Întrebare: contractele de muncă se păstrează?

Am o geantă de 10 kg cu contracte de muncă sau de prestări servicii de pe vremea când aveam un job normal. Le car după mine de doi ani şi am constatat că mă încurcă foarte tare.

Trebuie să le păstrez sau le pot arunca fără probleme? Toate sunt expirate şi/sau închise (adică nu mai lucrez la firmele respective de 2-3-5 ani).

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

26 comentarii

  1. Din cate stiu eu, trebuie sa le pastrezi pentru cand vei lua pensie de la statul roman. Ar trebui sa te interesezi la o Camera de munca sau ceva de genul asta daca le poti scana (adica daca sunt valabile in format electronic).

    00
  2. Fuck, acum ma faci sa-mi caut contractele de munca. Am pus-o!

    00
  3. Le poti duce la un centru de depozitare arhive cum ar fi http://http:/// insa nu stiu cat trebuie sa platesti

    00
  4. Aceste 10 kg de hârtie pe care momentan vrei să le faci dispărute s-ar putea să valoreze greutatea lor în aur peste 25-30 de ani, recomandarea mea, un geamantan depozitat într-un loc cu umiditate scăzută şi … fără rozătoare.

    00
  5. Dacă ai carte de muncă – adică carnețelul ăla cu coperți maro – și toate contractele de muncă sunt înregistrate în ea, le poți „pierde” liniștit.
    Prestările de servicii nu se înregistrează în cartea de muncă.
    A, și vezi că cei de la Camera de muncă au lucrat ani de zile doar cu hârtii. Calculatorul l-au descoperit de curând și nu știu cît au reușit să arhiveze.

    00
  6. Daca te poti dispensa de anii aia in care ai contrubuit, arunca-le. Altfel e bine sa astepti sa le depui la directia de munca pentru ca peste 35 de ani te vor pune sa aduci adeverinte de la firme care au disparut. In geanta este singura dovada ca ai contribuit.

    00
  7. Teoretic alea de munca au copie depusa la inspectorat. Practic… D-zeu cu mila.

    Pe langa pensie mai e posibil sa te trezesti cu vreo incurcatura la impozite si atunci te-ar putea ajuta o dovada.
    -Aveti de dat impozit de acum 5 ani.
    -Nu frate, uite contractul, scrie ca se retine la sursa.
    Pam pam.

    Nu se gasesc si pe la noi firme care ofera stocare pe termen lung contra cost?

    00
  8. Au dreptate si @Cata si @culaie !
    Dar pastreaza-le si in original !!! Traim in Romania…
    Firmele dispar , legislatia se schimba…iti va fi foarte greu sa reconstitui vechimea in munca…

    00
  9. Scaneaza-le, fa un dvd cu imaginile si du hartiile la maculatura.

    Cand iesi la pensie nu o sa-ti gaseasca o perioada in care ai contribuit si o sa ai nevoie sa demonstrezi ca ai lucrat atunci :)

    00
  10. Daca perioada acoperita de contracte e trecuta in cartea de munca, nu iti mai trebuie contractele.
    E bine sa le scanezi color la o rezolutie buna daca vrei sa ai o copie.

    00
  11. Istoricul este prezent si in cartea de munca. S-a inceput scanarea (un fel de introducere in baza de date) cartilor de munca. Teoretic ce scrie in contract este si in cartea de munca. Practic, mai ai putintica rabdare sa termine astia cu inventarierea.

    00
  12. @Cosminlive, in cartea de munca este trecut doar contractul unde ai functia de baza. Asa ca este egala cu 0 pentru unii. De asta s-a renuntat la ea incepand cu 01.01.2011.

    00
  13. Deoarece am lucrat indeaproape cu contracte de munca, ITM, carti de munca, solutii de scanare si arhivare, statul romanesc si legislatia in vigoare referitoare la stocarea documentelor fizic si electronic, iti recomand sa NU le faci pierdute.
    Arhiveaza-le undeva, scutura geamantanul ala, ia cateva bibliorafturi si apuca-te de indosariat.

    00
  14. era o data stiplata printr-o lege..nu mai tin minte.. 25 de ani trebuie sa tii documentele…

    00
  15. @ANOVA: sunt trecute functia, angajatorul si salariul brut – cam tot ce ar putea fi interesant pentru cineva…ce alte beneficii ai avut tu sau ce resposabilitati cat lucrai la respectivul angajator nu intereseaza pe nimeni(nici in calculul impozitelor nici al pensiei nici al ajutorului de somaj).Basically, daca ai cartea de munca ai totul, si oricum, de la 1 iulie totul va fi intr-o mare baza de date => no more papers.

    00
  16. poti sa le pastrezi asa,doar ca amintire daca ai carnet de munca nu iti trebuiesc. din aprilie 2001 toata evidenta orelor lucrate de tine se gaseste la cas( daca angajatorul a depus luna de luna declaratie la cas). aici intervine importanta contractelor,daca angajatorul nu a depus declaratie, sa ai dovada(contract de munca)ca ai lucrat ,in eventualitatea unui proces .
    ps- atentie! pensia se calculeaza numai la ce ai platit cas(conventiile nu aveau cas)

    00
  17. cele de prestari servicii nu iti mai folosesc la nimic (decat daca se trezeste cineva sa te dea in judecata pentru mai stiu eu ce si ai nevoie sa demonstrezi oaresiceva cu contractul acela… pur teoretic)

    contractele de munca poti sa le arunci linistit, am o vaga banuiala ca nu din pensia platita de stat vrei sa iti asiguri niste batraneti linistite ;)

    00
  18. Omule, tine-le, statul roman e aberant. Iti zic patania mea. O disponibilizare anul trecut. 5 ani vechime, 3 angajatori. Totul trecut in cartea de munca. Mi-am bagat imediat dosarul la somaj, si sa vezi belea. Desi fata de la somaj vedea in sistemul informatic ca angajatorii mei au platit contributiile aferente, a trebuit sa umblu pe la toti fostii angajatori sa cer adeverinte cum ca am lucrat la ei si ca ei mi-au platit contributiile. Stiu e hilar, daca ea vede in calculatorul ei ca angajatorii au platit, de ce dracu sa mai aduc hartii? Pentru ca asa cere legea si procedurile lor aberante. Ma gandesc cu groaza, daca voi apuca nenorocita aia de pensie, o sa umblu iar pe la fostii angajatori dupa hartii? Si ce fac daca unii dintre ei trag oblonul pana atunci?

    00
  19. De la 1 ianuarie 2011 nu se mai consemneaza nimic in Cartile de munca, toti angajatii le vor primi spre pastrare pana la jumatatea anului (dupa scanarea lor de catre ITM). Atentie, cei care aveti Cartile de munca acasa si nu-s scanate, sunteti pasibili de amenda, care nu e mica. Intrebati la Casa de Pensii de care apartineti!
    Contractele de munca este bine sa fie pastrate, nu fiti increzatori in obligatia legala care spune ca angajatorii trebuie sa le pastreze 50 ani (impreuna cu statele de salarii) obligatie de care, insa, nu se achita mai nimeni, nici macar institutiile considerate serioase (uitati-va ce se intampla cu pensionarii militari, si care nu-si pot reconstitui vechimea din lipsa de acte la unitatile la care au lucrat). Oricum, existenta Contractelor de munca nu este suficienta, trebuie si dovada ca angajatorii ai platit catre bugetele de stat impozitul pe salarii si contributiile la fondul de pensii. Dar, in cazul unor „dereglari”, in instanta (eventual), cu aceste Contracte se poate reconstitui vechimea in munca.

    00
  20. Cunaoştem cu toţii un oarecare român care a zburat într-un oarecare Cosmos, pe vremea unei oarecare Uniuni Sovietice.

    Un oarecare labagiu de la muinisterul muincii a avut tupeul sa spună că fraierul ăla care a studiat imponderabilitatea la locul ei nu are o dovadă că ăia trei ani chiar cu asta s-a ocupat.

    Te întreb ca-ntre români plătitori de angarale: tu ai fost în Cosmos, măcar să îşi aducă aminte toată ţara peste 30 de ani de tine în tinereţe?

    00
  21. Considera ca sunt paranoic, dar si au am o sumedenie de acte legate de relatiile cu fostii angajatori. Eu am pastrat contractul de munca, demisia cu aprobarea pe ea si copie dupa decizia de incetare a raporturilor de munca.
    Si acum o povestioara: in urma cu multi ani, cand erai obligat sa-ti duci singur hartia cu valorile salariilor la Finante, mi-a venit o scrisoare acasa, cum ca nu am depus nu’s ce formular si ca am de platit amenda ceva lei – nu putini. m-am dus inarmat cu tot dosarul, le-am facut copii dupa toate hartiile ce le doreau ei si 2 saptamani mai tarziu mi-a sosit o noua scrisoare de la Finante cum ca imi vor returna ceva bani – mai multi decat amenda initiala, prin mandat postal in termen de 30 de zile.
    Nici eu nu doresc sa-mi transform casa intr-o arhiva, dar pana nu ne mutam intr-o tara NORMALA, trebuie sa pastrazi toate hartiile. Nu m-ar mira sa trebuiasca sa pastram in curand si biletele de autobuz (sa le poti deduce din impozit), zic …. :)

    00
  22. @vlad,

    Bre, eu ce ziceam? Dar tu nu ai inteles ce am vrut sa zic. Da, se trece angajatorul, functia si salariul brut, dar DOAR pentru contractul unde ai functia de baza. Dar ia zi-mi mie ce te faci cand, pe langa contractul tau normal, mai ai 2,3 sau chiar 4 contracte de munca cu norma partiala de lucru?!
    Intelegi acum de ce e cartea de munca obsoleted?!

    00
  23. IMO, pastreaza-le. Asa cum statul roman are prostul obicei sa piarda chitante si sa te puna sa platesti din nou acelasi lucru, nu se stie niciodata cand functionara de la ITM ramane fara hartie higienica la buda.

    00
  24. Fratilor.. Fraaatilooor.. Ma auziti? De unde dreaq sa mai primesti pensie?!? din ce? de la cine? cat?

    00
  25. de ce nu le scanezi si gata?!

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.