Nordis arde rău, dacă s-au mișcat atât de repede!

Ieri să o pună pe Vicol să se ascundă un pic, iar azi să propună modificarea legii dezvoltatorilor imobiliari?! Arde rău de tot!

Legislația privind proiectele imobiliare va fi modificată în Parlament, astfel încât dezvoltatorii să nu poată cere cumpărătorilor, în mod normal, un avans mai mare de 10%. Modificarea a fost anunțată acum de premierul Ciolacu, acesta precizând că aleșii PSD au început redactarea proiectului, care va fi depus în scurt timp la Parlament. (sursa)

Vă dați seama cât de grav arde situația daca au sărit imediat cu legea asta? În timp ce noi avem război la granița de 3 ani și nu s-a dat o lege care să permită armatei să doboare dronele rusești?

Oare cât de sus ajung firele poveștii? Să fi primit Grindeanu și Ciolacu apartamente la Dubai ca șpagă când s-a anulat legea aia care strângea un pic șurubul dezvoltatorilor imobiliari? Plus umbla niște zvonuri despre filmări cu Vicol și amanta Sorina Docuz rupându-se pe manele în avionul de Monaco.


Tot azi au anunțat că procurorii au intrat pe fir. Iar Digi24 au început să spună numele Nordis.


Am văzut și o părere stupidă de la cineva, cică doar oamenii normali au luat țeapă, a fost o țeapă pentru popor, că ăia șmecheri știau. Nu. Ăia șmecheri și-au luat banii înapoi, că Nordis nu erau proști să dea țepe politicienilor sau oamenilor de afaceri.

Iar Sorin Constantinescu, unul dintre cei mai deștepți oameni din lume, zicea că Nordis trebuia să dea banii înapoi măcar omului ăluia bolnav de leucemie. Nea Sorine, matale ai fi dat banii înapoi omului ăluia dacă îi pierdea la păcănelele tale? Ah, nu?

Și o coincidență sinistră: partenera de afaceri a lui madam Andreea Cosma a murit.

film-men-in-black

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

93 comentarii

  1. Asta seamănă a Black Swan pentru piața construcțiilor din România.

    Comentariu apreciat.827
    • Nu este, insa uite cum se fac investitiile imobiliare „Doi oameni de afaceri din Iași ar fi cei mai mari investitori în ansamblul Nordis din Mamaia. În 2023, Bogdan Gheorghiu și Cristian Delcea ar fi cumpărat 181 de apartamente, parțial din fonduri proprii, parțial cu un credit de 6 milioane de euro. „

      Comentariu apreciat.281
  2. PSD incearca damage control pe repede inainte.
    Au scos rapid pe Vicol din schema, schimbare de legislatie pana la alegeri. Asa scandaluri sa tot apara, uite ce rapid se mobilizeaza.
    Mai lipsesc pozele cu Vicol Grindeanu si Ciolacu din Dubai de 1 Decembrie si pozele cu Ciolacu si iubirea vietii lui.

    111
  3. Si aici o prima spalare de cadavre

    https://www.realitatea.net/stiri/actual/adevarul-despre-nordis-cum-se-incearca-manipularea-opiniei-publice-pentru-a-sluji-politicul_670679147b5d5d2afd147ce4

    Plus Orlando Nicoara, dar mai echilibrat un pic. Si nu e prima data cand face d-astea

    Comentariu apreciat.621
    • NOU
      #5

      Orlando Nicoara parcă e directorul companiei care deține drepturile TV pt Liga 1 din România, deci direct interesat de Nordis. Pe spatele arbitrilor care arbitrează meciurile alea apare sponsorul… Nordis. Pe gsp scrie ca încă nu s-a plătit toata prima rată: „prima rată a banilor pe care Liga Profesionistă de Fotbal le plătește membrilor afiliați imediat ce îi încasează de la deținătorul drepturilor de televizare, eAD, nu a fost achitată nici până la ora actuală.” Nu cred că LPF nu plătea dacă avea banii.

      Comentariu apreciat.481
    • Dezamagitor Orlando, nu e prima oara :(

      El nu vede o problema ca au luat banii pe apartamente pe promisiune de vanzare si in final l-au vandut altora. Adica prostii au finantat constructia si nici macar nu si-au primit banii inapoi, pentru ca Nordis nici nu le mai raspunde la telefoane si mesaje.

      Si daca ii primesc, o sa includa banii pe sanatate distrusa, diferenta preturi imobiliare, dobanda, timp pierdut?

      Si inca ceva, nici Vladimir Ciorba, nici ceilalti din conducerea Nordis nu o sa faca nici macar o zi de puscarie.

      Sunt alegeri acum si mafia PSD PNL se face ca lucreaza. Ciolacu a uitat cum garanta pentru Vicol iar Ciuca o sa spuna ca el a luptat in batalia de la Nordis si a respins cinci valuri de atacuri ale martienilor.

      Comentariu apreciat.1091
    • Orlando este in barca cu baietii, dar se chinuie din toate puterile sa tina aparentele unui om impartial. A mai dat el niste comentarii „impartiale” in scandalul One – Nicusor Dan…

      100
  4. sau e fumigena? ca sa treaca scandalul, sa uite lumea, sa ramana cu banii ?

    Comentariu apreciat.651
    • NOU
      #9

      Bingo, nu au terminat de mâncat șmecherii

      Comentariu apreciat.270
    • Păi PSD a depus proiectul.
      Până în alegeri nu e timp să treacă prin parlament iar după vor da vina pe USR că l-a blocat.
      Pam, pam.

      Comentariu apreciat.412
    • E cam fumigenă, e campanie elec torală și trebuie aburit cu ceva alegătorul. O lege de protectie a cumpărătorilor de imobiliare este inițiată de prin 2019 dar a fost blocată de Vicol. Asta ce face Ciolanu acum este ”nouă”. Și ”investigația” DIICOT trenează de un an întreg, sau doar se fac că lucrează și ei, salariul merge și pensia se apropie cu pași repezi…

      Comentariu apreciat.320
  5. Nordis este doar un mecanism.
    Acestea au fost etapele:
    1. S-a pornit intr-o cheie normala de profit: dezvoltarea imobiliara.
    2. Datorita unei cereri uriase a pietii (fata de asteptarile afacerii) s-au incurcat lucrurile. 3. Daca adaugi in ecuatia aceasta si o lipsa de experienta (vezi absenta oricaror proiecte de anvergura) au aparut noi asociati (vizibili si invizibili) care au transformat o afacere de constructii intr-o uriasa teapa.
    4. Datorita unora, a aparut protectia (de dosare, de controale samd) si bolovanul s-a facut tot mai mare.
    5. In conditiile in care ce este finalizat si receptionat este si vandut ar fi de remarcat CARE sunt premiantii care au reusit sa dobandeasca proprietatea apartamentelor finalizate. Unii au primit promisiuni altii drept de proprietate!

    Indecis. Tu ce zici?3550
    • Nu e asa. Au vandut la inceput multe si le-a incoltit dupa aia o idee. Ce ar fi sa le mai vindem o data si vedem noi cum ne descurcam cu prostii ? Dupa aia au papat si banii cu petreceri, masini de 150k, management prost, tampenie romaneasca, furtisaguri si au ajuns la faliment acum. Ei ii zic insolventa dar cam faliment se cheama. Acum a explodat in presa si e si campanie electorala si hai sa vedem ce facem ca o sa tot apara nume grele. Aia grei nu au luat tepe ca si prostii de rand.

      Comentariu apreciat.709
    • Maestre Ciocan, mai gandim inainte sa scriem? Tu ai impresia ca papa cineva (o mana de oameni) echivalentul a 1000 de unitati locative? Acolo e delapidare.

      Amuzant e ca desi am detaliat mai sus unde se pot gasi numele unora din cei ce „nu au fost pacaliti”, informatia a trecut neobservata. :D

      253
    • Uitati aici situatia reala si vazuta corect:
      https://www.presshub.ro/scandalul-nordis-de-la-ploiesti-s-a-lasat-cu-arestari-la-bucuresti-faptele-sunt-cercetate-in-rem-adica-dosar-tinut-la-sertar-348778/

      Inca o informatie: ca sa nu para inselaciune, Nordis a renumerotat apartamentele din bloc. La care notar s-a facut operatiunea? O fi tot cel la care s-au promis apartamentele cu numerotarea initiala si s-au vandut dupa renumerotare?

      Cate plangeri penale s-au depus (pe ani)? Cate acte s-au efectuat in respectivele dosare?

      Comentariu apreciat.361
    • @Alexandru
      In mare sunt perfect de acord cu ceea ce spui, insa singurul amendament care-l am este urmatorul. Nordis s-a bazat enorm de mult pe faptul ca piata va creste si ca pe baza cresterii preturilor apartamentelor vor da banii inapoi. In fond ideea de baza era sa aibe niste bani cu care sa construiasca apartamentele, iar apoi acestea sa fie vandute peste pretul dat de cei care au platit integral acele promisiuni de vanzare-cumparare. Practica asta era o chestie comuna la dezvoltatorii imobiliari din Romania si unii o stipulau in contract.

      Comentariu apreciat.290
    • @aspad – da si nu. Ti-am citit comentariul de mai jos si sunt in asentimentul tau. Asa functiona o piata deformata: nu iei tu asa, vine altul si tu scapi chifteaua (asa e optica). De fapt, chifteaua se scumpea pe banii tai (ca investitor real cu asemenea avansuri) pe neintelegerea continutului actului.

      Nu este neaparat analfabetism functional direct ci indirect. Chestiune de cultura.
      Notarul nu protejeaza (teoretic) nicio parte ci se asigura ca partile vor autentificarea/legalizarea unui act.
      Actul trebuie sa reflecte voința partilor. Aici e buba. Diferenta de anvergura e uriasa. Accesul la informatii asemenea. Clientul e econom si nu plateste profesionisti fata de dezvoltator care are acces la orice (prin forta financiara).
      Notarul nu e judecator. El este un scrib infasurat intr-o sinecura bine platita.

      Promisiunile Nordis sunt/erau altfel gandite de oricare alta vazuta de mine. Un act complet dezechilibrat.

      Au avut lasata posibilitatea de a da teapa. Iar gusterii au inghitit-o pe nemestecate. Cand au fost multi agatati s-a decis teapa.

      Premiantii au primit apartamentele, fraierii au ramas cu buza umflata.

      132
    • Avocatul din Alba Iulia, reprofilat dezvoltator imobiliar, a vândut în jur de 50 de apartamente la peste 200 de oameni. Banii cică s-au dus pe investiții internaționale de mare risc. A recunoscut și o să ia vreo 5-6 ani, după cum scrie presa. Păgubiților o să le ia mai mult să strângă alți bani. Follow the money.

      Comentariu apreciat.340
    • Nu ai nevoie de niciun notar pentru renumerotarea apartamentelor. Operatiunea asta ii afunda si mai mult, pentru ca puteau promite/vinde acelasi apartament chiar daca primul isi nota promisiune in cartea funciara a terenului (inainte de apartamentare).

      92
    • Cand se promite fara carte individuala promiti un numar (pozitie). Cand le amesteci la apartamentare iese o varza si justificare nu exista.
      Apartamentarea sau dezmembrarea se face doar prin act autentic deci nu prea stii despre ce e vorba intrucat ai nevoie de notar.
      In acest caz, notarul a fost același si la promisiune si la apartamentare si la vanzarile catre altii.
      Deci stia iar dna. e complice.

      Comentariu apreciat.270
    • @Alexandru
      Inteleg ce spui insa cresterile de pret indirect le-au oferit niste spatiu de lucru. Acum ce vreau sa gasesc, dar este greu ar fi promisiunile semnate de acei oameni in baza carora le-au virat banii. Pentru ca acolo sunt ceva detalii care lumineaza cazul.
      Pe langa asta eu as dori sa stiu ce s-au intamplat cu banii oamenilor din reportajul ala. Caci problemele daca vor aparea, vor fi fix de acolo. Tot pun aceasta intrebare si tot ce mi se spune este ca Nordis a dat banii, dar nu chiar la toti si ca lucreaza sa remedieze lucrurile.
      Acum nu imi e clar daca firma este in insolventa trebuiesc predate datele contabile pe baza carora se face o expertiza. Caci daca este asa chestii interesante or sa apara.

      70
    • @asdad daca ma intrebi si stiu iti raspund cu privire la detalii 😀

      Probleme sunt altele:
      Ei au promis apartamente. Pret fix.
      Cand au avut apartamente finalizate au zis:ne-am sucit – sunt camere de hotel asa ca va vindem si respectam promisiunile DOAR DACA va vindem nuda proprietate. Uzufructul catre hotel (alta firma). Cine a vrut (a se citi acceptat) – a primit, cine nu – teapa.
      Am un feeling ca toate astea sunt in dosarul penal. Si va atarna ca o ghiulea la picioarele unora.

      Mai sunt lucruri neașteptate care vor iesi la iveală!

      70
    • @Alexandru
      Multumesc de informatii si de clarificari. Pentru mine deja este clar treaba a intrat in zona penala. Mai mult faptul ca lucrurile se misca atat de repede inseamna protectia s-a incheiat si fiecare cauta sa-si salveze pielea. Pagubitii nu cred ca mai au cum sa-si recupereze banii altfel decat prin inscrierea lor la masa credala, dar si acolo sansele nu sunt prea mari.
      De aici incolo devine interesant ce rahaturi mai apar. Insa chiar si asa imobiliarele din Romania vor digera greu acest episod.

      30
    • Cred ca de mult nu am mai vazut un sir de reply-uri coerent, la subiect, civilizat si cu manute verzi predominante.
      bravo, baieti :)

      50
  6. Daca se concretizează legea cu 10% avans maxim, poate si alte chestii legate de siguranta clientului mai rentează schema de tip cumparare bulk si revânzare de tip hubix? Ca teoretic pentru o suma mica (10%), dezvoltatorul se poate împrumuta si de la banca, si câștiga mai mult la vânzarea finala. Poate ne raspunde domnul Dinu, ca am vazut ca citește blogul.

    Comentariu apreciat.540
  7. ” sa nu poata ceara in mod normal un avans mai mare de 10 la suta”
    Dar proiectul nostru nu este normal, este unul complet integrat dorintelor dvs, de aceea cerem un avans de minim 40 la suta.

    Comentariu apreciat.710
    • Și 40% e bine, gândiți-vă c-ar fi putut cere 120-150% avans…păi, ce făceai atunci?!?

      Comentariu apreciat.421
  8. Si sa zicem ca trec legea asta, tot nu e suficient. Nu mai ai voie sa furi 90%, ai voie sa furi 10%. Pai si? Sunt atatea de reglementat dar Ciolaku ne ia de prosti.

    Indecis. Tu ce zici?264
    • Daca se introduce si asigurare obligatorie este ceva mai bine.

      Asa se mai filtreaza si dezvoltatorii tepari daca bancile aleg sa nu asigure orice firma de apartament.

      111
  9. Nu exista coincidente

    Comentariu apreciat.334
  10. Eu nu înțeleg altceva! Până să iasă reportajul ei știau ce urmează, pt ca Nedea fusese deja la Laura, la Nordis, etc.
    de ce nu au făcut lucrurile astea până acum și au așteptat reportajul?

    Comentariu apreciat.592
    • 1. pentru că nu le pasă?
      2. pentru că sunt acoperiți?
      3. vezi 1.

    • Care „ei” ? Parlamentarii ? Daca nu era campanie electorala nici nu i-ar fi interesat. Acum stiu ca o sa iasa tot felul de nume la suprafata si e nasolo. Teapa e marca inregistrata pe PSD in special. Cu „prostii” tepuiti s-au gandit ca o sa fie procese 5-10 ani si la un moment dat mor sau le da ceva bani de seminte. Pana la urma au ajuns la faliment ca managementul a fost varza cu tot cu tepele date: bani cheltuiti pe petreceri, furtisaguri, masini de 150k, vedete, apartamente date la camarila politica, etc.

      Comentariu apreciat.350
    • Dacă nu le păsau nu se mișcau (atât de) repede cu legea.
      Bănuiesc că nu se așteptau ca impactul la public sa fie așa mare + incompetență + ce ai zis tu.

      191
    • Nu le pasa. Sunt acoperiti complet in fata justitiei (de la intrare – procurorii DIICOT si pana la iesire – madam Savonea la ICCJ)

      Singurul lucru care ii arde e ca urmeaza alegerile prezidentiale si problema Nordis-Ciorba-Vicol ii poate lua serios din procente pe candidatului Cioalacu. Da, Ciolacu ala care facea concedii in Dubai cu Vicol si Grindeanu de ziua nationala.

      Comentariu apreciat.581
    • pun si eu asa o intrebare pentru oameni luminati:
      uitandu-va la fata si profilul (de pitzipoanca), al Laurei Vicol crede cineva ca aia era un avocat bun? Un jurist bun pentru comisia juridica din parlament?
      Sau este doar o piztipoanca care mai stie sa citeasca si pentru ca a trecut pe unde trebuie au bagat-o in fata?
      Idem notarita Cosma care apare in reportaj.
      Ioana Basescu saraca, atata poate, a facut-o tati notar de Bucuresti

      Comentariu apreciat.613
    • @andreid lasă cum se îmbracă un om e dreptul fiecăruia să fie așa cum vrea atâta timp cât își face treaba pentru care este plătit… La ea e vorba de ticăloșie, corupție, interese, legături dubioase…si se pare ca frecventează des Monaco știm ce cloaca e acolo…
      Cum ar fi sa apară clipul din avion și sa fie si nea Marcel pe acolo.. Ar fi aur curat pt opoziție 😂🙈

      Comentariu apreciat.330
  11. Bă, treburile încep să se împută și să devină similare cu sezoanele 2 și 3 din Prison Break. Adică neverosimile, dar perfect plauzibile.

    Comentariu apreciat.420
  12. Despre morti numai de bine ” Maya Teodoroiu a fost judecator raportor in cazul conflictului dintre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie pe tema completurilor de 5 judecatori. CCR a decis atunci ca toate completurile de cinci judecatori de la ICCJ au fost alcatuite nelegal, astfel incat numerosi corupti din PSD au fost apoi eliberati din inchisoare. …In septembrie 2015, ea a fost numita de premierul Viorica Dancila in functia de Agent Guvernamental pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului. „

    Comentariu apreciat.291
  13. Teapa a fost luată și de oameni de afaceri https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/justitie/legaturi-cu-afaceristul-gheorghiu-bogdan-mihai-multiactive-finance-srl-din-iasi-procese-la-constanta-nordis-management-srl-parat-856917.html, nu doar de către oameni simpli. Bogdan Gheorghiu este el în sine un dezvoltator imobiliar pe piața din Iași.

    200
  14. E ceva putred in justitie:D Sarmana aia otravita cu cafea, alunecat pe scari.. o droaie de riscuri pentru tinerele pensonare.
    https://ziare.com/ziare-iasi/stiri-actualitate/doliu-la-tribunalul-iasi-a-fost-un-accident-o-judecatoare-abia-pensionata-a-murit-la-54-de-ani-8969143

    201
  15. Ieri, pe un live, regele păcănelelor aka sorinacho dădea exemplu pe Bobonete ca influencer care nu promovează orice. A zis că el sau ceva firma partenera ii propusese un contract de peste 500k euro ca sa promoveze un cazino online, acum câțiva ani, iar Bobonete a zis că nu promovează d-astea. Știind informația asta, oare Antonia cât o fi luat? 😺

    Comentariu apreciat.332
  16. Legea aia cu 10% nu cred că va rezolva mare lucru. Soră -mea stă în Spania într-o zonă unde sa dat lege cu plafonul limitat la chirie, sună bine la ureche, numai că sa rezolvat imediat problema, dai oficial cât este plafonul și diferența până la cât vrea propritarul o dai din mână, asta dacă vrei neaparat sa stai acolo, că proprietarul nu e obligat inchirieze să primului venit. Asemănător se va rezolva și aici.. atunci să vezi țepe.

    Indecis. Tu ce zici?2238
    • hai să ne spânzăurăm toți. daca la orice căcat care se face vin 10 ca tine care se pun contra, ce rost mai are viața?!

    • Statul nu te poate opri sa fii teribil de prost. Daca insisti sa pierzi banii, eu cred ca meriti sa ii pierzi. E totusi o diferenta de cateva ordine de marime intre o chirie si un avans de 90%.

      Comentariu apreciat.430
    • Sunt spete diferite viata mea. Nu gandesti ce spui…

      182
    • E cu totul altceva. In Romania, dezvoltatorii seriosi nu accepta bani in mana nici pentru a fenta pragul de tva. (din cate cunosc eu, daca stiti voi altfel va rog sa ma contraziceti)

      111
    • Un soi de venit minim garantat. Toți îl iau de la stat, garantat, restul e munca ta

      30
    • @Mb, la sfarsitul anului trecut sa vezi cati acceptau… exemplu: PrimaVista (proiect in Pipera). Am refuzat.

      00
    • @Mb: eh se mai fac manevre de genul punem suma care depaseste pragul de TVA la pretul locului de parcare si uite asa platesti mai putin TVA

      01
  17. NOU
    #57

    Bani spalati!De haram au venit, de haram s-au dus!

    182
  18. Păi eu cum mai construiesc blocurile fără avansul clienților? Mă duc la bancă? Prăbușim piața imobiliară.

    Comentariu apreciat.580
  19. Parerea mea de neofit fix pe speta Nordis este in mare urmatoarea:
    1. Nordis a observat o oarecare nisa in piata imobiliara din Romania si a vrut s-o fructifice. Mai precis au vrut sa mearga in zona premium-lux a ce inseamna imobiliare si mai ales zonele in care sa construiasca, basca au incercat sa calareasca valul inchirierilor de tip hotelier al apartamentelor. Chestii care sunt comune in alte tari si piete imobiliare dezvoltate, insa nu la noi.
    2. Pentru a porni toata povestea asta nu au cautat sa mearga prin banci sa puna ceva ei la bataie, ci s-a mers pe finantarea din popor. Pentru asta s-a creat povestea, s-au facut campaniile agresive si au cautat sa ajunga la cat mai multi oameni. Asa au aflat diversi romani despre ei. Si cum extrem, dar extrem de multi romani nu stiu sa investeasca in altceva decat imobiliare au pus botul la poveste si pentru oferta atractiva au oferit finantarea. Aici lucrurile sunt un pic neclare, pentru ca nu se stie clar si concret ce acte s-au semnat, unde s-au semnat si ce parti au fost implicate. Insa fiecare parte a cautat sa se protejeze cat a putut in acel moment, posibil sa fi fost si multi creduli.
    3. Odata morisca pornita lucrurile incep sa se complice. Pentru cei care au fost atenti in reportajul Recorder, mai toate promisiunile de vanzare-cumparare erau semnate in 2020-2021. Cum era piata imobiliara atunci, cum se ardeau banii in prostie? Aici povestea a fost cat se poate de simpla. Lacomia partilor implicate a facut legea. Nordis facea promisiuni vanzare-cumparare la greu, iar cat timp preturile tot cresteau ei dadeau banii inapoi din diferenta ca intr-un CAR tiganesc pe imobiliare. Mai precis faceau o promisiune vanzare de cumparare pe un apartament la 50k eur si daca aparea alt dornic sa plateasca mai mult, trebuia sa puna 50k eur plus o diferenta, Nordis dadea cei 50k eur primului om si noul intrat putea sa se bucure de apartament cand era livrat, daca nu aparea altcineva. Nu este o schema noua, se practica la greu in 2020-2021 cand preturile crescand mai ceva fat-frumos nimeni nu se supara, in fond oamenii isi primeau banii inapoi. Pe cealalta parte cumparatorii se bucurau enorm ca prind niste preturi mai mici decat in alte parti la chestii premium si uite ce destepti sunt ei. Ambele parti se bazau ca preturile vor creste si ca lumea o sa fie tot mai disperata sa cumpere o casa.
    4. Lucrurile s-au imputit odata ce vremurile economice s-au schimbat, iar preturile nu au mai crescut ca fat-frumos si au inceput probleme. Sunt absolut sigur ca Nordis cam din 2022 a inceput sa aibe probleme de cashflow, plus nu mai gaseau oameni dispusi sa intretina povestea. Mai mult sunt sigur ca o parte din probleme s-au datorat pentru ca managementul proiectelor imobiliare era unu inexistent. Coincidenta mare este ca cam din 2022 poate un pic mai devreme advertoriale imobiliare au inceput sa apara in presa.
    Concluzie mea este una cat se poate de simpla. Povestea Nordis a fost hranit de tot ce inseamna cresteri de preturi in imobiliare si la primul hop s-a oprit. Mai mult toate advertoriale din zona imobiliara si toate povestile cu cumparati c-o sa creasca sunt fix pentru a sustine acest CAR tiganesc imobiliar. Ar fi fost misto daca din toata povestea asta se putea face un cadru legal in care aceste rahaturi sa nu se mai intample. Momentan tot ce poate Ciolacu este doar 10% gen minimizam pierderile.
    P.S. Daca acest caz se muta in zona penala o sa fie fix pentru ca banii oamenilor din reportajul Recorder au fost sifonati, ceea ce ne duce si la evaziune fiscala.

    Comentariu apreciat.831
    • #3
      Eu sincer m-as fi suparat sa stiu ca am dat 10k pt un ap de 100k care e livrat peste 2 ani
      si cand sa-l livreze, imi dau inapoi aia 10k si il vand pe 150k altuia.

      Comentariu apreciat.330
    • @gogu daca te superi sau nu nu-i pasa nimanui in afara de tine.

      Intrebari:
      1. Stii ce sa scrie in contract ca sa nu se poata intampla asta
      2. Negociaza vanzatorul cu tine?
      3. Daca te refuza si iti sugereaza “ca la el nu se intampla asa” ai forta necesara sa pleci fara sa mai inchei niciun act?

      173
    • Eu m-am legat strict de formularea „nimeni nu se supara, in fond oamenii isi primeau banii inapoi.”
      EU m-as fi suparat sa se intample asa ceva.

      @Alexandru
      #1 -> Scrii in contract ca trebuie sa dea dublu avansului.
      Pa vremuri, cand am luat eu apartament formularea era ceva de genul (citez din mem)
      Daca cumparatorul se razgandeste, pierde avansul. Daca vanzatorul se razgandeste trebuie sa plateasca dublul avansului.
      #2 -> Daca e Nordis, nu negociaza nimic. Daca e un dezvoltator mai mic, poate mai negociaza.
      #3 -> Trebuie sa pleci de la ideea ca BANII SUNT IN BUZUNARUL TAU. Nu-ti place X, te duci la Y sau la Z.

      230
    • 1. E o varianta. Sunt mult mai multe. Putini care stiu!
      2. Nu negociaza mai nimeni. Nici cand vb de ap. de 800k. Incredibil, nu?
      3. Aici e cheia. El are ce vrei tu dar si viceversa. Trebuie sa stii cat iti permiti sa risti. Daca esti dispus sa-i arunci (ca si risc) – semnezi orice. Daca nu esti dispus – renunti daca nu e o tranzactie fair.

      Aici oamenii care plang au gresit. Pe banii lor, deci ma lasa rece. Dar plansetul in cor nu genereaza decat emotie colectiva.
      Tot niste prosti sunt! Au acceptat aprioric sa isi traga singuri teapa!

      156
    • Eu am renuntat sa mai cumpar tocmai de la o clazua de genul asta.
      „Cumparatorul este de acord sa renunte la inscrierea promisiunii in cartea funciara”
      Cum adica sunt de acord? Daca singurul care stie ce apartamente s-au vandut e doar dezvoltatorul, de unde stie altcineva care vrea sa cumpere ca acel apartament a fost deja promis?
      Pentru mine asta a fost un deal breaker, si pentru ca n-au vrut sa negocieze m-am retras. Pana la urma, n-au dat nicio teapa, dar dupa cum se vede in cazul Nordis, e o teapa posibila.
      Eu sper ca odata cu tot scandalul asta, oamenii sa fie mai atenti la ce cumpara. Sunt o multime de probleme care pot aparea la blocurile noi, macar pe partea juridica ar fi bine sa te asiguri ca nu te lasi in voia sortii dupa ce dai multi bani.

      Comentariu apreciat.301
    • @dan tu esti exceptia, din pacate.
      Dar asa ar trebui sa fie regula. Oricum pot spune ca ma bucur ca oamenii incep sa actioneze corect. Tepari se gasesc si se vor gasi si in viitor.

      120
  20. Nițel praf în ochi până la următorul scandal. Luați 10 oameni pe stradă și întrebați-i dacă numele Colectiv le spune ceva. Memoria românului e criminal de scurtă: începe și se termină la burtă. Uite că făcui și versuri…

    Comentariu apreciat.411
  21. In mod normal, dupa scandalul asta, PSDNL ar trebui sa piarda presedintia, sa-si ia adio de la Cotroceni.

    Comentariu apreciat.280
    • Președinția e degeaba, parlamentarele sînt valoarea adevărată. Dar boborul va vota iar psdnl…

      Comentariu apreciat.320
    • Majoritatea oamenilor care isi permit sa investeasca in apartamente si nu sunt bugetari oricum nu votau cu PSDPNL. Bugetarii vor vota in continuare.

      Oamenilor saraci le pasa prea putin ca si-au luat IT’istii si diaspora teapa. Dimpotriva, probabil chiar se bucura.

      173
    • E chiar un boost de popularitate, baga vrăjeala cu proiectul de lege anti-teapa, care va fi uitat după alegeri.

      00
  22. si totul pleaca de la noul sport al romanului, imobiliarele. cum se va termina?

    200
  23. Deci mor cu DIICOT, ca investigau ei domne de un an.

    Comentariu apreciat.320
  24. Daca intereseaza pe cineva…preturile la constructii,in ultimii 3 ani au suferit niste modificari de te doare bila.
    Daca la lucrari cu statul pe contracte in functie de cum sunt semnate se primeste „actualizare” care se calculeaza dupa niste indici de la INS la privat…e clar teapa.

    Ca idee,o lucrare licitata in 2021,primeste astazi o actualizare de 35-40% a preturilor.

    Asa ca daca tu ai dat un avans pentru un proiect in 2021,apoi a inceput razboiul care a modificat pretul materialelor de constructii la greu,cu banii aia probabil mai construiai jumate.
    Se stie ca profitul astora de construieac in imobilare,e mare. Ca na…riscul e mare…tre’ sustinute botoxuri,ceasuri,tate,reclame la digi,petreceri. Asa ca mizerabilii astia s-au trezit in situatia in care cu banii luati de la oameni,puteau maxim sa construiasca ce-au promis,fara profit.

    Seamana cu o alta povestea auzita,nu stiu daca e adevarat. Ca au cumparat oamenii terenuri,dar i-au fentat cu coordonatele stereografice si de fapt terenurile lor erau la zeci de km departare.

    Tin minte ca ma plimbam acu 3 ani pe faleza la Mamuia si ma minunam de hardughia ce se construia. Ma rog,de tot ce s-a constuit acolo.

    Poveste din Timisoara,unde s-a construit cu 1000 de euro mp,bloc in zona buna. Proprietarul vinde si nu prea. Si-a pus 1000 de euro peste. Nu il intereseaza. Si daca sta cu ele.

    150
  25. Eu cred ca schema a fost alta. Au fost cazuri in care dezvoltatorii imobiliari nu au mai respectat promisiunile de vanzare semnate inainte de pandemie, ca sa poata vinde apartamentele la pret dublu ca asa mult crescusera. Si au preferat sa dea inapoi banii la aia de au cumparat initial + ceva penalizare minora si gata, totul legal.

    Probabil asa a fost si aici. Astia au luat bani seriosi la inceput pe promisiuni de vanzare, i-au folosit pentru stiu eu ce, si mai apoi au vandut apartamentele terminate altor persoane, clar la preturi mult mai mari. Doar ca ma fac ca nu inteleg de ce nu au si dat banii inapoi celor cu promisiuni + despagubiri. Ca asa scapau.

    Si alta chestie din filmuletul ala Recorder, ba cata scarba mi-au provocat avocatul si cei 2 notari cu atitudinea pe care au avut-o. Nu puteau sa discute naibii frumos 5 minute in care sa explice ce stiu daca erau nevinovati? De ce atitudinea aia de „eu sunt d-zeu si tu gunoi”.

    Comentariu apreciat.371
    • Pentru ca au construit 2 blocuri pe banii clientilor si au pacalit cat au putut sa ii convinga sa le lase uzufructul sa isi faca hotel. Dar cei care au facut galagie ca ei vroiau apartamentele promise nu camere de hotel, cu o piata imobiliara in picaj + cateva proiecte la munte blocate si multa perceptie de tepari in piata (corecta si foarte usor de propagat intre cei care isi permit 100k-1m cash) au generat un picaj al încasărilor.
      De unde sa mai scoata sa restituie? Din ratele de la Bentley? De la cheltuielile cu influeceri?

      90
    • Vezi fix din cauza asta este bine in Romania ca justitia e joaca. La scandalul cu FTX din 2022 prin SUA stiu ca se vorbea de un class action suit impotriva influencerilor care au promovat rahatul.
      Cum ar suna o actiune de tipul asta in Romania pe speta Nordis?

      160
    • Simplu, influențării nu au acces la cifrele contabilului…

      70
    • @Asdad2005 si s-a intamplat ceva in US cu influencerii?
      Stii ca bossul FTX mai are un pic si iese de la bulau?
      Cum iti suna acum justitia din US cand stii cum sta treaba?

      15
    • On March 28, 2024, he was sentenced to 25 years in prison and ordered to forfeit $11 billion.

      da, un pic mai are și iese.

  26. 10% daca nu au asigurare. Daca isi fac firma de asigurare sau se duc la euroins tot aia e

    110
  27. Schema asta cu promisiunea e si modul cum au acaparat „baietii” cladirile din Cimisoara. Se stie,nu e noua. Doar ca asa cum zicea cineva mai sus…uitam asa de repede,incat un dezastru cum a doat Colectiv…n-a ramas in memoria colectiva.
    Repet,actele pentu o constructie de genu trec pe la minim 10 autoritati ale statului. Chiar toti functionarii aia is manjiti? Isc,Primaire,Cadastru ce drac au pazit? Aia ce au de spus?
    Pe extrasul Cf e numele unuia de la cadastru,care a avizat documentatia? Topograful care a intocmit documentatiile,mai are drept de semnatura?
    Aceeasi situatie o au si celelate „circuri” ale foamei din Mamaia? Incepute ai nefinalizate?

    Legat de clienti…chiar in 2021 am atat de 2 ori in Navodari la ceva olandez, casatorit cu o romanca care avea vreo 5 apartamente luate in zona. Asta vara m-am nimerit in lift cu americani. Erau veniti la rude la Kogalniceanu si in vacanta la Mamuia. Deci clienti au avut o gramada.

    90
  28. Nu e normal ca in vremurile in care traim sa se intample din astea…

    01
  29. PL-x nr. 496/2019

    E blocat din 2019 de catre ‘doamna’ Vicol . Fac pariu ca acum se va promulga pe repede inainte, sa vada lumea aka prostimea cat de ‘bun’ PSD-ul

    00
  30. Daca imi permiteți sa intru si eu in discutie:

    – am fost in 2021 la nordis, da cautam un apartament in constanta sa zicem
    – le-am ras domnisoarelor in fata cand mi-au prezentat ce se vinde acolo, o camera de hotel in jur de 32mp parca avea cu vreo 85k euro,se insista cu plata cash
    -ei se ocupau de managementul camerei si iti promiteau un randament tir de maxim 8% pe an, cu *ca nu e garantat,ca conditii meteo si alte labareli
    -tu nu deveneai proprietar, aici imi dadea cu virgula, aveai acel uzufruct, cu conditia sa anunti inainte si doar daca nu aveau ei rezervari pe camera
    -practic tu nu puteai locui acolo permanent daca asta era dorința ta
    -plus multe alte clauze pentru care semnai deja acord de confidențialitate
    – m-a bufnit rasul sincer,nu pot inca intelege cine a putut sa dea bani pe asa ceva, e grotesc
    – am luat alt apartament in constanta cu 75k euri,50k avans si restul la finalizare cu data impusa de achitare care corespundea cu data de semnare la notar
    -data a venit, ei nu au terminat,eu trebuia sa achit, preturile deja crescusera foarte mult, raspunsul lor a fost ori plătiți ori va dam doar doar 40k inapoi
    -de.la.75k acum se vand cu peste 100k, iar chiria ajunge pr la 600 euro, iar la luxuria in s1 un apart cu 2 camere costa 180k euro so chiria e tot 600, ca sa vorbi de cat de supraevaluat e totul

    120
  31. Iti dai seama ca ceva se leaga de Ciolacu, de asta se vrea murit subiectul din fasa.

    60
  32. Exact cum zicea cineva mai sus.
    Proiectul de lege exista din 2019 dar era blocat de PSD.
    Acum vine Ciolacu si zice, gata, dam imediat legea sa repare problema…. si devine erou.

    10
  33. De ultima ora:
    echipa SRI+Recorder loveste puternic in PSD cu afacerea Nordis;
    echipa DNA nu se lasa mai prejos si returneaza voleul in PNL cu Nelu Tataru :-)
    așa-i in tenis in statul de drept numit România

    120
  34. La mine, notarul la promisunea notariala, a insistat sa adauge clauza ca dezvoltatorul sa restituie de doua ori suma data ca avans daca nu se finalizeaza constructia la termenele stabilite (a dat de inteles ca asta e standard la genul asta de promisiuni)

    40
  35. Mie altceva îmi dă cu virgulă. Doi antreprenori din Iași au cumpărat 152 de apartamente și au intrat cu ele în instanță pentru intabulare, apoi au luat decizia să mai cumpere 30…wtf?

    01

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.