schimbe un robinet. In functie de cat sunt dispus sa dau, pot accepta sau nu.

      Am intalnit si oameni mai inteligenti, care cereau bani pentru deplasare + extra pentru lucrare.

      00
    • Allex,

      In tarile civilizate, sa repari o teava din asta mesterul calculeaza timpul din momentul in care a pornit motorul masinii in curtea firmei. Pentru ca timpul cit conduce catre tine e timp pierdut.

      Ca fapt divers, schimbarea robinetului principal de la casa inseamna 300$.

      00
    • Salut,
      Sunt responsabil tehnic si comercial la o societate cu capital francez, 12 oameni, 800 kE cifra de afaceri anual. Aici am ceva de zis cu privire la lucrarile mici:
      – nimeni nu te obliga si nimeni nu zice ca o lucrare cat de mica trebuie sa coste mai nimic. eu spre ex, daca un client imi cere sa ii fac o bucata de tabla, e clar ca nu imi convine sa blochez oamenii, dar e clar ca trebuie sa ii raspunzi. pentru ca odata refuzata o chestie mica, care pe client clar il arde lipsa ei, cand o sa aiba ceva mai mare nu o sa gandeasca la tine sa te consulte. garantez, 90% din micile chestii pe care le faci, si nu castigi din ele nimic, ba chiar poate pierzi, aduc dupa ele lucrari bune.
      – suntem prea buni sa facem lucruri mici si ieftine, sa vina chinezii sa le faca….

      00
    • @puleimen
      Ba taica, pe de o parte proful tau are dreptate. Il inteleg cand zice ca nu vrea sa se complice.
      Pe de alta parte, eu ma duc si fac lucrarile mici tocmai ca sa le iau si pe alea mari. Sau ai impresia ca te cheama la lucrarile mari tot pe tine, ala care l-ai refuzat si nici nu te stie cum lucrezi?
      Pana la urma depinde cum iti vezi tu afacerea.

      00
    • daca si-ar organiza bine timpul, adresele unde se deplaseaza si masina ar fi una de mic consum orice ban e bine venit, mic cu mic se face mare pana la urma!
      nu vorbi de „tarile civilizate” pt ca salariile sunt tare diferite!

      00
    • LOL at „pierzi 30′ pe drum”

      Sa vezi ce fain e cand „pierzi” cateva ore in traficul dintr-o metropola ,ca sa rezolvi gratis,o mica problema apărută la un client. Si o faci pentru ca esti profesionist. O faci pentru ca intelegi ca un mic sacrificiu merge departe :încredere si Recomandări către mai multi clienți.

      Pierzi 30′ pe drum. ha

      00
    • oameni care nu ințeleg ideea de deplasare la client.

    • Fratilor, nu pierzi niciun timp cu deplasarile, exista meseriasi in fiecare sector/zona. Daca am o teava sparta si stau in Militari, chem pe cineva din Militari, nu din Pantelimon.

      00
    • Fratie, la 50 ron/20 min faci in 8 ore 1200 ron. Hai sa zicem ca 4 le pierzi pe drumuri, tot is 600 ron intr o zi. Cine face atatia bani intr o zi?

      On topic, am avut recent de aface cu 2 firmulite care exact de asta se ocupa, mici reparatii. Mi am reparat un cuptor cu microunde acasa cu 80 ron – am spus unde sa vina, in 2 ore erau la usa, au reparat cu piesa lor in 15 minute. Aia cum pot frate? Si la fel si cu niste tevaraie, totul cu garantie si factura.

      00
    • Păi dacă nu-ţi scoţi profit, unde e problema, la mine, care te chem, sau la tine, care nu ştii să-ţi evaluezi munca?
      Am văzut meseriaşi care pur şi simplu nu ştiau să-şi ceară banii. Aveam un mecanic auto, ăla niciodată nu-mi spunea cât vrea să-i dau pentru ce lucra. Mereu îmi spunea „cât crezi tu”, îi dădeam X lei, îl întrebam dacă e în regulă, zicea că da, la a treia vizită nu mai avea timp de mine şi nu-mi mai răspundea la telefon. Dacă îmi cerea mai mult, îi dădeam, nici o problemă, dar îmi e greu să-i evaluez lui munca.

      Un meseriaş care face treaba asta serios, îţi spune din start un preţ. Nu se crăceşte prin baie, că stai, că am dat cu silicon mai mult, mai trebuie să cer atât, că am pus şi un şurub de la mine, mai dai atât. Nu. Ăla bun îşi ia toate astea în considerare şi ştie să îşi evalueze munca.

      Mulţi, efectiv îşi bat joc de tine. Am cumpărat de la unii un aparat de aer condiţionat şi mi-au oferit montajul gratuit. Ăia, trimişi de firmă, să facă montajul gratuit, grăbiţi, şi-au bătut joc. Nu erau bani de luat, probabil că nu-i interesa. Mai aveau puţin şi-mi făceau daune prin casă, ei lipeau nişte fire, cu cositor, direct pe covor. Erau doi, lucrau şi în zone diferite, trebuia să stau după ei, ca după copii, că mai dărâmau ceva, mai tăiau nişte cabluri şi aruncau resturile în mijlocul casei. Dezastru. Păi n-o să mai apelez niciodată la firma aia sau la „meseriaşii” respectivi. Ar trebui să fiu nebun. Nu le-am cerut eu montaj gratuit, nu m-am tocmit la preţ. Ei s-au oferit să-l facă, eu am acceptat. Nu-ţi convine, nu trebuia să te oferi să-l faci, dar nu vii şi-ţi baţi joc…

      00
  4. Nu suntem obisnuiti sa platim pentru servicii, cum zice colegul de mai sus: pentru o lucrare de 30 de min meseriasul pierde jumatate de zi de munca. Clientul se stramba ca e scump si dincolo e mai ieftin.
    Sunt doua tipuri principale: repara pana strica tot (aia cu improvizatii) si am o cunostinta care e mai ieftin (care trag la masea).

    00
    • A zis Zoso ca nu ar fi plătit ca de 4 ore? Putea macar sa negocieze. Cred ca e si lene, cand faci instalația de la 0 știi ce ai de făcut, sa investighezi un zgomot ar necesita si ceva consum de neuroni ca sa izolezi cauza

      00
  5. Motivul e altul si tine de cererea pietei: (aproape) toti meseriasii buni au plecat in Vest. Simplu.

    00
    • NOU
      #28

      Asa e… CEREREA SI OFERTA ! Nu exista cerere pe piata de servicii nu exista oferta !

      00
    • exact, toti meseriasii buni pe care ii cunosteam acum sunt plecati. Mai nou, daca nu pleaca pe afara pleaca mai la vest, eu sunt din Galati si in ultima luna 2 angajatori (tamplarie si constructii) mi-au spus ca le-au plecat meseriasii in zona Timisoarei.

      Eu am de facut o lucrare la baie ( s-a spart o teava in perete, de la mine, de la altii, inca nu am aflat) si nu am curaj sa ma apuc de daramat peretii pentru ca nu am incredere in instalatorii si zidarii pe care i-am gasit.

      00
  6. Sunt putini cei care chiar platesc pentru un astfel de serviciu, cu atat mai putini cei care platesc pentru un serviciu bine facut.
    Pe de alta parte, ii inteleg pe cei care refuza o deplasare „la final de program” pentru ca nimeni nu stie daca chiar dureaza o jumatete de ora sau poate 2. Riscul e sa ajunga la o lucrare cu 30 min inainte sa termine programul, sa vada ca reparatia dureaza 2-3 ore si ca beneficiarului i se pare o suma prea mare de plata. In cazul asta, nu ai refuza si tu o deplasare de asta?

    00
  7. Montat cada, 1 WC (complet), 2 chiuvete, o alimentare + scurgere masina spalat, tevaraie 1 calorifer (cu multe coturi), 1 baterie monocomanda = 1500 de lei, aproape 3 luni de zile (ca mai vea si alte lucrari). In plus nu prea era punctual si uneori nu suna cand zicea ca suna. Acum faceti si voi socoteala.

    00
    • Turnat sapa, pus gresie, faianta, montat wc, chiuveta, tras fire noi de curent, vopsit cu lavabil tavanul si tot ce era deasupra nivelului faiantei intr-o baie de 1,5mx1,5m: 3 luni, totul facut de mine de prima oara, dupa cele 8 ore de serviciu.
      Concluzia? Lucrarea ta trebuia sa fie gata in MAXIM 5 zile.

      00
    • What? 3 luni pentru montat alea? Mișto așa…NOT :(

      00
    • Daca faceai singur cate una pe zi (in timpul liber) in maxim 2 saptamani terminai. Sa montezi o chiuveta, o baterie sau alte maruntisuri din astea nu e mare lucru. Se descurca oricine.

      00
    • Asta in Dubai, da?

      00
    • Parerea mea este ca te-a prostit rau de tot. O astfel de lucrare ar trebui rezolvata in maxim 2 zile. (16 ore de munca). Iar de pret nu mai zic.

      00
  8. cind am văzut titlul m am speriat!

    00
  9. Mai e una…
    Il intrebi cat costa, zice „cat doriti dvs” si apoi se supara ca ii dai prea putin.

    Chem instalatorul care mi-a facut baia pt ca mi s-a spart teava care leaga WC-ul de vasul de WC (dracu stie cum, a crapat putin, curgea putina apa, enervant, dar nu cine stie ce). Vine omu’, iar prima reactie este „doar atat?”, desi ii spusesem la telefon ca nu e urgent, dar ca vreau sa o rezolv + detalii despre problema in amanunt. En fin, schimba, rezolva, 10 minute toata treaba, la sfarsit il intreb cat face. Clasicul „cat vreti dvs.”. Ii dau 50 de lei, zic sa merite si gazul pana la mine, operatiunea a durat 10 minute in sine. Se stramba, il vad ca pare nemultumit si il intreb daca e vreo problema. Zice ca nu, ca e obosit si pleaca. Il sun peste 1 luna ca vreau sa fac o alta baie (buget 3k euro) si vreau sa lucrez tot cu el. Nu imi mai raspunde la telefonul meu. Il sun de pe alt numar, raspunde si inchide. PT CA SUNTEM INSTALATORI SI AVEM DREPTURI CE PLM

    00
  10. Avem și servicii bune, de pildă fetele fac treabă bună.. de fapt singurul serviciu bun la noi

    00
  11. Apropos de servicii punctuale, un prieten care locuieste in Olanda s-a inchis pe dinafara weekendul trecut, uitandu-si cheile in casa. A cautat pe net o firma care sa deschida usa, a sunat la baieti (i s-a comunicat ca e 30 euro deplasarea), in 30 minute apare tehnicianul. I-a explicat cum va incerca sa deschida usa si care sunt costurile. A deschis usa tehnicianul intr-un minut si in total a platit prietenul 280 euro. Cred ca pentru o treime din suma asta ar veni si la noi mesterul…

    00
  12. Inteleg problema. Si eu sint in situatia de a apela la cite unul altul. Nu ma bag chiar la tot.
    Imi trosnea un calorifer grav, de parca era o mare bila de metal care se zbatea pe acolo cind pornea centrala. L-am aerisit eu, ca nu fusese niciodata aerisit ala. S-a rezolvat totul dupa asta si o cheie folosita pe post de ciocan pentru surubul de aerisire.
    Dar cind e vorba de sudat tevi de cupru, mersi nu ma bag. Sun pe cineva si daca am noroc, in relativ o luna ajunge la mine. Si trebuie sa platesc din scurt 200 lei deplasarea si constatarea. Sau mai mult. Nu mai stiu. Fara alte consumabile si piese. Si o fac, ca na, nu pot sa fac totul singur. Uneori, daca seful e binedispus, imi spune ca trece pe la mine cind are lucrari in zona si atunci o sa dau o spaga baietilor plus 50 lei benzina.
    Oricum se da problema, exista costuri. De asta e mai bine sa apelezi la firme de asa ceva. Nu la meseriasi pfa pe cont propriu.
    Nu era o reclama acum ceva vreme la o firma de genul? Sau serviciu de genul spui problema si cineva o preia si iti trimite pe cineva.

    00
  13. Exista firme specializate in instalatii sau persoane fizice autorizate, costa putin mai mult dar te scapa de batai de cap.

    00
  14. ba avem servicii….si poate chiar prea multe….problema e ca se ocupa de politica in loc sa faca ce scrie in fisa postului si in plus au cam ramas la mentalitatea anilor 80′-90′

    00
  15. #ardeleni!

    00
  16. NOU
    #48

    Noi romanii ne facem singuri instalatiile electrice, instalatiile sanitare, ne montam singuri faianta si ne zugravim casa.
    Sincer eu nu as plati nici macar 5 de lei/ora pentru ceva ce pot face eu :))

    00
  17. Eu lucrez individual. Ca sa vin cand ai sunat iti iau 100 de lei. Pentru ca vin, pentru ca ma pricep si iti rezolv si pentru ca te prezum nesimtit si scartzar cand e vorba sa imi platesti (nu tu zoso, tu client).
    Daca vad ca esti baiat salon pretul scade undeva la 60-70 de lei pentru o juma de ora de munca in cazul in care am si rezolvat pe loc problema. Adica pretul corect zic eu.
    Nu e vorba de o asa zisa aroganta a meseriasilor. Eu cer atat pentru ca lucrarile sunt destul de rare si nu pot sa vin la lucrare si sa plec cu 20 de lei. Pai motorina, sculele, timpul, know-how-ul si munca efectiva costa 20 de lei? Cam atat ar da romanul pentru o juma de ora de munca, o spun pentru ca am patit-o.
    Romanul e un comunistoid sinistru care nu stie decat ca isi poate vinde forta de munca si refuza sa inteleaga ca la o lucrare, chiar si foarte mica, meseriasul angreneaza multe resurse si energie. Care COSTA!
    Lucrari mici de genul asta pot reprezenta o buna parte din venitul unui meserias care lucreaza in regim PFA. Dar nu sunt pentru ca ne sabotam reciproc. Tu client nu ma chemi si improvizezi groaznic, iar eu meserias cand te prind te ard pentru ca piata pe segmentul asta e subreda (nu ai garantia ca maine ai din nou o lucrare de 50-60 de lei) iar clientii sunt zgarciti si cretini. Asa ca te orientezi spre lucrari mai mari ( un apartament, o casa).
    Daca am o lucrare mai maricica nu prea imi vine sa rup o juma de zi sa vin la zoso, sa lucrez o juma de ora pana la cateva ore ( da, apar complicatii uneori) pentru 20 de lei cat ar fi dispus el sa dea. Asa ca ori il ard si ii iau 100 de lei ori nu ma duc.
    Firmele mari au multi angajati si isi permit sa „rupa” un baiat 2-3 ore dar firmele mari sunt destul de scumpe si nu sunt interesate de lucrari de genul, ca nu e profitabil.
    PS: Sunt instalator si o sa ma insor cu o coafeza ca sa ma umplu de bani.

    00
    • românul nu înțelege că ai nevoie de niște ani de experiență pentru a putea rezolva o lucrare in cinci minute. de aia i se pare mult 100 lei.

  18. Mie mi se pare că-i invers, cer instalatorii niște scoruri așa mari pentru lucrări de 8-10 ore încât cred și eu că n-au chef să vină pentru una de o oră, au buzunarul plin.

    Totuși, am întâlnit și oameni care merg pe ideea „nu refuz nimic” și care sunt conștienți că o lucrare bună înseamnă lucrări și în viitor, din recomandarea ta.

    00
    • romanul e invatat sa plateasca doar timpul reparatiei petrecut la el in casa. ca meserias pierzi mai mult timp/bani sa vin la tine sa-ti rezolv o teava. cand mai ai si alte costuri asociate, benzina, timpul deplasarii si intreruperea altor activitati (care ar fi putut fi economisite lucrand proiecte lungi).

      am avut o situatie speciala, aveam nevoie sa chem un specialist din state pentru mentenanta unor echipamente industriale. factura a inceput in ziua in care s-a imbarcat in avion in USA si s-a terminat in ziua in care a ajuns inapoi pe pamant american. 1000$/zi si barosanu a prins weekend la sosire ca a plecat de vineri, zile de altfel platite.

      in IT programatorii au preturi mai mari pe ora in afara orelor de birou, mai ales daca e o problema minora.

      muncile sunt asemanatoare, dar ca meserias lucrezi cu mai multa plebe care iti da o tzuica la schimb, ca astia sunt oamenii, uita-te cati sunt, ii numeri prin comentarii. si astia sunt aia care au auzit de internet.

      00
  19. Eu am pe un tip la vo 50 de ani, are si PFA, taie chitante, tot ce trebuie. E si aproape punctual. In ultimele 3 luni mi-au crapat 4 apometre, pe rand. Tipul a venit de fiecare data, desi lucrarea era neinsemnata.
    Ce vreau sa zic este ca mai exista si oameni de genul. Bine, e posibil sa fi cantarit si faptul ca am dat de el la recomandarea unei rude si mi-am facut cu el ambele bai.

    00
  20. pai nu ai backup? eu m-am invatat sa am backup la contacte, de ex am fost saptamana trecuta la un prieten si mi-a spus ca si-a schimbat instalatia electrica de cateva luni si mi-a spus ca merge perfect, am notat numarul electricianului ca nu se stie cand ai nevoie de unul in plus. Ideea e sa ai mereu mai multi, nu pot fi toti ocupati, toti plecati, toti cu atitudine miserupista in acelasi timp.

    00
  21. cand ii vezi cum se schimonosesc pt cei 50 de lei, dupa o interventie de 10 minute, nu-ti mai vine sa mergi.

    00
  22. Meseriașii ar putea sa isi faca firma si sa incheie contracte de servicii cu cine doreste . Faci cu ei un fel de abonament lunar iar la micile interventii sunt obligati sa vina . Interventiile mari se discuta separat . Cine se baga ?

    00
  23. Acu’o luna: curge teava din baie.

    instalator venit, put folie pe joc, schimbat teava in baie, testat, facut curat, certificat de garantie pentru un an.

    Instalator cu program, cu deviz, cu certificate de calificare si platitor de taxe.
    Pentru ca altfel societatea de asigurari nu accepta hartiile cu pricina.

    Costat 220 GBP/5 ore.

    Se putea face mai ieftin? da, Partenerul meu e genul caruia nu-i merge metabolismul daca nu mestereste, si spre deosebire de majoritatea popendulatiei se si pricepe.

    Dar
    1. platesti pentru garantie. Orice se intampla cu teava aia in urmatoarele 11 luni ca una deja a trecut, gigi vine inapoi si rezolva.
    2. Apartamentul asta e al meu. NU al bancii, nu al proprietarului, al meu.
    Cum il tin asa il am si asta inseamna ca platesc pentru calitate.

    E o lectie aici in platitul pentru calitate, o lectie pe care romanii prin traditie istorica saraci, mai au inca ceva timp pana o invata.

    so in continuare unul care chiar stie sa scrie https://www.cracked.com/

    00
  24. Ati comandat careva de la emag in ultima perioada? Par a avea probleme mari cu onorarea comenzilor la timp si cu stocurile …

    00
  25. Nu vine ca nici el nu stie exact sa rezolve bocaneala. E genul ala de problema sacaitoare, dar fara rezolvare clara.

    00
  26. Si eu am aceeasi problema de cand m-am mutat in noua casa si evident am nevoie sa pun la punct diverse chestiuni.
    TOTI meseriasii sunt neseriosi desi nu am negociat pretul cu ei, cat au zis ca face atat le-am dat. Probleme intalnite:
    1. neseriozitate – nu suna cand spun ca suna sau nu vin cand au promis ca vin
    2. lucru de mantuiala – nu odata am fost nevoit sa apelez la un alt mester sa repare ce a stricat primul.
    3. vor bani multi pt munca putina – aici pot fi subiectiv dar e dreptul meu sa fiu.

    Solutii:
    1. DIY – mi-am dezvoltat ceva competente noi, de nevoie (montat chiveta, imbinat tevi, etc)
    2. apelat la o firma specializata nu la un mester – mai scump dar rezolva problema de fond (ex. pt montare senzor de gaze si racord flexibil gaze am apelat la o firma acreditata ANRE)
    3. ignorat problema pana iei o decizie (ex. am o masca la cada ce nu a fost montata corect (cred) de mesterii initiali si desi si eu am incercat sa-i fac ceva tot nu e ok. Nu e o problema functionala ci mai degraba estetica, deci sufera amanare pana cand o sa iau eu o decizie..

    my 2 cents…

    00
  27. Ideea era alta: noi nu suntem obisnuiti sa platim pentru micile servicii (instalator, electrician, faiantar, etc).
    In alte state se merge pe principiul protectiei scolilor si a meseriilor (indiferent sa sunt profesionale sau scoli superioare).

    Tu care ai facut o facultate si 3 mastere pentru a profesa intr-un domeniu, ti-ar conveni sat- fure jobul altul care nu are scolile tale dar a „se pricepe”?

  28. Dar unii care muncesc 8 ore/zi 5/7 pe 800 RON net pe luna isi iau concediu o data la 2 zile ca sa compenseze pentru venitul mic? Nu, tot 40 de ore/saptamana presteaza, apoi sa te plangi ca faci 20 de minute pana la treaba, muncesti 30 si iei 50 de lei e culmea.

    00
  29. Bocane o teava?
    Piece of cake pentru un meserias

    https://zoso.ro/putea-mester/

    00
  30. N-avem servicii deoarece nici lucrări nu prea sunt. Că ne învaţă magazinele do-it-yourself ce şi cum. Şi avem şi pretenţii de ieftineală maximă la calitate de top.
    Acuma, sincer, tu ai face treabă de asta pe bani puţini?

    00
  31. Undeva intre cat e dispus omul sa plateasca si cat vrea meseriasul exista o discrepanta, ce mai complicat de atat?

    Tu esti exceptia, la fel si oamenii care vin pe 50 lei pe factura, pentru o interventie de 30 min.

    00
  32. Curge cădița?

    00
  33. „noi n-am fost obișnuiți să plătim pentru servicii. cum să plătești pe cineva pentru ceva ce poți face tu […]”

    Ce te faci cand platesti si tot nu ai servicii? Exemplu practic:

    Vodafone vinde tablete, printre care si Ipad-uri.
    La abonament este inclus si serviciul TV by Vodafone, prin Seenow.
    Datele pentru inregistrare se comunica prin SMS. Dar Ipad-ul nu are SMS.
    Suni de cateva ori, rogi politicos. Primesti de fiecare data promisiunea ca imediat iti trimit tot ce ai nevoie.
    Trec doua sapatamani. Nu suna nimeni… Poate si-au notat pe un caiet si l-au uitat acasa.

    00
  34. Tu n-ai servicii, eu n-am servici. Suntem chit.

    00
  35. Asa sunt si taximetristii care refuza curse, vanzatorii care dau afara clientul din magazin, doamnele de la posta, secretarele de la institutii. Nu e nici o diferenta. Are mult mai putina treaba cu plata sau banii si mult mai multa treaba cu educatia.

    00
  36. Pretul unui serviciu este dat in primul rand de cati oameni stiu sa faca acel lucru. Deocamdata sunt salarii bune in domeniul IT, chiar daca din ce in ce mai multi oameni se apuca sa studieze acest domeniu. Probabil in viitorul apropriat cei ce se pricep la lucrurile practice( instalatorii de exemplu) vor castiga cel mai bine pe piata, deoarece sunt din ce in ce mai putini si isi permit sa ceara cat vor ei. Deja fenomenul se petrece in America de Nord, unde cetateanul de rand nu stie sa isi schimbe nici un bec singur..

    00
  37. Nu este adevarat, eu de exemplu fac curatenie, si daca un client ma cheama la 35 de km sa-i spal doar 5 metri de mocheta care costa 15 lei,eu ma duc chiar daca ma costa 70 de lei .
    Si stii de ce, pentru ca tot clientul ala ma cheama sa-i spal inainte de Craciun 3500 de metri de mocheta.

    00
  38. Consider foarte utile filmuletele de pe youtube care iti arata exact ce sa faci in tot felul de situatii…

    00
  39. E loc in Romania de o retea nationla gen Depanero pentru instalatii de tot felul…

    00
  40. In tarile civilizate, din proportia asta de 50% majoritatea covarsitoare sunt imigranti. In UK sunt polonezi, slovaci, romani, bulgari. In Germania sunt polonezi, unguri, turci, romani, si asa mai departe. In SUA sunt mexicani, panamezi, chinezi, etc.
    Practic, in dulcele stil vestic pe care tu il slavesti, si la noi ar tb. sa deschidem frumusel piata muncii pentru asiatici si fosti-urssisti si nu am mai avea probleme. Mi se pare evident ca meseriasii nostri se vor duce in Vest pentru ca acolo sunt bani mult mai multi. Nu poti sa ii condamni.

    00
  41. Hai frate ca ma reped eu. Dar sa fie in Bucuresti.

    00
  42. chestie banală de (dez)echilibru cerere/ofertă

    00
  43. Nu avem pentru ca tot romanul e mare mester, in trecut toti erau mecanici pe dacii, apoi au aparut constructorii si asa mai departe.
    Acum sa va spun cum e prin alte parti cu service call: achizitia de client e scumpa undeva la 30% din totalul incasarilor , apoi mai e timpul cat conduce sa ajunga la tine, apoi condusul dupa materiale care trebuie schimbate daca nu le are pe stocde materiale in masina,economiseste timp cu condusul

    00
  44. Transpune problema si in domeniul tău de activitate. Preferi furmituri de la Cel Al Carui Nume Oltenesc Nu Se Spune, sau preferi campanie serioasă, plătită ca atare?

    00
  45. Nu, avem servicii, nu avem meseriasi, ci doar carpaci de 2 lei!

    00
  46. bocane? poate e cupru sau poate ai un robinet semiinchis. daca nu e cupru e doar robinetul. e de la dilatare. poti sa slabesti bridele, sa incerci alta temperatura pe tur sa inchizi si sa deschizi robinetul de cateva ori. se intampla mai des la cele termostatate, sau trasee scurte fara curbe. e motivul principal pentru care nu suport cupru in casa chiar daca e pe 100 de ani o instaltie in cupru. am intalnit un caz in care bocanea instalatia in conditiile in care era de ppr. motivul era ca o bucata de teava era in contact direct cu un montant de rigips si ala se dilata.

    00
  47. Inteleg problema perfect. Ai rezolvat pana la urma? Cum?!

    00
  48. Eu am dat doar peste meseriasi care, daca-i asculti, au facut Taj Mahalul, iar ce iese din mana lor…nu vrei sa stii! ;)

    00
  49. NOU
    #86

    bocaneala de teava .. da muzica mai tare ..
    In masinile cu greierasi asa se face :)

    00
  50. @zoso Nu ca vreau sa te corectez dar nu e mai potrivit „service” in loc de „servicii”, ce zici?

    00
  51. De ce vizualizez permanent doar o parte din comentarii, nu reusesc sub nici o forma sa vad mai mult de 27 de comentarii per/pg. ?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.