Note după alegeri

O guvernare în vremuri tulburi ar trebui să erodeze partidul/partidele care guvernează. Prețuri mai mari la energie și mâncare, și atât, asta ar trebui automat să facă populația să voteze mai puțin guvernarea actuală.

Și totuși asta nu s-a întâmplat. Scandaluri de corupție ilustrate de presă nu au mișcat deloc electoratul în unele situații.

Propun întrebarea simplă: dacă nu voiai să votezi PSD/PNL, ce opțiuni aveai? Ah, uneori nimic? Iată și răspunsul pentru situația asta.


Mă uitam la cifre: 50% prezență la vot, adică 9 milioane din 18 cu drept de vot. 50% din ei au votat PSD/PNL. 25% din oamenii cu drept de vot, 4,5 milioane adică, au ales. Oare restul cu cine ar fi votat?


Mă bucur că Cioloș pleacă acasă. Căpoșenia și prostia sunt mișto, dar doar când sunt susținute de alegători. În cazul lui, poporul i-a spus să plimbe ursul cu istețimile lui.


Și revin la problema de mai sus. Nu ai alternativă, că oamenii nu au înțeles lucruri simple despre cum funcționează politica: ca să te voteze cineva trebuie să apari pe buletinul de vot și să muncești pentru votul ăla. 75% dintre cei cu drept de vot nu s-au prezentat. Este public acolo. Nu tot o să voteze cu tine, dar este public nereprezentat. Mult.


O altă lecție importantă este că publicul este de toate vârstele și toate convingerile. Nu poți să vorbești doar cu partea progresivă sau doar cu partea coruptă a orașului. Trebuie să la vorbești tuturor. Să ai și piste de biciclete, dar și parcări.


Ciolacu avea șansa să fie președinte dacă Simion intra în turul doi. Dar calculele s-au complicat un pic. Deși PNL a pierdut niște primării, scorul lor este un pic mai mare decât se așteptau cei care le cântau prohodul. Aici e o discuție despre cât de mult din scorul ăsta e dat de PSDiștii care au votat candidatul PNL că era candidatul comun. Plus Simion, care pare că și-a epuizat mesajul și baza de votanți. Dacă intră în turul doi cu Ciucă, Ciolacu pierde. Dar nici nu poți să îl împingi pe Simion de la spate prea mult, că bate la ochi.


Pentru Lasconi am o idee, și nu doar pentru ea. Cred că oamenii ar trebui să facă distincția între ce face fiecare acasă și ce susține public. În cazul specific, nu e nimic în neregulă să crezi și să acționezi în crezul că familia e alcătuită dintr-un bărbat și o femeie și să nu votezi pentru interzicerea altora care vor altceva. Că nu sunt mulți. Și nu te afectează deloc. Nu ți se distruge căsnicia dacă ăia își trăiesc viața altfel. Fac o paralelă auto, e ok să crezi că nemțeștile sunt cele mai tari mașini și să nu votezi vreodată să se interzică accesul la japoneze. Vrea el cu partenerul lui de viață să conducă CVT? Te încurcă pe tine și pe DSGul tău? Ah, nu? Bun.


Ciucă nu o să fie un președinte rău. Nu mai rău ca Iliescu, nu mai rău ca Băsescu2, nu mai rău ca Constantinescu, nu mai rău ca Iohannis. Mai sunt 5 luni.

 

202406113511091313

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

125 comentarii

  1. NOU
    #1

    Oh, man… ultima frază…ăăă… ăăă… ăăă… ăă…. ăăă.

    Comentariu apreciat.1767
    • Inlocuim linistea dintre fraze cu „ăăă…” si tot acolo suntem. Sa speram doar ca nu-si va dori sa inchirieze Lockheed SR-71 Blackbird pentru zboruri…

      Comentariu apreciat.743
    • PSD are 20 de ani de experiență cu președinți non-PSD. Îi ajută enorm un președinte din „opoziție”.

      Comentariu apreciat.401
    • @Beny9313: L-as vota cu doua maini, daca ar inchiria SR-71. Ar fi interesant cu ceva. Dar omul e si prost si plictisitor. Ar fi cel mai slab presedinte din cati am avut. Cred ca si Ceausescu era peste el.

      Comentariu apreciat.301
    • Iohannis: sunt cel mai prost Presedinte din istoria Romaniei, nimeni nu ma poate intrece!
      Ciuca: zici tu?!

      Comentariu apreciat.720
    • Tom… ” challenge accepted!!! „

      30
    • sau ma rog… mai era bancul ala de pe vrea aia…

      ce zice pesimistul? „mai rau de atat nu se poate”

      ce ii raspunde optimistul ” ba se poate”

      100
  2. Suntem 18 milioane cu drept de vot ? In Romania ? X_x
    Pare putin probabil.

    La ultimul recensamant (din ce gasesc online) erau 19,618,996 in total .
    Daca chiar au votat 9 milioane de oameni mi se pare incredibil totusi.

    (daca e 50% din numarul de oameni apti de vot, cat o fi ala, atunci tot e low dar, eh, ok-ish, cum ai zis, in multe zone nu au fost alternative).

    Comentariu apreciat.628
    • Diaspora

      Indecis. Tu ce zici?529
    • Sunt foarte multi care stau pe afara dar au buletin in tara din varii motive. Uneori au nevoie de o banca, uneori au nevoie de ceva de la stat, si sa lucrezi cu niste institutii cand ai CRDS e ceva rupt din desenele cu asterix si obelix.

      Apoi sunt legile vietii cu votarea doar din circumscriptia ta la parlamentare, care avantajaza „niste” partide. Acum 4 ani a fost un articol, sunt ~1m+ de alegatori care din varii motive sunt in alta parte in ziua votarii. Multi dintre ei n-ar vota rosu, asa ca s-au atacat legile unde trebuia, si s-a revenit la formula veche. De ce sa poti sa votezi in ’24 de oriunde ai fi? N-avem tus, n-avem buletin, n-avem nimic, nu se poate. Mda.

      236
    • @Andrei Tu realizezi ce prostii spui? Care este ideea ta stralucita pentru a putea practic sa oferi posibilitatea de a vota la locale oriunde in tara?

      Indecis. Tu ce zici?1620
    • @Motociclist
      E 2024, nu 1998. Crezi că nu există soluții pentru a putea genera în siguranță buletine de vot ? Inclusiv respectând anonimatul in aceeași măsură în care se respectă atunci când votezi pe liste suplimentare.

      Sau crezi ca vine Ciolacu la tine la ușă cu agenți SRI sa te bată pentru că ai fost singurul Brăilean de pe listele suplimentare care a votat USR pentru Brăila în București ?

      76
    • Ce e asa nasol sa votezi de oriunde? Ai o baza de date în spate cu domiciliul tău. Intri cu cnp și îți apar cei care candidează în zona ta.
      Aaa.. nu avem autentificare..în timp vom avea… Și atunci va fi posibil. Dacă nu visam de ce ma trăim?

      49
    • NOU
      #14

      Cand va face Vali „isteti” v-o meritati. Sistemul nostru de vot este fizic, pe buletin de hartie. Cand o sa fie alt sistem de vot, electronic, atunci sa va putea. Pana atunci aveti timp sa va ganditi la tampenia pe care o vreti. Practic in fiecare sectie ar trebui sa existe buletine de vot din toate celalalte sectii din tara, un numar mai mare de doua buletine, pe putin. Deci la 3500 de primarii, un numar minim de doua seturi (primar + CL) de buletine, asta inseamna 14k, plus inca cateva sute pentru CJ-uri, deci 15k. In sectiile din statiunile turistice sau de pe langa Gara de Nord cam cate seturi de buletine trebuie pentru fiecare sectie? 10? 15? Daca sunt 10 ajungem la 225k buletine pentru a asigura oportunitatea celor care nu sunt in localitatea de domiciliu sa voteze.

      Noaptea mintii!

      Voi cu cine ati votat?

      De fapt, nu imi spuneti. Stiu ca ati votat cu „cei buni” cu anticoruptia. Dupa care va mirati de ce oamenii normali asta voteaza covarsitor cu coruptii, pentru ca coruptii ei sunt singurii ancoratii in realitate.

      215
  3. Partea amuzanta cu USR, REPER si restul de progresisti e ca nu inteleg ca alegatorului trebuie sa ii vorbesti pe limba lui si sa nu il faci prost pe fata, chiar daca nea Ion de la coada vacii e un idiot cu un singur neuron viabil si ala plutind in alcool. De exemplu Ciolos mai trebuia sa se dea inca o data destept

    „Scorul naţional la alegerile de duminică este un eşec pentru partidul REPER, dar şi pentru toată mişcarea de modernizare a României, […]”

    Gen noi am vrut sa va scoatem din rahat, dar voi sunteti de vina, nu noi ca nu stim sa comunicam in afara bulei noastre.

    Comentariu apreciat.14714
    • Ce e si mai amuzant e ca Nicu Stefanuta, un singur om, a luat aproape la fel de mult cat tot partidul lui Ciolos si marii lui reformatori.

      Comentariu apreciat.901
    • problema USR/REPER e ca se auto-saboteaza. Eu sunt convins ca marea majoritate a oamenilor din aceste partide au intentii bune pentru romania, problema e de orgoliu. Fiecare crede ca detine dreptatea absoluta si nu sunt in stare sa faca compromisuri fata de aceasta dreptate absoluta.

      orgoliile i-au facut sa se rupa in 2 si acum vedem rezultatele.

      Comentariu apreciat.733
    • @Eugen – asta pe de o parte si pe de alta parte trebuie un mesaj clar, concret si prezent, nu „Romania are nevoie sa o duca mai bine”. Pe timpul lui Nastase erau 2 variante – Nastase si PSD intr-o parte, Basescu si PD intr-o parte plus Crin si PNL pe undeva. Ambele tabere aveau un singur lider si in mesaj concret pentru alegatorii lor.

      Eu nu sunt chiar la coada vacii insa habar nu am care e USR, care e Reper, care e Plus, care e liderul din partea asta, care e mesajul, care e stilul lor si ce vor face maine daca azi sunt alesi.

      Iar asta e vina lor, nu a mea. Este treaba lor sa isi prezinte marfa si sa se asigure ca inteleg ce este, nu a mea sa ma informez.

      Comentariu apreciat.353
  4. Legat de turul doi: am fost mereu la vot, la toate tururile, am votat mereu candidatul de dreapta, dar pe Ciuca (sau alt om din armata, SRI, SIE, alte servicii) sigur sigur nu il votez.

    Comentariu apreciat.1045
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 496
    • repetam scenariul din 2000. Atunci am stat acasa, anul asta sunt sanse sa stau acasa si in turul I. La Ciuca vs Ciolacu mi-e prea greu sa aleg, sunt la fel de nuli amandoi

      Comentariu apreciat.461
    • ciuca este politician de ”drepti”, nu are treaba cu politica de dreapta.

      Comentariu apreciat.380
    • „am votat mereu candidatul de dreapta” vs ” (sau alt om din armata, SRI, SIE, alte servicii) sigur sigur nu il votez. „… astea doua se bat cap in cap.

      24
  5. problema nu e Lasconi, problema sunt cei din USR care au scos-o de pe lista de la europarlamentare fiindca a votat conform constiintei, dupa ce presedintele partidului a zis ca fiecare poate vota cum vrea in acel referendum.

    si aceia sunt o problema pentru ca
    1 au creat diviziune in partid si au alungat alegatori care nu i-au mai votat acum
    2 au dovedit ca sunt cu doua fete, declarativ fiecare e liber, practic daca nu faci zic ei fac crize de nervi
    3 nu s-au dovedit capabili de constructie, ci au provocat regres.

    Comentariu apreciat.1473
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 48173
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 2762
    • nu, deloc, individa era fiica-sa care locuieste la Paris si are fluturi woke in cap.

      Aia a facut criza de nervi cand a aflat ca maica-sa a votat la referendum, si Drula a dat-o afara de pe liste ca sa o protejeze pe fiica.

      Comentariu apreciat.10912
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 16107
    • Cine crede ca acest curent woke are ca obiectiv strict casatoria este naiv. Si daca lasconi poate sa faca ce vrea, dar sa zica doar ce e conform cu ce vrea usr.tineret…. Acolo ai unul din raspunsuri legat de procentele luate la alegeri. Serviciile au avut ca obiectiv sa puna partidul ala pe directia pe care o vor ei, avand oamenii lor in conducere. Si le-a reusit. Pasul următor a fost sa facă același lucru cu aur, unde simion s-a amestecat cu cucsa(alde/tariceanu), bruynells(voiculescu), dan diaconescu, cosmin gusa, ponta etc. si ala e raspunsul de ce aur are mult mai putin fata de ce se astepta. Scopul principal e sa nu avem cu adevarat pe cine vota. Misiune reusita

      Comentariu apreciat.423
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1548
    • Silicoane, nu toti care mai apreciau pe cate vreunul din usr sunt woke, unii sunt conservatori. Dar curcubistii au facut tot ce au putut sa ii goneasca pe oamenii aia, unii ajungand la aur. Ce a zis lasconi a fost o parere personală, lucru care a devenit interzis in usr incepand cu epoca barna. Daca nu era primarita o executau si in vreun consiliu de excludere. Asa functionau comunistii, iar curcubistii aplica fix aceleasi masuri(nu stiu daca o fac constient sau nu)

      Comentariu apreciat.4411
    • „Prin ce miracol o mai poti aduce pe Lasconi pe linia de plutire dupa chestia asta? ”
      Miracolul se numea: „fratilor probabil cunoasteti si voi cazuri unde parintii s-au implicat cum au putut ei mai bine, dar au avut nenorocul :
      si aici ai de ales din :
      A – sa nimeareasca copilul intr-un anturaj mai naspa unde a fost spalat pe creier si a ajuns sa vorbeasca prostii de ma-sa
      B – a dezvoltat o boala psihica si de asta a reactionat asa, nimic de vazut aici mergeti mai departe
      C – l-a cocolosit prea mult si a facut mai mult rau copilul dar parintele din nou a fost bine-intentionat
      USR a ales sa mearga pe mana suporterilor mai vocali si mai fanatici „huo homofoba”. Uite ca acum a fost realeasa fara emotii cu 70%

      Comentariu apreciat.475
    • Nu am urmarit cu atentie subiectul la vremea respectiva, dar din ce imi aduc aminte, la o emisiune au intrebat-o cum a votat la referendum, nu? Iar raspunsul ei l-au luat si l-au amplificat altii ca sa dea cu ea de pamant.
      Cu alte cuvinte, ea a fost sincera raspunzand la o intrebare „personala” <>.
      Nu s-a dus ea sa ii interzica pe altii, dar a spus ceea ce crede personal.
      Chiar si cei din viata publica au dreptul la viata privata si la opinii personale in calitate de cetateni ai Romaniei. Nu am vrea sa fie toti „yesmani”.

      Comentariu apreciat.393
    • Ideea e asa, si asta nu inteleg nici cei care au votat contra la referendum, si nici progresistii woke: referendumul asta a fost pentru o modificare in constitutie care urmarea sa interzica potentiale drepturi pentru o minoritate – chestie profund (scuzatz expresia) antidemocratica, definitia din dictionar pentru dictatura majoritatii. D-aia orice politician care a votat in orice fel la acest referendum, mai ales daca a votat pro, nu intelege valorile democratiei, care nu inseamna „ciocu mic ca noi suntem acum la putere”.

      220
    • @Radu: vezi ca repornesti o veche discutie cu rolul referendumului respectiv. S-a dorit trasarea unei margini pana unde ar putea ajunge (intr-o anumita directie) denaturarea care in alte tari a depasit limita a ceea ce era normal pana atunci. (ex de limita depasita in sport: barbat sportiv declarat femeie ca sa castige si el o competitie de femei, pentru ca la barbati nu avea sanse…).
      Pastrarea limitelor normalului nu cred ca este un abuz al majoritatii.
      Cum ar fi daca maine am iesi o minoritate ca vrem sa tiparim si noi bani la imprimanta iar acestia sa fie acceptati la magazine? poate imprimanta mea s-a identificat ca fiind tiparnita BNR-ului…. de ce statul ne intezice acest lucru? unde e democratia?
      La vremea respectiva, fiecare a inteles referendumul cum a dorit sau cum i s-a „explicat”. Multi au inteles ca daca merg la vot, scapa Dragnea de inchisoare.

      142
    • Futu-i in gura pe rockerii aia pletosi ce-asculta muzica diavoleasca.

      Zic si eu pentru cine-si aminteste ce e normal si ce nu..

      37
  6. 🙈9 iunie, Duminica Orbului! M-am trezit la prima oră, am scris câteva texte apoi am plecat la vot. Coadă, intru în secție, primesc ștampila apoi ridic buletinele de vot din mâna președintelui secției de votare, evident membru de vază al mafiei locale PSD. Am pus ștampila pe buletinul de primar, apoi mă uit la al doilea buletin și observ că e tot de primar. Le verific pe toate și observ că am primit de la mafiotul pesedist 9 buletine de vot. Probabil a crezut că sunt un membru de-al lor.
    😎Deci dacă mie mi-au dat 9 buletine de vot la prima oră voi vă dați seama ce jaf a fost în țara românească… Așa au strâns comasații o prezență la vot de 9.445.771. Am făcut parte și dintr-o comisie antifraudă la nivel național, iar informațiile primite din țară au arătat o fraudă masivă. Aveau buletine de vot ștampilate cu PSD și-n fund.
    😅Cel mai comic a fost idiotul care scotea zeci de buletine din buzunar ștampilate cu PSD. Probabil ați văzut și voi pe rețelele de socializare. Ca expert anticorupție estimez o fraudare de circa 10% în favoarea PSD și PNL.
    ⛔️⚠️AUR, ADU, SOS, REPER și indepenții au fost efectiv jefuiți de comasați. Nu mai ascultați bălăriile de la televiziunile lor cumpărate cu zeci de milioane de euro. Chiar au fraudat masiv aceste alegeri. Doar noi avem probe pentru cel puțin câteva mii de buletine de vot fraudate de acești jefuitori din PSD și PNL, care distrug țara de 34 de ani.
    Text preluat…

    Nu stiu cat de reala e intamplarea, dar se viralizeaza zilelea astea pe internet.
    Oricum nu cred ca apare fara un caz real, deci mai nou nici prezenta in masa la vot nu mai este sigura…

    Indecis. Tu ce zici?4965
    • Asa, si unde e reclamatia la Politie cu numar de inregistrare? Cel mai probabil nu e, ca-s texte scrise pentru like-uri. Cum rahat i-au dat 9 buletine cand erau 5 teancuri de buletine si iti dadeau cate o bucata din fiecare?

      Comentariu apreciat.878
    • Așa au strâns comasații o prezență la vot de 9.445.771

      Prezenta la vot se face din CI-uri scanate la intrarea in sectie cu tableta, nu cu buletine de vot.

      Comentariu apreciat.882
    • ca om care a vazut chestii, sunt convins ca alegerile astea au fost grav afectate de frauda.

      La sectorul 3, candidatul USR a fost efectiv batut pentru ca a intrebat de ce candidatul de la alt partid este lasat sa intre peste comisie si lui i se interzice. Politia de fata l-a lasat pe agresor sa se bage in nasul candidatului agresor, nu a reactionat cand i s-a spus ca acest gest deja e considerat agresiune, si nu l-a arestat pe agresor dupa ce a lovit.

      In orasele unde nu ai reprezentanti in sediile de votare, risti ca comisia sa anuleze voturile pentru partidul tau stampiland dublu buletinele de vot.

      Suntem pe o cale extrem de proasta sa ajungem inapoi la alegerile facute cu bata din interbelic.

      Comentariu apreciat.5712
    • @eugen
      Si eu am primit doua buletine pentru primar. Am iesit, i l-am dat inapoi si am cerut buletinul lipsa. Care era de la consiliul local.

      Comentariu apreciat.441
    • @mac gregor asa ziceau USRistii si la primul mandat al lui Clotilde ca uite cum fura. A furat PSDul pana a iesit primar adversarul. Scuze peste scuze dar introspectie deloc.
      @ray cred ca s-au intors o parte din cei plecati pe afara la munca. Recent mi s-a intamplat sa dau peste soferi pe uber/bolt care ziceau ca au fost pe afara ani buni dar s-au intors dupa pandemie ca nu le mai convenea (salarii mici raportat la cheltuieli presupun) . Also nu mai sharui texte AUR :))

      Indecis. Tu ce zici?1814
    • @Eugen: Cum? Simplu, daca vrei sa faci frauda, poti.
      Gandeste-te ca in oras poate e putin mai greu, ca nu cunosti pe toata lumea, dar in sate e circuit inchis, toti se cunosc intre ei, e foarte usor sa ii dai unui cunoscut 9 buletine de vot in loc de 5.

      179
    • Jules, intre „mi-au dat 9 buletine la fel” si „s-a lipit inca o foaie de cea mai proasta calitate de o alta foaie” nu ti se pare ca e o diferenta?

      mac gregor, unde e sesizarea la politie, daca si tu ai vazut chestii? Nu contest ca s-au intamplat chestii, dar unde e sesizarea? Ah, nu ai timp, nu vrei sa te complici, nu ai suficient spirit civic, dar iti place sa vorbesti aiurea dupa fapt? Mai bine taci.

      Indecis. Tu ce zici?1616
    • @N

      aia din sectorul Clotildei nu stau cu sacii de voturi nerezolvate 24 de ore in picioare ca sa se distreze.

      nu stiu ce schema s-a incercat de a provocat atatea buletine de vot cu care nu stiu ce sa faca, dar e suspect ca brusc atatea sectii de vot au facut aceleasi nereguli.

      Agresivitatea cu care presedintii de sectii tipau la reprezentantii ADU imi spune ca incercau sa acopere ceva, iar nasul imi spune ca acel ceva e un cacat marca psd.

      Comentariu apreciat.387
    • @Eugen

      pe tura mea nu s-au putut face nereguli :)

      117
    • mac gregor, fratie, te hotarasti ce spui? ba ai vazut, ba nu ai vazut? ca sa te auzi vorbind esti tare, daca nu zici woke de 10 ori pe zi iti iau astia carnetul de AUR-ist?

      622
    • nu am nimic de-a face cu AUR. Din partea mea sa ia 0%, nu simt ca ma reprezinta.

      125
    • If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck.

      521
    • Probabil ca nu stii cum arata rata, in cazul asta AUR.

      143
  7. Cred ca USR a luat cea mai multa muie de la oamenii care le-au dat vot de incredere in 2020 si au fost foarte dezamagiti de iesirea de la guvernare. Gen tu declarativ te adresezi oamenilor care stiu sa citeasca si faptic te comporti ca pentru oameni cu lacune in a deslusii abecedarul. Au primit multe procente parlamentare, au format guvernul din pozitie de forta si au plecat in plina pandemie lasand tara sa fie condusa de garda veche PNL-PSD. Ce sa zic? Succes sa mai convinga pe cineva care o citit mai mult de 2 pagini (excluzand bineinteles diehard fans).

    Comentariu apreciat.6728
    • Aoleo, aceeasi vorba ca au fugit de guvernare, in conditiile in care penelistii le dadeau afara ministrii pe banda rulanta. Greseala lor a fost ca nu l-au acceptat pe Orban premier, acolo da, dar faptul ca nu au mai vrut sa fie carpa lui Catu si a lui iohannis nu inseamna ca au fugit de guvernare. Asta e cea mai mare fumigena usl-ista

      Comentariu apreciat.6534
    • „red ca USR a luat cea mai multa muie de la oamenii care le-au dat vot de incredere in 2020 si au fost foarte dezamagiti de iesirea de la guvernare.”

      I don’t think so. In 2020 la europarlamentare nu era AUR. USR a fost votat masiv de diaspora ca alternativa la PSD/PNL
      Aum au votat masiv AUR si SOS.

      252
    • @punkreas ai uitat ca si USR a ajutat la darea jos de pe cal al lui Orban si au fost de acord cu Catu premier ca apoi omul sa faca 180 de grade si sa isi bata joc de ei.
      Dar stiu sa faca politica /s

      Comentariu apreciat.356
    • Depinde cum privesti. Dupa x ani ca opozitie si alternativa la sistem, reusesti sa intrii in guvern cu destul de multi ministrii si ai si sustinere destul de mare in parlament, desi nu esti castigatorul absolut al alegerilor. Partenerul tau cu mai multi parlamentari si ministrii, nici el castigator absolut, negociaza de pe o pozitie de forta superioara. Ai de ales intre a lasa de la tine si a continua lupta din pozitie de conducere sau a lasa conducerea dusmanilor tai declarativi. Nu cred ca oamenii ancorati bine in viata reala vad cu ochi buni fuga de lupta dupa ce ai reusit sa castigi cea mai importanta batalie si anume aceea de a intra in guvernul tarii cu suficiente resurse. Cum ziceam mai sus. Daca esti diehard fan e mai greu de vazut punctul asta de vedere. Poate nu ai participat niciodata in CA-uri de administratie sa intelegi de ce nu pleci daca reusesti sa intrii.

      Indecis. Tu ce zici?308
    • acu am inteles cu adevarat vidul lasat de rasfatatii astia de la USR si cum prin sacrificiu personal, cei de la PNL au trebuit sa se alieze cu PSD, din interes national evident, ca sa poata tine Romania pe linia de plutire. Si ce bine s-au potrivit, cred ca e soarta sau vreo forta neinteleasa din Univers care vegheaza asupra romanilor.

      Comentariu apreciat.303
    • @N: asta am zis si eu ca a fost greseala lor

      27
    • @DanL: daca fugeau de la guvernare dupa ce Catu l-a debarcat pe Voiculescu, mai ziceam. Dar deja dupa Stelian Ion, erau foarte mari sanse sa-l debarce si pe Drula si deja insemna umilinta.
      Eu cred ca PNL-istii faceau intentionat asta deoarece era clar ca in structurile inferioare din cadrul ministerelor conduse de usr-isti, oamenii lor nu puteau face combinatii (stii celebra vorba cu cainele Drula). De altfel, cred ca nu se asteptau penelistii sa aiba tupeul sa plece de la guvernare, dar uite ca s-a intamplat. Ca pe urma au bagat fumigene d-alea ca au fugit de la guvernare, asta tine la electoratul lor.

      209
    • asa imi place cum votantii au standarde inalte cand vine vorba de USR, dar dupa merg si voteaza PNL+PSD si acolo uita de standarde

      173
  8. Departe de a fi misogin sau orice altceva, uitati-va un pic la pliantul candidatei REPER pt sector 6. Nu ma leg de aspectul ei absolut deloc, ci de imaginea de ansamblu.

    Probabil pierdea si daca candida Piedone junior.

    https://www.facebook.com/photo/?fbid=441618511959374&set=pb.100083336862804.-2207520000

    Comentariu apreciat.596
  9. Părerea mea e ca date fiind surprizele care-au avut loc la aceste alegeri (comasate), e puțin pripit sa ne dam in bobi despre cum va si la parlamentare, dar mai ales la prezidențiale. Stai sa vedem lista de candidați, si-apoi cine știe ce fumigene (dosare?) vor ieși la momentul poportun…

    191
    • Ce fumigena sa iasa despre Ciuca? Ca mananca fasolea cu tarhon si nu cu muraturi? Omul e pe placul serviciilor , e pe placul NATO, americanii nu au nimic impotriva (desi au si varianat Geoana asa cum e bine sa existe si plan B daca ceva crapa in drum). Daca isi da mana cu covrigarul „Eu presedinte tu premier ” treaba e ca si facuta.

      Comentariu apreciat.302
    • Eu nu cred ca PSD-ul nu va avea candidat la președinție, in mod normal șeful partidului. Dar sigur scenariul tau e complet plauzibil. Sa speram ca pana atunci sa-i iasă si cartea lui Ciuca al nost’! :D

      14
  10. 75% dintre cei cu drept de vot nu s-au prezentat sa voteze cu partidele de la putere. Sunt multi potential votanți pentru un partid ca alternativa la PSD/PNL.

    129
    • Nu exista potential.
      Asa ne am mintit dupa fiecare tur de alegeri, exista potential, aia bunii nu au fost vocali, nu au vorbit pe limba poporului, nu au ajuns cu mesajul unde trebuie.

      Atat putem, plus/mnus cateva procente asta este potentialul de votanti, pe restul nu ii intereseaza.

      Comentariu apreciat.280
    • „75% dintre cei cu drept de vot nu s-au prezentat. Este public acolo.” Nu inteleg de unde procentul ala ? Daca prezenta la vot a fost de 52% nu inseamna ca restul de 48% au stat acasa ?de unde 75%.
      Plus ca vad ca si Vali face aceeasi eroare de a crede ca cei care au stat acasa ar fi votat cu USR sau AUR. Nu, doar ar fi influentat situatia cu maxim 3% +/- , ca de aia exista marja de eroare cand vorbim de statistici :))

      181
    • NOU
      #67

      75% au votat cu altcineva decat PSD/PNL sau nu au mers la vot. In sensul asta exista perspectiva pe piata politica care arata ca exista cerere pentru alte optiuni.

      Deocamdata nu exista suficiente optiuni pe piata suficient de atractive ca sa faca 50% din alegatori sa se regaseasca intr-una din optiuni asa ca doar 50% voteaza.

      E posibil ca o parte din cei care stau acasa sa fie de acord cu una din optiunile prezente, dar insuficient de implicati sa si faca ceva. Eu nu i-as considera de la sine inteles ca sunt reprezentati de oferta actuala.

      E ca si cum ai avea un magazin si doar 50% din potentialii clienti cumpara ceva din magazin. Poate ca nu vor nimic (nu sunt interesati) sau, mai logic, ce ai in magazin nu e destul de interesant pentru ei (sau e prea scump, sau magazinul e prea departe).

      Sunt piedici care blocheaza jumatate din piata electorala si nu o lasa sa fie reprezentata:
      1. bariere legale (legile blocheaza aparitia altor concurenti in alegeri, etc)
      2. bariere logistice (distanta, flotant, etc)
      3. bariere culturale – educationale (analfabeti)

      41
  11. alegătorul român între psd și pnl https://www.instagram.com/p/C7PHby4OPJd/

  12. NOU
    #70

    cred ca anul asta votez raul mai mare, doar in ideea ca mereu am votat raul mai mic sau mi-am pus speranta in ficusul calator. De la Vadim incoace s-a mers pe ideea de rau mai mic, a iesit Iliescu, a fost speranta cu Constantinescu, s-a mers pe Basescu, ficus, iar ficus, hai sa vedem cum e cand ies niste nebuni din AUR.

    Indecis. Tu ce zici?5331
  13. „O altă lecție importantă este că publicul este de toate vârstele și toate convingerile. Nu poți să vorbești doar cu partea progresivă sau doar cu partea coruptă a orașului. Trebuie să la vorbești tuturor. Să ai și piste de biciclete, dar și parcări.” ->>> Fix motivul pentru care Mihaiu nu a mai prins un mandat la Sectorul 2.

    224
    • bai Mihaiu s-a autosinucis pe faza de parcari. sunt total de acord cu el, ma afecteaza pt ca eu merg cu masina peste tot si ma enerveaza ca dau ture sa gasesc parcare, dar parerea mea e ca trebuia s-o faca mai treptat, el peste noapte a crezut ca lumea o sa vanda 100k masini. au fost niste administratori de bloc la el in audienta sa ceara o str cu sens unic si parcare in lung pe ea pt ca efectiv acolo erau …. 100 masini care nu mai au unde parca si cand au deshis gura „buna ziua stiti am venit sa vb putin despre parcare” omul a zis ca nu-l intereseaza si s-a ridicat si a iesit din audienta. vrei voturi? fa-te mai maleabil.

      intr-o plimbare prin fata unei scoli era un grup de pustani, probabil la prima votare din viata lor dupa cum aratau ca varsta, genul hipster, mustati si sosete 3/4 si gentute care se laudau in grupul lor, in gura mare, ca au votat cu sosoaca ca „a fost nene pe retele [sociale]” si altii cu AUR. deci despre ce vorbim?!

      Comentariu apreciat.357
    • @maxp problema e ca nu a fortat-o intr-un sens sau altul. Ia sa fi ridicat masinile en-gross. Parca te lepezi de masina cand ai de platit cateva 700 de lei la o ridicare. nu ?!

      714
    • il scoteau cu furcile din primarie, solutia era s-o faca treptat si sa faca parcari pe zone , nu la fiecare bloc. cu plata. pe calea mosilor sunt zeci de magazine la parter de blocuri, alea nu au cum primi marfa sau clienti. a facut „noul centru vechi” unde sunt la fel cateva buticuri/cafenele care trb sa blocheze traficul de tot pt a primi marfa. e ok, a visat avioane in loc sa intre cu bocancul in politia locala care nu fac nimic si te iau la misto cand ii suni sau vin sau sa se ocupe de curatenie

      182
    • @N e mai bine acum ca si-a furat-o si nu mai poate continua nici un proiect? nu e…. dar cand esti incapatanat prosteste ti-o iei. isi atingea scopul pana la urma , mai lent si mai mascat dar il atingea in inca un mandat si mai avea timp sa faca si altele pe langa dar nah…. uneori ma intreb ce gandesc si cine ii consiliaza totusi…

      111
    • „Fix motivul pentru care Mihaiu nu a mai prins un mandat la Sectorul 2.”

      Sa inteleg ca Ontanu a fost primar 16 ani pentru ca a umplut sectorul de locuri de parcare? Si ca Hopinca va continua si el sa produca locuri de parcare din greu, cate 10.000 pe an?

      Ok. Succes.

      Mihaiu a pierdut sectorul pentru ca a fost un dobitoc. Si el si toti aia de la USR. Presa trebuia cumparata (da, am zis bine, cum-pa-ra-ta) ca sa dea stiri pozitive despre primarii USR cu ani inainte de alegeri. Mai ales daca ce faci tu nu sunt panselute, gazon si pomi ornamentali la bulevard, ca sa se vad tot poporul. 55 de scoli renovate complet din totalul de 85 nu o sa faca neam de neamul unui primar PSD, dar cei mai multi locuitori din sector nu au habar de asta. Nici dracu’ nu a avut curaj sa inceapa curatarea malurilor lacurilor din sector, unde potentialul urban e absolut urias. 70.000 de tine de gunoi scose de acolo in 3 ani. Aia din sector habar nu au de asta. Si asa mai departe.

      Ca sa rezum: eu stiu ca Bolojan e un mare administrator si ca Oradea arata intr-un mare fel. De unde stiu eu asta? Nu am fost in Oradea in ultimii 20 de ani. Nici macar vreun apropiat de-am meu nu fost acolo, sa imi povesteasca. Nici macar nu stiu daca tot ce aud e chiar asa in realitate. Si totusi discutam deja de o legenda urbana despre Bolojan.

      Ei, cam asta e diferenta intre USR si aia de la PSD/PNL. Astia joaca in fel de balet in tutu-uri, PSD-PNL joaca un fel de rugbi fara reguli, la rupere. Rezultatul e previzibil, in conditiile astea.

      212
    • Omul a fost absent. La Mihaiu putem spune ca nu a furat, dar nici nu a facut. Stau in sectorul 2 si nu am sesizat nimic notabil si nu sunt singurul care zice asta. Realist o parte buna din voturile primite acum a fost obtinuta pe ideea de vot negativ, adica sa nu iasa cineva de la „ciuma galben-rosie”.

      75
  14. La aia cu cutiile de viteze, nu le-ai interzice, dar te cam uiti de sus asa la cei care aleg totusi manuala :P

    Comentariu apreciat.361
  15. Ca partid, nu mai e suficient să zici „noi nu suntem PSD/PNL” și gata curg voturile.

    Ambele partide au propus candidați ok care știu meserie, japițe care au „furat dar au și făcut”, sau candidați pe profilul votanților. Dacă opoziția vine iluștri necunoscuți, habarniști, sau persoane care au fost mai mult preocupate de propriile idei și de certuri decât de a face ceva concret, normal că nu se arată succesul.

    173
    • Ca sunt necunoscti nu e o problema, ca ii faci cunoscuti in campania electorala. Problema e ca nu coboara la firul ierbii, sa ia pulsul omului de rand. Ceea ce le-ar da un mare avantaj fata de PSD/PNL.

      161
    • Oamenii inca viseaza la procentele alea de 22-23 % scoase cand inca era Dragnea presedinte PSD, neintelegand ca pt a mai ajunge la nivelul ala trebuie sa schimbe modul in care comunica cu electoratul.
      Ca s-ar putea sa descopere ca iau mai multe voturi daca renunta la kkturi progresiste care nu tin de foame gen Lasconi ce homofoba e ca a dat nu stiu ce declaratie, plus sa nu le mai puta in general votantul roman „vai ce prosti sunteti ca nu ne votati”. Scuze peste scuze, toti sunt de vina doar ei nu. Si mai ales sa mai lase la carma partidului pe oricine altcineva decat din gasca lui Barna ca pana acum nu au facut decat sa isi miroasa basinile unii altora la conducere.

      235
    • „Ambele partide au propus candidați ok care știu meserie, japițe care au „furat dar au și făcut”, sau candidați pe profilul votanților.”

      Numele Tuţă si Hopinca va spuneau ceva acum doua luni? Stiti care e experienta lor in administratia locala? Stiti cumva ce meserie au?

      Nu poti sa negi evidente: partidele mari au votanti disciplinati. In special PSD-ul. Poate scoate lejer 3 milioane de voturi si cand o propune pe Dancila la prezidentiale.

      91
    • @silicon E adevărat că PSD cel puțin are votanți mai disciplinați.

      Nu știu de ce Mihaiu nu a performat la 2; părea că face treabă. Doamna Clătite din ce am înțeles a cam dezamăgit la capitolul realizări și a părut prea preocupată cu contrele cu consiliul. Deși poate asta n-a fost vina ei.

      50
    • @silicon_v, aia doi nu sunt chiar neica-nimeni.
      Hopinca a fost prefect al Bucurestiului iar Truta e presedintele PNL Sect 1.

      21
  16. „Mă uitam la cifre: 50% prezență la vot, adică 9 milioane din 18 cu drept de vot. 50% din ei au votat PSD/PNL. 25% din oamenii cu drept de vot, 4,5 milioane adică, au ales. Oare restul cu cine ar fi votat? ”
    Statistica 101. Cand creste esantionul, scade marja de eroare dar nu se schimba procentele semnificativ. Cam la fel e si cu prezenta la vot.

    Comentariu apreciat.322
    • Cei care nu au votat în mod normal ar trebui să aibă o distribuție a preferințelor similară cu cei care au votat. Nu exista motive sa credem că cei care nu au votat ar fi votat majoritar cu unii sau cu alții, doar pentru că nu au fost la vot. Una peste alta se încadrează și ei în media țării.

      122
    • NOU
      #89

      @Ion asta e o eroare logica. De asta trebuie predata statistica in scoala! Cei care au votat nu au, „in mod normal” aceasi distributie.

      Exista posibilitatea ca un esantion din grupul 1 sa fie comparat cu grupul 2 si sa confirme ipoteza (care nu e cazul), dar altfel e irational exinderea preferintelor de la grupul votantilor la grupul absentilor.

      Corect e : Nu exista motive sa credem că cei care nu au votat ar fi votat similar cu cei care care au fost la vot. Nu avem nici motivul sa credem invers. Nu avem o dovada credibila sa sustina una din ipoteze.

      24
    • @alexnicolae Ba da, e un motiv pt care putem zice ca „cei care nu au votat ar fi votat similar cu cei care care au fost la vot”. Se numeste psihologie umana. Nu diferim foarte mult unii de altii, in general vrem cam aceleasi chestii de la viata, doar modul in care vrem sa le obtinem poate diferi. De asta poti sa imparti populatia in cateva categorii mari de votanti potentiali ai unui partid sau altul. De asta ai sondaje sau stiinte ca sociologia.
      Ca nu vrea unul sau altul sa accepte, e problema fiecaruia.

      22
  17. Acum mi-am amintit ca pragul electoral pentru aliante e 8%, va dati seama ca ADR a fost la 0,65% peste prag? (sau ma insel?)

    191
  18. Unpopular opinion: stiti cum observam mereu in jurul nostru ca „viata e grea” dar mall-urile si terasele sunt pline? Asta se traduce si la vot. Ne cacam pe noi ca murim de foame dar de fapt nu e vorba de noi sau de cei din jur, cineva undeva moare de foame. Ei, se pare ca nu prea moare de foame ca altfel ar fi cerut o schimbare. Inseamna ca treaba merge bine cu PSDPNL la putere si opozitia nu are ce sa ofere in schimb.

    Comentariu apreciat.402
  19. Ciuca e demult in campanie electorala. Este impanzita tara cu banere pentru cartea lui, dar e clar si pentru un copil de 10 ani ca nu iti faci reclama la o carte in halul asta…
    https://debanat.ro/2024/06/nicolae-ciuca-poate-sa-isi-faca-din-nou-reclama-la-timisoara-sms-urile-anti-robu-oprite-de-la-transmitere_420012.html

    70
  20. „Nu poți să vorbești doar cu partea progresivă sau doar cu partea coruptă a orașului. ”

    In unele cazuri poti iesi primar votat de 10% din persoanele cu drept de vot, dupa ce ai vorbit doar cu partea corupta, cu dezvoltatori imobiliari si dupa ce ai impartit energizante din camioneta, parizer si carnati si ai cumparat voturi cu 100-200 lei/bucata.
    Vorbesc de orasul ce stabileste record dupa record la alegerile de primar: dupa primarul ales in timp ce acesta era in puscarie si dupa numarul record de candidati, sper ca vom mai bate un record: cel mai mare numar de primari alesi bagati in puscarie.

    153
  21. Nu te supăra dar Ciucă președinte? Dă-o în oștire de treabă. Cât de jos trebuie să mai coborăm? Omul e tufă fără exagerare, comunicarea minte-gură hărăie incontinuu ca un rulment spart, transpiră la greu când citește de pe hârtii și e foarte mândru că și-a făcut toate concediile în România. Să fie sănătos. Nu găsim pe nimeni puțin mai răsărit decît o tufă?

    În 2018, când mai avea șapte luni din mandatul său ca Șef al Statului Major al Apărării până să treacă în rezervă, a declarat că nu intenționează să intre în politică.„Consider atât de sfântă onoarea şi demnitatea de a fi fost şeful Statului Major al Apărării încât, indiferent de ceea ce mi s-ar propune, nu voi face altceva. Odată ce ai fost şeful Statului Major al Apărării… Reprezintă demnitatea cea mai mare pentru fiecare dintre noi. Iar eu consider că nu trebuie să fie în niciun fel umbrită această poziţie de activitatea în alt domeniu.Nu voi face politică. Voi face tot ceea ce îmi stă în putere şi îmi va îngădui viitorul să sprijin această instituţie. Dar nu dintr-o funcţie publică” In 2020 era ales senator de Dolj.

    Declarația care era pe site-ul radioului public a fost stearsă. Oamenii din sistemul de forță nu au ce căuta în politică și nu au ce căuta în administrație. Fiindcă având un ciocan în mână vor vedea numai cuie în jur.

    Altfel deși Guvernul a adoptat proiectul de lege care prevede interzicerea cumulării pensiei cu salariul, Ciucă intră la excepții. Zău ? Era cazul de o excepție aici ?

    În plus „Bătălia de la Nassiriyah” a lui Ciucă e un fake de proporții – umflat de către corespondentul TVR și al Radio România Actualități, Radu Dobrițoiu, fin al lui Nicolae Ciucă, devenit apoi consilier ministerial al acestuia.

    Și mai sunt destule lucruri gri la omul acesta. Ba da, sunt toate șansele să fie mai rău.

    Comentariu apreciat.510
    • bun. ai opțiuni Ciolacu, Ciucă, Geoană și Simion (sau Puric). ce alegi?

    • Începând de anul ăsta am renunțat la răul cel mai mic, am renunțat la votul util, mai bine nu mai votez dacă nu cred în cel pe care pun ștampila. Aștept un candidat de dreapta autentic (PNL nu mai reprezintă dreapta) și surpriza, că sigur o să fie una.

      Asta este, râdem glumim dar nu ne batem joc de vot!

      122
    • Raspund eu la asta ca e usor :)
      Dintre astia 4 probabil Geoana pentru ca e singurul calificat pentru job.
      Bine, as putea sa ma supar ca vacaru’ pe sat si sa o ard superior, nu stiti voi nimic babaieț gen.

      145
    • Cand l-ati avut pe Catarama, nu l-ati pretuit…

      63
    • Dacă își prelungește numele în Ciucaș îl votez. Ludovic Orban nu candidează la președinție ? Trecem de la sas la secui.

      11
    • Simion. Rareș Bogdan e mult mai nociv. Proba: https://m.youtube.com/watch?v=Apb3sHPIhEk

      40
    • Nu știu zău in ce turn de fildeș trăiești, dar Ciucă chiar e bun la ce electorat avem. Încetați să suferiți de sindromul auto-suficientei de tip USR. Ciucă e un mediocru decent.

      010
    • Din toate optiunile listate de Vali și eu zic Geoană. Dar poate că mai avem surprize până în septembrie …

      12
    • +
      Teza lui Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138.
      Dar chiar și fără conținutul plagiat identificat, teza de doctorat a lui Nicolae Ciucă nu are nicio relevanță academică. Nu are o metodologie de cercetare și nici o parte de cercetare, elemente obligatorii pentru o teză de doctorat. Deci prima scuză folosită că a fost întocmită în concordanță cu cerințele legale existente la momentul respectiv este cusută cu ața albă și nu are nici o legătura cu realitatea.

      Prima oară Ciucă cere în instanță suspendarea efectelor sesizărilor și judecătorul Ionela Tudor admite invocând nevoia de stabilitate a țării, în condițiile în care scandalul plagiatului ar fi putut deveni o armă pentru adversarii politici ai premierului, președinte al PNL. Imediat aceasta a avansat spectaculos în carieră , devenind magistrat cu drepturi depline și șefa unei secții nou-înființată la Curtea de Apel București.

      Si al doilea proces deschis pentru 3 sesizări de plagiat se anulează prin prescriere plus fapta nu există de către completul condus de Marius Iosif.
      Sunt indicii că dosarul pe care l-a soluționat a ajuns la complet prin manipularea repartizării aleatorii. Astfel, prin metoda „coperta”, s-a evitat repartizarea aleatorie a proceselor de la Curtea de Apel București. După verificare Curtea de Apel a transmis că a fost vorba de ”o eroare de natură tehnică”. La trei zile după anularea sesizărilor, Iosif a înaintat o cerere de pensionare la CSM începând cu 1 august 2022.

      70
  22. O sa zic ceva controversat. Daca PSD+PNL reusesc cumva sa guverneze inca 4 ani (dupa parlamentare/prezidentiale), fara mari scandaluri, arata o oarecare maturizare politica in Romania.

    Nu cred ca in urmatorii 10 ani o sa mai avem un singur partid care sa aiba 50% din vot si guvernele de coalitie (formate din 2-3 partide) vor deveni ceva obisnuit. Daca partidele accepta asta si formeaza coalitii fara sa incerce sa se faulteze unii pe altii la fiecare pas, e un lucru pozitiv.

    Si zic asta ca om care a votat USR la aceste alegeri.

    165
    • teoretic da. dar toți suntem adormiți de pacea asta generalizată de la centru, in teritoriu lucrurile sunt mai aspre un pic.

    • In teorie pot fi de acord cu tine si sunt de parere ca urmatorii 4 ani vor fi un test major pentru tot ce inseamna clasa politica. Problema de fond care ramane este ca tu ai doua partide care ideologic sunt opuse si care intotdeauna au avut diverse frictiuni. Ideologia,doctrina de partid stiu ca nu conteaza prea mult in Romania, dar uita-te concret sa vezi ce planuri sunt pentru Romania in urmatorii 4 ani si o sa vezi ca tot ceea ce se doreste este pastrarea status-quo-ului actual. Ceea ce in functie de unde te afli poti sa te duci sa girezi prin vot si sa mergi mai departe.
      In acelasi timp ne apropiem de scadenta chestiilor pe care le-am facut sau nu le-am facut in toti acesti ani. 2024 se va incheia si deja discutia este cum o sa se mai mareasca diverse taxe si impozite, din 2026-2027 povestea aia cu uite ca vin fondurile europene si ne salveaza o sa dispara, iar prin 2028 incepe sa iasa primii decretei la pensie plus ca natalitatea nu este wow. Astea sunt lucrurile pe care clasa politica actuala in frunte cu alianta intre socialisti si liberali trebuie s-o gestioneze. Si fix asta ideologiile lor contrare vor fi o mare problema.
      Asa ca nu am o incredere mare ca cineva din clasa politica o sa faca ceva. Ci am doar speranta sa nu incurce, in rest salvarea fiecaruia va fi individuala.

      130
    • NOU
      #111

      @Asdad2005 nu exista diferente mari intre PSD si PNL. Ambele sunt de stanga – in sensul ca militeaza pentru un impact cat mai mare a statului in economie. Nu sunt ideologic opuse, nu am vazut de la PNL ceva propuneri de dreapta (liberalizarea economiei, liberalizarea pietei electorale, garantarea proprietatii private).

      Daca o luam la masuri pozitive sunt random cand la unul cand la altul si deobicei sunt pline de exceptii.

      80
    • @alexnicolae
      Daca vrem sa fim puristi nu stiu ce partid de dreapta in Europa actuala chiar e dreapta, abordarile multora fiind stangiste. In Romania PNL are o singura chestie de care tine cu dinti si cu care nu se poate pune de acord cu PSD: cota unica de impozitare.
      Chestia asta este fix motivul pentru care se vor certa si probabil ca la anul o sa divorteze la notar. Ciolacu fiind un pic mai abil la nivel de comunicare nu vine si spune cu subiect si predicat cota progresiva ci o baga pe aia cu deducerile. Ciuca cand este pe faza(sau e si Rares Bogdan pe acolo) o baga pe aia ca pentru PNL cota unica este o linie rosie peste care nu se trece.
      Incepand cu 2025 tot mai multa lume este constienta ca taxele si impozitele vor creste. Ce nu este foarte clar, este fix modul in care se va intampla. Daca situatia o sa fie foarte maro si o sa ne readucem amintele de vorbele puscariasului de Sebastian Vladescu(ministru de finante in anu de gratie 2009) : nu mai puteam sa mintim romanii se va juca pe toate planurile: curs lasat la liber, crestere de taxe si cu voia dumneavoastra inflatie.
      Asa ca hai sa vedem ce o sa se intample la anu si apoi o sa vedem daca treaba asta cu ideologia chiar conteaza sau nu.

      52
  23. „75% dintre cei cu drept de vot nu s-au prezentat.”

    Votanti reali in tara sunt 14,5 milioane. Diaspora chiar nu conteaza la locale. Au fost la vot 62%, adica cam tot poporul interesat cat de cat de politica. Restul sunt fie foarte batrani, fie foarte saraci, fie rupti complet de politica de ani si ani de zile. Adica oameni pe care nu ii vei scoate in vot in veci la alegeri locale. La cele mai tensionate prezidentiale mai poti aduce inca 1,5-2 milioane de oameni la vot, cu tot cu diaspora.

    Pe scurt: a votat cam toata tara. Asta e rezultatul.

    Comentariu apreciat.291
    • NOU
      #114

      Sunt mai putini de atat, probabil 12-13. Din cei 19 milioane pe care INS in raporteaza umflat, un milion pleaca afara fara sa zica nimic si 20% sunt sub 18 ani.

      Procentul real de prezenta se apropie mai mult de 70% decat de 60%.

      113
  24. Eu vad o scindare. Acesti 4,5 milioane ce au votat eu cred ca sunt bugetari si pensionari. Bugetarii sunt ok: de reforma cu dat afara nu se aude nimic, salariile s-a tot incercat sa se creasca. Pensionarii tot la fel, s-a tot incercat si reusit sa le dea. Cine lucreaza in privat, adica fraierii/sclavii au devenit o minoritate. Firmele mici se tot duc in cap dar nu le pasa. Alea mari incep sa scartaie dar nu le pasa. Datoria e tot mai mare dar nu le pasa.

    205
  25. Eu nu inteleg unde dracu votati voi de vedeti atatea cacaturi. Eu, undeva prin sect 3 aveam numai tantici de 60+ la impartit buletine si n-am vazut niciodata nicio greseala
    (si nici nimeni de la mine din bloc n-a vazut)

    151
  26. Mai degraba Firea presedinte decit Ciuca vs. Ciolacu vs. Simion…

    413
  27. Am urmărit în direct când venise Băsescu să voteze. A așteptat cuminte la coadă, peste 10 minute. Mâna stângă îi tremura într-un hal fără de hal. Cea dreaptă o ținea de obicei în buzunarul de la pantaloni. La un moment dat încrucișase mâinile la piept, ocazie cu care mâna bucluașă îi făcea tot torsul să-i tremure. Nu cred că era beat sau în sevraj alcoolic. Cred că are probleme neurologice.

    100
  28. Daca reusesti sa-l aduci pe Ciuca la un interviu cum ai facut cu Basescu, eu il votez.

    15
    • Măcar votează un mediocru nu o tufă de Veneția. Radem, glumim , votăm dar nu ne batem joc :)))))))

      00
  29. NOU
    #124

    „nu au cu cine sa voteze” – nici nu se informeaza. Stau pe tiktok, sunt la curent cu toate barfele dar sa se informeze despre politica si candidati nu.
    Pentru Iasi, vazusem un comentariu „mai bine il votez pe Chirica pt ca deja a furat si nu mai are foame, o sa fure mai putin decat daca venea cineva nou”. Pai cu mentalitatea asta … o sa ajungem departe

    21
  30. La Iasi Chirica a cistigat mai mult datorita celor ce au votat ca tontii pe ex-liberalul ajuns USR-ist si mai ales celor ce au stat acasa sau au avut ei ceva mai bun de facut…

    10

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile