Nostalgia comunismului…

Aproape 50% dintre români cred că regimul comunist a fost un lucru bun pentru România, procentajul fiind în creștere față de acum 10 ani, arată datele unui sondaj INSCOP realizat la comanda News.ro.

Timpul vindecă rănile. Anii trec și ne rămân doar amintirile frumoase: toată lumea avea casă, toată lumea avea loc de muncă, nu era nevoie să gândim prea mult, că se ocupa partidul și de asta.

Oamenii au uitat:

  1. foamea
  2. frigul
  3. lipsa de informație și de literatură
  4. lipsa produselor de orice fel din magazine
  5. imposibilitatea de a ieși din țară
  6. benzina pe cartelă
  7. cât de proaste erau unele produse românești
  8. cât de coruptă moral era țara
  9. cât de mare era frica de Securitate
  10. școala sâmbăta
  11. programul TV
  12. cooperativele agricole
  13. soțiile și fiicele luate cu forța de puternicii zilei
  14. marșurile obligatorii
  15. părinții și bunicii trimiși la canal sau torturați
  16. calitatea educației
  17. spitalele
  18. decrețeii
  19. analfabetismul și imbecilitatea celor care ajungeau la conducere

Dar, în rest, da, frumos, ne punea să colectăm maculatură, făceam sport împingând mașina până la benzinărie sau mergând pe jos, că autobuze mai rar, mâncam sănătos că nu prea mâncam, ajungeai automat inginer, indiferent de cât de prost erai, aveai literatură ieftină (din păcate erau cuvântări ale tovarășului sau traduceri din Marx).

Cine regretă comunismul are opțiuni. Coreea de Nord și Cuba, ba chiar și Rusia sunt dornici de noi cetățeni. Ah, nostalgia e doar orală, că nu ai vrea de fapt să trăiești din nou așa? Da, 50% dintre români sunt proști, unde e mirarea? Bine, sunt mai mulți, dar ăștia au semnalizat.

nemulţumirea conjuncturală puternică a populaţiei faţă de prezentul marcat de crizele succesive din ultimii ani, culminând cu inflaţia galopantă care a afectat serios nivelul de trai

Era bine să nu știi că e criză. Avea grijă partidul să nu te plictisească cu prostii din astea.

distribuţia inegală a avuţiei naţionale din prezent care măreşte puternic diferenţele dintre categoriile afectate de sărăcie şi populaţia care are venituri medii-mari

Au uitat de Daciile cu număr scurt și 99% nu știau în ce lux trăiește restul de 1%. Mai e Serghei Mizil prost uneori și povestește cum aleșii aveau de toate. Acum însă e puțin aiurea că unii care muncesc și gândesc au mai mult decât restul, ceea ce pe vremea aia nu prea se întâmpla. Aici e frustrarea.

povestiri-istorice-2

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

316 comentarii

  1. ”Cred că înainte de 1989 se trăia mai bine comparativ cu situaţia din prezent mai ales: persoanele cu educaţie primară, cei inactivi potenţial activi, locuitorii din rural şi din regiunile sudice sau estice, cei cu un venit mai redus”

    Ar fi trebuit sa apara si rezultatul pe intervale de varsta. Si nu ma refer la cel 18-35, ci la diferenta dintre 35-55 si 55+

    Comentariu apreciat.7621
    • E bine punctat. S-ar putea insa sa avem o surpriza… Pentru ca multi dintre cei care erau fie foarte mici, fie nu se nascusera inca au auzit ei de la mama/tata/bunic/bunica/unchi/unchiasa ca „era mai bine maica atunci… aveai un kil de zahar si un colt de paine…” Multi omitand sa spuna ca pe timp de pace kilu ala de zahar si coltul ala de paine erau pe cartela…

      Comentariu apreciat.937
    • Sau pe sexe, că jumate ar trebui să fie femei. Care să nu aibă voie să facă avort decît după norma de 4 copii.

      Comentariu apreciat.538
    • „Aproape 50% dintre români cred că…”

      Haidi breh, mă leș?

      Da’ cam cât la sută-s idioți?

      Indecis. Tu ce zici?1714
    • E chiar interesant de aflat situatia pe varste la sondaj, pentru ca daca tinerii care nici macar nu s-au nascut in perioada comunismului au asemenea pareri, e chiar dezamagitor si deplorabil. Adica ma mir pe la altii prin vest cum ridica osanale comunismului si ei saracii de ei habar nu au cate prune au in traista si nici nu le-a cazut branza de la gura.

      Comentariu apreciat.372
    • Exact @dufu, mie îmi este mai frica de generația tânără decât de cei în vârstă pentru că ăștia tineri habar nu au ce a însemnat comunismul, nu au trăit pe pielea lor comunismul cat sa nu le mai trebuiască vreodată.
      Cel mai bun exemplu este un individ (că redactor nu-l pot numi din motive evidente) relativ tânăr de pe arenait.ro pe nume Gabriel care fara să știe este un idiot util pentru China., face constant propaganda voalată la galbejiti ridicand în slăvi doar produse chinezești și denigrând produsele vestice. Fie că e vorba de telefoane, de tot ce face Huawei sau mai nou mașinile chinezești pentru care a făcut ditamai articolul cu idei cretine și fără fundament adunate, tot ce vine de acolo e mai bun decât ce fac occidentalii. Și uite așa , prin politica pașilor mici și a idioților utili, chinezii și rușii își vor impune sistemul comunist în întreaga lume și fără să ne dăm seama o sa ne trezim cu sistemul de credite sociale și o sa ne întrebăm unde am greșit.
      Comunismul in teorie și pe hârtie pare sistemul perfect , de aceea pun botul tinerii din ziua de azi cum au pus și bunicii / străbunicii noștri.
      Am dus-o atât de bine in comunism încât îmi vine să le scot dinții cu pasiune tuturor celor pe care ii aud că era bine in comunism sau pe retarzii care zic că a fost o greșeală să intrăm în NATO sau UE.

      Comentariu apreciat.688
    • @xtz, absolut, acum eu merg mai departe si o iau pe aratura, gandindu-ma cati dintre astia au fost atenti la ora de istorie in liceu. bine, cu conditia sa fi avut profesorul obiectiv care sa nu fi ridicat in slavi comunistii cu aceleasi sloganuri imputite cum ca „se traia mai bine pe timpul comunistilor”.
      cel putin noua proful de istorie (sa-i dea Dumniezo sanatate!) asta ne repeta tot timpul: invatati bai istorie, ca sa nu repetati greselile trecutului. asta e scopul istoriei!

      Comentariu apreciat.351
    • @irod, din păcate cunosc multi profesori de genul antivaccinisti, anti-sistem și pe ascuns filoruși. Cam tot ceea ce înseamnă bugetar sau cei din administrație / armata în Romania au cam devenit fani socialism spre comunism deoarece sistemul s-a obișnuit să îi aprovizioneze (salarii mărite, concedii pe banii statului, ieșire mai devreme la pensie, plus alte beneficii și sinecuri) iar ei de la sistem s-au obișnuit sa își iau lumina iar sistemul privat, economia de piata și eficienta acestora o percep că pe o amenințare la bunăstarea lor.

      Deci în concluzie, we are properly fucked!

      Indecis. Tu ce zici?3011
    • Multe comentarii, nu mai citesc…comunismul a fost mai de kkt la noi fata de polonezi, cehi, unguri, iar capitalismul este mai de kkt la noi, pentru ca noi suntem o natie de kkt. Lepre, hoti, courve, spagari, tradatori..deci fara empatie, fara a avea 0inteligenta de a vedea ‘binele comun’…doar primitivism suedejesc…
      Populatie periferica, natie fara anvergura..daca le dau rusii vesticilor gaze gratis cu conditia sa le lase ce au ocupat pana acum in Ucraina si sa intram noi si Moldova iar sub influenta lor , suntem pa.

      Comentariu apreciat.538
    • @xtz, foarte pertinent ce spui. Eu vin cu un exemplu unde o domnita, nu neaparat din lene, dar din smecherie, a migrat de la corporatie, unde era platita decent si cu program la fel, decent, catre un job la o primarie de oras, unde o freaca la rece pe aceiasi bani, dar o freaca! si sotul lucreaza la stat, gabor ceva…asa ca na, nu ma mir sa ridici osanale sistemului cat timp traiesti de pe banii lui :D
      la noi in tara, ca si in alte tari mai corupte asa, e o alegere naturala munca la stat, iar asocierea cu situatia din vremea comunista e, la fel, naturala pentru multi. trista situatie, cel putin din punctul meu de vedere.

      211
    • Cred ca imbatranesc si incepe sa ma sperie societatea. AD 2023, internet de ceva timp si practic totul se reduce la „eu cred” si „eu vreau sa spun asta” fara sa facem putina cercetare, fara sa intoarcem tabla de sah si sa vedem care este motivatia din spatele unei dorinte sau actiuni.

      Comunismul avea niste aspecte care nu se regasesc in capitalism – siguranta zilei de maine, egalitatea intre membri, identitatea nationala si aproximativ justitia.

      Nu exista si nu vor exista studii legate de cum se descurca romanii, ce ii sperie, ce isi doresc. Am o idee destul de concreta si realista despre comunism insa este posibil sa fie foarte multi oameni ingroziti de ziua de maine, satui de nesiguranta din ultimii 30 de ani si care sa isi doreasca acea siguranta chiar cu costurile foarte mari ale comunismului.

      La fel partea de egalitate – poate ca sunt foarte multi tineri care se simt dati la o parte din societate pentru ca au tricou de 10 lei pe cand altii din clasa au tricou de 200 de euro sau adulti care nu isi pot plati mancarea pe cand vecinii fac niste combinatii cu statul si isi schimba x6 le la 2 ani.

      Identitate nationala? Minciuni sau nu ti se spunea ce grozavi sunt romanii si Romania, ti se aducea aminte de inventii, inovatii, sportivii erau cumva o locomotiva serioasa – astazi nu mai exista acea identitate, este aproape o rusine sa fii roman, toti dam cu pietre in tot ce este romanesc – insa nu stim de fapt cat conteaza acea identitate nationala, ceva din care sa faci parte.

      As spune ca discutia despre nostalgia comunismului este cumva similara cu boschetarii care prefera sa fure o paine si sa intre la inchisoare cateva luni cat trece iarna – prefera sa fie inchis si la caldura cu 3 mese pe zi decat in libertate afara pentru ca el personal este intr-o situatie in care apreciaza asta mai mult. Pentru oamenii normali este aberanta – insa exista niste motive in spatele ei.

      Eu inteleg presa care vinde articole senzationale si tema comunismului o sa vanda mereu insa pentru o comunitate de barbati cu venituri superioare (si probabil studii la fel) mi se pare interesant ca nimeni nu vrea sa inteleaga cauzele unei situatii, doar arata cu degetul la situatie, cu mandrie ca ei nu sunt parte din problema.

      Indecis. Tu ce zici?4334
    • justiție? în comunism? ce ai băut?

      și cu egalitatea te lămureai rapid când aflai că colegul de școală are și tu nu aveai.

    • eu cred ca e un sondaj comandat de AUR…

      55
    • @redbear: „La fel partea de egalitate – poate ca sunt foarte multi tineri care se simt dati la o parte din societate pentru ca au tricou de 10 lei pe cand altii din clasa au tricou de 200 de euro sau adulti care nu isi pot plati mancarea pe cand vecinii fac niste combinatii cu statul si isi schimba x6 le la 2 ani.”
      Eu cred ca glumesti.

      117
    • siguranta zilei de maine… ha!

      aveai siguranta ca maine va fi la fel de de cacat ca si azi. sau mai rau. posibil muuult mai rau, ca nu stiai cand si ce declara vecinul sau colegul la securitate.

      Indecis. Tu ce zici?296
    • cand auziti la cineva ”milioane”, l-ati si identificat pe nostalgic!

      127
    • Egalitate in sensul ca erau 2 sau 3 optiuni pe cand acum sunt 20 -50 de optiuni si o plaja mult mai larga. Daca voiai sa iti cumperi masina nou era Dacia sau Oltcit, punct. Azi ai de la Spark sau ce o fi cea mai mica si ieftina masina in piata pana la Rolls – altfel se simte diferenta. La haine colegul de banca avea blugi sau poate un tricou/adidasi adus prin mari eforturi pe sub mana – azi are Gucci de 500 de euro tricoul, parca altfel se simte.

      Am zis „cumva justitia” in sensul ca erau 3 puteri in stat – Militia, securitatea si Partidul si cu trei pile pe un loc se mai fereau unii de altii si era mai greu sa vezi rezolutii din alea cu minora de 12 ani care l-a provocat pe violator si practic violatorul este o victima.

      Evident ca se faceau mizerii si inainte ca si acum, doar ca acum parca sunt mai vizibile sau mari.

      Eu nu spun ca era mai bine, doar ca este posibil ca multi oameni sa perceapa emotional diferit anumite aspecte.

      Indecis. Tu ce zici?1623
    • „Egalitate in sensul ca erau 2 sau 3 optiuni pe cand acum sunt 20 -50 de optiuni si o plaja mult mai larga. Daca voiai sa iti cumperi masina nou era Dacia sau Oltcit, punct. Azi ai de la Spark sau ce o fi cea mai mica si ieftina masina in piata pana la Rolls – altfel se simte diferenta.”

      Am impresia ca intelegi gresit notiunea de egalitate. Egalitatea inseamna egalitatea in fata legii, egalitatea de sanse in diverse domenii (access la educatie sau sistemul de sanatate, afaceri, piata muncii, etc). Egalitate nu inseamna ca toti trebuie sa avem fix aceeasi masina. Pentru ca oamenii sunt evident diferiti, mai buni, mai prosti, mai harnici, mai lenesi, etc. Chiar daca sansele de pornire sunt egale, ei vor evoluta diferit. E cumplit sa ii egalizezi in realizari, cu forta. In final, nu mi pune absolut nimeni osul la bataie.

      Comentariu apreciat.424
    • @Bigbear: nu ai dreptate. si aici sunt convins ca nu ai dreptate, nu mai zic „nu cred”. Nu ai ce analiza sa faci in detaliu, sa iei fiecare caz in parte, pentru ca trebuie sa iei la gramada, pentru ca si sondajul s-a facut la gramada. N-au stat aia de la forarea opiniei publice sa intrebe „si ia zi tu nenea capsuna, ce se ascunde in spatele parerii tale cum ca a fost genial pe vremea comunismului?” Si apoi sa-i mai si asculte aberatiile lu’ mos capsuna.
      Problema e simpla de tot, nu trebuie studii: nu a existat si nu va exista niciodata egalitate intre oameni. Egalitate in fata legii da, dar inca nu la noi, care am avut coruptie (monstruoasa) in timpul comunismului si acum la fel (monstruoasa si nesimtita). Nu stiu unde traiesti dar imi permit sa spun ca stii situatia din tara, care de totusi are un somaj de 5-6% fata de o spanie cu 15-16%. lumea are LIBERTATE, si pentru miscare in primul rand. daca nu reusesti in tara sa ai un job si sa te descurci la limita decentei, poti emigra si poti, atat cat se poate, sa iti faci un trai relativ normal. Nu mai zic de lipsa fricii ca te ia militia de pe strada, nu mai spun de lipsa bunurilor de orice fel si a alimentelor, de frig, de situatia din spitale, care, rog pe toata lumea, sa nu generalizeze, ca nu e cazul, dar e oricum mai buna acum decat pe vremea comunistilor. Sau, mai simplu, ia la puricat si recitit lista din articolul de mai sus, in detaliu asa si rumega pe ea. E total aiurea ce spui si lumea nu are scuze cand spune ca a fost mai bine pe vremea aia chiar de trista amintire. Si nu, sub nici o forma nu trebuie ascultati ce e in spatele fiecarei explicatii pentru o asa enormitate, trebuie fix un pumn in dinti tuturor alora care achieseaza la asemenea gand! La asta se rezuma tot, nu trebuie melodrame si nici cautat in coarne nimanui pentru spus prostii! Trebuie dat peste gura direct la astfel de subiecte.

      184
    • @BigBear wow!!! ce ai fumat amice? Îți spune un om care a prins vremurile alea:
      1. NU exista nici un fel de egalitate. Era un sistem de caste bine definit. Erai în eșalonul 1 de la PCR sau securist? Aveai magazine speciale, unde puteai cumpăra până și Nutella. În acele magazine NU avea acces amărășteanul. Riscai o bătaie soră cu moartea dacă intrai acolo. Și este doar un exemplu.
      Și nu, NU exista meritocrație! Erau discriminări de toate felurile. Ai rude în țări capitaliste, treci la coadă!; ești ungur sau sas, interzis la posturi de conducere!; ești născut la țară? NU ai voie să te muți la oraș, că e închis; ești ardelean/ bănățean? NU primești apartament, că prioritate au moldovenii și oltenii aduși în oraș pentru schimbarea componenței etnice!
      2. Justiție. De unde frate? Sentințele erau primite în plic. De la partid. Dacă ajungeai în fața judecătorului. Că au fost cazuri când te împiedicai și cădeai cu fața, rinichii, ficatul în pumnii securistului de mai multe ori.
      3. ”Sportivii o locomotivă serioasă” – un sistem imbecil de propagandă. Cât de performant era, o demonstrează ce a urmat după. Și incapacitatea de a se schimba și a se adapta la regulile sportului de performanță de azi.
      4. Cauzele acestei nostalgii vin tot din comunism. Educația precară a reușit ce tot repeta ceaușescu: s-a format omul nou, imbecilizat, incapabil de inițiativă, delaționist și ipocrit. Uraaaa!!!! Aplauze furtunoase.
      Wake up amice! Comunismul a fost un coșmar pentru oameni, cu excepția unei minuscule pături privilegiate. Gunoiul ăla de Mizil e reprezentantul perfect pentru clasa privilegiaților.

      193
    • Imi pare rau, ma retrag invins.

      Se pare ca oamenii sunt mandri sa arunce cu (ceva) in comunism si au senzatia ca eu il apar pe cand eu doar spun ca ar trebui sa intelegem de ce exista nostalgia lui sau de ce 50% cred ca a fost un lucru bun.

      Exact la fel trebuie inteles si de ce PSD are 29% din voturi si este pe primul loc in sondaje.

      Nu conteaza daca este bun sau rau ceva, nu conteaza daca noi suntem sau nu de acord, insa este important sa intelegem de ce oamenii fac ceva, de ce prefera aceva, care este nevoia din spatele acelui comportament.

      Insa dupa cum am spus, e clar ca aici nu este locul, oamenii doar vor sa se simta bine despre cum au infierat ei ceva si cum sunt mai buni decat prostii care prefera acel ceva.

      122
    • Bigear, nu are de ce sa iti para rau. Si a fost foarte simplu, din prostie, asta in primul rand! De aia lumea se gandeste la comunism ca la raiul pe pamant. S-a spus de un milion de ori de cand ne-am scapat de comunism, s-a scris si aici pe blog. Toate parerile duc fix la aceeasi concluzie: din prostie, ar mai fi si altele, dar hai sa contracaram prostia cu educatie si adevar si mai vedem dupa.

      51
  2. Peste 40 de ani romanii il vor privi pe Dragnea ca pe un erou national.

    Indecis. Tu ce zici?3343
    • NOU
      #25

      Imparte si tu la 10 si o sa ai un rezultat mai corect.

      Indecis. Tu ce zici?1714
    • Cred ca am mai scris odata tot aici: Oamenii NU REGRETA COMUNISMUL ci ideea/simtul APARTENENTEI de acel CEVA ce-I facea sa se simta IMPORTANTI si ca CONTEAZA!
      Romanii se simt tradati, abandonati, lipsiti de directive, confuzi etc si intr o continua cautare de repere si “ancore” si in cautarea asta sigurii care au dat senzatia ca “tin in frau” totul, au fost Comunistii!

      Rusii nu-l iubesc pe Putin pentru ca e lux si opulenta in tara ci pentru ca Putin e smardoi si e reprezentantul „pu**limii” saracite si asuprite de occident si singurul care poate da peste nas acestei nesimtite Oculte Mondiale este unicul fiu al poporului, Putin!

      Comentariu apreciat.578
    • @AlexAndru, mai precis oamenii „NU REGRETA” comunismul.
      Sunt 2 categorii de nostalgici:
      1. Cei tineri (sub 40 de ani) – care nu au trait in comunism si nu stiu cat de grea era viata.
      2. Cei batrani (peste 70 de ani) – care regreta de fapt tineretea lor. Asta pentru ca, indiferent cat de grea este viata, tot mai mult te bucuri de ea la 30 de ani cand ai energie decat la 70 de ani cand nu mai ai nici energie si, fiindca vorbim de pensionari din Romania, nu mai ai nici bani.

      Asa cum spune si Arhi, niciunul dintre cei care regreta comunismul nu s-ar muta intr-o tara comunista. Toti viseaza tot la capitalismul decadent din Europa de Vest si SUA.

      Comentariu apreciat.407
    • Sa nu uitam a treia categorie de nostalgici: securistii, nomenclatura, turnatorii, tortionarii si toti ceilalti profitori ai regimului. Colegul meu de clasa, al carui bunic fusese secretar de partid, si care avea Pepsi la fiecare masa pe vremea cand noi nici nu stiam cum arata. Alt coleg al carui tata era gestionar la Alimentara si un fel de Dumnezeu al cartierului (ma rog, era un fel de politeism, fiindca mai era si responsabilul de la aprozar cu acelasi statut). Vecinul violator de la scara a doua, care a fost eliberat dupa cateva zile si facut controlor de bilete pe autobuz, ca sa raporteze tot ce auzea ca discutau oamenii la baietii cu ochi albastri. Fostul colonel de securitate devenit intre timp colonel de jandarmi si care o ducea tot intr-un chef si o chermeza, calatorind din judet in judet la colegii de breasla, care organizau ospete demne de Imperiul Roman, iar o data la vreo doua luni ii venea si lui randul sa fie organizator si facea o masa cu care putea hrani jumate de judet (ma rog, asta nu stiu daca-i asa nostalgic, ca nici acum nu are o viata cu mult diferita). etc. etc.

      Comentariu apreciat.512
    • @AndreiG
      Putem sa-I impartim in 256 de mii de categorii, ideea ramane aceiasi:
      Singurul lucru hai sa l numim bun al Comunismului sau al regimurilor totalitare este ca au avut capacitatea de a genera o Poveste/Iluzie „pentru toti” in care needucatii s-au regasit iar cei educati au fost obligati sa se regaseasca.
      Intotdeuna intr o societate, indiferent de natura ei, exista mai multi needucati decat educati.
      Peste tot in lume, Comunismul a avut insa grija ca la inceputuri sa distruga intelecualimea si sa creeze apoi o Specie de “reeducati” in spiritul Regimului.
      De aceea in ziua de astazi ne “miram” ca prostii ca sunt Profesori, Doctori, Ingineri, etc care voteaza AUR si astepata din nou Comunismul.
      Iar copiii acestora aud zilnic: pe vremuri era mai bine.

      Comentariu apreciat.381
    • @AlexAndru, nu stiu daca putem sa punem un semn de egalitate intre AUR si comunism. Mi se pare ca doctrina AUR tinde mai mult catre fascism.

      PS: nu stiu daca erau atat de multi cei care simteau apartenenta la ceva. Dovada ar fi ca la Revolutie nu prea au fost grupuri de oameni care sa iasa in strada sa apere acel „ceva”, sa militeze pentru pastrarea regimului comunist.

      Bine, aici exceptam categoriile de oameni de care spune @None mai sus, care ajunsesera sa fie niste mici Dumnezei in comunitatile lor.

      136
    • @AndreiG
      1.
      Nazismul = nationalism, rasism, antisemitism, anticommunism, dictatura
      Fascism = partid unic, omul nou, elite de indoctrinare , uniformizare
      Aur = nationalism da, rasism nu, antisemitism nu , anticommunism nu, dictatura da
      *AUR nu-si doreste partid unic pentru ca nu are cu cine sa se mai certe pentru ca daca nu se cearta nu exista, omul nou al AUR nu exista nici macar in discursul lor, elitele incearca sa le racoleze nu sa le formeze, si uniformizare cu iphone si audi, facebook si tik tok cam greu

      AUR = un partid “anormal” prin combinatia de communism, crestinism si nationalism
      Absolut nici o legatura cu nazismul sau fascismul ci doar poate cu BOR-ul , Coalitia pentru Familie si Securitatea „nationalista” a lui Ceausescu!

      *discursul lui Simion nu este acelasi cu a lu’ Soso

      2. lasa ca au iesit dupa „revolutie” sa apere acel ceva
      sa nu uitam ca in mai 1990 Ilici a iesit cu 86% si oricat de masluite ar fi fost alegerile alea un 50% tot a avut. Deci despre ce anume vorbim?
      Iar in 92 a avut 62% iar PSD ul indiferent cum s a numit el a fost mereu in jur de 40%.
      Si acum daca ar iesi 100% oameni la vot, PSD ia fara ciordeala intre 35 si 40%.

      92
    • Realizarea mareata a lui Dragnea fiind ca s-a scremut 2 ani sa dea un OUG care sa il scape de puscarie si in final nu a reusit? Altceva pentru ce ar mai merita cineva sa isi aduca aminte de el?

      Peste 40 de ani, nu o sa mai stie nimeni cine a fost Dragnea.

      162
    • Peste 40 de ani, nu o sa mai stie nimeni cine a fost Dragnea.

      o să ne aducem aminte cu drag de prostul a cărui gagică tinerică trimitea mesaje de tipul ‘vino și fute-mă și pe mine, dar fii atent, că e moșu suspicios”.

      https://archive.ph/q2Txi

    • @AlexAndru, m-ai cam pierdut.
      Ai spus ca:
      – „Aur = nationalism da, rasism nu, antisemitism nu , anticomunism nu, dictatura da”
      In acelasi timp, cateva dintre trasaturile fascismului sunt:
      – nationalism, dictatura

      In plus, sa nu uitam ca anul trecut conducerea AUR a declarat ca Holocaustul este un eveniment minor din istoria Romania. Abia anul acesta s-a razgandit d-l Simion.
      Deci putem sa spunem ca exista si un curent antisemit in randurile partidului.

      12
  3. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 2686
    • …scoala isi dovedeste limitele in fiecare an, cu putine exceptii, modelul de scoala care functioneaza precum fabrica (pe usa intra materia prima, mergem cu totii in ritmul impus, indiferent de capacitatea fiecaruia, ne concentram pe cantitatea de informatie pe care o poate inmagazina si regurguta juniorul, il punem sa citeasaca „marii scriitori romani”, dupa care facem QA cu teste standardizate, le punem cate o stampila cu gradatia si il aruncam, dupa 20 de ani in sistem sa se descurce). Dar da, ne mai trebuie inca o zi de scoala in plus.

      Indecis. Tu ce zici?3112
    • @Pablo, crezi ca asta este problema invatamantului romanesc? Faptul ca sunt prea putine ore de predare?

      Comentariu apreciat.312
    • „programul TV -> mai putine ore de emisie”

      Ce am mai ras. Cred ca esti tanar. Uite cum arata un program scurt de TV in comunism. Plin de sens si de emisiuni minunate, fara nicio emisiune de umplutura. E programul care trebuia dat la TV in 22 decembrie 1989:

      13.00 Telejurnal
      13.25 Agricultura – programe prioritare
      13.45 Deplină unitate în patria română. Versuri patriotice, revoluționare
      14.00 Un singur gând, o singură voință. Cântece muncitorești
      14.20 Construim mult și frumos. Documentar
      14.40 Mândria de a fi cetățean al României Socialiste. Documentar
      15.00 Pauză
      19.00 Telejurnal
      19.30 Congresul al XIV-lea – Congresul marilor victorii socialiste. Programul Partidului, program de muncă și de viață al întregului popor. Documentar.
      19.50 România în lume. Congresul al XIV-lea, o politică externă realistă și constructivă de pace și largă colaborare internațională
      20.10 Hotărârile Congresului al XIV-lea al Partidului. Mobilizator program de muncă pentru întregul nostru popor
      20.30 Copiii cântă patria și partidul. Program literar-muzical-coregrafic.
      20.50 Tinerețe – educație – spirit revoluționar. Pregătirea politico-ideologică, componentă esențială a educării revoluționare a tinerei generații.
      21.10 Cu patria în inimi. Cântece patriotice, revoluționare
      21.40 Telejurnal
      22.00 Închiderea programului.

      Comentariu apreciat.311
    • Oho. Era curent neintrerupt timp de 9+ ore? In 2023 eu nu am asta.
      In comunism era mai bine 🤣🤣

      38
    • @Pablo, cine a spus că aveai curent să vezi tot programul?!
      ăla era programul, că-l vedeai sau nu, depinde dacă aveai curent sau nu. :)

      pe sistem, ai, n-ai mingea tragi la poartă. e curent sau nu, ăsta e programul. :)

      100
    • @silicon_v – tînar ești tu. Pablo cred că este mai aproape de vîrsta mea. De dragul adevărului, programul radio-tv dintr-o vreme cînd tu nu cred că erai născut. https://tvarheolog.files.wordpress.com/2011/12/1979-06-27a-miercuri-tv.jpg . Ca o paranteză, asta e o dovadă clară că blogul este un produs care se adresează unei bule. Estimam că pragul de 50% din populație la marginea sărăciei o să fie atins prin 2026-2027, se pare că lucrurile se precipită.

      51
  4. 16. calitatea educației
    Mda, ce sa zic… acum suntem tzipla la capitolul asta, not. Noroc cu tradatorul, mincinosul, hotul si excursionistul de la cotroceni care prin genialitatea SA(cu litere mari ca e Zeu) a nascocit „Romania Educata” , un stindard al educatie mondiale, galactice si printre primele 5 sisteme educationale din Multivers.

    Comentariu apreciat.889
    • Așa vorbești tu de Măria Sa Klaus Die Erste Wurst? Rușine.

      Comentariu apreciat.581
    • I se mai spune “Agentul 006”:
      – zero patriotism
      – zero rezultate
      – ŞASE case

      Ghinion!

      Comentariu apreciat.501
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 143
    • Phaff, vorbeste in numele tau, imbecilule! Sa faci un popor sclaveti denota mari probleme…

      170
  5. 20. absenta oricaror metode contraceptive. Avortul interzis.

    21. te puneai pe lista ca sa iti poti cumpara o masina si puteai astepta linistit si 20-30 de ani.

    22. chiar daca aveai masina, nu se gasea benzina.

    Comentariu apreciat.959
    • 21. – sunt unii care si acum mai asteapta…

      Comentariu apreciat.392
    • 24 – și cînd găseai benzină aveai dreptul la doar 20 litri.

      Comentariu apreciat.512
    • 20. Romanița Iovan declara în ceva interviu că ea și celelalte „modele” au avut mereu acces, nu ca prostimea.
      21. nu doar pentru mașină – ai mei au stat pe listă pentru un telefon câțiva ani, cred că abia după Revoluție au primit. Bunica a avut telefonul „partajat” cumva cu altă vecină de pe scară (care asculta mereu cu atenție)
      22. știu persoane cu probleme medicale netratabile în satul lor, rata/trenul nu venea la ore potrivite și nu primeau supliment de benzină să ajungă suficient de des la spitalul orășenesc. Dar ce cultură sănătoasă a autostopului s-a dezvoltat. Mai ales la Caracal.

      Comentariu apreciat.763
    • 21. și la postul telefonic la fel.

    • @bea, se numea ”cuplaj”. Nu știu exact cum funcționa, dar cred că erau 2 sau mai multe apartamente din același bloc, care aveau același număr de telefon. Și când sunai, spuneai cu cine doreai să vorbești și restul, teoretic, închideau.

      Comentariu apreciat.3910
    • @mihail
      Și atunci ca și acum, ca să funcționeze un aparat îi trebuiau 2 fire. Și fiindcă investiții ioc, după intervenții, șpăgi și aranjamente cu ”vecinul” acesta îți dădea un fir din cele două iar aparatele amîndouă se legau la pămînt ca al doilea fir. Dacă împămîntarea nu era bună atunci sunau ambele telefoane și depinde cine răspundea primul ca să vadă pentru cine sună respectivul.

      Indecis. Tu ce zici?1724
    • @marinel mulțumesc de explicații

      135
    • @bea: Romanita, ca si alte modele „pastorite” (sau „pestite” ar fi mai potrivit?) aveau acces la un anume tip de clientela. Cum ar fi fost ca sa-i bata la usa toas’ului Prim Vice cu plodul in brate?

      Comentariu apreciat.302
    • „Pastorite” de Mama Zina am vrut sa zic.

      Comentariu apreciat.290
    • cine a avut grijă de mama zina când a ieșit la pensie? cine cine? cine se pozează cu toate up and coming stars? cine a lansat-o pe bianca drăgușanu în lumea modernă? :)

    • Hetări și invidioși! Zâna Dumitrescu era creatoare de modă, nu matroană… Curios cum de i-a trimis Nea’ Gigi bani la azil :D.

      Comentariu apreciat.310
    • Capra este subiectul comun pentru ei…

      202
    • ”Noi doi și-o capră”, vorba cântecului…

      141
    • @vali, ăsta a dat la buci ”la cel mai înalt nivel”.

      122
    • El a zis cu gura lui că Tovarășa îl cerea la ”prezentările private” și voia să-i dea numai el flori. Și-a călcat și el pe inimă și suflet și s-a dus…

      151
    • @Marinel, problema nu era legata de cablurile trase in casa la abonati. Doar ca nu existau suficiente linii disponibile in centrala telefonica si astfel doua numere erau legate pe o singura linie de iesire.

      171
    • @Mihail
      Va explic eu cum functiona cuplajul. cele doua posturi „cuplate”functionau pe aceeasi linie telefonica cu doua fire (a si b), fiecare din ele avand si un fir de impamantare, care se lega de obicei la calorifer sau la teava de apa calda (metalica). Atunci cand cuplajul a ridica receptorul, in centrala se declasa un releu pe baza firului de impamantare, iara acest releu trimitea impulsurile de taxare catre contoarul respectivului client. Cand cuplajul b ridica receptorul, acel releu nu se declasa. Diferenta asta se facea in telefonul lor prin niste calareti metalici mutati in diferite pozitii. Functionand amandoi pe aceeasi linie telefonica, normal ca auzeai ce vorbeste cuplajil daca ridicai receptorul in timpul convorbirii acestuia. Acest tip de serviciu se folosea pentru a dubla numarul clientilor pe un echipament existent.

      51
    • Constat ca in loc de declansa am scris declasa. Scuze, viteza.

      20
  6. Cum era – cine nu cunoaste istoria, e condamnat s-o repete? Aveti putintica rabdare…

    Comentariu apreciat.724
  7. Absolut de acord cu ce spui tu.
    Atata doar ca atunci ca si acum pe cati dintre respondenti ii interesau:
    – lipsa de informație și de literatură. Pentru ei „informatie” sunt elucubratiile lui Simion sau Shoshoak. Iar literatura…
    De asemenea, cati dintre respondenti isi permit si acum sa iasa din tara? Nici nu stiu daca ii intereseaza sau au fost interesati vreodata de asta.
    Atat am de spus, deja se stie ca pe aici sunt un fel de Matusalem, asa ca nu are rost sa incep povesti cu „pe vremea mea…” in loc de „a fost odata…”

    Comentariu apreciat.327
  8. Eu cred ca e cumva invers. Astia aproape 50% pe care-i consideram prosti cred doar ca azi e rau, nu ca era bine in comunism. Ca e rau acum sa avem hoti la putere, politicieni corupti, politisti spagari, copii de bani gata drogati, someri cu vile, clanuri de care stie toata lumea, etc. Sunt mult mai multi decat erau inainte, in comunism. Stii tu, intre 2 rele il alegi pe cel care iti pare a fi mai mic…..

    Indecis. Tu ce zici?4422
    • E amuzant cum credeti ca pe vremea aia nu erau hoti si corupti la putere… Atata doar ca pe vremea aia NU se vorbea despre asta. Rufele se spalau in familie si gunoiul era bagat sub pres…

      Comentariu apreciat.668
    • @dufu: nu sustin ca nu erau hoti si atunci, era exact cum zici tu.

      140
    • Am citit undeva ca starea „naturala” a constructiei sociale este dictatura (sub diferite forme de le cele lejere Ungaria, Turcia, Singapore pana la cele mai dure Coreea de Nord) , efectiv de la maimute si pana acum 200-300 de ani asa a fost peste tot. Oamenii uita repede. Ai mei au trait fix ca 99% dintre romani in comunism, 30 de ani un loc de munca la o fabrica, un apartament , o masina Dacia 1300, concediu la Amara Herculane si Mamaia. Astazi taica-miu a ramas conservator voteaza tot psd cum a facut din 90 incoace, maica-mea zice ca psd aia fura asa ca a votat AUR dar acum zice ca Sosoaca e mai buna. Ce sa le mai faci? sa le tai pensiile? dreptul de vot?

      Comentariu apreciat.429
    • Am citit mai atent si am vazut ca postul initial nu spune ca nu erau hoti la putere si atunci, ci doar ca erau mai putini. Mea culpa.
      Am spus de ce exista acesta (falsa) credinta, dar intorcandu-ne in actualitate, am o intrebare: de unde au aparut toti acesti hoti, drogati, etc… si cum au ajuns ei sa ne conduca? Nu cumva toti „nemultumitii” astia au o mare contributie la asta?

      263
    • Si eu cred la fel. Au raspuns asa cei care azi traiesc prost si au acces la informatii despre coruptia care ne inconjoara.
      Nu existau in trecut surse de informare gen Recorder care sa arate ce manevre fac cei din functiile de conducere.

      134
    • Nu existau in trecut surse de informare gen Recorder

      ba da, se numea „securitate”. filmau ei ce trebuia.

    • Nu ai auzit de la părinții tăi povești cu „am fost la alimentară să iau rația de ulei și nu mai avea” urmate de „fiica vecinei de la 3 lucrează la alimentară… luna asia i-a adus o mulțime de ulei și zahăr”. Sau paznicul de la CAP care avea tot timpul cartofi și porumb de vânzare și în fiecare an de sărbători tăia un vițel pentru seful de partid care se ocupa de satul ăla (tăiatul de viței era interzis dar polițistul știa). Crezi că medicul se uita la tine dacă nu îi dădeai ceva?
      Dacă bagi chestiile sub preș lumea crede că totul e bine. Mai ții minte acum câțiva ani cănd erau unii supărați că „râd bulgarii de noi că suntem corupți, la ei nu există așa ceva”.

      Comentariu apreciat.512
    • @dufu
      Nu erau mai puțini hoți, ci dimpotrivă, dar nu se puteau etala. Pînă și vînzătorul de încălțăminte pretindea 25 lei la o pereche de pantofi de 375 lei, altfel îi ținea sub tejghea că nu era cu raioane ”la libera alegere” ca acum. Iar eu aveam salariul de 1639 lei, lunar nu săptămînal…

      Comentariu apreciat.384
    • @Marinel: asa e. Mai exista speritoarea cu „ilicitul” si aia mai mici nu aveau ce face. Pe aia mari asta nu-i afecta.

      241
    • Ca si acum „ilicitul” venea pe bune dacă pierdeai suportul de mai sus. Altfel găseau chestiile semnalate de cei care mai raportau din astea.

      172
    • Marinel,
      Dar citi ani ai domnule? Eu am terminat facultatea in 89,primul salariu a fost 2800 lei si ma gindeam ca sint cel mai batrin de aici.

      100
    • 58 ani. Început munca în august 87 ca stagiar, (după ce am făcut armata la mină) că trebuia să dau șpagă ca să-mi dea categoria a 4-a conform calificării. N-am dat că nu-mi stă în caracter, dar nici nu aveam de unde, eram sărac lipit. Singura șpagă ce am dat-o ulterior este 2 pachete de țigări, unui șefuleț, să mă schimbe la alt loc de muncă în cadrul secției, că lucram numai cu bețivi.

      160
    • Se fura ca in codru pe toate palierele. Cleptocratie. De la tovarasul si tovarasa, la seful de alimentara, si angajatul de la alimentara.

      De acolo e si vorba cu „ce e al tau e pus deoparte”.

      In rest, nu se fura mare lucru, de la cetatean la cetatean, pentru ca nimeni nu avea oricum nimic, iar banii erau hartie igienica. Nu aveai ce sa cumperi pentru ca magazinele erau efectiv goale. Nu existau produse importate pentru ca nu se importa nimic.

      Daca iti doreai un aparat foto, un tv produs in alta tara, etc cumparai prin diverse conexiuni, ba un marinar turc, ba o cunostinta care avea voie sa plece din tara, etc.

      Iar daca aveai astfel de relatii, lumea oricum te stia sa nu se puna cu tine, pentru ca ar fi avut imediat probleme la munca, cu securitatea, cu partidul, cu familia, etc.

      Satre de suedeji care faceau fix ce voiau ei, se bagau in fata la cozi, si jupuiau lumea pe strada de oua sau ce au cumparat de la alimentara erau la ordinea zilei, si erau mana in mana cu „militia”.

      Sa iei echipemente si diverse piese de schimb pentru orice de la munca era la ordinea zilei. Era totuna cu a lua chestii din debaraua ta de acasa.

      Iar faptul ca se uita in ce hal se fura pe vremea comunismului este pentru ca gestul de a fura era ceva atat de obisnuit incat nu mai era perceput drept furt.

      Modelul de furat de acum de catre orice functionar de stat (aici includ parlament si guvern) s-a nascut in comunism.

      Comentariu apreciat.541
    • @vali: exista emisiunea „Reflector”…

      180
  9. Romania Educata este de fapt planul de a duce oitele in staul in mod ordonat si obedient. Romania Educata functioneaza.

    Indecis. Tu ce zici?248
  10. Sigur a răspuns și tata la acest sondaj. Îmi spune de fiecare dată ca era mai bine pe vremea comunismului, ca îmi dădea partidul loc de muncă și casă și “nu trebuia tată ca să muncești să dai bani la bancă”.

    Comentariu apreciat.513
    • Poate la început a fost mai lejer, in ultima perioadă extrem de greu se dădeau repartiții, se stricase jucăria, tot cu zecile de ani trebuia sa aștepți, începuse puternic spaga si pile ca nu mai era de unde :) dintr-o uzina de 10000 muncitori daca primeau vreo 10, șansele fiind infime chiar si la aia pilele fiind prioritare. Daca mai dura sistemul încă câțiva ani crăpa sistemul singur, si urat de tot ca deja era falit

      Comentariu apreciat.451
    • Dobanda era 9% pe an. Acum se da lumea cu curul de pamant ca e 7-8% la imobiliare.
      Era 9%. La un apartament de 110 000 lei luat in 1976, asta cand salariul unui inginer absolvent de facultate incepea de la 1500 parca, in primul an. Iar intelectualii, inginerii adica, nu puteau lucra „in acord” adica aveau salariu fix chiar daca unul cu 2 clase care batea cuie putea sa castige si 5000 lei pe luna daca echipa in care lucra performa si isi depasea „norma”- acordul.

      Comentariu apreciat.432
    • NOU
      #95

      Eu mulțumesc alor mei, si norocul meu si socrilor, care desi erau sus in ierarhia de comunisti la nivel de județ, dar erau tineri, 34 si 32 de ani, au semanat in mine si in sotie disprețul si scarba de comunism, mereu au povesti cu cat de rau era si cat de mult dezastru si saracie era in ultimii ani, si cum ii chinuiau in facultate cu mizerii comuniste, si cum se temeau de fiecare cuvânt sau cum faceau foamea si se chinuiau cu copii mici de crescut si acum dupa decenii taicameu ii injura de fiecare data cand isi aminteste cate una din tinerete… Sincer nu cred ca a fost o singura chestie pozitiva in toti anii aia, care sa nu fi venit cu alte zece negative

      Comentariu apreciat.547
  11. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 36142
    • Sincer, cred ca esti troll. N-ai cum sa fii ATAT de prost!

      Comentariu apreciat.6635
    • „Mie mi-a fost bine deci voi vorbiti prostii”
      Esti prost, astia ca tine merita batuti cu funia uda.
      Bunicul meu a facut 3 ani de puscarie si vreo 10 de domiciliu fortat in Latesti pentru ca a refuzat sa treaca la comunism.
      Ai mei imi povesteau cum invatau la lumanare ca se lua curentul zilnic de la 18 la 20.
      Varamea a primit o banana la 7 ani si i-a spus maica-sii s-o manance ca ei nu ii plac castravetii. Explicatie pt prosti – atunci a vazut prima data o banana.
      SUA si vestul europei aveau computere, RMN-uri, roboti industriali, tv-uri color, aparate foto si masini cu cutii automate, aer conditionat si casetofoane. Romanii aveau un cacat.
      Asa ca, permite-mi sa-ti mai spun o data, mars la cacat.

      Comentariu apreciat.12827
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 3192
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 2679
    • Ce bloguri citeai pe vremea aia?

      Indecis. Tu ce zici?3115
    • nu ai cum sa uiti ca se oprea curentul. Nu ai cum sa uiti ca in sala de clasa erau cu 2-3 grade mai mult decat afara si ca stateam imbracati in salile de clasa cu manusi si caciuli.
      Nu ai cum sa uiti ca din 2 in 2 ani se facea gratieri si orasul se umplea de suti si violatori de iti era frica sa mergi pe strada, strazi care nu aveau lumina. Si o spun din postura unui locuitor al sectorului 1 care a facut scoala fix langa guvern. Scoala 11 – Heliade Radulescu pe numele actual.

      Comentariu apreciat.6212
    • Pui de securist.

      Comentariu apreciat.6117
    • NOU
      #104

      Domnu’ Igor, ca tot ai pomenit de chestii venite pe granita, ai fost vreodată curios sa citesti niste treburi ca tot o umflii pe aici cu cartea, despre cati au murit inecati sau impuscati ca vroiau sa plece din tara asta? Cate femei au murit pentru ca nu se faceau avorturi, cati oameni au murit cu zile pentru ca nu erau medicamente in spitale? Copii abandonati pentru ca nu erau doriti, drame si tragedii generationale nascute din imbecilitatea unui psihopat nediagnosticat? Oameni ca tine, care vroiau doar sa trăiască, asa cum ii ducea capul, asa cum vroiau ei, liberi, ca te chinuie pe tine nostalgia asta nu iti da dreptul sa o bagi asa finutz cu negarea sau admiratia fata de unu regim criminal si opresiv care spre final visa toata tara asta un lagar de munca din care sa faca ei miliarde… si daca tot ai citit biblioteci fi mai echilibrat

      Comentariu apreciat.5810
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 3168
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1955
    • Dupa ce-am mancat prima banana la 4-5 ani, am baut sampon bulgaresc ca mirosea a banane si-am zis: „Cat de rau poate sa fie, daca miroase asa bine”.

      1) Sigur, tu mancai numai carne. Ca se gasea pe toate drumurile ceafa de porc.
      Tin si-acum minte cum dramuiau ai mei zaharul, uleiul din toamna ca sa poata sa faca un cozonac de sarbatori.

      2) Ei, uite ca eu invatam la scoala cu geaca pe mine, ca sa nu-ti fie tie frig.

      3) Ai citit cartile pe care le aproba partidu. Alea care erau „pe naspa” se citeau si se dadeau mai departe pe sestache ca altfel in cel mai bun caz iti faceai autocritica in fata intreprinderii. In cel mai rau caz …

      4) Eu stiu ca aveau doar conserve de peste si creveti vietnamezi, dar la tine erau de toate.

      Mi s-a facut scarba sa-ti raspund

      Comentariu apreciat.6918
    • in cel mai bun caz iti faceai autocritica in fata intreprinderii. In cel mai rau caz …

      în cel mai rău mergeai la sala de fitness și nici nu plăteai abonamentul.

    • „Daca eu sunt prost, ma bucura ca inca jumatate dintre romani sunt la fel de prosti ca mine”

      Ohooo, eu cred ca procentul de prosti e mult mai mare.

      Comentariu apreciat.5111
    • NOU
      #110

      Igor, stii acuma, sau tu ai fi acum mai cumpatat, daca prin mai ’89 te oprea vreun coleg in oraselul tau de provincie sa iti zica: „În aprilie 1989, există un dosar care arată cum soldații și polițiștii de frontieră au folosit 89 de gloanțe într-un grup de 30 de persoane, inclusiv 10 copii și opt femei. Din păcate, nu există informații dacă au existat victime. Gândiți-vă la asta: 98 de gloanțe trase într-un singur grup de oameni arată nivelul de violență și că polițiștii de frontieră erau pregătiți în orice moment să deschidă focul asupra oricui încerca să treacă ilegal granița”

      în prezent, pe malul sârb al Dunării, există cimitire cu aproximativ 200 de morminte a unor oameni necunoscuți, cadavre care au fost pescuite din apă.

      Comentariu apreciat.579
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 2956
    • Igor, așa-i că ai tăi au fost un pic turnători? De bună voie și nesiliți de nimeni?

      Mai știm din ăștia. Niciodată nu suna sectoristul la ei acasă, nu-i verifica nimeni câți porci aveau în ogradă (nu știu dacă știi, dar era reglementat și câte animale poți ține pe cont propriu, restul la colectiv). La școală nu se lega nimeni de tine, după Revoluție cineva din familia ta a avut brusc un surplus de cash etc. etc.

      „cand il mentionam pe Ceausescu in bancuri cu prietenii, toti radeam in hohote” – bunicul era inginer, era să nu mai fie că a comentat ceva de urechile lui Ceaușescu, evident când a comentat toți râdeau în hohote, a doua zi n-a mai avut bunicu chef să râdă.

      Igor, poate nu știi, poate nu vrei să știi, nu e musai musai să fi avut un turnător în familie, dar pe toți care îi știu cu povești faine din epoca aia aveau pe cineva implicat în sistem.
      Ce să zic, mă bucur că ai avut o viață faină.

      Comentariu apreciat.5917
    • mulea ti-am dat plus, din nou, nu contest, de fapt e incontestabil, dar tot nu inteleg agresivitatea si ura fata de un strain care a avut norocul sau sansa sa nu aiba parte de asemenea experiente.

      Unde vrei sa ajungi ? sa-mi pui pumnul in gura si tuturor celor ca mine, ca sa demonstrezi ca de fapt toti mintim cu nerusinare, sau am fost pui de securisti, cum scrie un tampit deasupra ?

      Nu stiu, o fi fost si sindrom stockholm la un moment dat, o fi fost si nepasare, dar asta nu inseamna ca nu au fost foarte multi romani cu experiente de viata foarte asemanatoare cu ale mele.

      Indecis. Tu ce zici?3553
    • @septimiu: legat de frigul din clase (si din case)… Imi aduc aminte ca, prin clasa a 7-a parca, intr-o iarna, am fost mutati cam doua saptamani (poate trei?) toata scoala la alta scoala pentru ca in scoala noastra inghetasera caloriferele si pleznisera… Nu ca in scoala aia era mai cald in clase, dar era mai noua decat a noastra si prin urmare sistemul de incalzire ceva mai nou (era incalzire centralizata, pe cand in scoala mea aveam un cazan care se incalzea cu gaze. Si cum gaze mai din parti…)
      @GoGu: si eu mai trageam cate o dusca de sampon bulgaresc cu miros de fructe. Cand gaseam…

      215
    • @calin: „scanteia tineretului”. era un influencer acolo, Ion cristoiu il chema… O minune…

      Comentariu apreciat.282
    • @dufu: Coroiu, pentru prieteni.

      194
    • igor, în orașele mici nu se făceau marșuri, dar probabil ai văzut stadioane pline cu oameni entuziasmați de cuvântările tovarăsului. de unde crezi că erau oamenii ăia?

      iar 13, da, nu aveai de unde să știi, că nu aveai voie să vorbești despre asta.

    • bah, de fapt igor e cel putin jumatate din romani: pe vremea aia era ignorant si fericit. nu ii pasa de mai mult, avea niste bisnitari cu cacaturi (faptu ca trebuia sa cumpere vegeta de la bisnitari nu il face sa is puna intrebari).
      probabil pe vremea aia i se si scula pula.

      Comentariu apreciat.5115
    • ceva ceva tu exagerezi, nu exprimi intocmai realitatea, dar sunt obiective parerile exprimate.

      102
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1954
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1848
    • @ Igor ești crucificat dacă ai altă părere față de majoritatea.;)
      Apropo legat de altă postare de a ta, cum pana mea să faci meditație la clasa 1?
      Eu am înțeles ca ai rupt biblioteca dar mai e și vorba de copilărie.
      Na zic și eu.

      Indecis. Tu ce zici?1425
    • @Vali
      Eu am fost la un spectacol omagial, ca sclav, tinut în aug 85. O lună de zile antrenamente în căldura Bucureștilor, praf și mizerie, de dimineață pînă după amiaza tîrziu, mincarea de prînz vai de ea, băut apa împuțită din țevile stadionului 23 August, cazat la regimentul de tancuri din Pantelimon.
      Eram la faza cu ridicatul podului de la Agigea, fete îmbrăcate în albastru simbolizau apa, iar noi țineam de hobane să nu ne cadă lemnăria în cap (eu eram la una din hobanele lungi).

      Comentariu apreciat.314
    • Eu am fost la un spectacol omagial, ca sclav, tinut în aug 85. O lună de zile antrenamente în căldura Bucureștilor, praf și mizerie, de dimineață pînă după amiaza tîrziu, mincarea de prînz vai de ea, băut apa împuțită din țevile stadionului 23 August, cazat la regimentul de tancuri din Pantelimon.

      ai primit o glucoză la final?

    • Dextroză… ;-)

      182
    • Eu doar povesteam ca nu era rau pe vremea Holocaustului, sa traiesti in Auschwitz-Birkenau. Unde sensul implicit e faptul ca tu nu erai unul dintre detinuti. Efectiv, comentariul tau. Romania era ef

      Stii cum stim ca esti pui de securist-nomenclaturist?

      1. Aveai caldura, deci traiai intr-un cartier/bloc/casa de securist sau nomenclaturist.
      2. Ai mentionat ca se puteau face glume sau se putea asculta europa libera, fara sa existe consecinte.

      Pentru glume cu partidul sau ascultat romania libera in mod transparent, cu altii, erai imediat turnat, si venea securitatea peste tine la munca, si de fata cu sefu erai obligat sa semnezi si sa devii informator, si sa iti torni sotul/sotia si restul familiei.

      3. Faptul ca nu aveai probleme grave cu mancarea, ca restul lumii, care era fortata sa cumpere pe cartela, si niciodata nu iti ajungea nimic pentru nimic.

      4. OJT, ONT vacante, maxi-taxi, etc. Chestii exclusive pentru membrii de partid si sindicalisti. Chestiile astea nu erau disponibile pentru peste 90% din populatie.

      5. Faptul ca nu ii observai pe altii ca se chinuiau si chestia asta nu te deranja denota o lipsa completa de empatie, tipica multor nomenclatruristi burtosi de atunci.

      6. Faptul ca nici atunci si nici acum munca sau calificarea = o viata mai buna nu par sa fie un criteriu prin care iti evaluezi experientele personale.

      De aia e ofticata lumea pe tine.

      Romania era efectiv lagar. Unde majoritatea romanilor traiau in lipsuri cumplite indiferent cat de mult munceau sau cat de capabili erau, si o minoritate, adica oamenii din sistem o ducea intre ok si excelent.

      Iar multi si atunci si acum urasc in mod organic nomenclaturistii si sinecuristii sau pe cei care se exprima ca niste sinecuristi/nomenclatursti si care indiferent de vremuri, si indiferent de ce ocupatie au, lipsiti de orice ambitie sau empatie, descriu viata ca fiind ok, merge, ne descurcam, nici rau, nici bine.

      Si nu in ultimul rand, daca tot se fac pe aici avaluari de genul acesta, e o distinctie importanta intre a fi prost si a fi ticalos.

      Este o chestiune de bun simt sa taci si sa te abtii sa comentezi chestii de genul acesta. Faptul ca este experienta ta personala nu inseamna automat ca lumea trebuie sa o respecte. Contextul conteaza. Nu traiai pe marte, traiai cot la cot cu oameni care traiau cumplit de rau, isi abandonau copii, si mureau in spital pentru ca nu aveau bani de spaga, sau mancau bataie la militie pentru ca au facut glume cu tovarasa. Este un cuvant in Engleza care descrie perfect genul acesta de atitudine: tone-deaf.

      Comentariu apreciat.6112
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 743
    • Ca fapt total divers, pana prin 1998 am locuit in cartierul Militari din Bucuresti. Intr-un bloc cu 5 scari / 9 etaje de la Apusului. Din PURA bafta ,a fost repartizat de catre I.C.R.A.L.. Ei bine, scarile 1, 3 si 5 erau cu fosti / actuali lucratori din armata, ,militie si un pic de secu, restul de „pulime” cum s-ar spune astazi.

      Cat am prins acolo din anii 80 (86-89), am avut mereu apa calda, caldura si nu se oprea curentul… din cauza vecinilor.

      Beam pepsi de la un vecin si uneori mancam banane- nevasta era stewardesa iar el era la secu -.

      Dar tin minte cozile la oua inainte de paste, se dadea un carton de persoana. Zaharul si uleiul pe baza de cartela. Painea era la liber, dar se pare ca nu in toate orasele era la fel. Cand se baga benzina la Peco (actualul Petrom) de pe Iuliu Maniu spre A1, era coada de masini pana la Apusului.

      La alimentara gaseai celebrele Havana Club, picioarele de porc si ghearele de pui. Disparuse cacaoa (aia la cutii metalice maro)… Si cred ca era cacalau de peste congelat.

      Programul tv era de 2 ore (DOAR Tvr 1) , aveai cam 1 ora de telejurnal, cantarea romaniei, ceva piese de teatru martea – daca tin bine minte – sambata si duminica aveai program mai lung, parca de la ora 12.00 la ora 22.00.

      In wkd se circula cu par si impar la numarul de masina, in librarii se gaseau doar cuvintarile lui tovarasu’, cartile bune fiind vandute pe sub mana si la suprapret.

      Voiai sa vezi un film decent la cinema, luai bilete de la bisnitarii aflati mana in mana cu casieritele de acolo.

      Apartamentele se dadeau sau nu de la locul de munca, erau alocate, cei de la tara stateau in caminele de nefamilisti.

      Si totusi, unii regreta vremurile alea… :facepalm:

      Comentariu apreciat.354
    • Zalău sau Deva. Aș inclina spre Deva fiindcă zici de bișniță la sârbi.
      Nu erau pe hartă la multe aspecte, nici Sălajul nu era, poate de aia zici tu că era bine.
      Au fost zone unde nu exista colectivizare, cumva se descurcau și aveau tot felul de chestii în magazine, piața era mai bogată și lumea umbla fericită ca un căcat într-o budă proaspăt săpată.
      Asta nu duce decât la un rezultat: Igor în 2023 semi-nostalgic.

      I rest my case.

      224
    • Nici macar „semi”, deloc nostalgic. E doar o poza asupra anilor ’80, din perspectiva proprie.

      Daca m-ar fi sunat aia cu sondajul, le-as fi spus sec ca NU se traia bine, dar ca peste tot, sunt nuante.

      Sunt insa probabil milioane de romani care traiesc AZI mai prost decat traiau atunci, si care nu dau doi bani pe chestiunile ideologice sau pe victimele pe care nu le-au cunoscut sau de care nu au avut habar.

      E cumva o problema de mentalitate faptul ca astia care fac acum procese de constiinta sunt de fapt cu joburi bine platite si matul plin, mega ipocrizie.

      Sunt toti aia care injura pensionarii si bugetarii cu manie capitalisto-progresista, dupa ce s-au vazut cu sacii in caruta.

      Indecis. Tu ce zici?1131
    • Ce bloguri citeai pe vremea aia?
      INFRACTOAREA

      44
    • @Petre: a aparut dupa 90.

      170
    • bah igore: esti prost. Dar prost si mai si semnalizezi.
      Deci: scrii un set de cacaturi. Cacaturi d-alea „sarac dar vesel, mancam vegeta ,ce misto era”.
      Dupa care o arzi victimizant „vai..se ia lumea de mine ca scriu cacaturi”.
      or fi amintirile tale, dar sunt de cacat. numa prostii, una langa alta

      Indecis. Tu ce zici?275
    • or fi amintirile tale, dar sunt de cacat. numa prostii, una langa alta

      tocmai, că el nu le considera prostii, pentru că, așa cum zice, el a dus-o bine. e pe principul „hai, domne, ce vă plângeți atâta, n-a fost așa de rău”. și se vede că nu știa nimic, și nici de atunci nu s-a obosit să citească. ce să afle? că trăia bine pentru că ai lui erau de partea bună a gardului? cine vrea să afle asta? mai bine trăim într-o fantezie.

      cred că am scris asta la un moment dat, pe blog erau doi comentatori cu totul și cu totul speciali. amândoi îl urau pe băsescu când era președinte din același motiv:
      unul dintre ei, ta-su ceva primar prin fundul româniei, se învârtise de un logan. și-a bătut joc de el, că urma să vină altul. când trebuia să vină au fost alegeri, ta-su a pierdut, deci băsescu e un nenorocit.
      altul avea un freelander, el viind student fără venituri. ta-su era medic la un spital din bucurești, când a fost dat afară și ăsta micu și-a pierdut privilegiile, și a căutat vinovați.
      și asta se întâmpla la primul lui mandat. nu în anii 80 sau 90.

    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 532
    • „trăia bine pentru că ai lui erau de partea bună a gardului?”

      1. Nu traiam bine in sensul ca toata lumea traia prost, ci traiam la fel de bine (sau de rau) ca majoritatea, iar cei care au trait prost au fost extrem de putini raportat la restul.

      Putini, dar extrem de vocali si care evident au controlat si controleaza narativa din bula asta.

      Realitatea e cea a alora care au raspuns la sondaj, si care probabil reprezinta nu doar 50%, ci catre 90% (diferenta se datoreaza faptului ca au fost sondati si cei care nu au trait atunci, dar „stiu” cum sta treaba).

      2. Ai mei au fost niste parliti de ingineri intr-o sucursala miniera obscura din Valea Jiului, iar parintii lor (ca estimez imediat o replica legata de securisti, militieni, mai-mari pe la partid, etc.) au fost tarani saraci din Maramures, respectiv Bistrita, cu origini cat se poate de modeste.

      Nu au fost parte din esalonul de partid mai mult decat toti colegii sau vecinii nostri, au facut armata ca restul si parte din garzile patriotice.

      Spre deosebire de multi altii, nu au reusit sa-si plateasca apartamentul pana dupa ’90, nu am avut masina, nu am avut televizor color, cefe de porc si lazi de Pepsi.

      Au votat cu Ratiu si cu Constantinescu, au trait demn si modest (pensie de vreo 2300-2500 lei incluzand „bonusul” de munca in subteran) si s-au prapadit acum vreo 20 de ani, fara sa ne lase mostenire nimic in afara apartamentului aluia amarat cu 2 camere din oraselul de provincie in care au trait 50 de ani.

      Hai cu „imposibil”, cu „minti”, cu „esti prost”, cu „esti ticalos”.

      Indecis. Tu ce zici?1916
    • Hai ca imi place, Igor asta isi da arama pe fata la finalul comentariilor. In fine, era frig la TOATE blocurile din oras, mai putin la un bloc cu tovarasi cu ochi albastri. Din genul care mancau la cantina partidului, care erau aprovizionati separat, la ei in casa se manca zilnic carne, aveau si Pepsi, dar aveau grija sa nu bata toba. Acum cativa ani m-am intalnit cu o fosta colega de generala, pe ea o stiam ca e fata de securist. Si din vorba in vorba, imi spune ca a absovit fizica si s-a angajat ca fizician la primarie. „Dar am dat concurs, evident”. Mda, sigur

      135
    • Si din vorba in vorba, imi spune ca a absovit fizica si s-a angajat ca fizician la primarie. “Dar am dat concurs, evident”. Mda, sigur

      mi-a povestit o profă cum se făcea admiterea la Poliție în vremurile bune. li se dădea o listă cu copii care trebuiau admiși, apoi restul se corecta cinstit.

    • Cred ca am scris de vreo 3 ori ca tot orasul a avut caldura si energie timp de 50 de ani, dar vine kilroy care ma depisteaza de securist, pentru ca am baut o sticla de pepsi de craciun acum 40 de ani.

      Nici nu mai comentez pe tema asta, e prea mare tampenia pe aici, abunda.

      1014
    • Stai calm Igor. Băieții de pe aici au doar o părere, a lor, orice altă percepție a acelei realități este o prostie sau tu ești un fost nomenclaturist/securist/turnător. La fel am perceput și eu perioada respectivă, cu mențiunea că mi-a fost o idee mai greu. Acum trăim în cea mai bună perioadă din istoria României, nu există sau nu a existat alta mai bună – ăsta e sloganul pe care o să-l auzi pe aici. Simpatic e că tu aproape sigur ai mai auzit așa ceva în trecut de la niște oameni care beneficiau la maxim de binefacerile oferite de sistem. Personal cred că articolul ăsta a avut ca scop doar verificarea gradului de radicalizare al unora din personajele „pitorești” care poposesc pe aici.

      28
  12. Oamenii care sunt „nostalgici” nu inteleg ca nu le e dor de comunism, le e dor de faptul ca erau tineri, in putere, ca se puteau „descurca”, si ca, asa cum spui tu, isi puneau pe usa „Fam. Ing. Popescu” indiferent de cat de prosti erau, si lumea le spunea „buna ziua tovarasu’ inginer!”. Toate celelalte nu mai conteaza pentru ei.

    Comentariu apreciat.7110
    • Eu cred că le e dor de ”falsa siguranță”, mai ales când vine vorba de locul de muncă. În România, teoretic, nu exista șomaj. Toată lumea muncea. Mai bine, mai prost, muncea. Dacă nu ”făceai planul” îți tăia din salariu, dar nu te dădea nimeni afară, cel mult te transfera la altă întreprindere socialistă.

      Comentariu apreciat.322
    • Subscriu si adaug:

      Cred ca f multi nu au raspuns la intrebarea „Credeti că regimul comunist a fost un lucru bun pentru România?” ci la intrebarea „Era mai bine pentru dvs. in regimul comunist decat acum?”

      Sincer, si eu as fi raspuns cu da la a doua intrebare; eram copil, eram la bunici si ma jucam toata ziua cu prietenii de acolo. Acum sunt matur, am familie si m-am lovit de sistemul de invatamant, de cel de sanatate si de infrastructura…

      Deci nu stiu cat de reale sunt rezultatele acestui sondaj avand in vedere ca defapt nu s-a raspuns la intrebare. (analfabetism functional? / lipsa gandire obiectiva sau critica?)

      Comentariu apreciat.321
  13. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 3967
    • De adăugat/corectat.
      Pentru mașină așteptai ani de zile și costa 70 miare o roabă cu motor.
      CAP-urile erau vacă de muls, le lua statul productia de cereale cu 10 bani kilogramul și le dădea boabe ”selecționate” de însămînțat cu 15-16 lei kilogramul, nu mai spun cît costau lucrarile mecanizate cu tractoarele de la SMA-uri, că ei nu aveau voie să dețină utilaje, ci numai cai.
      Avorturile interzise și multe femei făceau septicemie din care cauză mureau dacă nu turnau securistului persoana care i l-a făcut ilegal.
      Întreruperea curentului electric noaptea.
      Transportul în comun (zona ”metropolitană”) era execrabil, doar între 5.30 și 08.00, respectiv 16.00 și 21.00 cît să te duci la muncă doar.
      Salariul era redus cu 25% lunar și ți se restituia numai dacă ”se făcea planul”.
      Munca în agricultură ca școlar, aproape 2 luni în fiecare toamnă. Nu interesa pe nimeni cînd se recuperează sau dacă învață cineva.

      Comentariu apreciat.364
    • @Clauiud: mananci rahat cu 1 si 2. Nu se moare de foame si frig nici acum cand, dupa 3 ani de pandemie si razboi, au crescut preturile. Daramite pana acum 3 ani cand aveai energie ieftina si preturile nu sarisera pana la cer.
      3. „3. lipsa de informație și de literatură – acum ai acces la informatie multa si proasta” ai acces la tot felul de informatie, e treaba ta daca ti-o alegi pe cea proasta.
      4. lipsa produselor de orice fel din magazine – acum sunt multe, dar alea pe care ti le permiti sunt proaste, celelalte scumpe :)))) ce-i drept, nu se mai fac adidasi de porc cum se faceau in comunism.
      5. imposibilitatea de a ieși din țară – cu ce bani? Cu banii pe care ii economisesti daca nu rezervi la noi pe litoral.
      6. benzina pe cartelă – ce masina? milioanele de coji care se gasesc pe strada ale cui sunt?
      9 Aici de ce nu ai raspuns? Cumva pentru ca azi poti sa-i injuri pe toti fara vreo problema?
      11. programul TV – romania tv, realitatea, antenele? La fel ca la 3, e treaba ta ce iti alegi sa vezi. Dai ai de unde
      18. Si cati nu mai sunt pentru ca nu au vrut sa fie sursa de decretei?

      Indecis. Tu ce zici?3723
    • N-o sa iti comentez toate, dar:
      1 Aruncam mai multa mancare decat avea alimentara pe vremea lui impuscatu’. Suntem satui, probabil pentru prima data in istoria noastra. Daca le dai mancare la cersetori si aia te refuza.
      2 inainte 100% faceau frigul, acum cel putin 50% au centrala si li se rupe
      3 acum ai acces la TOT, ca nu vrei tu sa cauti e pb ta
      7 ai acces la TOT. Daca iti permiti, asa cum tb sa fie.
      8 de bine de rau romanii au putut impune niste limite morale cand politicienii au intins coarda. Pentru un popor care a trecut dintr-o dictatura in alta nu e rau.
      17 absolut deloc, sunt infinit mai bune acum. Din toate pdv, ce operatii se pot face, ce medicamente sunt, conditii.

      Indecis. Tu ce zici?3212
    • 17. tre sa ai retard sa crezi ca e la fel

      225
    • 17 stai ca am uitat asta, pe vremea lui Ceausescu nu aveau bani sa faca injectii cu ace de unica folosinta, foloseau acelasi ac amarat la toti copii din clasa la vaccinare. Asta desi stiau de SIDA. Si nici nu il sterilizau prin fierbere. Aceleasi conditii, LOL.

      Si carmaciul daduse ordin sa nu mai mearga ambulanta la pacienti varstnici, ca nu e deajuns benzina. LOL aceleasi conditii.

      Comentariu apreciat.416
    • NOU
      #150

      @Claudiu, cati ani ai? Peste 50? Ca pari ori seful alora 50%, ori ca vorbesti din filme.

      116
    • 20. nu am trait o zi in ceausism, eram nomenclaturist sau copil de nomenclaturist sau securist, sau sunt incredibil de idiot sa cred ca majoritatea celor 19 puncte nu sunt altceva decat craniu umplut cu salam cu soia.

      Efectiv, cu caldura oprita e mai cald azi in orice apartament decat era in anii 80, cand stateai cu manusi si plapuma pe tine in casa. Nu stiu un batran care sa nu aiba probleme de reumatism din cauza frigului pe care au fost nevoiti sa il sufere zeci de ani de zile pe vremea lui Ceasca.

      Cu salariu minim de azi, sau cea mai mica pensie iti permiti mai multa mancare decat un inginer pe vremea lui Ceasca.

      Cele mai proaste soiuri de mancare de azi sunt lux comparitv cu laturile pe care nu aveai de ales si trebuia sa le mananci atunci. Si le mancai de foame.

      Pe cuvant ca unii sunt rupti de realitate cand fac astfel de comentarii absurde.

      Cum era de fapt, intr-o versiune foarte blanda:

      https://www.youtube.com/watch?v=FXUjzkSWL68&ab_channel=TVR

      https://www.youtube.com/watch?v=I9dbKkA-q-o&ab_channel=TVR

      https://www.youtube.com/watch?v=PE13khxFD3g&ab_channel=TVR

      171
    • Si uite asa am devenit eu noul Fluture.

      Nu-s parerile mele, sunt informatii culese de-a lungul timpului dinafara bulei. Poate faptul ca am parinti in Vaslui ma pune in contact cu o realitate mai dura.

      511
    • Faptul ca ai parinti din Vaslui explica pozitia ta. Aveau cumva acelasi nume de familie dinainte sa se casatoreasca ?

      116
  14. 80% din problemele avute azi s-ar rezolva odata cu eliminarea problemei de la punctul 19.

    Appropo de foame, acuma cum mai e cu moldovenii si aia de prin Estul extrem? Tot se mai bat pe paine? La inceput de ani 2000 inca se mai bateau pe paine in armata.

    214
  15. In afara de argumentele din categoria „aveam ……”, mai este un factor care ii determina pe multi sa „fie nostalgici dupa comunism”. Este acelasi factor care ii determina sa voteze cu Simion/Sosoaca: setea de sange, speranta ca vor avea din nou sansa sa alerge pe strazi cu furcile dupa „chiaburi”.
    Suspina dupa vremurile cand puteau pune ochii pe vecinul mai pricopsit si il puteau alunga in suturi, il puteau trimite la Canal, se puteau muta in locul lui.
    Sau puteau hotara prin vot popular cam cat sa coste casele scoase la vanzare, de exemplu. N-ar fi misto ca imobilele faine din centru sa se vanda cu cat vreau eu sa platesc, nu cu cat vrea proprietarul („chiaburul ala”) sa incaseze?
    E frustrant azi sa nu-ti placa freza sau ochelari cuiva, si sa nu poti face nimic in privinta asta…

    Comentariu apreciat.499
  16. Discuția asta nu mi se pare atât de albă sau neagră, evident că regimul comunist a avut o grămadă de puncte negative (așa cum descrie Zoso în listă, dar cum am auzit și de la bunici și părinți). În același timp văd și partea în care, pentru unii, regimul comunist a fost un salt în sus din punct de vedere al dezvoltării; străbunicul meu era țăran simplu și nu a mers la școală, bunică-mea a făcut doar 4 clase iar mama a ajuns la facultate. În doar 3 generații familia mea a ajuns de la analfabetism, agricultură de subzistență și hazna în curte la biblioteci pline de cărți, un loc de muncă care le-a permis să își mai trăiască și viața și aparament în bloc comunist cu wc, apă curentă, lumină și căldură.

    Ar fi ajuns în acest punct dacă nu ar fi existat regimul comunist? Nu știu. Poate ar fi ajuns și mai bogați din toate punctele de vedere sau poate ar fi fost condamnați în continuare să cultive pământul și să supraviețuiască din ce recoltau.

    Acesta este doar un exemplu. Știu că bunicii au fost „privilegiați” prin prisma faptului că erau oameni simpli. Probabil dacă ar fi fost neam de boieri și s-ar fi trezit cu case și terenuri confiscate și trimiși la canal, aș fi avut o părere complet diferită. De aceea zic, pentru unii regimul comunist a avut niște părți pozitive, pentru alții a fost în mare doar nenorocire.

    Comentariu apreciat.4113
    • Adica o discutie despre partile bune ale nazismului?
      (a facut autostrazi, a dat „servici” fiecarui neamtz, etc)

      Indecis. Tu ce zici?2120
    • F echilibrata abordarea. De apreciat!

      „Ar fi ajuns în acest punct dacă nu ar fi existat regimul comunist?”
      Hai sa ne uitam la altii care-au pornit din acelasi punct si sa ne comparam cu ei. Cum eram noi si cum erau ei in ’89.

      253
    • m-apucă dracii și mi se se zbate o venă când aud/citesc p-asta cu comunismu’ și dezvoltarea, saltul, draci bălțați.

      la sfârșitul celui de al doilea război mondial cam toată Europa era în același kk ca România, jumătate de Europă n-a avut comunism, ăia de ce s-au dezvoltat/săltat/mers înainte/whatever și fără comunism?!
      să mai zicem că sunt cu minim 50 de ani înaintea noastră?!
      ăia de ce și cum s-au dezvoltat și fără comunism?!

      inclusiv o parte din țările comuniste s-au dezvoltat mai bine decât românia.

      românia s-a dezvoltat în a doua parte a secolului 20 pt că pur și simplu ăsta a fost cursul firesct al istoriei, ăsta a fost trendul european și parțial mondial.
      dezvoltarea era implicită.
      cu sau fără comunism.
      raportat la europa și oarecum la restul lumii, comunismul a fost mai degrabă o piedică în calea dezvoltării, nu promotor al acesteia.

      pot să pun pariu pe ce vreți voi că în lipsa comunismului România s-ar fi dezvoltat mai bine, mai corect, mai real, mai perceptibil pt populație.

      Comentariu apreciat.418
    • @oxymoron poate esti inocent si de buna credinta, poate esti imbecil doar. Dar oricum e una din opiniile care incearca sa justifice comunismul.

      Sa le demontam:
      1. doar „boierii” au suferit: 1/6 romani au fost arestati in comunism. Taranii si-au „donat” animalele, toate vacile, caii, teren. O parte si casele. Sate intregi de tarani au fost mutati in camp si lasati sa se descurce. O parte din populatie a fost omorata.
      2. „unii tarani foarte saraci au crescut foarte mult in comunism.” Asta a fost una din metodele sovietice. Luau cei mai saraci, cei mai needucati oameni din sat, cei mai creduli si ii faceau primari, politisti, ii bagau la scoala si ii faceau si profesori. E fix ce face un sistem mafiot. Saracii astia deveneau uneltele prin care erau distrusi restul taranilor.
      3. „cresterea din comunism” – se poate compara usor cu orice alta tara care a pornit de la conditii similare si putem vedea ca de fapt comunismul a fost o frana. Romanii au evoluat mult mai putin decat alte popoare libere. Asa de mult au evoluat de fapt de la „hazna” incat chiar si acum in 2023 jumatate din case au ramas la statutul de „hazna”. Inca sunt scoli care au toaletele in curte. Fix datorita comunistilor. Putem spune ca romanii oricum ar fi mai educati, mai bogati fara comunism. 100%.

      Sumarizez, comunismul a insemnat furt de la 90% din populatie. Desigur ca 10% din populatie s-au simtit „mai bine”, pentru ca au beneficiat de furtul respectiv. Au avut nevoie sa mai imparta cate ceva pentru ca aveau nevoie de cineva sa ii biciuiasca pe aialalti 90% din sclavi. Ca se numeau profesori, vanzatori, ingineri sau securisti, ca aveau un rol asumat sau nu, asta era utilitatea lor. 1 din 20 oameni erau informatori sau angajati. Inca 1 din 20 erau rude sau care ajutau din proprie initiativa (creduli, inculti, incapabili). Fiecare mai avea rude care din cand in cand „beneficiau” de mancare, o masina, etc. 18% din populatie era membra a partidului comunist. (aproximativ jumatate din adulti)

      Grupul celor 10%, rudele astora, precum si cei mai inculti si creduli formeaza multimea celor care au o parere buna despre comunism. La care se adauga, depinde cum sunt facute sondaje, grupul celor „nostalgici pentru trecut”, oricum ar fi fost el, care e o trasatura psihologica normala (vremea cand erau tineri..).

      Partea distractiva e cand vezi pe un tanar care nu isi da seama de familia din care face parte si povesteste cum ca familia lui avea masina, au trecut de la coada vacii la facultate, nu au avut probleme cu mancarea, mergeau in concedii.. Le-as sugera sa presupuna ca unul din membrii familiei facea parte din informatorii securitatii.

      Indecis. Tu ce zici?3210
    • Partea distractiva e cand vezi pe un tanar care nu isi da seama de familia din care face parte si povesteste cum ca nu au avut probleme cu mancarea

      eu m-aș opri aici. nu trebuie să mergi mai departe. când auzi că aveau ce mânca e clar.

    • GoGu, sau de unde au pornit ei și de unde am pornit noi în 1945 și unde au ajuns ei și unde am ajuns noi în 1989-1990.
      cam cam așa se pune problema, cu sau fără comunism.

      163
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1749
    • @oxymoron deci daca nu venea comunismul, Romania ramanea inghetata in timp, nu se mai dezvolta deloc. geez…

      244
    • Si hai, a se mai scuti cu infierarea comunismului, ca deja ma disperati, TOT ce exista azi la nivel de industrie grea, infrastructura, cai ferate, urbanizare s-a facut in comunism.

      Ești inutil de prost. De aia toate țările ex-comuniste sunt ca infrastructura mult în urma celorlalte, lucru care se mai vede inclusiv astăzi între Germania de Est și de Vest. România începuse să aibă industrie înainte de comuniști, ce s-a întâmplat după s-a întâmplat haotic, au furat tehnologie de pe unde au putut și au implementat-o prost iar producția de abia se vindea prin alte țări de lumea a 3-a. Eram un fel de chineji care produceau mai prost decât China pe vremea aia. Puținele cooperări industriale cu companii din vest s-au încheiat când romanii au furat tehnologia.
      Ce nu realizează troglodiții ca tine este că fără comunism am fi fost mult mai departe ca infrastructura decât suntem astăzi și voi vă agățați că ăia au trântit vreo câteva hidrocentrale și au tras cale ferată…

      Indecis. Tu ce zici?275
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 833
    • Radu,caile ferate sint in proportie de 90 la suta cele din 1948.Comunistii nu au facut nimic important pe parte de infrastructura rutiera si cai ferate.

      134
    • @Igor

      M-am tot abtinut sa raspund

      1) „Romania era un gunoi pustiit de foamete inainte de comunism, si ca tot ce s-a facut s-a facut intre 1950 si 1989.”
      Comunistii au aparut la putere in 1944, 23 august.
      Foametea a fost in 1946-1948 daca tin bine minte si a fost generata de Sovromuri. Totul se ducea in URSS ca plata pentru pagubele din razboi. Multi din zona moldovei au fost lasati sa moara de foame.

      2) „Ce s-a facut dupa, in capitalismul atata laudat ? o pula. S-a distrus ce era, o parte s-a furat, restul s-a vandut, si acum suntem pe ultimul loc in Europa, cu cei mai saraci cetateni si colonie full time pentru restul.”

      Cine-a fost cu „Nu ne vindem tara!” ? Nu Iliescu? PDSR? PSD?
      Citeste cum au fost alungati Mercedes cand au venit sa cumpere Aro. De restul ce sa mai zic.

      Cand au fost mineriadele? Pe vremea PSD-ului?
      Ce investitor normal la cap ar veni sa bage banii intr-o tara unde sunt lupte de strada si rascoale?

      Realitatea istorica pe care te bazezi este doar in „realitatea ta”.

      143
    • Nimic in afara de finalizarea Vaii Prahovei, tot defileul Jiului de la Bumbesti la Livezeni, dublarea majoritatii cailor de rulare, de la Bucuresti-Craiova pana la Adjud-Suceava, electrificarea completa a retelei, dupa investitii de 4 miliarde de dolari doar intre 1962 si 1975.

      Cat despre infrastructura rutiera, au fost asfaltati si dati in folosinta aproximativ 30.000 de km de drumuri nationale, desi raportul intre numarul de locuitori si cel de vehicule era de undeva de 4:1.

      Daca nu ma crezi, cumpara-ti un bilet de tren si calatoreste mai mult, binocleaza-te la viaductele de pe defileele prahovei si jiului, unde vei vedea scris RPR (republica populara romana) sau antetele trusturilor de constructii sau intreprinderilor de drumuri romanesti.

      420
    • Hai, igore, ca incetul cu incetul s-a dus naibii pojghita de civilizatie si a iesit „omul nou”, ala creat de Ceausescu, la suprafata.

      Ignorant, marlan, plin de el, desi e rupt in fund. Considerandu-se buricul lumii, urmasul lui Burebista, considerand ca „al mai prost om din lume e americanul”. Mandrindu-se cu savantii geniali romani care au taiat tancul rusesc cu laserul in doua.

      Tovarase, tu te uiti doar la ce hidrocentrala afacut regimul ala (de parca am fi singura tar din lume care a facut asta). Mai bine vezi cat a costat poporul asta visul ala dement. Sute de mii de oameni bagati in inchisoare pe motive strict politice. Puscarii care era de fapt lagare de exterminare, nu puscarii. Mai ieseau de acolo doar norocosii. Milioane de oameni tinuti in frig, foame si frica. Zeci de mii de femei moarte dupa avorturi ilegale. Ia si cauta reportaje despre cum arata orfelinatele pline de copii „comandati” de Ceausescu. Mii de copii morti de foame si de frig (la propriu, tovarase!) sau infectati cu SIDA, ca erau vaccinati cu zecile cu acelasi ac de seringa. Asta e istoria, tovarase, nu cacatul ala caldut pe care ni-l prezinti tu cu „nu muream de foame, ma plimbat prin tara cu ONT-ul si mi se mai si scula”

      Astia mai tineri trebuie sa stie ce s-a intamplat atunci. Nu trebuie lasati sa ii ameteasca unii ca tine. Cei care au trecut pe acolo sunt datori sa le spuna celor tineri ce s-a intamplat si ce a insemnat comunismul pentru Romania.

      Zeci de mii de femei moarte dupa avorturil ilegale.

      213
    • La cat de nemernic e, o sa îți zică că și-o meritau că se futeau fara prezervativ

      94
    • Nț, nu se va întâmpla răstălmăcirea istoriei, la scară macro construirea unei țări de la zero în timp ce toată lumea a avut parte de un trai relativ ok, mai ok ca azi după propriile spuse > dramele individuale ale câtorva.

      Îmi pare rău de smiorcul vostru, chiar îmi pare, dar toate cifrele și sondajele vă dau în cap, ba chiar se înmulțesc pe măsură ce trec anii, iar peste vreo douăzeci de ani 90% din români vor plânge în pumni după Ceaușescu și probabil că vor restaura și simulacrul ăla de proces prin care a fost executat în ziua de Crăciun.

      Puteți continua cu laba în cerc, eventual pentru un plus de savoare dați-o și pe aia cu românii proști care își merită soarta.

      Eventual, ca ultimate bonus, poate vă și cărați la dracu să vă ia, din moment ce e evident că aici sunteți o minoritate tristă și frustrată pe care nu dă nimeni un căcat pansat :))))

      Indecis. Tu ce zici?630
    • „nu pe visele tale de amerloc basit” – ahahahaha. Deci da. A incercat el sa para „hai ba, ca nu e asa”. Dupa care i-a iesit mizeria.
      Era vesel inainte. Miner bashit. Cand aud ca minerii sufera ma bucur, futuvangura de retarzi imbecili care ne-ati nenorocit viata

      71
    • Nu va mai agitati cu Igor, pentru ca e un troll care se hraneste cu atentie.
      Sunt 90% sigur ca este un putoi de 25 de ani care incearca sa fie edgy folosind informatiile pe care le-a adunat, indirect, despre Romania in timpul comunismului.

      Cati oameni de 45+ cunoasteti care sa foloseasca expresii precum „smiorcul vostru”?

      E un troll care stie sa provoace reactii si toata atentia primita e doar in favoarea lui. Un soi de Pitici Gratis in mizerie, daca cunoasteti personajul (in mizerie pentru ca Pitici Gratis era macar amuzant)

      41
  17. Ce vrea sa zica boboru, dar nu reuseste este ca eram mai egali in saracie.
    Se fura de se rupea, altfel nu mergea treaba.
    Acum fura doar unii.
    Asta se numeste acum “inechitate sociala”.

    E o ura totala in societate.
    Bucurestenii pentru provinciali/suburbii
    Clasa Medie pentru bogati
    Saracii vs restul lumii
    Toata lumea vs birocrati
    Etc

    Suntem abrutizati, dar vrem mai mult, iar asta ne face sa mergem mai departe.

    Comentariu apreciat.283
  18. Nu am trait acele vremuri, am fost nascut dupa 2000. Cred, totusi, cu tarie, ca cel mai mare ‘beneficiu’ pe care comunistii l-au facut a fost sa oprime educatia si clasa intelectuala. In momentul in care Preda, Arghezi, Caraion si altii au ajuns la inchisoare, comunstii au calcat in picioare orice evolutie a romaniei pe o perioada lunga de timp. In momentul in care citesti putin (nu Rousseau, ci chiar si carti mai accesibile) incepi sa ai pareri si sa treci orice prin filtrul propriei gandiri.

    Si aici apare, din punctul meu de vedere, problema. Acest lucru nu se observa la scara larga, astfel incat oamenii poate tin minte doar lucrurile bune. Zic eu ca aceasta infamie a comunismului acopera orice lucru bun pe care l-ar fi putut face vreodata, tocmai pentru ca au afectat societatea de ATUNCI, de ACUM, si de VIITOR.

    Cam asa imi explic eu aceasta cifra rotunda de 50%. Oamenii au ramas cu amintirile bune, dar nu iau in considerare si ororile. Acum trebuie sa gandesti pentru tine, ceea ce pentru unii e deja prea mult :). In rest, foamete, cozi, oprirea luminii dupa o anumita ora – nimic de zis, doar de condamnat. I-am intrebat pe ai mei, am mai auzit povesti, bine nu a fost.

    Indecis. Tu ce zici?276
    • Ca să poți supune un popor, trebuie să-i nimicești elitele. Să știi că la fel au făcut și după 1990, când România ”a muncit, nu a gândit”. Intelectualii nu mâncaseră ”salam cu soia” și deci nu trebuiau să ne conducă.

      Eu mă întreb dacă Iliescu, Roman, Brucan, Stănculescu, Voican și toată șleahta lor mâncaseră așa ”delicatese”. Că erau totuși membrii de partid, cu funcții importante.

      Comentariu apreciat.261
    • Mihail, astia mancau Caviar la Ambasada Rusiei… o parte din ei au fost “prinsi” in Dosarele Corbii.

      Masacrul de la MAPN cu echipa USLA decapitata la propriu si cadavrele profanate… a fost replica lor prin Nicolae Militaru.

      214
    • Asta zic, ei numai oameni simpli nu erau. Da, nu au stat în SUA sau UK, dar nu au dus-o niciodată greu, ba din contra.

      131
    • @Mihail: ei nu, dar copiii lor… Nicu Ceausescu a studiat in UK. Zoe Ceausescu si Petre Roman au studiat la Toulouse. Astea sunt doar doua exemple din ce imi vine in cap in momentul asta. Cum se raporteaza asta la restul populatiei? Ca eram toti egali teoretic…

      191
    • @dufu, oricum ei trăiau ca afară, doar vezi ce povestește Mizil. Nu am niciun motiv să cred că exagerează, ei chiar au dus-o ca în occident. Nu aveau niciun motiv să plece afară, că le era indiferent.

      192
  19. Mama și acum e nostalgică hard-core după vremea Împușcatului. Citat:

    ”Aveam de toate, mă duceam la coadă și cumpăram bonurile de la bețivi (n.r.: cred că se referă la cartele, deși nu știu cum puteau fi cumpărate). Mă suna o vecină și mergeam la alimentara central. Luam pui pe 3 luni și îl puneam la congelator, era mereu plin de carne. Făceam comandă la Telemark (un fel de Glovo comunist) și era bine.”

    Ce uită mama să spună (și nu o acuz c-o face cu rea-voință), este faptul că bunicul era inspector farmaceutic și putea face rost de medicamente, care erau pe atunci o valută forte. Plus că datorită job-ului avea PCR (pile, cunoștințe și relații), care îl informau când ”se bagă ceva” la alimentară.

    Altfel, am două vecine care s-au certat de moarte de la 2 ouă. De ce?! Pentru că una din ele i-a împrumutat celeilalte 2 ouă ca să facă prăjituri și nu le-a mai primit înapoi. Azi pare ceva banal, 2 ouă… Atunci erau și ele valută forte, alături de de alte ”banalități” ca uleiul, zahărul, untul sau laptele de vacă.

    Comentariu apreciat.531
  20. Comunismul din Romania trebuie spart in cel putin 4 perioade:
    – dupa WW2 pana prin 56/7 teroare prin “consilierii” sovietici si jaf la drumul mare SovRomuri
    – anii 60 de dezghet si bunastare. Ex. student iesea la restaurant din banii de bursa
    – anii 70 industrializare masiva, dar inversul dezghetului, incepe Cultul personalitatii si cenzura
    – anii 80 D E Z A S T R U !!!

    Comentariu apreciat.531
    • NOU
      #190

      Ai mare dreptate, dar ca sa sesizezi nuantele astea trebuie sa citesti umpic de istorie.

      Comentariu apreciat.280
    • Cultul personalitatii a existat tot timpul in Romania. Adica a inceput cu Carol al II lea si a a continuat la Antonescu, apoi la partidul comunist (in anii 60 cel putin pana a murit Dej exista un cul al personalitatii colectiv, nu la adresa unei singure persoane ca dupa aceea). Practic din 1938 si pana in 1990 cultul personaliatii a existat continuu.
      De ce pana in 1990? Iliescu apare, Soarele rasare.
      Iliescu te votam, te votam cu totii, ca sa moara de necaz lenesii si hotii.
      Iliescu te votam, te votam tot neamul, ca sa moara de necaz, Ratiu si Campeanu!
      Ana, Luca, Teo, Dej, baga spaima in burgheji! Pai nu?

      Comentariu apreciat.261
    • dufu, Ceausescu a venit la putere in ‘65, Tezele din Iulie au fost in ‘71… de atunci a inceput, cauta daca nu crezi.

      132
    • Eu stiu cand a venit Ceausescu la putere si stiu si cand au fost tezele din iulie si de ce au fost. Dar eu iti spun ca o forma de cult al personalitatii a existat si inainte de Ceausescu.

      181
    • Evident ca a existat cultul personalitatii si inainte de Ceasca. Doar pancartele cu laude la adresa Ana Pauker, Dej nu se scriau singure

      92
  21. NOU
    #195

    Eu cred ca tine mai mult de varsta. Si eu acum cand am 44 de ani ma gandesc cu nostalgie la anii 2000 in care munceam de rupeam cate 14 ore pe zi, dormeam 3 ore si eram fresh, tufeam tot ce prindeam de 2-3 ori una dupa alta, imi luam prima masina, ma mutam de la parinti – ahhh, ce vremuri bune.

    Acum cu totii stim ca anii 2000 in general au fost de rahat – mai buni ca anii 90, dar fata de 2020 jos – numai ca in mintea mea eu ii asociez cu lucruri pozitive.

    Acum e 2020, am bani, am familie, am pozitie sociala, dar plec de acasa la 6, vin la 18 rup frigideru si pic pe canapea, tuf de 2-3 pe luna si multe alte realizari.

    Asa si cu nostalgicii de care vorbesti – bine, e valabil doar pentru cei de la 50 de ani in sus. Pentru cei sub 50 sa fii nostalgic dupa vremurile alea inseamna ca esti doar prost.

    Comentariu apreciat.344
    • Tu asta care zici ca muncesti 12h pe zi si acum ai pozitie sociala, pozitia ta se numeste capra…

      Indecis. Tu ce zici?1223
    • NOU
      #197

      Pentru talharu_44 – Sa iti spun ca lu mata ii placea capra, mata aia de isi punea vata la ciclu ca nu erau tampoane si te-a facut si pe tine ca nu erau nici prezervative, nu, mai bine iti spun ca faci parte din categoria nostalgicilor doar prosti.

      154
  22. Eu cred ca este mai degraba un sentiment declansat de nostalgia dupa anii tineretii, prost inteles de catre cei care nu pot gandi in ansamblu, .
    Asa, la rece, pot spune si eu ca in anii 90 a fost mai bine: chiar daca era saracie si parintii mei nu stiau cum sa puna painea pe masa, aveam ceva ce cu toti banii din lume nu mai pot cumpara: copilaria, tineretea. Dar daca compari viata de acum cu cea de acum 30-40 de ani, diferenta este enorma, spre bine, si cel mai mult ma revolta faptul ca puteam fi si mai bine, daca tara nu ar fi locuita preponderent de jegosi.

    241
  23. Pentru cei care sunt nostagici le recomand seria ”Lagărele lui Ceaușescu” de la Europa libera. Asta daca ai stomac sa citesti ce spun oamenii acolo, Da mnoh, unii dintre noi nu vor sa vada și fața asta urâtă a acelor vremuri. Ne place sa ne lamentăm in schimb orice numai sa nu ne educam sau sa facem ceva sa ne schimbam starea. Și nu Șoșo & Simeon nu sunt soluția.

    Indecis. Tu ce zici?237
  24. Cine avea in familie pe cineva in nomenclatura sau manager peste orice chestie ce putea fi folosita pentru spaga (butelii, electrocasnice) regreta. Prostimea, nu prea.

    186
    • Pe vremea aia nu existau „manageri”. Existau „directori”, „gestionari”, „responsabili de magazin”… Chiar la simpla pronuntare a cuvantului „management” provoca rumoare si trageri de ureche…

      191
    • @dufu, sau mandatar, un soi de ”manager”.

      152
    • Hehe, cu mandatarii a fost alta poveste…. Acolo a fost un fel de incercare de privatizare a unor mici afaceri le-am spune noi azi… Au sugrumat repede autoritatiile comuniste initiativa…. Si o replica intr-un BD legata de asta…

      180
    • Din B.D. am auzit și eu de ei prima dată.

      – Ce a fost fratele dvs.?
      – A fost mandatar…
      – Și acum e… așa, sau… așa?

      171
    • Echivalentul iliescian cu ”locatia de gestiune”, adică nici cal nici măgar (ca privatizare).

      110
  25. A se puncta faptul că cei 50% cel mai probabil sunt aceeași care cred că dacă România ar fi adoptat monarhia imediat după 1989 ar fi fost mai bine,dar în același timp nu vor să renunțe la republică ca formă de guvernământ acum că nu mai au chef.

    La fel,cei 50% sunt cel mai probabil o parte considerabilă din cei 55% care și-au sfințit mașinile și cred că e un lucru bun că Biserica face asta. Ca să nu mai vorbim de cei 50% care care vor ca Biserica să se „ocupe„ (adică să-i elimine) de persoanele LGBTQ+,cei 25% care au talismane norocoase,cei 45% care cred în horoscop și deochi și cei 62% care vor ca ateii să nu ocupe funcții publice.

    Sau de cei 42% care nu cred în teoriile lui Copernic și Galilei,cei 40% care cred în numerologie,cei 50% care se bazează mai mult pe noroc și descurcăreală pentru succesul în viață decît școala și cei peste 50% care i-ar vota pe Ion Antonescu și Nicolae Ceaușescu dacă ar învia și ar candida la orice.

    Un popor plin de contradicții.

    Indecis. Tu ce zici?1616
  26. Ridic aici o intrebare simpla, dar esenta vietii de zi cu zi. Luam cazul Bucuresti cu tot cu Ilfov sa zicem 3 mil oameni:
    – cati fac munci necalificate/slab calificate
    – cati traiesc la limita
    – cati sunt calificati si realizati

    Fac priu ca 50% din corporatisti sunt frustrati de salarii si de:
    – puterea de a cumpara un ap ok
    – siguranta jobului de a nu fi dat afara/inlocuit

    Care e concluzia sau ce vreau sa spun?! Pana si printre cei scoliti o sa vezi frica ratei la banci sau a pierderii jobului.

    Oare AI-ul ce efect o sa aiba asupra celor multi si slab calificati?! Ft probabil sa URASCA capitalismul!

    A nu se confunda socialism = comunism… ce incerc sa spun e ca pana si Managerii din corporatii realizeaza cat de putred si corupt e Capitalismul si cum inertia lui e sa “creasca cifrele” iar oamenii sunt niste gandaci oricand gata de concediat sau inlocuit pentru P R O F I T !

    Indecis. Tu ce zici?2017
    • NOU
      #208

      Ai ZERO logica si coerenta. Ce treaba are AI-ul cu necalificatii? Crezi ca vine terminator sa dea glet la constructii?

      178
    • RaduN vad ca ai aceeasi atitudine de kkt si mai jos in alt comentariu.

      CLAR munca ta poate sa fie inlocuita de AI din moment ce te ai revoltat precum guma prinsa sub pantof…

      79
    • NOU
      #210

      Amice, ești dobitoc.
      Daca nu ai capacitatea de a argumenta logic, și de a înțelege exemple super simple poate ar trebui să îți petreci timpul să îți reiei educația, și să ajungi fara sa dai șpagă macar până la clasa a 5-a.

      511
    • Nu sunt amic cu tine. Tu ai inceput cu jignirile aiurea…

      DAR ce sa ceri de la un “motociclist” oparit?! Probabil esti genul cu putza mica care ambaleaza in gol dupa atentie. Nu doar in trafic, vad asta si aici…

      98
  27. 50% dintre români n-au trait in comunism.

    253
  28. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 2252
    • Da boss, rezist si soros si corporatiile :))) ai gasit cel mai bun exemplu

      1311
    • NOU
      #215

      Lecter, pe tine nu te-ar fi ajutat nici scoala 24 din 24, tot cu statul paralel in cap si cu rezist in gura ai fi murit. Esti unul din exemplele prostiei crase existente in societatea romaneasca in prezent.

      1611
    • Hai, ca te-ai chinuit mult, dar tot niste analogii scremute ti-au iesit.

      „cât de mare era frica de Securitate- vb de statu paralel?”

      Stii cat de mare era frica de Securitate? Cam atat: faceai pe tine de frica doar la gandul ca te-ai apuca sa strigi pe strada „Jos Ceausescu”. Frica reala, din aia care te paraliza si te treceau transpiratii reci

      De asta a fost si explozia ia violenta din 1989 si Ceausescu a fost aproape sa fie linsat. Oamenii stransera in ei o frustare enorma.

      61
  29. A amintit cineva de autocritica si centrele de reeducare?

    203
  30. Astia care zic ca inainte era mai bine:

    Inainte era mai bine!
    De ce?
    Pentru ca ni se scula!

    205
  31. Daca ne referim la cei ce au trait vremurile alea mai e o chestie psihologica. Creierul tinde sa reprime amintirile nasoale si sa le lase pe alea frumoase. Sa va dau exemple de discutii ce le am cu nostalgici 100% ? „Mai tii minte Pepsi ala de la mare ce spuma facea ? Nu ca asta de acum.”(lol) „Mai tii minte cum am stat la Sag cu tine si ai tai de 1 mai si ce chef am tras cu mici si bere ?” Sag e o comuna de langa Timisoara si acolo era amenjata o plaja insalubra pe malul raului Timis unde timisorenii mergeau in lipsa de alte locuri sa faca gratare, baie, sa se pise si cace in apa si sa vina beti acasa cu masinile. Politia inchidea ochii. „De ce nu mergi si acum ca nu te opreste nimeni ? Da ba… dar nu mai e la fel.” Pai nu mai este la fel pt ca atunci avea 30 de ani si nu 60 cat are acum. Nostalgia tine si de faptul ca atunci erau tineri si in putere, acum sunt batrani si obositi.

    Comentariu apreciat.311
  32. Apropos de Pepsi ala de la mare… Aveam un fel de ruda gestionara la o cofetarie din Mamaia. Si intr-o vara ne-am dus sa o „vizitam”, mama si cu mine. Eram copil, nu mai stiu cat aveam exact, poate 11, poate 12 ani… Ajungem noi la un moment dat, si doamna asta imi spune „hai sa-ti dau un ceai…”. Eu nici bolnav daca sunt nu beau ceai acum, daramite atunci… Incep sa ma frec , sa zic nu multumesc, mama ma insfaca de mana si imi spune printre dinti: „taci din gura si bea cand ti se aduce!”. Si intr-adevar, cand mi-a adus o ceasca de ceai in care era Pepsi, am baut. Altfel, era un afis mare la intrare care spunea : Nu avem Pepsi.

    Comentariu apreciat.272
    • Pepsi la care biroul din Germania le-a retras licența că era apă chioară carbogazoasă. Aveam o vecină, la țară, care lucra la Munca în Ovidiu la îmbuteliat Pepsi și vindea esență (la preț de palincă de acum).

      103
    • Pepsi-ul ala era crema cremelor. :D

      81
    • Unchiul meu era dentist la fabrica de paine. Nu stiu de unde adusese la un moment dat o sticla din asta de o jumatate cu esenta. Aveam sifoane pe care lle umpleam fie in piata Griviteti, fie in Unirii (desi in Unirii la un moment dat se coclise cazanul si avea sifonul un gust nasol). Si eu si varul meu eram innebuniti sa ne facem pepsi, dar primeam cu portia la masa de duminica…

      110
    • tu-vă-n gura de burgheji!!!! auzi la el, a băut pepsi o dată!!!! HUO!!!!

      (eu n-am apucat sau nu mai țin minte să fi băut vreodată, beam porcăria aia de Brifcor, apă cu zahăr)

    • @Vali: brifcor era bun la inceput… Pana cand nu au mai importat concentrat din Vest. Pe urma il faceau cu zeama de morcovi, nu stiu cu ce naiba il faceau.
      Daca n-ai baut si: Zmeurata, FruCola, Lamaita, atunci chiar esti la juniori.

      150
    • Culmea e ca zmeurata aia daca era rece, cand ieseai de la scoala, pe langa o merdenea intra ca focul pe caldura…

      100
    • Pepsi prindeam doar la Costinesti, la discoteca Vox Maris

      100
    • Apa Aurora, era de doua feluri, incolora si galbena (cu aroma de portocale), aia a doua nu am vazut decat o singura data, in Venus.

      Pepsi am baut prima data de Craciun in ’88, a venit tata acasa cu 4 sticle nu se stie de unde.

      91
    • Ala din ’88 nu era Pepsi. Sau era din „shop”. Si atunci ne-am lamurit.

      38
  33. Nu, nu cred ca isi doresc cu adevarat lucrurile alea. Mai degraba duc dorul unui stil de viata pe care ei il intelegeau. E un pic mai complicat, dar are sens. Ideea asta nu e a mea, am citit-o intr-un articol pe undeva si inclin sa cred ca are dreptate.

    In primul rand, viata este mult mai complexa decat acum 30 de ani. Si iau momentul ala de timp ca referinta pentru ca poate ca suntem cativa pe’aici care inca ni-l mai amintim. Te trezeai dimineata, te duceai la munca (poate ca acelasi job toata viata), luai salariul, aveai un apartament, masina, poate ca mai aveai si casa/gradina parintilor la tara, daca erai norocos poate mai aveai si niste economii in banca. Da, a fost inflatie, revolutie, demonstratii, dar lucrurile erau mai ‘asezate’. Controlabile. Usor de inteles. Multi dintre acei oameni au dificultati in a intelege cum iti castigi tu existenta. Multi dintre acei oameni au clatinat cu dezamagire din cap cand m-au vazut la 22 de ani cu masina noua cumparata din banii mei si cand ma intrebau ce muncesc, aproape invariabil, urmatoarea intrebare era „dar de ce te-ar plati pe tine cineva sa faci meseria aia?”. Explica-le lor criza din 2008. Explica-le de ce job-ul lor a disparut sau a „plecat” in China. Explica-le ca de si ei sunt strungari de meserie, tu nu vrei sa urmezi aceeasi scoala

    In al doilea rand, este foarte greu pentru tineri. Uita-te la statisticile cu somerii in randul tinerilor sub 2x ani. Aproape e normal sa vezi 20%. Da, stiu, motive (scoala, toti vor salarii de manageri la primul job, etc). Dar realitatea e ca ei sunt deja acolo, voteaza, cumpara (cand au cu ce) si genereaza trenduri (imo tendintele astea socialiste cu transii si public shaming-ul companiilor care nu au politici trans/gay/whatever-friendly e fix opera lor). Da, trebuie sa infrunte si social media si advertisingul agresiv (ia-ti ultimul model de iphone ca sa ai bula verde in iMessaging). In fine, probabil ca multi dintre ei privesc realitatea prin ochelarii pusi de parintii lor care nu au decat un simplu mesaj: viata era mai _simpla_ inainte. Asa cum tu iti ‘indrumi’ juniorul sa asculte Pink Floyd sau Steve Vai, asa fac si ei …

    Ei bine, toti astia voteaza, participa la sondaje, creaza trenduri. Si nu, nu e doar la noi. Si sincer, cred ca asta e motivul pentru care extremistii incep sa urce la putere, fie ca sunt de stanga sau de dreapta. Iar politicienii (votati tot de noi, la urma urmei) sunt total deconectati de la realitate. Ai nostri sunt pe #populism-la-max, Bruxelles-ul e pe eco si #power-to-the-women. Niciuna una din directii nu e gresita in sine, dar cateodata ai impresia ca ti-a luat foc casa si pompierii te cearta ca nu te-ai spalat pe maini dupa ce ai iesit de la toaleta.

    Comentariu apreciat.323
    • Apropos de faptul ca-s trimisi in China/Rusia/Corea de Nord daca vor stilul ala de viata … fix categoriile de mai sus au ‘facut’ Brexit-ul in timp ce elita ii ironiza.

      133
    • Pot intelege multe, dar sa zici ca pe iPhone ai bula verde in iMessage… sa ne bagi asa la gramada cu toti sarakii… urat.

      41
    • Sa ne fie cu iertare … sunt batran si daca ar fi dupa mine, inca as avea pe birou 5110-ele #InainteEraMaiBine …

      41
  34. Pai multi au nostalgia copilariei. Ca si copil, vezi lumea cu alti ochi. Problemele erau pe umerii parintilor.
    Iar cei ce erau adulti, acuma sunt bolnavi si la pensie. Asa ca si ei ar dori sa fie tineri.
    Asa apare confuzia legata de comunism. Toti aveam alte varste.

    103
  35. Va mirati in plm de sondajul asta facut printre populatie, dar uitati-va pe la comentarii ce delir comunismoidal e :)))

    Indecis. Tu ce zici?1913
  36. Am o imensă frustrare când văd genul asta de atitudine „de bulă”.
    Este ceea ce a distrus aproape complet ideea de USR si aceeasi care a pus umarul la ridicarea AUR.
    Toți ie proști, numa’ noi știm.
    Nimeni nu mișcă un deget, dar toți oferum explicații docte si complete.
    Suntem fut#ți.

    PS Mizil e scuipatul fostei si altualei Securități (salut, Mădălin) pe obrazul românilor. Un fel de barometru al nivelului de resemnare.

    147
    • „nimeni nu misca un deget”. Idei/sugestii? Tu, ai facut ceva pentru asta?

      27
    • Si Nasui ce e?

      64
    • Nasui avea 3 ani la revolutie. Mare securist tata :))))))))))))))) Ce va mai bese mintea

      34
    • Ce semantica ai. Tatal lui nasui chiar a fost securist, si a facut afaceri cu statul de milioane in anii in care de abia aveai ce sa mananci.

      Culmea e ca din orasul de unde se trage Nasui, mai e unu tot cu numele de Nasui, arestat cum ca avea un lagar de munca fortat pentru copii, cica „reabilitare”.

      Gurile rele spun ca sunt rude.

      82
  37. NOU
    #245

    Era bine boss, ce nu gaseai, nu aveai nevoie :)
    Acum ai di toati , da nu ai cu ce:)

    171
  38. Nu a fost chiar asa rau. As mai vrea o data.

    Eu ma simt vinovat cand stiu ca familia mea a fost bogata peste medie inainte de comunism, si cand vad poze cu casele din chirpici imi dau seama ca Ceausescu a fost un erou, a scot atata lume din saracie crunta.

    Eu zic ca a meritat sa fim marginalizati.

    621
  39. Un Prost aruncă o piatră și comunitatea de pe zoso vrea să-i demonstreze ca îi prost.

    104
  40. Sondajul asta nu ma mira, deoarece reflecta starea de nemultumire in societate. Si cum extrem de multi romani au prins o buna parte din viata lor in comunism intotdeauna se vor raporta la acea perioada. Sa fi avut la revolutie 30-40 de ani este destul de greu sa intelegi ce inseamna sa traiesti liber si sa fi liber sa faci orice. La astia adauga oamenii care au venit foarte de jos agricultura de subzistenta si au facut tranzitia la absolvent de facultate inginer/medic. Astia sunt oamenii pentru care comunismul cumva i-a ajutat. Problema lor si a multora este ca atunci nu prea aveai la ce sa te raportezi in acele vremuri. Cu toate acestea imediat dupa ce s-a infaptuit revolutia fiecare a fost liber sa gandeasca si sa-si faca o parere despre lume si oameni. Majoritatea nu au putut sa treaca la acest nivel pentru ca era ceva nou. Nu uitati ca poporul roman l-a votat pe Iliescu cu 80% in duminica orbului, asta desi alternativele aveau alternative cat se poate de decente in acele timpuri. Au ales asta pentru ca nu puteau sa inteleaga ca erau liberi cu adevarat.
    Ei bine oamenii astia sunt cei care spun ca era mai bine in comunism. Pur si simplu nu au putut intelege libertatea si ce inseamna ea. Partea buna este ca o parte din ei vor disparea pe cale naturala. Partea nasoala este ca generatiile tinere care nu au prins comunismul in splendoarea sa si nici tranzitia vor fi din ce in ce mai atrase de un model care este in esenta falimentar.

    133
    • Eu mă tem mai mult de o înțelegere eronată a capitalismului și liberalismului clasic, cel puțin în cazul tinerilor români. Cu toate că și asta îi poate face pe unii să vadă atractiv modelul opus și falimentar. Exemple auzite (poate nu cele mai bune): nu câștigi bine? fă-te itist sau bagă ore la glovo/capacitatea de a vedea utilitatea socială a unei persoane decât prin cât câștigă, luându-și ca etalon incontestabil aspectul monetar bazat pe logica pieței (presupusă a fi aproape profetică)/glorificarea naturii umane egoiste și o falsă credință că suntem pe deplin stăpâni pe noi, de aici derivând replici în genul „săracii sunt săraci fiindcă aleg să fie săraci”, „săracii au mentalitate de săraci, doar trebuie să și-o schimbe și vor ieși din sărăcie”

      70
    • @Marian
      Ceea ce descri tu este insasi chintesenta atractiei modelului comunist la nivel de tineri. Asta se poate observa destul de bine in zona occidentala care acum este intr-o criza de identitate. Pur si simplu exista o limita fina intre a spune ca unul din sisteme este opresiv. Pe hartie comunismul indica o egalitate intre toti si suna bine daca esti echipat modest intelectual. In realitate comunismul este un regim opresiv care intra in implozie la primele socuri economice reale.
      Cum la fel pot sa ma exprim despre capitalism si cum esenta capitalismului salbatic incepe sa se implanteze in Romania. Din nou este misto pe hartie, dar daca ma uit la faptul ca la un moment dat se ajunge intr-o situatie de tipul ca 1% detin mai mult decat cei 99% inseamna ca lucrurile se imput si mai rau.
      Oricum ai da-o in ambele situatii ajungi la un regim opresiv diferenta facandu-se in iluzia de libertate pe care o ai sau nu o ai.
      Legat de mentalitatea de tipul „saracii sunt saraci fiindca aleg sa fie saraci” lucrurile le vad intr-o alta cheie. Mai precis fiecare om este inca liber sa-si construiasca in ce fel vede el viata. Daca pentru unii asta inseamna sa aiba minimul pe economie si sa se planga, este la final alegerea lor. Cum la fel pentru unii inseamna sa faca niste sacrificii(invatat, relocat, inceput de la 0 in diferite domenii). Iar daca esti om in putere care este serios si vrea sa faca ceva, destul de greu poti ramane sarac. Asa ca pentru mine destui de multi saraci raman asta pentru ca le este mai simplu si dintr-o alegere proprie si personala. Suna urat sa spui asta intr-o lume politic corecta, dar asta e realitatea.

      133
  41. Adaug la lista

    – invatatul la lumânare când se lua curentul
    – statul la cozi pentru cam orice inafara de oase și zgarciuri și creveții aia vietnamezi (?)
    – militia (pentru cine nu știe, aveai probleme serioase cu ei dacă erai noaptea pe strada și nu lucrai în tura de noapte – legitimația de serviciu !)
    – securistul din bloc (nu ca acum nu ar fi, poate nu pe față și nu în fiecare bloc)
    – teama de delațiune chiar și din partea familiei (asta nu a existat la mine dar era reala)
    – lipsa de deschidere internațională (nu doar informație și cultura, tot – produsele electrocasnice de exemplu erau din țările pactului de la Varșovia, călătorii în străinătate super greu cu background checks, ce sa zic până și sa ai pașaport era o întreaga aventura, acum depui online de pașaport)

    Concluzia este simpla – 50% dintre romani sunt idioți (chiar dacă presupunem ca au uitat, exista resurse destule despre comunism) sau au făcut parte semnificativ din sistem încât sa nu conteze minusurile. Nu știu care varianta este mai nasoala.

    155
  42. Mi se pare fabulos cum reusim sa traim in trecut si in loc sa ne gandim la viitor tot facem comparatii cu trecutul… fenomenal….

    163
  43. Esantion de 1100 de oameni… Inteleg statistica dar daca esantionul ales e un bloc de nefamilisti din Slobozia nu stiu ce relevanta are acest studiu

    143
    • De unde știi că e din Slobozia?

      26
    • Boss, Slobozia nu are apa potabila deci e normal sa fie nostalgie dupa comunism.

      100
    • Repet întrebarea și pentru tine, de unde știi că e din Slobozia?

      36
    • Am verificat și eu ce au publicat INSCOP pe site-ul lor mai în detaliu despre studiu. Pentru o discuție în grupul de prieteni, care erau șocați de rezultate.

      Din păcate, nu avem suficiente date când să stabilim că eșantionul este reprezentativ, în raportul lor sunt doar date despre răspunsurile pe segmentări, nu și cât au fost alocați la eșantionare, informație care pentru mine e importantă pentru a evalua un studiu.

      Dar.
      1100 de oameni sunt suficienți pentru populația României dacă eșantionul este reprezentativ (lucru pe care nu-l știm, aici se poate manipula ușor un studiu).

      Pentru 19 milioane de oameni, dacă țintești pentru nivel de încredere de 95% și marjă de eroare de 3.5% (standard prin industrie) eșantionul e de 1108 persoane. Dar foarte important: trebuie să fie distribuit statistic pe toate segmentările relevante în industrie.

      Ce vreau să spun e că nu numărul de participanți e foarte bun. Dar dacă eșantionarea a fost corectă.

      90
    • Sau Vaslui :))

      21
  44. @Vali

    Mai e un paradox dar nu se spune, nici măcar aici (până să mă bag eu în seamă): cei care se vaită – legitim – de comunism/securism sunt inapți să-i omoare pe aceștia cu descendenții lor, de acum.

    Ex.

    -Groaznic a fost comunismul & securiștii.
    -Corect! Hai să-i distrugem, să le vadă centrul pieței cadavrele!
    -A nu, nu, nu așa, mă/ne vede dzeu…

    Tot un paradox, în privința celor care spun că era mai bine (excluzând beizadelile & nomenclatura), când afirmă că le era mai bine pe vremea comunismului, aceștia recunosc implicit că nu vor să omoare pe nimeni. Au onestitatea de partea lor, repet, implicită.

    49
  45. Eu întrevăd o oportunitate aici pentru cine are bani de investit: luat în chirie un oraș-fantomă gen Oțelul Roșu sau care or mai fi, și organizat tabere de comunism pentru toți puștanii și pentru toți nostalgicii (a se citi uitucii) care miorlăie acum după nea Nicu Plumbuitu’ și după raiul pe care îl crease pe aici. Eventual cu tot tacâmul aferent: cartele de alimente, Securitate, juma’ de oră de program TV și toate celelalte mizerii. Pun pariu că după după o săptămână ar vrea toți acasă – și aici intervine partea cea mai funny: pleci când ți se dă voie, nu când vrei tu :)

    Comentariu apreciat.342
    • Sa vezi cum e in chirpici cu sobolani si insecte care ies din pereti, desculti si la gramada in aceeasi camera.

      98
    • @Claudiu: ai o obsesie cu chirpiciul. Ai senzatia ca in comunism sau chiar si acum nu se mai construiesc case din chirpici?
      Undeva itr-un sat din Dobroge, de pe malul Dunarii, toate casele rudelor mele unde mergeam cateva zile – o saptamana in vacanta de vara in anii ’80 erau facute din chirpici. Fara apa, dar aveau curent. Cu buda in fundul curtii. Ne spalam la lighean.

      130
    • Am vazut case de chirpici, nu exista sobolani si insecte. Materialul e solid, stabil, nu e ceva prin care sa poata trece sobolani.

      Tu ai stat in casa de chirpici sau iti imaginezi lucruri?

      130
    • sa le dai să mănânce parizer și salam victoria. de băut, poșirca aia de o fac frații micula. să joace fotbal cu mingea ovală. și făcută iarna, fără căldură și apă caldă. stingerea la 8. fără wifi și 5g.

    • Nu am stat, am zis mai sus ca eu am fost privilegiat inainte de comunism. Si imi pare rau. De aia il regret pe Ceausescu, din compasiune pentru aia care au locuit in bordei.

      012
    • @claudiu: bordeiul e una. E o groapă acoperită în pământ. Casele din cărămidă de chirpici sunt altceva. Mai documentează te.

      91
    • bordei din chirpici nu se poate sau ce?

      24
    • @Vali
      Salam Victoria cu carne de nutrie…

      50
    • yea, sa i bagi acolo si sa i pui sa vopseasca cu pensula portiere de cea mai buna masina facuta de romani, masina cum nu se mai face si care dadea clasa la multe masini occidentale, masina care urca dealuri si munti si se descurca pe gheata si plm, ca e plin facebooku` de articole si postari facute de retardati, martorii lu` dacia 1300.

      sa lasi pe scara blocului un singur bec de frigider si la lanterne, una din doua baterii sa fie descarcata. sa ai grija sa fie lanterne cu bec cu lupa fiindca sunt mai greut de gasit si se ard repede daca nu stii ca becul cu lupa e de 3V. becul de frigider de pe scara il lasi mai jos din doua sarme ca sa poata fi mutat de la un etaj la altul, dupa cum au ei chef. pun pariu ca s ar bate din prima seara.

      odata pe saptamana macar, schimb de noapte si tot o data pe saptamana, ture pe stadion cantand „partidului ii multumim”.
      as plati sa existe tabere de genul si m as uita la TV daca ar face emisiuni de gen „din tabara Elena Ceausescu transmitem finala concursului de furat boltari pentru resouri”

      132
    • @Claudiu: am senzatia vaga ca tu nu stii nici cum arata sau ce inseamna un bordei, si nici despre chirpici nu stii prea multe…

      50
    • @RAIDER: da, bah, dar DACIA aia cu motor frantuzesc…

      31
    • Apropos @valipetcu, ce ai cu parizerul? Acum pe bune, ce ai? Stiu eu un loc unde (inca) se face parizer ca pe vremuri… @marinel: ca parizerul ala de la Polar… Ma duc aproape saptamanal s imi iau. Si crenvursti. Yummy
      Bine, nu e la 7 lei kilogramul, deci asta ma face un burjui nenorocit.

      31
  46. Dacă vrei sa postezi acest comentariu bine, dacă nu, este în primul rand pentru tine Vali.
    Ma întreb dacă chiar nu știi cum a fost situația în perioada comunista. Dacă nu știi, îți spun eu. Dar nu ca spun eu, întreabă-i pe părinții tăi și vei afla ca pct 1-19 sunt valabile pentru anii ’80. Spun asta pentru adevărul istoric.
    Nu vreau sa ma întorc în comunism! Dar in anii’ 70 nu a existat foame, frig, lipsa produselor din magazine, cartele la alimente sau benzina.
    Nu ma interesează ce spune unul sau altul care nu a trăit atunci. Ma refer la anii ’70. Să-i întrebe pe părinții lor.
    Nu spun ca a fost bine în niciun caz.
    Existau celelalte puncte și cea mai mare problemă era frica de Securitate!

    183
    • deci ne referim doar la anii 70, când a fost bine, și ștergem anii 80 ca și cum n-ar fi existat?

    • Omule, în anii 80 a fost nasol pentru că a fost bine în anii 70. Simplu. În anii 70 economia mondială mergea bine, noi luasem împrumuturi la greu cu care făceam chestii. Resursele erau ieftine, bani erau, toată lumea avea de lucru. Acuma…că alea urma să fie și profitabile sau nu, asta nu a contat pentru tovarăși, important e că poporul avea unde merge dimineața când se trezea și să poată tăia tovarășul panglici la tvr.

      În anii 80 economia mondială s-a contractat iar noi eram cu datorii + investițiile făcute nu produceau nimic, doar pagubă și țineau oamenii ocupați.

      E cam cum se întâmplă acum în România. În anii 2015-2020 când economia a mers bine, statul a dat drumul la bani, angajări, salarii mari, subvenții, boierie, PNDL-uri numa bune de muls prin rural, să fie de toate pentru toată lumea.

      Acuma va veni din nou nota de plată, după alegeri.

      Diferența e că acum nu ne vor mai împușca la graniță dacă nu rămânem aici să plătim solidar datoria făcută de alții fără să întrebe pe nimeni.

      143
    • În anii 70 am primit bani de la vestici. Și nu puțini. Sigur, nu s-au cumpărat direct din ei banane și nuci de cocos. Dar s-a asigurat finanțarea industriei, cu tot ce însemna și utilaje noi, și mentenanță. La un moment dat însă, a venit scadența. Atunci a început dezastrul. Fiindcă minunata noastră industrie de fapt producea în pierdere, și consuma o grămadă de materii prime (multe de import) și de energie, care era la rândul ei dependentă de cărbune cam 90%. Hidro era doar 10%, cu toate barajele făcute unde vrei și unde nu vrei. De aici și tăiatul curentului (aveam iarna doar 11 ore pe zi). O singură cuvă de electroliză de la Slatina consuma 50 000 de amperi – cine știe poate să facă și calculul echivalent în megawați. Mai punem și proiecte faraonice și inutile, de la centrala pe șisturi de la Anina până la Canal și Casa Poporului. Cum ar spune azi un clasic, „aici erau banii noștri”. Se producea ideologic – mult și prost. Duceți-vă în provincie, in orașe sub 50 000 și vedeți acolo cum arată cartiere de apartamente cu confort redus. Sau amintiți-vă, cei +40, de mașinile Dacia care încă circulau acum 20 de ani. Cum rugineau într-o singură iarnă fețe de uși și semi-aripi, de băgai degetul prin ele. Sau cum după 5000 de kilometri pe minunatele drumuri rămase de la nea Nicu, schimbai tot ce se chema bucși, pivoți, rulmenți, chiar planetare.

      144
  47. Regreta faptul ca acum par niste ratati fomisti, pe cand in comunism nu exista presiunea asta sociala. Problema nu e ca o duceai mai rau, ci ca acum altii o duc mult mai bine, prea multi si prea evident. Atunci trebuiau sa se ascunda, ca istetii de azi erau descurcareti si atunci, dar nu ii prea vedea nimeni ce mananca sau de ce favoruri beneficiau.

    131
  48. vitele de la staul obișnuite să fie mânate și lătrate de un ciobănesc vor prefera captivitatea și că li se oferă paie să rumege, decât să fie lăsate singure pe pășuni să își caute de capul lor, ar muri de foame.

    așa sunt și ăștia, 50% dintre români vor un tătuc, admiră un dement ca Putin care trebuie să le zică ce să bage la matz și cine e dușmanul. altfel ei cu creierul primitiv nu pot înțelege și e dificil.

    democrația nu e pentru popoare proaste și ticăloase cum e poporul român. poporul român întotdeauna a fost jegos, îndărătnic, hotz, și doar împins de la spate de străini să facă ceva. fie regi austro-ungari, fie turci prin fanarioți, fie americani sau europeni (astăzi).

    suntem niște suedezi bășiți cu gura mare, care datorită poziției geografice, am fost cooptați de milă de puterile euroatlantice.. dar de fapt merităm să fim absorbiți de urss și trimiși de Putin la moarte pe front. mă rog ăștia care regretă..

    Indecis. Tu ce zici?1814
    • Exact. Astia suntem, cu asta defilam. Sa vina Rusii, ne facem oblast rusesc. Numai de la Moscova se poate guverna tara asta.

      316
  49. cateva puncted din lista sunt valabile si azi.
    8. cât de coruptă moral era țara

    really? deschidem discutia asta? :)

    92
  50. 20. armata obligatorie
    21. cangi e-commerce
    22. repartitiile
    23. cangi city break

    82
    • 20 – Armata obligatorie – serviciul militar obilgatoriu a existat mult după desființarea comunismului și a existat și înainte de comunism. Vestea proastă este că e pe cale de a se introduce din nou.

      10
  51. Cred că am mai scris-o pe aici. N-am fost chiar din nomenclatură, dar am cam avut de toate, la nivelul din zilele alea. Mâncare variată (mai puțin banane), uneori Pepsi sau Cola, ciocolată străină (habar n-am dacă exista și românească), concedii prin diferite zone din țară (marea nu mi-a lipsit în niciun an), dar îmi amintesc și cozile pentru absolut orice, cartelele, frigul de la școală, căratul de hârtie, sticle, borcane și fier vechi (asta mai mergea, că luam un ban), munca la câmp vara și toamna, plus egalizarea forțată dintre oameni. Bine, unii erau mai egali decât alții. Nu m-aș întoarce în vremurile alea sub nicio formă, iar despre cei care le regretă sau încearcă să le justifice, mai bine nu zic.

    82
  52. Am urmarit comentariile unora din care se poate deduce motivul pentru care au dus-o bine pe vremea comunismului. Nu are rost sa-i scuturam prea mult.
    Altii poate au o imagine trunchiata a perioadei respective. Cine stie pe cine au ascultat.
    Am fost placut surprins sa citesc si unele comentarii care sunt foarte bune, cum este cel care descria tipul de oameni care au fost promovati in functii de partidul comunist. Probabil plagiatorii cu functii mari din ziua de astazi au mostenit apucaturile si capacitatea intelectuala a fostilor comunisti.
    Mor pe cei care lauda fostul regim motivand ca ei sunt cei care au construit o tara. De parca daca nu venea comunismul peste noi, am fi ramas la coada vacii. Nu stiu de ce isi inchipuie ca am fi avut cu totii WC in curte si in ziua de astazi. Probabil ei sunt cei care nu stiu sau „uita” faptul ca, desi erau destui analfabeti si in perioada interbelica, mai aveam si noi oameni care ar fi putut sa faca din Romania ceva in genul tarilor occidentale.
    Pentru cei care nu cunosc metoda de lucru a comunistilor, am sa redau o mica istorisire.
    Bunicul meu s-a nascut in 1985 si a urmat o cariera militara urmand scoala de razboi din Bucuresti. In primul razboi mondial a fost ranit si a stat in spital un an de zile, timp in care spera sa se vindece rana de la picior. Pentru ca a intuit ca va trebui sa i se taie piciorul, a cerut cartile necesare pentru a urma o cariera juridica. Ca sa nu piarda timpul a citit cat a stat in spital materia. Dupa ce i-a fost montata proteza, a terminat dreptul si s-a facut avocat si apoi judecator. In timpul dictaturii carliste a fost pentru o scurta perioada primar (fara sa fie afiliat politic) al orasului Braila si apoi iar judecator la Tribunalul Bucuresti.
    Cand au venit comunistii, pe tatal meu l-au tarat prin celebrele inchisori Jilava, Pitesti, Aiud, Gherla si Canal. Bunicul meu a fost dat afara din magistratura si lasat fata pensie pentru tot restul vietii, pe motiv ca facea parte din fosta oranduire sociala. Cand a iesit tata din inchisori, a gasit casa impartits in doua. La etaj s-au retras ei, iar la parter, comunistii le-au bagat „chiriasi” cu japca. De fapt erau turnatori, plantati sa monitorizeze activitatea familiei.
    Tata a terminat politehnica, iar bunicul a murit in 1970, fara sa apuce sa vada casa eliberata. Abia in 1972, unchiul meu care a fost si el judecator, a facut scandal si nu a mai acceptat alti chiriasi. In total s-au perindat vreo 4-5 randuri de chiriasi, toti turnatori.
    De la CNSAS am aflat ca tata fusese urmarit pana la sfarsitul anilor ’80.
    Au avut proprietati pe care nu le-am putut retroceda, deoarece fusesera deja manevrate de noua generatie de jmecheri protejata de regimul instalat dupa 1989.
    Tatal meu a murit in 1996, cand eu aveam doar 14 ani, din cauza suferintelor generate de inchisorile comuniste si a faptului ca a fost urmarit atat la serviciu, cat si in viata de zi cu zi.
    Ce vreau sa spun este ca au fost foarte multe cazuri de oameni care reprezentau ceva pentru societate, intelectuali etc pe care regimul a ales sa-i anihileze, pentru a nu le deranja domnia. Si i-au inlocuit cu oameni de genul celor mentionati mai sus in comentarii.
    Asta o spun pentru cei care nu stiu ce a insemnat comunismul si care lauda perioada respectiva.
    Avem mai jos si o imagine a bunicului cu familia

    https://ibb.co/MpJYY3R

    203
    • Tot respectul pentru cei care au suferit in groaznicele penitenciare si pentru familiile lor. Am avut ocazia sa vizitez fortul 13 Jilava, ti se face pielea gaina. Am citit despre experimentul Pitesti, nici nu se poate comenta. Se vede si din fotografie ce fel de oameni au fost cei pe care bolsevicii nu i-au putut suferi. Oameni care nu i-ar fi angajat pe bolsevici nici macar la curatenie in casa, atat de mare era prapastia dintre ei.

      100
    • Marius,
      Tot respectul pentru familia ta.
      Cred ca ar trebui sa faci ceva ca lucrurile astea sa nu fie uitate.Sa ramina scrise.Sint pagini de istorie care se pierd altfel.

      50
    • Scuzati pentru eroare. Bunicul s-a nascut in 1895. Am gresit eu. Mi se mai intampla. Nu stiu cate persoane de 40 de ani mai au bunici nascuti la sfarsitul anilor 1800.

      caposu, asta cred si eu ca este unul dintre lucrurile importante in afara suferintelor si a celor intamplate din cauza comunistilor si anume conditia sociala si probitatea morala a respectivelor persoane. Sa inteleaga oamenii ca cei care au fost omorati, prigoniti si persecutati, au fost oameni in adevaratul sens al cuvantului. Nu lichele, gunoaie si analfabeti, precum cei care au fost imputerniciti cu diferite functii si pozitii pentru a umple golul intelectualitatii care si-au vazut sfarsitul odata cu instaurarea comunismului.

      90
    • Marius,evident ca am sesizat ca e 1895 si recunosc ca m-am gindit ca e vorba de strabunic.Dar doar o clipa pentru ca povestea e clara si nu lasa loc de dubii.Repet,scrie povestea,merita.

      40
    • caposu, ar putea fi facute si filme care sa prezinte cazuri de familii intregi distruse de comunisti. Nu numai cele de genul Memorialul Durerii, la care nu se uita multi oameni.
      Evreii de exemplu nu rateaza nicio ocazie sa mai scoata sau finanteze cate un film care sa scoata in evidenta suferintele prin care au trecut sau cat de capabili, destepti si inventivi sunt ei (vezi filmul Lectia de Persana).
      La noi in schimb sunt posibilitati financiare mai reduse sau au alte prioritati. Ar fi putut CNC-ul sa finanteze astfel de filme. Oricum nu constituie o prioritate deoarece stim cine ne conduc in ziua de astazi. Deci din partea statului slabe sanse sa existe vreun demers. Noi in schimb scoatem filme de genul Miami Bici, din averile facute pe spinarea statului.

      50
  53. si uite asa iti dai seama cum e posibil ca „un popor” sa accepte si sa aleaga personaje precum Putin, Orban, Erdogan, sau alti eroi ai muncii de prin preajma relativa.
    idiotizarea poporului face bine la putere

    61
  54. Problema nu e neapărat comunismul. Oricum la noi nu a fost comunism, a fost dictatură.
    Unele chestii din lista aia nu tin de comunism, altele sunt valabile si azi.
    Problema sunt oamenii care oricum ai da-o ajung inevitabil la dictatură din comunism, sau din democrație la coruptie generalizată.

    415
    • sunt oarecum curioasă în ce țară există comunism, dar nu există dictatură.

      91
    • De la 69 de țări futute în sus și 100+ milioane morți nu mai merge cu: n-am încercat comunismul adevărat.

      80
    • Eu ma refeream la altceva. Nu exista forma de organizare perfectă din cauza oamenilor. Intradevar nu se compara democrația cu comunismul dar in câte tari există democrație adevărată? Toate lucrurile alea care s-au întâmplat in comunism si dictatură, de ce s-au întâmplat? I-a obligat cineva pe unii sa fie jeguri de oameni si sa tortureze alti oameni ? I-a forțat? Au cam făcut-o de bune voie …. la fel si in democrație … ii obliga cineva pe cei de la putere sa fie niste mizerii ? Nu, o fac ei de buna voie … oricum la noi pare ca democrația o ia usor usor spre dictatură.
      Pana la urma tot oamenii sunt problema. Daca la inceput cand s-a simtit comunismul ca se impute ieșeau 3 milioane de oameni in strada, se mai ajungea la ce s-a întâmplat? Daca noi maine am iesi 3 milioane in strada sa ii obligam pe guvernanți sa faca treaba, cum ar fi ?

      12
    • @Cătălin, dă-mi un exemplu de țară cu regim comunist, acum sau în trecut, și care nu s-a dus dracu’ (din multe și diverse puncte de vedere).
      dă-mi un exemplu unde totul e ok, cel puțin decent și rezonabil, cu forma de organizare a comunismului.

      orice formă de organizare se face cu oameni, care-s imperfecți. în foarte multe cazuri, dpdv psihologic puterea cam fute creieri. există experimente pe temă, deși nu știu cât sunt de valide.

      inclusiv în capitalism sau orice altă formă de guvernare mai funcțională și mai bună pt popor, oamenii, câte unul pe persoană fizică, sunt sau se pot duce cu capul, pot abuza de poziția lor.

      auzi mereu, inclusiv în țari cu o democrație stabilă, de șefi și șefuți abuzivi, de situații în care poliția exagerează, situații în care unui om i se urcă puterea la cap și abuzează.

      doar că în forme de organizare mai decente aceste derapaje pe persoană fizică pot fi controlate, verificate, abuzatorul îndepărtat și sancționat, controlat, etc.

      absolut nimic nu poate funcționa în vid, în formă ideală, pentru că orice funcționează cu și pentru oameni. oameni care sunt imperfecți, departe de a fi ideali.

      de aceea avem nevoie de forme de organizare care să controleze și să stopeze derapajele datorate naturii imperfecte a oamenilor.

      comunismul a trimis pe apa sâmbetei milioane de oameni și multe țări pentru că e forma de organizare care făcea greu ca oamenii cu funcții de putere să fie controlați/opriți/sancționați.

      30
  55. Am ajuns foarte tarziu sa citesc pe aici, apreciez enorm comentariile civilizate si pline de intelegere si bun simt prin care ii raspundeti lui Igor.

    In acelasi timp sunt complet socat ca nimeni nu a avut curajul necesar sa i-o spuna pe-aia dreapta: Igore, mai du-te-n pula mea de securist imputit.

    187
    • Și eu am venit târziu la petrecere. Dar nu cred că a fost/este securist, că există indicii clare că nu e. Eu cred că e copil de nomenclaturist.

      124
    • Eu sint convins ca este retardat.Daca nu face misto,desi nu cred.

      42
    • Nu e retardat mah… E doar un profitor al regimului… Din ce zice el acolo, e din Valea Jiului. Din cate stiu eu, intr-adevar, acolo nu s-a suferit nici de frig, nici de lipsa curentului. Nu mai stiu exact, dar parca nici nu plateau mare lucru pentru asta.
      Mie imi place cum din „dar vai, hai sa nu mai cascam prapastii intre noi…” o da in „plecati dreaq de chiaburi de aici, ca ne-am saturat de voi, lasati-ne cu saracia si nevoile si neamul…”…
      Sunt curios daca a facut excursie la Bucuresti in iunie 1990…

      63
    • Igor nu e din Valea Jiului.
      E din Deva. Face referire in textul initial la magazinul Ulpia ( mall -ul comunist al Devei) , spitalul judetean si termocentrala de la 10 km – Minita, aia care se vede de pe autostrada A1, pe stanga cum mergi spre Nadlac, imediat dupa Deva.
      Pe de alta parte, tot judetul Hunedoara e plin de nostalgici comunisti. De obicei e singurul judet din Ardeal ce voteaza majoritar PSD.
      Din motive evidente, toti o duceau bine in comunism din minerit aurifer /carbune, metalurgie, alte industrii marete…

      01
  56. Păi asta dovedește că , Maimuța ceaușistă, are progenituri la fel de imbecile și lipsite de creier că și ea. Le-aș impune 3 lucruri . Să-și arunce telefoanele, să nu mai între în market și să trăiască cu rații de lagăr de concentrare, și să stea în frig și întuneric.Sunt curios în cât timp le trece Ceaușismul din cap❓

    71
  57. Nu există leac odată ce virusul ideii comuniste a intrat în creier. Întodeauna altcineva va fi vinovat pentru eșecurile tale, întotdeauna altcineva va fi responsabil să îți rezolve problemele.

    Singurul lucru pe care putem să îl facem pentru acești oameni este să le interzicem pamperșii, și de copii și de adulți. Amintirea constantă a cât de căcat era situația în timpul comunismului nu îi va vindeca, sper însă că îi va face mai temperați în comportament.

    61
  58. Ca idee de inceput, toate ideologiile au ca scop teoretic declarat „sa fie mai bine pentru oameni”. Istoria demonstreaza insa ca realitatea aplicata din teren nu se potriveste cu manualul.

    Anul trecut vecinul meu mi-a spus foarte relaxat la un pahar de vorba, dupa ce i-am povestit de ce a insemnat comunismul pt familia mea – citez „Eh, asta e, ca sa le fie unora bine, unii au trebuit sa sufere”. Vecinul meu e pe la 45 de ani, plange grav dupa comunism si „inainte era mai bine”. Vecinul meu sta intr-un apartament care a costat acum 5 ani peste 100k euro, si el si sotia sunt angajati la firma socrului „dintotdeauna” (firma deschisa de vreo 20 de ani), doua masini din care una sport tunata si tot asa.

    Familia din partea mamei a fost in felul urmator (zona Baragan):
    1. generatia „bunici – strabunici” – o buna parte din barbati morti pe front, cotul donului. Cei ramasi deposedati cu forta de bunurile lor muncite, batuti, inchisi. Stigmatul de „burgheji” i-a urmarit pe 3 generatii (cu tot cu mama, pana in 1989).
    2. Parintii mamei invatatori – alergati de comunisti si pusi in cele mai chinuitoare posturi care erau posibile + deposedati de inca o tura de bunuri. Cu toate astea, bunicul a construit o scoala, au facut totul cu demnitate si acum sunt prezenti prin monografiile zonei.
    3. mama din cauza „originii” a trebuit sa se chinuie pe tot parcursul educational si profesional (inginer chimist), doar pt ca asa decidea partidul, dosar cu probleme.

    Familia din partea tatalui (Bacau):
    1. din extrema cealalta sociala (nu „intelectuali), fara posibilitati prea mari. Tarani. Au venit comunistii cu forta sa ia pamantul bunicului. Care bunic a 3-a oara l-a injunghiat cu furca pe reprezentantul partidului. A petrecut ani de zile ca fugar, mai trecea doar noaptea sa isi vada copiii uneori (tata + matusa mea). A murit de cangrena la picior, de mare asistenta medicala ce era pe vremea aia.
    2. Copii s-au chinuit cu lipsurile alea „care nu au existat” dupa unii idioti de prin comentarii, tata a ajuns pilot militar, matusa asistenta medicala.

    Parintii mei (cuplu tanar, anii 80):
    1. Nenumarate sicane culminate cu interzicerea casatoriei intre ei. Tatalui meu i s-a pus in vedere ca mama vine „cu dosar”, „din familie de burgheji”. Nu a cedat. Drept urmare i-au despartit intentionat, pe mama au trimis-o la Marasesi, pe el la Urziceni.
    Problema era ca tata era „prodigy” in meseria lui, cel mai tanar comandant de echipaj de zbor si toate astea, si armata nu voia sa renunte asa usor la o asemenea „valoare” produsa, in mintea lor, de minunatul comunism.
    A fost impiedicat in mod activ sa avanseze in grad strict din cauza relatiei cu mama, desi dpdv profesional era cel mai bun pe ce facea el in toata tara. Si i s-a spus asta in fata, fara ocolisuri.
    Tata a spus intr-un final dupa ce s-au chinuit niste ani ca pleaca din armata, moment in care cumva au ajuns amandoi mutati in Buzau, au primit apartament intr-un bloc „pentru militari” si au putut sa isi continue drumul ca familie. In continuare sicanele au continuat pe traseul profesional pentru amandoi. Oameni care nu gresisera cu nimic, decat ca veneau din altii (care nici aia nu gresisera cu nimic de fapt).

    Deci in concluzie, doua familii normale, cinstite, din paliere sociale diferite, cu pierderi de vieti omenesti si inchisori si probleme toata viata pe mai multe generatii, doar din mirificul comunism. Nu ajunge casuta asta de comentarii sa scriu detalii oribile complete, sa urc poze, documente si alte chestii care arata ce a insemnat comunismul. Si nu e un caz rar, sunt convins ca sunt o gramada cu povesti la fel, sau si mai rele printre cititori.
    Eu:
    In putinii ani de comunism pe care i-am prins (7) imi aduc aminte de cozi, de lipsa caldurii si a apei calde si cum se chinuia mama sa imi faca baie, cum fierbea carpe pt diverse scopuri, imi aduc aminte de intuneric, de frig.

    Si dupa aia vin si citesc cu internetul meu gigabit si laptopul meu de N mii de euro dejectiile unora ca Igor cu „amerloc” si toate basinile astea.
    Cine voteaza PSD, ma-sa-i curva.

    185
    • Mi se pare socanta povestea ta prin simplul fapt ca parca e copiata dupa a mea. Singura diferenta e ca rolurile la mine au fost invers, tata provenea din familie de „burgheji”, bunicul a facut parnaie pentru faptul ca avea 4 tractoare, iar mama provenea din mahalele Bucurestiului.

      80
    • oh, nu, și voi au venit venit comuniștii și v-au confiscat jumătate din bivoli și apoi au venit și au confiscat și restul, că vă confiscaseră și pământurile între timp și nu mai aveați ce să le dati de mâncare? ce coincidență!!!

    • Rumbu,Avionaru.Si voi trebuie sa scrieti povestile.Ma rog ,nu sint povesti,intelegeti ideea.Si eu stiu zeci de astfel de povesti,cea a bunicilor mei fiind lejera fata de ce povestiti voi.

      40
    • bunicii întorși de la canal cu traume de tot felul nu există, că unora nu li s-a întâmplat.

  59. Sunt cateva prin lista aia care au ramas de actualitate.

    30
  60. Oamenii stau in frig si foame si in 2023. Crezi ca pensiile de 1000 lei sau salariile de 2000 asigura un trai decent?

    Ti se pare ca acum suntem condusi de o elita? numai plagiatori, curve si incompententi…
    Vezi tu ceva coerent aplicat in tara asta?

    Lipsa de informatie si literatura. Curge literatura in trending pe youtube cu alde tzanca si dani mocanu. Media e toata cumparata, toarna ce se comanda. Au creat niste zombii care sa ii urmareasca.

    Proiecte de infrastructura 0, bifat cu un mare brio podul de la Braila care in cativa ani o sa fie mega carpit.

    Plecat peste hotare pentru cine? pentru cei cu venituri medii si mari. cu saracii ce facem?

    Lipsa produselor din magazine. Bun, acum le avem. Cele accesibile sunt surse de cancer, foarte discutabile ca si calitate si legalitate.

    Asta cu educatia mi se pare cea mai tare. Foarte frumos acum cand duduie drogurile prin scoli, rata la promovabilitate bac e modesta, atunci era rusine sa nu iei bacul, acum e smecherie, valoare & talent.

    Exemplele pot continua.

    Pai si care e diferenta vs democratie/capitalism? ca nu o vad.

    Capitalismul e doar un curent hedonist baza pe principiul profitul cu orice pret in detrimentul oricaror valori sociale iar democratia a fost candva in luma…

    Concluzia e ca nici sistemul actual nu e foarte reusit pentru majoritate oamenilor si se afla intr un declin evident si puternic.

    20

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)