Note din camping

It’s a national pasttime now.

  1. Am renunțat la tacâmuri de plastic. Am avut inspirația să iau niște furculițele normale, au fost ce trebuie. Având un anume model, știam că sunt ale noastre, că am fost mai multe familii. A fost mișto să putem înțepa carnea ca lumea. Iar cu cuțitele, e bine să ai o pilă de ascuțit în bagaj, că mereu descoperi că ai un cuțit de ascuțit. Mora Companion e un cuțit extrem de mișto și de versatil.
  2. Luați-vă veselă normală, nu din aia de plastic. Un burete și un detergent nu ocupă mult loc. Au avut colegii niște farfurii din astea, au fost foarte bune și rezistente, nu am mai folosit farfuriile noastre de plastic.
  3. Lemnele se cară cu o chingă sau o funie. Dacă aveți prin mașină așa ceva sau chiar o chingă normală, aia e foarte bună. Nu te zgârii, nu te murdărești, poți căra/trage triplu decât dacă le iei în brațe.
  4. Tot cu lemne, un fierăstrău pliabil (eu am Gerber Freescape), dar și un din ăla simplu merge. Nu luați din alea cu lama de 18cm, o să plângeți, mergeți spre 30-40cm (gen ăsta).
  5. Mi-aș lua asta sau asta, dar parcă mi-aș suda o piuliță de un băț și mi-aș face singur unul.
  6. Ăia care ați zis acum niște ani că Pinguin Scout e strâmb, raportez că nu e strâmb, așa e el. Pentru vânt și un pic de ploaie e ok.
  7. Autan is king. Cel puțin până seara, când se lasă frigul și dispar toți țînțarii.
  8. Am explicat la 3 oameni diferiți faza cu dormitul în hamac și cu chingile de agățare. Sac de dormit cu glugă (eu am folosit un MilTec Aviator), nu din ăla de vară, eventual un izopren dedesubt, și nu-ți pasă că afară sunt 10 grade.
  9. Au venit doi jandarmi, au dat bună ziua, au zis că e de datoria lor să ne informeze să nu facem mizerie și să aruncăm gunoi, dar au văzut sacii de gunoi, sortați pe plastic și sticlă și s-au înseninat.
  10. Mă gândeam la asta cu gunoaiele și la mizeria lăsată, în contextul în care din ce în ce mai mulți oameni se îndreaptă spre acest gen de ieșiri, poate că ar fi util un video care să explice câteva chestii, cum ar fi Leave No Trace.
  11. Oamenii vin la 12 și vor să prindă locuri bune de întins cortul.
  12. Am stat între două găști, dar destul de departe să nu îi auzim pe unii când s-au certat seara și unii au dormit afară, iar ăilalți erau 3 mașini de cretini la până la 1 noaptea au ținut-o numai în bumți-bumți, cu pauză regulamentară când au plecat să taie un copac. Sunt un om rău că le doream un accident, poate se oprea muzica.
  13. E mișto că eu am loc de bagaje într-un hatchback și unii vin cu breakul burdușit până sus și parcă mai aveau chestii de luat, pentru ca la final să nu le folosească. Jumătate de camping e despre asta: despre cum avem, le luăm, dar nu le folosim.
  14. Tot caut un ceas outdoor de până în 40mm care să aibă iluminator și să nu arate butucănos. Sau, alternativ, ceva cu adevărat fosforescent, nu din ăla de e fosforescent juma de oră și după aia gata.
  15. Aș vrea să vă spun că nu am văzut o familie care avea KFC pe care l-au încălzit pe foc. Sper. Sper să fi fost altceva în cutii de KFC. Droguri, măcar atât.
  16. Cuburile de aprindere sunt bestiale. Eram 2 generații acolo, toți am fost de acord că sunt ceea ce trebuie.
  17. N-am făcut poze. N-am avut semnal la telefon. N-am murit.

 

 

pregatiri-302

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

135 comentarii

  1. La punctul 14, cred că vrei ceas cu tritium care ține 20 de ani. E slab radioactiv dar hei, it’s what the big boys use.

    https://www.watchuseek.com/threads/tritium-watches-with-smaller-case-diameters.2912098/

    00
    • 280€ traser. geez. de banii ăștia, îmi iau un chinez să îmi lumineze când am nevoie.

    • Eu folosesc si recomand https://www.casio.com/products/watches/classic/f91w-1 Best value for money

      00
    • I know… „fosforescența adevărată”-Navy-seal-luat-gâtu’-la-dușman-la-lumina-ceasului costă.

      Oricum să știi ora e overrated pentru camping, de la o oră încolo se doarme dacă nu ești insomniac sau over 65. Ok dacă elicopterul vine să te „extragă” la oh-fourhundred hours da, altfel plm, aprinzi telefonu’, o lanternă, ceva.

      00
    • Ah, am uitat. Eu când purtam ceas aveam mai multe Timex-uri cu indiglo care erau foarte ușor de citit noaptea dar, cum ziceam mai sus, nu mă uitam așa des la ele. Că afectează bateria, asta este. În scenariu prepper 5 ani în pădure contează, altfel nu – deși o poală de baterii costă f puțin.

      00
    • Daca vrei Casio gshock subtirel cauta seria 2100.
      Cat privește fosforescenta daca vrei sa lumineze permanent cauta ceva cu tuburi de tritiu, dar nu sunt char ieftine.
      Altfel, alea cu substanta luminoasa sa te tina toata noaptea ar fi, vezi divere de la Seiko dar nu cred ca e ceea ce cauti.

      00
    • Folosesc gshock DW5600 pentru camping si motociclit, e mic si plat fata de altele, incape lejer sub mansete, rezistent ca un tanc si super comod, illuminator. Design clasic deja de 30 de ani, il poarta si Keanu Reeves in Speed :D

      00
    • De 280$ îți iei câteva seturi de bureți pentru căștile alea sennheiser.

      00
    • NOU
      #10

      Ce s-a intamplat cu „bat de cribrit aprins langa ceas, noaptea”?

      00
    • Chiar așa, ce-a avut Weekenderu’ de l-ai dat? În afară că Weekender sună a Pantofar…uite, Timex Expedition Camper T499979J looks nice. Știu că Timex e un fel de KFC al ceasurilor dar nah, îți faci treaba.

      00
    • nu știu, nu îmi plăcea cum stătea pe mână.

    • Fair enough.

      00
    • Smartwatch-urile lumineaza singure ecranul, numa zic.

      00
    • Am un traser p96 outdoor pioneer, e 42 44mm dar nu pare mare sau incomod. Tocmai pt iesiri in natura l am luat. Mai sunt maratho, khs, luminox. Poti gasi ok si la SH.

      00
  2. Deci ati stat intre 2 grupuri sa nu vedeti ursul de aproape.
    Mai adauga adunatul alimentelor seara si curatenie sa nu fie ceva ce poate atrage cainii/ursii noaptea.

    00
  3. Frumos, elegant, cât de cât

    00
    • Adaug si eu. Foarte bune informațiile. Abia astept sa-mi creasca flacaii , poate poate merg si eu la camping cu ei :)) (si le si place)

      00
    • @IonutO, copiii sunt cei mai entuziasmați de camping, de obicei cu adulții ai probleme :)

      Dacă vrei să fie o experiență cu adevărat reușită (peisaje frumoase, curat, băi cu tot ce trebuie, fără cocălăreală și gălăgie), fugi pe undeva prin Austria (bine, după ce o să treacă nebunia asta), dacă ai bafta să stai prin vestul țării faci o zi. Noi am fost când avea copilul 5 ani, s-a distrat de minune, dar vesticii vin cu copii și mai mici, vezi o groază de gâlme mișunând toată ziua desculți, numai în pampers.

      00
    • @aditzah cred ca asta e sansa mea sa mai merg in camping fara ursi si fara manele, sa merg in Austria, ca la noi…..

      Am fost duminica in Cheile Varghisului pentru prima oara, am zis sa prospectez si cum e campingul.
      Era puhoi de lume, ne-am pus mastile. Veneau aia cu masinile pana in chei si tot praful starnit le intra la oameni in corturi si in ceaune. De ce ai plati 20 lei sa intri cu masina 300 m, cand oricum mergi pe jos 4 km?

      Un lucru pozitiv observat, nu era nici un muc de tigara pe jos, gunoiul pus in saci.

      00
  4. 8. Cate ore/nopti crezi ca se poate dormi in hamac pana sa te ia spatele? Am dormit de curand vreo 6h si m am trezit handicapat desi ma facusem cat de comod am putut.

    00
    • hamacul trebuie să fie cât mai drept atunci cât te așezi în el, cu minimă curbură la fund. după 2 nopți, raportez, nu am nimic, dar eu și fac activitate înainte și după, nu lâncezesc toată ziua și apoi mă plâng că mă doare spatele.

    • Spune-ne si cum te-ai culcat (nu doar cum te-ai trezit) sa stim daca e de la hamac sau nu.

      00
    • Cu o fată ca nu ma dau cu barbatii

      00
    • in hamac trebuie sa dormi pe diagonala ca sa nu te inconvoi precum o bananutza, de asemenea o saltea gonflabila buna ajuta
      hamacele mai fancy (hennessy ?) sunt concepute si cu un fel cutiuta din material in care-ti incap picioarele , altfel te trezesti cu ele amortite de la presiunea dormitului in diagonal

      00
  5. Ai dreptate cu fierastraul, mai mare e mai bun si diferenta de greutate e minora fata de beneficii. Eu am un ceas casio W 218H-3A si mi se pare prea finut pt mana mea. Nu are cum sa fie butucanos pe a ta. Poate iti place. Oricum, pt outdoor si alte medii mai „dure” prefer Skmey.

    00
  6. N-am fost niciodată în situația de a nu mă descurca cu fierăstrăul clasic de la briceagul Victorinox.

    00
    • Fierastraul de le Vic (mai ales de la cele de 111 su 130 mm) e o scula foarte faina si potenta pt dimensiuni. Dar nu o poti compara cu un fierastrau de 18 cm. E bun in rucsac, cand mergi cu masina ai alte variante mai bune.

      00
    • nu comparam, ziceam doar ca la nevoile mele n-am simtit nevoia de altceva mai mare/bun etc..

      00
  7. 18. O lada frigorifica plina cu apa, suc si bere.

    00
  8. Din ce inteleg a fost camping lângă portbagajul mașinii.
    Atunci de ce discutam că lasam plasticurile și folosim inox?
    Alea sunt pentru camping la drumeție, când trebuie sa reduci greutatea/volumul bagajului la maxim.
    Când am mers la camping lângă mașină am luat inclusiv farfurii de porțelan (dacă nu le trântești acasă nu le trântești nici la camping) + scaune, mese și pat pliabil. Dacă nu le cari în spinare comfortul aproape ca cel de acasă rulz.

    00
    • ți-am aprobat comentariul doar ca să îți confirm că urmează să spui o prostie atunci când începi cu „din ce înțeleg”. yep.

    • Rasta, poate par eu idiot, dar cănile pe care le folosesc in casă sunt 2 de inox de la Decathlon și pentru mâncat farfuriile de inox, asta în casă.
      De ce? Sunt cam împiedicat și am spart destule din porțelan. Defect de fabricație. Nu sunt cel mai finuț om

      00
    • @Ionut M a spus omul ca daca nu le spargi acasa, nu le spargi nici la camping. Daca tu reusesti sa le spargi si acasa, da, are sens sa folosesti de inox. Depinde de la persoana la persoana, eu sunt de acord cu rasta, daca nu trebuie sa cari echipamentul in spate atunci nu are rost sa cumperi echipament special pentru camping, merge si cel uzual de acasa.

      00
    • rasta, lumea foloseste plastic ca sa nu stea sa spele. Dupa ce termina le arunca pur si simplu.
      Plus ca nu sta nimeni sa stabileasca cine ia tacamuri/ farfurii sau sa le imparta la final.

      IonutM, vorba cantecului : „cana sa fi fost de fier / ce brand aveam” : ))

      00
    • rasta: de fapt pe cocaluri folosesti farfurie de tabla si cana de tabla. Mai poti incalzi in ele, sunt destul de usoare, nu tre sa le strangi dupa. Ce faci cu aia de plastic pe coclauri? o arunci in foc?

      00
    • Ce faci cu aia de plastic pe coclauri? o arunci in foc?

      sânziana negru așa ar face.

    • @animaloo: plastic nu inseamna unica folosinta, sunt farfurii de plastic dur pe care le speli si le iei inapoi acasa. Daca iei dupa tine topor, fierastrau, pila de ascutit, hamac, chingi si tacamuri normale, chiar trebuie sa-ti incalzesti mancarea in cana din care bei?

      00
    • Cine mai foloseste vesela de plastic de unica folosinta in 2020? Se mai gasesc de cumparat?

      00
    • „Daca iei dupa tine topor, fierastrau, pila de ascutit, hamac, chingi si tacamuri normale” – eu vorbesc de mers pe munte tu nu stiu despre ce vorbesti

      00
    • Eu vorbesc despre ce vorbeste si restul lumii de prin comentarii, de stat cu cortul langa masina si de faptul ca nu e nevoie sa iei de inox pentru asta. Poti sa stai langa masina si daca mergi pe munte, nu sunt lucruri care se exclud reciproc.

      00
    • te uiti si matale la ce scrie omu care porni firu?

      00
    • Nitel offtopic – am luat de la Lidl niste tacamuri de unica folosinta din lemn (e drept, pentru ceva petrecere, nu camping). Ma gandesc ca-s ok si la camping, aprinzi focul foarte bine cu ele.

      Nu de alta, dar tacamurile de inox trebuie spalate si chiar detergent bio de vase n-as pune cand ma duc cu cortul.

      00
    • problema pe wild camping (fara masina) e ca ai nevoie si de spatiu. Bine, eu is ciufut maxim la tacamuri asa ca nu prea pot sa suport furculitele alea de lemn. Nici macar furculingura aia de la decathlon nu pot sa o folosesc.
      „detergent”. Stergi cu un servetel uscat si aia e. nu e ca si cand manci in conditii ultra igienice pe sus pe acolo, deci e musai detergentu

      00
    • Vesela in general o folosim de plastic cu ceva vase de dural in care gatim, noi le caram in spate de multe ori si pe distante mai mari. Pentru tacamuri m-am dedat la un Spork de titan si nu-mi pare rau. E aproape la fel de usor ca ala de plastic fiind in acelasi timp rigid ca un tacam de metal.

      00
  9. Dormitul in hamac e un fel de kinder surprise pt urs?

    00
  10. astept cu interes momentul in care iti dai seama ca stai in brasov si te apuci de pescuit

    00
    • am tras zilele trecute un video despre economia mersului la pescuit. estimez minim 5 ani :D

    • nu stiu ce ai calculat, dar trebe sa stii ca pescarul se aseamana pestelui vizat, d-aia cetin pescuieste la crap.
      tu trebe sa te apuci de pastrav, unde desaga e mai usoara si peisajul mai variat :)

      00
    • Sa nu te auda Cetin ca iti trimite carasi

      00
    • nu, eu am altă teorie. pleci la pește când nu mai vrei să stai pe acasă, că te disperă familia :D

      (mă rog, în cazul lui nu se aplică, el merge și cu familia, dar sunt unii care fug in weekend cât mai departe)

    • pescuitul nu e atat de scump cum crezi… iar daca te gandesti de apucat you better start small.

      Pe vremea mea, cand am inceput eu, se incepea cu pescuitul cu varga la pluta… acum multi incep cu pescuitul la spinning.

      Oricum e un hobby care cere dedicare si daca miza e prinsul pestelui trebuie sa ai rabdare pana inveti cum sa prinzi ori de cate ori mergi la pescuit.

      Pentru inceput 4 vergi, niste linii (sa zicem vreo 10) prelegate eventual niste carlige gata legate mai mult de 500 lei nu costa ca sa iti dai seama ca vrei sa te apuci de pescuit sau nu. evident gasesti si mai ieftine poti iesi semnificativ mai ieftin dar cu febra musculara.

      00
    • @vali la pește merge o anumita categorie profesionala, cand trebuie sa-i dai partea. Restul merg la pescuit.

      00
    • Socra-miu, mare pescar :))))))))))))) Omul era plecat 7-7 in cursul saptamanii la serviciu si in weekend la peste tata. Acum ca a iesit la pensie a plecat inapoi in Moldova si si-a lasat nevasta in Buc. Mare iubitor de familie :))))))))).

      00
  11. Nu merci! Prefer sa ascult muzica vecinilor din confortul casei personale.

    00
  12. unde ai fost?
    poti sa recomanzi cateva campinguri decente (aerisite/fara manele/fara urs)? ms!

    00
  13. Am fost cu un amic cu cortul in Vama Buzăului. Omul a spart 2K lei in Decathlon și a venit super pregătit: toaletă portabilă, duș făcut el din stropitoare de plante, topor, grătar+ceaun cu trepied, hamac, felinar, luminițe decorative, masă, farfurii, scaune,saltele etc. A umplut mașina + cutie portbagaj. Și-a luat tot ce trebuie pentru că avea și 2 copii mici pe lângă el.
    Idee e că mai mult a muncit decât s-a relaxat, dar pentru unii munca e relaxare :)

    00
  14. Doar pt. punctul 12: pentru mine asta a fost principala problema ani de zile, indiferent ca vorbim de munte, mare, cort, hotel, etc. Suntem campioni la cacanari care s-au nascut „veseli” si sunt porniti sa se distreze fara sa tina seama ca-i deranjează pe cei din jur. Cum eu sunt genul care se trezeste devreme ca sa plece pe traseu sau sa prinda un pic de rasarit la mare dar la 10 seara sunt in pat, va dati seama cum ma odihneam noaptea. Asa ca m-am obisnuit sa folosesc antifoane si inca doar la o ureche, la cea de pe perna nu. Cele mai bune cunt cele de tip bradut. Nu rezolva basii dati la maxim, in rest e ideal, pana dimineata dormi neintors.

    00
    • Am fost si eu in weekend cu cortul. Evident am avut langa mine niste unii care au pus muzica la ditai boxa si puneau sarba (???).
      Pe la 11 n-am mai mai rezistat si i-am rugat frumos sa dea muzica mai incet ca lumea s-a culcat in jur. S-au conformat si dupa alte 10 min au inchis-o de tot.

      00
    • Wow. Ionuț a dat de romani civilizați?

      00
    • Sunt oameni care inteleg pur si cu suflet ca asta inseamna sa iesi la gratar, fie el munte sau nu. Ca daca tot ai iesit pana la munte, baga-ti muzica, care o fi ea, la maxim, sa nu te auzi cu ceilalti. Mi-am facut ziua de nastere la cumnati, in voluntari. primul lucru a fost sa bage boxa la maxim, sa nu ne auzim, posibil ca sa stie si vecinii ca uite astia au carne. A fost oribil pentru mine, intr-un final i-am rugat sa stinga.

      00
  15. În ce zonă ai fost la camping? Pare prea mișto poza – daca o fi reală și nu de stock.

    00
  16. Eu tot nu inteleg de ce cand se merge la camping/gratar trebuie sa stai impreuna cu alti oameni (mai ales la gratar- zici ca e pe Magheru)? Pana la urma vrei sa scapi de aglomeratie si alti oameni cand mergi in natura.

    00
  17. stii ce nu inteleg eu? care e faza cu campingul. pot intelege ca mergi pe jos tzaspe km, faci camping, intinzi cortul etc. dar de ce sa mergi cu masina, sa stai incomod pe jos, printre tantari si alte insecte pentru a manca ceva ce poti manca si acasa, bine mersi?

    • nu stiu daca de acasa vezi toata galaxia noaptea.

      00
    • 1. în unele zone, de la locul de camping poți face face trasee. pe jos.
      2. nema internet și semnal la telefon. liniște. susurul apei.
      3. copiii au un teren de joacă de mărimea terenului de fotbal.
      4. ieși din orașul îmbâcsit.
      5. întoarcerea la rădăcini. știi cum e… :D

    • @Arhi da, asta e si parerea mea. Daca nu mergi cu cortul in spate pana la locul de campare nu se pune! Daca mergi cu masina, de ce sa nu te opresti direct la hotel? Ca e cam 80% aceeasi chestie. Mai bine intind cortul in gradina! Am si acolo susur de apa si cerul instelat…

      00
    • pai, sa vedem. folosim camping pe post de”locul de campare salbatic”
      la camping stau la 2 pasi de mare. Acasa nu
      la camping am stat la foc pana la 2 noaptea, langa mare. Acasa mai greu cu focu
      la camping eram in pulia. acasa nu

      00
    • Galaxia se vede și din pensiune, nu contează să fie pereții de cârpă. Altul e șpilul la cort (nu cred că îl știu eu, dar trebuie să fie unul).

      00
    • Apropo de „2 pasi de mare”:
      Am campat odata la 2 pasi de râu. Mancat, baut pe o lespede de vreo cativa mp care ajungea pana la mal. Lasat acolo la uscat tacamuri, farfurii, caserole, puse frumos pe niste servete de panza. Dormit in masina vreo ora (era break si am rabatat bancheta). Ne-a trezit zgomotul apei. Ori venise râul mare ori era vreun stavilar in amonte care a fost deschis. Masina mai avea doar rotile din fata pe uscat. Lespedea era cam o juma de metru sub apa. Daca ar fi fost noaptea si dupa betie ne trezeam plutind pe râu in jos.

      00
    • Nu cred că mâncarea e principalul motiv pentru care oamenii merg cu cortul.

      Anul acesta am mers și pentru drumeții (făcute cu punct de plecare din locul de campat), dar și pentru relaxare.

      E o senzație plăcută să îți petreci ceva timp în natură, chiar dacă mașina e la câțiva pași – important e să nu fii lângă drum/civilizație. Aer (mai) curat, pădure, iarbă, apă, cerul liber și toată senzația de „a construi ceva” pe care o experimentăm în diferite forme (lego, monopoly ș.a). Presupun că e un exercițiu împământenit în unii dintre noi, să ne facem spațiul nostru „din nimic”, iar unora chiar le place.

      Cu privire la dormitul incomod, bă, da, așa a fost până la 18 ani, dar de când am descoperit corturile ceva mai calitative, izoprenul, salteaua gonflabilă (care e must have) … e chiar o delectare.

      00
    • @Arhi N-ai tu cum sa intelegi, pentru ca nu esti sarac! :p

      00
    • …de când are asfalt pe stradă s-a șmecherit tătarul. se vede că nu mai e sub influența sârmei.

  18. 3. Noi am stat la un camping unde ne-au dat lemne de foc la discretie, gata taiate, plus roaba ca sa le caram. Am dus doua, a iesit un foc de povestit nepotilor. Ne-au dat 5 l apa plata si saci de gunoi. Gard electrificat, nu intra ursul.
    4. fierastrau Bellota din Dedeman. super bun, are tais de Silky si e de 4 ori mai ieftin.
    5. am luat gratar disc din Dedeman, cu maner la 85 de lei. super fain.
    7. daca nu va place Autan sau vreti ceva natural, gasiti la Noriel de la Chico, spray, roll-on si servetele.
    16. da era sa o patim, ca nu aveam, noroc ca vecinul de langa noi a vazut si ne-a dat din alea cu kerosen. a luat-o ca la decolare :)

    00
  19. Citeam azi un showerthought pe reddit: „Camping is more of an exercise in planning than in surviving, unless planned very poorly.”

    Pare ca se potriveste cu ce-ai descris tu.

    00
  20. Pentru ceas poti merge pe un model de genul acesta:
    https://amzn.to/31EmtZt
    sau un Seiko automatic:
    https://amzn.to/3itBL9Z

    00
  21. Salut, ce urmeaza sa te intreb o sa para stupid, dar sunt novice in ale iesirii cu cortul si vrem sa facem o iesire in 2 saptamani.

    Ne gandeam la Diham – Valea Cerbului si sa punem cortul acolo peste noapte.

    1. Se poate pune cortul oriunde sau trebuie numai in zona de camping?
    2. Se poate face focul numai in zona de camping? Asa mi s-ar parea logic, dar am zis sa intreb.

    00
    • nu știu zona, n-am mai fost de mult acolo. poate știe cineva mai bine și te lămurește. nu e o întrebare stupidă.
      dacă vezi locuri unde a fost făcut focul, poți face și tu focul acolo.

    • Următorul proiect, când o să am chef de stricat, bătut joc de materiale și distrus, o să fie o sobă de tip rachetă.
      Da, se pot cumpăra de pe olx de-a gata, dar pentru pura plăcere o să incerc să fac una, ca să văd ce iese.

      00
    • Acum 2 saptamni era interzis campingul in Valea Cerbului si Padina. Zonele erau patrulate intens de Jandarmerie.

      00
    • valea cerbului langa gura diham chiar daca ar fi permis a ajuns prea prietenoasa cu ursi
      incearca in zona cabanei voina, cea din muntii iezer
      s-au retrocedat niste terenuri vizavi de cabana si respectivii au amenajat locuri de rulota/cort.
      e usor aglomerat in weekend insa destul de safe daca faci prima iesire (ai backup cabana)

      00
    • Din cate stiu pe Valea Cerbului a cam fost interzis off-campingul, ramane sa te bagi doar in zonele amenajate (daca exista). La fel s-a intamplat si la Cheia sau Padina. Legal, cortul trebuie sa-l pui doar in spatiile amenajate, in rest nu ai voie. Practic, poti sa-l pui oriunde atat timp cat nu esti pe o proprietate privata sau in locuri marcate cu „camparea interzisa” ca sa nu risti vreo amenda. Nici in rezervatiile naturale n-ai voie, doar daca te prinde noaptea pe traseu si esti nevoit sa te opresti pana dimineata. Insa cum rasare soarele trebuie sa te misti. Focul nu ai voie sa-l faci in padure si nici in rezervatii sau arii protejate (aici ai voie doar cu primus chiar daca esti intr-o zona amenajata). Totusi, daca vrei sa faci un gratar ai grija sa ai unul portabil, cu tava (sa nu fie nimic care arde direct pe pamant). Evident ca resturile le strangi si le arunci la gunoi cand revii in oras. Daca respecti niste reguli de bun simt nimeni nu-ti da amenda, cel mult te obliga sa pleci de acolo daca ceva nu le convine. Eu am fost recent la Plaiul Foii (Zarnesti) in off-camping si a fost ok (chiar a trecut masina jandarmeriei de 2 ori si n-a zis nimic, la nimeni). Acum cateva saptamani am mai fost intr-un camping amenajat la Clisura Dunarii si a fost super ok (aveau toalete si dusuri foarte curate si dezinfectate, curent electric, frigider si wifi).

      00
    • Bai, multumesc tuturor de raspunsuri, ma bucur ca am intrebat.

      Acuma insa nu (mai) am nici o idee unde sa mergem.

      Prin urmare, stiti vreun traseu frumos pe care sa il putem face la pas (2-3 ore) si sa se termine cu un loc de campat decent?

      Ceva facut de voi si care sa fie ok, ca de gasit pe internet ma pricep si eu dar se pare ca realitatea din teren e alta.

      Multumesc anticipat.

      00
    • Ne gandeam la Diham – Valea Cerbului si sa punem cortul acolo peste noapte.

      Din cate stiu, Consiliul Local Busteni a interzis camparea pe Valea Cerbului. Uite – https://www.b1.ro/stiri/eveniment/se-interzice-camparea-rulotelor-pe-valea-cerbului-busteni-323438.html

      00
    • NOU
      #95

      Salut,

      Va intreb si eu o chestie, pentru ca nu inteleg..
      Eu am facut focul impreuna cu cativa prieteni la Balea Lac, in zona de camping unde erau vetre de foc recente dar cei care colectau taxa de camping ne-au impus sa il stingem, spunand ca jandarmeria e in patrula in zona si ca nu vor sa aiba probleme. In plus cativa tipi de la cabana au strigat la noi sa stingem focul (cred ca erau de la administratia cabanei).
      Ulterior am incercat sa inteleg ce stipuleaza Legea picnicului, cica numai in spatii special amenajate ai voie (vina mea ca nu m-am informat in prealabil). Asta inseamna ca nu mai ai voie sa aprinzi focul absolut in nicio zona din natura in tara asta afara de spatiile special amenajate / semnalizate in acest sens? E vreo diferenta intre a face focul la gratar sau a face foc direct pe pamant?

      00
  22. 7. Ti-as recomanda sa incerci si citronella spray / lemongrass oil spray. Au fost n dati in care Autan nu facea fata, iar cu citronella nu se mai atingea nimic de noi. Si in Delta, si in Apuseni.

    00
  23. Daca faci off-camping, cand iesi noaptea din cort sa faci pisu, incearca sa faci pe aproape dar discret (oricum e intuneric). Nu iei lanterna (chioara) si mergi in padure pe deal/munte vreo 50-100 metri ca s-ar putea sa te intersectezi cu ursul. Apoi vii in viteza langa cort si trimiti pe altul mai breaz sa adune niste crengi/copaci uscati si sa le dea foc (ca e ursul in preajma). Si faci zgomot pana la 2 noaptea!

    00
    • Foarte multe detalii specifice… I s-a intamplat unui prieten?

      00
    • @unsirb: nop, vecinii de cort, aflati la 20 de metri. Ce-i drept eu m-am bagat peste ei, adica am venit ultimul, undeva in zona Plaiul Foii (nu prea gaseai locuri libere, doar daca mergeai mult spre munte). In fine, pe la 11 noaptea au vazut ursul in padure si s-au gandit ca e bine sa faca un foc mare de tabara (mai mare decat cel facut la 9 noaptea). Apoi au stat la barfa pana la 2 dimineata, sau cel putin atunci cred ca am adormit si eu. Apoi, inca o chestie ciudata. Nu inteleg de ce ai merge cu masina pe drum forestier dupa 12 noaptea si pana dimineata! Cred ca am numarat cel putin 10 masini care au trecut pe drum. Oare s-au intalnit toti cu ursul, si-au bagat picioarele si au plecat acasa in toiul noptii?

      00
  24. Foarte util articolul!

    Eu așa ceva folosesc ca tacâmuri, plus ceva ‘brișcă’ mai serioasă: https://i.imgur.com/KEZindK.jpg

    Farfuriile acelea sunt chiar utile, cred că o să luăm pentru următoarea ieșire.

    00
  25. #14 https://www.chrono24.com/traser/h3-100163-p59-type-37mm-3atm–id15950252.htm

    80% din pret e doar tritiul.

    Gasesti si chinezarii cu tritiu. Tot Ronda au inauntru doar ca are 1 rubin in loc de 5. Mecanismul cu 5 costa vreo 40$, ala cu 1 costa vreo 16$. Alea chinezesti nu stiu cat tin la apa…

    00
  26. La punctul 5 mi-ai dat o idee. Eu nu am aparat de sudura dar iau tija filetata de M8 din Dedeman. Au si de inox.

    https://www.dedeman.ro/brasov/tija-filetata-din-inox-a2-din-975-diametrul-m8-1-m-lungime/p/1039799

    Si ii atasez un gratar de fonta:

    https://www.dedeman.ro/brasov/gratar-fonta-383013-pentru-camin-monolitic-a15-250-x-250-mm/p/2022714

    00
  27. bag cracii, am fost pentru doua nopti. Am umplut portbagaju la forester, pentru ca deh, fiind prima data cand am facut asta am cam pus „sa fie” de toate.
    3 scaune, cortu (macar nu l-am luat pe ala mare), sacii de dormit, 20 de beri, 4 sticle de vin, 2 undite, punga cu cacaturi de pescuit (folosit o undita si un ac) etc etc etc.
    Am invatat ce sa nu mai iau si n-am inteles de ce nu am mai facut asta.
    Pentru locu misto am mers de vineri seara. Gasit chiar un loc de campare salbatica ultra misto – locul de cort era plat si mare

    00
  28. Pentru punctul 14.
    Dacă mergi pe varianta cu tritium (nu are nevoie de încărcare de la lumina), îți recomand ceva de la Marathon ( https://www.marathonwatch.uk/collections/quartz-watches/products/marathon-gpq-with-date) sau Luminox ( https://uk.luminox.com/collections/watches/products/leatherback-sea-turtle-39-mm-outdoor-watch-0301-l) . Sunt cam entry level pe segmentul ăsta, dar tot vei da ~250 euro pentru o varianta simplă.
    Alte opțiuni mai sunt de la Timex, ceva cu Indiglo: https://www.amazon.de/dp/B00HF49WWG/ref=cm_sw_r_cp_awdb_btf_t1_C2NmFbS8KPCPJ.
    Dacă nu, sfântul Gshock. Pentru modele mai puțin butucănoase poți sa te uiți la seria 5600/5610 ( https://www.google.ro/aclk?sa=l&ai=DChcSEwj34o7cg5PrAhWc3hgKHfpTBWQYABAFGgJsZQ&sig=AOD64_1Bs1loOPQzORcBqpD8dq74nXERHw&ctype=5&q=&ved=2ahUKEwjhlIbcg5PrAhUzi8MKHV4yBJ8Qwg96BAgLEAo&adurl= ) sau 5500 ( https://www.amazon.com/dp/B07K7T1QVJ/ref=cm_sw_r_cp_awdb_btf_t1_77NmFbZYMPVRJ ). Sau Baby-G, dacă nu te deranjează că scrie asta pe ceas. :/

    00
  29. NOU
    #110

    Toate sunt solare si au illuminator (recomand pe primul si pe al 3-lea):
    G-Shock GW-9400-1ER – 1300 lei
    G-Shock GPR-B1000-1ER RANGEMAN – 3900 lei
    G-shock GBD-H1000-8ER G-SQUAD – 2500 lei (merita daca ajunge sub 2000 lei, best one)
    G-Shock GW-B5600BC-1BER – 800 – 1050 lei (e mic)

    Garmin Fenix 6X – 4000 lei (e cel mai bun, n-as lua asa ceva pentru mine, dar poate pentru tine e tot ce iti doresti).

    00
  30. Bai, da’ ceasurile alea cu 19 melodii pe care faceam concurs cine poate opri cronometrul la 0.01 nu-s bune ?
    https://www.japora.ro/ceas-unisex-casio-standard-a163wa-1q-retro/

    00
  31. Salut, am venit să subliminez că-n limba română ”versatil” înseamnă ”schimbător, nestatornic” și se referă la persoane. Pentru orice altceva există ”polivalent” sau ”multitalentat”. :)

    Mx

    00
  32. Si as fi jurat ca asta cu campingul este exclusiv o chestiune din cercurile de naturisti, schimbisti, ceva gen pretext de multa …naturalete si cunoastere intre familii. Nu ca ar fi ceva rau

    00
  33. Regula 0: Sa nu te apuci de baut pana nu montezi cortul. https://ro.pinterest.com/pin/255720085075323549/

    00
    • Se poate si mai rău.
      Eu am plecat in ’90 înspre munte (urma să ne întâlnim toți în Brașov) și m-am trezit abia în Mangalia! Aveam un rucsac de 30 de kile în spate și când am montat cortul în 2 Mai, mi-am dat seama că uitasem bețele acasă!

      00
  34. Un pic offtopic, că nu-i ceas, îi compas. Suunto. Dar l-am luat la prima tură recent, deși îl cumpărasem pe la începutul anului. E așa de fosforescent că seara cînd (abia) mai vezi harta, dacă-l pui pe hartă te orbește.

    https://www.amazon.de/gp/product/B010K8XX5A/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o06_s00?ie=UTF8&psc=1

    PS. Hartă de hîrtie, bă, unde vă credeți. Păcat că o hartă topo bună pentru România nu se prea găsește (sau unde se găsește, costă de te uscă și mai și trebuie să ți-o tipărești singur).

    00
    • Harta d-aia se gaseste. La un moment dat au fost la liber. O iei, o calibrezi si o printezi. Altfel poti incerca opentopomaps.

      00
    • Nu au fost niciodată la liber, legal. Unii studenți de la arhitectură au avut acess la (o parte din) ele și le-au publicat (și) pe Internet. Ceea ce, tehnic vorbind, e piratare. Sau furt, cum vrei să-i zici.

      Legal se pot lua de aici https://www.geomil.ro/Produse/HartiTopografice25ST. Dar costă 29 de lei o foaie de hartă la scara 1:25k (adică 10km x 10km, sînt 2882 foi de hartă la scara asta pentru a acoperi Romănia, adică 17k euro). Sau costă 23 lei o foaie de hartă la scara 1:50K (adică 20km x 20km, sînt 738 foi de hartă la scara asta pentru a acoperi Romănia, adică 3.5k euro).

      Dar o să mă uit și la linkurile date de tine, mulțumesc.

      00
  35. Pot sa intreb de o recomandare de briceag multi tool?
    Ceva de tinut in rucsac zi de zi, nu high end si nici care repara tot.
    Merci.

    00
  36. 3. cum ar fi sa caram amandoi? https://i.imgur.com/LKNOUMG.jpg

    00
  37. Ai uitat de topoarele Fiskars.. Ai trecut pe fierastrau?

    00
  38. Salut! Ma puteti ajuta cu o recomandare de cort pentru munte? Folosesc in prezent ceva de hobby (un RCO de prin 2014). Este ce trebuie, rezistent si incapator pentru doi adulti de 1.85. Dar este cam greu. M-as uita catre ceva mai light, la un buget de max. 500 Ron.

    00
  39. Eu nu sunt mare outdoorsman, nu pot sa zic ca tremur de fericire la gandul ca-mi culeg singur lemnele, imi fac focul sau imi gasesc acel loc de camping perfect unde sunt doar eu cu ursul. Imi place sa merg cu cortul intr-un loc un pic amenajat – un dus, o buda, ceva ingradit, in fine… it’s almost camping. Am fost in felul asta in Franta pe valea Loirei, in Croatia, si in Polonia – campinguri civilizate (unele cu restaurant chiar), curate etc.

    A avut cineva experienta cu campingurile de la noi? Nu vorbesc de cautat pe google, asta am putut si eu sa fac. Vreau sa merg cu copii la cort, dar in conditiile de mai sus.

    00
    • „Baiatu’, baiatu’ ti s-a spart cortu” Nu stiu ce te faci daca pui cortul ala in alta parte decat in sufragerie.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube

Alte articole

Alte linkuri (mostly NSFW)