Laptopul portabil, 5 lucruri de avut în 2011

avionCâteva idei despre ce ar trebui să conţină un notebook portabil în viitorul apropiat şi imediat, asta pentru că tot mă pregătesc să trec pe Mac.

Design simplist si unitar

Hai să avem o carcasă unitară. Nu vreau să spun neapărat “unibody”, dar eu unul sunt sătul de denivelări “creative” şi cauciucuri inutile pe carcasele laptopurilor. Hai sa inventăm un mod prin care maşinăria să arate plăcut.

Toata lumea preferă metalul. De ce am lansa în continuare laptopuri de plastic? Portabilul va avea parte de multe călătorii de-a lungul anilor, de ce să risc să mi se crape carcasa?

SSD în loc de HDD

Vă vine să credeţi că laptopurile portabile lansate anul asta vin în continuare cu harduri de 2-300 giga. Vreau un portabil, nu o unitate de stocare! Orice giga în plus se adaugă la greutate şi aş prefera să am baterie mai bună şi procesor mai rapid şi nu spaţiu mai mult.

SSDul e cea mai mare invenţie în domeniul laptopurilor portabile. Adio platane care se învârt, adio zgomot, adio ventilator în plus! E atât de simplu şi de uşor. Dar îl folosim? Oh, nu, mai bine un hard de 500 giga la 5200 rotaţii decât un 80 Giga SSD, pentru că SSDul e scump şi lumea vrea spaţiu mult.

Displayul glossy suge

Pentru numele lui Dumnezeu, hai să renunţăm la displayul glossy! Ştiu că dă bine în poze, ştiu că are culorile mai vii la comparaţii, dar nu poate fi folosit afară, în lumina naturală. Orice rahat, oricât de mic, se reflectă imediat în ecran, forţându-mă să dau luminozitatea mai mare şi să distrug bateria.

Sistem de operare rapid

Cred că Windows nu e tocmai potrivit pentru portabile şi Chrome OS îl va mânca pe pâine odata ce va ieşi din găoace. Se încarcă greu, porneşte greu. Nu ştiu voi, dar eu folosesc portabilul pentru chestii simple: stat pe net, golit cardurile de poze şi clipuri, scris pe blog, procesat filmuleţe şi poze (de filme mă pot lipsi). Oamenii s-au gândit corect: avem nevoie de un procesor mai slab, pentru a consuma mai puţin curent şi a ţine bateria la parametri normali. Numai că îmi iau minute bune să fac orice pe el.

Numele

Asus şi compania, hai să plătim nişte bani unor oameni să ne înveţe să ne grupăm laptopurile în linii de produse, pe care sa le denumim uşor de reţinut. UL7560 nu e un nume uşor de reţinut. LaptopulNostruMicŞiMobilFăcutPeVapor 2011 este.

Ce nu mai vreau să vad la portabile

Porturi inutile. Gen HDMI, 12 usburi, kensington lock, firewire…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

89 comentarii

  1. Ceva cu ”porno” e si mai usor de tinut minte

    00
  2. Bro, din cate imi dau eu seama te pregatesti pentru un MB Air (cam singurul la ora actuala care bifeaza la toate categoriile de mai sus, inclusiv la display mat, pe care il poti comanda built to order – eu asa mi-am luat MB Pro-ul). Daca o sa-l folosesti doar ca portabil, nu si ca main computer, atunci este perfect. Daca insa vrei putin mai multa putere de la el (gen sa poti tine deschis in acelasi timp un program din Office, clientul de mail, un browser si ceva program de editare foto sau sa poti rula ok filme HD), atunci mai bine mai astepti putin sa iasa noua generatie de MP Pro in 2011, care va fi cu SSD (de fapt cu flash on board, si cu unitatea optica optionala, externa) dar si cu o putere de procesare mult mai mare.

    00
  3. nu stiu despre voi, dar inspironul meu se supraincalzeste pe ubuntu si se opreste. :)) si cu seven nu.

    00
  4. Pe laptop e mai bun un linux mic si rapid decat windoze, consuma mai putina baterie si memorie si se misca muuult mai repede.

    00
  5. da ce-ti veni cu mac-ul?

    00
  6. weasel, da, mă gândeam la un ubuntu. dar nah.

    silviu, better performance. osul suge maxim, dar poate ma voi obisnui.

  7. te pregatesti pentru 7 Decembrie cu articolul asta?
    https://imgur.com/z24T6.jpg

    00
    • @brutalistu: nu. testez un pic chrome zilele astea, sătul fiind de firefox sid e faptul că se blochează toată ziua.

  8. eu pe desktop folosesc windows, in dual-boot cu ubuntu 10.10, dupa 2-3 ani de xp, am zis sa incerc si altceva, si am avut primul contact cu ubuntu 7.10 parca, si dragoste la prima vedere. De la 7.10 am trecut la toate versiunile. Timp de 6-7 luni am stat numai pe ubuntu, dar incompabilitatile intre pidgin si yahoo la apeluri video m-au facut sa bag si windowsul.
    Cand o sa imi cumpar netbook (laptopul nu imi place, deoarece nu ma joc pe el sau ma uit la filme) va avea tot linux.

    00
  9. am un MB Pro, un Mac Mini si un Mac Pro, pe langa 2 PCuri…..

    am facut tranzitia acu vreo 4 ani.

    OSul n-o suge absolut deloc. Daca nu vrei sa te joci ultimele jocuri, Mac > Win, la orice ora. N am avut inca parte de erori, blocaje si alte chestii poplare pt Windows.

    Ruleaza rapid, se deschide imediat. Da, e mai scump. Da face banu

    00
  10. Un ubuntu ar fi ideal. Si OppenOffice merge uns pentru cine copiaza-adapteaza teze de doctorat sau lucrari de licenta luate moka de pe net. :)

    00
  11. Aruncă o privire şi la ThinkPad X201, dacă nu ţi se pare urât design-ul. E performant, uşor, are autonomie (foarte) mare şi e făcut din magneziu şi plastic bun. Există şi opţiunea SSD – nu mi s-a părut că merită diferenţa (am folosit cu / fără SSD), dar e într-adevăr ceva mai rapid şi mai puţin zgomotos faţă de hard-disk-ul clasic. Nu se încălzeşte, e rezistent, mie-mi place.

    Şi MacBook Air mi se pare bun, mai ales pentru că e foarte uşor şi subţire iar performanţa e acceptabilă.

    00
  12. Sa ghicesc, Macbook Air …asta nou ofc.

    00
  13. pff..daa.la faza cu glossy sunt total de acord. Am cautat unul fara display glossy si nu am gasit.

    00
  14. Care toata lumea? Eu nu vreau carcasa de metal. Carcasa de metal inseamna greutate in plus.

    Cat priveste bateria, Windows 7 exista in variante pentru netbookuri, fara interfata AERO => consum minim.

    00
  15. Poti sa-l alegi fara 7even si cu sesedeu.

    00
  16. Ce îi mai înjur și eu pe ăia cu display-urile lor glossy. Noroc că Thinkpad-urile sunt în continuare făcute cu cap.

    00
  17. @gupi: am si eu unul din ala. O singura data am folosit Linuxul, sa vad cum e. Nu de alta, dar Iulian de un pic mai sus decat tine, se insala, dureaza 5 secunde pentru Win 7 sa iasa din sleep.

    00
  18. La naiba, am ratat o virgula…

    00
  19. Cum n-am avut niciodată tendințe ușor masochiste spre macos și cum sunt oricum scumpe cu draci MB-urile la noi am evitat seriile lor. În schimb când mi-am luat ultimul notebook portabilitatea și rezistența au fost criterii de bază. Și de aia am mers pe thinkpad (seria T). Că de-atunci le-au mai stricat și că au scos toate căcaturile pe piață cu thinkpad în denumire asta-i partea a doua. Ideea e că T-urile și X-urile sunt încă niște jucării capabile și rezistente. Plasticul e bun calitativ, negru, simplu + cușcă de aliaj în spate. Are la activ câteva căzături urâte luate de pe la jumătatea unui rack (deschis fiind). Am aproape 2 ani jumate cu el și pot să bag mâna în foc de pe-acum că următorul tot serie T o să fie. Ah și să nu uit, garanție 3 ani.

    00
  20. glossy e prost si ieftin. matul e scump. 150€ in plus inseamna o avere. mai bine mai punem un hard de 500 giga.

  21. @gupi: nu stiu in cat timp intra in sleep, ca eu doar inchid capacul. Ce-i drept, dureaza mai mult de 5 secunde chestia asta. Iesirea din sleep e aproape instantanee. Zic sleep, nu hibernate, si Windows 7 starter edition, adica versiunea pentru netbookuri (fara Aero).

    00
  22. Diferenta de greutate intre un hard ssd si un hard normal e de ordinul gramelor (diferenta de 10-30g).

    00
    • @Lulu: ideea cu hardul era ca ssdul nu consuma baterie. si alea 7 ore pe care ti le spun ei in specificaţii chiar sunt 7. nu 5 imediat cum ai inceput sa faci ceva si 3 reale.

  23. Sa cari dupa tine un time machine nu e amuzant. Discuri nu ne trebe, avem app store in rest totul e pe net, OS-ul e pe flash… sunt curios ce ar fi totusi daca si la noi preturile de broadband ar fi la nivelul celor de afara.

    00
  24. Deci Sony Vaio…

    Iar Windowsul 7 daca-l pui pe sleep iti porneste in 10 secunde.

    00
  25. O sa fie si mai simplu:
    Boot > Browse > remote access cloud desktop.

    Pe laptop nu stochezi aproape nimic, totul e online, bandă să fie
    Nu-ti trebuie nici macar harddisk (sunt deja -de exemplu- laptopuri cu Linux in BIOS), ai nevoie doar de un browser.

    00
  26. @zoso: eyeos.org

    Cat despre 3G, las’ ca peste doi ani o sa pută de wimax şi-n vârfuu Caraimanului! (sic)

    00
  27. @nasu_mare, nu stiu ce ai instalat pe Win7 ala de revine in 5 secunde, ca la mine dureaza cam 4 minute sa intre in sleep si tot asa la revenire.

    00
  28. ssd-ul nu e copt inca imo, cel putin eu am sa mai astept inainte sa trec pe el…si da vreau un SSD de 1tb, skynet baby.

    00
  29. o sa puna un penis. eu n-am net ca lumea in casă, altii n-au curent si tu vorbesti de avioane.

  30. Mai degraba ce ai tu instalat de iti intra/ iese in 4 min din sleep?

    00
  31. @nasu_mare, nici eu n-am Aero, că mă dor ochii.
    @Alex, office , firefox si notepad++

    aa, inca ceva: seara il pun la sleep si dimineata porneste singur, cu capacul inchis, cand se presupune ca ar trebui sa seta in sleep.

    00
  32. de ce baboontu şi nu DSL?
    sau dreamlinux?
    sau openBSD?
    sau winCE! :D

    00
  33. Orice, numai nu-ti lua MacBook Air, de fapt nu-ti lua nici un latop ultrathin cu procesor puternic. Noile MacBook Pro sunt si mai ieftine si au, ca sa vezi, ventilator, asa ca nu se supraincalzesc ca Air. Eu am schimbat Air-ul cu un Pro si are exact ce vrei tu, SSD de 250GB, 8GB RAM DDR3, placa video GForce GT 330M si accelerator HD Intel, procesor Intel Core i7

    00
  34. La partea cu SSD sunt de acord cu tine. Dar la ora actuala SSD-ul e prea scump si momentan 80 gb pur si simplu nu ajung. Pune vreo 20 gb de muzica, 4-5 filme full hd, windows + toate aplicatiile aferente si hai si 2 jocuri acolo de distractie cu prietenii si depasesti lejer 80 gb.
    La partea cu porturile, te contrazic. Portul HDMI e foarte util daca te duci cu laptopul si sustii o prezentare, porturile USB – cat mai multe, eu am un hard extern, stickul de internet mobil si receiver-ul ptr mouse wireless si doar 2 porturi usb. kensington lock nu il folosesti tu, dar firma care ti-l vinde il foloseste atunci cand e expus la raft. firewire nu am mai vazut de mult la laptop-uri.
    am incercat mai multe sisteme de operare si intr-un final tot la windows m-am intors – nu vreau sa imi pun linux sau altceva si sa folosesc masini virtuale ca sa rulez aplicatii de care am nevoie.

    00
    • @Lorin: colega. portabil! nu multifunctionala. sa ai net cu tine in excursii, nu sa te uiti la filme fullhd pe un ecran de 13! ce e asa greu de pricipit?

  35. @gupi: Nu stiu cum naibii dureaza 4 minute la tine sa-si revina din sleep un Win 7. Eu il pun pe hibernare cu FF, Office, Photoshop, Xara si inca vreo cinci programe deschise si isi face boot in max. 30 de secunde. Cu tot cu Aero. Si nu c-as avea vreo racheta, am un Dell Vostro 1510 vechi de doi ani. Mai bine ai instala un antivirus si ai vedea ce carcalaci colcaie prin el. De regula, acolo-i buba cind dureaza si dureaza si dureaza.
    Apropo de pornit singur dimineata, uita-te prin setarile Windows-ului, ca s-ar putea sa fie ceva pe-acolo. Win 7, de regula, isi face update-urile dimineata, undeva pe la ora 5-6. Eu, de exemplu, nu dau niciodata shutdown. Las clapa si o ridic dimineata. La citeva saptamini, isi ia singur restart dupa ce-si instaleaza update-urile, si ma trezesc cu softurile inchise. Nu e deranjant, mai ales ca salvez. Vezi sa n-ai vreo setare prin care e programat sa porneasca singur sa-si faca update si sa-l injuri de pomana.

    00
  36. @gupi – facut acum 2 minute. sau poate sleep pentru tine inseamna altceva, aidono.

    mi-ar place linux, la nebunie…… DACA AR FACE CEVA CU FONTURILE!

    00
  37. Despre carcasa sunt perfect de acord cu tine @Zoso, toate notebook-urile ar trebui sa fie din dur-aluminiu. SSD-urile sunt bune dar se degradeaza in timp, cineva incepator care pune SWAP-ul pe SSD i-l beleste intr-un an :))). Portul HDMI mi se pare, cel putin mie, unul util, iar cine are un LCD FULL HD in sufragerie stie ce vreau sa spun. Si da cred ca CHROME OS va fi un real succes.
    O configuratie de bun simt ar fi un netbook:
    12” mat;
    Atom 525 sau AMD NEO (proaspat);
    2Gb de RAM DDR3;
    Nvidia Ion2 Optimus;
    SSD 64Gb(cu cat e mai mare cu atat e mai rapid, eaxct invers ca la cel clasic;
    1 port HDMI (pentru LCD sau Proiector);
    USB3.0x1;
    USB2.0x3;
    Acumulator 6 celule;
    Fara DVD (parerea mea e ca e fumat si expirat);

    00
  38. 1.Good point, desi caucicul e util daca-i bine facut (gen ”full rubber coating” pe tot laptopul…asta apropo de Asus si de disiparea extrem de eficienta a caldurii).

    2.SSD-ul e viitorul, dar mai are pana sa fie complet rentabil. Sa nu uitam de durata de viata a unui SSD in conditiile in care suntem campioni la torentat.

    3.Unele display-uri glossy sunt nasoale. Din pacate unele reprezinta majoritatea pentru producatorii abonati la Quanta si Compal. Sunt destule display-uri glossy decente care nu pierd foarte multa claritate la expunere directa, dar pretul e o problema. Pe HP n-am vazut display-uri decente pana acum, mate sau glossy. Se poate sa ma insel.

    4.De acord cu namingul (mai ales ca-s fan declarat Asus :P), dar aici e si o problema de branding regional.

    5.HDMI nu e un port inutil, mai ales daca ai pe ce sa faci o prezentare, joci un joc. Dar da, se poate trai lejer fara el.

    Uiti o chestie : Racirea. Racirea se poate face decent (my notebook is the living proof), dar in continuare multi producatori (Quanta si Compal pentru Dell, HP, Acer, Toshiba…) se incapataneaza sa lase o fanta minuscula si sa o plaseze in asa fel incat display-ul sa o acopere partial. Pe Toshiba riscam arsuri de gradul III daca indrazneam sa ma joc. Asta a fost si motivul principal pentru care am mers pe modelul actual de laptop si nu regret.

    00
  39. N-am avut inca ocazia insa am auzit ca windows 7 se incarca in 10-15 secunde pe un SSD. Deci scapi de „Se încarcă greu, porneşte greu.”

    00
  40. dar care este durata de viata a unui SSD si care este a unui HDD? ai uitat chestia asta :D

    00
  41. @Zoso

    SSD-ul consuma mai mult decat un hard disk normal. Un SSD bun va tine cu 40 de minute mai putin decat unul normal (si aici ma refer la un intel). Un SSD prost va tine chiar si cu o ora si jumatate mai putin.

    00
  42. „bro, cui ii pasă de office?” – corporatistilor, evident :)

    Cu siguranta viitorul va fi al SSD-ului, doar ca pana cand se va ieftini, trebuie sa te gandesti ca lumea are nevoie de SPATIU, nu toata lumea e „the godfather of blogging” :) ca sa foloseasca un portabil pt blogging si poze.

    00
  43. eu zic să lase lock-ul acolo, că e doar o gaură.

    nu multă lume foloseşte din comfort, sau pentru că au laptopul lipit de mână (aka trăiesc în românia unde se fură profesionist).

    eu prefer să-l las legat de birou şi să plec la masă şi să mă întorc peste o oră.

    00
  44. Eu am un T60 (IBM, nu Lenovo) de patru ani. In astia patru ani, cred ca 90% din timp a stat fie pornit, fie in sleep, rar de tot l-am inchis. Nu mi-a crapat nicio componenta, am reinstalat Windows o singura data (si atunci din cauze externe, respectiv am uitat parola de boot). Nu-i cel mai rapid, cel mai usor, certamente nici cel mai frumos, dar tine la tavaleala. Bateria tine acum cam 2.5h.

    Kensington? Daca vor vreo sansa sa vanda laptopul respectiv firmelor, ala ramane acolo.

    00
  45. Vezi ca problema SSD-urilor nu tine de performante sau pret, ci de fiabilitate. Valabil pt. orice mediu de stocare bazat pe memorie flash. Un SSD cu SO pe el, nu cred ca o sa te tina mai mult de un an.

    00
  46. @Alex Mihaileanu: mulţumesc de sugestii, dar nu e asta. E laptop „de corporatie”: are antivirus la zi si patch-urile se instaleaza când le dau eu drumul.

    00
  47. Prin portabil intelegi netbook/ultraslim sau orice notebook suficient de usor si de bine inchegat incat sa poata fi carat fara interventii medicale ulterioare ?

    00
  48. M-am jucat eu saptamanile trecute cu un Acer. Din cate am citit pe aici , vrei ceva mic si rapid si cu o longevitate ridicata a bateriei. Asta e performant, mare si greu :))) Spun numai ca are un display de 18 inch :))

    00
  49. deci practic tu iti doresti noul macbook air minus display-ul glossy

    00
  50. Până la urmă de ce nu îţi iei un netbook? Scapi de stres şi bifezi cam tot ce cauţi. Sau o alternativă ar putea fi HP Touchsmart TM2. Cu toate astea nu pricep de ce ai prefera un netbook/notebook fără HDMI şi porţi USB? Te întreb asta deoarece sunt puţini cei care-şi iau 2 netbook-uri/notebook-uri. Se merge pe principiul 1 şi bun. Ori 1 agregat fără atâtea chestii nu prea-şi justifică banii daţi (oricare ar fi suma).

    00
  51. Cele 5 trasaturi sunt perfect normale pentru o persoana care are deja un desktop computer performant. Pentru utilizatorul obisnuit al calculatoarelor (browsing, filme, muzica, office etc.) si care vor spatiu mare de stocare, recomand un hdd extern.

    00
  52. Numai prostii citesc pe aici in legatura cu ssd-urile… nu mai dezinformati oameni buni.

    Longevitatea e foarte mare pentru un SSD, Toshiba de exemplu (cei care fac SSD-urile ptr noile MBA) garanteaza ca ar trebui sa scrii 22GB/zi timp de 5 ani pana sa iesi din termenii garantiei http://toshiba.semicon-storage.com/missing_page.htm si asta ptr un SSD de 64, pe unul de 128 ar trebui sa scrii 44GB/zi pentru a-l uza complet.

    Iar consumul? Cineva a scris ca bateria ar tine mai putin cu un ssd, iar o prostie. Un ssd are in full load un consum cu doar 0.5W mai mare decat un hdd normal dar in idle consumul e de 2 ori mai mic. .

    Cat despre capacitate, chiar nu ajung 128GB ptr un ultraportabil? (cat are MBA-ul). Daca nu ajung atunci chiar faci lucruri importante cu acel ultraportabil si-ti permiti diferenta de 3-400$ ptr unul de 256GB.

    Iar noua generatie de MBA-uri nu ar trebui sa se incalzeasca la fel de mult ca cea veche (din review-uri – cel mai bun e cel de pe anandtech: https://www.anandtech.com/show/3991/apples-2010-macbook-air-11-13inch-reviewed.

    Eu unul astept sa-mi vina noul MBA sapt viitoare si daca ai intrebari te pot ajuta…

    00
  53. Am intrebat daca-i vorba de netbook/ultraslim pentru simplul motiv ca sunt destule notebookuri sub de max 2.5 kg portabile si decent facute. Se schimba intru-catva parametrii daca vorbim numa de netbook & ultraslim (inclusiv cerintele de performanta).

    00
  54. Well, fiecare cu ce-l doare: io, mai corporate de felul meu, fac mai multe dude pe un laptop. Ma ‘misc’ cu laptopul, si da, chiar am nevoie de spatiu de stocare, am nevoie de hard-disk care sa se ‘invarta’ repede, am nevoie de cele ’12’ porturi USB, am nevoie de output VGA pentru proiector. E adevarat, ma seaca si pe mine ecranul glossy. As putea ‘trai’ cu un HDD extern, dar asta nu face decat sa-mi complice existenta. Iar carcasa de metal – nu cred c-ar face decat sa ii creasca greutatea. Iar aluminiul, e scump.

    E adevarat, ca atunci cand iau laptopul in vacanta – e cam naspa ca e mai greu (3+ kg), dar ma ‘jeneaza’ doar in cazul in care merg cu avionul. In masina, nu se ‘simte’.

    00
  55. parca mac era pt gay… sau te-ai razgandit?

    00
  56. @ Lulu

    mhm… extract de pe pagina aia:

    „Update: We apologize for a procedural mistake in testing battery runtime for this article. As the benchmark looped, the total workload processed by the fast Flash SSDs was higher, causing other components, such as the chipset and the CPU, to be more active as well. We followed up with the article Flash SSD Update: More Results, More Answers, which proves our conclusion correct, despite the procedural mistake. Most of the Flash SSDs are not there yet. However, OCZ’s SATA-II Flash SSD proves that the technology has the potential to leave hard drives in the dust.”

    Apoi articolul e din 2008, cand de abia incepeau sa apara ssd-uri ptr consumer, in nici un caz nu are legatura cu ce ssd-uri sunt azi, cu controllere intel sau sandforce… macar ai citit articolul? Crucial, Mtron de 32gb, alea sunt antice… si chiar si asa… un extract din 2008 http://media.bestofmicro.com/S/R/116379/original/workstation-io-power.png poate te lumineaza, la fel si un citat, tot din 2008 despre un ssd ocz, care, desi vechi… „We already mentioned the better energy efficiency attributes of a native interface, but the test results are truly enlightening. What the OCZ SATA II 2.5” SSD is able to do beats everything else — both the Flash SSDs and all of the mechanical hard drives”

    00
  57. @ Lulu

    Si daca tot nu esti convins… compara:

    cu

    00
  58. Eu am un Intel X25-M, puterea consumata in load (conform Intel) este de 150 mW, de unde si pana unde comparatii cu HDD-urile?

    zoso. got the cash? Air de 11″.

    00
  59. Nu m-am luat dupa niciun articol/review/etc. Am facut acum 2 saptamani niste teste cu ssd-uri, pe un toshiba si un sony, si ssd-urile au mancat mai multa baterie.

    00
  60. 6h autonomie cu un Intel X25-M, cu două ore mai mult decât cu HDD. E cel de 80GB și acum am 32GB liberi. Easy peasy.

    00
  61. Laptopul e o chestie destul de complexa cu foarte multe intrebuintari.

    Sunt total de acord cu tine in ceea ce priveste un laptop de 13.3 sau chiar un netbook. Insa cand vine vorba de un laptop de 17 sau 18.4 parca imi doresc hdmi, 10 usburi (kkatul meu de sony AW are doar 3!! multa mwe inginerilor SONY care nu au putut pune macar 4-5), 1TB, etc etc

    Ma doare-n cur de bateria care tine max o ora pentru ca eu am nevoie de altfel de mobilitate decat ai tu.

    00
  62. Acum ceva ani, poate 5, poate 10, nu mai reţin exact, a fost o firmă care reuşise să înghesuie într-o carcasă de laptop componentele unui desktop, obţinând un produs mai ieftin decât latopurile vremii. Care însă nu avea baterii deloc. Firma şi produsul au dispărut datorită ieftinirii rapide a laptopurilor normale, cu componente miniatură şi acumulatori.

    Citind comentariile de mai sus, îmi dau seama că un asemenea produs ar avea totuşi loc pe piaţă. Se pare că Apple merge în direcţia greşită punând baterii de 8-9 ore într-un MacBook Pro de 17″ când utilizatorii îşi doresc de fapt 20 de porturi USB şi o rolă mare de cablu prelungitor. :D
    Adică o „altfel de mobilitate”. ;)

    00
  63. Mai exista si azi asa ceva, se numeste desktop replacement.

    00
  64. acum ar trebui sa ma dau si eu cu parerea ca laptopul pe care-l am e cel mai portabil si cel mai bun desi nu e mac, sau sa zic de mac cat de cool si slim e, sau sa ma cert ca windows e mai bun ca osx sau ca linux e mai bun ca toate la un loc. dar mi-e lene.

    cele mai comentate articole sunt astea despre hardware (sau software) unde toti suntem la fel de priceputi ca la fotbal si politica.

    cred ca ce-ti doresti tu de la un laptop e de bun simt si sper ca articolul sa fie citit de cineva care ia decizii in cum sa arate un laptop si cum sa functioneze. asta pentru ca multe firme (si multi oameni) au uitat ca un notebook iti ofera in primul rand libertate de miscare si e naspa sa te cari cu 5kg de echipament dupa tine prin oras, chiar daca e pus in masina. iar si mai naspa e sa il scoti pe masa, intr-o cafenea si sa nu mai ai loc de nimic langa. nu inteleg spre exemplu notebook-urile cu ecran mai mare de 15. sau mai grele de 2.5kg. sau a caror baterie abia atinge 2 ore. iar metalul rules!

    00
  65. păi dacă te enervează glossu dă cu nişte şmirghel de 6, 4, 2, nu ştiu exact care :P

    00
  66. NOU
    #81

    HDMI e foarte bun, pentru redat filmele trase de pe torrente pe LCD-TV-ul din dotare.
    USB e bun ca sa aiba alimentare coolerul de NB, inca un USB pentru un stick si cam atat ar fi minimul necesar si util.

    00
  67. vere dar greu este cu tine, nimic nu e bun. pai eu am un dv6 cu I7 si sunt super bucuros, lucrez cu un 7 si nu ma doare capul de nimic, daca tu vrei sa scrii pe el (BOOK PRO) zece ore, ok! ai dreptate! dar daca nu…. mai bine bei sau fumezi de banii aia, ortografia mea e pe drum, deci nu accept critici.

    00
  68. am citit multe pareri:
    1. momentan am acasa dual boot ubuntu cu windows. de ce? doua motice:
    a) nu am reusit sa fac netul sa mearga pe linux (vina providerului dar deh ce sa-i faci?!)
    b) multe programe nu sunt 100% compatibile cu variantele lor pentru linux. de exemplu multe documente facute in word cu office se deschid cu probleme si lipsuri cu openoffice
    2. la un laptop mediul de stocare nu e necesar sa aiba mai mult decat e necesar pentru programele de baza si spatiul lor de swap sau temporary files. Daca cineva are nevoie sa ia cu el muzica , filme , etc e foarte simplu sa isi ia un hdd extern (sunt destul de ieftine acum) si sa isi bage toate porcariile pe el.
    3. puterea de procesare depinde de ce vrei sa faci cu el . de obicei on amd la 2.3 ghz e arhi suficient. Bineinteles daca faci grafica 3d sau alte prostii complexe e posibil sa ai nevoie de mai mult.
    4. Nu sunt nici pentru carcasa metalica nici pentru cea plastica. Indiferent care, cu cat e mai rezistent cu atat mai bine.
    5.100% de accord cu porturile super inutile. desi nu stiu daca o sa scapa vreodata de ele
    6. Nu stiu daca un display mat e solutia… din cate stiam toate lcd-urile au probleme cand sunt expuse la lumina
    7. Orice sistem de operare poate fi rapid, xp, win7, ubuntu (exclus vista). Problema e sa sti sa il faci sa fie optim pentru tine si sa nu il incarci de junk. O observatie personala e ca daca stergi istoricul de la browser de 2-3 ori pe saptamana nici de antivirus nu ai nevoie si poti sa iti ti calc ok multa vreme.
    8. bateria poti sa iti pui tu de care vrei… exista acum baterii care tin cu 16 celule (cam scumpicele dar exista)
    9. Numele e intr-adevar o mare tampenie, dar nu stiu daca e asa important, numele laptopului tau adica…

    00
  69. Am si eu tot Yul de la SONY. Foarte multumit de el. Il am din septembrie si atat de mult mi-a placut ca m-am decis ca urmatorul dupa el sa fie un Y cumparat din UK (deh la noi nu poti sa-l configurezi cum vrei pe cand acolo poti chiar orice)
    Desi puteam pune ATI langa Intel on board am preferat pentru autonomie sa ramana doar intel. Are 3 USB. Are greutate decenta. Are modem 3g inclus in el (la noi studiind laptopul nici nu-mi dau seama unde ar veni slotul de SIM dar sa mai fi si optiunea asta), vine cu RAM mai mult decat in Romania fiind luat din UK , culoarea aleasa e negru (desi la noi nu a fost decat argintiu in magazine, iar teroretic era si pe alte culori)
    Procesorul in UK poate fi si acel Core 2 Duo 1.3 dar si procesoare i3 si i5 .

    zoso> Pe tine cat te tine bateria la Y in deplasare fara sa ajungi pe la priza ? (eu ca sa fiu portabil de la 8 la 18 apelez si la iPad cateva ori si am perechea perfecta pentru o zi de munca.

    00
    • @Voinea: peste cinci ore pe Y daca sunt in interior si nu imi bate nimic in ecranul glossy. daca imi bate, vreo 3. pe HP (17inch)o oră :)

  70. @zoso sunt de acord cu tine, cine vrea performanta sa-si ia deckstop, eu folosesc un laptop de 3 ani si sunt extrem de multumit de el. Nu este cel mai performant, nici nu ar avea cum la cum avanseaza tehnologia, dar stie sa faca ce-mi trebuie mie, singura lui buba este bateria, in rest am de gand sa-l mai tin ceva timp. Frumos articolul si forate util, in felul acesta deschizi ochii fitosilor :)

    00
  71. portul HDMI inutil?! e unicul „matz” care-mi leaga laptopul de tv cand n-am chef sa ma holbez in mini displayul din dotare

    00
  72. eu am un toshiba t130 foarte micut, ecran de 13, dual core 4 gb ram 320 hdd. Sincer eu cred ca e perfect, nu e prost si tine si bateria destul. Plus tot felu de chichite gen touchpad multitouch si bluetooth dar care nu ma intereseaya foarte mult. <dupa cum am vayut si la altii si eu am un w7 si un kubuntu. La ecran ai dreptate, la usb, nu cred, deoarece nu iti ocupa mult spatiu daca ai avea usb-uri mai putine nu ar fi laptopu cu mult mai mic

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.