Note din camping #2

Foarte mândru de mine că am reușit să nu lăsăm nici o urmă acolo unde am campat. Focul făcut în vatra deja existentă, zero hârtii, zero plastic, zero mizerie.


Am avut parte de divertisment gratis, la ceva distanță de noi era un grup mare de familiști din București, vreo 15 mașini, mulți copii, toaletă portabilă. Aveau topoare civile, nu știau cum să taie niște crengi și nici ce lemn ar trebui să caute. Au cărat câteva trunchiuri care zăceau pe jos, și erau mândri de ei că sunt ușoare și au ignorat că se dezintegrau în mers. Seara au făcut un fum de toate frumusețea când le-au pus pe foc.

Pentru orășeni, lemnul care stă mult pe jos trage umezeală și putrezește, iar umezeala aia face fum mult când e pus pe foc. E ok să iei niște crengi căzute la pământ de câteva săptămâni, nu trunchiuri care zac acolo de câteva luni sau ani.

La fel, dacă stă să plouă, faci o bază din două lemne pe jos și 4 pari și pui lemnele mărunțite acolo, nu îl lași împrăștiat pe jos. În situația asta, lemnul care e sus se va usca, singurul care va rămâne ud va fi cel care ia contact cu solul. Plus că, fiind grămadă, poți pune un sac de plastic sau prelată pe el, să nu îl ude prea tare ploaia. Lemnul nu se stochează pe jos.

Între timp, copiii puneau și ei mâna pe topoare și se jucau cu ele încercând să taie copaci. Nu crengi, copaci. N-au părut impresionați nici adulții, nici copiii, când am dat jos un copac uscat de ~30cm diametru. S-au uitat, dar nu.


Zona asta unde mergem e foarte mișto, dar suferă de două probleme, de care suferă 90% din restul locurilor de camping: toalete și tomberoane. Avem nevoie de Administrația Națională a Locurilor de Camping, mai ales dacă ne uităm ce înghesuială a fost vara asta în fiecare joi și vineri la Decathlon la cumpărat corturi.

ANLC să facă 3 lucruri:

  1. să treacă seara și să perceapă o taxă de 10 lei per cort și să folosească banii ăia pentru…
  2. instalat și igienizat niște toalete. pot fi la 500m distanță, oamenii se vor duce la ele, pentru că nu e plăcut să stai pe vine prin boscheți. igienizarea să se facă în timpul săptămânii, să fie curate în weekend.
  3. montat tomberoane mari la ieșirea din locul de campat, să le vadă tot românul când intră și să i se întipărească în creier că poate arunca gunoiul acolo, că știți cum sunt unii, nu și-au mai spălat cotețul din 2016, dar nu vor să ia un sac cu gunoiul lor în mașină, că nu le place mirosul. Așa, 2-3-10km până la tomberon e acceptabil. bonus points, majoritatea au gunoi de plastic și aluminiu și pot sorta într-un singur sac.

Faze mai complicate de tipul “bă, uitați aici o buturugă, e pentru mărunțit crengile, nu e pentru pus pe foc” le lăsăm pentru peste 10 ani.

reciclare-plastic

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

62 comentarii

  1. Nu vreau să par pesimist, dar după ce se vor duce vreo doi ”țărani” și nevestele lor la budele alea, ghemuitul în tufișuri și ștersul la cur cu frunze de brusturi îți vor părea lux. E un clișeu, dar omul chiar sfințește locul. Sau, în cazul de față, buda. Oricât de des vor fi igienizate, dacă nimerești după un special, să te văd. Nu mai zic de copii, care nu prea au talent în a se feri de ”obstacole”.

    Am fost în zeci de campinguri (din astea, organizate). Minim 3-4 sute de oameni, am avut bude care luceau de curățenie și unde aveai ceva igienizator și te puteai lejer așeza pe colac (Austria, Elveția) dar am cunoscut și partea întunecată (sau mai degrabă maro) a Franței, unde a fost cam 50%-50% (jumătate impecabile, jumătate murdare).

    Iar cum (statistic) românii nu-s campioni la curățenie, nuș’ ce să zic…

    00
  2. Pe această cale aș dori să-mi exhib și eu o curiozitate. Vouă nu vi s-ar părea normal ca prin mall-uri, benzinării, restaurante, etc, să existe OBLIGATORIU minim o toaletă pentru copii (pisoar la mică înălțime, toaletă mică, etc) ?

    Oricât de blazat ai fi pe subiectul ăsta, n-ai cum să-ți trimiți copiii să se descurce singuri, mai ales când tu ca părinte ai dificultăți în a înțelege cum de unii se pot pișa pe lângă pisoar sau pavoaza vasul budei cu rahat și urme de pantofi.

    00
    • no zi mersi ca nu e buda turceasca :) de fapt aia merea si pt copii :))

      00
    • Mereu m-am intrebat de ce nu ii duce capul sa faca o toaleta si pentru copii. Poate ca in benzinarii este putin mai greu din lipsa de spatiu, dar in mall-uri (de fapt in orice centru comercial) este spatiu suficient si investitia ar fi nesemnificativa raportat la cheltuielile totale.

      00
    • Răspunsul e simplu: copiii nu prezintă interes pentru noi, ca nație. Cam toate chestiile făcute pentru copii sunt, ori așa de ochii lumii, ca să se facă ca să fie, ori pentru părinți, ca să decarteze cât mai mult. Avem un delay de minim 20 de ani la facilități pentru copii față de multe țări civilizate. Și asta la absolut orice, de la toalete, locuri de joacă și restaurante până la terenuri de sport, parcuri, școli și grădinițe. Mai copiem câte ceva de pe afară, dar așa, mai pă lejereanu’, în stil românesc.

      00
    • pt copii mici se pot folosi toaletele pt persoane cu handicap. unele au si indicatia de toaleta comuna handicap/bebelusi-copii

      00
    • @S aia turceasca mi se pare cea mai igienica solutie si poate fi folosita si de copii

      00
    • robert asta inseamna sa nimeresti gaura ca daca te caci pe langa si calci in 50 de cacati nu stiu unde este igiena.

      00
    • La radio: „Efortul pentru marirea alocațiilor va fi de 6 milioane de lei, efortul pentru mărirea pensiilor va fi de 4 miliarde de lei.”

      6 milioane pentru alocații
      4000 de milioane pentru pensii.

      Pensionarii, viitorul țării.

      00
    • Aia care nu nimeresc gaura la buda turceasca nu o nimeresc nici la cealalta.
      Buda turceasca e cea mai igienica solutie pentru un popor care nu stie sa pastreze curata o buda normala. WC-urile publice sunt infecte, dar noi de 30 de ani ne mintim ca suntem civilizati si nu suportam buda turceasca.

      Ipocrizie si prostie, laolalta. Mi-e sila de poporul asta.

      00
    • @bit Nici eu nu ma prind de unde aversiunea asta fata de buda turceasca. E mult mai usor de igienizat, si, daca tot nu ai curaj sa te asezi pe WC, si mai usor de utilizat.

      00
    • Nu dex, este mai igienic un rulou de tras peste colac. Simplu si usor! m-am cacat de destule ori in buzi turcesti. Sa vezi ce frumos e cand nu duce apa tot cacatul…

      00
    • @Dex, și mai sănătoasa, cică turcii nu fac prostata tocmai din cauza poziției pe buda :) no joking

      00
    • @verdenpom Pai da, ca la celelalte se duce tot, mai ales daca nu te-ai catarat pe bol si nu l-ai dat pe perete. Raman la parerea mea, la buda turceasca bagi furtunul, torni clor si aia e. Oricum daca nu face nimeni curat niciodata o sa fie ambele variante imputite.

      00
    • @Cristi, nu prea poti compara cele doua categorii. Cu exceptia unor “speciali”, pensionarii au cotizat pentru pensiile pe care le primesc. Asta inseamna ca au un drept inalienabil.

      Intr-adevar, alocatiile sunt mici, insa sa stii ca cei care s-ar “bucura” daca le-ar tripla ar fi mai multi cei care cheltuiesc alocatiile pe alcool, ceilalti oricum investesc in copiii lor si cateva sute de lei in plus pe luna probabil ca le-ar permite o scurta vacanta sau ceva de genul.

      Problema mare cand vine vorba de cheltuielile astea sociale mi se pare ca este la ajutorul de somaj.
      Am facut o simulare pentru un salariu de 10.000 lei net. Cat crezi ca primesti ajutor de somaj daca esti disponibilizat din motive ce nu tin de tine? 1500 LEI/LUNA!
      Muncesc de la 20 ani, am 34 acum, am avut doar 2 zile de concediu medical in 14 ani si salariul a fost inca de la inceput mediu sau peste medie.
      Este normal sa primesc putin mai mult ca unul care abia a terminat liceul si aplica by default pentru ajutor de somaj? Sau putin mai mult decat unul cu 2-3000 lei salariu?

      Ce vreau sa spun nu este ca elevul sau colegul cu 3000 lei nu conteaza, insa nu ar fi mai inteligent sa primesc in baza cotizatiei? Procent din X? In felul asta oare nu ma protejezi pe mine cel care a dovedit deja ca poate produce atat banii pentru elevul care tocmai termina, cat (poate) si pentru colegul care castiga 2-3000?

      00
    • dex – la cele normale cacatul ramane in vas, nu pe jos sa calci in el. Acasa ai buda turceasca? Daca nu de ce nu ti-ai pus buda turceasca acasa?
      :) – nu neaparat ca buda turceasca este mai sanatoasa ci pozitia ce ajuta indreptarea colonului, acest lucru il poti obtine si acasa cu taburet/carti/etc
      https://www.backmed.ro/55635-home_default/suport-toilet-helper.jpg

      00
  3. Acum scriu de pe plaja Vadu, unde vin in fiecare zi. După ce îmi expiră cazarea la Corbu, o sa vin aici cu cortul o noapte și mă uitam unde merg la budă cei care sunt cu rulotele, ca să nu pun cirtul peste vreo surpriză. Merg pe câmp, la 3 metri de rulotă. Eu am învățat de la tata care era profesor de sport și stătea cu elevii cate o lună in tabere, că se sapă o groapă de juma’ de metru, și te caci acolo. Și o astupi. Și idioții ar trebui să știe ca șervețele umede sunt din plastic, nu sunt biodegradabile.
    P.S. In rest e liber, nu cum latră cei de la PRO TV, nu prea sunt gunoaie în afară de rahați și sevețele umede.

    https://photos.app.goo.gl/ZL3jLs9GCiPfQc1p6

    00
    • No, adunarea la Vadu’!
      Sa va vad cum aduceti copaci si aplicati toate sfaturile!

      00
    • Dacă veniți, aduceți și un demaror de motor de barcă gonflabila. Au venit unii cu barca și se chinuie de 3 ore să o pornească. Asta după ce și-au lăsat copiii să vâslească pe mare, fără veste.
      Copaci nu trebuie, mai sunt niste bucăți de carbune aduse de apă și niște pungi cu un praf alb.

      00
  4. Din toata lista se va face doar punctul 1.

    00
  5. Aia cu montatu de tomberoane la intrare in zonele de campat, dar și pubele mari în campinguri nu strică.
    Pe unde am fost și am mai intins un cort, făcut un grătar, am avut la mine saci din ăia mari de gunoi, de 200 de litri. Sunt 10 lei rola de 10 saci. Să fim serioși că nu produce nimeni atât de mult gunoi, incât să nu poată lega la gură un sac mare și să-l ia cu mașina mai mulți km. Cu 10 saci de gunoi umplu o dubă mai mică.
    Dar e chestia aia: dacă alții nu fac, noi de ce să facem.
    Și ne mirăm că data viitoare când ajungem în același loc, arată și miroare precum Glina.

    00
  6. La greci, dacă existau turiști pe plajă exista și un grec să ia 5 euro de șezlong, să strângă gunoiul și să vândă o bere rece. La noi de ce e așa greu să vinzi bere rece pe plajă și să culegi bani?!

    00
  7. „taxă de 10 lei per cort” – da-mi voie te rog: hahahahahaha! In tara in care toti vor lucruri de calitate gratis (autostrazi gratis, sanatate gratis, bordeluri gratis), tu ceri taxa pe cort. La ce jmekerie au in ei „orasenii” de care zici tu, sigur vor campa langa camping (unde nu pot fi taxati) si vor folosi utilitatile dupa care se vor plange ca sunt naspa, fie vor declara un nu.ar mai mic de corturi/persoane – tot ca sa mai „economiseasca” 5 lei.

    00
  8. E ilegal sa pui jos copaci, chiar daca sunt uscati. Eu am intrat in belele cu padurarii si pentru un trunchi care era cazut in apa de mult timp, era uscat dar inca se mai tinea cu o radacina de mal. Ma rog, e mult zis belele, dupa ce m-a certat si mi-a zis cat e amenda, mi-a explicat frumos ca am voie sa iau ce vreau eu din toata padurea atat timp cat nu are radacina, pentru ca el le are pe alea in gestiune si ii fac lui probleme.

    00
    • Lasă, nu te stresa. La cum se fură „din codru ca-n codru” aia-i nimica toată.

      00
    • Da, dar o belești tocmai tu, ca aia care fura ca-n codru nu pot fi trași la raspundre, dar pădurarii trebuie sa raporteze din când în când ca au mai prins câte un „infractor”. Prada usoara.

      00
    • Daca era baiat destept chema Militia sa-ti faca dosar
      ” De-aia am io lipsa 2000 de metri cubi, tu-va-n gura de hoti!

      00
    • @SkylerDe aceea copacii uscati se scot cu tot cu radacina. Il impingi si iese. Ma rog, cei relativ subtiri. Tot un padurar mi-a zis asta :) Probleme au daca sunt cioturi ramase.

      00
  9. Si pana la urma v-ati cacat in boscheti o ba?

    00
  10. Deci vali ne spune intr un articol destul de lung ca oamenii sunt niste rahatei mici si imbecili si ca autoritatile romane sunt, surpriza, incapabile.

    00
  11. offtopic. mizeria din addage (cu snoop video) are 5M fara film. si nu ma lasa sa o vad ca nu sunt subscriber. Am i the asshole?

    00
  12. Oamenii care merg pe munte si campeaza in zone salbatice se refera la voi ca”pantofari”.Termenul vine din anii 90 cand cocalarii de atunci urcau pe munte in pantofi de lac. Pe buna dreptate, de ce ai vrea sa stai intr-un loc cu 100 de familii langa tine? Nu ai venit pentru liniste si natura?

    00
    • sunt momente si schite in care poti sa mergi sa pui cortul la 2000 de metri in salbaticie, sunt altele in care vrei sa mergi cu toata familia si copii mici si sa ai confort si tot ce iti trebuie. daca te comporti civilizat, nici o varianta nu e cea gresita.

      00
    • omul s-a dus în camping, nu pe traseu pe Jepii nu știu care.
      campingul presupune o oarecare organizare preexistentă, ceva facilități, etc, un traseu pe munte e altceva, pui cortul undeva să nu-ți ia vântul și pe un teren să nu ai chiar toți bolovanii sub rinichi.
      sau trebuie să mai studiez dicționarul.

      00
  13. Offtopic: recomandari de zone pe langa Brasov in care poti pune un hamac fara sa te bata pe umar ursul?

    00
  14. omg povestiri horror din natura. inseamna ca la campingul unde am fost, cu toalete curate si dusuri cu apa calda deja trebuie sa ma uit pe gps daca mai sunt in Romania.

    00
  15. Apropo de poza, pai cum plm sa stie romanul sa puna sticlele de plastic in containerul ala daca mazar fakar de autoritati au scris mesajul in franceza.

    00
  16. Hai mi-a placut asta cu topoare civile…. zi-le pe nume neinitiati in manuitul toporului cu incarcator marca Zoso!

    00
  17. Or fi fost ei tolomaci vecinii tai dar un lucru au facut corect: toaleta portabila. Este geniala, mai ales in combinatie cu un cort de dus de la Decathlon.

    Mai nasol este ca nu prea ai pe unde sa opresti la un camping si, contra unei taxe, sa o cureti regulamentar. Daca stai 2-3 zile merge sa o cari inapoi acasa plina.

    00
    • sapi o groapă cu lopata și o golești acolo. apoi clătești cu apă din râu și o speli acasă.

    • Da, stim cum “se face”. E o solutie acceptabila, dar nu e regulamentar pentru ca se poate infiltra continutul in panza freatica. Nu mai spun de cei care prin clatit cu apa de rau inteleg s-o spele acolo. E. Coli FTW.

      Oricum, ma bucur sa vad ca incep oamenii si pe la noi s-o utilizeze. Iar Hornbach o are la un pret foarte civilizat, alaturi de cele doua solutii chimice.

      00
  18. Nu stiu la ce camping ai fost tu, dar niste prieteni care au fost recent la unul, din ce mi-au povestit, a fost destul de scump ca sa se campeze acolo. Deci se pare ca in unele locuri, stiu sa ceara mai mult de 10 lei.

    00
  19. La Lempes am fost si noi la stat cu hamacul peste zi, insa de campat cu familia unde ai fost? Am citit atent si primul articol pe tema asta si inteleg ca era salbatic insa frecventat de multi oameni.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile