Nostalgici după comunism

Ceva lejer de citit, de weekend:

comunistaTraim acum mai bine ca in urma cu 20 de ani? Cum vi se pare traiul de zi cu zi fata de 1989? Mai bun, mai rau sau acelasi? Faptul ca acum avem telefoane mobile si net asta inseamna trai bun daca sunt zeci de mii de someri si nu ne ajung banii de pe o luna pe alta?

Sau faptul ca acum avem investitori straini, Ford, Nokia, Metro etc. care intr-adevar ofera ceva locuri de munca, dar ca nu mai avem industrie si agricultura e doar de subzistenta?

Ca importam mai mult decat exportam?

Inainte cand veneai la mare stateai in hoteluri decente, nu in jegoase ca acum, iar sezonul se deschidea la 1 mai si se incheia la 30 septembrie. Ce folos ca sunt granitele deschise si ca ne putem petrece sejurul in strainatate, daca ne costa pe putin 2-3 salarii medii/economie? Inainte faceai toate astea dintr-o leafa si iti mai ramanea sa pui si deoparte.

Mie de asta imi pare cel mai rau: ca nu mai ai siguranta locului de munca si ca s-au dat afara milioane de oameni care lucrasera de-o viata in aceeasi fabrica/loc de munca! Cum poti sa dai omul afara cand stii ca are o varsta si nu-l mai angajeaza nimeni, nu te gandesti la familia lui? Nenorocitii de patroni se gandesc doar la burtile si mertanele lor si cum sa faca cat mai mult profit pe spinarea fraierilor care lasa capul plecat!

Daca am fi avut si acum acelasi nr. de angajati ca in ’90 (peste 8,5 milioane) si patroni cinstiti, probabil ca pib-ul ar fi fost triplu si s-ar fi apropiat cat de cat de cel al Italiei, Germaniei etc.

In schimb, ei maresc preturile in prostie -ca cica sa ne aliniem la UE, dar lefurile ioc, astfel ca traiul se impovareaza pe zi ce trece! Cat credeti ca va mai dura pana se vor scumpi si la noi telefonia mobila, netul, metroul, transportul in comun la fel ca in afara?

De aici.

Uimitor cum pe unii revoluţia i-a dezavantajat. Retardelul de mai sus ar fi putut fi un membru trup şi spirit al partidului.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

49 comentarii

  1. Am copilărit pe Strada Zorilor din Braşov. Erau trei maşini parcate acolo înainte de ’89. Si sute de copii care se jucau tot felul de chestii. La librărie, la jucarii, se găseau două maşini, aia mare de salvare şi cealaltă. Plus 10 sertare pline cu indieni. Puteai să-ţi iei indieni până leşinai. Odată s-au adus şi nişte jocuri de fotbal cu bilă, poate le mai ţineţi minte, alea ce erau pe o placă de lemn, nişte cuie, jucam cu lopăţele de îngheţată. Eram sute de copii. S-au adus două jocuri la librărie. S-au vândut imediat.

    Golanii din bloc (băieţii de 18 ani, uteciştii) se făleau că aveau un prieten ce stătea pe Aleea Mercur. De-acolo ăla putea să vadă când ieşea maşina de bere de pe poarta fabricii Aurora şi dădea telefon în bloc să se înghesuie băieţii la coadă la berăria Victoriţa. În bloc aveau trei inşi telefon. 10 etaje, doua scări, 88 de apartamente.
    –-
    Maică-mea ţinea cartelele într-un sertar in bucătărie. Te duceai cu cartela şi vânzătoarea îţi bifa că ai cumpărat pâine în ziua respectivă. Familia noastră avea voie la doua pâini, câte jumate de pâine de căciulă.
    –-
    Taică-miu lucra în armată. Mi-a cumpărat bicicletă Pegas cu şa lungă cu pile, deşi se făceau la Zărneşti. A plătit pentru ea dublul preţului din magazin. Pentru că în magazin nu era de vânzare.

    La alimentară erau trei rânduri de rafturi lungi. Unul cu creveţi, unul cu conserve de stavrid în ulei, unul cu vin de masă, de 7 lei. Mai se găsea şi Deit, un fel de sprite făcut cu apă minerală de la Zizin.

    Am fost bolnav şi bunicii mei mergeau dimineaţa la 2-3 să stea la coadă la lapte. Luau lapte, îl lăsau la acrit, apoi il turnau într-un tifon deasupra chiuvetei să facă brânză din el, că aveam regim alimentar şi aveam nevoie de brânză.

    Am primit un bănuţ de ciocolată de la neamurile mele din Israel. L-am dus la şcoală şi, pentru că nu l-am împărţit cu toţi colegii am fost scos în faţa careului.

    Da, aveai bani. Şi ţi-i băgai în cur.

  2. problema e ca eu ,tu si ceilalti care mai comentam pe aici o ducem mai bine.din pacate cei pe care-i vedem din fuga masinii prin sate si ce-i care beau bere la pet n-o duc bine deloc in vremurile astea.

  3. E clar că insul responsabil de text nu ştie ce e ăla capitalism vs. socialism… DAR HEI, noi să fim sănătoşi

  4. Comunism a fost si inainte de ’80 si n-a fost asa :P

  5. Inca mai am o ladă de bere old school la mine-n beci. Acu e 2 lei garanţia la sticlă. Stai aşa, atâta era şi atunci…

  6. Tin sa va reamintesc ca individul are drept de vot…Just sayin’.

  7. Venea ciungu’ satului-mare defutat local- la poarta si urla ca un dobitoc:
    -Floricooo, făăăă, sa aduci doua kile de făsui uscat la comparativă ca altfel nu-ti dau gaz de lambă.
    __
    Leana lu’ Gigel aducea o carpetă cu trandafir la şicoala, s-o puna su’ tabloul celui mai iubit fiu, sa facem alegeri FDUS. Se paruia cu Oniţa lu’ Ilie care sa-l uimeasca pă secretarul Consiliului.
    __
    Mi-a luat tata teneşi ca sa merg primenit de Pasti, la biserică. Valerică, invatatorul, a zis ca Iisus este fictiune. Eu nu l-am crezut si am mancat ouale popii din altar. M-am spurcat de dulce si mama m-a ocarât rau. Am devenit copil-problema si am facut armata la 9 luni.
    __
    Aurica e banuita ca din laptele colectat la „cotă” isi face caş pentru ea. Cercetarile au dovedit ca e curata. A spalat bine putina.
    __
    Ion al Lenii nu poate pronunta bine cuvintele grele. Azi a luat o „nitroglicemie” ca-l supara inima de la „pecsic”. Vinde lemne din ddepozitul garii si face sedinte de partid la bufet.

  8. Scuze de trolaj da să-i spună cineva berbecului că comunismul i-a învăţat prost: confundăm vechimea la locul de muncă cu experienta şi experienta la locul de muncă cu competenţa. Şi mai e o chestie, la salarul de 2500 de lei, berea la alimentară era vreo 5 lei, adică dublu faţă de cât e acum. Pă ce că nu se găseau erau şi mai scumpe. Valabil şi pentru ulei, făină, zahăr şi alte căcaturi.

  9. Mama, ce idiot… da’ nu-i singurul, cum se poate vedea. Daca era asa de bine atunci, (foame, frig si frica) de ce nu pleaca de exemplu in Coreea de nord, ca am inteles ca acolo comunismu e infloritor

  10. Aveam in facultate un asistent cam cinic care zicea ca „orice sistem are victimele lui, live with it!”. In comunism unii castigau altii pierdeau, in capitalism avem alti castigatori si alti pierzatori, decisi de catre alt gen de reguli. Bine, unii castiga tot timpul iar altii pierd tot timpul insa macar comunismul le mai vindea niste iluzii si ii tinea cuminti in banca lor. Tu si eu si multi dintre cei care comenteaza aici suntem castigatorii capitalismului si stim ca in comunism ne-am fi ales doar cu plafonarea in mediocritate sau emigrarea (eventual ilegala). Din pacate noi suntem totusi o minoritate…

  11. In timp ce citeam m-am gandit fix la Duculeana. Duculeana?! Da, e un clasic pe forumul Softpedia. :))

    Aici gasesti material pentru urmatoarele episoade: http://forum.softpedia.com/bloguri/duculeana/Era-mai-bine-pe-vremea-lui-Ceausescu-983.html

  12. Lasă Murgeanu că ne vedem la „Pogorâre” în august, mă poţi like-ui acolo „live”.

  13. unde dau si eu like la comentariile lui eftimie? :D

  14. A observat cineva ca majoritatea celor care spun ca era mai bine inainte de 89 erau departe de a fi majori pe vremea aia?

  15. Într-o zi, în vremurile de care vorbeşte omu’, nu mă găseau ai mei. Nu eram acasă, nu eram la fotbal, nu eram la râu, la scăldat…
    Eram la coadă la alimentara, auzisem, venind de la şcoală, că
    aduseseră pui. Aveam cam 9 ani.

  16. Eu adaug un singur lucru: celor care nu le convine sunt liberi sa plece in alta tara. Inainte de ’89 abia daca puteai sa iesi din tara. Noi ne-am obisnuit ca in comunism: cineva sa-ti dea mura in gura. Am vrut libertate? Bun, acum fiecare e liber sa faca ce vrea. Doar ca unii inca asteapta sa lea cineva, ceva, in loc sa dea din coate sa aiba un trai mai bun.

  17. Situatia 80-90 a fost chiar nasoala, dar a fost o combinatie de comunism si prostie politica. Perioada 70-80 a fost mult mai ok.

    Comunismul nu e tocmai o solutie, dar cred ca ce vor oamenii astia sa arate e ca nici capitalismul nu e bunastarea din Dallas la care visau si o viseaza multi.

  18. oldman, aia de la tara o duceau prost si inainte. Poate ceva mai bine ca se ciordea ca-n codru de la CAP si IAS.

    ps, a fost bine inainte de ’80, nu? Dar de ce? De datoriile alea pe care le-am platit in anii ’80 cu riscul de a crapa de foame. Existau bule ale consumului si in comunism. ;)

  19. Freatemeleu alb, da’ nu am ştiut că pe forumuri se discută chestii atît de apăsătoare şi serioase. Promit să-mi schimb atitudinea capitalistă şi să mai răsfoiesc pe ici, pe colo!

    Apropos de stare lui eftimie… îmi aduc aminte ultimul chil de zahăr achiziţionat la raţie din care am extras un cotor de măr învelit într-un smoc vîrtos de păr. A fost delicios!

    Îmi aduc aminte cum prim-secretarul acelor vremuri îmi umilea părinţii care clegeau cartofi în patru labe pe cîmp (după ture de noapte în oţelărie) iar astăzi este membru marcant al PRM Galaţi (Carol Dina).

    Îmi aduc aminte cum se asculta radio;

    Îmi aduc aminte multe chestii şi chiar dacă astăzi îmi doresc să plec din ţară nu regret nimic de-atunci. Bunicul meu, la o partidă de table, mi-a zis aşa: „Tu ştii cînd a fost bine în românia? Niciodată!”.

  20. iaca aici nostalgie nu așa

  21. @eftimie: chiar mă gândeam şi eu odată unde îşi permitea sistemul centralizat să fixeze preţurile: tot la salariul ăla de 2500 de lei, un televizor color nou Telecolor era 14.400 de lei! Un video găseai doar prin „consignaţii”, la 15.000 – 20.000 de lei. La maşini era simplu, că n-aveai de ales între motorizări, echipări, etc. Poate doar între berlină şi break. 70.000 de lei o Dacie. Azi văd că un poţi să-ţi iei un Logan cu 27.000, să nu mai pomenesc de faptul că nu trebuie să ţii banii la CEC ani de zile până-ţi vine rândul, şi, culmea capitalismului, poţi să-ţi alegi culoarea! Inteligentul ăla nu apreciază faptul că acum poate cumpăra benzină la orice oră, sau că poate pleca în concediu fără ca jumătate din portbagaj să-i fie ocupat de canistrele de benzină? A, poate n-are bani pentru astea, dar asta nu mai e vina sistemului.
    Pâinea nu mai ţin minte cât era exact, ştiu că laptele era la 3.5 lei sau la 4.5, în funcţie de cât de gras era (trei ani de zile am făcut cozile la lapte, că mergeam la şcoală în gimnaziu după-amiaza, şi aveam tot timpul la dispoziţie dimineaţa :P). La Timişoara berea era 5.50 sau 6.50 şi apa minerală de Buziaş 1.50 litrul. Şi btw, fabrica de bere din Timişoara, deşi funcţionează din 1718 nu era menţionată în manualul de geografie pentru clasa XI sau XII, capitolul „Industria alimentară a României”.

  22. Acum avem atat de multe la dispozitie, dar oare suntem mai fericiti? Laptopul meu bunicel, cu care stau in pat si am net prin wireless la viteza mai mare decat toata conexiunea Romaniei de prin ’90, telefonul mobil Arc, tocmai adus la Android 2.3.3 si altele, multe altele nu ma fac sa ma simt implinit.
    Aveam mult mai putine in comunism, dar asta le facea sa aiba valoare mai mare si cred ca atunci ne acceptam mai bine viata si eram mai impacati cu noi.
    Era oare mai bine? Din unele aspecte sigur ca da, nu exista toata mizeria asta de politica, statul teroriza oamenii dar nu isi batea joc de ei ca acum, nu exista atata mancare dar nici nu era atata saracie si foamete, analfabetismul nu se ridica la cotele alarmante de azi.
    Depinde de fiecare cum isi defineste ce este mai bine pentru el.

  23. @eftimie,
    pe blogul meu nu bagi asemenea comentarii, numai aici, pe acest blog mic, practic necunoscut.

    La alimentara la mine in cartier am ajuns sa il cunosc pe baiatul sefei. Avea ghiul, era imbracat bine, hranit de pleznea si prestanta. Adica aerul ala de cocos ingamfat pe care il avea Becali inainte de puscarie.

  24. Nu se poate spune nici că a fost mai bine, nici că a fost mai rău în 1989. Totdeauna vei găsi oameni care o duceau mai bine atunci.
    Un lucru e sigur: toată lumea avea lucrurile de bază: o casă, un loc de muncă, o pâine (oricât de rea ar fi fost).
    Era mai uşor să „te descurci” pe vremea Împuşcatului – totdeauna se găsea cineva care „cunoştea pe cineva”…

  25. Kye, cum adica statul nu-si batea joc de cetateni. Ai vrut sa scrii altceva, nu-i asa?

  26. Adevarul e ca sunt multi oameni care traiesc mai prost acum decat pe vremea lui Ceausescu. Vorbesc in principal de cei care au ramas la sate si nu au un loc de munca sau de cei de la marginea oraselor. Bunastarea nu a venit pentru toti iar prosperitatea nu se imparte intotdeauna la cei care fac cel mai mare efort pentru societate. E normal sa fie nostalgici in conditiile in care intampina greutati financiare.

    • @Autogreen: eu tot sper ca, din cauza că nu mai au servicii sau bani, satele româneşti să mai dispară, şi pământurile să fie lucrate industrial, nu cu calul şi plugul. poate aşa vom avea din nou in magazine roşii româneşti si cartofi non-germania.

  27. @Kye

    de curiozitate: de ce nu iti arunci mobilul si laptopul daca te fac nefericit (sau daca oricum nu te fac mai fericit) ? ;)

  28. Pentru toti nostalgicii epocii de aur le propun sa se mute in Coreea de Nord , adica in tara diminetilor lihnite !

  29. Mie mi-a placut aia cu „patroni cinstiti”, numai ca a uitat s-o zica si pe cea cu „angajati cinstiti”. :(

  30. daca vrei sa te distrezi copios, da un search pe forum sa vezi toate subiectele initiate de duculeana, e un imbecil notoriu pe forumul respectiv. Daca imi amintesc eu bine, parca lucra prin politie, deci se justifica :-D

  31. Si din pacate, ca si retardelul asta gandesc o gramada!

  32. Treaba e ca de-lungul istoriei ( cu cateva exceptii minore, gen perioada interbelica) romanii n-au prea stiut cum e treaba cu initiativa privata, cu croirea propriului drum pentru o viata mai buna( in sensul muncii, increderii in fortele proprii etc, nu in sensul diverselor combinatii). Chestia asta s-a acutizat in comunism, unde statul gandea pentru tine etc… In felul asta a disparut din spiritul nostru interesul pentru a-ti lua viata in maini si am devenit dependenti ombilical de stat, guvern etc…
    Prin urmare, ce afirma afaficul din care ai citat, e o consecinta naturala a acestui fapt…
    Brucan avea dreptate cand a zis ca ar trebui sa treaca 20 de ani ca sa ne treaca de comunism…doar ca vedem cu totii ca a fost cam optimist…

  33. zoso, tu inainte de ’89 erai un pulifrici.
    cati ani aveai?
    noua, zece? nu poti sa-l faci pe ala retardel, fiindca tu nu stii cu adevarat cum era pe vreme aia.

    da, acu’ esti bloger, dai din taste si din asta iti castigi painea, ceea ce pe vreme aia era de neconceput. cantitatea de energie pe care o consumi tu acum ca sa traiesti bine era cam aceeasi cu cea consumata de aplaudacii si politrucii vremurilor trecute ca sa traiasca bine.

    totusi, nu lua exemplul personal ca unitate de masura.
    uita-te mai in ansamblu, ia „the 10000 feet picture” in consideratie.

    ce s-a realizat in cei 25 de ani de dictatura ceausista vs ce s-a realizat in cei 20 de ani de libertate democratica. nea nicu a rezolvat criza de locuinte care in anii 60 era o problema majora, a industrializat, a construit „cat nu pot astia nici sa zugraveasca”, a intarit agricultura, iar cei de dupa el, in afara de modernizarea telecom-ului si liberalizarea manelelor, n-au prea facut chestii la umbra carora sa-ti poti trage sufletul.

    da, ce-a facut ceausescu, n-a fost pe banii si truda lui, ci pe banii si truda poporului asta amarat, dar toate alea au ramas aici si omul din popor s-a folosit de ele, desi tot el le-a furat si le-a distrus ulterior. azi romania are iarasi enorm de multe datorii si stai sa te intrebi: pe ce pla mea s-au dus banii aia?

    nu sunt deloc un nostalgic al sistemului trecut, dar nici un om care se imbata cu apa rece.

    tu acum esti bloger -sau ce plm esti- fiindca vremurile ti-o permit. sa fi fost cu 10-15 ani mai in varsta, aveai 2 alternative ca sa poti infaptui ceva cat de cat bun pentru tine: 1) sa emigrezi sau 2) sa ajungi unul dintre aia pe care acum ii injuri si de care faci misto in articolele tale.

  34. pai cind iti masori viata in pretul la cascaval si siguranta locului de munca – e posibil ca sistemul comunist sa nu mai para asa rau. e mai nasol cind te aduni cu prietenii la o bere in scara blocului sa spui bancuri si te duci la puscarie unde mori. treaba asta cu propriile drepturi, propria viata, propria initiativa – vad ca nu a intrat in evaluare. probabil ca e ceva neimportant…

  35. Cine-a scris acolo vorbeste pe nas dintr-un motiv simplu: PIB Romania 1988 – 60 mld. USD v PIB Romania 2010 (criza) – 161 mld. USD.

  36. Primul pasaj e absolut demențial și trebuie împărțit în trei segmente:

    1. Traim acum mai bine ca in urma cu 20 de ani? – Ca sumă de indivizi sau ca indivizi?

    2. Cum vi se pare traiul de zi cu zi fata de 1989? Mai bun, mai rau sau acelasi? – Io o duc mai bine…

    3. Faptul ca acum avem telefoane mobile si net asta inseamna trai bun daca sunt zeci de mii de someri si nu ne ajung banii de pe o luna pe alta? – Da, înseamnă trai mai bun pentru cei care vor să muncească. Ce legătură are nivelul meu de trai cu cei care nu vor să muncească?

    Este o idee falsă că cei un milion de șomeri îmi reduc mie semnificativ nivelul de trai. Din contră, ce dau în plus la șomaj și asigurări sociale vine în minus la prețuri pentru că așa este economia noastră: dacă toți ar avea bani, prețurile ar fi și ele mult mai sus.

  37. Am mai zis odata mai sus: comunismul vindea iluzii; iluziile sunt cele care genereaza nostalgiile retarzilor din ziua de azi, nu realitatile obiective.

  38. NOU
    #44

    E foate ciudat cum admiratorii capitalismului sunt atat de invoburati si de violenti in vorbire,iar in randurile de mai sus, te fac sa te gandesti ca ceilalti ar trebui sa fie plini de ura si venin (doar sunt niste creiere indoctrinate care nu stiu decat sa faca ce li se comnada) .. ideea e ca si acestia din urma ar trebui sa se obisnuiasca cu gandul ca ce-a fost verde a trecut, si pana la urma e bun si bronzul

  39. 1. Inainte de ’89 nu aveai cum sa ai mobil, laptop, si nici in vest nu erau chiar asa de multe masini si televizoare color ca acum, iar noi comparam perioada si tehnologia de atunci cu cea de acum.
    2. Cea mai mare diferenta, in rau, fata de perioada de dinainte de ’89 este umilinta la care suntem supusi de aceiasi oameni care aveau si erau intr-un fel la putere, dar care nu puteau sa epateze si sa ne calce pe cap la nivelul la care pot acum (chiar daca unii nu recunosc ca sunt calcati in picioare, si cred ca un laptop, o plasma de un metru si un Logan in rate reprezinta o supermegaultrarealizare).
    3. Incercati sa comparati nivelul de cultura si chiar de moralitate, si vedeti cat de mult am avansat. De fapt avansam cu viteza tot mai mare doar ca directia e gresita.

  40. Nu inteleg referirile la laptopuri, internet si telefoane mobile.
    Telefonia mobila comerciala a aparut la inceputul anilor ’80 si doar in Japonia, tarile nordice si america de nord (tehnologie 1G). Tehnologia 2G a aparut in ’91. Internetul (www-ul) a fost definit prin ’89, iar primul browser si primele servere web au aparut in ’93 (doar 130 de servere). Primele laptopuri tot asa prin anii ’80, screenuri VGA cu 16 culori abia prin ’88, procesoare 386 prin ’90.
    Deci faptul ca acum avem toate astea si atunci nu le aveam este din cauza ca atunci NU EXISTAU.
    @Cristean: si cat inseamna 60 mld USD din ’89 in 2010? Sa nu-mi spui ca e 1 la 1 ca inseamna ca esti cel putin la fel de ignorant ca cel care a scris porcaria asta de post pe computrgames.
    Oricum, comunismul si capitalismul ar trebui analizate si comparate la nivel ideologic (daca e vreun expert in ideologii socio-politice pe-aici) si nu la nivelul APLICARII lor. Comunismul nu este, nu a fost si nu va fi la fel aplicat in 2 tari diferite. Capitalismul la fel.

  41. Uite frate ce creeaza abjectia de antena3..

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile