Politicienii din Chile. Ai nostri au şcoala vieţii…

Mai jos aveţi o lista cu guvernul care conduce Chile, o ţară despre care românii nu ştiu nimic. Chile n-a avut un Eminescu, un Hagi, o Nadia, un Mutu şi nici măcar un Ştefan cel Mare, deci nu merită să ne batem capul cu ea. Şi, cu siguranţă din lista de mai jos nu avem nimic de învăţat, cel mult putem râde de faptul că proştii ăştia şi-au irosit viaţa prin şcoli, în loc să fie tari în gură şi să ajungă şefi la 30 de ani, ca Ponta sau Boureanu.

  • Preşedinte (şeful guvernului): Sebastian Pinera. A studiat la Pontifical Catholic University of Chile unde a absolvit cu una din cele mai mari note din istoria universităţii. Doctor în economie la Harvard University. Averea sa este estimată la 1 miliard de dolari (mogul de televiziune).
  • Ministru de finanţe: Felipe Larrain. Doctor în economie la Harvard University şi profesor la Harvard unde este co-autorul manualului de economie împreună cu Jeffrey Sachs.
  • Ministrul economiei: Juan Andrés Fontaine Talavera. Master în economie la University of Chicago, a fost Visiting Professor la UCLA
  • Ministrul coordonării: Cristián Larroulet Vignau. Master la University of Chicago. A fost visiting researcher la University of California, San Diego.
  • Ministrul de interne: Rodrigo Hinzpeter Kirberg. Este profesor universitar şi a profesat avocatura la Simpson Thacher & Bartlett in New York
  • Ministrul planificării: Felipe Kast Sommerhoff. Doctor în Politici publice la Harvard University
  • Ministrul educaţiei: Joaquín Lavín Infante. Master la University of Chicago
  • Ministrul muncii: Camila Merino Catalán. MBA la MIT.
  • Ministrul lucrărilor publice: Hernán de Solminihac Tampier. Doctor în inginerie la University of Texas şi profesor universitar
  • Ministrul agriculturii: Marigen Hornkohl. Master în istorie la Heidelberg University în Germania
  • Ministrul transporturilor: Felipe Morandé Lavín. Doctor în economie la University of Minnesota, a fost Director of the post-graduate Program in Economics at ILADES/Georgetown University
  • Ministrul comunicaţiilor: Ena von Baer Jahn. Doctor în ştiinţe politice la Universitatea din Aachen în Germania
  • Ministrul energiei: Ricardo Raineri Bernain. Doctor în economie la University of Minnesota, Visiting Professor la MIT şi University of Minnesota
  • Ministrul de externe: Alfredo Moreno Charme. MBA la University of Chicago
  • Ministrul sănătăţii: Jaime Mañalich Muxi. A studiat medicina la McMaster University în Canada
  • Ministrul minelor: Laurence Golborne Riveros. Studii la Northwestern University şi la Stanford University
  • Ministrul justiţiei: Felipe Bulnes. Master în Drept la Harvard University

Și aparent băieții fac și treabă bună.

De aici.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

73 comentarii

  1. Si Udrea, unde-i Udrea lor???
    Dincolo era mai ieftin.

    00
  2. Chile l-a avut „doar” pe Pablo Neruda, un poet mai mare decat orice a dat Romania :)

    00
  3. Pai noi avem conducatori pe masura electoratului. La noi nu exista nici un fel de consideratie pentru studiile superioare, ca atare romanul obisnuit voteaza pe cel care se aseamana cel mai mult cu el.

    00
  4. Nu compara Chile cu Romania. Chile este una din tarile „to emigrate to” chiar si pentru cei din SUA. Ofera impresionante posibilitati economice si de dezvoltare a afacerilor, Iar salariile pentru specialisti sunt mari in comparatie cu preturile, adica da, pleci la un salariu mai mic, dar traiesti de 2 ori mai bine ca in SUA.
    Daca vrei sa compari cu o tara din America de Sud, compara Romania cu Argentina, Uruguai, Paraguai, Ecuador, Columbia.

    00
  5. In Romania cretinii de la putere sunt alesi de alti cretini (a se vedea Oprescu sau Vanghelie). Tara asta e asa cum e pt ca e locuita de romani.

    00
  6. Pai ce mah… se compara astia cu Nuti Udrea?!? AAA?

    00
  7. degeaba au aia scoli ..
    ai nostri au scoala vietii baa

    00
  8. niste loseri astia din chile….nimic nu se compara cu o diploma de spiru haret.

    00
  9. @ Gogu – adevarat. nici Chile nu e vreun model de democraţie (în fond tot pe la începutul anilor 90 au început şi ei să se mişte mai cu talent), însă e un stat mult mai „aşezat” dpdv istoric decât România (să nu uităm că ei sunt independenţi de pe vremea când aici erau domnii fanariote iar România nu exista nici ca ipoteză).
    @ cristelino – compara GDP/capita in Chile cu cel din Romania. vei fi surprins :)
    @ Groparu – da, Allende asediat in propriul palat prezidential bombardat de avioane. poza e faimoasa :)

    00
  10. C’mon, Chile a dat omenirii sportivi, oameni de stiinta sau cultura si personalitati istorice de cateva ori mai importante decat romania. Pana si Pinochet e mult mai cunoscut decat ceasca. Cat despre Eminescu si Fane Babanu, de astia daca treci de Tisa nu a mai auzit nimeni.

    00
  11. Nu bag mana in foc pentru Boureanu, dar Ponta are scoala.

    00
    • @Compromisuri: o facultate facuta pe barba lui nastase e la fel ca si cum ai avea o diploma de la spiru haret.

  12. Udrea, site de cocos si simpla membra ca state vechi in partid, ministrareasa de doua ori in guvernul Boc 1 si 4

    00
  13. @Camil: nu prea esti in ton cu guvernantii nostri. ar fi trebuit sa spui ca Chile l-a avut „decat” pe Pablo Neruda :))

    Vorbind serios, cred ca singurul ministru comparabil, din punctul de vedere al studiilor, cu cei din lista de mai sus este Daniel Funeriu, care are un record academic deosebit. Pe de alta parte nu m-a impresionat cu nimic pana acum, pare genul de om care vorbeste mult si face putin.

    00
  14. Ma mir ca o tara asa nu e inca membra G8 pardon G9 (si la ei saracii, colcaie saracia)

    00
  15. NOU
    #18

    incet,incet ajung la concluzia ca avem nevoie de o guvernare tehnocrata altfel riscam sa nu mai avem turism sau agricultura deloc cu actualii conducatori care nu au nicio tangenta cu posturile pe care le ocupa.ar mai merge poate si putina ordine militara dar nu prea multa ca am sari in cealalta extrema sau daca nu niste legi mai aspre ,mult mai aspre.parerea mea!

    00
  16. Si la ce le foloseste daca-s saraci lipiti?

    00
  17. Daca as vrea sa fiu rau, as remarca acolo una-alta, cum ar fi tipul care-a studiat istoria la Agricultura, un fel de Hagi care a terminat ASE, desi, misterior, in fata unei camere de luat vederi, nu e in stare sa lege doua cuvinte. Tot daca as vrea sa fiu rau, as spune ca un MBA inseamna doar ca ai avut bani sau ca daca ajunge un gigel de televiziune presedinte, astept cu incredere sa votez Vantu, Voiculescu, Dan Diaconescu sau, daca ia licenta, Becali. Sau, mai rau, ca e interesant ca mai toti au terminat pe-acolo o universitate pe-afara. Or fi asa de proaste ale lor sau au avut toti bani gramada, ca parca nu era asa de ieftin sa faci un master in US?

    Dar eu nu vreau sa fiu rau, asa c-o sa aplaud entuziasmat – ce tara, ce oameni educati, pacat ca n-avem si noi!

    00
    • @Mana-n Var: sunt doua aspecte la ce spui tu. patriotismul si educatia. da, e patriotic sa faci scoala la tine in tara. dar pentru a putea depinde niste mentalitati noi ai nevoie de o alta perspectiva a lucrurilor. sigur, harvard nu se ridica la inaltimea ASEului, dar parca isi aleg mai cu grija profesorii.

  18. Pablo Neruda, that is correct. Nu l-as compara, totusi, cu Eminescu, asa cum nici Stanescu nu e de comparat cu Ben Johnson :D mai aveau ceva poetesa… foarte faina, ceba hippioata, dar imi scapa numele acuma.

    Chile au mai avut si un Salvador Aliende, rasturnat de Pinochet. Care Pinochet a numit un cabinet de ministri care urmasera scoala neoliberala de la Chicago – cea mai extremista, zice-se, din cartier. Au facut in cativa ani din Chile cea mai puternica economie din Americ de Sud. Prin 2001, cand m-am imprietenit eu cu el, Felipe, chilean (si maritat, sub atenta mea obladuire, cu Cristina din Turda, cu care adasteaza si amu prin UK), imi spunea ca o leafa de white collar in Chile incepe de pe la 800 para. US para, of cors. Pe vremea aia, Romania abia intra in primii ani de PIB crescator (eram sub Isarescu, am impresia). Si in acelasi an m-am angajat ca profesor, cu 80 dolari pe luna.

    Si – frumos – dictatorul Pinochet a renuntat la conducerea Chile (oare prin anii ’80?), lasand loc alegerilor democrate. Nu e de mirare ca, desi acuzat de genocid, unii il regreta.

    Bagati la cap!

    00
  19. Dupa cum se vede retardatii astia au cateva nume nemtesti. Noi am pus nemtii din mioricistan sa plece inapoi in Faterland . Asa ne trebuie.

    00
  20. hm..si ce vrei sa spui cu asta prietene? banuiesc ca ai vrea sa fie si la noi asa! esti aiurea zoso…noi suntem fraeri ca aia??? la noi se ajunge la conducere pe JMECHERIE. ca noi suntem baieti destepti, romanii, stim sa ne descurcam….nu stam ca fraerii pe la scoli!!!!!!!!

    00
  21. Urmatoarele paragrafe sunt de pe pagina lui de pe Wiki ( https://en.wikipedia.org/wiki/Sebasti%C3%A1n_Pi%C3%B1era )

    In 1982, an arrest warrant was issued against Piñera. He was accused of violating the Banking Law during his time as general manager of the Bank of Talca. Piñera spent 24 days in hiding, while his lawyers appealed the order. A writ of habeas corpus was first rejected by the Appeals Court, but then approved by the Supreme Court, acquitting Piñera.[16]

    In July 2007, Piñera was fined approximately 680,000 USD by Chile’s securities regulator (SVS) for not withdrawing a purchase order after he received privileged information (an infraction very similar to insider trading) of LAN Airlines stock in mid-2006.[17] Piñera denied any wrongdoing and asserted that the whole process was part of a political attack to damage his image. He did not appeal, stating that the court process could take years and interfere with his intention to run again for president in late 2009. Later that month, he resigned from the boards of LAN and Quintec.[18]

    In 1992 Piñera’s attempt to become his party’s candidate for the following year’s Presidential election would end dramatically after he was involved in a scandal known as Piñeragate, wherein a wiretapped conversation between himself and a friend was revealed during a political television show he attended. In the conversation—made public by the television station’s owner, Ricardo Claro—he conspired to have his rival for the party’s nomination, Evelyn Matthei, cornered during the show by a journalist close to Piñera. The tape was then revealed to have been illegally recorded by a member of the military and given to Matthei, who then gave it to Claro. Matthei stepped down from the presidential race as well.

    Piñera’s invested an estimated 13.6 millions USD on his Presidential campaign, which included items such as a campaign anthem[21] and „Thank You” banners[22]. Piñera’s banners and billboards have carried statements throughout the country such as „Delinquents, your party is over,” and „Small businesses, Big opportunities”[23]. Amongst his promises are increasing education rates and improving international relations with the neighboring country of Peru[24].

    Piñera will not sell his 12.5% stake in Blanco y Negro, company that owns the nation’s poplar soccer team Colo-Colo. He has stated, „We want big things and not only achieve local victories. The idea is to return the Copa Libertadores to Chile. That is our great goal.”[40] Although he will remain part owner, he will take no administrative duties or role while President.[41]

    Concluzie: Se declara crestin-umanist, e de dreapta, are o televiziune, actiuni pe la diverse companii precum si la o echipa de fotbal, vrea sa aduca in Chile cupa nu stiu care, a fost investigat si achitat pentru tot felul de manarii, a avut ceva milioane de dolari de bagat in campania electorala si-a castigat. Mda, nu stiu de cine-mi aminteste asta, be-ee. But hell, a avut nota mare la scoala, probabil fara vreo legatura cu banii familiei sale! Eu sunt de-a dreptul invidios. Ce misto de Chile. Bee-ee.

    De restul n-am mai citit nimic, m-a obosit primul, adica presedintele. Bee-ee. Doi crestini si patrioti, vor scapa tara de hoti, bee-ee.

    00
  22. Am ramas fara cuvinte… :- E absolut incredibil. Si ma gandesc ca nu-s niste Spiru Haret-uri universitatile respective…

    00
  23. @Jordan: eu nu am spus despre vreunul din oamenii de-acolo ca ar fi tampit. Nu-i cunosc. TOTUSI:

    Urmatoarele paragrafe sunt de pe pagina lui de pe Wiki ( https://en.wikipedia.org/wiki/Sebasti%C3%A1n_Pi%C3%B1era )

    In 1982, an arrest warrant was issued against Piñera. He was accused of violating the Banking Law during his time as general manager of the Bank of Talca. Piñera spent 24 days in hiding, while his lawyers appealed the order. A writ of habeas corpus was first rejected by the Appeals Court, but then approved by the Supreme Court, acquitting Piñera.[16]

    In July 2007, Piñera was fined approximately 680,000 USD by Chile’s securities regulator (SVS) for not withdrawing a purchase order after he received privileged information (an infraction very similar to insider trading) of LAN Airlines stock in mid-2006.[17] Piñera denied any wrongdoing and asserted that the whole process was part of a political attack to damage his image. He did not appeal, stating that the court process could take years and interfere with his intention to run again for president in late 2009. Later that month, he resigned from the boards of LAN and Quintec.[18]

    In 1992 Piñera’s attempt to become his party’s candidate for the following year’s Presidential election would end dramatically after he was involved in a scandal known as Piñeragate, wherein a wiretapped conversation between himself and a friend was revealed during a political television show he attended. In the conversation—made public by the television station’s owner, Ricardo Claro—he conspired to have his rival for the party’s nomination, Evelyn Matthei, cornered during the show by a journalist close to Piñera. The tape was then revealed to have been illegally recorded by a member of the military and given to Matthei, who then gave it to Claro. Matthei stepped down from the presidential race as well.

    Piñera’s invested an estimated 13.6 millions USD on his Presidential campaign, which included items such as a campaign anthem[21] and „Thank You” banners[22]. Piñera’s banners and billboards have carried statements throughout the country such as „Delinquents, your party is over,” and „Small businesses, Big opportunities”[23]. Amongst his promises are increasing education rates and improving international relations with the neighboring country of Peru[24].

    Piñera will not sell his 12.5% stake in Blanco y Negro, company that owns the nation’s poplar soccer team Colo-Colo. He has stated, „We want big things and not only achieve local victories. The idea is to return the Copa Libertadores to Chile. That is our great goal.”[40] Although he will remain part owner, he will take no administrative duties or role while President.[41]

    Concluzie: Se declara crestin-umanist, e de dreapta, are o televiziune, actiuni pe la diverse companii, a fost investigat si achitat pentru tot felul de manarii, a avut ceva milioane de dolari de bagat in campania electorala si-a castigat. Mda, nu stiu de cine-mi aminteste asta, be-ee. But hell, a avut nota mare la scoala, probabil fara vreo legatura cu banii familiei sale! Eu sunt de-a dreptul invidios. Ce misto de Chile. Bee-ee.

    00
  24. @Compromisuri: Ponta are „scoala” lui Adrian Nastase. Stie sa numere oua si sa scoata juristi pe banda rulanta la unele facultati de drept, de mare angajament, din Bucuresti. E si doctor, obtinut parca tot sub obladuirea bombonelului. Dar probabil nu are un articol stiintific scris pe bune (asta e o cerinta pentru a deveni doctor), ci mai multe carti in care compileaza alte carti, si asa mai departe. Daaaa, are scoala, comparabila cu aia de au doctorate si mastere pe la Harvard.

    Parerea mea e ca nu e neaparat sa ai scoli inalte pentru ca sa guvernezi o tara. Dar daca tot faci parada de studiile tale, macar sa ai ce pune in fata (vezi Chile).

    00
  25. Da, in ciuda aerului sud-american, Chile e cea mai anglo-saxona tara din America de Sud si este asa de vreo 50 de ani. Economia chiliana e cea mai sanatoasa de pe continent chiar daca periodic au cutremure devastatoare si pierderi economice pe masura.

    Iar cel mai mare cutremur al timpurilor moderne a avut loc in Chile, 9.5 pe scara Richter si totusi si-au revenit. Isi vor reveni si dupa cel de anul asta.

    00
  26. @Mana-n Var – ai dreptate, sunt destui tampiti cu studii superioare, si destui care ard banii degeaba prin State. Cu toate astea sa spui ca, daca ai terminat un MBA sau daca ai studiat in State inseamna ca ai avut bani si ca esti tampit, in acelasi timp, e exagerat. A absolvi o universitate tare e o prezumtie (relativa) ca esti destept si ca stii cate ceva, nu o prezumtie ca esti dobitoc.

    00
  27. „avem ” si noi oameni capabili in guverne si primarii
    Primarul capitalei era Vintila Bratianu inginer cu diploma luata la Paris
    Prim Ministru era Ion I.C. Bratianu ,era inginer, absolvent al Scolii de Poduri si Sosele din Bucuresti si ulterior si-a completatat studiile de matematici si inginerie la Paris
    Mihail Pherekyde a urmat cursurile Liceului Sf Sava, apoi la Paris Liceul “Louis Le Grand”, a fost licentiat in litere si in drept la Sorbona
    Ministru de externe in acel cabinet era Alexandru Djuvara , scriitor, publicist, om politic, cu studii la Paris unde urmeaza Liceul “Louis Le Grand”, apoi studii de drept public si istoric la Scoala de Stiinte Politice din capitala franceza, dupa care face studii de inginerie la Scoala Politehnica pariziana
    astia sunt doar cativa din oamenii nostrii care au avut totusi o oarecare scoala.,din pacate astia au fost acum o suta de ani…
    de 20 de ani in politica romaneasca au fost numai incapabili fara scoala ,in toate guvernele,fsn,pdsr,psd,cd,pnl,pdl…

    00
  28. @zoso: am spus de 2 ori ce aveam de spus pe tema, a intrat in spam.

    Eu nu am spus nici ca oamenii aia sunt tampiti, cum a inteles Jordan, nici ca ASE s-ar putea compara cu Harvard, cum s-ar parea ca ai inteles tu. Am spus ALTCEVA. Daca ai pingback allowed, poti vedea singur ce, fara atata tevatura (fara a lasa linkul, ca nu-i nevoie)

    Printre altele, domnul in cauza era ceva fiu de ambasador. Cat de surprinzator c-a terminat cu nota mare, nu-i asa? (pardon, cu UNA DIN CELE MAI MARI NOTE :) )

    00
  29. Defapt se observa influenta americana acolo , deci Washingtonul a favorizat doar cei cu scoli americane/europene sa ajunga la putere .. .ca sa poata controla …

    Alt aspect … au studii americane/europene… asta e ca si cum basarabenii invata in universitatile romanesti . Daca Romania era pozitionata in preajma Statelor Unite si era cel mai apropiat centru educational , tot acolo erau sa invete cei mai de seama oameni.

    Parerea mea…

    00
  30. Nu-s buni bre, cum presedinte mogul ?
    Un guvern de tonomate, facut la Grivco.
    Huooo

    00
  31. Cum sa avem pretentia la guvern de oameni pregatiti cand noi cu manutza noastra l-am votat in fruntea tarii pe Basescu ? Pai la asa presedinte, asa guvern meritam. Udrea, Boc, Videanu, Berceanu erau langa Basescu cand l-ati votat, credeati ca asa din senin o sa-i inlocuiasca cu oameni pregatiti si bine intentionati ?

    La noi se faceau glume tampite despre Johannis si guvernul sau in loc sa fie sustinut deoarece chiar putea sa iasa ceva de calitate… Nu aveam certitudinea unui lucru mai bun, insa existau sanse reale.

    Ce sa mai, avem guvernul pe care-l meritam. Tre sa ne educam noi un pic inainte sa avem pretentia sa fie cei din frunte educati.

    00
  32. @Gogu: n-am zis nici macar un moment ca a luat note la Harvard pe barba parintilor (vai, cum s-ar putea intampla asa ceva acolo etc etc, brb, sa ma indignez).

    Ce am spus e ca nu-i foarte greu sa termini o facultate la tine-n tara, cu „una din cele mai mari note (cat exact, ca nu scrie?)”, cand esti baiatu’ unui ambasador. Hai ca stii cum functioneaza…

    Ce spuneam despre Harvard e ca nu-i surprinzator ca baietii astia au scos de-o ciunga si de-un post, daca si-au permis ba un MBA in US, ba alte alea. Uite, eu traiesc decent aici, dar nu-mi permit sa fac MBA, sa zicem. Tu iti permiti? Ai tai isi permit sa te trimita intr-o tara straina, sa faci nu stiu ce chestie? La asta ma refer.

    Pe urma, vine chestia aia, cu mama-mama, ce de diplome avem. Ia sa vedem:

    Ministrul comunicaţiilor: Ena von Baer Jahn. Doctor în ştiinţe politice la Universitatea din Aachen în Germania. Imi poate spune cineva exact care-i legatura dintre stiinte politice si COMUNICATII? Sa ghicesc, la stiinte politice, aveau cursuri despre RSVP, OSPF si alte alea zilnic, iar pentru licenta, pregateau o lucrare de MPLS, amirite?

    Ministrul agriculturii: Marigen Hornkohl. Master în istorie la Heidelberg University în Germania. Asa, bun, asta a invatat istorie. Bravo si la mai mare, presupun ca un master in istorie te ajuta sa cresti productia la hectar, corect?

    Uite, nu spun ca aia-s tampiti si nu spun ca Harvard e de cacat sau ca alta universitate e de cacat. Tot ce spun e ca nu vad nici urma de motiv sa fiu mega entuziast si sa zic „manca-ti-as, ce oameni pregatiti au aia”. De la mine se vede doar un guvern de oameni cu niste diplome-n buzunar, obtinute mai mult sau mai putin pentru c-au avut bani. Se mai vede si faptul ca presedintele lor seamana teribil cu un oier de-al nostru, cu tot cu tinichelele agatate de coada.

    De final, o intrebare: aveti idee de ce dracu’ romanii vor sa emigreze in Spania, Germania, US, Canada, la dracu’, chiar si la Polul Sud, dar NU in Chile? Thanks.

    00
  33. Traiasca SUA ca au putut studia toti acolo! De la noi cine sa plece in SUA sa studieze si sa fie atat de prost incat sa se intoarca in rromania?

    00
  34. Dar vai mie!!! Sa ma lamureasca cineva: noi nu avem absolventi de Harvard, persoane cu MBA-uri si doctorate pe la nu stiu ce universitate? Eu personal cunosc un baiat de la mine din oras (Campia Turzii) care avea acum cativa ani un grant de cercetare de vreo 60.000 de dolari sau euroi, nu mai stiu, la Universitatea Cornell, care daca nu ma insel e locul 4 sau 5 mondial. Dar nu cred ca vor ajunge acele persoane ministrii, ca ei nu au pile si tatici ambasadori.

    00
  35. @Mana-n Var: Hai frate, insisti degeaba. Pana la urma e clar, si e un fenomen generalizat: oamenii care au puterea acolo au si invatat sa o foloseasca, inca de la scoala. Ca e fiu de ambasador e mai putin important: la Harvard nu se dau notele pe asa ceva.

    Iar referitor la faptul ca sunt filo-americani… well, si in Romania interbelica, ba chiar si inainte, toti conducatorii cu studii de la noi veneau de la Paris. Problema e ca in US sunt cele mai bune facultati acum, alta data erau la Paris, etc. Si dintre absolventii buni romani de liceu, cei mai multi aleg sa plece in US la facultate, daca tot e sa plece in afara.

    Nu sunt suporterul importului de inteligenta cu orice pret. Evident nu garanteaza succesul, si, pe de alta parte, facultatile din Romania au si ele cativa absolventi buni (la fel si in Chile, probabil). Dar sunt prea putini! Printre zecile de mii de absolventi de la noi, se mai strecoara vreo 50 ok. Si astia se pierd, sunt greu de identificat, si uneori vin si cu niste obiceiuri proaste formate de statul indelungat in Ro. Asa ca, macar la nivel de conducere a tarii, e bine sa ai pe cineva care s-a mai scolit pe afara (studii de facultate, master, doctorat, postdoc, sau, de ce nu?, chiar si o perioada de lucrat in afara… dar stat acolo pe bune, nu facut naveta sau stat in Ro si cu diploma de afara) care sa fi scapat de proastele obiceiuri ale sistemului romanesc, si sa vina cu un aer proaspat.

    00
  36. Nu faci o paralela cu educatia celor de la noi? Nu neaparat doar cei din guvern, ci si alti leaderi din opozitie, etc.

    00
  37. cand o sa aiba Chile asa ceva, atunci sa zica ceva :

    http://dacia.org/dacianew/

    multi romani sunt indobitociti cu tratamentul care-l primim la scoala, si totusi varfurile de la noi dau clasa varfurilor lor

    cu cine au facut membrii aia de guvern scoala? vrei sa-ti enumar profesorii romani care le-au predat?

    ca in romania se promoveaza non valori stie toata lumea – asta vinde, da ristoria noastra adevarata nu o sa o vedeti decat in locuri ascunse de la persoane neinteresate de „afirmare”

    ia sa vdem zoso, pe cand un articol despre Dacia ? te afli in orasul care te poate invata enorm , fa o plimbare pe la prima scoala romaneasca ( stiu, nu ai sanse sa te intalnesti cu nicio pitipoance pe acolo ) , vorbeste cu oamenii din muzeu, vorbeste cu vasile oltean, afla istoria noastra

    ps. uite niste link-uri

    https://ro.wikipedia.org/wiki/Vasile_Oltean
    http://www.primascoalaromaneasca.ro/
    https://youtube.com/watch?v=IomN_WcCJMA – despre imn

    00
  38. NOU
    #42

    in ultimii 30 de ani, venitul pe cap de locuitor a crescut in Chile cu un ritm mediu de 4.2% pe an.
    http://mjperry.blogspot.com/2017/03/how-milton-friedman-economic-miracle.html

    La noi, PIB-ul real abia in 2004 a revenit la valoarea din 1989, iar acum suntem undeva pe la +20%.

    00
  39. @ Cristian Orgonas – asta pentru cine scria mai inainte ca nu ne putem compara noi cu Chile ;)

    00
  40. Nu stiam mare lucru despre Chile ca nu m-a interesat subiectul. Doar cind faceam aprovizionarea evitam sa iau struguri de la ei, fiind stropiti cu pesticide multe. Insa dupa cutremur, am vazuit imagini si am ramas masca sa vad ce infrastructura au chilienii. Sint ani lumina inaintea noastra. Chiar ca e un loc unde s-ar putea emigra.

    00
  41. @Mana-n Var si uite asa raminen noi condusi de vacari, strungari, oieri. Cartea nu are valoare, doar „experienta de viata”. Ai votat cu Vanghelie?
    Intre unul fara si unul cu MBA/studii/etc in orice moment prefer sa fiu condus de ultimul pentru ca astfel mai am o sansa.
    Nu poti compara enigrarea in Spania, Germania, US, Canada cu emigrarea in Chile. Subiectul era cit de bine sunt pregatiti cei din guvern nu efectele produse de guvernare asupra emigratiei.
    O tara progreseaza pe baza deciziilor celor de la guvernare si indirect prin votul/presiunea poplatiei. La noi s-a vazut ce poate clasa politica. Acum analizam una din cauze ( educatia/pregatirea profesionala) nu caracterul/afacerile celor din guvern.
    Vrei tu sa comunici ceva dar nu prea te faci inteles, oare asa o fi si cu guvernul nostru? Baieti destepti dar incapabili sa se exprime? :)
    PS: nu te grabi sa raspunzi, intrebarea este subtila si retorica.

    00
  42. Eh, da. Acum, sunt mult mai supărat pe conducerea acestei ţări. După ce că ne fură, mai sunt şi neşcoliţi! Ruşine să le fie lor. Lor, neşcoliţilor! Lor, lor… Da, cred ca „lor” poate fi un nou „ler”, un derivat politic, pentru că oricum, ăştia ai lor, dacă nu sunt totul, în ţara asta, clar AU totul.

    00
  43. articol irelevant. noua ne-a lipsit clasa politica de cand au venit comunistii peste noi si au inceput sa omoare din intelectuali. se vede cu cine am ramas da? oameni politici seriosi: nastase, basescu, iliescu (fost pcr), udrea, boc, ponta, antonescu etc. tot felul de santieristi treziti in costum la piata victoriei. sa fim seriosi si sa revenim cu picioarele pe pamant.

    00
  44. Exista si la noi oameni capabili, scoliti pe la Harvarde si Oxfoarde, sunt sigur de asta, dar ce sa faci? Imagineaza-te ca absolvent Harvard care vine in Romania la un concurs pentru ocuparea unui loc in administratie sa zicem, vine unul cu 10 clase care e frate cu unchiul secretarei de la Primarie si castiga postul. Concluzia: 10 clase in Romania valoreaza mai mult decat o diploma de la Harvard, AM ZIS!!

    00
  45. NOU
    #50

    Ne zvarcolim sa vedem care-s mai buni dintre mioritici nostri(vezi declaratiile activistilor fata de ministrul sau fost ministru din acelasi partid gen”acesta chiar a facut treaba” sau „unul din cei mai buni ministri ai cabinetului…” si uitam vorba lui Moromete” Pe ce te BAZEZI?”
    Pregatirea ministrilor din Chile e uluitoare,nici nu vreau sa ma gandesc la europeni sau la japonezi.Buna treaba

    00
  46. NOU
    #51

    mah da ce ne trebuie noua atata HARVARD ca avem destule studii la construit autostrada din chirpici….avem conducatori atat de prosti( a se citi limitati)incat nici cutremuru nu ne loveste

    00
  47. NOU
    #52

    Multumesc foarte mult pentru aceste informatii, dupa mine cam orice comentariu e de prisos

    00
  48. Da’ ce, Harvard e mai bun decat Spiru?!…

    00
  49. Ce atita Chile bah frate ? S-a calificat Chile astia la Campionatele Europene ? Aud ?

    Cit despre presedintele lor milionar, cu televiziune si echipa de fotbal si bagat in scandaluri ar semana mai curind cu Berlusconi decit cu Becali. Diferenta intre Berlusconi si Becali fiind ca atit Berlusconi cit si echipa lui de fotbal au mai cistigat cite ceva, o cupa, niste alegeri.

    00
  50. Mentalitatea noastra razbate peste tot. Ce daca cei din Chile au studiat la Harvard, manevra si altele. O fi asa greu sa accepti ca sunt pregatiti si cu asta basta.
    Dap, la noi vor de la 23 de ani sa ocupe functia de deputat, la 30 si un pic sa fie presedinti de partid si presedinte de tara.
    Studiile le sunt irelevante.

    00
  51. Mâna-n Var (comentariul #42):

    Bre, tu o ții p-a ta: judeci orice prin prisma mioritică.
    A facut ăla facultate scumpa?
    Clar, e un dobitoc, doar a avut tac-su bani, era ambasador, alea-alea…

    Din nefericire pentru argumentul tău, pe alte meleaguri… chit că vii cu 2 găini fierte și 3 damigene de-acasă… asta nu îți asigură notă de trecere la examen. Chit că e la tine-n țară sau nu.
    C-așa e prin alte părți… ăia nu sunt la curent cu conceptul de „șmecherie”…

    Da, adevărat că e scump să faci un MBA la Harvard; da’ mai trebuie să și treci examen de admitere, indiferent câți bani are tac-tu’.
    Dacă ești oligofren, cu aichiu cât numărul de pantof… nu contează câți bani are famelia ta. Nu iei diplomă de la ei.
    Deci ideea că „îți permiți” să plătești Harvardu’ (care este el scump – huooo) n-are treabă cu notele primite acolo, cu examenele trecute la ei, ori cu diploma finală. Ăla e meritul tău.

    Ideea cu diplomele de facultate prin țări străine nu e că te face automat un bun ministru; doar te învață „gândire critică”.
    Îți oferă o structură de abordare a oricărei probleme – treabă care se aplică indiferent unde. Te deprinde cu gândirea cu capul… cu obișnuința de a lua în considerare relația între cauză și efect, chestii d-astea.

    Prin contrast, filozofia de guvernare în spațiul carpato-danubian e simplă:
    „… las’că merge!”

    Acuma… nu’ș ce preferi tu: o guvernare de hoți proști ori o guvernare de hoți deștepți. Eu prefer un guvern de oameni deștepți, că de furat, toți fură.

    00
  52. Si ai nostri ce au absolvit? A studiat vreunul dn actualul guvern in strainatate? ( Germania, Franta, Olanda, Anglia, SUA, restul nu se pune)

    De asta nici cutremurul nu vine la noi.

    00
  53. MBA la MIT. Doar atat trebuia sa pui.Face cat toata scoala tuturor ministrilor.

    00
  54. Proasta comparatie. Romania e unicata la orice capitol.

    00
  55. excelenta postare!

    sa ne fie rusine. nu e vina lor ca sunt acolo.
    e vina noastra.
    1. a lor. cei care-i voteaza
    2. a noastra. cei care nu reactionam.

    00
  56. Nu ar trebui să ne mire, mai mult de 50% din români cred că şcoala dăunează grav sănătăţii. Fiecare popor are conducătorii pe care îi merită.

    00
  57. Ai nostri invata de mici sa fie numai pe capatuiala… De unde nu curge, pica. A se vedea situatia membrilor Senatului Studentesc din ASE.

    00
  58. Nu prea ma intereseaza cum sau ce-a facut nu stiu cine la Harvard. Felicitarile mele and shit. Mie doar mi se pare deplasat/stupid sa ridici un slavi un astfel de gigel.

    Eu nu-i vad notele sau diplomele, vad doar istoricul unui mic infractor arivist si o tona de complexe de roman – moaaaaaaa, ce-a facut ala. Ce-a facut ala, bre? Asa, a facut bani ilegal, a scapat cu asta, a castigat alegerile, or fi microbisti aia pe-acolo. Nici macar nu si-a inceput mandatul si deja romanii isi dau singuri palme, uite frate ce-au aia si uite ce avem noi, in ciuda faptului ca maxima realizare a presedintelui lor e ca a ramas in libertate…Complexe mioritice.

    Pe mine nu ma impresioneaza deloc. Daca l-am comparat cu Berbecali, a fost pentru ca Berlusconi nu-i roman.

    00
  59. nutzi de la minister are si ea facultate, dar a fost mai importanta prestatia suptului la besescu……….in ro daca soogi bine poola ajungi in clasa politica si chiar si mistreasa pe ministerul cu bani muuulti, ca sa ai si tu de unde sooge ( ca pana aici ai soopt destule si ai facut si ceva…”esapament”), la ei doar vedeta in clanul prostituatelor de lux.

    stiu pe unul cu 2 facultati( la stat-1 pe vremea lui ceao), cu masterat facut pe bune, pe 2 liste de laureati la comisia europeana si care trage mata de coada in romanica asteptand sa plece………….la ce i-a folosit??in tara asta pocotalie cu miros de maro( KKT)???

    00
  60. Mâna-n Var… nu văd cine ce ridică în ce slăvi.
    Vorbim strict de pregătirea intelectuală diferită pe care o au unii față de ce e la noi, nu?
    Dacă tu nu vezi o diferență… normal că nu te impresionează.

    Teoria ta e că dacă ai bani, îți tragi ce diplome vrei – ca atare, diploma nu contează… studiile nu contează… și prin implicație – cultura, intelectul… NU CONTEAZĂ.
    E normal, deci, să pui pe aceeași treaptă pe Becali cu Berlusconi.

    Totuși, ca să ajungi să realizezi că o diferență EXISTĂ – asta implică un grad de obiectivitate non-mioritic, dacă pot să mă exprim așa.
    :)

    00
  61. Tu chiar n-ai inteles nimic. Vorbesti de intelectul tipului ala, poti sa-mi spui ceva mai clar despre el? El poate sa-si treaca in CV si 10 limbi straine vorbite, la o adica, si Iliescu vorbea engleza, nu? Ratele vin din camion, adica the dacs are coming from the tracs.

    In realitate, pana acum, tipul are fix ZERO realizari notabile (ma rog, are una, a facut bani gramada, felicitari si la mai mare!) si tot ce se stie despre el e ca a facut niste manarii de ale caror consecinte a reusit sa scape (nu-i extrem de surprinzator pentru cei cu bani, ca-i clar, daca le faceam eu, infundam puscaria)

    In ciuda acestui lucru, romanul se uita in sus la el, uite, manca-l-ar mama de intelectual. Ce-i mai trist, nu numai la el se uita astfel, ci la toti, chiar daca trebuie sa stea in genunchi pentru a privi in sus. Exemplu clar: personajul care a inceput comparatiile (e sursa data de zoso mai sus) zice asa:

    – Ministrul apărării: Francisco Vidal. Profesor universitar de istorie
    – În România: Gabriel Oprea

    Ce se intelege din asta? Ca la ei a fost un profesor universitar de istorie (pe postul de ministru al apararii, care-o fi legatura, nimeni nu stie), iar la noi, un nume_prenume, un neica nimeni. Rezultatul? „Noi” ne indignam proletar, uite ba ce intelectuali au aia, noi de ce nu? In realitate, ce zice alde ro.wikipedia.org despre Gabriel Oprea?

    Din 2001: Profesor Universitar, Colegiul National de Aparare;
    Din 2001: Profesor Asociat, Colegiul National de Aparare;
    Din 2002: Conducator Doctorat Academia de Politie „Alexandru Ioan Cuza”;
    Între 2003 – 2005: Membru in Comisiile de Specialitate ale Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare – Comisia de Stiinte Militare, Ordine Publica si Siguranta Nationala;
    Din 2008: Profesor Universitar, Conducator de Doctorat – Academia Nationala de Informatii.

    Cunosc astfel de procedee si sunt de trista amintire, FOARTE trista amintire. Isi au locul cel mult in fituici gen Romania Mare.

    E adevarat, e destul de complicat sa te apuci sa verifici tu personal cine-i cine, la asa o lista de nume. Da’ nu-i pacat?

    00
  62. Dar blonde au ? Asa cum e la noi Nutzi-Spaima-Putzii ? :P

    00
  63. NOU
    #68

    ,,,dupa cum se vede , in Chile toata „floarea cea vestrita” este instruita in USA….. si pentru aducere aminte…. in 1973, dupa impuscarea socialistului Allende a fost instalat la putere Generalul Pinochet care in 10 ani ” a facut curatenie” in toata tara, apoi, Pinochet….a fost judecat si…..tarat prin toate tribunalele….!!?? daca in decembrie 1989 se instala la Cotroceni generalul Stanculescu …. si Romania nu era „asezata de Dumnezeu tocmai la granita de Est a Europei” poate ca semanam mai mult ca Chile……!!!????

    00
  64. da’ vaz ca la astia University of Chicago e un fel de Spiru Haret !!

    00
  65. tot ce se poate.

  66. la noi seful trebuie sa planga pentru popor.

    00
  67. Deci,cum ar veni,e guvernat de americani…..

    00
  68. ..felixe, vintule…daca in chile se poate, e semn ca trebuie sa mai incercati. sa va vind un pont: numarul incercarilor este nelimitat.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.